Bitcoin on Ethereum: Onko BTC: n merkitseminen riskien arvoinen?

OKEx Insights sukeltaa syvällisesti tokenoidun BTC: n kehittyvään ruokahaluun sekä siihen liittyviin riskeihin.

Yksi cryptocurrency-teollisuuden nopeimmin kasvavista markkinarakoista tänä vuonna on tokenoidun BTC: n. Sijoittajat löytävät yhä enemmän arvoa hyödyntämällä miljardeja dollareita BTC: n vertaansa vailla olevaa likviditeettiä eri lohkoketjuissa. Ratkaisut, kuten Wrapped Bitcoin (WBTC), renBTC, sBTC, tBTC ja muut, antavat haltijoille mahdollisuuden ylläpitää altistumista hallitsevan digitaalisen omaisuuden hinnalle samalla, kun he hyötyvät nopeammista transaktioaikoista ja hajautetun rahoituksen passiivista tuottoa tuottavista mahdollisuuksista.

Ethereum on koti kehittyneimmälle DeFi-ekosysteemille, ja siitä on tullut valinnainen lohkoketju sekä tokenoiduille BTC-projekteille että niiden käyttäjille. Vuoden 2020 alussa verkossa oli noin 1110 BTC-tunnusta. Tänään Ethereum isännöi lähes 153000 BTC: tä edustavat ERC-20-tunnukset. Niiden yhteisarvo nykyisillä BTC-hinnoilla on yli 2,3 miljardia dollaria.   

Suurin osa tästä kasvusta on kiinnostuksen räjähdysmästä DeFiä kohtaan. Tänä vuonna hajautettujen rahoitusprotokollien lukitsema kokonaisarvo on kasvanut dramaattisesti. Maaliskuussa toimialan laajuisesta kaatumisesta toipunut DeLF: n TVL ylitti miljardin dollarin rajan toisen kerran toukokuun lopulla. Lokakuun 26. päivään mennessä luku oli lähes 12,5 miljardia dollaria.

Tunnistettu Bitcoin-jakeluTokenisoidun Bitcoinin jakelu lukkiutui parhaimpiin DeFi-projekteihin. Lähde: Catallact

Tässä artikkelissa OKEx Insights tarkastelee BTC: n kasvua Ethereum-lohkoketjussa selittämällä tarkalleen mikä tokenoitu BTC on ja tutkimalla syitä miksi käyttäjä saattaa haluta tuoda BTC: n arvon toiseen lohkoketjuun. Seuraavaksi tarkastelemme joitain suurimpia hankkeita, jotka merkitsevät BTC: tä ja niiden välisiä kompromisseja. Lopuksi lopetamme keskustelun yleisestä riskistä, joka liittyy BTC: n tokenointiin ja sen integroimiseen hajautettuihin rahoitussovelluksiin.

Mikä on tokenoitu Bitcoin?

Salausvaluutateollisuuden kielellä a "kolikko" tarkoittaa digitaalista valuuttaa, joka on kotoisin blockchainista. BTC on kotoisin Bitcoin-verkosta. Eetteri (ETH) on kotoisin Ethereum-verkosta.

Sillä välin a "tunnus" on kryptovaluutta, joka ei ole natiivi lohkoketjuverkostolle, jolla se toimii. Esimerkiksi Ethereum-verkko isännöi monia tunnuksia. Näitä ovat Compoundin COMP-tunnus, Uniswapin UNI-tunnus ja jopa OKExin OKB-tunnus.

"Tunnistaminen" viittaa sellaisen omaisuuden esittämiseen, joka ei ole natiivi tietylle lohkoketjulle mainitussa lohkoketjussa tunnuksena. Omaisuus, kuten fiat-valuutat, jalometallit ja jopa taideteokset, on kaikki merkitty eri blockchain-verkoissa. Joten, on myös BTC.

Yleensä tokenointiprosessiin liittyy eräänlainen säilytysyhteisö, jolla on ei-syntyperäinen omaisuus ja lyö tarvittavan määrän tunnuksia asiaankuuluvassa lohkoketjussa. Jokaisen omaisuuserän edustavan tunnuksen on tarkoitus olla vähintään saman arvon arvoinen. Siksi käyttäjät voivat lunastaa tokenoidun sisällön sen edustamalle varallisuudelle polttamalla sen. Kun tuki on vähintään 1: 1, kunkin tunnuksen arvo pysyy vähintään yhtä suuri kuin todellisen omaisuuden nykyinen markkina-arvo.

BTC-tokenointipalveluja tarjoavat protokollat ​​sisältävät yleensä BTC: tä tai muita vakuuksia joko keskitetyn säilytysyhteisön, virtuaalikoneen tai älykkään sopimuksen kanssa. Huoltajan luonne itse sanelee prosessin, jolla uudet BTC: n tukemat rahakkeet lyödään. Eri ratkaisut tuovat käyttäjille myös omat riskinsä sekä etuja ja haittoja.

Kun se on lyöty, haltijat voivat käyttää tokenoitua BTC: tä vuorovaikutuksessa erilaisten DeFi-protokollien kanssa. Ne voivat myös käydä kauppaa niillä jälkimarkkinoilla – tarjoten uuden tavan saada altistuminen BTC: n hinnalle niille, joilla ei vielä ole sitä. 

Miksi merkitä Bitcoin?


BTC on ylivoimaisesti vakiintunein digitaalinen valuutta. Lähes 12 vuotta toiminnan aloittamisesta se johtaa teollisuutta lähes kaikilla toimenpiteillä. Sen markkina-arvo on 240 miljardia dollaria yli 60% koko kryptovaluuttamarkkinoista. Samaan aikaan verkon hash-ihottuma, joka mittaa sen yleistä turvallisuutta, kääpiö jatkaa kaikkien muiden digitaalisten valuuttojen yhteenlasketut.

Bitcoinin historiallinen ennätys, sen vankka tietoturvamalli ja suhteellisen suuri markkina-arvo tekevät BTC: stä suhteellisen vakaan pidon monille sijoittajille. Lisäksi verkon yksinkertainen toiminnallisuus vähentää sen kohtaamia teknisiä riskejä. Nämä tekijät yhdistettynä sen kiihkeästi puolustettuun 21 miljoonan BTC: n toimituskattoon tekevät siitä vahvimman ehdokkaan arvovalikoimaan kryptoalateollisuudessa. BTC: n äskettäinen sisällyttäminen julkisesti noteerattujen yhtiöiden, kuten MicroStrategy, Square ja muiden, taseisiin on osoitus tästä.

Verkolla on kuitenkin rajoituksia. Tapahtumat ovat hitaita verrattuna muihin lohkoketjuihin. Vaikka Bitcoinin 10 minuutin estoaika ja teknisen monimutkaisuuden suhteellinen puute todella vahvistavat verkon yleistä turvallisuutta, nämä tekijät rajoittavat BTC: n käytön vetovoimaa tietyntyyppisissä sovelluksissa, kuten DeFi-sovelluksissa, jotka houkuttelevat käyttäjiä muihin lohkoketjuihin.

Tämän torjumiseksi jotkut kehittäjät ovat sitoutuneet tuo älykkäitä sopimuksia Bitcoin-verkkoon. Useimmat älykkäistä sopimuksista riippuvat projektit suosivat kuitenkin muita lohkoketjuja. Nopeampien tapahtumiensa, monipuolisempien ohjelmointivaihtoehtojen ja suurin kehittäjäyhteisö, Ethereumista on tullut hajautettujen sovellusten rakentajien siirtoverkko. Sellaisena verkko ylpeilee laajimmalla ja vilkkaimmalla DeFi-sektorilla. Siksi ei ole mikään yllätys nähdä Ethereumin johtoasema myös tukemiensa tokenisoitujen BTC: n lukumäärän suhteen.

Ilya Abugov, OpenData-johtaja hajautetun sovelluksen tietojen kerääjässä DappRadarissa, kertoi OKEx Insightsille:

"Ethereum DeFi -ekosysteemin avulla käyttäjät voivat laittaa pääomansa töihin, eikä BTC-haltijoille ole niin paljon vaihtoehtoja, jotka kilpailevat DeFi: ssä saatavien tuottojen kanssa."

Tunnustettujen BTC-projektien takana olevat kehittäjät näkevät kryptovaluutan massiivisen likviditeetin mahdollisuutena kannustaa hajautetun rahoituksen laajentamista edellyttämättä välttämättä uutta pääomaa kryptovaluutta-alalle. Ilman BTC: n likviditeettiä sektorin kasvua rajoittaa niiden huomattavasti pienempien verkkojen markkina-arvo, joihin DeFi-sovellukset on rakennettu.

Noin 11,5 miljardin dollarin kokonaisarvo on tänään lukittu, joten hajautettu rahoitus edustaa edelleen pienen osan perinteisestä rahoituspalvelualasta, joka on ennustetaan olevan 26,5 biljoonaa dollaria vuoteen 2022 mennessä. Kun otetaan huomioon DeFi-markkinarakon koko ja ikä, BTC-likviditeetin absorboiminen antaisi sektorille varmasti suuremman legitimiteetin finanssialan toimijoille, jotka eivät vielä kiinnitä huomiota kryptovaluutateollisuuteen.

Tunnistetun BTC: n lukumäärä Ethereumissa osoittaa, että BTC-likviditeetin tuominen muihin lohkoketjuihin on jo huomattavaa. Verkossa kuusi kuukautta sitten olleet 2700 merkityt kolikot ovat nyt nousseet yli 150 000: een.

Ren Projectin operatiivinen johtaja Michael Burgess kertoi BTC: n nopean kasvun omistavan DeFin oman laajentumisen: OKEx Insights:

"Se on ensimmäinen kerta, kun ihmiset voivat ylläpitää altistumista BTC: lle ja samalla saada houkuttelevaa tuottoa omaisuudesta luvattomalla tavalla. Tämä ominaisuuksien yhdistelmä yhdessä kesän satoviljelyhullun kanssa on johtanut näkemäämme kasvuun."

Samoin Keep Networkin liiketoiminnan kehittämisen ja strategian johtaja Carolyn Reckhow näkee BTC: n hyödyntämisen Ethereum-verkossa luonnollisena – etenkin kun otetaan huomioon passiivista tuloa tuottavien mahdollisuuksien lisääntyminen DeFi: ssä:

"Bitcoin on aina alkuperäinen “hajautettu rahoitus”. Samaan aikaan vuosi 2020 on tarjonnut uusia mahdollisuuksia ansaita Ethereum DeFi -sovelluksessa, kun kyseinen ekosysteemi kasvaa. On järkevää, että BTC: n haltijat haluavat osallistua tavalla, joka on heidän arvojensa ja prioriteettiensa mukainen."

Bitcoin Ethereumilla: Suurimmat projektit

Kääritty Bitcoin (WBTC)

Kyber, Ren ja BitGo käynnistivät vuoden 2019 alussa Wrapped Bitcoin (WBTC), joka on ylivoimaisesti vakiintunein projekti, joka merkitsee BTC: tä. Ethereumilla on tällä hetkellä yli 123 000 WBTC: tä. Kokonaisarvo on kirjoitushetkellä lähes 1,9 miljardia dollaria.

WBTC luottaa keskitettyyn säilytysyhteisöön valvomaan BTC-kolikoiden varastointia sekä myöhempää WBTC: n lyömistä ja polttamista. Kun käyttäjät haluavat lyödä WBTC: tä, he tekevät sen yhden projektin kauppiaiden kautta. Kauppias välittää pyynnön säilytysyhteisölle, joka lyö WBTC: n säilöön otetun BTC: n määrän mukaan. Yksittäiset kauppiaat ja huoltajat hyväksyy hankkeen hajautettu autonominen organisaatio, jota kutsutaan yleisesti nimellä DAO.

Vaikka WBTC on selvästi keskitetty toteutus, se pyrkii säilyttämään mahdollisimman suuren läpinäkyvyyden. Käyttäjät voivat tarkastella huoltajuusosoitteet jossa varoja pidetään, ja vertaa niitä rahastoon lyötyn WBTC: n määrä Ethereum-verkossa. Sekä Bitcoin- että Ethereum-lohkoketjujen julkisen luonteen ansiosta kiertävän WBTC: n täydellisten varausten osoittaminen on erittäin helppoa.

WBTC-verkkosivuston mukaan kauppiaita on tällä hetkellä 26. Näitä ovat suuret DeFi-projektit, kuten Maker, Ren, Set Protocol ja Aave. Sillä välin foorumin DAO: ssa on 17 jäsentä. Ne, jotka tuntevat hajautetun rahoituksen, tunnistavat nimet, kuten Gnosis, OmiseGO, bZx ja Kyber, jotka ovat kaikki DAO: n jäseniä.

Käyttäjien BTC: n suojaaminen projektin ainoana huoltajana on BitGo. Vaikka luottamus yhteen huoltajaan voi soittaa hälytyskelloa joillekin lukijoille, yritys on yksi alan tunnetuimmista huoltajista. Sitä säätelee pankkitoiminta Etelä-Dakotassa, ja siinä on 100 miljoonan dollarin vakuutus Lontoon Lloyd’s.

Tunnustiedoistaan ​​huolimatta BitGo edustaa edelleen luotettua kolmatta osapuolta. Monille teollisuudenaloille tämä on ristiriidassa kryptovaluutan eetoksen kanssa. Joten myös velvoite noudattaa rahanpesun vastaisia ​​määräyksiä, kuten Tunne asiakkaasi -raportit, jotka edellyttävät henkilöllisyyden paljastamista ennen WBTC: n lyömistä. Näistä syistä muut projektit ovat yrittäneet tuoda BTC: n Ethereum-verkostoon luottamuksen minimoimalla tavalla.

RenBTC

Toiseksi suurin projekti, joka koodaa BTC: n Ethereumissa, toimii Ren Virtual Machine (RenVM) -sovelluksella. Sen luomia BTC-tukemia tunnuksia kutsutaan renBTC-tunnuksiksi. Ethereumilla on tällä hetkellä yli 25 000 renBTC: tä eli noin 320 miljoonaa dollaria.

RenVM on Darknodes-niminen koneiden verkko. Virtuaalikone toimii käyttäjien huoltajana luomalla kertaluonteisen BTC-talletusosoitteen, johon käyttäjien on lähetettävä BTC. Tämän osoitteen yksityinen avain pidetään täysin salassa, jopa solmuilta. Kun tapahtuma on vahvistettu, RenVM lyö sopivan määrän renBTC: tä käytettäväksi tuettujen DeFi-sovellusten kanssa.

Lupattomana verkkona kuka tahansa voi käyttää RenVM Darknodea. Rekisteröinti vaatii kuitenkin, että operaattorit panostavat 100 000 REN-tunnusta. Tämä varmistaa, että yksi käyttäjä ei voi ylittää verkkoa hallitsemillaan Darknodeilla pelatakseen virtuaalikoneen toimintaa heidän edukseen. Darknode-operaattoreita kannustetaan osallistumaan rehellisesti osallistumalla transaktiomaksuihin, jotka peritään RenVM: n käyttäjiltä.

Toisin kuin WBTC, joka vaatii käyttäjiä noudattamaan AML- ja KYC-vaatimuksia, renBTC – ja sitä käyttävä virtuaalikone – keskittyy yksityisyyteen. Se käyttää erilaisia ​​salaustekniikoita varmistaakseen, että kaikki prosessit – tulot, tuotokset ja tila – pidetään salassa kaikkien osallistujien, myös Darknode-operaattoreiden, edessä. Kuten asiakirjassa esitetään projektin dokumentaatio, RenVM sisältää Shamirin salaisen jakamisen, zkSNARK-tiedostot ja suojatun monen osapuolen laskentaprotokollan tämän tietosuojaan keskittyvän toiminnallisuuden saavuttamiseksi.

Sen lisäksi, että RenVM on luultavasti minimoitu ja yksityinen tapa tuoda BTC-likviditeetti muille lohkoketjuille, RenVM tarjoaa lisäetuja. Ensinnäkin sen yhdistettävyys antaa DeFi-projekteille mahdollisuuden lisätä lohkoketjujen välistä toimintakykyä omiin sovelluksiinsa – mikä sujuvoittaa käyttökokemusta. Renin operatiivinen johtaja Michael Burgess kertoi OKEx Insightsille, kuinka tämä voi vaikuttaa kryptovaluutta-alan laajempaan kasvuun:

"RenVM: n laajentuessa muihin lohkoketjuihin käyttäjät voivat olla vuorovaikutuksessa natiivivarojen (kuten BTC) kanssa eivätkä tiedä, mitkä L1: n taustalla dApps ovat – mikä mielestämme siirtää yhteentoimivuuden valtavirtaan ja vaikuttaa syvästi ekosysteemin käyttökokemus ja myöhempi käyttöönotto."

Lisäksi, koska se on täysin protokollapohjaista, omaisuuden lyöminen RenVM: n avulla vaatii vähän enemmän aikaa kuin se vie tapahtumien vahvistamiseksi siltaketjuissa. Tämä tekee siitä paljon nopeamman kuin järjestelmät, jotka edellyttävät keskusvaltuutusta.

Burgess kommentoi:

"Mikään muu kääritty omaisuusmekanismi ei voi siirtyä Ethereumiin ja sieltä pois niin nopeasti ja pääomatehokkaasti. Kaikilla muilla muunnelmilla on UX-esteitä, jotka estävät tämän sujuvuuden ja pääoman tehokkuuden."

Tällä hetkellä WBTC-tunnuksia on yli 6 kertaa enemmän kuin renBTC-tunnuksiaTällä hetkellä WBTC-tunnuksia on yli 6 kertaa enemmän kuin renBTC-tunnuksia. Lähde: Catallact

Pidä verkon tBTC

WBTC ja renBTC eivät ole ainoat pyrkimykset tuoda BTC: n likviditeetti laajenevaan hajautettuun rahoitussektoriin. Vaikka Huobin HBTC ja Tokenlonin imBTC luottavat molemmat keskitettyihin säilytyspalveluihin – samankaltaisiin kuin WBTC – muut pyrkivät edustamaan BTC: tä Ethereumissa tavalla, joka sopii paremmin laajemman kryptovaluuttateollisuuden eetosiin..

Niiden joukossa on Keep-verkon tBTC. Tämä BTC: n tokenisaatio käyttää ylikuormitettuja, satunnaisesti valittuja allekirjoitussolmuja käyttäjien BTC: n huoltajuuden ottamiseksi. Nämä allekirjoittajat saavat osan alustan käyttäjien maksamista maksuista ja pitävät rehellisinä ETH: n joukkovelkakirjalainan, jonka arvo on 150% BTC: n säilöönotosta. Tällä hetkellä liikkeessä on noin 1000 tBTC: tä (~ 15 miljoonaa dollaria), mikä tekee siitä yhden tokenoidun BTC: n pienemmistä toteutuksista.

Huolimatta siitä, että se edustaa pienempää osaa tokenoidusta BTC: stä Ethereumilla, tBTC: n takana olevat uskovat, että se edustaa tällä hetkellä toteutusta, joka on ideologisesti linjassa Bitcoinin kanssa. Reckhow’n omin sanoin:

"tBTC on rakennettu olemaan yhdenmukainen Bitcoin-haltijoiden arvojen ja prioriteettien kanssa. Tämä tarkoittaa hajauttamisen ja turvallisuuden asettamista etusijalle. tBTC on täysin luotettava, mikä tarkoittaa, että kenenkään välittäjän ei tarvitse kirjautua sisään lunastamaan tBTC: tä BTC: lle milloin tahansa."

sBTC

Kehittäjät hajautetun johdannaisten kaupankäyntialustan Synthetix takana ovat keksineet toisen lähestymistavan edustamaan Bitcoinin arvoa Ethereum-verkossa. Sen sBTC-tunnus on itse asiassa synteettinen esitys BTC: n arvosta. Toisin kuin WBTC, renBTC ja tBTC, BTC ei tue sBTC: tä. Sen sijaan Synthetixin SNX-tunnus tarjoaa tarvittavan vakuuden sBTC-tunnusten lyömiseksi. Käyttäjien, jotka haluavat lyödä sBTC: tä, on lukittava SNX, jonka arvo on noin 700% BTC: n arvosta. Tämä ylivakuus tarvitaan suojaamaan järjestelmää SNX: n hinnan äkilliseltä laskulta BTC: n hintaa vastaan.

Ottaen huomioon, että sekä SNX että sBTC toimivat Ethereumin lohkoketjussa, Synthetixin edustamat varat eivät todellakaan yhdistä lohkoketjuja samalla tavalla kuin muut ratkaisut. Järjestelmään ei sisälly varsinaista BTC: tä. Siksi sBTC: tä ei voida lunastaa BTC: lle. Siksi sBTC antaa kauppiaille mahdollisuuden altistua vain BTC: n hinnalle eikä tuo mitään BTC-markkinoiden valtavaa likviditeettiä Ethereum-verkkoon.

Eri tokenoitujen Bitcoin-toteutusten esiin nostamat ongelmat

Mikään pyrkimys tuoda Bitcoin Ethereumiin ei ole tällä hetkellä haittoja. Suurin – ainakin toistaiseksi – on vaatimus luottaa keskusyksikköön. Loppujen lopuksi tällaisten järjestelmien keskushallintaa harjoittaville ulkoinen paine voi johtaa transaktiosensuuriin ja jopa BTC: n takavarikointiin pidätyksessä.

WBTC: n, HBTC: n ja imBTC: n avulla tällainen keskusohjaus tehdään melko yksiselitteiseksi. Säilytettyä BTC: tä pidetään lompakoissa, joita hallitsee keskusyksikkö. Käyttäjät luottavat siihen, että tässä keskusyksikössä on todellakin yksi kolikko kutakin liikkeessä olevaa tokenoitua BTC: tä varten ja että se ei katoa yhtäkkiä säilytyslompakon sisällön mukana. Mikä ei kuitenkaan ole niin selvää, on keskitetyn ohjauksen taso, jonka komentajat ovat ratkaisujen takana ja väittävät tarjoavansa BTC: n tokenointia luottamuksen minimoimalla tavalla.

Sekä tBTC että renBTC ovat aiemmin herättäneet kritiikkiä omista hajauttamisvaatimuksistaan. Wanchain Foundation julkaisi 26. elokuuta 2020 a Keskipitkä viesti jossa se havaitsi ristiriitoja renBTC: n vaatimusten ja sen tosiasiallisen toteutuksen välillä. Se totesi, että kaikki RenVM: n hallussa olevat BTC: t pysyivät yhdessä BTC-osoitteessa. Tämän yksityisen avaimen hallinta antaisi hyökkääjälle mahdollisuuden siirtää kaikki projektin hallussa olevat BTC: t mihin tahansa verkon osoitteeseen.

Ren-projekti vastasi a oma posti, päättely siitä, että täydellinen hajauttaminen alusta alkaen kutsuu omat kysymyksensä. Ohjelmistovirheet – erityisesti monimutkaisten, huippuluokan ohjelmistojen kohdalla – ovat yleisiä. Siksi Ren-projekti seuraa a tiekartta kohti täyttä hajauttamista.

Viesti paljasti, että projektin takana olevat henkilöt voisivat todellakin salaa olla sisäisesti saadakseen nämä varat RenVM: n säilöön. Se väitti kuitenkin, että on "vahvat kannustimet olla tekemättä niin." Nämä sisältävät "heittää pois vuosien kovaa työtä ja mainetta," samoin kuin mahdolliset oikeudelliset seuraukset ja varastettujen varojen mustalle listalle asettaminen, mikä rajoittaa tällaisen poistumishuijauksen tehokkuutta. Käyttäjien on viime kädessä luotettava siihen, ettei salaa tapahdu.

Aikaisemmassa numerossa – tällä kertaa tBTC: n kanssa – korostettiin sekä keskittämiseen liittyviä huolenaiheita että sitä, kuinka täydellinen hajauttaminen voi alusta alkaen aiheuttaa omia riskejä. Vain muutaman päivän kuluttua tBTC: n toukokuun 2020 käynnistämisestä Keep Network -tiimi pakotettiin laukaista talletuksen tauko toiminto kirjoitettu projektin koodiin. Käynnistämällä sen, mitä se kutsui "punainen vipu," tiimi pystyi estämään käyttäjien varojen menetyksen, kun se käsitteli allekirjoittajan liimausjärjestelmään liittyviä kysymyksiä. Ilman tällaista keskushallintaa tunnistettuja haavoittuvuuksia on voitu hyödyntää.

Kuten Ren-projekti, Keep-verkko on tiettävästi etenemässä kohti täydellistä hajauttamista tBTC: lle. Siinä hahmotellaan vaiheittainen prosessi keskeisten luottamuspisteiden poistamiseksi. Tämän on tarkoitus mahdollistaa hampaiden nousun ongelmien ratkaiseminen säilyttäen samalla järjestelmän tiettyjen piirteiden hallinta, jotta verkon osallistujat voidaan suojata odottamattomilta haavoittuvuuksilta. Näihin ilmeisesti luottamuksen minimoimiin ratkaisuihin liittyy kuitenkin ilmeisesti jonkinlainen vaatimus käyttäjien luottamuksesta.

Ponnistelut keskitettyjen huoltajien korvaamiseksi erilaisten lohkoketjujen yhdistämisessä voivat olla paremmin sovitettavissa itse kryptovaluutan hajautettuun luonteeseen, mutta niiden suhteellinen monimutkaisuus kutsuu myös uusia potentiaalisia hyökkäysvektoreita. Kuten monien kryptovaluuttaprotokollien tapauksessa, koodin puutteet, jos niitä käytetään hyväksi, voivat johtaa käyttäjien varojen menetykseen. Tämä on tärkeä näkökohta kaikille, jotka harkitsevat omien BTC-omistustensa merkitsemistä.

Puhuessaan OKEx Insightsin kanssa Abugov kommentoi keskitettyjen säilytyspalvelujen ja niiden, jotka yrittivät tarjota BTC-tokenointia luottamuksen minimoimalla, välistä kompromissia:

"Jotkut saattavat sanoa, että vähittäiskaupan käyttäjät eivät ymmärrä keskitettyjen rahoitustuotteidensa tekniikkaa – he tarvitsevat heitä vain toimimaan. Se voi olla totta, mutta keskitetyissä tuotteissa on nimetty vastuuhenkilö. On olemassa menettelyjä sille, mitä tapahtuu, jos asiat menevät pieleen. DeFi: ssä sitä on paljon vähemmän."

Tunnistetun BTC: n yleiset riskit ja puutteet Ethereumissa

Älykäs sopimusriski

Ottaen huomioon BTC: n kasvun Ethereumissa tänä vuonna, on selvää, että BTC: n haltijoilla on paljon kysyntää sijoittaa sijoitustensa arvo toimimaan Ethereumin kukoistavassa DeFi-sektorissa. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon DeFi: n luontaiset riskit, ennen kuin yrität olla vuorovaikutuksessa hajautettujen taloudellisten sovellusten kanssa.

Kuten OKEx Insights on aiemmin tutkinut, DeFi-sovellusten yhdistettävyys luo potentiaalisesti suuren hyökkäyspinnan niille, jotka haluavat hyödyntää koodin haavoittuvuuksia. Useat otteet vuoden 2020 aikana ovat olleet yhtä lailla älykkäiden sopimusten piirissä. Luonnollisesti monet hyökkäykset ovat kohdentaneet täysin tilintarkastamattomia projekteja, jotka saattavat myös tarjota passiivisia tuloja tuottavia mahdollisuuksia käyttämällä tokenoitua BTC: tä.

Myönnetty, kasvava määrä DeFi-projekteista on nyt valinnut älykkäät sopimusvalvontapalvelut. Silti jopa tarkastetut hankkeet voivat aiheuttaa riskejä. Alan avoin, luvaton luonne ja erilaisten protokollien yhteentoimivuus voivat luoda haavoittuvuuksia, joita on vaikea havaita, ennen kuin järjestelmät ovat käytössä – ja vaakalaudalla on todellinen pääoma. Niin uudessa ja monimutkaisessa kapealla kuin DeFi, johon liittyy yhä suurempia summia, on usko uskoa, että tilintarkastajat voivat ottaa huomioon kaikki mahdolliset hyödyntämistavat.

Burgess kertoi OKEx Insightsille Bitcoinin tokenointiin liittyvästä riskistä:

"Tuo omaisuus Ethereumiin (tokenisaation kautta) ja tallettamalla se DeFi-sovellukseen yhdistät Bitcoin-estoketjuriskin, Ethereumin estoketjuriskin, tokenoidun malliriskin ja DeFi-sovelluksen (älykkään sopimuksen) riskin. DeFi: n tokenisoitujen omaisuuserien kohdalla tämä on väistämätöntä ja se tulisi välittää käyttäjille, jotta he voivat tehdä koulutettuja päätöksiä siitä, mikä malli ja riskiprofiili sopivat heidän tarpeisiinsa parhaiten.."

Vastaavasti projektit voivat muuttaa koodiaan saatuaan positiivisen arvion tilintarkastusyhteisöltä. Tällaiset muutokset voivat tuoda uusia hyökkäysvektoreita. Ne, jotka ovat vuorovaikutuksessa tällaisten protokollien kanssa merkityn BTC: n (tai minkä tahansa digitaalisen omaisuuden kanssa), voivat olla vaarassa projektin aikaisemmista tarkastuksista huolimatta.

Abugov kommentoi sekä tokenoitujen Bitcoin-protokollien että DeFi-sektorin riskejä yleisemmin:

"Mielestäni on lisätty riski. Olemme nähneet viime kuukausien aikana useita projekteja kärsineitä erilaisista hyökkäyksistä. BTC-tunnukset luovat vähintään teknisen riskin. Aikaisemmin on sanottu, että tila muistuttaa tällä hetkellä suurta beetatestiä. Joten auttaisi, jos sovelluksia käyttävät ymmärtäisivät, mitä he käyttävät."

Kaasun hinnat ajavat Bitcoinin muihin verkkoihin

Ethereum DeFin kanssa tapahtuvassa vuorovaikutuksessa ylimääräinen puute tokenoidun BTC: n kautta liittyy skaalautuvuuteen. BTC: n ja TVL: n määrä DeFi-sovelluksissa verkossa on kasvanut nopeasti tänä vuonna, joten myös transaktiomaksut ovat kasvaneet.

Jokainen vuorovaikutus Ethereum-pohjaisten sovellusten kanssa vaatii lohkoketjun päivittämisen. Kun DeFi on lisännyt lohkotilojen kysyntää, kaasun hinnat ovat nousseet tasolle, joka hinnoittaa kaikki, mutta vauraimmat, jopa näiden oletettavasti avoimien ja helposti saatavilla olevien rahoituspalvelujen käytöstä.

Ethereumin lohkoketjun puutteet sen nykyisessä toteutuksessa kannustavat muiden älykkäiden sopimusten kanssa yhteensopivien alustojen kannattajia jatkamaan DeFi-kehitystä vakavammin. Esimerkiksi TRON-verkko on ollut yrittää sijoittaa itsessään paljon halvemmalla alustalla hajautetulle rahoitukselle. Ponnistelut, kuten Justswap DEX, Pearl.finance, lohi.finance ja muut lainaavat paitsi Ethereum-pohjaisten kollegoidensa toiminnasta myös heidän epäpyhää tuotemerkkinsä. Muita Ethereumin kilpailijoita, jotka näkevät kasvavan DeFi-kehityksen, ovat Polkadot, EOS ja Cosmos.

Kun vaihtoehdot DeFi-käyttäjille kasvavat, on pieni yllätys nähdä tokenisoidut BTC-ratkaisut, jotka tarjoavat nyt siltoja Bitcoin-lohkoketjun ja muiden kuin Ethereum-verkkojen välillä. BitGo ilmoitti syyskuun lopussa työskentelevänsä TRONin kanssa tuo WBTC verkkoon. Samaan aikaan TRONin oma kotitekoinen ratkaisu on AINOASTA BTC. Samoin Interlay työskentelee Polkadotin ensimmäinen tokenoitu BTC PolkaBTC, jonka odotetaan alkavan vuoden 2021 alussa.

Pitäisikö sinun merkitä BTC?

Jos turvallisuus on tärkein huolenaihe, vastaus voi olla "ei." Kaikki nykyiset menetelmät BTC: n koodaamiseksi Ethereumilla aiheuttavat jonkin verran ylimääräistä turvallisuusriskiä. Burgess tiivistää sen siististi:

"Turvallisin paikka BTC: lle ja muille omaisuuserille on heidän alkuperäisessä ketjussaan. Ei poikkeusta. Kaikki merkityt mallit (renBTC, WBTC, tBTC jne.) Yhdistävät riskin, ja toisin mainitseminen on turhaa. Käyttäjien on oltava tietoisia tästä."

Silti haltijat, joiden arvo on noin 2 miljardia dollaria BTC: tä, ovat ottaneet tuon riskin. Suurin osa heistä kannattaa WBTC: n keskitettyä säilytysmallia monimutkaisempien järjestelmien sijaan, kuten Ren Project ja Keep Network ovat siirtymässä kohti.

Reckhow kommentoi ennakoivansa jatkuvaa kysyntää tällaisille keskitetyille ratkaisuille institutionaalisilla markkinoilla, Reckhow puhui OKEx Insightsille keskitetyn ja luottamuksen minimoimien BTC-tokenointiprojektien kompromisseista riskien suhteen:

"Käyttäjien tulisi ymmärtää ja hyväksyä itse valitsemansa tekniikat ja käyttää niitä, jos he hyväksyvät riskit. DeFi- ja salausprojekteissa ja -protokollissa on paljon vaihtelua. Keskitetyissä projekteissa riskit liittyvät tarpeeseen luottaa kolmanteen osapuoleen turvallisuus- tai uudelleentorjuntariskin ympärille (eli Bitfinex’n riski), ja hajautetummissa projekteissa etsit teknisiä / älykkäitä sopimusriskejä."

Se, että WBTC, alan johtavalla vakuutetulla mutta keskitetyllä huoltajalla, on edelleen yli kolme neljäsosaa kaikista Ethereumin BTC: stä, kertoo markkinoiden halusta riskiin. Vaikka käyttäjät ottavat mielellään vastaan ​​älykkään sopimusriskin mahdollisesta palkkiosta, joka aiheutuu vuorovaikutuksesta DeFi-protokollien kanssa, on vain vähän voittoa ja paljon menetettävää, jos valitset yhden luottamuksen minimoimista ratkaisuista. Loppujen lopuksi puhumme upouusien, monimutkaisten ja vähän testattujen järjestelmien luottamisesta salausmaailman arvokkaimpaan omaisuuteen.

OKEx Insights esittelee sala-ammattilaisten markkina-analyyseja, perusteellisia ominaisuuksia ja kuratoituja uutisia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map