Υπό εξέταση: Πώς να περάσετε την επιμέλεια ως έργο Blockchain – Thought Leaders

Κάθε επιχείρηση προορίζεται να υποβληθεί σε πολλαπλές αξιολογήσεις. Ρυθμιστικές αρχές που χορηγούν άδειες και άδειες, πιθανούς συνεργάτες, επενδυτικούς συμβούλους και επενδυτές – καθένας από αυτούς έχει ένα σύνολο φίλτρων που πρέπει να περάσει ένα τεχνολογικό έργο για να θεωρηθεί βιώσιμο. Η εργασία γίνεται πιο δύσκολη για νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας που χρησιμοποιούν blockchain, AI και άλλες τεχνολογίες αιχμής.

Αυτό το άρθρο είναι δομημένο ως μια λίστα ερωτήσεων για μια νεοσύστατη εταιρεία για να ελέγξει την επενδυτική της ετοιμότητα και να προετοιμαστεί για μια διαδικασία δέουσας επιμέλειας, ομαδοποιημένη σε τρεις ευρείες κατηγορίες: 1) τεχνική, 2) νομική και 3) επιχείρηση. Ξεκινώντας με γενικές, βυθίζουμε βαθύτερα σε συγκεκριμένες βιομηχανικές ερωτήσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα στο τεχνολογικό μέρος για να δείξουμε τις αποχρώσεις και τις παγίδες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έργο, ειδικά τροφοδοτούμενο από τον υψηλό ανταγωνισμό στο χώρο.

Τεχνικά θέματα:

Είναι τεχνικά δυνατή η προτεινόμενη λύση?

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές – αλλά πολλοί ιδρυτές παραμελούν αυτό το ερώτημα ενώ κυνηγούν το οραματιστικό τεχνολογικό όνειρο, ειδικά σε περιοχές deeptech όπως AI / ML, διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, βιοτεχνολογίας ή blockchain. Εάν το πρόγραμμά σας υπάρχει μόνο ως έννοια (ειδικά αν δεν είστε ο τεχνικός και θα κάνετε εξωτερικές προσλήψεις), βεβαιωθείτε ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί πριν προωθήσετε.

Εάν η λύση δεν είναι τεχνικά δυνατή αυτή τη στιγμή, πόσος χρόνος και προσπάθεια απαιτείται για έρευνα και ανάπτυξη (R&ΡΕ)? Οι εκτιμήσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τους περιορισμούς χρόνου και χρηματοδότησης, εάν υπάρχουν? 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ομάδα τεχνολογίας είναι ισχυρή και η ιδέα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά μπορεί να χρειαστούν πέντε ή δέκα χρόνια για να αναπτυχθεί και να υιοθετηθεί – όπως η κβαντική υπολογιστική για την επίλυση προβλημάτων εταιρικού βαθμού στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Πρέπει να είστε ειλικρινείς – και ρεαλιστικοί – για το χρονοδιάγραμμα και τα έξοδα. Σίγουρα θα λάβετε αυτήν την ερώτηση. Εδώ πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ έρευνας και κοινού κόστους ανάπτυξης λογισμικού: το ερευνητικό στάδιο επινοεί αλγόριθμους για να δημιουργήσει κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό λόγω τεχνολογικών περιορισμών, με αβέβαια αποτελέσματα και χρονοδιαγράμματα. Το στάδιο ανάπτυξης λογισμικού δημιουργεί μια καλά κατανοητή λύση, η οποία απαιτεί μόνο μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Είναι σαφές ότι οι επενδύσεις στο στάδιο της έρευνας είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμες. Ωστόσο, η ανάπτυξη μπορεί επίσης να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα αρχικά ομαδικά σχέδια, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τους επενδυτές και την υπερεκτίμηση της ικανότητας. Βεβαιωθείτε ότι δεν το κάνετε.

Στην περίπτωση προϊόντος λογισμικού, το έργο χρειάζεται πραγματικά ιδιόκτητο λογισμικό και όχι λύση λευκής ετικέτας ή SaaS?

Η επανεφεύρεση του τροχού μπορεί να είναι σαγηνευτική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δαπάνη πόρων για την ανάπτυξη μιας νέας εσωτερικής τεχνικής λύσης μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου. Εάν ως εκκίνηση δεν προτείνετε μια καινοτομία λογισμικού, μπορεί να είναι ευκολότερο και φθηνότερο να αγοράσετε ένα έτοιμο τεχνικό μέρος και να το προσαρμόσετε στις συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες.

Ποιες είναι οι εξωτερικές εξαρτήσεις (π.χ. βιβλιοθήκες); Πώς διατηρείται το εξωτερικό λογισμικό?

Κανένα λογισμικό δεν γράφεται πλήρως από την ομάδα της εταιρείας. Κάθε έργο στον κόσμο χρησιμοποιεί πολλές εξωτερικές βάσεις δεδομένων και βιβλιοθήκες κώδικα, συχνά ανοιχτού κώδικα, που συντηρούνται από παγκόσμιες κοινότητες προγραμματιστών ή από εταιρείες. Η ανθεκτικότητα του έργου εξαρτάται από την έγκαιρη ενημέρωση εξωτερικού λογισμικού για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Εάν κάνετε ένα έργο AI, ποια είναι η πηγή δεδομένων; Αρκεί; Είναι διαθέσιμο?

Η βιωσιμότητα των έργων AI εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των δεδομένων. Οι αλγόριθμοι ενδέχεται να είναι αναποτελεσματικοί όταν δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Επίσης, οι εγγενείς προκαταλήψεις στα δεδομένα (π.χ. φυλετικές) θα επηρεάσουν τον τελικό αλγόριθμο. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με κοτόπουλο και αυγό εάν οι πελάτες είναι πηγή δεδομένων και, ταυτόχρονα, η κύρια τιμή παραδίδεται χρησιμοποιώντας το AI / ML. Εάν τα δεδομένα δεν είναι δωρεάν, το κόστος τους πρέπει να ληφθεί υπόψη έναντι της δυνητικής αξίας σε σύγκριση με τη χρήση λιγότερο προηγμένων μεθόδων.

Εάν κάνετε ένα έργο AI, πώς αντιμετωπίζεται η εξάρτηση από το περιβάλλον? 

Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα, μπορεί να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, συχνά δεν είναι εφαρμόσιμα σε άλλο. Για παράδειγμα, εάν το δίκτυο μπόρεσε να διακρίνει γάτες και σκύλους σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να μην μπορεί να το κάνει σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν κάνετε ένα έργο blockchain, γιατί η βάση δεδομένων πρέπει να διανεμηθεί, με άλλα λόγια, γιατί χρειάζεστε το blockchain? 

Πολλά προβλήματα που ισχυρίζονται ότι επιλύονται με το blockchain μπορούν να επιλυθούν με μια απλούστερη κρυπτογραφικά προστατευμένη βάση δεδομένων με ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης αδειών που μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού, εάν χρειάζεται.

Στην περίπτωση της αρχικής έννοιας του blockchain, η βάση δεδομένων κατανέμεται μεταξύ πολλών συμμετεχόντων με όλους να μπορούν να κάνουν μια είσοδο. Αυτό δεν απαιτείται πάντα. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί μια βάση δεδομένων για να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί τα εσωτερικά της δεδομένα, οπότε δεν θα πρέπει να διανεμηθεί. Ή μπορεί να είναι μια βάση δεδομένων ενός κυβερνητικού φορέα, στον οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, αλλά μόνο η κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να επικυρώνει δεδομένα εισαγωγής.

Εάν είναι λογικό να διανεμηθεί μια βάση δεδομένων, πρέπει το blockchain να είναι δημόσιο?

Τα blockchains μπορούν γενικά να χωριστούν σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια (χωρίς άδεια) blockchain είναι αυτά στα οποία ο καθένας μπορεί να φιλοξενήσει έναν κόμβο, έχοντας έτσι πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί και επικυρώνουν τις ενημερώσεις βάσης δεδομένων. Σε ιδιωτικές (επιτρεπόμενες) αποκλειστικές αλυσίδες μόνο ορισμένοι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και να επικυρώσουν την εισαγωγή.

Οι δημόσιες αλυσίδες μειώνουν σημαντικά τον έλεγχο της επιχείρησης, καθώς η κατάσταση της βάσης δεδομένων ελέγχεται πλέον από πολλά άτομα που είναι διασκορπισμένα σε πολλές χώρες. Αυτό σημαίνει επίσης αυξημένη ρυθμιστική αβεβαιότητα, ειδικά στην περίπτωση βιομηχανιών που υπόκεινται σε μεγάλη ρύθμιση ή εκείνων που είναι συστημικής σημασίας. Για αυτούς τους λόγους, η υπόθεση για δημόσιες αλυσίδες πρέπει να είναι πραγματικά ισχυρή. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ιδιωτικό blockchain είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις επιχειρηματικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η επεξεργασία συναλλαγών απαιτεί μόνο χρηματοοικονομικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο blockchain, η κοινοποίηση δεδομένων ιατρικού ιστορικού απαιτεί μόνο συμμετοχή νοσοκομείων.

Εάν κάνετε ένα έργο blockchain, ποια είναι τα κίνητρα των συμμετεχόντων να ενεργήσουν προς όφελος του συστήματος; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των κινήτρων και πώς αντιμετωπίζονται?

Καθώς το blockchain, ειδικά το κοινό, διατηρείται από κοινές προσπάθειες και η ποιότητα των δεδομένων, το κόστος συναλλαγής εξαρτάται από τους συμμετέχοντες, τα κίνητρα πρέπει να σχεδιαστούν με τον δέοντα τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι βιώσιμο.

Ένα παράδειγμα όπου είναι προβληματικό είναι το blockchain Tezos που χρησιμοποιεί τον λεγόμενο αλγόριθμο συναίνεσης Liquid Proof of Stake (LPoS). Ένας αλγόριθμος συναίνεσης είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι επικυρωτές συμφωνούν σχετικά με τη νέα κατάσταση του καθολικού. Στη συναίνεση του LPoS οι συμμετέχοντες μπορούν να ποντάρουν ένα συγκεκριμένο ποσό ενός εγγεγραμμένου διακριτικού blockchain για να αποκτήσουν το δικαίωμα είτε να επικυρώσουν τις συναλλαγές τους είτε να επιλέξουν ένα άλλο αξιόπιστο άτομο που θα το έκανε αυτό, το οποίο θα επικύρωσε μια συναλλαγή και θα διανείμει την ανταμοιβή. Αν και αυτοί οι αλγόριθμοι έχουν πολλαπλά οφέλη, το κοινό σημείο κριτικής είναι ότι τα κίνητρα για τους συμμετέχοντες να γίνουν επικυρωτές είναι αμφισβητήσιμα, καθώς μπορούν να επιλέξουν κάποιον άλλο, και εξακολουθούν να λαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι ανταμοιβής λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ πιθανών επικυρωτών, χωρίς να ξοδεύουν χρόνο και υπολογιστικοί πόροι για τη συντήρηση και τη διακυβέρνηση του δικτύου. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο κεντροποίησης blockchain και διαφόρων τύπων επιθέσεων.

Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο?

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα πρωταρχικό χαρακτηριστικό κάθε υποδομής πληροφορικής. Ειδικά για μια ρυθμιστική αρχή, που έχει κύριο μέλημα την προστασία των πελατών.

Εάν κάνετε μια επιχείρηση υλικού, πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των αναλωσίμων?

Ενώ οι επιχειρήσεις λογισμικού εξαρτώνται από εξωτερικές βιβλιοθήκες, οι επιχειρήσεις υλικού εξαρτώνται από τους προμηθευτές προμηθειών για την ποιότητα των λύσεών τους.

Νομικές σκέψεις

Αξιολόγηση νομικών επιπτώσεων ενός έργου, κόστος συμμόρφωσης και περιορισμοί που απορρέουν από νομικές απαιτήσεις.

Χρειάζεται η εταιρεία άδειες για να λειτουργήσει νόμιμα και ποιες? 

Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για βιομηχανίες με μεγάλη ρύθμιση, όπως η fintech. Σχεδόν όλες οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες απαιτούν κάποιο είδος αδειοδότησης και ορισμένες από αυτές – όπως το MiFID II στην Ευρώπη – μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια ή περισσότερο για να αποκτήσουν.

Επίσης, σημειώστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεστε ξεχωριστή άδεια σε κάθε χώρα στην οποία σκοπεύετε να λειτουργείτε και να παρέχετε υπηρεσίες, παρόλο που ενδέχεται να υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών, ιδίως μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που επιτρέπουν τη διευκόλυνση της μεταφοράς άδειας.

Πώς χειρίζεται η εταιρεία ζητήματα KYC / AML?

Όλοι οι πελάτες πρέπει να ταυτοποιηθούν, ειδικά στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και την προέλευση των κεφαλαίων τους, έτσι ώστε η επιχείρηση να μην χρησιμοποιείται ως μέσο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, κάνοντας τους πελάτες να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους, ενδέχεται να μην είναι μια εξαιρετική και ελκυστική UX, επηρεάζοντας αρνητικά τα ποσοστά μετατροπών. Πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας – όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος, τόσο αυστηρότερα μέτρα.

Ποιος διατηρεί την επιμέλεια των κεφαλαίων?

Αυτή η ερώτηση θα τεθεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση που επιτρέπει στους πελάτες να καταθέσουν τα χρήματά τους, όπως η διαχείριση επενδύσεων. Η κατοχή χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων πελατών απαιτεί επίσης αδειοδότηση και το έργο θα πρέπει να εξετάσει τη συνεργασία με ένα ισχύον ίδρυμα κατόχου άδειας.

Ποιος ευθύνεται για αποτυχίες?

Αυτό συμβαίνει να είναι ένα από τα πιο παραμελημένα θέματα. Ακόμα κι αν θα υποστεί ενδεχόμενη ζημιά στη φήμη, μπορείτε ακόμα να προστατευτείτε από τη νομική ευθύνη δημιουργώντας αντίστοιχες συμφωνίες με παρόχους υπηρεσιών. Για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα πελατών αποθηκεύονται σε διακομιστές τρίτων, θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση δεδομένων. Σημειώστε, ωστόσο, ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα αυξήσουν το κόστος υπηρεσίας. Μερικές φορές η παροχή μιας υπηρεσίας για την οποία μπορεί να αναληφθεί ευθύνη αποτελεί βασική δραστηριότητα μιας εταιρείας. Αν και είναι αδύνατο να αποφευχθεί η ευθύνη εντελώς σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί ακόμα να μειωθεί, για παράδειγμα, εάν οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι και όχι μια εταιρεία ή εάν επιβάλλονται όρια στο ποσό της ευθύνης.

Οι ιδρυτές έργων blockchain, ειδικά αποκεντρωμένων, τείνουν να θεωρούν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη, καθώς δεν ελέγχουν το δίκτυο. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να έχουν άλλη άποψη καθώς η νομοθεσία βασίζεται στην υπόθεση ενός υπεύθυνου παρόχου υπηρεσιών που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το σύστημα λειτουργεί σε εύθετο χρόνο. Έτσι, η ομάδα του έργου μπορεί να υπόκειται σε αξιώσεις σε περίπτωση αποτυχίας.

Φόροι

Έχοντας κακή διαχείριση, οι φόροι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα κέρδη της εταιρείας, ειδικά στην περίπτωση του δυσμενούς καθεστώτος διπλής φορολογίας μεταξύ των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Επιπλέον, θέματα φορολογίας μπορούν να κάνουν την εταιρεία πολύ λιγότερο ελκυστική ως επενδυτική ευκαιρία. Θα πρέπει να γίνει μια σωστή βελτιστοποίηση προκειμένου να μετριαστούν αυτά τα προβλήματα.

Ποια είναι η πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας; Προστατεύεται; Παραβιάζει οποιαδήποτε εταιρεία IP?   

Υπάρχουν τρία κύρια σημεία σε αυτό.

Πρώτον, μια εταιρεία μπορεί σε κάποιο σημείο να γίνει στόχος για συρμούς ευρεσιτεχνίας, οπότε θα πρέπει να λαμβάνει διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πνευματικά δικαιώματα για όλα τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία της.

Δεύτερον, για να δημιουργήσετε ένα MVP, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ενδέχεται να παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία κάποιου ατόμου, σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν προστατευμένες εικόνες, σχεδιασμό, UX κ.λπ. Είναι απίθανο να είναι προβληματικό στο αρχικό στάδιο, αλλά μπορεί να συμβαίνει όταν η εταιρεία μεγαλώνει. Ειδικά αν η παραβίαση IP ανήκει σε άμεσους ανταγωνιστές.

Τρίτον, το IP είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που αυξάνει την αποτίμηση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση του φόρου.

Προστασία δεδομένων

Τα τελευταία χρόνια το GDPR έγινε ένα όλο και πιο πιεστικό ζήτημα. Η βασική ρύθμιση απορρήτου ξεπερνά κατά πολύ την αποποίηση των cookies και πρέπει να περιλαμβάνει σωστή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, των οποίων η πειρατεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αγωγές, σωστή διαχείριση δεδομένων, όπως η μη παροχή σε τρίτους χωρίς συγκατάθεση, η δυνατότητα διαγραφής κ.λπ..

Το blockchain μπορεί συχνά να αποθηκεύει ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, τα οποία προστατεύονται αυστηρά σε ρυθμιστικό επίπεδο. Μερικές φορές μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τη φύση της τεχνολογίας, όπως το δικαίωμα να λησμονηθούν ή η υποχρέωση αποθήκευσης δεδομένων στον διακομιστή της χώρας στην οποία κατοικεί το άτομο. Συνιστάται να μην αποθηκεύετε καθόλου προσωπικά δεδομένα στους δημόσιους αποκλεισμούς, κάτι που επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτά.

Επιχειρηματικές εκτιμήσεις

Τι πρόβλημα επιλύει το έργο?

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες μερικές φορές ονομάζονται «μια λύση που αναζητά ένα πρόβλημα» – όχι άδικα. Πίσω από τη συναρπαστική αφήγηση και τη λαμπρή τεχνολογική σκέψη, μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε το πιο σημαντικό ερώτημα: ποιος είναι το κοινό-στόχος σας και γιατί θα χρησιμοποιήσει την προτεινόμενη λύση?

Ελέγξτε εάν υπάρχει το δηλωμένο πρόβλημα, επιβεβαιωμένο από τους πιθανούς πελάτες. Οι έρευνες και οι δοκιμές πελατών μπορούν να βοηθήσουν ένα έργο να διασφαλίσει ότι κινείστε στη σωστή κατεύθυνση. Εάν ένα έργο λειτουργεί σε κενό χωρίς άμεση επαφή με το κοινό-στόχο του – είναι μια κόκκινη σημαία για τους επενδυτές, καθώς κινδυνεύει να καλύψει καμία ζήτηση μόλις τεθεί σε λειτουργία.

Μερικές φορές ένα πρόβλημα δεν πιέζει αρκετά για να απαιτεί ξεχωριστή λύση.

Πώς επιλύεται το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή; Πώς είναι καλύτερη η προτεινόμενη λύση?

Προκειμένου να υιοθετηθεί, ένα έργο πρέπει να προσφέρει ένα πολύ σαφές όφελος στους πελάτες του – εξοικονομώντας χρόνο ή χρήμα κάποιου, ικανοποιώντας μια συγκεκριμένη ανάγκη ή απλά παρέχοντας θετικά συναισθήματα.

Εάν το όφελος είναι οριακό, οι πελάτες είναι απίθανο να πληρώσουν περισσότερα ή να ασχοληθούν με τη μετάβαση σε μια νέα υπηρεσία – οπότε βεβαιωθείτε ότι ένα έργο πρέπει να οδηγήσει σε ανταγωνιστική ανάλυση και να βρει τη σαφώς καθορισμένη θέση του στην αγορά.

Κάποτε κάναμε μια συζήτηση με ένα έργο δημιουργίας ενός δικτύου υπερυπολογιστών σε διαφορετικές χώρες που θα έλυνε τα προβλήματα AI με ενσωματωμένους αλγόριθμους, έτσι ώστε οι πελάτες να εισάγουν μόνο δεδομένα και να επιλέγουν αλγόριθμους. Το πρόβλημα ήταν ότι στο cloud computing ανταγωνίζονταν την Amazon και τη Microsoft και σε λογισμικό AI – με την IBM. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσουν.

Ποιες είναι οι βασικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται το επιχειρηματικό μοντέλο; Πώς επικυρώνονται ή πρόκειται να επικυρωθούν?

Πώς πραγματικά θα κερδίσει χρήματα η εταιρεία; Ποιες μετρήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις καθορίζουν τα κέρδη; Είναι ρεαλιστικές οι προβλέψεις εσόδων?

Για παράδειγμα, εάν τα τέλη συναλλαγών είναι η κύρια πηγή εσόδων, αναμένονται ορισμένοι όγκοι συναλλαγών και πρέπει να αιτιολογούνται με ανάλυση αγοράς.

Ποια είναι η θέση μιας εταιρείας στην αλυσίδα αξίας του κλάδου; Με ποιους άλλους συμμετέχοντες συνεργάζεται η εταιρεία; Πώς διαχειρίζεται τη βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού?

Καμία εταιρεία δεν προσφέρει την αξία της στους τελικούς πελάτες ανεξάρτητα, συνεργάζεται πάντα με πολλούς άλλους παράγοντες. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την ακριβή προστιθέμενη αξία που παρέχει η εταιρεία. Όλες οι άλλες εταιρείες στην αλυσίδα αξίας είναι εξωτερικές εξαρτήσεις που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο και πρέπει να διαχειρίζονται, για παράδειγμα, με διαφοροποίηση.

Πώς λειτουργεί η οικονομική μονάδα της εταιρείας; Μπορεί να είναι καθόλου επικερδές?

Δηλαδή, ένας μεμονωμένος πελάτης φέρνει περισσότερα χρήματα από ό, τι κοστίζει, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων επεξεργασίας και απόκτησης.

Σε περίπτωση σπασμένης οικονομικής μονάδας, είναι δυνατή η αύξηση των εσόδων ανά πελάτη ή δεν θα πληρώσουν περισσότερα; Είναι δυνατόν να μειώσουμε το κόστος στο μέλλον με σημαντικές επενδύσεις, για παράδειγμα, λογισμικό που μειώνει τα λειτουργικά έξοδα ή μάρκετινγκ που αυξάνει την αξιοπιστία, μειώνοντας το κόστος κτήσης?

Με άλλα λόγια, οι επενδυτές θα εξετάσουν τους παράγοντες που θα δικαιολογήσουν την επένδυση.

Ποια είναι η αναπτυξιακή στρατηγική; Πώς επικυρώνεται η μηχανή ανάπτυξης; Ταιριάζει στο επιχειρηματικό μοντέλο?

Για να καταστεί εφικτή η επένδυση, ένα έργο πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό δυναμικό που να ταιριάζει με τον κίνδυνο. Για μια λειτουργική κερδοφόρα επιχειρηματική ανάπτυξη, η προσδοκία είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την εκκίνηση Η εταιρεία με τις προοπτικές ιογενούς ανάπτυξης διαφέρει σημαντικά από την εταιρεία B2B που θα πρέπει να απασχολεί τμήμα πωλήσεων.

Ποιοι είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εάν υπάρχει; Εάν δεν υπάρχουν, ποιες είναι οι πιθανές επιλογές για να κερδίσετε μερικές και τις αναμενόμενες επενδύσεις; Εάν υπάρχουν μερικά, πώς διατηρούνται?

Μια επιχείρηση δεν χρειάζεται απαραίτητα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε χρονική στιγμή εάν η ζήτηση στην αγορά είναι σημαντικά υψηλότερη από την προσφορά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση και ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί. Επομένως, εάν δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα πρέπει να εστιάσετε στην απόκτηση ενός. Εάν έχετε ένα – βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να το διατηρήσετε και να προσαρμοστείτε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Χρησιμοποίησε η εταιρεία χρηματοδότηση χρέους; Ποιος είναι ο λόγος χρέους προς κέρδη?

Το χρέος της εταιρείας δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για όσους ασχολούνται με αυτήν, με αποτέλεσμα λιγότερο ευνοϊκή συνεργασία ή έλλειψη αυτής.

Ποιοι είναι οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας; Πώς θα επηρεάσουν την κατεύθυνση της εταιρείας; Υποστηρίζουν την κερδοφορία ή την ανάπτυξη; Συμμετέχουν στη λειτουργική διαχείριση?

Οι μέτοχοι είναι μια πηγή πληροφοριών σχετικά με την επιχείρηση που θα εξεταστούν. Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ή κατά την προσφορά κινητών αξιών στο κοινό, οι κύριοι μέτοχοι και οι διευθυντές θα πρέπει να περάσουν από ελέγχους καταλληλότητας και ορθότητας. Η εταιρεία πρέπει να είναι προσεκτική και να επιδεικνύει τη δέουσα επιμέλεια κατά την αποδοχή επενδύσεων όχι μόνο όσον αφορά το νομικό υπόβαθρο του επενδυτή, αλλά και τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα έχει στη στρατηγική της εταιρείας.

Συμπεράσματα

Εάν ένα έργο επιδιώκει τη δέσμευση σοβαρών εταίρων, προσελκύοντας σημαντικό γύρο χρηματοδότησης ή αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης, σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο διεξοδικού ελέγχου που θα στοχεύει όχι μόνο επιφανειακές οικονομικές παραμέτρους και την ποιότητα της ιδέας, αλλά και τις μη σέξι πράγματα, όπως φόροι, πνευματική ιδιοκτησία, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ανθεκτικότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις εκ των προτέρων σας κάνει όχι μόνο καλά προετοιμασμένους για τη δέουσα επιμέλεια, αλλά και πιο ικανοί να πετύχετε στον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά και πρέπει να αναλάβετε το συντομότερο δυνατό.

Η δέουσα επιμέλεια απαιτεί σκληρές ερωτήσεις. Αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αφιερώνουμε το χρόνο και τα χρήματά μας σε αυτό που θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner