Kiinan Blockchain Push: perusteellinen katsaus hallituksen politiikkaan, yritystoimintaan ja investointeihin

Viime kuussa Kiinan vuosittaisen kansallista politiikkaa käsittelevän kokouksen aikana blockchain oli laajasti keskusteltu aihe. Kiinan “Session” -kokous, joka tunnetaan myös nimellä “Lianghui”, alkoi 22. toukokuuta sen jälkeen, kun sitä lykättiin maaliskuusta COVID-19-pandemian vuoksi..

Lianghui on joka tapauksessa tärkeä poliittinen tapahtuma, joka määrittää, mihin alueisiin Kiinan virallinen politiikka keskittyy ensi vuonna. Kokous kokoaa yli 2000 jäsentä Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan konferenssin (CPPCC) ja Kansallisen kansankongressin (NPC) jäseniksi. Jäsenet esittävät kokouksen aikana ehdotuksia, jotka pääministeri Li Keqiang tiivistää sitten Työraportti, jossa korostetaan Kiinan poliittisia painopisteitä ja taloudellisia tavoitteita tulevana vuonna.

Tämän vuoden istunnossa 23. toukokuuta Jieqing Tan, NPC: n varapuheenjohtaja, kehotti Kiina vauhdittaa blockchain-kehitystään ehdottamalla hallituksen johtaman blockchain-kehitysrahaston perustamista. Ehdotetun rahaston tarkoituksena on tukea lupaavia blockchain-yrityksiä, kannustaa teknologiaan liittyvää innovaatiota ja viljellä blockchain-yksisarviset pitkällä aikavälillä.

Tan ehdotti edelleen, että Kiina hyödyntäisi ”neljästoista viisivuotissuunnitelman” suunnitteluvaihetta määrittääkseen maalle kansallisen lohkoketjustrategian. Aloittamalla blockchain-tekniikan standardit alimmalle tasolle, jota seuraa teollisuuden sovellusten keskitaso, strategia koostuu kolmiulotteisesta tekniikan, teollisuuden ja sääntelyn järjestelmästä.

Presidentti Xi Jinpingin jälkeen työntää blockchain-kehityksen alkoi viime syksynä, blockchain on saanut merkittävän pidon Kiinassa. OKEx Insights tarkastelee tarkemmin tekniikan – ja sen ympärillä kehittyvän ekosysteemin – nykytilaa Kiinassa.

Blockchain-politiikan aalto

Huhtikuusta 2020 lähtien a raportti Kiinan konsultointijätti CCID osoittaa, että Kiina on noussut maailman johtavaksi lohkoketjupolitiikan toteuttamisessa. CCID raportoi Kiinan olevan 267 blockchainiin liittyvää politiikkaa vuoden 2019 loppuun mennessä sekä valtion että paikallistasolla tilit 45 prosentille kaikista hallituksen johtamista tekniikkaa koskevista politiikoista. Vuosina 2016–2019 Kiinan viranomaiset ilmoittivat yhteensä 29 lohkoketjuun liittyvää politiikkaa, joista 17 paljasti pelkästään vuonna 2019.

13 lohkoketjupolitiikkaa vyön alla viime vuodesta, teollisuus- ja tietotekniikkaministeriö Kiina (MIIT) on aktiivisin hallituksen toimija tässä tilassa, jota seuraa Kansallinen kehitys- ja uudistuskomissio (NDRC) neljällä käytännöllä.

Miltä Kiinan blockchain-käytännöt näyttävät?

säätämistä salakirjoitusta koskevan kansallisen lain 1. tammikuuta 2020 laajalti pidetty yhtenä merkittävimmistä blockchainiin liittyvistä sääntelypolitiikoista Kiinassa tähän mennessä. Mukaan NPC: n perustuslaki- ja lakikomitea, Laki standardoi salauksen soveltamisen ja hallinnan ja rohkaisee parhaita käytäntöjä salaukseen liittyvien yritysten kehittämisessä.

Laki sisältää myös joukon säännöksiä väärinkäytöksistä, joihin liittyy salaus. Esimerkiksi sen määrittäminen, miten oikeusjärjestelmä reagoi ihmisiin, jotka varastavat muiden salattuja tietoja ja harjoittavat laitonta hakkerointia.

Kiinan hallitus on myös pyrkinyt luomaan valtakunnalliset blockchain-standardit. Tämän vuoden huhtikuussa MIIT annettu “Julkinen ilmoitus kansallisen lohkoketjun ja hajautetun pääkirjatekniikan standardointiteknisen komitean muodostamisesta”. MIIT: n varaministerin Chen Zhaoxiongin johdolla teknisessä komiteassa on 71 ammattilaista poliittisista, teollisista, akateemisista ja tutkimusorganisaatioista.

Blockchain-käytäntöjen lukumäärän suhteen ilmoitti läänin ja kuntien hallitusten mukaan Kiinan pääkaupunki ei ehkä yllättäen ole johtoasemassa. Sen sijaan Guangdongin rannikkokaupungissa on eniten blockchain-politiikkoja maan kaikkien muiden alueiden joukossa, ja Peking on viidenneksi, ja tähän mennessä 15 virallista politiikkaa on ilmoitettu.

Kiinassa kunnallisten ja maakuntien hallitusten ilmoittamat blockchain-käytännöt. Lähde: CCID, OKEx Insights

Blockchain liiketoiminnassa


Vuodesta 2019 lähtien niitä oli 1006 blockchain-yritystä Kiinassa, joista 338 – eli 33,6 prosenttia – sijaitsee Pekingissä CCID-raportin mukaan. Pekingiä seuraa 254 Guangdongissa ja 122 Shanghaissa. Blockchain-yrityksistä suurin osa on rahoitussovelluksia, joita seuraavat toimitusketju, valtion palvelut ja laskujen seuranta.

Tarkasteltaessa tarkemmin blockchainin taloudellisia sovelluksia Kiinassa, yritykset keskittyvät enimmäkseen toimitusketjun rahoitukseen (36 prosenttia), rajatylittäviin rahalähetyksiin (16 prosenttia) ja kaupan rahoitukseen (14 prosenttia)..

Blockchainin taloudelliset sovellukset Kiinassa, 2012-2019. Lähde: CCID, OKEx Insights Blockchainin taloudelliset sovellukset Kiinassa, 2012-2019. Lähde: CCID, OKEx Insights Blockchainin taloudelliset sovellukset Kiinassa, esillä olevat käyttötapaukset. Lähde: CCID, Tanskan innovaatiokeskus Shanghai, OKEx Insights

Blockchain Founders Fund -rahaston toimitusjohtaja Aly Madhavji kertoi OKEx Insightsille tämän viikon kommenteissa uskovansa, että Kiina on saanut edun Yhdysvaltojen yli blockchain-kehityskilpailussa. Hän syyttää viiveestä Yhdysvaltain säännöksiä kehittyvän tekniikan ympärillä:

“Kiinassa investointien kasvu blockchain-tekniikoihin on lisääntynyt huomattavasti useiden menestyvien pilottien jälkeen eri aloilla, mukaan lukien toimitusketju, vakuutus ja rahoitus. Sitä vastoin olemme nähneet, että sääntely Yhdysvalloissa estää edelleen blockchainin tarjoamia innovaatioita.

Samanaikaisesti presidentti Xi Jinpingin puolustaminen Kiinasta johtajaksi blockchainissa on herättänyt laajaa kiinnostusta tekniikkaan, mukaan lukien Kiinan Blockchain Service Networkin (BSN) luominen. ”

Blockchain Service Network – kansallinen lohkoketju?

Blockchain-pohjainen palveluverkko (BSN) käynnistettiin lokakuussa 2019, ja sen on tarkoitus toimia perustana blockchain-infrastruktuurille Kiinan kansallisessa blockchain-strategiassa. BSN on a yhteinen aloite valtion tiedotuskeskuksen (SIC) ja valtion ylläpitämien yritysten, kuten China Mobilen ja China UnionPayn, kanssa.

Infrastruktuurin beetatestaus alkoi Lokakuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana. Sitä pilotoitiin ensimmäisen kerran Hangzhoussa, ja se keräsi yli 2000 kehittäjää rakentamaan julkiseen hyväntekeväisyyteen, tuotelogistiikkaan ja sähköiseen laskujen seurantaan liittyviä sovelluksia. Beetatestausvaiheen jälkeen, 25. huhtikuuta, BSN-kehittäjät ilmoitti verkon virallinen julkaisu maailmanlaajuiseen kaupalliseen käyttöön.

BSN Development Alliancen puheenjohtaja Shan Zhiguang totesi ilmoituksessa, että verkostolla on tällä hetkellä 128 julkista kaupunkisolmua, joista kahdeksan on levinnyt kuudelle mantereelle. Allianssi ennustaa että BSN: n julkiset kaupunkisolmut saavuttavat vähintään 200 vuoden 2020 loppuun mennessä.

BSN-kehittäjät huomauttivat myös, että tekniikka on suunniteltu tukemaan suosittuja blockchain-kehyksiä, kuten Hyperledger Fabric ja Baidun XuperChain.

BSN: n luojat ilmaisivat olevansa vakuuttuneita siitä, että verkko houkuttelee hajautettujen sovellusten (DApp) kehittäjiä, koska heidän mielestään toimintakustannukset ovat paljon pienemmät – jopa 20 prosenttia – kuin “perinteiset lohkoketjun pilvipalvelut”.

Blockchain-kaupat siirtyvät Yhdysvalloista Kiinaan

Viimeisten neljän vuoden aikana on ollut a dramaattinen muutos Kiinaan siirtyvien blockchain-kauppojen osuudessa CB Insightsin vuoden 2020 raportin mukaan globaalista blockchain-maisemasta. Vaikka kiinalaiset yritykset vaativat vain 2 prosenttia blockchainiin liittyvistä kaupoista vuonna 2015, vuoteen 2019 mennessä tämä luku oli kasvanut 22 prosenttiin. Toisaalta yhdysvaltalaiset yritykset laskivat 20 prosenttia samalla ajanjaksolla – vaatimasta 51 prosenttia kaikista globaaleista blockchain-sopimuksista 31 prosenttiin.

Kiinan nousu blockchain-sopimusten suhteen on myös yhdenmukaista PwC: n 2. maailmanlaajuinen salaus M&A ja varainhankintaraportti, julkaistiin huhtikuussa 2020. PwC ilmoitti, että vuonna 2019 salauksen varainhankinta sekä sulautumiset ja yritysostot (M&A) sopimukset siirtyivät pois Amerikasta Aasiaan ja EMEAan.

Osuus globaalista blockchainiin liittyvästä kauppatoiminnasta, 2015–2019. Lähde: CB Insights, OKEx Insights

Rahoitus ja investoinnit

Kiina on noussut hallitsevaksi alueeksi blockchain-kehityksen kannalta ja käsittelee laskevien globaalien blockchain-investointien taustaa vuonna 2019.

Pääomasijoitusyhtiöiden globaali rahoitus blockchain-kehitykselle määrä 2,79 miljardiin dollariin vuonna 2019, 34,5 prosentin pudotus vuoteen 2018 verrattuna, CB Insights raportoi. Kiina kärsi myös laskusuhdanteesta vuonna 2019, kun sen kotimaiset blockchain-sijoitukset (kaikenlaiset) laskivat hieman yli 40 prosenttia – 41,25 miljardista yuanista (noin 5,8 miljardia dollaria) vuonna 2018 24,43 miljardiin yuaniin (noin 3,4 miljardia dollaria) vuonna 2019 – – raportin mukaan Rhino Data.

Ilmeisesti institutionaaliset sijoittajat suhtautuivat varovaisemmin blockchain-investointien tekemiseen Kiinaan, mikä näkyy blockchain-rahoitussopimusten määrän jyrkässä laskussa, mikä osoittaa 59 prosentin pudotuksen vuonna 2019.

Kiinalaisten yritysten blockchain-investoinnit Kiinassa (2014–2019), Lähde: Rhino Data

Yksi mahdollinen selitys kotimaisten blockchain-investointien vähenemiselle Kiinassa liittyy siihen, että kiinalaiset yritykset ovat jatkaneet investointeja blockchainiin maan ulkopuolella. Rhino Data -raportti osoittaa, että ulkomaisiin blockchain-projekteihin investoivien kiinalaisten yritysten määrä laski vain lievästi vuonna 2019.

Huolimatta blockchainiin liittyvien investointien viimeaikaisesta laskusta Kiinassa, markkinatutkimusyritys IDC ennusti marraskuun 2019 raportissaan, että Kiinan menot blockchain-tekniikkaan ylittää 2 miljardia dollaria vuonna 2023, yhdistetyn vuotuisen kasvun ollessa 65,7 prosenttia vuosina 2018–2023.

Kiinalaisten yritysten blockchain-investoinnit Kiinan ulkopuolella (2014–2019), Lähde: Rhino Data

Reunan saaminen blockchainilla

CPPCC: n 13. kansallisen komitean kolmannessa istunnossa, joka oli osa viimeisen kuukauden kokouksessa pidettyä vuotuista kahden istunnon kokousta, Hongkongin pörssin pääjohtaja Charles Li puhui sääntelyviranomaisille blockchainista. Li korosti että Kiina voi hyödyntää blockchain-tekniikkaa, tekoälyä (AI) ja suuria tietoja muiden suurten talouksien ohi:

”Kiinalla on mahdollisuus käyttää big dataa muiden talouksien johtamiseen. Toisaalta Kiina on digitaalinen, Internet-pohjaisempi ja kykenevämpi käyttämään uusia tekniikoita, kuten tekoälyä, lohkoketjua ja big dataa kuin mikään muu maa. “

Li viittasi puheessaan “mielipiteisiin” lausunto Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea ja valtioneuvosto olivat julkaisseet maaliskuun lopulla. Li väitti, että lausunnossa “ensimmäistä kertaa nimenomaisesti sisällytettiin tiedot tuotantotekijöihin”. Hallituksen teksti keskittyi todellakin “julkisten tietojen avoimeen jakamiseen”, tiedonhallinnan standardointiin ja tietoturvan parantamiseen.

Digitaaliset maksut ja DCEP

Kiinan johtoasema digitaalisissa maksuissa on luonut vankan pohjan digitaalisen talouden edistämiselle – johon blockchain voitaisiin mahdollisesti sisällyttää paremmin. Toukokuussa 2020 Kiina päällä digitaalisten maksujen maailmanlaajuinen transaktioarvo, 1,9 biljoonaa dollaria transaktioissa – melkein kaksinkertainen Yhdysvaltain 895 miljardin dollarilla. Statistan mukaan myös Kiina sijoittui ensimmäinen käyttäjien levinneisyys mobiilipisteiden segmentissä vuonna 2019, mikä osoittaa, että 35,2 prosenttia kaikista myyntipisteen tapahtumista käsitellään älypuhelinsovellusten kautta Kiinassa.

Käyttäjien levinneisyys matkapuhelimien myyntipisteissä vuonna 2019.Lähde: Statista

Mitä tulee lohkoketjun sisällyttämiseen digitaaliseen maksualaan, maailmantalous on seurannut tarkasti Kiinan ehdottamaa keskuspankin digitaalista valuuttaa (CBDC), Digital Currency Electronic Payment (DCEP). DCEP: n esitteli yleisö ensimmäisen kerran maaliskuussa 2018 Kiinan keskuspankin Kiinan kansantasavallan entinen pääjohtaja Zhou Xiaochuan.

DCEP on digitaalisen yuanin jakelujärjestelmä, joka on suunniteltu kaksitasoiseksi, jolloin ensimmäistä tasoa käyttävät PBoC ja liikepankit ja toista tasoa liikepankit ja suuri yleisö. Huhtikuussa 2020 PBoC aloitti DCEP: n pilottikokeilun Xiong’anissa Yhdysvaltain pikaruokaketjujen McDonald’s, Subway ja Starbucks kanssa. nimetty lentäjän osallistujien luettelossa.

Kiinan DCEP: n aikajana. Lähde: PBoC: n verkkosivusto, Xinhua-uutistoimisto, CICC Research, KWM.com, OKEx Insights

On syytä huomata, että joidenkin asiantuntijoiden mukaan DCEP ei välttämättä käytä estoketjutekniikkaa – tai ei niin kuin tekniikka yleensä ymmärretään. Chongqingin teknologia- ja kauppakorkeakoulun professori Changyong Liu kertoi aiemmin OKEx Insightsille, että “DCEP ei sovi maailmanlaajuiseen lohkoketjun villitykseen”. Hän totesi lisäksi:

“DCEP on pääasiassa tekninen muutos, se ei muuta RMB: n ja siihen liittyvien sääntelyjärjestelmien luonnetta, joten DCEP ei tuo paljon mukavuutta nykyiselle blockchain-teollisuudelle tai kryptovaluutta-teollisuudelle.”

Perusteellinen analyysi HashKey Groupin pääekonomistin mukaan DCEP: stä huomautettiin, että sen pääkirja olisi välttämättä keskitetty, kuten kaikki ehdotetut CBDC-projektit, mikä tekee siitä “heikentyneen” lohkoketjun, jossa on vain yksi solmu. ”

Maailmanlaajuisen kilpailun kannalta Yhdysvallat noudattaa myös ilmeisesti omaa CBDC: tä, vaikka digitaalinen dollari on edelleen vasta suunnittelu- ja suunnitteluvaiheessa. Viime viikolla entisten yhdysvaltalaisten sääntelyviranomaisten johtama ryhmä julkaisi valkoisen kirjan Yhdysvaltain omasta CBDC-ehdotuksestaan ​​- vastaavasti kaksitasoinen, fiat-rahasidottu keskitetty järjestelmä, jossa hyödynnettäisiin joitain lohkoketjutekniikan elementtejä.

Blockchain suljettiin pois Kiinan hallituksen vuosittaisesta yhteenvedosta

Huolimatta Kiinan hallituksen elinten – puhumattakaan yrityksistä ja sijoittajista – aktiivisesta pyrkimyksestä kehittää ja toteuttaa blockchainiin liittyvää politiikkaa, tekniikka itsessään ei ole vielä valtion ensisijainen tavoite. Blockchain-tekniikka ei päässyt tämän vuoden asialistalle Työraportti – kahden istunnon kokouksen yhteenveto, jossa asetetaan prioriteetit tulevalle vuodelle.

Tämä osoittaa, että nousevana tekniikkana estoketju itsessään ei vielä kuulu Kiinan hallituksen ydinaloitteisiin – ainakaan tänä vuonna. Kiinan hallitus ilmeisesti pitää blockchainia itsenäisenä teollisuutena työkaluna tai tekniikkana tehokkuuden parantamiseksi aloilla, kuten toimitusketjussa, joita itse voidaan pitää kansallisena prioriteettina..

OKEx Insights esittelee sala-ammattilaisten markkina-analyyseja, perusteellisia ominaisuuksia ja kuratoituja uutisia. Seuraa OKEx Insights -ohjelmaa ja Sähke.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map