Käteisen tulevaisuuden tutkiminen: Keskuspankin digitaaliset valuutat ja Bitcoin

8. marraskuuta 2019 Visa jätti patentin Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkiviraston (USPTO) kanssa – joka julkistettiin viime viikolla – digitaalisen fiat-valuutan luomiseksi. Ratkaisu ehdottaa keskitetyn pääkirjan käyttöä, joka toteuttaa blockchain-tekniikkaa. Järjestelmää voitaisiin soveltaa mihin tahansa keskuspankin digitaalivaluuttaan (kuten dollareihin, puntaan, jeniin ja euroihin), ja se digitalisoi fyysiset valuutat samalla kun työntää maailmaa edelleen käteisjärjestelmään.

Tarkemmin sanottuna Visan patentissa kuvataan, kuinka keskitetty tietokone voisi varmistaa blockchain-järjestelmän kautta fyysisen valuutan poistamisen liikkeestä. Patentin tiivistelmä kuuluu:

“Paljastetaan tekniikoita, joihin kuuluu digitaalisen valuutan pyytäminen vastaanottamalla keskusyksikön tietokoneelta. Pyyntö sisältää sarjanumeron ja fyysisen valuutan arvon. Keskusyksikkötietokone tuottaa digitaalisen valuutan nimellisarvolle ja yhdistää sarjanumeroon. Generaatio sisältää digitaalisen valuutan tallentamisen lohkoketjuun. Keskusyksikkö tietokone lähettää ilmoituksen digitaalisen valuutan tuottamisesta. Keskusyksikön tietokone poistaa fyysisen valuutan liikkeestä fiat-valuuttajärjestelmässä. “

Visan patenttihakemuksessa kuvataan myös digitaalinen lompakko, joka sisältää julkisen ja yksityisen avaimen parin – käsitteet, jotka eivät ole vieraita Bitcoinille (BTC), ja kryptovaluutta-harrastajat.

Vaikka Visan ehdottama ratkaisu merkitsee vuoroveden muutosta, kun on kyse siitä, miten yksilöt voivat olla vuorovaikutuksessa rahojensa kanssa niin kaukaisessa tulevaisuudessa, sekä keskuspankit että valuuttansa käyttävät väestöt eivät välttämättä ole valmiita käteisraha-yhteiskuntaan. Keskittyminen rahan ansaitsemiseen yleensä ja erityisesti lohkoketjun käyttöön saa myös vertailun Bitcoiniin ja herättää kysymyksen siitä, mihin johtava kryptovaluutta sopisi täysin digitaaliseen tulevaisuuteen.

Keskuspankin digitaaliset valuutat Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Euroopassa

Keskuspankit ympäri maailmaa ovat jo pitkään siirtyneet kohti rahan ja käteisraha-yhteiskuntien laajempaa digitalisointia. Viime aikoina tämä suuntaus on kiihtynyt. Tänä vuonna Kansainvälinen järjestelypankki havaitsi sen äskettäin 80 prosenttia sen tutkimista 66 keskuspankista työskentelee parhaillaan keskuspankin digitaalisten valuuttojen parissa.

Vaikka käteisyhtiöt ovat olleet hallitusten asialistalla ympäri maailmaa vuosia, pyrkimys rajoittaa fyysistä valuuttaa on kiihtynyt vuonna 2020 – pelkäämällä, että paperilaskut ovat osallisina COVID-19-maailmanlaajuisen pandemian leviämisessä.

Yhdysvalloissa kongressi äskettäin keskusteltu digitaalisen dollarin luominen vuonna suhde koronaviruksen helpotuspakettien jakamiseen. Käsiteltävä lakiesitys antaisi Yhdysvaltain keskuspankille mahdollisuuden luoda digitaalisia dollareita ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö digitaalisten lompakoiden luomiseen.

Yhdysvaltojen kiinnostus digitaalisiin dollareihin kiihtyi myös sen jälkeen, kun viime vuonna ilmoitettiin Facebookin keskitetystä kryptovaluutasta, Vaaka – hankkeesta, johon Yhdysvaltain hallituksen virkamiehet lähestyivät sekä kritiikillä että skeptisyydellä. Sääntelyviranomaiset kiinnittivät erityistä huomiota siihen, että yritys ei halunnut hakea pankkitoimintaa ja noudattaa asiakkaan tuntemista (KYC) koskevia sääntöjä rahanpesun ja rahoituspetosten torjumiseksi, samoin kuin sen aiempia epäonnistumisia käyttäjien yksityisyyden suojaamisessa. Lisäksi, kuten analyytikot ovat tehneet huomautti, kongressin jäsenet eivät todennäköisesti tule koskaan vastaanottamaan yrityksiä heikentää Yhdysvaltain dollarin määräävää asemaa yksityisen valuutan kanssa..

Kiinan kiinnostus hallita säänneltyä lohkoketjutilaa on puolestaan ​​ollut hyvin dokumentoitu – varsinkin kun Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti virallisesti blockchain-aloitteiden priorisoinnista.

Erityisesti Kiina pyrkii luomaan uuden maksuinfrastruktuurin nimeltä Digital Currency Electronic Payment (DCEP) – keskuspankin digitaalinen valuutta, jota johtaa Kiinan keskuspankki (PBoC) ja suuret yritykset – pyrittäessä “suojelemaan [Kiinan] rahapoliittista itsemääräämisoikeutta”. ja laillisen valuutan tila ”- mikä monien mielestä osoittaa yritystä heikentää Yhdysvaltain dollaria maailmanmarkkinoiden hallitsevana valuuttana. Kuten PBoC: n maksuosaston varajohtaja Mu Changchun selitti, “Meidän on suunniteltava sateinen päivä.”

DCEP on lähinnä keskitetty hajautettu pääkirja – tai, kuten HashKey Hub sanoi, “Heikentynyt” lohkoketju, jossa on vain yksi solmu “- ja sitä tukevat mobiililompakot ovat tiettävästi edistyneissä testausvaiheissa Shenzhenissä, Xiong’anissa, Chengussa ja Suzhoussa. Lisäksi Starbucks ja McDonald’s ovat kuulemma jo mukana aluksella projektin kanssa.


Euroopassa Euroopan keskuspankki (EKP) vahvisti, että se työskentelee keskuspankin digitaalisen valuutan parissa vuonna puhe julkaistu 11. toukokuuta 2020.

EKP: n mukaan CBDC: n kehitystä ovat vauhdittaneet mahdolliset muutokset eurooppalaisten maksukäyttäytymisessä. “Haluamme säilyttää heidän suoran yhteyden valuuttamme lopulliseen omistajaan säilyttämällä heidän pääsynsä euroalueen keskuspankkivelkoihin”, keskuspankki selitti.

EKP toteaa kuitenkin myös, että se ei näe signaaleja siitä, että Euroopan yleisö on yleensä halukas luopumaan käteisestä – eli väestöstä ei johdu kysyntä käteisvarattomalle yhteiskunnalle..

Onko kysyntää mennä käteisenä?

Euroopan keskuspankin usko siihen, että väestö ei ole tällä hetkellä kiinnostunut keskuspankin digitaalisista valuutoista, on toistanut Visa. Vasta päiviä sen jälkeen, kun monikansallisen finanssiyhtiön blockchain-patenttihakemus oli virallisesti julkaistu, Visa-salauspäällikkö Cuy Sheffield twiitti uskovansa, että kuluttajat todennäköisesti hämmentyisivät siitä, kuinka CBDC: t todella toimisivat käteisyhtiössä.

Yleisesti ottaen lähestymistapa CBDC: hin on jaettu kahteen eri malliin. Yhdessä skenaariossa käyttäjät voivat käytännössä olla vuorovaikutuksessa keskuspankkien kanssa suoraan jonkinlaisen sovelluksen kautta, joka on samanlainen kuin tavallinen liikepankin verkkopankkisovellus tai pankkien välillä, kuten Venmo. Tämä malli todennäköisesti rajoittaisi murto-osien varantopankkitoimintaan liittyviä ongelmia, vaikka se rajoittaisi myös taloudellista yksityisyyttä.

Toisessa skenaariossa keskuspankit olisivat vuorovaikutuksessa vain liikepankkien kanssa – näin nykyinen pankkijärjestelmä toimii tällä hetkellä. Tästä seuraa, että kuluttajat olisivat edelleen vuorovaikutuksessa vain suoraan liikepankinsa kanssa – ilman käteistä.

Ajatus siitä, että useimmilla ihmisillä ei ole perustavaa tietoa liikepankkien ja keskuspankkien välisestä vuorovaikutuksesta, tekee CBDC: n täytäntöönpanon vaikeammaksi – varsinkin jos kansalaisten on tarkoitus olla suoraan vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Visa ’Sheffield selitti twiitti:

“Odotan useimpien kuluttajien tietävän vain, että käteinen tulee” pankista “ymmärtämättä keskuspankin ja liikepankin välistä eroa ja että kun he menevät pankkiautomaattiin nostamaan käteistä, he muuntavat pankiltaan lupauksen yhdeksi keskuspankilta […] Siksi, jos keskuspankki laskee liikkeeseen “digitaalista käteistä”, miten he selittävät valtavirran kuluttajille, kuinka CBDC eroaa digitaalisista talletuksista, joita heillä on tänään liikepankeissa? “

Tämä yleinen ymmärryksen puute siitä, miten fiat-valuutat todella toimivat, Sheffield uskoo, mikä estää keskuspankkeja tarjoamasta kuluttajille suunnattuja CBDC: itä. Keskuspankkien olisi pohjimmiltaan luotava “tappajasovellus”, jonka kanssa kuluttajat olisivat helposti ja mukavasti vuorovaikutuksessa – mitä he eivät ilmeisesti ole kovin innokkaita kehittämään tässä vaiheessa. Sheffield selitti edelleen:

“Jos keskuspankki päättää tarjota digitaalisen lompakon suoraan kuluttajille, CBDC: n ja keskuspankin olisi oletusarvoisesti tullut kotitalousbrändi, mutta useimmat suuret keskuspankit eivät todennäköisesti ota tätä lähestymistapaa operatiivisten haasteiden vuoksi [.] ”

OKEx Insights otti yhteyttä Sheffieldiin kommentoimaan, mutta ei saanut vastausta lehdistöaikaan mennessä.

Sheffieldin Twitter-säiettä tukee tuore raportti yrityslohkoketjuyritykseltä R3, joka väittää, ettei mikään keskuspankki kehitä parhaillaan kuluttajille suunnattua CBDC: tä. Digitaaliset valuutat, joiden parissa työskentelemme, ovat pikemminkin täysin tukkumyyntiä – eli ne koskevat liikepankkeja. Raportissa todetaan, että “toisin kuin tukku-CBDC: tä, vähittäiskaupan CBDC: tä ei tällä hetkellä ole tuotannossa.”

Kaikki tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että käteisvarattomia yhteiskuntia ei asteittain vähitellen tulevina vuosina tai vuosikymmeninä. Jos ja milloin ne ovat, miten Bitcoin – kryptovaluutta, joka on ajautunut perinteiseen rahoitukseen mieti sen malleja – sopeutua käteettömään maailmaan?

Bitcoin rahattomassa tulevaisuudessa

Bitcoinin todellinen arvo nykymaailmassa on edelleen keskustelun aihe. Vielä enemmän keskustelua varten on arvo, jonka johtava kryptovaluutta antaisi käteisvapaassa tulevaisuudessa.

Ensinnäkin käteinen on yksinkertainen ja onnistunut huolimatta sen fyysiseen luonteeseen liittyvistä väitettävistä haitoista. Tässä historian vaiheessa ihmiset ympäri maailmaa ymmärtävät, että fyysisillä seteleillä ja kolikoilla on jonkinlainen valtion takaama arvo, ja henkilökohtaiset maksut voivat tapahtua nopeasti ja helposti.

Toiseksi käteinen on suhteellisen yksityistä – mitä monet sen kanssa kauppaa käyvät ihmiset pitävät itsestäänselvyytenä. Fyysiset setelit ja kolikot voidaan käydä vertaisverkossa yksinkertaisesti luovuttamalla ne toisilta. Käteisellä on kyky olla luvaton – mikä tarkoittaa, että teoriassa kaikki kaksi ihmistä voivat osallistua käteissuoritukseen – sensuuriresistentti (käteistapahtumaa ei voi jäädyttää tai kääntää tavalla, jolla digitaalinen voi) ja yksityinen (mielessä käteismaksut eivät ole helposti jäljitettävissä eivätkä jätä digitaalista, muuttumatonta tietuetta).

Bitcoin on myös luvaton ja sensuuriresistentti. Se on kuitenkin vain näennäissalaisuuksia. Bitcoineja vaihdetaan hajautetussa julkisessa kirjanpidossa a puoliksi yksityinen muoti – mikä tarkoittaa, että kuka tahansa ja kaikki voivat itsenäisesti tarkistaa tapahtuman tapahtumisen.

Bitcoinin jaettu julkinen pääkirja näyttää muuttumattomasti käytetyt julkiset lompakon osoitteet ja suoritetut määrät, mutta osallistujien henkilöllisyyttä ei ole niin helppo määrittää – mikä saa monet uskomaan virheellisesti, että kaupankäynti Bitcoinissa on täysin yksityistä ja tuntematonta.

Bitcoinin todelliset tietosuojaominaisuudet riippuvat kuitenkin monista tekijöistä – mukaan lukien käyttämäsi Bitcoin-lompakko (ja sille antamasi henkilöllisyystiedot) ja kuinka olet yhteydessä Internetiin. Analysoimalla tapahtumien ja niiden ympärillä olevia tietoja hallitukset, blockchain-analyysiyritykset tai jopa kykenevät henkilöt voivat teoriassa tunnistaa ja jäljittää tietosi BTC-tapahtumista muuttumattomalla tarkkuudella. Tämä on johtanut erilaisten yksityisyyden suojaamiseen keskittyvien kolikoiden, kuten Monero (XMR) ja Zcash (ZEC), luomiseen, jotka hämmentävät tapahtuman tunnistetiedot.

Todellisen nimettömyyden ongelmat Bitcoinin käytössä ovat suurelta osin debunked ajatus siitä, että BTC on rikollisten valuutta – vaikka tämäkin mielipide edelleen julkisessa mielikuvituksessa ja valtamedia.

Pikemminkin käteinen – luonteenomaisilla yksityisyyden ominaisuuksillaan – on edelleen vaihtoehto laittomille liiketoimille. Tämän ja muiden syiden vuoksi eri hallitukset ympäri maailmaa ovat kiinnostuneita poistamaan käteistä yhteiskunnasta. Se lisäisi objektiivisesti hallitusten mahdollista valvontaa ja valvontaa.

Koska Bitcoin ei tarjoa suurempaa yksityisyyden tasoa, sen arvo käteisvapaassa tulevaisuudessa voi johtua kokonaan sen luvattomasta ja sensuuriresistenssistä luonteesta. Edellyttäen, että kaupankäynti BTC: n kanssa on edelleen laillista tässä hypoteettisessa tulevaisuudessa, henkilöt voivat silti todistaa todistettavasti arvon siirtämisen rajojen yli ilman välittäjän tarvetta – eikä kukaan voisi sensuroida tätä tapahtumaa.

Lisäksi on järkevää, että Bitcoinia pidetään edelleen kasvavana arvovarastona ja suojautumana inflaatiorahapolitiikalta – kuuluisan makrosijoittajan Paul Tudor Jonesin hiljattain toistamasta mielipiteestä – ja monien spekulatiivisena sijoituksena.

Bitcoin hyödyttää muita kuin Bitcoiners

Toiset kuitenkin katsovat Bitcoinin roolia tulevassa käteisvapaa yhteiskunnassa eri näkökulmasta.

Riippumattoman salaustutkijan mukaan Hasu, kysymys ei ole siitä, mihin BTC sopii mainittuun skenaarioon, vaan pikemminkin miten se vaikuttaa muihin rahoihin – ja päinvastoin. Keskustelussa OKEx Insightsin kanssa Hasu huomautti, että bitcoinin ja markkinoiden muiden rahajärjestelmien välillä on “palautesilmukka”.

”Bitcoin on markkinoilla ja kilpailijoiden olemassaolo voi ajaa kehitystä yhteen tai toiseen suuntaan. Se riippuu siitä, mitä ihmiset arvostavat rahassaan. Muita rahaa on markkinoilla Bitcoinilla, mikä vaikuttaa niiden suuntaan. ”

Hasun mukaan Bitcoin-pelaajat eivät ehkä hyödy eniten kryptovaluutan olemassaolosta. Pikemminkin ne, jotka eivät edes ole vuorovaikutuksessa BTC: n kanssa, voivat hyötyä sen läsnäolosta. Hasu selitti:

“Yksi opinnäytetyöni on, että suurin hyöty Bitcoinista tässä maailmassa ei tule Bitcoinin haltijoille vaan muille kuin Bitcoinin haltijoille – koska vain pakottaen Bitcoinin pakottaa muut järjestelmät parantumaan. Sama koskee CBDC: itä. CBDC: n, joka on kehitetty maailmassa, jossa ihmiset voivat käyttää Bitcoinia vaihtoehtona, on oltava kilpailukykyisempi. Esimerkiksi sen olisi tarjottava parempia yksityisyystakuita käyttäjille. ”

Hasu kertoi OKEx Insightsille, että Bitcoin on saanut ihmiset yleensä tietämään kehykset, joissa valuutta voi toimia. Ennen salausvaluuttaa ihmiset eivät ajatelleet niin paljon asioita kuin yksityisyys, ennustettavuus, kustannukset ja tapahtumien nopeus suhteessa käytettyyn valuuttaan. “Bitcoin toimii kuin tarkistus CBDC: n suunnittelusta ja hallinnasta”, Hasu selitti, ennen kuin päätti:

“Voisit sanoa, että Bitcoin on tehnyt ihmisistä avoimempia rahaa.”

OKEx Insights esittelee sala-ammattilaisten markkina-analyyseja, perusteellisia ominaisuuksia ja kuratoituja uutisia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map