Ιστορία διακλάδωσης του Bitcoin Cash: Ιστορικό, αιτίες και επιπτώσεις του τελευταίου διαχωρισμού αλυσίδας

Μια βαθιά βουτιά στην αμφισβητούμενη ιστορία της ανάπτυξης του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του Bitcoin

Στις 15 Νοεμβρίου 2020, μια αμφιλεγόμενη αναβάθμιση στο δίκτυο Bitcoin Cash προκάλεσε διάσπαση αλυσίδας στο σημαντικότερο κρυπτονομίσμα. Η διαμάχη που οδήγησε στη διάσπαση επικεντρώθηκε σε μια πρόταση για την καθιέρωση ενός ταμείου προγραμματιστή ως μέρος της επιβράβευσης του πρωτοκόλλου. Με ούτε εκείνους που υποστηρίζουν την αλλαγή ούτε εκείνους που το θέλουν να υποχωρήσουν, δύο εκδόσεις του Bitcoin Cash προέκυψαν από τη διάσπαση: Bitcoin Cash ABC (BCHA) και Bitcoin Cash Node (BCHN).

Στο ακόλουθο άρθρο, το OKEx Insights εξετάζει τις περιστάσεις που περιβάλλουν τη διάσπαση, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του, τις ανταγωνιστικές απόψεις των εμπλεκόμενων φατριών, το ιστορικό σκληρών δικράνων του Bitcoin Cash, καθώς και τις πιθανές συνέπειες για το έργο. 

Η αλυσίδα Bitcoin Cash χωρίζεται (ξανά)

Όπως και οι προηγούμενοι, ο διαχωρισμός της αλυσίδας Bitcoin Cash στις 15 Νοεμβρίου έγινε λόγω μιας ασυμβίβαστης διαφωνίας μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν το δίκτυο. Από τη μία πλευρά της διαφοράς ήταν το Bitcoin ABC, το μακροχρόνιο όμιλο που ηγείται της ανάπτυξης Bitcoin Cash. Υποστηρίζει όλο το 2020 για ένα ταμείο προγραμματιστή – επίσης γνωστό ως Πρόταση Ταμείου Υποδομής ή IFP – να είναι μέρος της ανταμοιβής εξόρυξης του πρωτοκόλλου. 

Αντιπροσωπεύοντας την εκτεταμένη αντίθεση στο IFP ήταν η πιο πρόσφατα σχηματισμένη ομάδα προγραμματιστών Bitcoin Cash Node. Πριν από την προγραμματισμένη αναβάθμιση δικτύου τον Νοέμβριο, το Bitcoin Cash Node παρουσίασε τη δική του εφαρμογή κόμβου. Το λογισμικό Bitcoin Cash Node κυκλοφόρησε το Μάρτιος 2020 και περιλαμβάνονται άλλες αναβαθμίσεις δικτύου. Ωστόσο, ο αμφιλεγόμενος κώδικας IFP παραλείφθηκε. 

Προς την προγραμματισμένη αναβάθμιση του Bitcoin Cash τον Νοέμβριο, κατέστη σαφές ότι η κοινοτική συναίνεση σχετικά με το IFP εξακολουθούσε να λείπει. Παρά το γεγονός ότι υπερασπίστηκαν οι προγραμματιστές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του δικτύου Bitcoin Cash, ένα συντριπτικό ποσοστό των ανθρακωρύχων BCH πέρασε στην εφαρμογή Bitcoin Cash Node πριν από την ημερομηνία αναβάθμισης. Αυτό ώθησε αρκετές αξιοσημείωτες εταιρείες να δηλώσουν ότι η BCHN θα πήρε το όνομα Bitcoin Cash μετά από τυχόν επακόλουθο διαχωρισμό αλυσίδας. 

Στις 15 Νοεμβρίου, το blockchain Bitcoin Cash διασπάστηκε, δημιουργώντας μια έκδοση του κρυπτονομίσματος με ένα ταμείο προγραμματιστή 8% ως μέρος της επιβράβευσης μπλοκ και μία χωρίς αυτήν. Τις ημέρες μετά τη διάσπαση, η BCHN φαίνεται να έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη αλυσίδα – τόσο ως προς το ποσοστό κατακερματισμού όσο και ως προς την τιμή. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, το BCHN δίνει εντολή περίπου 1,34 EH / s σε σύγκριση με το BCHA 0,0075 EH / s. Εν τω μεταξύ, η BCHN διαπραγματεύεται κοντά στα 290 $ και η BCHA διαπραγματεύεται περίπου 20 $.

Τα ποσοστά κατακερματισμού BCHN και BCHA επισημαίνουν τα οποία υποστηρίζουν οι ανθρακωρύχοι. Πηγή: Χορός νομισμάτων

Προέλευση του αμφιλεγόμενου σκληρού πιρουνιού

Για όσους δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο οικοσύστημα Bitcoin Cash, η τελευταία αλυσίδα μπορεί να φαίνεται ξαφνική. Ωστόσο, το ζήτημα ενός ταμείου προγραμματιστή που αποτελεί μέρος της χρηματικής επιβράβευσης υπήρξε εδώ και πολύ καιρό η διαμάχη στην κοινότητα.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2018, υπήρξαν ανθρακωρύχοι Bitcoin και σημαντικοί προγραμματιστές συζήτηση η κατανομή ενός τμήματος από ανταμοιβές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου. Συνάντηση μετά από μια διάσκεψη στο Χονγκ Κονγκ που φιλοξένησε το CoinGeek του Calvin Ayre, η ομάδα αρχικά έπαιξε με την ιδέα να κατανείμει το 1% –10% του block reward στους προγραμματιστές, με διαφορετικές πηγές στο ακριβές ποσοστό. Με τη διαπραγμάτευση BCH κοντά στα 1.200 $ εκείνη τη στιγμή, μια κατανομή 1%, εάν εφαρμοζόταν, θα είχε δημιουργήσει ένα μηνιαίο pot περίπου 650.000 $. 

Ωστόσο, η ιδέα της εκτροπής ενός ποσοστού ανταμοιβής μπλοκ ενός δικτύου στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης υποδομών δεν εφευρέθηκε από τους υποστηρικτές του Bitcoin Cash. Και τα δυο Παύλα (DASH) και Zcash (ZEC) διαθέτουν παρόμοια ενσωματωμένα κίνητρα για προγραμματιστές. Στην πραγματικότητα, με ένα πρόσφατη αναβάθμιση δικτύου, το τελευταίο cryptocurrency περιστρέφεται μακριά από αυτό που αναφέρεται ως "Ταμείο Ιδρυτή" – που προοριζόταν ως προσωρινό μέτρο – προς ένα "Dev Fund." Ανεξάρτητα από το όνομα του πολύ συζητημένο χαρακτηριστικό, ένα ποσοστό των ανταμοιβών εξόρυξης του δικτύου εξακολουθεί να προορίζεται για εκείνους που κατασκευάζουν το έργο.    

Αν και συζητήθηκε το 2018, οι ανθρακωρύχοι BCH δεν προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα ταμείο προγραμματιστή εκείνη την εποχή. Όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες συζητήσεις στο r / BTC – ένα subreddit φιλικό προς τα μετρητά Bitcoin, παρά το όνομα που υποδηλώνει διαφορετικά – το ζήτημα συνέχισε χωρίστε την κοινότητα τους μήνες που ακολούθησαν. Εν τω μεταξύ, τα κεφάλαια, όπως αυτά ανακοίνωσε από τον Roger Ver τον Νοέμβριο του 2019 και οι κοινοτικές δωρεές συνέχισαν να χρηματοδοτούν διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του έργου. 

Τον Ιανουάριο του 2020, ένα κλιμακούμενη συζήτηση μετατράπηκε σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Ο Jiang Zhuoer, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας ομάδας εξόρυξης Bitcoin Cash BTC.TOP δημοσίευσε ένα Μεσαία ανάρτηση, στην οποία ανέφερε ότι αρκετοί σημαντικοί ανθρακωρύχοι BCH τάχθηκαν υπέρ ενός μεριδίου 12,5% της ανταμοιβής μπλοκ προς την ανάπτυξη υποδομής για μια περίοδο έξι μηνών. Μαζί με τον Zhuoer, η ανάρτηση ισχυρίστηκε ότι ο Jihan Wu της Antpool, ο Haipo Yang της ViaBTC και ο Roger Ver του Bitcoin.com υποστήριξαν αρχικά την πρόταση.

Για άλλη μια φορά, η παθιασμένη συζήτηση ξεκίνησε μέσα στην κοινότητα του BCH, με τους περισσότερους αντιρρησίες να ασχολούνται ιδιαίτερα με την ακόλουθη δήλωση από την ανάρτηση του Zhuoer:

"Για να διασφαλιστεί η συμμετοχή και να συμπεριληφθεί επιδότηση από ολόκληρη την ομάδα εξόρυξης SHA-256, οι ανθρακωρύχοι θα ορφανά μπλοκ BCH που δεν ακολουθούν το σχέδιο. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί μια τραγωδία των κοινών."

Μετά την αντίδραση της κοινότητας, η οποία περιελάμβανε το Bitcoin.com απόσυρση υποστήριξης, Ο Zhuoer δημοσίευσε μια δεύτερη ανάρτηση στις 31 Ιανουαρίου 2020, στην οποία αναδιάρθρωσε το IFP. Ωστόσο, πριν από την παρακολούθηση της Zhuoer, ο κύριος προγραμματιστής του Bitcoin ABC και αυτο-περιγράφηκε "καλοκάγαθος δικτάτορας," Amaury Séchet, πρόσθεσε την υποστήριξή του στο προτεινόμενο ταμείο προγραμματιστή. 

Οι Séchet και Bitcoin ABC θα προχωρούσαν προσθέστε τον κωδικό για ένα τροποποιημένο ταμείο προγραμματιστή στην τελευταία εφαρμογή του κόμβου πριν από την ημερομηνία διακοπής της 15ης Φεβρουαρίου για την επόμενη αναβάθμιση δικτύου, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου. Το ενημερωμένο IFP θα απονείμει το 5% των ανταμοιβών αποκλεισμού στους προγραμματιστές, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν ενεργοποιηθεί από ανθρακωρύχοι. Παρά προσπάθειες για να επηρεάσει την κοινότητα, ο κωδικός IFP τελικά δεν συμπεριλήφθηκε. 

Ωστόσο, ο φόβος ότι η αμφιλεγόμενη αναβάθμιση θα εφαρμοστεί ώθησε την πιο πρόσφατα σχηματισμένη ομάδα Bitcoin Cash Node να ενεργήσει. Δεδομένου ότι το Bitcoin ABC δεν κατάργησε τον κωδικό για το IFP πριν από την ημερομηνία αναβάθμισης του Μαΐου, η ομάδα ξεκίνησε το δικό του λογισμικό χωρίς το αμφιλεγόμενο σχέδιο χρηματοδότησης. 

Αν και δεν υποστηρίχθηκε από ανθρακωρύχους τον Μάιο, το Bitcoin ABC δεν εγκατέλειψε το IFP. Στις 18 Αυγούστου, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη αναβάθμιση δικτύου τον Νοέμβριο, η ομάδα προγραμματιστών ξεκίνησε το Bitcoin ABC 0.22.0. Το νέο λογισμικό παρουσίασε για άλλη μια φορά ένα τροποποιημένο IFP – αυτή τη φορά, με επιβράβευση 8% coinbase και ξεχωριστή αλλαγή στον τόνο. Αυτό που ήταν αρχικά εθελοντικώς προφανώς έγινε υποχρεωτικό. 

Πριν από την κυκλοφορία του λογισμικού Bitcoin ABC, η Séchet έγραψε:

"Αν και ορισμένοι ίσως προτιμούν ότι το Bitcoin ABC δεν εφάρμοσε αυτήν τη βελτίωση, αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί πρόσκληση για συζήτηση. Η απόφαση έχει ληφθεί και θα ενεργοποιηθεί κατά την αναβάθμιση του Νοεμβρίου."

Με το Bitcoin ABC να έχει δεσμευτεί στο IFP και στο Bitcoin Cash Node – μαζί με την πλειονότητα των χρηστών BCH – να συνεχίσει να το αντιτίθεται διατηρώντας το δικό του λογισμικό, ένα αμφιλεγόμενο σκληρό πιρούνι και η επακόλουθη διάσπαση αλυσίδας έγιναν πιο πιθανές. Τελικά, εναπόκειται στο δίκτυο να αποφασίσει ποια εφαρμογή του Bitcoin Cash θα ακολουθήσει.

Ακόμα στερείται συναίνεσης καθώς έφτασε η ημέρα της προγραμματισμένης αναβάθμισης, το δίκτυο πράγματι διασπάστηκε – δημιουργώντας BCHN (στη συνέχεια αναφέρεται από μεγάλο μέρος του κλάδου απλά ως Bitcoin Cash) και BCHA.

Χρηματοδότηση προγραμματιστή: Γιατί δεν υπάρχει συναίνεση?

Παρά την τεράστια αντίθεση στην εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση που τελικά θεσπίστηκε από το Bitcoin ABC, το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμματιστών είναι σαφώς ένα οδυνηρό. Είναι δύσκολο να ξεπεραστεί το γεγονός ότι οι προγραμματιστές δεν μπορούν να δεσμευτούν πλήρως για τη συντήρηση ενός έργου χωρίς οικονομική αποζημίωση. Ο ίδιος ο Séchet αναφέρθηκε στον αγώνα του Bitcoin ABC για χρηματοδότηση μέσω του Twitter το 2018, δηλώνει ότι "Η μηχανική δεν αναπτύσσεται στα δέντρα."

Ωστόσο, το IFP και κάθε άλλη προτεινόμενη λύση έχουν μέχρι σήμερα μειονεκτήματα.

Ίσως η μεγαλύτερη αντίρρηση για χρηματοδότηση μέσω ανταμοιβών coinbase είναι η δυνατότητά της να προωθήσει μεγαλύτερη συγκέντρωση του δικτύου. Οι ανθρακωρύχοι λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Η εκτροπή ενός ποσοστού ανταμοιβής για ανάπτυξη υποδομής αντιπροσωπεύει επίθεση στα κέρδη τους.

Με πολλά διαφορετικά κρυπτονομίσματα που μοιράζονται τον ίδιο αλγόριθμο εξόρυξης SHA-256, αυτοί οι ανθρακωρύχοι που δεν έχουν δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη κρυπτογράφηση θα απλώς εκτρέψουν τη δύναμη κατακερματισμού τους στην εξόρυξη όπου είναι πιο επικερδής. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα χαμηλότερο συνολικό ποσοστό κατακερματισμού συγκεντρωμένο σε λιγότερους ανθρακωρύχους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η οικονομική δέσμευση που απαιτείται για την επίθεση στο δίκτυο – και, κατ ‘επέκταση, η συνολική ασφάλεια του πρωτοκόλλου – μειώνεται. 

Ωστόσο, ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Séchet, υποστήριξαν ότι μια τέτοια μείωση του ποσοστού κατακερματισμού θα ήταν ασήμαντη. Ο προγραμματιστής του Bitcoin ABC ισχυρίστηκε ότι η επαρκής χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα ενίσχυε το δίκτυο με άλλους τρόπους. Σύμφωνα με τη Séchet, ο πραγματικός αντίκτυπος του IFP θα ήταν αμελητέος, από άποψη ασφάλειας.

Ένα άλλο ζήτημα με το IFP σχετίζεται με τον τρόπο που το ώθησε το Bitcoin ABC. Ως Jonald Fyookball, ο κύριος προγραμματιστής του πορτοφολιού Electron Cash, αιτιολογημένος σε μια ανάρτηση, οι προηγούμενες προσπάθειες χρηματοδότησης της ανάπτυξης μέσω ανταμοιβών μπλοκ ήταν είτε εθελοντικές είτε θα επέτρεπαν στους ίδιους τους ανθρακωρύχους να επιλέξουν ποιες ομάδες θα υποστηρίξουν. Ωστόσο, χωρίς να απαιτείται ενεργοποίηση των ανθρακωρύχων και με το 8% της ανταμοιβής αποκλεισμού να πηγαίνει σε μία διεύθυνση που σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχεται από τη Séchet και "οι πιστοί του," Ο Fyookball ισχυρίστηκε, "Δεν είναι ουσιαστικά τίποτα περισσότερο από την απόφαση ενός ατόμου να εισπράξει (μετρητά) Bitcoin Cash αξίας εκατομμυρίων δολαρίων απευθείας στο δικό του πορτοφόλι." 

Τους μήνες που οδήγησαν στο αμφιλεγόμενο πιρούνι, έχουν αναφερθεί πολλές άλλες ανησυχίες.

Αυτά περιλαμβάνουν τέτοια "φόρος" είναι ιδεολογικά σε αντίθεση με το ήθος πίσω από το Bitcoin – δηλαδή, θέτει πάρα πολύ δύναμη στα χέρια μιας μεμονωμένης ομάδας προγραμματιστών, την έλλειψη υπευθυνότητας όσον αφορά το πραγματικό αναπτυξιακό έργο που ενθαρρύνει και την αυξημένη πιθανότητα διάσπασης δικτύου που σίγουρα θα έβλαπτε την αξιοπιστία του Bitcoin Cash στον κλάδο.

Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για εναλλακτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης. Τόσο τα δίκτυα Bitcoin όσο και τα Bitcoin Cash είχαν προηγουμένως αντλήσει τόσο από εταιρική χρηματοδότηση όσο και από κοινοτικές δωρεές. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Séchet στο κανάλι Rice Crypto YouTube, τέτοιες προσπάθειες δεν είναι απαραίτητα ενθαρρύνω ανάπτυξη που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινότητας. Υποστηρίζει ότι η επιρροή του Blockstream στη χρηματοδότηση του Bitcoin οδήγησε το κυρίαρχο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης μακριά από τη χρήση του ως κυρίως δίκτυο πληρωμών peer-to-peer και προς ένα κατάστημα αξίας. Αυτό, σύμφωνα με τον Séchet, έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των επιθυμιών της πρώτης κοινότητας Bitcoin – οι οποίες, πριν από τη διάσπαση της αλυσίδας Bitcoin / Bitcoin Cash τον Αύγουστο του 2017, δεσμεύτηκαν να ωθήσουν μεγαλύτερη υιοθέτηση εμπόρων. Προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύλληψης από "καλά χρηματοδοτημένους σαμποτέρ," Ο Zhuoer εξέφρασε ένα παρόμοιο συναίσθημα σχετικά με την εταιρική χρηματοδότηση στη δημοσίευσή του τον Ιανουάριο του 2020 με λεπτομέρειες σχετικά με το προηγούμενο IFP.

Επικρίνοντας την έννοια της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, η Séchet δήλωσε ότι ένα τέτοιο μοντέλο χρηματοδότησης ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να εργάζονται μόνο σε έργα που προσελκύουν πολλή προσοχή. Αυτό παραμελεί αποτελεσματικά την φαινομενικά λιγότερο ελκυστική, αλλά όχι λιγότερο κρίσιμη, εργασία σε ένα πρωτόκολλο. Και πάλι μιλώντας με την Rice Crypto, η Séchet συνέκρινε την υποδομή κρυπτογράφησης με αυτήν των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Ο προγραμματιστής Bitcoin ABC δήλωσε ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το πώς λειτουργεί κάτι. το σημαντικό πράγμα, για αυτούς, είναι μόνο ότι λειτουργεί. Το να στηριχθούμε στην προβολή για τέτοια αναπτυξιακή χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη Séchet, είναι "πολύ κακό για την υποδομή." 

Τακτικές αναβαθμίσεις, κανονικές διαχωριστικές αλυσίδες?

Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Bitcoin Cash έχει δεσμευτεί για εξαμηνιαίες αναβαθμίσεις δικτύου για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του. Κάθε χρόνο, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, οι προγραμματιστές έχουν την ευκαιρία να κάνουν αναβαθμίσεις στο δίκτυο. Με συχνές ευκαιρίες για τροποποίηση κώδικα και εφαρμογή νέων δυνατοτήτων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το δίκτυο έχει δει περισσότερες από μία αμφισβητούμενες αλυσίδες. 

Ενώ πολλές από τις αναβαθμίσεις μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ομαλά, κάθε προτεινόμενη αλλαγή προσκαλεί την πιθανότητα διαφωνίας. Όταν τα διαφωνούντα μέρη έχουν επαρκή επιρροή, το δίκτυο κινδυνεύει να διαχωριστεί.

Το ίδιο το δίκτυο Bitcoin Cash δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα ενός τόσο αμφιλεγόμενου σκληρού πιρουνιού. Χρόνια διαμάχης εντός της κοινότητας Bitcoin σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η καλύτερη κλίμακα του δικτύου κατέληξε σε διάσπαση αλυσίδας τον Αύγουστο του 2017. Ορισμένοι υποστήριξαν την αύξηση του ορίου στο μέγεθος των μπλοκ για να επιτρέψει στο δίκτυο να επεξεργάζεται περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Εν τω μεταξύ, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι μια τέτοια αύξηση θα είχε κεντρικό αποτέλεσμα στο δίκτυο – καθώς θα απαιτούσε πιο ακριβό υλικό για να το υποστηρίξει. Αυτό θα περιόριζε τον αριθμό των φορέων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και θα έβλαπταν την ασφάλεια του δικτύου. 

Αντίθετα, πρότειναν τη χρήση μεθόδων κλιμάκωσης δεύτερου επιπέδου και υποστήριξαν μια αναβάθμιση γνωστή ως Segregated Witness, γνωστή ως SegWit. Η αλλαγή, που υλοποιήθηκε από ένα μαλακό πιρούνι, έκανε πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου μπλοκ αποθηκεύοντας μόνο κρίσιμα δεδομένα συναλλαγών στο blockchain. Με κάθε συναλλαγή που απαιτεί λιγότερο χώρο μπλοκ, κάθε μπλοκ θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες συναλλαγές.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο φατριών κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2017. Η αμφισβήτηση ότι η κλιμάκωση δεύτερου επιπέδου ήταν η βέλτιστη πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, εκείνες που υποστήριξαν μεγαλύτερα μπλοκ εισήγαγαν ένα σκληρό πιρούνι για να αυξήσετε την ικανότητα μπλοκ. Χάρη στην ευρεία συναίνεση της κοινότητας, η αλυσίδα χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά κρυπτονομίσματα: Bitcoin με SegWit και Bitcoin Cash με μεγαλύτερα μπλοκ. 

Αν και υποστηρίζεται από διάφορους συμμετέχοντες στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των πρώην "Bitcoin Ιησούς" Ο Roger Ver, ο συνιδρυτής της Bitmain, Jihan Wu και ο αιτών Satoshi Nakamoto, Craig Wright, ο ίδιος ο Séchet είναι συχνά πιστώνεται ως ο αρχιτέκτονας του αρχικού σκληρού πιρουνιού Bitcoin Cash.

Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του, τα ζητήματα με τον αλγόριθμο προσαρμογής δυσκολίας του Bitcoin Cash ανάγκασαν το δίκτυο να σκληρύνει ξανά, παρουσιάζοντας άλλη αναβάθμιση. Και πάλι, η Séchet ήταν κεντρική για την αλλαγή, καθώς ήταν η πρόταση DAA του Bitcoin ABC που η κοινότητα αποδέχτηκε. Η αναβάθμιση προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις του ρυθμού άγριου κατακερματισμού που μαστίζουν το δίκτυο μετά τη δημιουργία του. 

Τον Μάιο του 2018, το Bitcoin Cash υποβλήθηκε σε άλλο μη αμφισβητούμενο σκληρό πιρούνι. Αυτή τη φορά, η αναβάθμιση αύξησε περαιτέρω το μέγεθος μπλοκ στα 32 MB και πρόσθεσε πολλές άλλες δυνατότητες. Αυτές περιελάμβαναν την επανενεργοποίηση κώδικα που είχε προηγουμένως απενεργοποιηθεί στο Bitcoin πριν από τη διάσπαση του Αυγούστου 2017. Η αναβάθμιση όχι μόνο επιδίωξε να αυξήσει τη συνολική συναλλακτική ικανότητα του Bitcoin Cash, αλλά πρόσθεσε επιπλέον λειτουργικότητα – συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης αυθαίρετων δεδομένων που δεν σχετίζονται άμεσα με την κρυπτογράφηση. 

Τους επόμενους έξι μήνες, προέκυψε μια διαίρεση στην κοινότητα Bitcoin Cash. Τα μέλη ανησυχούσαν για τον Αυστραλό επιστήμονα υπολογιστών Craig Wright και το συνεχώς αυξανόμενο εγώ του. Ο Ράιτ, με την υποστήριξη του CoinGeek και του ιδρυτή του, Calvin Ayre, είχε γίνει όλο και πιο εχθρικός απέναντι στους προγραμματιστές του έργου. Το CoinGeek είχε ανέβει γρήγορα για να γίνει το δίκτυο ο μεγαλύτερος ανθρακωρύχος και είχε αρχίσει να προσπαθεί να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στην κατεύθυνσή του. Παρόλο που τα ίδια τα tweets έχουν διαγραφεί από τότε, οι δημοσιεύσεις του Reddit από την εποχή που φέρεται ότι ο Wright ισχυρίστηκε μέσω του Twitter ότι οι προγραμματιστές είναι υποτακτικοί σε ανθρακωρύχους και εκείνοι που διαφωνούν θα αντικατασταθούν.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, το τμήμα έφτασε στο μυαλό με τον Wright και τους οπαδούς του να εφαρμόζουν ένα σκληρό πιρούνι που θα αύξανε το μέγεθος του μπλοκ στα 128 MB, δημιουργώντας έτσι το Bitcoin SV (BSV). Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του Bitcoin Cash που αντιτάχθηκαν στη Wright, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών Bitcoin ABC, ζήτησαν διαφορετικές αλλαγές στο πρωτόκολλο. Προτείνονται αναβάθμιση δικτύου θα διατηρούσε το μέγεθος του Bitcoin Cash αλλά θα τροποποιούσε τη γλώσσα δέσμης ενεργειών. 

Μετά τη διάσπαση της αλυσίδας, ο Ράιτ, μαζί με τους Ayre και CoinGeek, αμέσως ξεκίνησε ένα λεγόμενο "πόλεμος κατακερματισμού" εναντίον του Bitcoin Cash, προσπαθώντας να καταστρέψει το δίκτυο χρησιμοποιώντας την φαινομενικά ανώτερη ισχύ κατακερματισμού τους. Ωστόσο, η προσπάθεια απέτυχε και η BCH διατήρησε σταθερά την κυριαρχία της αγοράς έναντι της BSV τα επόμενα χρόνια.

Από τη διάσπαση της αλυσίδας BCH / BSV, το δίκτυο Bitcoin Cash ενημερώνεται κάθε έξι μήνες – κυρίως υπό την καθοδήγηση του Bitcoin ABC. Αν και το μέγεθος του μπλοκ παρέμεινε συνεπές, το δίκτυο έχει υποστεί άλλες μικρές αλλαγές. Μάιος 2019 είδε τις υπογραφές της Schnorr να προσπαθούν να φέρουν πρόσθετο απόρρητο στο δίκτυο και ένας κανόνας καθαρής στοίβας επέτρεψε την ανάκτηση κερμάτων που στάλθηκαν κατά λάθος σε διευθύνσεις BTC. Τον Νοέμβριο του 2019, η υποστήριξη για τις υπογραφές της Schnorr ήταν βελτιωθεί περαιτέρω, και μια δεύτερη αλλαγή δικτύου απευθύνεται σε τρίτους φορείς ελατότητας.

Παράλληλα με την έντονη συζήτηση για το IFP, έγιναν αλλαγές στο Bitcoin Cash τόσο στις ημερομηνίες αναβάθμισης του Μαΐου όσο και του Νοεμβρίου 2020. Το πρώτο εισήγαγε δύο αλλαγές στους κανόνες συναίνεσης – SigChecks και OP_Reversebytes – μαζί με άλλες αλλαγές που δεν επηρέασαν τους κανόνες συναίνεσης. Η αναβάθμιση του Νοεμβρίου όχι μόνο πρόσθεσε το διαχωρισμό δικτύου, μη εθελοντικό IFP στην εφαρμογή Bitcoin ABC, αλλά και μια άλλη αλλαγή στο DAA προορίζεται να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες ασυνέπειες με τους χρόνους αποκλεισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο εκδόσεις του Bitcoin Cash εισήχθη η τελευταία ενημέρωση, παρά το Bitcoin ABC στο παρελθόν απορρίπτοντας τον προτεινόμενο αλγόριθμο.     

Πώς επηρεάζουν τα επαναλαμβανόμενα διαχωριστικά αλυσίδων Bitcoin Cash?

Γενικά, οι διαχωρισμοί αλυσίδων θεωρούνται κακοί για ένα κρυπτογράφηση.

Όταν ένα δίκτυο διαιρείται, κάποιοι στην κοινότητα ακολουθούν το ένα πιρούνι και κάποιοι συμβαδίζουν με το άλλο. Αυτό περιλαμβάνει ανθρακωρύχους, προγραμματιστές και τους ίδιους τους χρήστες. Έχοντας επίγνωση του δυνητικά επιβλαβούς αντίκτυπου ενός αμφιλεγόμενου σκληρού πιρουνιού, των προγραμματιστών Bitcoin Cash Node δήλωσε πολλές φορές πριν από τη διάσπαση της αλυσίδας του Νοεμβρίου 2020 ότι αντιτάχθηκαν στη διαίρεση της κοινότητας για το ζήτημα του IFP. Οι ανθρακωρύχοι που εγκαταλείπουν ένα δίκτυο μειώνουν τη συνολική ασφάλειά του καθώς μειώνεται ο ρυθμός κατακερματισμού και μειώνεται το κόστος επίθεσης. 

Εν τω μεταξύ, οι προγραμματιστές συνήθως επιλέγουν να εστιάσουν τις ενέργειές τους σε ένα από τα πιρούνια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα ταλέντα που εργάζονται για τη βελτίωση της υποδομής που περιβάλλει ένα κρυπτογράφηση. Είναι ενδιαφέρον, παρά τη δημιουργία της διαίρεσης που προκάλεσε τη διάσπαση του Νοεμβρίου 2020, το Bitcoin ABC φαίνεται να είναι συνεχίζοντας την υποστήριξή του της εφαρμογής του Bitcoin Cash Node. Πριν από το σκληρό πιρούνι, κυκλοφόρησε το δικό του λογισμικό για εκείνους που δεν υποστήριξαν το IFP, αλλά ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Bitcoin ABC. 

Τέλος, ανεξάρτητα από τη βάση χρηστών που έχει το έργο πριν από τη διάσπαση διαιρείται επίσης. Λιγότεροι χρήστες ενός δικτύου περιορίζουν τη συνολική χρησιμότητα και τη συνάφειά του στην ευρύτερη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Από την άλλη πλευρά, οι διαχωρισμοί αλυσίδων δημιουργούν μεγαλύτερη επιλογή για τους χρήστες, επιτρέποντας στην ίδια την αγορά να καθορίσει τι πραγματικά αξίζει. Στο παράδειγμα της διάσπασης BTC / BCH τον Αύγουστο του 2017, οι χρήστες Bitcoin θα μπορούσαν να επιλέξουν να υποστηρίξουν μια εφαρμογή Bitcoin προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν κυρίως ως κατάστημα αξίας ή ένα περισσότερο επικεντρωμένο στο να γίνει αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμών.

Επιπλέον, οι διαχωρισμοί αλυσίδων μπορεί να αφαιρέσουν φαινομενικά τοξικά στοιχεία από μια κοινότητα. Τον Νοέμβριο του 2018, το σκληρό πιρούνι BCH / BSV, οι Wright και CoinGeek για να δημιουργήσουν το Bitcoin SV θεωρούνταν ένας μεγάλος θρίαμβος στην κοινότητα Bitcoin Cash – καθώς πολλοί δεν άρεσαν την κατεύθυνση που προσπαθούσαν να πάρουν το κρυπτογράφηση. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στις Οι ανείπωτες ιστορίες του Τσάρλι Σρέμ, Ο Séchet επιβεβαίωσε ότι η αποχώρηση του Ράιτ ήταν επωφελής για την κοινότητα Bitcoin Cash. Ομοίως, το 2017, όσοι θέλουν μεγαλύτερα μπλοκ – που θεωρούνται τοξικοί από πολλούς στην κοινότητα BTC – ήταν ελεύθεροι να παρακάμψουν και να πειραματιστούν με διαφορετικούς κανόνες δικτύου. Τελικά, η αγορά αφήνεται στη συνέχεια να επιλέξει ποια πλευρά ενός πιρουνιού έχει μεγαλύτερη αξία. 

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη πιθανή συνέπεια της διάσπασης αλυσίδας που αφορά την ευρύτερη βιομηχανία. Η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων βασίζεται στην υποστήριξη διαφόρων εταιρειών, όπως χρηματιστηρίων και παρόχων πορτοφολιών. Κάθε φορά που μια κρυπτογράφηση διαχωρίζεται, αυτοί που παρέχουν υπηρεσίες πρέπει να αποφασίζουν πώς να ανταποκριθούν. Οι αλλαγές κώδικα απαιτούν από τις εταιρείες να ενημερώσουν το λογισμικό που οδηγεί τα δικά τους συστήματα. Αυτό τους αναγκάζει να αναπτύξουν κεφάλαια με τρόπους που ίσως δεν περίμεναν. Η διακοπή των υπηρεσιών που επαναλαμβάνουν την αλυσίδα χωρίζει αναμφίβολα απογοητεύει πολλές εταιρείες.

Ο Roger Ver τόνισε αυτό το σημείο πριν από το πρόσφατο σκληρό πιρούνι Bitcoin Cash. Δηλώνοντας ότι οι αγορές δεν τους αρέσουν το είδος της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι διαχωρισμοί της αλυσίδας, είπε CoinDesk ότι θα ήθελε να δει τέτοια αμφιλεγόμενα σκληρά πιρούνια να γίνονται παρελθόν. Καλώντας τους α "μεγάλο πρόβλημα," αιτιολόγησε ότι η διάσπαση της 15ης Νοεμβρίου θα μπορούσε να αναβάλει τις εταιρείες να υποστηρίξουν το δίκτυο – ιδιαίτερα εκείνες που είναι νέες στη βιομηχανία. Με τα δικά του λόγια, το έλεγε ακόμη "εάν το PayPal ήξερε ότι αυτό το είδος αμφιλεγόμενου σκληρού πιρουνιού ήταν πιθανό να συμβεί, ίσως δεν θα είχαν προσθέσει καθόλου bitcoin cash στον χάρτη πορείας τους."

Δεδομένου ότι πολλοί κλάδοι βλέπουν την υποστήριξη του PayPal για περιορισμένη λειτουργικότητα κρυπτογράφησης ως τεράστιο όφελος για υιοθέτηση, οι ανησυχίες του Ver μπορεί να είναι δικαιολογημένες. Χωρίς την υποστήριξη της ευρύτερης βιομηχανίας, τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται να δυσκολευτούν. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί από την απόδοση των τιμών του Bitcoin SV μετά από αυτό διαγραφή από πολλές μεγάλες πλατφόρμες ανταλλαγής το 2019. 

Ακόμα αγωνίζομαι για χρηματοδότηση?

Παρόλο που η Séchet και το Bitcoin ABC έχουν τώρα πηγή χρηματοδότησης, απομένει να δούμε αν θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν οποιοδήποτε κλάδο του Bitcoin Cash με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο. Στις 21 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ακριβώς 70 μπλοκ BCHA εξορύσσονται. Επομένως, οι ανταμοιβές μπλοκ για ολόκληρη την ημέρα ήταν 437,5 BCHA. Σε τρέχουσες τιμές, αυτή είναι μια τιμή fiat περίπου 8.750 $. Το ταμείο προγραμματιστή, στο 8%, θα είχε απονείμει περίπου $ 700. Υποθέτοντας ότι το έργο επιβιώνει αφού η εξορυκτική δυσκολία του BCHA προσαρμόζεται τελικά για να παράγει ένα μπλοκ περίπου κάθε 10 λεπτά – το οποίο δεν έχει ακόμη επιτύχει – κάθε μέρα, η ανταμοιβή εξόρυξης θα ανέρχεται συνολικά σε 900 BCHA. Και πάλι, στις τρέχουσες τιμές, αυτό είναι περίπου 18.000 $ την ημέρα και το 8% από αυτά είναι 1.440 $. 

Με μια τόσο χαμηλή προβολή, ορισμένοι μπορεί να αναρωτιούνται αν αξίζει πραγματικά να τεθεί σε κίνδυνο η φήμη του Bitcoin Cash για ένα τέτοιο ποσό. Ο χρόνος θα πει εάν το Bitcoin ABC θα συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να φέρει την τιμή του σε επίπεδο που θα χρηματοδοτήσει επαρκώς μια ομάδα επαγγελματιών μηχανικών λογισμικού. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο μακριά φήμη της ομάδας έχει βυθιστεί τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την καταστροφή του IPF, δεν είναι τίποτα άλλο. 

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες της κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner