Blockchain oracles & DeFi χρήση: Η διαφημιστική εκστρατεία ή η ουσία οδηγούν την αγορά;

Η άνοδος των token oracle και ο ρόλος τους στην αγορά DeFi

Μαζί με μια έκρηξη ενδιαφέροντος για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή το DeFi, μια από τις μεγαλύτερες, αν και πιο ήσυχες, ιστορίες επιτυχίας κρυπτογράφησης του 2020 είναι αυτή του blockchain oracle. Γενικά, ένα blockchain oracle είναι μια υπηρεσία που επιτρέπει έξυπνα συμβόλαια – δηλαδή, προγραμματιζόμενα συμβόλαια που βασίζονται σε blockchain – να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δεν είναι αποθηκευμένα σε blockchain. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι η τιμή ενός στοιχείου, τα αποτελέσματα των εκλογών, οι πληροφορίες αλυσίδας εφοδιασμού ή ακόμη και ποια ομάδα κέρδισε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Ενώ υπάρχει σημαντική αισιοδοξία για το πώς τα έξυπνα συμβόλαια θα μεταμορφώσουν πολλούς κλάδους, χωρίς αξιόπιστη πηγή δεδομένων εκτός αλυσίδας, η χρησιμότητά τους είναι σοβαρά περιορισμένη. Στους κρυπτογραφικούς κύκλους, αυτό το πρόβλημα δεν είναι σχεδόν νέο. Ωστόσο, η επιτυχημένη ανάλυσή του είναι ζωτικής σημασίας εάν το blockchain και η έξυπνη τεχνολογία συμβολαίων έχουν το είδος του αντίκτυπου που πολλοί πιστεύω είναι ικανοί.

Σε αυτό το άρθρο, το OKEx Insights εξετάζει την άνοδο των υπηρεσιών oracle blockchain και τις ταχέως αναπτυσσόμενες κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς των πλατφορμών που τις παρέχουν. Παρόλο που υπάρχει σίγουρα ζήτηση για αποκεντρωμένες υπηρεσίες oracle, εξετάζουμε αν είναι η πραγματική χρήση ή απλώς κερδοσκοπία που οδηγεί στις αυξανόμενες τιμές των tokens πλατφορμών oracle – συγκεκριμένα το LINK του Chainlink, το BandChain’s BAND, το NEST Protocol Nest και το Tellor’s TRB.

Το έτος του μαντείου?

Με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς τώρα πλησιάζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, Τα κρυπτονομίσματα που είναι εγγενή στις εφαρμογές υπηρεσιών oracle συγκαταλέγονται στις πιο συζητημένες στον κλάδο σήμερα. Έχοντας αντλήσει πάνω από 600% τους τελευταίους 12 μήνες, το διακριτικό LINK του ηγέτη της αγοράς κατέχει σήμερα την πέμπτη θέση όσον αφορά το όριο αγοράς στον ιστότοπο σύγκρισης κρυπτογράφησης CoinGecko.

Οι ανταγωνιστές του πρωτοκόλλου Oracle που ξεκίνησαν πιο πρόσφατα έχουν βιώσει παρόμοια φήμη. Οι NEST, BAND και TRB αυξήθηκαν κατά περίπου 90%, 170% και 240%, αντίστοιχα, μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες. Με σχεδόν όλα τα έργα που ισχυρίζονται ότι έχουν λύσει το πρόβλημα της αλυσίδας blockchain βλέποντας μετεωρολογικές αυξήσεις, είναι σαφές ότι η ιδέα του blockchain oracles απευθύνεται στο κοινό που επενδύει σε κρυπτογράφηση.

Μια σύντομη ιστορία του προβλήματος της μαντείας

Πολύ πριν από τη γέννηση του κρυπτονομίσματος, η χρησιμότητα των έξυπνων συμβολαίων ήταν σαφής σε ορισμένους. Γράφοντας το 1996, οραματιστής κρυπτογράφος και νομικός λόγιος Nick Szabo επινόησε τον όρο. Ορίζει τις έξυπνες συμβάσεις ως "ένα σύνολο υποσχέσεων, που καθορίζονται σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων πρωτοκόλλων εντός των οποίων τα μέρη εκτελούν αυτές τις υποσχέσεις."

Όπως και ο Szabo, ο δημιουργός του Bitcoin (BTC) αναγνώρισε τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι έξυπνες συμβάσεις σε μια μελλοντική αποκεντρωμένη οικονομία. Το 2010, ο κρυπτογράφος και ο πρώτος προγραμματιστής Bitcoin Gavin Andresen εντόπισαν λειτουργίες που κωδικοποιούνται σε Bitcoin που τότε ήταν ανενεργές. Όταν ο Andresen ρώτησε ο Satoshi Nakamoto για τις εν λόγω λειτουργίες, απάντησαν:

«Ο σχεδιασμός υποστηρίζει μια τεράστια ποικιλία πιθανών τύπων συναλλαγών που σχεδίασα πριν από χρόνια. Συναλλαγές μεσεγγύησης, ομολογιακά συμβόλαια, διαιτησία τρίτων μερών, υπογραφή πολλών μερών κ.λπ. Εάν το Bitcoin προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αυτά είναι πράγματα που θα θέλαμε να εξερευνήσουμε στο μέλλον, αλλά όλα έπρεπε να σχεδιαστούν στην αρχή για να βεβαιωθείτε ότι θα ήταν δυνατό αργότερα. “

Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος πρώιμος προγραμματιστής Bitcoin τόνισε τη μελλοντική σημασία των έξυπνων συμβολαίων. Μιλώντας στο Bitcoin 2012 Λονδίνο, Ο Mike Hearn έδωσε πολλά παραδείγματα στα οποία τα προγραμματιζόμενα χρήματα θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο σε μια ποικιλία διαδικασιών. Περιλάμβαναν τον αυτόματο διακανονισμό μιας διαθήκης, την πώληση ενός οχήματος χωρίς ούτε κάποιον διαμεσολαβητή ούτε τον πωλητή να είναι φυσικά παρόντες, και, προς μεγάλη χαρά του κοινού, ένα μελλοντικό χρηματοοικονομικό σύστημα στο οποίο τα έξυπνα συμβόλαια αντικατέστησαν αξιόπιστα τρίτα μέρη – δηλαδή τράπεζες.

Ενώ το παράδειγμα της κληρονομιάς του Χερν χρησιμοποίησε σίγουρα ένα μαντείο (σε περίπτωση που ο παππούς πέθανε, ένα έξυπνο συμβόλαιο θα αναφερόταν σε ένα εθνικό μητρώο θανάτων), πολλές από τις αποχρώσεις που θα κυριαρχούσαν σε μεταγενέστερη συζήτηση έμειναν ανεπίσημες. Ωστόσο, θα έρθουν στο προσκήνιο γύρω από την κυκλοφορία του Ethereum το 2015.

ο Λευκή Βίβλος Ethereum αναγνώρισε την ανάγκη για oracle στην παράδοση δεδομένων που δεν είναι blockchain σε εφαρμογές blockchain. Ωστόσο, παραχώρησε ότι «χρειάζεται ακόμα μια αξιόπιστη πηγή» για την παροχή πληροφοριών που δεν είναι εγγενείς σε κανένα blockchain.

Όπως περιγράφεται στα άρθρα του εξέχοντες προγραμματιστές εκείνη την εποχή – καθώς και ο συνιδρυτής της Ethereum, Vitalik Buterin – η εμπιστοσύνη σε μια τέτοια πηγή πληροφοριών θα ήταν γεμάτη με θέματα ασφαλείας. Μεταξύ των ανησυχιών υπήρχε η πιθανότητα να ενεργεί ένα μόνο μαντείο για κακό οικονομικό όφελος ή το γεγονός ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές θα παύσουν να λειτουργούν σε περίπτωση που η πηγή δεδομένων διακόψει την υπηρεσία της.

Η συζήτηση προκάλεσε αρκετές πρώτες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος του μαντείου. Η Reality.eth, η Orisi και η Counterparty ήταν μεταξύ αυτών – όπως και μια πρώιμη επανάληψη του Chainlink, αν και η προτεινόμενη λύση της μητρικής εταιρείας SmartContract.com βασίστηκε κεντρικές πηγές δεδομένων για παροχή δεδομένων σε εφαρμογές blockchain μέχρι λίγα χρόνια αργότερα.

Το 2017, το SmartContract.com άρχισε να εργάζεται σε μια αποκεντρωμένη υπηρεσία oracle για να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των blockchain και του κόσμου εκτός αυτών. Η εταιρεία συγκέντρωσε 32 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική της προσφορά κερμάτων τον Σεπτέμβριο του 2017 για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αυτού που θα γίνει Chainlink. Χτισμένο στο δίκτυο Ethereum, το Chainlink mainnet κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019. Η επακόλουθη επιτυχία του ενέπνευσε άλλα oracle έργα, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων BandChain, Nest Protocol και Tellor.

Η επίλυση του προβλήματος της μαντείας είναι μεγάλη υπόθεση

Μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων έξυπνων πλατφορμών συμβάσεων όπως το Ethereum βασίζεται στη διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων από τον έξω κόσμο. Μια αγορά προβλέψεων τιμών, για παράδειγμα, έχει μικρή χρησιμότητα εάν οι εισροές τιμών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Η Ethereum και ο στόχος της να υποστηρίξει μια σειρά αποκεντρωμένων εφαρμογών προσέλκυσε τεράστια κερδοσκοπία το 2017. Οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν στην αγορά, εμπνευσμένοι από υποσχέσεις για ένα μέλλον στο οποίο τα έξυπνα συμβόλαια θα επέτρεπαν υπηρεσίες διαμοιρασμού χωρίς ενδιάμεση διαδρομή, αυτοματοποιημένα ασφαλιστικά προϊόντα και αμετάβλητη προσφορά – δεδομένα αλυσίδας Η τιμή του Ether (ETH) στις 14 Ιανουαρίου 2017 ήταν μόλις 9,70 $. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, έφτασε στα 1.470 $ ανά κέρμα.

Η προσθήκη καυσίμου σε αυτήν την άνοδο των τιμών και, τουλάχιστον εν μέρει, σχετίζεται με την πεποίθηση των επενδυτών στη μελλοντική χρησιμότητα της Ethereum, ήταν η έκρηξη της συγκέντρωσης χρημάτων μέσω αρχικών προσφορών νομισμάτων – γενικά αναφέρεται ως φούσκα ICO του 2017. Εάν το Ethereum επρόκειτο να φιλοξενήσει τις αποκεντρωμένες εφαρμογές του μέλλοντος, η ανάπτυξη τέτοιων πλατφορμών απαιτούσε χρηματοδότηση. Σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση μιας δεδομένης πλατφόρμας – συχνά με την ETH, η οποία αύξησε περαιτέρω τη ζήτηση για το κέρμα – οι επενδυτές έλαβαν τα κουπόνια αυτής της πλατφόρμας. Πολλοί ICO βασίστηκαν αναμφισβήτητα κυρίως από την κερδοσκοπία των επενδυτών σχετικά με την αύξηση της τιμής ενός token καθώς η εν λόγω πλατφόρμα αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς το ενδιαφέρον για τους ICOs κορυφώθηκε το 2017, οι επενδυτές έβαλαν χρήματα σε σχεδόν οποιοδήποτε έργο με μια λευκή βίβλο με πολλή λέξη και ένα μεγάλο αποκεντρωμένο όραμα για το αύριο. Όπως αποδείχθηκε, πολλά από αυτά τα έργα είχαν αποτύχει από το επόμενο έτος.

Όπως τονίζει ο John Adler, πρώην προγραμματιστής της εταιρείας λογισμικού ConsenSys, που εστιάζει στο Ethereum τον Σεπτέμβριο του 2018, απαιτείται επαρκής τεχνολογία κλιμάκωσης για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα έξυπνο blockchain με δυνατότητα σύμβασης – μόνο με αξιόπιστες υπηρεσίες oracle θα βρει μια τέτοια πλατφόρμα πραγματική χρησιμότητα. Χωρίς αξιόπιστη πηγή δεδομένων εκτός αλυσίδας, η χρήση ενός έξυπνου συμβολαίου θα περιορίζεται σε εφαρμογές που απαιτούν μόνο πληροφορίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο blockchain στο οποίο δημιουργήθηκε η εφαρμογή.

Με το Ethereum να αγωνίζεται να λειτουργεί σε κλίμακα, να παρέχει μια λύση στο πρόβλημα του μαντείου και έχοντας αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εικασίες του ICO, η τιμή του Ether έπεσε 94% τους 11 μήνες μετά το υψηλό του Ιανουαρίου 2017. Είναι σαφές ότι η θεμελιώδης αξία της πλατφόρμας δεν ταιριάζει με τη διογκωμένη τιμή αγοράς του ETH. Ωστόσο, η ίδια η άνοδος έδειξε ότι η αγορά έβλεπε μεγάλη αξία σε αυτό που σκόπευε να επιτύχει η Ethereum, ακόμη και αν δεν ήταν έτοιμη να το παραδώσει το 2017.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα αξιόπιστα oracle, ικανά να παρέχουν μια πηγή αξιόπιστων δεδομένων χωρίς παραβίαση, θα είναι μέρος της εξέλιξης της κρυπτογράφησης. Με μια σειρά έργων που ισχυρίζονται ότι παρέχουν μόνο αυτό, η έξυπνη τεχνολογία συμβάσεων φαίνεται να έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς τις πραγματικές χρήσεις που ενέπνευσαν πολλές από τις κερδοσκοπίες του 2017.

Η Oracles βρίσκει γρήγορα μια θήκη χρήσης

Τα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με την Oracle δεν είναι τα μόνα έργα που λαμβάνουν τεράστια εισροή κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες. Η χρήση των εφαρμογών DeFi, που βασίζονται σε έξυπνες συμβατές με συμβατικές συμβάσεις, αυξάνεται επίσης. Στις αρχές του 2020, μόλις 681 εκατομμύρια δολάρια ήταν κλειδωμένα στις λεγόμενες εφαρμογές DeFi. Γρήγορη προώθηση οκτώ μηνών και το συνδυασμένο σύνολο, σύμφωνα με το DeFi Pulse, έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, η άνοδος των token oracle και η χρήση του DeFi συνδέονται. Το DeFi βασίζεται σε δεδομένα τιμών από διάφορες αγορές. Δεδομένου ότι δεν διατίθενται στα ίδια τα blockchain, αυτά τα δεδομένα τιμών πρέπει να προέρχονται από αλλού. Ορισμένες αποκεντρωμένες οικονομικές εφαρμογές έχουν αναλάβει οι ίδιοι το πρόβλημα της oracle και άλλοι έχουν αναθέσει την υποχρέωση σε ειδικούς παρόχους “middleware” της Oracle όπως το Chainlink και άλλοι.

Αυτή η πρώιμη εφαρμογή αποκεντρωμένων χρησμών συμβάλλει σίγουρα στην πρόσφατη απόδοση των λεγόμενων token oracle, όπως LINK, BAND, TRB και άλλα. LINK, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται τόσο για την πληρωμή ροών δεδομένων εκτός αλυσίδας, όσο και ως εγγύηση για όσους παρέχουν δεδομένα για τη διασφάλιση της ποιότητας των πληροφοριών και της αξιοπιστίας των ροών. Εάν ένα έργο θέλει να χρησιμοποιήσει το χρησμό του Chainlink, χρειάζεται πρόσβαση σε διακριτικά LINK.

Ομοίως, το BandChain χρησιμοποιεί το δικό σας εγγενές διακριτικό, BAND, ως ασφάλεια, ως μέσο πληρωμής και ως μέρος του μοντέλου διακυβέρνησής του. Τελλόρ Το Tribute Token, TRB, χρησιμοποιείται επίσης για την πληρωμή παρόχων δεδομένων και στοιχηματίζεται από ανθρακωρύχους, παρέχοντας τη βάση για το δικό του μοντέλο ασφάλειας. Η αυξημένη χρήση τέτοιων υπηρεσιών θα πρέπει, επομένως, να δει την αύξηση των τιμών των εγγενών διακριτικών των πρωτοκόλλων.

Ταιριάζει με τα όρια αγοράς?

Ενώ η DeFi παρέχει την κυρίαρχη περίπτωση χρήσης για υπηρεσίες blockchain oracle σήμερα, οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο θέσεων δείχνουν ότι οι τιμές δεν βασίζονται μόνο στην τρέχουσα χρήση. Το Chainlink, για παράδειγμα, έχει δει το δικό του ανώτατο όριο αγοράς να ανέρχεται σε πάνω από 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη σχετικά σύντομη ύπαρξή του, κορυφώνοντας νωρίτερα αυτό το μήνα – ποσοστό μεγαλύτερο από τα σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι κλειδωμένα σε έξυπνες συμβάσεις DeFi σήμερα.

Μια πιο προσεκτική ματιά στο δίκτυο Chainlink δείχνει ότι υπάρχει σαφής ζήτηση για τις υπηρεσίες της oracle. Chainlink Oracle Φήμη περιγράφει την πρόσφατη δραστηριότητα κόμβου στο δίκτυο, επισημαίνοντας ποιες ροές δεδομένων είναι ζωντανές, καθώς και τις εργασίες που έχουν ολοκληρώσει.

Ενώ ορισμένοι κόμβοι Chainlink είναι σίγουρα ενεργοί, οι διαθέσιμες ροές δεδομένων από εκείνους τους κόμβους που έχουν ολοκληρώσει εργασίες τις τελευταίες επτά ημέρες παρέχουν αποκλειστικά τιμές περιουσιακών στοιχείων. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση εκτός του DeFi προς το παρόν είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ότι η πραγματική χρήση των διακριτικών LINK για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς εξαρτάται πάρα πολύ από τη χρήση εφαρμογών DeFi.

Εν τω μεταξύ, η ανάλυση του BandChain Το δίκτυο υποδηλώνει ότι η πραγματική χρήση δικτύου είναι ένας ακόμη λιγότερο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη τιμή του δικού του διακριτικού. Από τις 79 συνολικές πηγές δεδομένων που ζουν σήμερα, σχεδόν όλες ασχολούνται με τις τιμές περιουσιακών στοιχείων. Ενώ φαίνεται να υπάρχουν τροφοδοσίες και για τα δύο καιρός και πτήση δεδομένα, υπάρχει πολύ λίγη δραστηριότητα δικτύου που σχετίζεται με πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ροών τιμών, σε αυτήν την πρώιμη φάση του έργου. Προφανώς, η κερδοσκοπία για τη μελλοντική χρήση – ή τιμή – του BAND ξεπερνά την πραγματική χρησιμότητα αυτή τη στιγμή.

Το παρακάτω διάγραμμα που δείχνει την τιμή του LINK με την πάροδο του χρόνου θυμίζει έντονα πολλά κρυπτονομίσματα από τα τέλη του 2017. Ενώ οι θεμελιώδεις εξελίξεις και η χρήση σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην προηγούμενη περίοδο, η ταχεία ανατίμηση των τιμών στο τέλος του 2017 ήταν το προϊόν της καθαρής κερδοσκοπίας.

Η τιμή του LINK, 9 Νοεμβρίου 2017 έως 24 Αυγούστου 2020. Πηγή: CoinGecko

Σήμερα, οι υπηρεσίες της Oracle σημειώνουν παρόμοια αύξηση. Ακριβώς όπως η έκρηξη ICO έδωσε μια πραγματική θήκη χρήσης στην ETH, το DeFi παρέχει χρησιμότητα σε υπηρεσίες oracle. Ωστόσο, με την κεφαλαιοποίηση των έργων της oracle να ξεπερνά άνετα τη συνδυασμένη αξία που είναι κλειδωμένη σε έξυπνα συμβόλαια DeFi, η κερδοσκοπία φαίνεται να έχει ξεπεράσει την πραγματική χρήση.

Οι κίνδυνοι DeFi είναι κίνδυνοι μαντείας

Προσελκύστηκε από περίτεχνα δανεισμός και δανεισμός στρατηγικές που δημιουργούν κέρδη για αυτούς που καταλαβαίνουν και είναι αρκετά πλούσιοι για να τα αναπτύξουν αποτελεσματικά, ο αριθμός των χρηστών DeFi συνεχίζει να αυξάνεται. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης επέκτασης του τομέα μπορεί να αποδοθεί στη λεγόμενη «καλλιέργεια απόδοσης».

Όπως αναφέρθηκε, το DeFi παρέχει αυτήν τη στιγμή την κυρίαρχη περίπτωση χρήσης για υπηρεσίες oracle όπως το Chainlink. Μέχρις ότου μια άλλη εφαρμογή έξυπνης τεχνολογίας συμβάσεων συγκεντρώσει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος, η συνεχιζόμενη χρήση των υπηρεσιών oracle απαιτεί τη συνεχιζόμενη χρήση του DeFi.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μελλοντική ζήτηση από άλλους κλάδους. Όταν μίλησε ο ιδρυτής της Chainlink, Σεργκέι Ναζάροφ ETH Ντένβερ φέτος, ανέφερε εφαρμογές όπως η αποκεντρωμένη ασφάλιση για την οποία η Oracle θα παρέχει μια μέρα δεδομένα. Ωστόσο, με το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης να επικεντρώνεται σταθερά στο DeFi – και σχεδόν όλες οι τρέχουσες ροές δεδομένων που παρέχουν τις τιμές διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων – είναι σαφές πού βρίσκεται σήμερα η κυρίαρχη αγορά της Chainlink.

Ενώ η αύξηση των κεφαλαίων που είναι κλειδωμένες σε εφαρμογές DeFi είναι σίγουρα καλά νέα για τις υπηρεσίες oracle, ο τομέας δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Απορρίπτοντας το γεγονός ότι είναι πιθανό για άπειρους χρήστες να υποστούν μεγάλες απώλειες, τα ίδια τα έξυπνα συμβόλαια παρέχουν έναν προσοδοφόρο στόχο για τους χάκερ. Ενδεχομένως να κλειδώνετε εκατομμύρια δολάρια το καθένα, υπάρχει ένα σαφές κίνητρο για να βρείτε ευπάθειες στον κώδικα.

Αυτό δεν είναι απλώς ένα θεωρητικό φορέα επίθεσης. Έχουν γίνει έξυπνες συμβάσεις DeFi εκμεταλλεύτηκε πριν, και οι κίνδυνοι είναι αρκετά σημαντικοί ώστε ο συνιδρυτής του Ethereum να προειδοποιεί τους χρήστες. Μιλώντας για τη Laura Shin’s Ακαθάριστο podcast Τον Ιούλιο, ο Buterin ενημέρωσε τους χρήστες να υποτιμούν τους κινδύνους. Συνέχισε να σχολιάζει το μέλλον της καλλιέργειας απόδοσης:

«Είναι ένα βραχυπρόθεσμο πράγμα. Και μόλις εξαφανιστούν τα δελεαστικά, θα μπορούσατε εύκολα να δείτε τα ποσοστά απόδοσης να πέφτουν πολύ κοντά στο μηδέν τοις εκατό. “

Πιο πρόσφατα, ο Buterin tweeted παρόμοιες ανησυχίες:

Μαζί με τις δυνητικά μειωμένες αποδόσεις και τον κίνδυνο έξυπνης εκμετάλλευσης συμβολαίων, το DeFi θα μπορούσε να γίνει στόχος των ρυθμιστικών αρχών. Καθώς η DeFi βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και παρουσιάζει ένα ριζοσπαστικό νέο σύνολο κινδύνων, οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σίγουρα θα εξετάζουν τρόπους προστασίας των επενδυτών. Η υπερβολική ζήτηση για τον κλάδο θα μπορούσε να δείξει σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος – όπως συνέβη με τους ICO που ακολουθούν κανονιστικός έλεγχος. Αυτό επίσης θα έβλαπτε προσωρινά την πρόταση αξίας αυτών των χρηστών που βρίσκουν βοηθητικό πρόγραμμα που εξυπηρετεί εφαρμογές DeFi.

Επανάληψη του 2017; Συνεργασίες, καταχωρίσεις, διαφημιστικές εκδηλώσεις

Μεγάλο μέρος του τρέχοντος ενθουσιασμού γύρω από τις υπηρεσίες της oracle φαίνεται να οφείλεται σε ανακοινώσεις υψηλού προφίλ. Κατά τη στιγμή της γραφής, το Chainlink έχει αναφερθεί συνεργάστηκε με 258 διαφορετικές οντότητες που εργάζονται σε μια σειρά βιομηχανιών – από βιντεοπαιχνίδια έως ακίνητα. Στη λίστα περιλαμβάνονται οικιακά ονόματα όπως το Google Cloud, SWIFT και Intel, μαζί με αρκετές κορεατικές τράπεζες και η θυγατρική IT της Deutsche Telekom, T-Systems.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο μεταξύ αυτών που φέρεται να ενδιαφέρονται για το Chainlink είναι το Blockchain Services Network ή το BSN που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κίνα. Ανακοινώθηκε Μέσω δελτίου τύπου στα τέλη Ιουνίου, η συμφωνία ενδέχεται να δει ότι το Chainlink oracles παρέχει δεδομένα σε μέλη του BSN. Εκείνοι που ιδρύουν την υπηρεσία περιλαμβάνουν το Κρατικό Κέντρο Πληροφοριών της Κίνας, το China Mobile, το China UnionPay και το Red Date Technologies.

Ιστορικά, οι ειδήσεις σχετικά με τη σχέση της Κίνας με το blockchain δημιούργησαν αμφιβολία και αισιοδοξία στον κλάδο κρυπτονομισμάτων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα προέρχεται από το 2019. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ανακοινώνοντας την υποστήριξη της τεχνολογίας blockchain προκάλεσε την αύξηση της συνδυασμένης κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτογράφησης κατά περισσότερο από 23% σε λίγες μέρες. Οι ειδήσεις ότι η κινεζική βιομηχανία blockchain φαίνεται πλέον ενδιαφέρεται για το Chainlink φαίνεται ότι είναι πιθανό να συμβάλλει στην άνοδο των τιμών της blockchain.

Αν και λιγότερο εντυπωσιακές, οι εξελίξεις σε άλλες υπηρεσίες blockchain oracle φαίνεται επίσης να οδηγούν σε κερδοσκοπίες. Το Sequoia Capital-υποστηριζόμενο Band Protocol – η εταιρεία πίσω από το BandChain – είδε την τιμή της αντλίας BAND token μετά την καταχώρισή της ως αρχική προσφορά ανταλλαγής στο Binance το 2019 και του Επιπλέον στο Coinbase Pro τον Αύγουστο του 2020. Η Coinbase πρόσθεσε επίσης δεδομένα τιμολόγησης για το NEST τον Ιούλιο, προσδίδοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες oracle είναι ή θα είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα blockchain.

Ενθουσιασμένος εν μέρει από μια αυξανόμενη λίστα συνεργασιών υψηλού προφίλ, δεν είναι μόνο το διάγραμμα τιμών LINK που έχει ομοιότητες με το τρέξιμο του Ether το 2017. Η έναρξη του Φεβρουαρίου 2017 του Enterprise Ethereum Alliance και του μεταγενέστερες ανακοινώσεις μελών φάνηκε να ξεκινά ένα κύμα κερδοσκοπίας για τη μελλοντική του χρήση που, σε συνδυασμό με τη χρήση του περιουσιακού στοιχείου στη χρηματοδότηση του ICO, βοήθησε το ETH να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών.

Η τιμή της LINK έχει σημειώσει παρόμοια κέρδη γύρω από τις ανακοινώσεις. Στις 13 Ιουνίου 2019 – την ημέρα που η Chainlink έκανε tweet την προσθήκη του Google Cloud ως συνεργάτη οικοσυστήματος – η τιμή LINK αυξήθηκε κατά περισσότερο από 65%, από 1,13 $ σε 1,87 $ σε λίγες ώρες.

Ζητήματα κλιμάκωσης και oracle Ethereum

Τα ζητήματα κλιμάκωσης που περιόρισαν τη χρήση του Ethereum το 2017 είναι ακόμη σχετικά σήμερα. Οι τιμές του φυσικού αερίου – δηλαδή, τα τέλη για συναλλαγές στο δίκτυο Ethereum – αυξάνονται επί του παρόντος. Σύμφωνα με Ethgasstation.info, Η ίδια η Chainlink είναι πλέον ο όγδοος μεγαλύτερος χρήστης φυσικού αερίου στο Ethereum. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρήστες των υπηρεσιών oracle της Chainlink έχουν ξοδέψει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια για τέλη συναλλαγής μόνο τον Αύγουστο.

Εάν οι εταιρικές σχέσεις υψηλού προφίλ της Chainlink έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη χρήση του δικτύου, οι αυξημένες απαιτήσεις φυσικού αερίου θα στέλνουν ακόμη υψηλότερα τέλη Ethereum. Μέχρι να εφαρμοστεί μια λύση στο πρόβλημα κλιμάκωσης, η απόκτηση δεδομένων από αποκεντρωμένες μαντείες με βάση το Ethereum μπορεί να γίνει απαγορευτικά δαπανηρή και, τελικά, να περιορίσει την υιοθέτηση.

Η κλιμάκωση είναι ένα από τα πιο πιεστικά θέματα στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του δικτύου Ethereum σε Ethereum 2.0 θα αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Buterin στο Unchained, το sharding – μια σημαντική ανακάλυψη που στοχεύει να αυξήσει ριζικά τη συνολική χωρητικότητα συναλλαγών του δικτύου Ethereum – δεν αποτελεί μέρος της Φάσης 0 της αναβάθμισης. Αντ ‘αυτού, αναμένεται σε μεταγενέστερη φάση της αναθεώρησης του δικτύου.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν και άλλες προσπάθειες για κλιμάκωση του δικτύου στα έργα. Δεύτερου επιπέδου, ή οι λεγόμενες Layer 2, τεχνολογίες όπως Αισιόδοξες συλλογές και Συλλογές ZK μετακινήστε ορισμένα δεδομένα συναλλαγών εκτός αλυσίδας. Εξηγώντας τις έννοιες νωρίτερα αυτό το έτος, ο Buterin δήλωσε αισιόδοξα ότι αυτές οι βελτιώσεις θα επιτρέψουν στο Ethereum να επεξεργαστεί περισσότερες από 1.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ακόμη και πριν ξεκινήσει η έναρξη της διαδικασίας. Μια σοβαρή αύξηση από το 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο Προς το παρόν εφικτό, τέτοιες υλοποιήσεις θα πρέπει να επιτρέπουν στο δίκτυο να υποστηρίζει μεγαλύτερο αριθμό έξυπνων συμβάσεων χωρίς να οδηγεί σε αύξηση των τελών συναλλαγής. Αυτό θα αυξήσει επίσης τη θεμελιώδη αξία αυτών των χρησμών που τους εξυπηρετούν.

Ανταγωνισμός στο χώρο της αλυσίδας blockchain

Η έκρηξη ενδιαφέροντος για το DeFi φέτος δεν παρέχει μόνο μια περίπτωση χρήσης για το Chainlink, αλλά έχει επίσης εμπνεύσει τη δημιουργία άλλων υπηρεσιών oracle. Όλο και περισσότερο, οι προγραμματιστές αναζητούν τις δικές τους λύσεις για το πρόβλημα του blockchain.

Η κορυφαία εφαρμογή DeFi Compound εργάζεται σε αυτήν Ανοίξτε τη ροή τιμών για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα. Το OPF κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020, με τα Coinbase Pro και Uniswap να παρέχουν γρήγορα αναφορές τιμών.

Τον ίδιο μήνα, η OKEx κυκλοφόρησε επίσης το δικό της μαντείο. Με βάση το πρότυπο OPF, η υπηρεσία στοχεύει να προσθέσει μια άλλη πηγή αξιόπιστων δεδομένων τιμών για χρήση από την Compound και άλλες εφαρμογές DeFi.

Αντιμετωπίζοντας εάν τα συστήματα συναίνεσης oracle όπως το Chainlink, το BandChain και άλλα μπορούν να ανταγωνιστούν με τα βαρέων βαρών της βιομηχανίας παρέχοντας παρόμοια δεδομένα, η ομάδα πίσω από το μαντείο της OKEx σχολίασε:

"Διαφορετικοί τύποι δεδομένων θα προέρχονται από διαφορετικές πηγές δεδομένων, και ως εκ τούτου, θα εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία τύπων και παρόχων oracle. Αυτά τα χρηστικά χρηματικά ποσά θα ποικίλλουν ως προς την αξιοπιστία – ένα μέτρο της ακρίβειας των δεδομένων τους καθώς και του χρόνου λειτουργίας τους.

“Το μαντείο του OKEx θα είναι το πιο αξιόπιστο για τα δεδομένα αγοράς του OKEx. Αυτό σημαίνει ότι κανένα άλλο μαντείο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι γνωρίζει τις τιμές των πολλών μας αγορών καλύτερα από εμάς. Υπηρεσίες όπως το Chainlink ενδέχεται να συνεχίσουν να υφίστανται ως μέθοδος για τη συγκέντρωση λιγότερο αξιόπιστων χρηστών δεδομένων, καθώς και για την παροχή αντιγράφων ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής της υπηρεσίας. Επιπλέον, οι τύποι δεδομένων με ασαφείς πηγές αλήθειας μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν από συναινετικά συστήματα oracle όπως το Chainlink (π.χ. πόσα σκυλιά ζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη;)."

Blockchain oracles: Πολλή διαφημιστική εκστρατεία αλλά τεράστιο δυναμικό

Είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες oracle blockchain, σε κάποιο σχήμα ή μορφή, έχουν μέλλον. Χωρίς εξωτερικά δεδομένα, η χρησιμότητα των έξυπνων συμβολαίων περιορίζεται σε αυτές τις εφαρμογές που βασίζονται μόνο σε δεδομένα αλυσίδας. Ο αναπτυσσόμενος τομέας DeFi έχει ήδη δώσει μια υπόθεση χρήσης σε υπάρχουσες πλατφόρμες oracle. Η μελλοντική υιοθέτηση της έξυπνης τεχνολογίας συμβάσεων θα πρέπει, τελικά, να δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για υπηρεσίες oracle και από άλλες βιομηχανίες.

Σε μια ανταλλαγή email με το OKEx Insights, ο συνιδρυτής της Tellor, Michael Zemrose, αιτιολόγησε ότι η αγορά μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι χρησμοί στην εξάπλωση της έξυπνης τεχνολογίας συμβάσεων:

«Νομίζω ότι το 2020 ήταν η χρονιά που οι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν για oracle και τη σημασία τους στην έξυπνη ασφάλεια συμβολαίων ως βασικό μέρος της υποδομής κρυπτογράφησης. Είναι λογικό ότι η αγορά κατανοεί αυτήν την αξία. “

Ωστόσο, υπάρχουν σαφώς προβλήματα με τις τρέχουσες λύσεις. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου Ethereum και οι εγγενείς κίνδυνοι του ίδιου του DeFi μπορεί να αφήσουν τα χρηστικά να προσπαθούν να βρουν μια υπόθεση χρήσης έως ότου επιτευχθεί κλιμάκωση ή επιπρόσθετες εφαρμογές για υπηρεσίες oracle. Βεβαίως, το Band Protocol κυκλοφόρησε πρόσφατα το BandChain στο Μπλοκ αλυσίδας Cosmos, συγκεκριμένα στο "παράπλευρες ανησυχίες σχετικά με τη συμφόρηση" στο Ethereum, σύμφωνα με το Διευθύνων Σύμβουλος του έργου. Αυτό θα το προστατεύσει από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά όχι από μια ξαφνικά συρρικνωμένη αγορά DeFi.

Τα μεγαλύτερα έργα DeFi, όπως το Compound και το Maker, έχουν επίσης αναπτύξει τα δικά τους λύσεις στο πρόβλημα της μαντείας. Εν τω μεταξύ, τα τεράστια ονόματα της βιομηχανίας όπως το OKEx και το Coinbase παρέχουν τώρα τα δεδομένα τους απευθείας σε αποκεντρωμένες εφαρμογές μέσω της ροής ανοικτής τιμής της Compound. Δεδομένης της σημαντικά χαμηλότερης τιμής για τα δεδομένα, αυτά τα έργα που παρέχουν επί του παρόντος θεμελιώδη αξία στους παρόχους blockchain “middleware” μπορούν απλά να επιλέξουν να πάνε με μια φθηνότερη επιλογή.

Όπως αναφέρεται από την ομάδα του OKEx Oracle που αναφέρεται παραπάνω, υπάρχουν περιορισμοί στο είδος των δεδομένων που μπορούν να παρέχουν οι ανταλλαγές κρυπτογράφησης. Ενώ η τροφοδοσία τιμών αυξάνει την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εφαρμογών DeFi, τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα σε αυτά. Προσπάθειες όπως το Chainlink’s, που στοχεύουν στην απλοποίηση της χρήσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων με συστήματα blockchain, μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα όταν η χρήση έξυπνων συμβάσεων επεκτείνεται σε άλλους κλάδους.

Μειώνοντας τον τεχνικό φραγμό εισόδου για τη χρήση έξυπνης τεχνολογίας συμβολαίων, τέτοια έργα διευκολύνουν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν καινοτόμες, εφαρμογές χωρίς DeFi χωρίς να αναλάβουν οι ίδιοι το πρόβλημα της oracle. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύμα έξυπνης έγκρισης συμβάσεων σε πολλές βιομηχανίες, παρέχοντας μια νέα αγορά για υπηρεσίες oracle που μειώνουν την εξάρτηση από τα κεντρικά σημεία αναφοράς δεδομένων.

Το Oracles, σε κάποιο σχήμα ή μορφή, θα επιτρέψει σίγουρα την επέκταση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης σε συναρπαστικούς νέους τομείς. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των τιμών των διακριτικών πρωτοκόλλου της Oracle, όπως LINK, BAND και TRB, υποδηλώνει ότι είναι μια προσδοκία για μελλοντική χρησιμότητα παρά για την παρούσα χρήση, η οποία αυτή τη στιγμή εμπνέει επενδύσεις.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner