Σε βάθος ανασκόπηση: Τι προκαλεί το νέο κύμα του Stablecoin Hype;

Σε μόλις 6 μήνες, η έννοια των stablecoins μόλις άλλαξε

Το δεύτερο κύμα τρέλα του stablecoin έπληξε την αγορά στις αρχές του 2019, αλλά το stablecoin σήμερα διαφέρει ήδη από αυτό που ήταν πέρυσι..

I. Τι είναι τα σταθερά νομίσματα?

Το stablecoin είναι ένα νόμισμα που συνδέεται με ένα νόμισμα fiat, συνήθως το δολάριο ΗΠΑ, για να διατηρήσει μια σταθερή αξία. Καθώς οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων fiat είναι σχετικά σταθερές και λιγότερο ασταθείς, τα stablecoin επιτρέπουν πρακτικές χρήσεις κρυπτονομισμάτων στην καθημερινή ζωή.

ΙΙ. Γιατί χρειαζόμαστε σταθερά νομίσματα; Ποια είναι η αξία τους?

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική, αλλά σπάνια αντιμετωπισμένη ερώτηση.

1. Το Stablecoin είναι μια πύλη για την επένδυση ψηφιακών στοιχείων

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ορισμένες χώρες και πόλεις έχουν αρχίσει να περιορίζουν ή ακόμη και να απαγορεύουν τις συναλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων περιορίζοντας τα κανάλια πληρωμών για ανταλλαγές σε τράπεζες, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Εκείνη την εποχή, πολλές ανταλλαγές αναγκάστηκαν να κλείσουν στην Κίνα, αλλά υπήρχαν νέοι έμποροι και νέα κεφάλαια που ήθελαν να εισέλθουν στην αγορά. Η μόνη επιλογή τους παρέμεινε ήταν οι συναλλαγές εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών και άρχισαν να πραγματοποιούν συναλλαγές απευθείας μέσω των ομίλων Telegram και WeChat. Ωστόσο, έπρεπε να φέρουν σημαντικούς κινδύνους για διαπραγμάτευση σε μη εποπτευόμενα κανάλια και μη εγκατεστημένα χρηματιστήρια. Για να διευκολύνουν τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους τους, τα σταθερά νομίσματα που συνδέονται με νομίσματα fiat, όπως το USDT (1 USDT: 1 USD), έγιναν μια ιδανική πύλη για τους επενδυτές να αξιοποιήσουν την αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

2. Τα Stablecoins προσφέρουν μια καλή αξία για επενδύσεις σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία

Οι τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπόκεινται σε σχετικά υψηλή μεταβλητότητα, ειδικά όταν η αγορά αντιμετωπίζει ύφεση. Εάν οι έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο μεταβλητότητας τιμών ή εξαργύρωσης ή όταν τα χρηματιστήρια δεν υποστηρίζουν ζεύγη συναλλαγών fiat, η διαπραγμάτευση με σταθερά νομίσματα φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή τους.

Τα πιο καυτά σταθερά νομίσματα πέρυσι στοχεύουν στην επίλυση του ζητήματος της εμπορίας ψηφιακών στοιχείων. Ένα καλό stablecoin πρέπει να έχει έναν αξιόπιστο μηχανισμό σταθερότητας για να διασφαλίσει ότι η τιμή του δεν παρουσιάζει υπερβολική μεταβλητότητα. Πρέπει επίσης να επηρεάζει τις κοινότητες μαζικών επενδύσεων. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσβάσιμο και σε συνεργασία με διάφορα χρηματιστήρια που προσφέρουν έναν καλό αριθμό ζευγών συναλλαγών stablecoin για επενδυτές.

Βασικά, το stablecoins στις πρώτες μέρες ήταν ένα προϊόν που αναπτύχθηκε γρήγορα για να απαντήσει στη ζήτηση για ψηφιακές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και για την επίλυση των αντιπαραθέσεων σχετικά με τους κανονισμούς συναλλαγών fiat. Όσο περισσότερο κυμαίνονται οι τιμές κρυπτογράφησης, τόσο πιο πολύτιμα είναι τα σταθερά νομίσματα. Αναμένουμε ότι όταν όλες οι χώρες έχουν άρει τους περιορισμούς τους στις συναλλαγές fiat, τα stablecoin θα χάσουν την αξία τους.

3. Το Stablecoin είναι ένα βολικό εργαλείο διακανονισμού πληρωμών σε πραγματικό χρόνο

Τα σταθερά νομίσματα της JP Morgan και της Mizuho Bank της Ιαπωνίας είναι καλά παραδείγματα.


Το Blockchain διευκόλυνε τη σημαντική βελτίωση στα συστήματα διακανονισμού πληρωμών, ιδίως στην πληρωμή μεταξύ οντοτήτων. Τα σταθερά νομίσματα που αναπτύχθηκαν από αυτές τις δύο τράπεζες είναι ουσιαστικά δίκτυα διακανονισμού blockchain, τα οποία θα αυξηθούν σε αξία όταν ενταχθούν περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πελάτες. Τα σταθερά νομίσματα θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν «λογαριασμοί αποδοχής τραπεζών» σε ένα διατραπεζικό blockchain.

4. Τα σταθερά νομίσματα είναι αποκεντρωμένα παγκόσμια νομίσματα και περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου

Ας επιστρέψουμε στα βασικά: Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως μη κρατικό νόμισμα που επιτρέπει ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σε σύγκριση με το νομισματικό σύστημα σήμερα, μια διαφανής και σταθερή μορφή νομίσματος όπως το Bitcoin, θα μπορούσε να είναι ένα νέο ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους στη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε που πρέπει να αντιμετωπίσουν υπερπληθωρισμό και χρεοκοπίες κρατικού χρέους.

Μπορεί να φαίνεται αδύνατο για τώρα καθώς η τιμή του Bitcoin δεν είναι σταθερή – ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη αξίας ούτε ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου.

Αλλά είναι θέμα χρόνου να λάμψει το Bitcoin.

Είναι πιθανό να προβλεφθεί ότι όταν η αξία του Bitcoin είναι σημαντική και όταν η τριβή της αγοράς είναι χαμηλή, θα γίνει σταθερό Bitcoin. Μόνο το Bitcoin, αντί για stablecoin, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος «πίστωσης» και να πραγματοποιήσει την επενδυτική αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Η βασική αξία του stablecoin μετατοπίστηκε σταδιακά από τη διευκόλυνση της ψηφιακής επένδυσης περιουσιακών στοιχείων στον διακανονισμό πληρωμών. Το Stablecoin 2.0 σηματοδοτεί τη μετατροπή της βιομηχανίας blockchain από την κερδοσκοπία στη δημιουργία αξίας.

III. Διαφορετικά μοντέλα των Stablecoins

Τον περασμένο χρόνο, όταν οι παίκτες της βιομηχανίας πήδηξαν στο τρένο του stablecoin, πολλοί αναλυτές προσπάθησαν να κατηγοριοποιήσουν τα stablecoin, γενικά σε τρεις τύπους: fiat-collateralized, crypto-collateralized και algorithmic-collateralized. Ωστόσο, αυτό το είδος κατηγοριοποίησης είναι μάλλον ασαφές, ειδικά για το τελευταίο.

Εάν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πρωτόκολλο κάθε stablecoin, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η λογική πίσω από αυτά είναι απλή – όλα τα stablecoin είναι παρόμοια με τα νομίσματα fiat που δημιουργούνται στο πλαίσιο του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Το τρέχον διεθνές νομισματικό σύστημα αναπτύχθηκε από το πρότυπο χρυσού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι χώρες σε πόλεμο εκτύπωσαν μη εξαργυρώσιμα χρήματα και περιόρισαν την εισαγωγή και εξαγωγή χρυσού για να εξασφαλίσουν στρατιωτικό προϋπολογισμό, το πρότυπο χρυσού δεν μπορούσε πλέον να διατηρηθεί. Μέχρι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισήγαγε το πρότυπο ανταλλαγής χρυσού, ενώνοντας το δολάριο ΗΠΑ στην αξία του χρυσού. Δυστυχώς, καθώς η κρίση του δολαρίου των ΗΠΑ ανέβηκε το 1976, το σύστημα Bretton Woods κατέρρευσε, σηματοδοτώντας το τέλος του συστήματος χρυσού και επίσης την αρχή μιας ελεύθερης φάσης.

Χωρίς ένα εξασφαλισμένο σύστημα δημιουργίας χρήματος, οι χώρες άρχισαν να διαμορφώνουν διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές και μια σειρά ελέγχων προσφοράς χρήματος για τη σταθεροποίηση της αξίας των νομισμάτων τους. (Προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, οι περισσότερες κυβερνήσεις θεσπίζουν πολιτικές για τη διαχείριση του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος. Η «σταθεροποίηση» της αξίας ενός νομίσματος σημαίνει διατήρηση ενός προγραμματισμένου πληθωρισμού Συνήθως, η σταθερότητα ενός νομίσματος καθορίζεται κυρίως από την πραγματική αγοραστική του δύναμη, ενώ η διεθνής συναλλαγματική ισοτιμία του θα ληφθεί επίσης ως αναφορά.

Μπορούμε απλά να διαιρέσουμε τα σταθερά νομίσματα σε δύο βασικούς τύπους. Το ένα είναι η έκδοση εξασφαλίσεων με περιουσιακά στοιχεία, η οποία μοιράζεται πολλές ομοιότητες με το πρότυπο χρυσού – δεσμεύοντας χρυσό για την έκδοση χρημάτων ισοδύναμης αξίας. Η έκδοση με εξασφάλιση στοιχείων ενεργητικού μπορεί να κατηγοριοποιηθεί περαιτέρω σε ασφάλεια με ασφάλεια ή σε ασφάλεια με κρυπτογράφηση.

 • Σταθερά νομίσματα όπως USDT, TrueUSD, GUSD και PAX είναι εξασφαλισμένα με ασφάλεια.
 • Σταθεροί νόμοι όπως το BitUSD και το DAI προστατεύονται με κρυπτογράφηση.

Ο άλλος σημαντικός τύπος είναι η έκδοση «απομίμηση κεντρικής τράπεζας», για την οποία ένα νόμισμα δεν συνδέεται με οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο. Για να σταθεροποιήσει την αξία του νομίσματος, ο εκδότης του πρέπει να εκτιμήσει τη ζήτηση στην αγορά και να διαχειριστεί δυναμικά την προσφορά νομίσματος. Τα μέσα διαχείρισης περιλαμβάνουν επαναγορά ομολόγων, προσαρμογή επιτοκίου και πράξεις ανοικτής αγοράς.

 • Μίμηση του μοντέλου επαναγοράς ομολόγων: Basecoin
 • Μίμηση του μοντέλου μεταβλητού επιτοκίου: NuBits
 • Μίμηση του μοντέλου της ανοικτής αγοράς: Reserve, Terra

Παρόλο που η βασική αξία του stablecoin είναι να διατηρήσει μια συγκριτικά σταθερή τιμή (κυρίως έναντι των νομισμάτων fiat), τα τρέχοντα μοντέλα mainstream έκδοση έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα και ελαττώματα:

 • Το κύριο ζήτημα για το μοντέλο fiat-collateralized είναι η εξάρτησή του από την αξιοπιστία της εταιρείας έκδοσης – πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η εταιρεία διαθέτει ένα επαρκές αποθεματικό fiat, να μην υπερ-εκδίδει και να μην τρέχει με χρήματα.
 • Το μοντέλο με ασφάλεια κρυπτονομισμάτων περιορίζεται από την αστάθεια των εξασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να πετύχει αυτή τη στιγμή χωρίς μια ώριμη, καλά αναπτυγμένη αγορά κρυπτογράφησης.
 • Για τα μοντέλα επαναγοράς ομολογιών και απομίμησης επιτοκίου, η μεγαλύτερη πρόκληση προέρχεται από την πτώση της αξίας stablecoins. Οι εκδότες πρέπει να αποτρέψουν τους επενδυτές από τις μακροπρόθεσμες βραχυπρόθεσμες πωλήσεις στην ύφεση της αγοράς ή να μην αγοράσουν τα ομόλογα τους με το stablecoin και να αυξήσουν το δικό τους αποθεματικό. Το πρόβλημα είναι ότι ο τόκος των ομολόγων και των αποταμιεύσεών τους δεν έχει καμία εγγενή αξία και μοιράζεται την ίδια ευθραυστότητα με το σύστημα stablecoin.
 • Για το μοντέλο λειτουργιών ανοικτής αγοράς, είναι πολύ δύσκολο για τον εκδότη να εξασφαλίσει επαρκές αποθεματικό συναλλάγματος. Με άλλα λόγια, η εταιρεία έκδοσης ενδέχεται να μην έχει αρκετά κεφάλαια για να αγοράσει ένα τεράστιο ποσό stablecoin από τη δευτερογενή αγορά.

IV. Μια σύγκριση των μοντέλων

1. Με τα υποκείμενα πρωτόκολλα

Σταθερά νομίσματα όπως η Reserve και η Terra σταθεροποιούν τις τιμές τους αγοράζοντας / πουλώντας τα κέρματα σε ανοιχτή αγορά. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση θεωρείται η λιγότερο πρακτική και είναι πολύ δύσκολο να κλιμακωθεί και να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα. Με απλά λόγια, πώς μπορεί το αποθεματικό και τα έσοδα μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου ή ενός επενδυτικού ταμείου να αντισταθμίσουν την αγοραστική δύναμη της παγκόσμιας αγοράς stablecoin; Αυτό το είδος σταθερών νομισμάτων μπορεί να λειτουργεί μόνο σε μικρές ή περιφερειακές αγορές.

Τα σταθερά νομίσματα όπως το BaseCoin και το NuBits αντιπροσωπεύουν τα μοντέλα επαναγοράς ομολόγων και μεταβλητού επιτοκίου, τα οποία αντιμετωπίζουν τη δυσκολότερη δυσκολία στο σχεδιασμό προϊόντων σε σύγκριση με άλλα πρωτόκολλα. Το πρωτόκολλο βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Δυστυχώς, το NuBits έχει ήδη αποτύχει λόγω του ανεπανόρθωτοτος ελαττώματος στο σχεδιασμό του.

Τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από κρυπτονομίσματα όπως το BitUSD και το DAI επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την περιοδική αστάθεια της αγοράς και την ωριμότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Στο παρόν στάδιο, η αγορά κρυπτογράφησης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Η σταθερότητα των τιμών των εξασφαλίσεων εξακολουθεί να είναι ανεπιθύμητη. Επίσης, πολλοί επενδυτές κρυπτογράφησης στην αγορά δεν έχουν την αίσθηση και την ικανότητα του arbitrage.

Συγκριτικά, σταθερά νομίσματα με υποστήριξη fiat όπως USDT, GUSE, TrueUSD και PAX εκτελούν ένα πολύ απλούστερο πρωτόκολλο, αλλά κάνουν επίσης το πιο πρακτικό μοντέλο μέχρι στιγμής.

2. Από τις ιστορικές τιμές

Όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών, τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat έδωσαν την καλύτερη απόδοση μεταξύ όλων των σταθερών νομισμάτων. Λήψη α >Απόκλιση 5% ως τυπική, ο λόγος PAX για απόκλιση τιμών από το κανονικό εύρος των τελευταίων 153 ημερών είναι 1,96%. Ο λόγος TrueUSD τις τελευταίες 358 ημέρες είναι επίσης 1,96%. Η αναλογία USDT τις τελευταίες 1458 ημέρες είναι 4,05%. ενώ ο λόγος του GUSD για τις τελευταίες 144 ημέρες είναι 9,72%.

Εν τω μεταξύ, τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από κρυπτονομίσματα έχουν τη χειρότερη σταθερότητα τιμών. Ο δείκτης DAI είναι 8,67% τις τελευταίες 427 ημέρες. Ο λόγος του BitUSD είναι 68,9% τις τελευταίες 1579 ημέρες.

Η αγορά του αλγοριθμικού stablecoin NuBits, το οποίο μοιράζεται το παρόμοιο πρωτόκολλο έκδοσης με τις κεντρικές τράπεζες, έχει ήδη καταρρεύσει χωρίς σημάδια επιστροφής στο εγγύς μέλλον.

V. Ανάλυση της προοπτικής των Stablecoins

1. Τα σταθερά νομίσματα με εξασφάλιση Fiat εξακολουθούν να είναι τα κύρια ρεύματα.

Τα επόμενα δύο χρόνια, τα σταθερά νομίσματα με εξασφάλιση αναμένεται να ευδοκιμήσουν. Θα απαιτήσει πιο αξιόπιστους εκδότες, ένα καλύτερο σύστημα ελέγχου και ένα πιο ώριμο κανονιστικό πλαίσιο.

Σε 3 έως 5 χρόνια, τα σταθερά νομίσματα που προστατεύονται με περιουσιακά στοιχεία και τα αλγοριθμικά σταθερά νομίσματα «απομίμηση κεντρικής τράπεζας» θα δουν περαιτέρω ανάπτυξη, με γνώμονα την ωρίμανση της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και επενδυτών.

Στο μέλλον, όταν η ψηφιακή αγορά ωριμάσει, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ότι το Bitcoin θα εξελιχθεί τελικά σε σταθερό Bitcoin.

2. Τα ψηφιακά νομίσματα fiat και τα σταθερά νομίσματα δεν είναι ακόμη ανταγωνιστικά

Εάν τα stablecoins έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιήσουν την ανάγκη για ψηφιακές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, αρκεί ο κανονισμός για τις συναλλαγές fiat-to-token σε όλο τον κόσμο να παραμείνει σφιχτός, τα stablecoins θα έχουν ακόμη την αγοραία αξία.

Όταν ένα stablecoin χρησιμοποιείται από μια τράπεζα ως εργαλείο διακανονισμού πληρωμών, γίνεται «ψηφιακό νόμισμα fiat». Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που υποστηρίζει το stablecoin δεν είναι κεντρική τράπεζα, συνήθως η υψηλότερη νομισματική αρχή σε μια χώρα, αλλά η πίστωση μιας εμπορικής τράπεζας. Η προϋπόθεση είναι ότι η τράπεζα θα πρέπει να έχει αρκετό κεφάλαιο για να υποστηρίξει την έκδοση.

3. Τα σταθερά νομίσματα της JP Morgan και της Mizuho Bank είναι ουσιαστικά εργαλεία διακανονισμού πληρωμών, αλλά αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος.

Το νόμισμα JPM της JP Morgan συνδέεται 1: 1 από το δολάριο ΗΠΑ και θα κυκλοφορήσει μεταξύ της τράπεζας και των θεσμικών πελατών της. Το J Coin, που εφευρέθηκε από την Mizuho Bank, εξαργυρώνεται 1: 1 για 1 ιαπωνικό γεν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γενικούς καταναλωτές για την εξόφληση λιανικών πληρωμών.

Για τους πελάτες, και τα δύο κρυπτονομίσματα δεν κάνουν καμία σημαντική διαφορά από το να βάλουν τα χαρτονομίσματά τους στην τράπεζα και να δουν τα στοιχεία του υπολοίπου τους να αυξάνονται. Ωστόσο, για τις τράπεζες, θα μπορούν να επωφεληθούν από το δίκτυο “The-trade-is-the-settlement” που βασίζεται σε blockchain, το οποίο θα αυξηθεί σε αξία καθώς το δίκτυο επεκτείνεται. Ως πρωτοπόροι αυτού του είδους του «stablecoin», θα απολαμβάνουν το πλεονέκτημα πρώτης κίνησης έναντι των συνομηλίκων τους στο μέλλον.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν η ανάπτυξη των σταθερών νομισμάτων σημαίνει τη λεγόμενη περίοδο Cryptocurrency 2.0. Το άρθρο στοχεύει να αποσαφηνίσει δύο σημαντικά σημεία:

 1. Το stablecoin δεν αντιπροσωπεύει περίοδο Cryptocurrency 2.0. Αντ ‘αυτού, είναι απλώς ένας κλάδος που αναπτύχθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς για την αγορά επενδύσεων blockchain. Ωστόσο, αντικατοπτρίζει το στόχο που λαχτάρα η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – ένα «σταθερό» Bitcoin.
 2. Η υιοθέτηση του stablecoin από τους γίγαντες της Τράπεζας σημαίνει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή blockchain, καθώς έχει μεταφέρει την τεχνολογία από την ψηφιακή επένδυση περιουσιακών στοιχείων σε έναν πραγματικό χρηματοοικονομικό διακανονισμό.

Μέχρι στιγμής, τα σταθερά νομίσματα που έχουν εκδοθεί από τους γίγαντες των τραπεζών είναι πλήρως εξαργυρώσιμα για τα νομίσματα fiat που είναι συνδεδεμένα χωρίς κανένα πρόβλημα δημιουργίας νομισμάτων. Στο μέλλον, με την υιοθέτηση από χρηματοοικονομικούς γίγαντες παγκοσμίως για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του διακανονισμού πληρωμών προς τα πάνω και προς τα κάτω, το stablecoin θα διαδραματίσει δυνητικά μεγαλύτερο ρόλο στην επανάσταση του blockchain.

Προειδοποίηση κινδύνου: Η διαπραγμάτευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του επενδυμένου κεφαλαίου σας. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι κατανοείτε πλήρως τον κίνδυνο που ενέχει και λαμβάνετε υπόψη το επίπεδο εμπειρίας σας, τους επενδυτικούς στόχους και να αναζητήσετε ανεξάρτητες οικονομικές συμβουλές εάν είναι απαραίτητο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map