Keskuspankin digitaalisten valuuttojen globaali maisema

Tärkeimmät takeaways

  • 80% tutkituista maailmanlaajuisista keskuspankeista osallistui tietyn tason CBDC-kehitykseen, ja 10% käynnistää CBDC: n seuraavien kolmen vuoden aikana BIS: n mukaan.
  • Alankomaiden keskuspankki julkaisi 45 sivun raportti sanomalla haluavansa “johtavan roolin” digitaalisella eurolla.
  • Yhdysvallat Fed on ottanut ennakoivamman lähestymistavan tutkimalla digitaalisen valuutan käyttöönoton mahdollisuuksia.

Ennemmin kuin luulet

Aika kuluttaa digitaalista valuuttaa paperin sijaan voi saapua aikaisemmin kuin luulimme. A tutkimus Kansainvälisten järjestelypankin mukaan 80% maailman keskuspankeista katsoi aktiivisesti CBDC: tä vuonna 2019, mikä on 10% enemmän kuin vuotta aiemmin. 30% kyselyyn osallistuneista 66 maasta sanoi, että heillä on jo suunnitelmia liikkeeseen laskea jonkinlainen digitaalinen valuutta. Lisäksi 20% heistä sanoi voivansa vapauttaa CBDC: nsä suurelle yleisölle vuoteen 2026 mennessä.

Vaikka prosenttiosuus ei ehkä näytä merkittävältä, se kattaa jo viidesosan maailman väestöstä, ja heillä voi olla pääsy CBDC: hen lähitulevaisuudessa.

BIS uskoi, että vaikka CBDC on keskitetty, sillä on silti merkittävämpi potentiaali leviää maailmanlaajuisesti kryptovaluuttaan ja stablecoiniin verrattuna.

Maailmanlaajuinen CBDC-kilpailu

Maat maailmanlaajuisesti ovat kiihdyttäneet CBDC: n kehitystään tänä vuonna. Maailman talousfoorumi 23. tammikuuta debytoi kattava CBDC-kehys maailmalle, joka kattaa vähittäiskaupan, tukku-, rajat ylittävän CBDC: n ja yksityisen rahan vaihtoehdot, kuten "hybridi CBDC." Suunnitelman tarkoituksena on toimia majakka ja tarjoaa “kattavaa ja riskitietoista” tietoa päätöksentekijöille auttamaan heitä päättämään CBDC: n myöntämisestä.

Juuri tällä viikolla Alankomaiden keskuspankki paljastettu myönteinen kantansa CBDC: n käynnistämisestä. He uskovat, että Alankomaiden kansalaiset hyötyvät tästä projektista valtavasti. DNB sanoi myös, että ne ovat valmiita näyttämään johtavaa roolia CBDC: n liikkeeseenlaskemisessa.

On myös syytä mainita, että jotkut maat ovat yhdessä kehittäneet CBDC: tä. BIS julkaisi 21. tammikuuta 2020 keskuspankkien, mukaan lukien BoC, BoE, BoJ, EKP, Riksbank ja SNB, rinnalla yhteinen ilmoitus, sanomalla, että he muodostavat keskuspankkiryhmän tutkimaan CBDC: n sovellusskenaarioita. Blokki pyrkii suunnittelemaan CBDC: n, joka sopii heidän taloudellisiin tarpeisiinsa, samalla kun se on toiminnallisesti ja teknisesti edistynyt ja saatavana myös rajat ylittävään käyttöön. Ryhmä työskentelee yhdessä rahoitusvakauslautakunnan ja maksu- ja markkinainfrastruktuurikomitean kanssa aloittaakseen porrastetun CBDC: n edistämisen.

Riksbank myös paljastettu sen e-Krona-projekti on käynnissä, ja se on jo testausvaiheessa. Arvioinnin odotetaan valmistuvan helmikuuhun 2021. Testiin sisältyy tietysti e-kruunuinen mobiililompakko, jolla on toimintoja, kuten maksaminen, talletus ja kotiutus. Maana, jossa 80% ihmisistä käyttää korttia ostosten maksamiseen, Ruotsi on jo pitkään omistautunut kilpailulle, josta tulee maailman ensimmäinen lähes käteisraha-yhteiskunta.

Kiina on tietysti ollut johtava toimija CBDC-avaruudessa. Edellisessä julkaisussa <Viisi tosiasiaa, jotka sinun on tiedettävä DCEP: stä>, huomautimme, että Kiinasta voi pian tulla ensimmäinen maa maailmassa, joka käynnistää CBDC: n. COVID-pandemia on voinut olla yksi syy siihen, miksi Kiina lisäsi ponnistelujaan digitaalisen valuutan alueella.

Kiinan muutoksen valossa Yhdysvallat näyttää alkavan toimia ennakoivammin tällä alalla. Vaikka Fed on ollut tunnettu Facebookin tukemia Libraa vastaan, Fed’s Brainard äskettäin sanoi, että Fed on “tehnyt tutkimusta ja kokeiluja, jotka liittyvät hajautettuihin kirjanpitotekniikoihin ja niiden mahdollisiin käyttötapoihin digitaalisissa valuutoissa, mukaan lukien CBDC: n mahdollisuudet”.

Tätä asennemuutosta pidetään Yhdysvaltojen vastauksena viime kuukausien arvosteluun, joka koskee liian hitaita toimia CBDC: n kehityksessä.

Myös Japani on ollut nopeasti kiinni. Maa ilmoitti että se aloittaisi digitaalisen jeninsä vuonna "kaksi tai kolme" vuotta. Japanin sääntelyelimet, mukaan lukien valtiovarainministeriö, Financial Services Agency ja BoJ, ovat aloittaneet yhteistyön CBDC: n edistämistä koskevan tutkimuksen parissa.

……


Vaikka digitaalisen valuutan kilpailu ei ole koskaan ollut näin kuuma ennen, jotkut maat sanovat edelleen ei valtion tukemalle digitaaliselle valuutalle. Ottaen kuitenkin huomioon käsityksen omaksuneiden maiden jatkuvasti kasvavan määrän, CBDC-aikakausi saattaa saapua aikaisemmin kuin odotimme.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map