Η κοινότητα του DeFi αναμένει με ανυπομονησία την κυκλοφορία του Ethereum 2.0 μετά από μαζική αλλαγή ορμής

Το DeFi Digest του OKEx Insights είναι μια εβδομαδιαία εξέταση της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.

Στιγμιότυπο αγοράς DeFi

Η αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική αγορά μειώθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς η συνολική αξία που κλειδώθηκε στα προϊόντα DeFi μειώθηκε από 13,80 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12,51 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η Maker συνέχισε την ηγετική της θέση στη σφαίρα DeFi με επίπεδο κυριαρχίας 19% στην αγορά. Η Compound, εν τω μεταξύ, διατήρησε την κυριαρχία της στην αγορά δανεισμού με μερίδιο 52%.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όγκος συναλλαγών των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων αυξήθηκε κατά 36% και η Uniswap διατήρησε την κυριαρχία του όγκου συναλλαγών στο 39%. Η Curve αντικατέστησε το SushiSwap ως τη μεγαλύτερη ομάδα ρευστότητας αυτή την εβδομάδα.

Η συνολική τιμή που κλειδώθηκε στη σφαίρα DeFi μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο εβδομαδιαίος όγκος συναλλαγών των DEX αυξήθηκε κατά 36%. Πηγή: Παλμός DeFi και DeBank

Η κυκλοφορία του Ethereum 2.0’s Phase 0 είναι πολύ αναμενόμενη

Η κοινότητα DeFi αναμένει με ανυπομονησία την κυκλοφορία του Ethereum 2.0 Phase 0 που είναι πιθανό να συμβεί, όπως είχε προγραμματιστεί, την 1η Δεκεμβρίου. Η αναβάθμιση του πρωτοκόλλου Ethereum, επίσης γνωστή ως Ηρεμία, θα μεταβιβάσει το δίκτυο σε έναν μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης συμμετοχής, αντικαθιστώντας το τρέχον μοντέλο απόδειξης εργασίας. 

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις της αναβάθμισης Ethereum 2.0. Για να ενεργοποιήσετε την εκκίνηση του αλυσίδα φάρων, το συμβόλαιο κατάθεσης, απελευθερώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, απαιτεί ένα όριο κατάθεσης 524.288 Ether (ETH). Από τη στιγμή της γραφής, 741.728 ETH ήταν στοιχήματα στη σύμβαση κατάθεσης. Σύμφωνα με τον συν-δημιουργό της Ethereum, Vitalik Buterin, η αλυσίδα φάρων θα είναι ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου. 

Η αλυσίδα beacon είναι ένα μπλοκ PoS που λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον δίκτυο Ethereum. Δεν θα επηρεάσει τους υπάρχοντες χρήστες και τις εφαρμογές DeFi στο δίκτυο Ethereum. Οι επικυρωτές θα είναι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι του δικτύου Ethereum, υπεύθυνοι για την επικύρωση των συναλλαγών. Για να γίνει επικυρωτής Ethereum 2.0, ένας χρήστης πρέπει να ποντάρει τουλάχιστον 32 ETH στο συμβόλαιο κατάθεσης.

Ένα αργό ξεκίνημα για καταθέσεις ETH

Μετά την αρχική έναρξη της σύμβασης κατάθεσης Ethereum 2.0 στις 5 Νοεμβρίου, η πρόοδος για την επίτευξη του ορίου κατάθεσης ήταν αργή κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες. Από τις 17 Νοεμβρίου, μόλις πάνω από 100.000 ETH στοιχηματίστηκε στη σύμβαση κατάθεσης – απαιτείται μόνο το 19% του ορίου κατάθεσης.

Ο λόγος για την αρχικά χαμηλή συμμετοχή στη διαδικασία μπορεί να αποδοθεί στην αβεβαιότητα των χρόνων ανάληψης για το στοιχημένο ETH. Οπως και διάσημος από την Codefi, εάν διάφορα πρωτόκολλα DeFi προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στοιχήματος από το Ethereum 2.0, οι κάτοχοι ETH μπορούν να ποντάρουν τα κέρματά τους σε πρωτόκολλα DeFi. Ο Taylor Monahan, Διευθύνων Σύμβουλος της MyCrypto διεξήγαγε ένα ανεπίσημη δημοσκόπηση στο Twitter και πρότεινε ότι η πλειονότητα των χρηστών δεν θα θεωρούσε το Ethereum 2.0 ως αξιόλογη επένδυση λόγω της αβεβαιότητας των χρόνων απόσυρσης για το στοιχημένο ETH.

Μια δραματική αλλαγή στην ορμή

Παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο αρχικό στάδιο, το Ethereum 2.0 κέρδισε δυναμική αφού πάνω από 600.000 ETH στοιχηματίστηκαν γρήγορα την τελευταία εβδομάδα.

Πάνω από 700.000 ETH έχουν πλέον στοιχηματιστεί στο συμβόλαιο κατάθεσης του Ethereum 2.0. Πηγή: Ethercan, OKEx Insights

Ένας λόγος για τη δραματική αύξηση των καταθέσεων είναι ότι η αναμενόμενη ετήσια απόδοση για το στοίχημα Ethereum 2.0 είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη από το στοίχημα στα πρωτόκολλα DeFi. Από τη στιγμή της γραφής, στοιχήματος στο πρωτόκολλο προσφορές 19,98% ετήσιες αποδόσεις – υπεραποδίδοντας πρωτόκολλα DeFi όπως Aave, DAI και yearn.finance.

Η ετήσια απόδοση στοιχήματος στο Ethereum 2.0 είναι υψηλότερη από ό, τι στα πρωτόκολλα DeFi. Πηγή: Ανταμοιβές στοιχήματος

Εκτός από τις υψηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις στοιχήματος στο Ethereum 2.0, η εμφάνιση τρίτων παρόχων συμμετοχής βοήθησε επίσης στην ενίσχυση των καταθέσεων. Οπως και δηλωθείς από το Staking Rewards, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για να γίνουν επικυρωτές οι χρήστες, αντί να εκτελούν τους ίδιους τους κόμβους επικυρωτή:

  • Validator-as-a-service (λύση UI)
  • Validator-as-a-service (λύση API)
  • Προδιαμορφωμένοι κόμβοι επικυρωτή

Οι λύσεις Validator-as-a-service είναι ημι-στερητικές. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι λύσεων VaaS διατηρούν τα κλειδιά επικύρωσης των χρηστών και οι χρήστες κατέχουν τα κλειδιά ανάληψης, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους. Ενώ οι λύσεις UI VaaS στοχεύουν επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας, οι περισσότερες λύσεις API στοχεύουν σε ιδρύματα. Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες δεν χρειάζεται να εκτελέσουν την αρχική τεχνική ρύθμιση των κόμβων επικυρωτή τους εάν χρησιμοποιούν προκαθορισμένους κόμβους επικυρωτή, όπως Launchnodes και Άβαδο.

Μόλις οι χρήστες καταθέσουν 32 ETH και γίνουν επικυρωτές του δικτύου Ethereum, θα λάβουν ανταμοιβές για την υποστήριξη του δικτύου (ή κυρώσεις εάν είναι εκτός σύνδεσης ή ενεργούν κακόβουλα). Στη Φάση 0, είναι δυνατόν για επικυρωτές να παραιτούμαι τις ευθύνες τους, αλλά δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσουν το καθεστώς επικυρωτή τους μόλις εγκαταλείψουν – και δεν θα μπορούν να αποσύρουν το αρχικό τους μερίδιο μέχρι την έναρξη της αναβάθμισης Φάσης 1.5 – που είναι αναμενόμενος στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2022. Εάν οι χρήστες συνεχίσουν να ενεργούν ως επικυρωτές του δικτύου Ethereum 2.0, ωστόσο, θα μπορούν να αποσύρω τα στοιχήματά τους κατά τη φάση 0. 

Οι αποκεντρωμένες αγορές προβλέψεων λάμπουν ξανά

Μετά τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αποκεντρωμένες αγορές προβλέψεων συνεχίζουν να λάμπουν μεταξύ της κοινότητας DeFi με την αναμενόμενη κυκλοφορία του Ethereum 2.0. Σύμφωνα με την Polymarket, το 96% των συμμετεχόντων περίμεναν μια επιτυχημένη εκκίνηση του Ethereum 2.0 την 1η Δεκεμβρίου, και ο όγκος συναλλαγών αυτού του γεγονότος πρόβλεψης ξεπέρασε τα 540.000 $.

Το 96% των συμμετεχόντων στο Polymarket είναι αισιόδοξοι για την επιτυχή έναρξη της εκδήλωσης του Ethereum 2.0 στις 1 Δεκεμβρίου. Πηγή: Πολυμάρκετ

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner