Kuinka sijoittaa osakkeisiin – osakkeiden valitseminen ja salkun hallinta

Kahdessa edellisessä artikkelissa selitimme, mitä sinun on tehtävä osakkeiden ostamisen aloittamiseksi, ja esiteltiin muutama erilainen tapa ansaita rahaa osakemarkkinoilla. Olemme nyt valmiita laajentamaan aihetta tarkemmin antamalla vinkkejä osakkeiden valitsemiseen ja salkun rakentamiseen.

Osakkeiden valinta

Tuhansien osakkeiden valinnalla se auttaa kehittämään prosessia osakkeiden löytämiseksi ja valitsemiseksi. Tarvitset salkkuasi vain 15-20 osaketta, joten on tärkeää olla hyvin valikoiva.

Mitä osuus tosiasiallisesti edustaa?

Ennen aloittamista on hyvä tietää tarkalleen, mitä ostat ostaessasi yrityksen osakkeen. Osakkeet, osakkeet ja oma pääoma viittaavat samaan asiaan: osuuteen yrityksen omasta pääomasta. Osakkeita on erityyppisiä, mutta useimmissa tapauksissa ostat kantaosakkeita, joita kutsutaan myös kantaosakkeiksi tai kantaosakkeiksi.

Jokainen kantaosake antaa haltijalleen seuraavat oikeudet:

  • Oikeus yhteen ääneen tärkeissä yrityskysymyksissä.
  • Oikeus tasavertaiseen omistusosuuteen. Jos yhtiö selvitystilaan, varat jaetaan tasan osakkeenomistajien kesken, mutta vasta sen jälkeen, kun velkojille, joukkovelkakirjojen haltijoille ja osakkeenomistajille on maksettu.
  • Oikeus saada osinkoja – jos ne maksetaan. Kaikki voitot, joita ei investoida liiketoimintaan, maksetaan osinkoina.
  • Oikeus siirtää omistusoikeus. Toisin sanoen voit myydä osakkeesi.
  • Oikeus tietoihin. Pörssiyhtiöiden on toimitettava tiettyjä tietoja osakkeenomistajille.
  • Oikeus nostaa kanne vääristä teoista. Osakkeenomistajat voivat haastaa yrityksen, jos heidän oikeuksiaan ei kunnioiteta.

Osakearvot

Yrityksen osakkeen omistaminen voi antaa yllä luetellut oikeudet, mutta viime kädessä olet todennäköisesti sijoittamassa pääomavoittoon. Tämä tarkoittaa sitä, että haluat myydä osakkeen korkeammalla hinnalla kuin maksoit siitä. Täällä arvostukset tulevat.

Hinta ja arvo eivät ole aivan samoja asioita. Osakkeen hinta edustaa hintaa, jolla kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Ostajat luultavasti kuitenkin uskovat arvon olevan tätä hintaa korkeampi, kun taas myyjät uskovat arvon olevan tätä hintaa alhaisempi.

Useimmissa tapauksissa, jotta osakekurssi nousee, markkinoiden arvioiman yrityksen arvon on noustava. Ei ole olemassa tiettyä oikeaa tai väärää tapaa arvostaa yritystä, mutta seuraavia kolmea tapaa voidaan harkita:

  • Sisäinen arvo, substanssiarvo ja kirjanpitoarvo, jotka ovat kaikki samankaltaisia ​​mutta eivät identtisiä mittareita, ottavat huomioon vain yrityksen varojen arvon. Tämä menetelmä jättää huomiotta tulevien voittojen arvon.
  • Diskontattu kassavirran malli (DCF) jättää huomioimatta omaisuuden arvon ja ottaa sen sijaan huomioon odotetut tulevat kassavirrat. Tämä menetelmä olisi tarkempi, jos tulevat kassavirrat tunnettaisiin varmasti – mutta näin ei yleensä ole.
  • Osingonalennusmalli ottaa huomioon odotettavissa olevien tulevien osinkojen arvon, mikä helpottaa osakkeen vertaamista riskittömiin joukkolainoihin. Jälleen tämä menetelmä perustuu oletuksiin, jotka saattavat olla vääriä.

Mikä aiheuttaa arvostusten nousun?

Markkinoilla on taipumus arvostaa kasvavia ja kannattavia yrityksiä ottamalla huomioon tulevat tuotot, voitot ja kassavirrat. Toisaalta vaikeuksissa olevat yritykset arvostetaan usein omaisuuden arvon perusteella.

Tyypillisesti, jotta osaketta myydään enemmän kuin maksat siitä, koetun arvon on noustava tietyn ajan kuluessa. Joten mikä saa arvon nousemaan? Yrityksen arvon nousemiseksi sen voittojen (tai tulojen) on noustava. Voiton kasvattamiseksi on kolme tapaa:

  • Lisääntynyt tulo (myynti) voi tapahtua, jos yritys kasvattaa markkinaosuuttaan tai jos sen markkinaosuus pysyy vakaana samalla kun markkinoiden koko kasvaa.
  • An Kasvava myyntikate voi johtua korkeampista myyntihinnoista tai alhaisemmista myyntihinnoista. Joskus yritys hyötyy mittakaavaeduista, ja kunkin myynnin kustannukset laskevat tulojen kasvaessa.
  • An kasvavat voittomarginaalitn voi johtua kulujen tai yleiskustannusten pienentämisestä tai jopa yleiskustannusten ylläpitämisestä samalla kun myyntikate nousee.

Osakkeen hinta yleensä nousee, kun markkinat alkavat uskoa, että jokin yllä mainituista tapahtuu tai kiihtyy tulevaisuudessa. Jos markkinat uskovat näiden lukujen laskevan, osakekurssi laskee.

Osakkeen hinta voi nousta myös muista syistä. Jos yritys nostaa osinkoa tai jos vaikuttaa siltä, ​​että yritys voi olla yritysoston kohde, hinta voi nousta. Muutokset johdossa tai uusien tuotteiden julkaisu voivat myös johtaa hintojen nousuun, jos sijoittajat ajattelevat, että nämä tapahtumat voivat johtaa korkeampiin tuloksiin.

Tunnusluvut

Kun valitset sijoitettavia osakkeita, sinun on usein vertailtava yritystä toiseen. Arvostusasteilla on rajallinen arvo, kun niitä käytetään yhden osakkeen arvostamiseen, mutta ne ovat korvaamattomia, kun on kyse useiden yritysten markkina-arvon vertailusta. Niillä voidaan myös verrata osakkeen nykyarvoa sen historialliseen arvoon.

PE-suhde

Hinta-voittosuhde eli PE-suhde lasketaan jakamalla nykyinen osakekurssi yhtiön vuotuisella osakekohtaisella tuloksella (osakekohtainen tulos). Jos osakekurssi on 20 dollaria ja yhtiön viimeisen vuoden osakekohtainen tulos oli 1 dollari, PE-suhde on 20/1 tai 20. PE-suhde normalisoi myös arvon osakekurssista riippumatta, jotta voit verrata osakekauppaa 2 dollarilla osakekaupalla 50 dollaria.

Syyskuussa 2020 S-ryhmän osakkeiden markkina-cap-painotettu PE-suhde&P 500 -indeksi on 28. Historiallinen keskiarvo on noin 16, joten osakkeiden arvot ovat historiallisesti melko korkeat. Aikuiset yritykset, joiden kasvu on suhteellisen vähäistä, käyvät kauppaa PE-suhdelukujen välillä 10-15..

Kun todellisia tuloja käytetään laskemaan PE-suhde, se tunnetaan historiallisena tai jäljessä olevana PE-arvona. Jos käytetään arvioita tulevista tuloista, siihen viitataan termiinitermiininä.

Hinta / myynti -suhde

Usein nopeasti kasvavat yritykset sijoittavat kaiken voitonsa uudelleen tai jopa tappiollisesti. Tässä tapauksessa PE-suhdetta ei voida laskea. Seuraavaksi paras asia on hinta / suhde, joka lasketaan jakamalla osakekurssi osakekohtaisella tuotolla.

 EV / käyttökate

Tämä on hieman tarkempi tapa verrata yrityksen arvostuksia, mutta sen laskeminen on paljon monimutkaisempaa. EV tarkoittaa yrityksen arvoa ja lasketaan lisäämällä velkaa ja käteistä yrityksen markkina-arvoon.

Käyttökate tarkoittaa tulosta ennen korkoja, veroja, poistoja ja poistoja. Tämä mittari kuvaa yrityksen toiminnan suorituskyvyn paremmin kuin EPS-perusnumero.

EV / EBITDA-suhdetta voidaan käyttää vertailemaan yrityksiä, joilla on hyvin erilainen pääomarakenne ja toimintamalli.

Muut huomioitavat mittarit

Yrityksen analysointiin käytetään lukemattomia muita suhdelukuja ja mittareita – mutta seuraavat ovat tärkeimmät luvut, jotka on otettava huomioon.

Markkina-arvo

Markkina-arvo lasketaan kertomalla osakekurssi, mutta ulkona olevien osakkeiden lukumäärä. Tämä on arvo, jonka sijoittajat asettavat yritykselle. Suuremmat yritykset ovat tyypillisesti vakiintuneempia, ja niiden osakekurssit ovat vähemmän vaihtelevia, kun taas pienemmillä yrityksillä on enemmän riskiä, ​​mutta ne voivat kasvaa nopeammin.

Nyrkkisääntönä on, että alle miljardin dollarin arvoisella yrityksellä voi olla huomattava riski, kun taas yli 10 miljardin dollarin arvoiset yritykset ovat enimmäkseen matalan riskin sijoituksia.

Liikevaihdon kasvu

Tämä on nopeus, jolla tulot kasvavat vuosittain. Ihannetapauksessa kasvuvauhdin pitäisi kasvaa tasaisesti joka vuosi, ellei kiihtyvä.

EPS: n kasvu

EPS: n kasvuvauhti heijastaa EPS: n vuotuista prosentuaalista kasvua. Ellei yritys keskity kokonaan liikevaihdon kasvuun, myös EPS: n tulisi kasvaa jatkuvasti.

Myyntikate

Bruttokateprosentti on bruttovoitto prosentteina kokonaistuloista. Bruttovoitto lasketaan vähentämällä myynnistä myytyjen tuotteiden tai palvelujen kustannukset. Tämä on yhtiön voitto ilman kuluja ja kertaluonteisia eriä.

Liikevoittomarginaali

Liikevoittomarginaali lasketaan vähentämällä normaalit kulut bruttokatteesta ja jakamalla tulos sitten kokonaistuloilla. Tämä marginaali heijastaa yhtiön ydinliiketoiminnan kannattavuutta.

 Voittomarginaali

Voittomarginaali on samanlainen kuin liikevoittomarginaali, mutta se kattaa kulut, jotka eivät liity yrityksen ydinliiketoimintaan.

ROE

Yhtiön oman pääoman tuotto lasketaan jakamalla nettotuotot omalla pääomalla. Se osoittaa, kuinka tehokkaasti yritys käyttää varojaan ja pääomaansa voittojen tuottamiseen. Yleinen nyrkkisääntö on, että yrityksen sijoitetun pääoman tuottoprosentin tulee olla yli 15%.

Velkaa omaan pääomaan

Yrityksen velkaantumisaste näyttää, kuinka suuri velka yrityksellä on suhteessa omaan pääomaan. Velkaantumisaste vaihtelee toimialoittain, ja sitä tulisi verrata vastaaviin yrityksiin. Nyrkkisääntönä velan ja oman pääoman välisen suhteen tulisi olla alle 2.

Osinkotuotto ja osinkokatetussuhde

Osinkotuotto lasketaan jakamalla viime vuoden osinkojen kokonaismäärä nykyisellä osakekurssilla. Tämän avulla voit verrata osaketta muihin tuloja tuottaviin varoihin. Kaikki yritykset eivät maksa osinkoa. Itse asiassa nopeimmin kasvavat yritykset suosivat usein sijoittaa kaikki voitot liiketoimintaan. Joten osinkotuotto on merkityksellinen vain tietyille yrityksille.

Osinkokatteen suhde on EPS: n suhde vuotuisiin osinkoihin. Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, voiko yritys jatkaa osingonmaksua, jos sen tulos lyö. Kolmen tai korkeampi suhde on edullinen.

Odotukset vs. todellisuus

Osakekurssit heijastavat tyypillisesti markkinoiden odotuksia tulevaisuudesta. Huomattavat hintamuutokset tapahtuvat odotusten muuttuessa – joko yrityksen tasolla, sektoritasolla tai koko markkinan tai talouden tasolla. Jos ei ole mitään syytä odottaa yrityksen muuttuvan, osakkeen hinta seuraa yleensä sen sektoria tai markkinoita kokonaisuutena.

Uutisia tulisi aina tarkastella odotusten yhteydessä. Hyvät uutiset voivat olla laskusuuntaisia, jos markkinat odottavat hyviä uutisia, ja huonot uutiset voivat olla nousevia, jos markkinat odottavat kauheita uutisia.

Osta alhainen, myy korkea – tai osta korkea, myy korkeampi?

Voidaan olettaa, että tapa ansaita rahaa varastossa on ostaa alhainen ja myydä korkea. Jotkut parhaista pitkäaikaisista sijoituksista voidaan tehdä osakekurssien laskiessa. Mutta se ei ole ainoa tapa lähestyä sijoittamista. Joskus voit ostaa halvalla ja korkealla, mutta joskus sinun on ostettava korkeaa ja vielä korkeammalla.

Osta halvalla, myy korkealla

On olemassa kolmen tyyppisiä tilanteita, joissa alhainen ostaminen ja korkean myynti on järkevää. Ensimmäinen on, kun koko markkinoilla tapahtuu korjaus (noin 10%: n lasku) tai kaatuminen (vähintään 20%: n lasku). Tämä on paras aika ostaa osakkeita, koska löydät korkealaatuisia osakekauppoja matalilla arvostuksilla. Tällöin sinun pitäisi ostaa blue-chip-osakkeita pitämään pitkään.

Toinen on, kun yhden osakkeen hinta laskee osakekohtaisten uutisten takia. Usein hinta laskee liian pitkälle tarjoten suuren mahdollisuuden. Tärkeintä on harkita huolellisesti, kuinka todennäköistä on, että osakekurssi todella elpyy – olivatko pudotukseen johtaneet uutiset väliaikaisia ​​haittoja vai muuttavatko ne yrityksen pitkän aikavälin kuvaa? Jos takaisku oli väliaikainen, sinulla voi olla mahdollisuus tehdä suuri pitkäaikainen sijoitus

Lopuksi jotkut toimialat ovat suhdannevaihteluita, ja näiden alojen yritysten osakkeet käyvät toisinaan selvästi määritellyllä kaupankäyntialueella. Esimerkkejä ovat kaivostoiminta, energia ja rakentaminen. Syklisten osakkeiden ostamisen aika on sen jälkeen, kun ne kääntyvät kulmaan kaupankäyntialueen alareunaan. Aika myydä ne on, jos tai kun ne menettävät vauhtia alueen yläosassa.

Osta korkea, myy korkeampi

Jotkut markkinoiden johtavista osakkeista ovat edelleen vahvassa nousutrendissä vuosia kerrallaan. Sijoittajat, jotka odottavat korjausta, eivät koskaan saa sitä, ja menettävät joitain parhaita tuottoja, jotka he voisivat ansaita. Nämä ovat tyypillisesti kasvupörssejä, joilla on voimakas hintakehitys, ja ne käyvät kauppaa usein erittäin korkeilla PE-suhteilla. Tämäntyyppisille osakkeille ei ole usein muuta vaihtoehtoa kuin ostaa korkea ja myydä vielä korkeampi.

Vauhtiosakkeisiin sijoittaminen aiheuttaa enemmän haittariskiä kuin jo laskeneiden osakkeiden ostaminen, joten sinun on hallittava riskiä huolellisesti. Voit hallita riskiäsi seuraavasti:

  • Osta vain parhaat vauhti- tai kasvuosakkeet. Pidä kiinni yrityksistä, joilla on ainutlaatuinen kilpailuetu kasvavilla markkinoilla.
  • Aloita pienestä asennosta. Jos sijoitus onnistuu, se kasvaa merkitykselliseksi asemaksi portfoliossasi yksin.
  • Päätä, kuinka paljon olet valmis menettämään ennen sijoittamista – kun asema näyttää voittoa, voit riskoida hieman enemmän, mutta älä anna itsesi menettää enemmän kuin alkuperäinen summa, jonka olet valmis menettämään.

Kuinka löytää ostettavia osakkeita

Tuhansien varastojen läpi seulominen helpottaa työkalujen käyttöä, joka helpottaa työtä. Löydät paljon varastossa seuloja verkossa, joita voit käyttää ilmaiseksi. Yksi suosituimmista on Finviz, varastoseuloja, joiden avulla voit suodattaa yli 7500 varastoa 70 eri kriteerin mukaan. Joidenkin välittäjien verkkosivustoilla on myös osakeseuloja.

Milloin sinun pitäisi myydä?

Monin tavoin osakkeen myynti oikeaan aikaan on tärkeämpää kuin alkuperäinen päätös osakkeen ostamisesta. Joskus oikea tapa on pitää osaketta hyvin pitkään ja poistaa kaikki volatiliteetit. Muille osakkeille voi olla parasta myydä vahvan juoksun jälkeen ja kun vauhti hidastuu. Ja on myös aikoja, jolloin parasta mitä voit tehdä, on myydä pieni tappio ennen kuin siitä tulee suuri tappio.

Kriteerisi osakkeen myyntiin tulee aina liittyä syyksi omistaa se ensin. Jos sijoitat yritykseen, koska uskot, että liiketoiminnalla on potentiaalia jatkaa kasvuaan pitkään, sinun tulisi pitää osaketta, kunnes uskot, että yritys ei voi enää kasvaa. Hinta nousee ylös ja alas matkan varrella, mutta hintatoiminnan ei pitäisi vaikuttaa myyntipäätökseesi.

Jos ostat osakkeen, jonka tiedät olevan melko kallis ja hinnoitteleva jo tulevassa kasvussa, saatat joutua seuraamaan hintatoimia tarkemmin. Momentum-osakkeet voivat helposti laskea 50% tai enemmän – tällöin sinun on hinnan noustava 100% vain palataksesi kannattavuusrajaan. Ei ole mitään järkeä pitää kiinni tällaisesta osakkeesta, kun nousutrendi katkeaa. Tässä tapauksessa saatat joutua ottamaan pienen tappion tai luovuttamaan osan voitostasi, mutta voit aina palata takaisin, kun hinta vakautuu ja alkaa nousta uudelleen.

Salkun hallinta

Sijoittamisen todellisuus on, että jotkut sijoitukset toimivat hyvin, kun taas toiset eivät. Tämä on vain yksi syy sijoittaa sijoituksesi osakesalkkuun. Ajan myötä voit pitää kiinni voittajista ja päästää irti häviäjistä ja niistä, joiden uskot juoksevan liian pitkälle. Voit hallita salkun riskiprofiilia myös ostamalla erityyppisiä osakkeita.

Monipuolistaminen ja varojen kohdentaminen – avain riskienhallintaan

Hajauttaminen on paras tapa hallita salkun riskejä. Kun lisäät osakkeita, vähennät yhden huonon valinnan vaikutusta salkkuusi. Tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että monipuolistamisen hyödyistä tulee marginaalisia, kun varastojen määrä ylittää 20. Enemmän varastoja omistamiselle ei ole haittaa, mutta monipuolistamisen kannalta se on turhaa. On myös jotain sanottavaa, kun pidetään asioita keskittyneinä 15-20 varastoon.

Haihtuvuuden vähentäminen

Jos koko salkku koostuu epävakaista osakkeista, sinun on tarkkailtava sen arvon nousua ja laskua huomattavasti. Tämä voi saada sinut toimimaan impulsiivisesti ja myymään osakkeita aivan väärään aikaan. Voit vähentää salkun volatiliteettia sisällyttämällä seuraavan tyyppisiä osakkeita ja ETF: itä:

  • Puolustavat varastot ovat sellaisten yritysten osakkeita, jotka eivät ole kovin herkkiä suhdanteille. Nämä ovat yrityksiä, joilla on suhteellisen ennustettavissa olevat tulovirrat ja jotka onnistuvat myymään tuotteitaan ja palveluitaan talouden tilasta riippumatta. Esimerkkejä ovat yritykset, jotka myyvät kotitaloustuotteita (Procter and Gamble, Johnson ja Johnson, jne.), Lääkeyritykset ja apuohjelmat (sähkö, vesi jne.).
  • Joukkovelkakirjojen keskimääräinen tuotto on matalampi kuin osakkeilla, mutta ne ovat myös vähemmän vaihtelevia. 10-20 prosentin salkun sijoittaminen joukkovelkakirjalainan ETF: ään voi vaikuttaa merkittävästi volatiliteettiin.
  • Kulta on yksi voimavara, joka nousee usein osakekurssien laskiessa. Pieni allokaatio (2–5%) kultaiselle ETF: lle voi myös vähentää volatiliteettia.
  • Käteinen raha on selvästi vähiten vaihteleva omaisuuserä, vaikka tuotot ovat myös hyvin pieniä. Silti käteisen pitäminen on hyvä tapa vähentää volatiliteettia.

Ajan myötä tuottosi tulevat todennäköisesti muista salkusi osakkeista – sinisiruista, kasvuosakkeista ja pienistä korkkeista, mutta joidenkin puolustavien osakkeiden ja ETF: ien pitäminen auttaa sinua poistamaan kaikki volatiliteetit menettämättä hermostasi.

Valitse osakevälittäjä

Matkan ensimmäisen vaiheen tulisi olla osakevälittäjän valitseminen.

Välittäjä, jota suosittelemme, on Firstrade.

Kuinka sijoittaa osakkeisiin - osakkeiden valitseminen ja salkun hallinta Kuinka sijoittaa osakkeisiin - osakkeiden valitseminen ja salkun hallinta Kuinka sijoittaa osakkeisiin - osakkeiden valitseminen ja salkun hallinta
★★★★★ ★★★★★ Firstrade-arvostelu

Securities.io-luokitukset määrittää toimituksemme. Osakevälittäjien pisteytyskaavassa otetaan huomioon kymmeniä tekijöitä, kuten tilimaksut ja vähimmäismäärät, kaupankäyntialustat, asiakastuki, sääntelyelimet ja sijoitusvaihtoehdot.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Securities.io-luokitukset määrittää toimituksemme. Osakevälittäjien pisteytyskaavassa otetaan huomioon kymmeniä tekijöitä, kuten tilimaksut ja vähimmäismäärät, kaupankäyntialustat, asiakastuki, sääntelyelimet ja sijoitusvaihtoehdot.

★★★★★ ★★★★★ Public.com-arvostelu

Securities.io-luokitukset määrittää toimituksemme. Osakevälittäjien pisteytyskaavassa otetaan huomioon kymmeniä tekijöitä, kuten tilimaksut ja vähimmäismäärät, kaupankäyntialustat, asiakastuki, sääntelyelimet ja sijoitusvaihtoehdot.

Palkkiot

Zero Commission

Palkkiot

Zero Commission

Palkkiot

Zero Commission

Tilin vähimmäismäärä

Ei mitään

Tilin vähimmäismäärä

100 dollaria

Tilin vähimmäismäärä

Ei mitään

Ylennykset

Vapaat osakkeet *

* Katso verkkosivulta lisätietoja.

Ylennykset

Ei mitään

Edistäminen

Ei mitään

Johtopäätös

Tämä artikkeli koskee sijoittamista yksittäisiin osakkeisiin. Kuten edellisissä artikkeleissa mainittiin, voit sijoittaa osakkeisiin myös ostamalla ETF: itä. Voit myös tehdä molemmat, ydin ETF-tilalla ja kourallisella osakkeella, jonka todella haluat omistaa. Jos olet vasta aloittamassa sijoitusmatkaa, on järkevä lähestymistapa aloittaa ETF-rahastoista ja lisätä vähitellen yksittäisiä osakkeita, kun opit lisää markkinoista.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner