Τι είναι τα προϊόντα;

Ως έμπορος έχετε στη διάθεσή σας ένα τεράστιο φάσμα περιουσιακών στοιχείων για συναλλαγές. Μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι τα εμπορεύματα. Πρόκειται για φυσικούς πόρους ή γεωργικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε συγκεκριμένες ανταλλαγές.

Η είσοδος σε εμπορεύματα είναι μια δημοφιλής διαδρομή για όποιον ενδιαφέρεται για συναλλαγές. Είτε είστε ολοκαίνουργιος για διαπραγμάτευση είτε έμπειρος έμπορος, θα ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά στο πώς να μπείτε στο εμπόριο εμπορευμάτων, ποιοι τύποι εμπορευμάτων είναι διαθέσιμοι για εμπορία και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά.

Βασικά στοιχεία των εμπορικών προϊόντων

Το πρώτο βασικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η αγορά εμπορευμάτων αποτελείται τόσο από φυσικά υλικά όσο και από γεωργικά προϊόντα που πωλούνται χύμα. Γενικά πωλούνται στις αγορές από παραγωγούς και αγοράζονται από εταιρείες που πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά. Η αγορά εμπορευμάτων είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος διαπραγμάτευσης για κερδοσκόπους λόγω της φύσης του τρόπου διαπραγμάτευσης. Τα εμπορεύματα είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που ανταγωνίζονται τις μετοχές, τα ομόλογα, το forex και άλλα ως ένα από τα πιο δημοφιλή για τους επενδυτές.

Ενώ τα εμπορεύματα αναφέρονται σε φυσικές πρώτες ύλες και γεωργικά προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, συνήθως θα τα βρείτε χωρισμένα σε δύο κατηγορίες. Μαλακά εμπορεύματα και σκληρά προϊόντα.

Στην κατηγορία των μαλακών προϊόντων θα βρείτε γεωργικά προϊόντα όπως ζάχαρη, καφές, βαμβάκι, καλαμπόκι και άλλα. Θα βρείτε επίσης ζώα σε αυτήν την κατηγορία.

Όσον αφορά τα σκληρά προϊόντα, περιλαμβάνουν πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό, ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα, καθώς και πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα. Αυτή η κατηγορία θα μπορούσε επίσης να προσδιοριστεί περαιτέρω με όρους όπως ενεργειακά εμπορεύματα, πολύτιμα μέταλλα και βιομηχανικά αγαθά.

Πώς και πού μπορείτε να ανταλλάξετε προϊόντα

Ενώ η αγορά συναλλάγματος είναι αποκεντρωμένη, όταν πρόκειται για διαπραγμάτευση εμπορευμάτων, υπάρχουν συγκεκριμένες ανταλλαγές στον κόσμο στις οποίες εμπορεύονται εμπορεύματα. Τα κύρια παραδείγματα στον κόσμο όσον αφορά τις ανταλλαγές εμπορευμάτων είναι:

  • The New York Mercantile Exchange (NYMEX)
  • Shanghai Metal Exchange (SHME)
  • ICE Futures Europe (πρώην LIFFE)

Αυτά τα χρηματιστήρια λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με οποιοδήποτε χρηματιστήριο, επιτρέποντας την εμπορία συμβολαίων εμπορευμάτων στην αγορά.

Θα σημειώσετε ότι ο όρος που χρησιμοποιείται εδώ είναι «συμβόλαια». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμπορεύματα διαπραγματεύονται με τη μορφή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι βασικά συμφωνίες για την αγορά ενός καθορισμένου ποσού ενός συγκεκριμένου εμπορεύματος, σε συμφωνημένη τιμή και ημερομηνία στο μέλλον.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάνετε συναλλαγές σε οποιαδήποτε εμπορεύματα, δεν έχετε αμέσως το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε συναλλαγές σε μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσετε φυσική ιδιοκτησία του περιουσιακού στοιχείου.

Ωστόσο, έχετε συμβόλαιο με ημερομηνία λήξης. Όταν συμπληρωθεί αυτή η ημερομηνία λήξης, η πληρωμή σας θα “έληξε” και θα πρέπει να παραλάβετε το πραγματικό εμπόρευμα που έχετε διαπραγματευτεί. Αυτή είναι μια πολύ απίθανη κατάσταση, και οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης των εμπορευμάτων συνήθως ακολουθούν τις πραγματικές τιμές spot του εμπορεύματος.

Πολλά μεγάλα εμπορεύματα μπορούν συνήθως να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως CFD με τους περισσότερους κορυφαίους μεσίτες συναλλάγματος σήμερα, όπως και τα eToro.

Ποιος Συνήθως Εμπορεύεται Εμπορεύματα?

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα εμπορεύματα συνήθως διαπραγματεύονται στις προθεσμιακές αγορές από παραγωγούς πρώτων υλών ή προϊόντων όπως αγρότες και ανθρακωρύχους, και από τους καταναλωτές που χρειάζονται αυτά τα χύδην υλικά για να διευθύνουν την επιχείρησή τους. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά κοινά παραδείγματα:

Παράδειγμα

  • Μερικοί αγρότες μπορούν να αποφασίσουν να πουλήσουν συγκεκριμένες καλλιέργειες στην αγορά μελλοντικών συμβολαίων. Αυτό θα τους δώσει μια σταθερή τιμή δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις της αγοράς για τη μελλοντική πώληση της σοδειάς τους στον αγοραστή.
  • Οι παραγωγοί πετρελαίου είναι τεράστιοι πωλητές εμπορευμάτων στην αγορά μελλοντικών συμβολαίων. Αυτό το λάδι συνήθως αγοράζεται από διυλιστήρια και άλλους που έχουν πρόσβαση σε διυλιστήρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για μεμονωμένους εμπόρους στην αγορά εμπορευμάτων. Στην πραγματικότητα, είναι μια αγορά που είναι γενικά γεμάτη κερδοσκόπους. Αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή συναλλαγών CFD με τον μεσίτη σας ή απευθείας στην αγορά μελλοντικών συμβολαίων.

Οι κερδοσκοπικοί έμποροι θα αγοράσουν ένα συμβόλαιο εμπορευμάτων με την ελπίδα ότι η τιμή του εμπορεύματος αυξάνεται και μπορεί να μεταπωληθεί πριν από την ημερομηνία λήξης.

Τι επηρεάζει τις τιμές των εμπορευμάτων?

Οι τιμές των εμπορευμάτων επηρεάζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πάντα δύο σταθερές όσον αφορά την επιρροή στις συναλλαγές εμπορευμάτων με λίγες εξαιρέσεις.

Προμήθεια: Η προσφορά και η ζήτηση θα επηρεάσουν συνήθως μια τιμή εμπορευμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα περισσότερα άλλα περιουσιακά στοιχεία. Εάν ο εφοδιασμός είναι περιορισμένος, διακοπεί ή μειωθεί για οποιονδήποτε λόγο, μια τιμή εμπορευμάτων θα αυξάνεται πάντοτε. Ομοίως, εάν υπάρχει έλλειψη ζήτησης ή υπερπροσφορά, είναι πιθανό να μειωθεί η τιμή. Η τιμή του αργού πετρελαίου είναι ένα σαφές παράδειγμα για το πώς μπορεί να αλλάξει η προσφορά για να επιτευχθεί ένα ορισμένο επίπεδο τιμών.

Αμερικάνικο δολλάριο: Δεδομένου ότι η πλειονότητα των εμπορευμάτων τιμολογείται σε USD, η αξία του δολαρίου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων. Το δολάριο και οι περισσότερες αγορές εμπορευμάτων τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση. Αυτό σημαίνει ότι όταν το Δολάριο είναι αδύναμο, οι τιμές των εμπορευμάτων τείνουν να αυξάνονται και το αντίστροφο.

Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες και ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μπορεί επίσης να υπάρξει κάποια απρόβλεπτη κατάσταση στην αγορά εμπορευμάτων. Αυτό φαίνεται στο πρόσφατο παράδειγμα αρνητικών τιμών για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εκπληκτικά χαμηλής ζήτησης σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθηκευτικού χώρου για αγορασμένο αργό σε όλο τον κόσμο.

Τελικές σκέψεις

Τα εμπορεύματα όχι μόνο αποτελούν μερικές από τις πιο βασικές πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους στον κόσμο για τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν επίσης μια από τις πιο ενεργά διαπραγματευόμενες αγορές για επενδυτές παγκοσμίως.

Ενώ αυτό έρχεται με τους ίδιους κινδύνους και διακυμάνσεις της αγοράς που μπορείτε να δείτε σε πολλές άλλες αγορές, μπορεί ακόμα να προσφέρει μια ευκαιρία, εάν θέλετε να διαφοροποιήσετε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό σας με έναν δοκιμασμένο και δοκιμασμένο τρόπο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner