Blockchain-oraakkelit ja DeFi-käyttö: ajavatko hype tai aineet markkinoita?

Oracle-tunnusten nousu ja niiden rooli DeFi-markkinoilla

Yhdessä hajautetun rahoituksen tai DeFi: n kiinnostuksen räjähdyksen kanssa yksi vuoden 2020 suurimmista, vaikkakin hiljaisemmista salaustuotteista on blockchain-oraakkeli. Yleensä blockchain-oraakeli on palvelu, joka antaa älykkäille sopimuksille – ts. Blockchain-pohjaisille ohjelmoitaville sopimuksille – pääsyn tietoihin, joita ei ole tallennettu blockchainiin. Nämä tiedot voivat olla omaisuuden hinta, vaalitulokset, toimitusketjun tiedot tai jopa mikä joukkue voitti jalkapallopelin.

Vaikka älykkäiden sopimusten muuttaminen monille teollisuudenaloille on huomattavan optimistista, ilman luotettavaa ketjun ulkopuolisen tiedon lähdettä, niiden hyödyllisyys on erittäin rajoitettua. Salauspiireissä tämä ongelma on tuskin uusi. Sen onnistunut ratkaisu on kuitenkin ratkaisevan tärkeää, jos lohkoketjulla ja älykkäällä sopimustekniikalla on sellainen vaikutus kuin monilla uskoa he pystyvät.

Tässä artikkelissa OKEx Insights tarkastelee blockchain oracle -palveluiden nousua ja niitä tarjoavien alustojen nopeasti kasvavaa markkina-arvoa. Vaikka hajautetuille oraakkelipalveluille on varmasti kysyntää, ajattelemme onko todellinen käyttö vai yksinkertaisesti keinottelu oracle-alustojen tunnusten – nimittäin Chainlinkin LINKin, BandChainin BANDin, Nest Protokollan NESTin ja Tellorin TRB: n – nousevia hintoja..

Oraakelin vuosi?

Yhdistetty markkina-arvo nyt lähestyy 6 miljardia dollaria, oraakkelipalvelusovelluksissa syntyperäiset kryptovaluutat ovat alan puhutuimpia tänään. Pumpattuna yli 600% viimeisten 12 kuukauden aikana, markkinajohtaja Chainlinkin LINK-tunnus on tällä hetkellä viides paikka markkina-arvon suhteen salauksen vertailusivustolla KolikkoGecko.

Viime aikoina käynnistetyt Oracle-protokollakilpailijat ovat kokeneet samanlaista huutoa. NEST, BAND ja TRB ovat nousseet noin 90%, 170% ja 240% vastaavasti viimeisten 30 päivän aikana. Vaikuttaa siltä, ​​että melkein mikä tahansa projekti, joka väittää ratkaisevansa lohkoketjun oraakkeliongelman meteoristen hintojen noustessa, on selvää, että ajatus blockchain-oraakkeleista vetoaa salausta investoivaan yleisöön.

Lyhyt historia oraakkeli-ongelmasta

Kauan ennen kryptovaluutan syntymää älykkäiden sopimusten hyödyllisyys oli joillekin selvä. Kirjoitti vuonna 1996, visionäärinen kryptografi ja oikeustieteilijä Nick Szabo keksi termin. Hän määritteli älykkäät sopimukset "joukko lupauksia, määritelty digitaalisessa muodossa, mukaan lukien protokollat, joissa osapuolet toteuttavat nämä lupaukset."

Kuten Szabo, Bitcoinin (BTC) luoja tunnusti älykkäiden sopimusten roolin tulevassa hajautetussa taloudessa. Vuonna 2010 kryptografi ja varhainen Bitcoin-kehittäjä Gavin Andresen huomasi Bitcoiniin koodatut toiminnot, jotka olivat sitten passiivisia. Kun Andresen kysyi Satoshi Nakamoto mainituista toiminnoista he vastasivat:

”Suunnittelu tukee valtavasti erilaisia ​​mahdollisia tapahtumatyyppejä, jotka suunnittelin vuosia sitten. Escrow-tapahtumat, joukkovelkakirjat, kolmansien osapuolten välimiesmenettely, monen osapuolen allekirjoitus jne. Jos Bitcoin tarttuu suurella tavalla, näitä asioita haluamme tutkia tulevaisuudessa, mutta ne kaikki oli suunniteltava alussa varmista, että ne olisivat mahdollisia myöhemmin. “

Muutama vuosi myöhemmin toinen varhainen Bitcoin-kehittäjä korosti älykkäiden sopimusten tulevaa merkitystä. Puhuminen Bitcoin 2012 Lontoo, Mike Hearn toi useita esimerkkejä siitä, kuinka ohjelmoitava raha voisi lisätä tehokkuutta ja vähentää riskiä monissa prosesseissa. Ne sisälsivät testamentin automaattisen maksamisen, ajoneuvon myynnin ilman välittäjää tai myyjää edes fyysisesti läsnä, ja väkijoukon suureksi iloksi tulevaisuuden rahoitusjärjestelmän, jossa älykkäät sopimukset korvaavat luotetut kolmannet osapuolet – pankit.


Vaikka Hearnin perintöesimerkissä käytettiin varmasti eräänlaista oraakkelia (isoisän kuoleman tapauksessa älykäs sopimus viittaa kansalliseen kuolemarekisteriin), monet myöhemmässä keskustelussa hallitsevat vivahteet jätettiin käsittelemättä. He nousevat kuitenkin esiin Ethereumin käynnistämisen yhteydessä vuonna 2015.

Ethereumin valkoinen paperi myönsi oraakkeleiden tarpeen toimittaa ei-lohkoketjutietoja lohkoketjusovelluksiin. Se luovutti kuitenkin, että “luotettavaa lähdettä tarvitaan edelleen” sellaisten tietojen tarjoamiseksi, jotka eivät ole natiiveja mihinkään lohkoketjuun.

Kuten selitetään artikkeleissa merkittävät kehittäjät tuolloin – samoin kuin Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin – turvautuminen tällaiseen tietolähteeseen olisi täynnä turvallisuuskysymyksiä. Huolenaiheita olivat yksittäisen oraakelin mahdollisuus toimia vahingollisesti taloudellisen hyödyn saamiseksi tai se, että hajautetut sovellukset lakkaavat toimimasta, jos tietolähde lopettaa palvelunsa.

Keskustelu synnytti useita aikaisia ​​pyrkimyksiä ratkaista oraakkeliongelma. Reality.eth, Orisi ja Counterparty olivat heidän joukossaan – samoin kuin Chainlinkin varhainen iterointi, vaikka emoyrityksen SmartContract.com ehdotettu ratkaisu luotti keskitetyt tietolähteet tarjota tietoja estoketjusovelluksiin muutama vuosi myöhemmin.

Vuonna 2017 SmartContract.com aloitti hajautetun oracle-palvelun, joka toimii siltana lohkoketjujen ja niiden ulkopuolella olevan maailman välillä. Yhtiö keräsi 32 miljoonaa dollaria alkuperäisessä kolikotarjonnassaan syyskuussa 2017 rahoittamaan Chainlinkistä tulevan kehityksen. Ethereum-verkkoon rakennettu Chainlink-mainnet aloitti toimintansa kesäkuussa 2019. Sen myöhempi menestys inspiroi muita oracle-hankkeita, kuten edellä mainitut BandChain, Nest Protocol ja Tellor.

Oraakkeli-ongelman ratkaiseminen on iso juttu

Suuri osa älykkäistä sopimusalustoista, kuten Ethereum, perustuu luotettavien tietojen saatavuuteen ulkomaailmasta. Esimerkiksi hintaennusteiden markkinoista ei ole juurikaan hyötyä, jos hintapanokset eivät vastaa todellisuutta.

Ethereum ja sen tavoite tukea erilaisia ​​hajautettuja sovelluksia herättivät valtavaa spekulaatiota vuonna 2017. Sijoittajat kasaantuivat markkinoille innoittamana lupauksista tulevaisuudesta, jossa älykkäät sopimukset mahdollistaisivat välittäjätön ajonjakopalvelut, automatisoidut vakuutustuotteet ja muuttumattoman tarjonnan -ketjutiedot. Eetterin (ETH) hinta 14. tammikuuta 2017 oli vain 9,70 dollaria. Tasan vuotta myöhemmin se saavutti noin 1470 dollaria kolikkoa kohden.

Polttoaineen lisääminen tähän hinnankorotukseen ja ainakin osittain sijoittajien usko Ethereumin tulevaan hyödyllisyyteen oli varainhankinnan puomi alkuperäisten kolikoiden kautta – yleensä kutsutaan vuoden 2017 ICO-kuplaksi. Jos Ethereumilla olisi tulevaisuuden hajautettujen sovellusten koti, tällaisten alustojen kehittäminen tarvitsi rahoitusta. Vastineeksi tietyn alustan rahoittamisesta – usein ETH: n kanssa, mikä lisäsi kolikon kysyntää – sijoittajat saivat kyseisen alustan rahakkeet. Monet ICO: t johtuivat epäilemättä lähinnä sijoittajien spekuloinneista rahakkeen hinnan noususta kyseisen alustan kehittyessä ajan myötä.

Kun kiinnostus ICO: iin saavutti huippunsa vuonna 2017, sijoittajat kaatoivat rahaa melkein mihin tahansa projektiin, jossa oli sanamerkki-raskas valkoinen paperi ja hieno hajautettu visio huomisesta. Kuten kävi ilmi, monet niistä projektit olivat epäonnistuneet jo seuraavana vuonna.

Kuten John Adler, Ethereumiin keskittyvän ohjelmistoyrityksen ConsenSysin entinen kehittäjä, korosti syyskuussa 2018, tarvitaan riittävä skaalaustekniikka, jotta älykäs sopimukseen perustuva lohkoketju voidaan käyttää – vain luotettavilla oracle-palveluilla tällainen foorumi löytää todellinen hyöty. Ilman luotettavaa ketjun ulkopuolisen tiedon lähdettä älykkään sopimuksen käyttö rajoitettaisiin sovelluksiin, jotka edellyttävät vain tietoja tietystä lohkoketjusta, johon sovellus on rakennettu.

Ethereumin ollessa vaikeuksia toimia mittakaavassa, tarjota ratkaisu oraakkeli-ongelmaan ja kun ICO-spekulaatiot ovat olleet voimakkaasti paisuneet, Etherin hinta kaatui 94% vuoden 2017 tammikuun korkeinta hintaa seuraavien 11 kuukauden aikana. Selvästi alustan perusarvo ei vastannut ETH: n paisutettua markkinahintaa. Nousu itsessään kuitenkin osoitti, että markkinat näkivät suuren arvon Ethereumin tavoitteen saavuttamisessa, vaikka se ei ollut valmis toimittamaan sitä vuonna 2017.

On selvää, että luotetut oraakelit, jotka pystyvät tarjoamaan väärennetyn ja luotettavan tiedon lähteen, ovat osa kryptovaluutan kehitystä. Joidenkin projektien, joiden nyt pyritään tarjoamaan juuri niin, älykäs sopimustekniikka näyttää ottaneen uuden askeleen kohti todellisia käyttötarkoituksia, jotka innoittivat suurta osaa vuoden 2017 spekulaatioista..

Oracle nopeasti löytää käyttötapauksen

Oracleen liittyvät kryptovaluutat eivät ole ainoita hankkeita, joihin on viime kuukausina saatu massiivista pääomavirtaa. Älykkäisiin sopimuksiin perustuviin lohkoketjuihin rakennettujen DeFi-sovellusten käyttö kasvaa myös. Vuoden 2020 alussa niin kutsuttuihin DeFi-sovelluksiin oli lukittu vain 681 miljoonaa dollaria. Pikakelaus eteenpäin kahdeksan kuukautta ja yhteenlaskettu summa, mukaan DeFi Pulse, nousi kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle, noin 6,8 miljardiin dollariin.

Oracle-tunnusten nousu ja DeFin käyttö ovat tietysti yhteydessä toisiinsa. DeFi luottaa hintatietoihin eri markkinoilta. Koska näitä hintatietoja ei ole saatavana itse lohkoketjuista, ne on hankittava muualta. Jotkut hajautetut rahoitussovellukset ovat itse ottaneet oraakkeliongelman, ja toiset ovat ulkoistaneet tehtävän omistautuneille oraakkeliohjelmien välittäjille, kuten Chainlinkille ja muille.

Tämä hajautettujen oraakkeleiden varhainen soveltaminen on varmasti omiaan edistämään niin kutsuttujen oraakkelimerkkien, kuten LINK, BAND, TRB ja muiden, viimeaikaista hintakehitystä. Esimerkiksi LINK, käytetään sekä maksamaan ketjun ulkopuolisista datasyötteistä että palvelemaan vakuudeksi tietoja toimittaville tietojen laadun ja syötteiden luotettavuuden varmistamiseksi. Jos projekti haluaa käyttää Chainlinkin oraakkeleita, se tarvitsee pääsyn LINK-tunnuksiin.

Samoin BandChain käyttää sitä oma natiivikoodi, BAND vakuudeksi, maksuvälineeksi ja osana hallintomalliaan. Tellorin Tribute Token, TRB, käytetään myös maksamaan tietojen tarjoajille, ja kaivostyöläiset ovat sitoutuneet tarjoamaan perustan omalle turvallisuusmallilleen. Tällaisten palvelujen lisääntyneen käytön pitäisi sen vuoksi nähdä protokollien natiivimerkkien hinnat nousevan.

Vastaako hyödyllisyys markkinoiden rajoja?

Vaikka DeFi tarjoaa hallitsevan käytön blockchain oracle -palveluissa, kahden markkinarakon markkina-arvot viittaavat siihen, että hinnat eivät perustu pelkästään nykyiseen käyttöön. Esimerkiksi Chainlinkin markkinaosuus on noussut suhteellisen lyhyessä ajassa yli 7,4 miljardiin dollariin, joka on korkeimmillaan aiemmin tässä kuussa – luku on suurempi kuin tänään lähes 7 miljardin dollarin lukko DeFi-älykkäisiin sopimuksiin.

Lähempi tarkastelu Chainlink-verkosta osoittaa, että sen oracle-palveluille on selkeä kysyntä. Chainlink Oracle -maine tiedot verkon viimeaikaisesta solmutoiminnasta, korostamalla, mitkä datasyötteet ovat käynnissä, sekä niiden tekemät työt.

Vaikka jotkut Chainlink-solmut ovat varmasti aktiivisia, käytettävissä olevat tietosyötteet niistä solmuista, jotka ovat suorittaneet työpaikat viimeisen seitsemän päivän aikana, tarjoavat yksinomaan varojen hinnat. Tämä viittaa siihen, että käyttöä DeFi: n ulkopuolella ei tällä hetkellä ole lainkaan ja että LINK-tunnusten todellinen käyttö ei-spekulatiivisiin tarkoituksiin riippuu edelleen suuresti DeFi-sovellusten käytöstä.

Samaan aikaan analyysi BandChain verkko ehdottaa, että todellinen verkon käyttö on vielä vähemmän merkittävä tekijä sen oman rahakkeen viimeaikaisessa hintakehityksessä. Nykyisistä 79 tietolähteestä lähes kaikki käsittelevät omaisuuserien hintoja. Vaikka molemmille näyttää olevan syötteitä sää ja lento datalle, verkkoaktiviteettia, joka liittyy tietolähteisiin, mukaan lukien hintalähteet, on tässä projektin varhaisessa vaiheessa hyvin vähän. Ilmeisesti spekulointi BAND: n tulevasta käytöstä – tai hinnasta – ylittää todellisen hyödyllisyyden tällä hetkellä.

Alla oleva kaavio, joka näyttää LINKin hinnan ajan mittaan, muistuttaa pelottavasti monia kryptovaluuttoja vuoden 2017 lopulta. Vaikka perustavanlaatuisella kehityksellä ja käytöllä oli varmasti merkitystä edellisellä härkätaistelulla, hintojen nopea nousu vuoden 2017 lopussa oli puhdasta spekulaatiota..

LINKin hinta 9. marraskuuta 2017 – 24. elokuuta 2020. Lähde: KolikkoGecko

Nykyään oraakkelipalvelujen kasvu on samanlaista. Aivan kuten ICO-puomi antoi ETH: lle todellisen käyttötapauksen, DeFi tarjoaa apuohjelmia oracle-palveluihin. Oracle-hankkeiden markkina-arvo ylittää kuitenkin mukavasti DeFi-älykkäisiin sopimuksiin lukitun yhdistetyn arvon, keinottelu näyttää ohittaneen todellisen.

DeFi-riskit ovat oraakkeliriskejä

Houkuttelevat monimutkaiset luotonanto ja lainanotto strategiat, jotka tuottavat voittoa niille, jotka ovat riittävän taitavia ja varakkaita käyttämään niitä tehokkaasti, DeFi-käyttäjien määrä kasvaa edelleen. Suuri osa alan viimeaikaisesta laajenemisesta johtuu niin kutsutusta “satoviljelystä”.

Kuten mainittiin, DeFi tarjoaa tällä hetkellä hallitsevan käyttötapauksen Oracle-palveluille, kuten Chainlink. Kunnes toinen älykkään sopimusteknologian sovellus saa saman kiinnostuksen, Oracle-palvelujen jatkuva käyttö edellyttää DeFi: n jatkuvaa käyttöä.

Tämä ei tarkoita sitä, että tulevaisuudessa ei ole kysyntää muilta teollisuudenaloilta. Kun Chainlinkin perustaja Sergey Nazarov puhui ETH Denver tänä vuonna hän mainitsi sovellukset, kuten hajautetun vakuutuksen, josta oraakkelit toimittavat jonain päivänä tietoja. Kuitenkin, kun suurin osa esityksestä keskittyi tiukasti DeFiin – ja melkein kaikki nykyiset tietosyötteet tarjoavat eri omaisuuserien hinnat – on selvää, missä Chainlinkin hallitsevat markkinat ovat tänään.

Vaikka DeFi-sovelluksiin lukittujen varojen kasvu on varmasti hyvä uutinen oracle-palveluille, ala ei ole vaaraton. Hylkäämättä tosiasian, että kokemattomille käyttäjille voi aiheutua suuria tappioita, älykkäät sopimukset tarjoavat itselleen kannattavan tavoitteen hakkereille. Mahdollisesti lukita miljoonia dollareita kukin, on selkeä kannustin löytää haavoittuvuudet koodista.

Tämä ei ole vain teoreettinen hyökkäysvektori. DeFi-älykkäät sopimukset ovat olleet hyödynnetty aiemmin, ja riskit ovat riittävän merkittäviä, jotta Ethereumin perustaja voi varoittaa käyttäjiä. Puhuminen Laura Shin’sistä Ketjutettu podcast Heinäkuussa Buterin ei suosittanut käyttäjiä aliarvioimaan vaarat. Hän kommentoi edelleen satoviljelyn tulevaisuutta:

“Se on lyhytaikainen asia. Ja kun houkutukset häviävät, voit helposti nähdä, että tuottoprosentit laskevat takaisin hyvin lähellä nolla prosenttia. “

Viime aikoina Buterin twiitti samanlaisia ​​huolenaiheita:

Mahdollisesti pienenevän tuoton ja älykkään sopimusten hyväksikäytön riskin lisäksi DeFistä voi tulla sääntelyviranomaisten tavoite. Koska DeFi on vielä lapsenkengissään ja esittelee radikaalin uudenlaisen riskin, rahoitusalan sääntelyviranomaiset pohtivat varmasti tapoja suojata sijoittajia. Alan liian innokas tukahduttaminen saattoi nähdä koron laskevan merkittävästi – kuten tapahtui seuraavien ICO: iden tapauksessa sääntelyvalvonta. Myös tämä vahingoittaisi tilapäisesti niiden oraakkeleiden arvoa, jotka löytävät DeFi-sovelluksia palvelevan apuohjelman.

Vuoden 2017 uudelleenkäynnistys? Kumppanuudet, ilmoitukset, hype

Suuri osa oraakkelipalveluihin liittyvästä nykyisestä jännityksestä näyttää johtuvan korkean profiilin ilmoituksista. Kirjoitushetkellä Chainlink on tiettävästi kumppanina 258 eri yksiköllä, jotka työskentelevät useilla toimialoilla – videopeleistä kiinteistöihin. Luetteloon sisältyvät kotitalouden nimet, kuten Google Cloud, SWIFT ja Intel sekä useita korealaisia ​​pankkeja ja Deutsche Telekomin IT-tytäryhtiö T-Systems.

Ehkä merkittävin Chainlinkistä kiinnostuneiden joukossa on Kiinan äskettäin käynnistämä Blockchain Services Network eli BSN. Ilmoitettu Kesäkuun lopun lehdistötiedotteessa kauppa saattaa nähdä Chainlink-oraakkelien toimittavan tietoja BSN: n jäsenille. Palvelun perustajia ovat muun muassa Kiinan valtion tiedotuskeskus, China Mobile, China UnionPay ja Red Date Technologies.

Historiallisesti Kiinan suhdetta blockchainiin koskevat uutiset ovat herättäneet sekä epävarmuutta että optimismia kryptoalateollisuudessa. Tuore esimerkki tulee vuodelta 2019. Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitetaan blockchain-tekniikan tuesta aiheutti yhdistetyn salausmarkkina-arvon kasvavan yli 23% muutamassa päivässä. Uutiset siitä, että kiinalainen blockchain-teollisuus näyttää nyt olevan kiinnostunut Chainlinkistä, näyttää todennäköisesti vaikuttavan blockchain-oraakkelin hintojen nousuun.

Vaikka muidenkin blockchain-oraakkelipalvelujen kehitys on vähemmän vaikuttavaa, se näyttää myös ajavan spekulointia. Sequoia Capitalin tukema Band Protocol – BandChainin takana oleva yritys – näki BAND-merkkipumpunsa hinnan listalle ottamisensa jälkeen alustava vaihto-tarjous Binancesta vuonna 2019 ja sen lisäys Coinbase Prohon Elokuussa 2020. Coinbase lisäsi myös NESTin hintatiedot heinäkuussa ja luotti uskoa siihen, että oracle-palvelut ovat tai tulevat olemaan elintärkeitä estoketjuekosysteemille.

Osana kasvavaa luetteloa korkean profiilin kumppanuuksista polttoainetta ei ole vain LINK-hintakaaviossa, jolla on yhtäläisyyksiä Etherin vuoden 2017 kanssa. Helmikuussa 2017 käynnistetty Enterprise Ethereum Alliance ja seuraavat jäsenilmoitukset näytti käynnistävän spekulaation aallon tulevasta käytöstä, joka yhdessä varojen käytön kanssa ICO-rahoituksessa auttoi ETH: ta saavuttamaan kaikkien aikojen korkeimman tason.

LINKin oma hinta on kokenut samanlaisen voiton ilmoitusten ympärillä. 13. kesäkuuta 2019 – päivänä, jolloin Chainlink twiitti Google Cloudin lisäämisen ekosysteemikumppaniksi – LINK-hinta nousi yli 65% ja nousi 1,13 dollarista 1,87 dollariin muutamassa tunnissa.

Skaalauskysymykset ja Ethereum-oraakelit

Skaalauskysymykset, jotka rajoittivat Ethereumin käyttöä vuonna 2017, ovat edelleen ajankohtaisia. Kaasun hinnat – ts. Maksut Ethereum-verkossa – nousevat tällä hetkellä. Mukaan Ethgasstation.info, Chainlink itse on nyt kahdeksanneksi suurin kaasun käyttäjä Ethereumissa. Chainlinkin oracle-palvelujen käyttäjät ovat kertoneet käyttäneensä melkein miljoona dollaria transaktiomaksuihin pelkästään elokuussa.

Jos Chainlinkin korkean profiilin kumppanuudet johtavat verkon käytön lisääntymiseen, lisääntyneet kaasutarpeet lisäävät Ethereumin palkkioita entisestään. Kunnes skaalausongelman ratkaisu on toteutettu, tietojen hankkiminen Ethereum-pohjaisista hajautetuista oraakkeleista voi tulla kohtuuttoman kallista ja voi viime kädessä rajoittaa käyttöönottoa.

Skaalaus on yksi kriittisen valuutan teollisuuden kiireellisimmistä aiheista. Ethereum-verkon kauan odotettu päivitys Ethereum 2.0 -ohjelmaan korjaa ongelman. Kuten Buterin mainitsi Unchained-lehdessä, sharding – läpimurto, jonka tarkoituksena on lisätä radikaalisti Ethereum-verkon tapahtumakapasiteettia – ei kuitenkaan kuulu päivityksen vaiheeseen 0. Sen sijaan sen odotetaan tapahtuvan verkon uudistuksen myöhemmässä vaiheessa.

Siitä huolimatta on olemassa muita toimia verkon laajentamiseksi töissä. Toisen kerroksen eli ns. Kerroksen 2 tekniikat, kuten Optimistiset kokoonpanot ja ZK-koonnit siirtää joitain tapahtumadataa ketjun ulkopuolelle. Selittäessään käsitteitä aiemmin tänä vuonna Buterin totesi optimistisesti, että näiden parannusten pitäisi antaa Ethereumin pystyä käsittelemään yli 1 000 tapahtumaa sekunnissa, ennen kuin sirpaleiden käyttö alkaa. Vakava nousu 15 tapahtumaa sekunnissa Tällä hetkellä tällaisten toteutusten pitäisi antaa verkon tukea suurempaa määrää älykkäitä sopimuksia johtamatta transaktiomaksujen piikkeihin. Tämä lisää myös niitä palvelevien oraakkeleiden perusarvoa.

Kilpailu blockchain-oraakkelitilassa

Kiinnostuksen räjähdysmäärä DeFi: stä tänä vuonna ei ole vain tarjonnut käyttötapaa Chainlinkille, vaan se on myös innoittanut muiden oracle-palvelujen luomista. Kehittäjät etsivät yhä enemmän omia ratkaisujaan blockchain oracle -ongelmaan.

Johtava DeFi-sovellusyhdiste on työskennellyt sen parissa Avaa Hintasyöte yli vuoden ajan. OPF aloitti toimintansa elokuussa 2020, ja Coinbase Pro ja Uniswap toimittivat nopeasti hintaraportoinnin.

Samassa kuussa OKEx toi markkinoille myös oman oraakelin. Palvelun tavoitteena on lisätä OPF-standardiin perustuva uusi luotettavien hintatietojen lähde Compound- ja muiden DeFi-sovellusten käyttöön.

OKExin oraakkelin takana oleva tiimi kommentoi, voivatko konsensuksen mukaiset oraakelijärjestelmät, kuten Chainlink, BandChain ja muut, kilpailla samanlaista tietoa tarjoavien teollisuuden raskaiden painojen kanssa:

"Erilaisia ​​tietotyyppejä tulee eri tietolähteistä, ja sellaisenaan syntyy laaja valikoima oraakkelityyppejä ja -toimittajia. Nämä oraakelit vaihtelevat luotettavuuden suhteen – mittari niiden tietojen tarkkuudesta ja käyttöajasta.

“OKExin oraakkeli on luotettavin OKExin markkinatiedoille. Tämä tarkoittaa, että mikään muu oraakeli ei voi taata, että se tuntee monien markkinoidemme hinnat paremmin kuin me. Palvelut, kuten Chainlink, saattavat edelleen olla olemassa keinona kerätä vähemmän luotettavia data-orakuleja ja tarjota varmuuskopioita palvelun keskeytyessä. Lisäksi tietotyyppejä, joilla on epäselviä totuuden lähteitä, voivat palvella myös yksimielisillä oraakkelijärjestelmillä, kuten Chainlink (esim. Kuinka monta koiraa elää NYC: ssä tänään)."

Blockchain-oraakelit: Paljon hypeä, mutta valtava potentiaali

On selvää, että blockchain-oraakkelipalveluilla on jossain muodossa tai muodossa tulevaisuus. Ilman ulkoista dataa älykkäiden sopimusten hyödyllisyys on rajoitettu sovelluksiin, jotka luottavat pelkästään ketjutietoon. Kasvava DeFi-sektori on jo antanut käyttötapa olemassa oleville oracle-alustoille. Älykkään sopimusteknologian tulevan käyttöönoton pitäisi lopulta luoda valtava kysyntä myös muiden teollisuudenalojen oracle-palveluille.

Sähköpostin vaihdossa OKEx Insightsin kanssa Tellorin perustaja Michael Zemrose perusteli, että markkinat ovat vasta alkamassa ymmärtää roolien merkitystä älykkään sopimusteknologian leviämisessä:

“Luulen, että vuosi 2020 oli vuosi, jolloin useimmat ihmiset oppivat ensimmäistä kertaa oraakkeleista ja niiden merkityksestä älykkäässä sopimusten turvallisuudessa salauksen perusinfrastruktuurin avainosana. On järkevää, että markkinat ymmärtävät tämän arvon. “

Nykyisissä ratkaisuissa on kuitenkin selvästi ongelmia. Ethereumin kaasun hinnan nousu ja itse DeFi: n luontaiset riskit voivat jättää oraakkelit kamppailemaan käyttötapauksesta, kunnes joko skaalaus saavutetaan tai oracle-palveluiden lisäohjelmat saavat vauhtia. Tosin Band Protocol käynnisti äskettäin BandChaininsa Cosmos-lohkoketju, nimenomaan "sivuuttaa ruuhkaongelmat" Ethereumilla projektin toimitusjohtaja. Tämä suojaa sitä kaasun hintojen nousulta, mutta ei yhtäkkiä supistuvilta DeFi-markkinoilta.

Suurimmat DeFi-projektit, kuten Compound ja Maker, ovat myös kehittäneet omia ratkaisuja oraakkelin ongelmaan. Samaan aikaan valtavat toimialanimet, kuten OKEx ja Coinbase, toimittavat nyt tietonsa suoraan hajautettuihin sovelluksiin Compound’s Open Price Feed -sovelluksen kautta. Ottaen huomioon datan huomattavasti alhaisemman hinnan hankkeet, jotka tällä hetkellä tarjoavat perusarvoa blockchain-väliohjelmistopalvelujen tarjoajille, voivat yksinkertaisesti valita edullisemman vaihtoehdon.

Kuten yllä lainattu OKEx Oracle -tiimi viittaa, on olemassa rajoituksia sille, minkälaista salauksenvaihtoa voidaan tarjota. Vaikka niiden hintalähteet lisäävät DeFi-sovellusten turvallisuutta ja luotettavuutta, heille ei ole saatavilla muuta kuin taloudellista tietoa. Chainlinkin kaltaisilla ponnisteluilla, joiden tavoitteena on yksinkertaistaa ei-taloudellisen tiedon käyttöä lohkoketjujärjestelmillä, voi olla etu, kun älykkäiden sopimusten käyttö laajenee muille teollisuudenaloille.

Alentamalla älykkään sopimustekniikan käytön teknisiä esteitä tällaiset projektit helpottavat kehittäjien innovatiivisten, muiden kuin DeFi-sovellusten luomista itse ottamatta vastaan ​​Oracle-ongelmaa. Tämä voi hyvinkin johtaa älykkään sopimuksen hyväksymisalaan lukemattomilla toimialoilla, mikä tarjoaa uudet markkinat oracle-palveluille, jotka vähentävät riippuvuutta keskitetyistä tietojen vertailupisteistä.

Oraakelit, jossakin muodossa tai muodossa, varmasti mahdollistavat kryptovaluutta-alan laajentamisen uusille jännittäville alueille. Oracle-protokollakoodien, kuten LINK, BAND ja TRB, hintojen nopea kasvu viittaa kuitenkin siihen, että se on odotusta tulevasta hyödyllisyydestä nykyisen käytön sijaan, mikä inspiroi tällä hetkellä investointeja.

OKEx Insights esittelee markkina-analyyseja, syvällisiä ominaisuuksia, alkuperäistä tutkimusta & kuratoivat uutiset salauksen ammattilaisilta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map