Αποκεντρωτική σταθερότητα: Μια εξέταση των μοντέλων παροχής κρυπτογράφησης και των σταθερών νομισμάτων

Μια σε βάθος ματιά στον χώρο του stablecoin, τις προκλήσεις και την εξέλιξή του

Από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του, ίσως το πιο σημαντικό νόμισμα είναι η συνολική προσφορά και το ποσοστό έκδοσής του. Διαφορετικά μοντέλα προσφοράς και έκδοσης ενθαρρύνουν διαφορετικές συμπεριφορές από τους χρήστες ενός νομίσματος. Ενώ η απόλυτη έλλειψη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση, η υπερπροσφορά μπορεί να είναι καταστροφική για μια οικονομία, καθώς η αγοραστική δύναμη του νομίσματος μειώνεται γρήγορα.

Σε αυτό το άρθρο OKEx Insights, εξετάζουμε πώς τα μοντέλα προσφοράς και έκδοσης επηρεάζουν τη χρησιμότητα ενός νομίσματος και, τελικά, την τιμή. Παράλληλα με τη σύγκριση των πεπερασμένων μοντέλων Bitcoin και απεριόριστης προσφοράς ETH με νομισματικές πολιτικές, θα συζητήσουμε την αυξανόμενη ζήτηση για σταθερά νομίσματα και μια αναδυόμενη κατηγορία ψηφιακών νομισμάτων που επιδιώκουν να μιμηθούν τη σταθερότητα του fiat χρησιμοποιώντας μόνο αλγόριθμους.

Αυτά τα αλγοριθμικά σταθεροποιημένα νομίσματα έχουν εισαγάγει έννοιες όπως η ελαστική προσφορά, η επαναφορά και η μείωση, και έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται περισσότερο αργά. Σε χαρτί τουλάχιστον, αντιπροσωπεύουν πολλά υποσχόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων που είναι ταυτόχρονα σταθερά στην αγοραστική δύναμη και είναι πλήρως αποκεντρωμένα. Στηριζόμενοι σε μη αποδεδειγμένες θεωρητικές παραδοχές, ωστόσο, καθώς συζητάμε περαιτέρω, αυτές οι λύσεις δεν είναι καθόλου ιδανικές.

Περίπτωση Bitcoin για ανώτατα όρια παροχής

Τα περισσότερα νομίσματα σήμερα έχουν δυνητικά απεριόριστη προσφορά. Στον κόσμο του fiat, οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν το μονοπώλιο της δημιουργίας τους. ο δηλωμένη εντολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, είναι η επίτευξη της σταθερότητας του νομίσματος και η διατήρηση της μέγιστης απασχόλησης.

Τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιτευχθεί αυτό περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επέκτασης της προσφοράς χρήματος ως απάντηση στις αλλαγές στη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ. Αύξηση της νομισματικής βάσης που υπερβαίνει τη ζήτηση οδηγεί σε πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει την αξία όλων των νομισματικών μονάδων στην οικονομία. Ο πληθωρισμός ενθαρρύνει τις δαπάνες, οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη ενώ καθιστά δαπανηρή την εξοικονόμηση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι απαραίτητος για την τόνωση μιας οικονομίας. Εν τω μεταξύ, άλλοι το αποκαλούν κρυφό φόρο επί του πλούτου των πολιτών.

Ο ανώνυμος δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, φαίνεται να εμπίπτει στην τελευταία ομάδα. Αυτοί σχεδιασμένο Bitcoin σε πλήρη αντίθεση με το σύστημα fiat, καθώς έχει ένα σκληρό καπάκι 21 εκατομμυρίων νομισμάτων και καμία κεντρική αρχή δεν μπορεί να αυξήσει την έκδοσή του. Τόσο η συνολική προσφορά όσο και ο ρυθμός κυκλοφορίας των νέων νομισμάτων τίθενται σε πέτρα χάρη στο σύστημά του για μείωση των ανταμοιβών μπλοκ, γνωστό και ως μισά γεγονότα.

Ενδείξεις που υποδηλώνουν ένα κίνητρο κατά της κεντρικής τράπεζας Οι δημοσιεύσεις του Nakamoto. Ίσως το πιο ρητό είναι το μήνυμα που περιλαμβάνεται στο πρώτο μπλοκ Bitcoin που έχει ποτέ εξορύξει. Λήφθηκε από το εξώφυλλο της βρετανικής εφημερίδας The Times, διαβάζει:

"Καγκελάριος στο χείλος της δεύτερης διάθεσης τραπεζών."

Ο Νακαμότο ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων ισοπαλία μεταξύ Bitcoin και χρυσού. Τα δύο περιουσιακά στοιχεία είναι και τα δύο σπάνια, πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά τους δεν μπορεί να αραιωθεί κατά την επιθυμία κάποιου κεντρικού φορέα. Αυτή η αφήγηση έχει πάρει ατμό τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, υποστηρίχθηκε κυρίως από τους Bitcoiners, αλλά μετά, πέρυσι, περισσότερα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισε να παρατηρεί τις ομοιότητες.

Λέει ότι αυτή η αλλαγή συναισθημάτων συνέβη κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν περισσότερες νέες νομισματικές μονάδες από οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας. Εκείνοι που κατέχουν μεγάλα ταμειακά αποθέματα αναγκάστηκαν να λάβουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα της αυξανόμενης απομείωσης. Έτσι, είδαμε μια νέα φυλή θεσμικών και εταιρικών επενδυτών να αγοράζουν δημόσια BTC, αναφέροντας συχνά το περιουσιακό στοιχείο ως αντιστάθμιση έναντι της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Τούτου λεχθέντος, το γεγονός ότι η προσφορά του Bitcoin είναι κωδικοποιημένη είναι εν μέρει γιατί αγωνίζεται επίσης να συγκεντρώσει την υιοθεσία ως μέσο μεταφοράς για καθημερινή χρήση.

Ethereum: Ένα πείραμα σε απεριόριστη προσφορά


Αν και πολλά κρυπτονομίσματα ακολούθησαν το προβάδισμα της Nakamoto στην εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου παροχής, ορισμένα έχουν πιθανώς απεριόριστη έκδοση. Το Ethereum είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ωστόσο, το κίνητρο πίσω από το δημιουργία νέου ETH είναι διαφορετικό από αυτό του νομίσματος fiat.

Όπως το Bitcoin, το μοντέλο ασφαλείας της Ethereum βασίζεται στην επικύρωση συναλλαγών με κίνητρα. Οι ανταμοιβές ενθαρρύνουν την ειλικρινή συμμετοχή και στα δύο δίκτυα, ενισχύοντας τη συνολική τους ασφάλεια. Αυτές οι ανταμοιβές έρχονται με τη μορφή BTC ή ETH που κόβεται με κάθε νέο τμήμα συναλλαγών, καθώς και από τα τέλη που πληρώνουν οι συναλλασσόμενοι για τη χρήση του δικτύου.

Ωστόσο, τα δύο δίκτυα υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Όταν εξορύσσεται το τελευταίο BTC, οι ανταμοιβές μπλοκ coinbase του Bitcoin – νέα νομίσματα που κόβονται με κάθε νέο μπλοκ – θα σταματήσουν. Σε αυτό το σημείο, μόνο τα τέλη συναλλαγών θα πρέπει να ενθαρρύνουν την έντιμη συμμετοχή των ανθρακωρύχων. Αντίθετα, η Ethereum θα συνεχίσει να επιβραβεύει τους επικυρωτές συναλλαγών με το Ethereum που κόπηκε πρόσφατα.

Παρά το γεγονός ότι τα νομίσματα ETH και fiat έχουν δυνητικά απεριόριστη προσφορά, η ζήτηση για ETH δεν επηρεάζει τη δημιουργία της. Αντ ‘αυτού, ο πληθωρισμός είναι προϊόν του μοντέλου ασφαλείας του δικτύου και είναι κάτι που οι προγραμματιστές και οι χρήστες επιθυμούν να παρακολουθούν.

Όχι μόνο έχει ο συνιδρυτής της Ethereum, Vitalik Buterin έκανα ένα σκληρό καπάκι σχετικά με τη συνολική προσφορά της ETH, αλλά μια προτεινόμενη μελλοντική αναβάθμιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καύση μέρους των τελών των ανθρακωρύχων και την απομάκρυνση των μονάδων από την κυκλοφορία. Παράλληλα με τη δυνατότητα μείωσης των τελών σε όλο το δίκτυο, έχουν προταθεί ενημερώσεις όπως το EIP-1559 που προτείνουν να δοθεί στην Ethereum μια κάπως δυσκολότερη νομισματική πολιτική με μειωμένο πληθωρισμό – κάτι πολύ δημοφιλές στους επενδυτές του ETH.

Η αναζήτηση σταθερότητας και "σταθερά νομίσματα"

Ενώ οι νομισματικές πολιτικές του Bitcoin και του Ethereum μπορεί να τις κάνουν ελκυστικές κερδοσκοπικές επενδύσεις – ή ακόμη και καταστήματα αξίας – η τρέχουσα χρησιμότητά τους ως μονάδα λογαριασμού είναι αμφισβητήσιμη. Όταν η προσφορά ενός νομίσματος δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές στη ζήτηση, οι εν λόγω αλλαγές οδηγούν σε δραματικές μεταβολές των τιμών. Αυτό όχι μόνο δυσκολεύει την τιμή, αλλά απαιτεί επίσης από έναν έμπορο που δέχεται BTC ή ETH να αναλάβει κάποιο κίνδυνο μεταβλητότητας.

Για χρήση εκτός κερδοσκοπίας, διαπραγμάτευσης ή μακροπρόθεσμης κατοχής, η αστάθεια του Bitcoin είναι ανεπιθύμητη. Οι χρήστες ενός νομίσματος θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα χρήματα που έχουν σήμερα μπορούν να ανταλλαχθούν με την ίδια αξία αγαθών και υπηρεσιών αύριο. Επομένως, τα stablecoins – δηλαδή, τα διακριτικά που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως μέσα ανταλλαγής που αντιπροσωπεύουν μια μόνο μονάδα νομίσματος, συνήθως το δολάριο ΗΠΑ – έχουν δει αυξανόμενη υιοθέτηση για πολλές περιπτώσεις χρήσης λιγότερο κατάλληλες για το BTC.

Τα Stablecoins προσπαθούν να παρέχουν τα πλεονεκτήματα της συναλλακτικότητας ενός ψηφιακού νομίσματος, ενώ παραμένουν απαλλαγμένα από την αστάθεια που εμποδίζει την υιοθέτηση λιανικής της BTC. Η ανάπτυξη του κορυφαίου stablecoin, Tether (USDT), από όριο αγοράς κάτω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι σε περίπου 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, δείχνει πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα των τιμών για πολλούς χρήστες κρυπτονομισμάτων.

Τα σταθερά νομίσματα, όπως υπάρχουν σήμερα, όλα έχουν μια τεχνικά απεριόριστη συνολική προσφορά. Πώς εκδίδονται και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της σταθερότητας τους τοποθετούν σε μία από τις δύο ευρείες κατηγορίες:

  • Εξασφαλισμένη
  • Ελαστική προσφορά

Σταθερά νομίσματα με ασφάλεια Fiat

Τα σταθερά νομίσματα με ασφάλεια Fiat λειτουργούν ως μορφή ψηφιακών IOUs. Μια οντότητα (π.χ. μια τράπεζα ή ένα έξυπνο συμβόλαιο) κατέχει μονάδες νομίσματος ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και εκδίδει σταθερά νομίσματα ανάλογα με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Το Tether είναι μακράν το μεγαλύτερο παράδειγμα σταθερού bitcoin με ασφάλεια. Αν και το ίδιο αμφιλεγόμενο θέμα, η εταιρεία πιθανώς κατέχει $ 1 για κάθε 1 USDT που υπάρχει. Δεδομένου ότι κάθε USDT υποστηρίζεται από ένα δολάριο, η αγοραστική δύναμη του νομίσματος παραμένει συνεπής. Άλλα σταθερά νομίσματα με ασφάλεια, όπως το USDC και το TrueUSD, ακολουθούν επίσης αυτό το μοντέλο.

Όταν υποστηρίζεται ένα προς ένα, η εξασφάλιση fiat παρέχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα σε οποιοδήποτε τρέχον σύστημα stablecoin. Ωστόσο, υπάρχουν μειονεκτήματα στην εξασφάλιση fiat. Πρώτον, οι χρήστες πρέπει να εμπιστεύονται ότι ο εκδότης διατηρεί όντως τα αποθεματικά που λέει. Αυτό σχεδόν δεν ταιριάζει με το διαφανές, ελαχιστοποιημένο όριο κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα σταθερά νομίσματα με εξασφάλιση βασίζονται σε τράπεζες για να διατηρούν κεφάλαια, οι εκδότες τους υπόκεινται σε κανονιστικές πιέσεις. Οι αμερικανοί νομοθέτες προσπαθούν επί του παρόντος να ψηφίσουν νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, θα απαιτούσε από τους εκδότες stablecoin να αποκτήσουν ομοσπονδιακό τραπεζικό χάρτη. Αυτοί κατά των πρόσφατα προτεινόμενων STABLE Act γιατί μια τέτοια αλλαγή θα καταπνίξει την καινοτομία στον τομέα stablecoin. Η πίεση από την επιβολή του νόμου είχε επίσης προηγουμένως οδηγήσει τόσο στο Tether όσο και στο Κέντρο μαύρες λίστες διευθύνσεων Ethereum που κατείχαν τα αντίστοιχα σταθερά νομίσματα κάθε εταιρείας (δηλ. USDT και USDC).

Κρυπτο-εξασφαλισμένα σταθερά νομίσματα

Οι προαναφερθείσες αδυναμίες των σταθεροποιημένων νομισμάτων fiat προκάλεσαν το μοντέλο κρυπτο-ασφάλειας. Το πιο διαδεδομένο παράδειγμα είναι το διακριτικό DAI του MakerDAO. Αντί για δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό, τα έξυπνα συμβόλαια διατηρούν το ETH και άλλα κρυπτονομίσματα ως εγγύηση και το πρωτόκολλο δανείζει μάρκες DAI με ρυθμό που σκοπεύει να ανταλλάξει κάθε διακριτικό κοντά στα $ 1 Αυτός ο τύπος μηχανισμού είναι επίσης γνωστός ως μαλακός γόμφος.

Με κάποιους τρόπους, τα κρυπτο-εξασφαλισμένα σταθερά νομίσματα αντιπροσωπεύουν βελτίωση σε σχέση με τους συναφείς με την ασφάλεια, όπως το USDT. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν τα συνολικά διακριτικά DAI που υποστηρίζονται μέσω του blockchain Ethereum, μειώνοντας σημαντικά το εγγενές επίπεδο εμπιστοσύνης που συνήθως απαιτείται από τα σταθερά νομίσματα με ασφάλεια. Ωστόσο, όπως συζητήθηκε παραπάνω, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης υποφέρουν από ακραία αστάθεια τιμών, καθιστώντας τα ακατάλληλα ως μορφή εξασφάλισης.

Για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της μεταβλητότητας, τα κρυπτο-εξασφαλισμένα σταθερά νομίσματα πρέπει να είναι υπερβολικά εξασφαλισμένα. Υποστηρίζοντάς τα με περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας από αυτά που εκδόθηκαν, αυτά τα σταθερά νομίσματα προστατεύονται από ξαφνικές μεταβολές στις τιμές των ασφαλειών. Αυτό επιτρέπει στα αποκεντρωμένα έργα stablecoin να επιτύχουν μια αρκετά σταθερή τιμή ώστε να γίνουν χρήσιμα σε διάφορα οικονομικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η εξασφάλιση 150% ή περισσότερο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά αναποτελεσματική χρήση κεφαλαίου, ενώ δεν αφαιρεί εντελώς την απειλή της αναγκαστικής εκκαθάρισης κατά τη διάρκεια των κινήσεων της αγοράς κρυπτογράφησης.

Οι αλγόριθμοι προσφέρουν ένα "καμία ασφάλεια" προσέγγιση με ελαστική παροχή

Τα σταθερά νομίσματα είναι αναμφίβολα χρήσιμα. Το USDT έχει από καιρό δώσει στους εμπόρους ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο για να εισέλθουν σε περιόδους αυξημένης αστάθειας κρυπτογράφησης. Με την έκρηξη του ενδιαφέροντος για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση το περασμένο καλοκαίρι, οι περιπτώσεις χρήσης για σταθερά νομίσματα αυξήθηκαν μόνο. Ο δανεισμός, ο δανεισμός, η διαπραγμάτευση και η παροχή ρευστότητας χρησιμοποιώντας ένα stablecoin αναιρεί κάποιο κίνδυνο για τους χρήστες.

Ωστόσο, όπως έχουμε συζητήσει, οι υπάρχουσες υλοποιήσεις του stablecoins δεν είναι τέλειες. Τα προϊόντα του USDT και άλλων κεντρικά εξασφαλισμένων έργων αντιπροσωπεύουν κίνδυνο αντισυμβαλλομένου που δεν ευθυγραμμίζεται καθόλου με το ήθος της ευρύτερης βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων. Εν τω μεταξύ, τα μοντέλα εξασφάλισης κρυπτογράφησης αποφέρουν αναποτελεσματική κεφαλαιακή χρήση, στην καλύτερη περίπτωση και, στη χειρότερη περίπτωση, μπορούν να οδηγήσουν σε βάναυση εκκαθάριση σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τιμές κινούνται σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση, η σταθερότητα θα πρέπει θεωρητικά να είναι δυνατή εάν οι αλλαγές στην προσφορά ενός νομίσματος ανταποκρίνονται στις αλλαγές στη ζήτησή του. Εάν μια αύξηση της προσφοράς κατά 10% συμπίπτει με την αύξηση της ζήτησης κατά 10%, δεν θα πρέπει να υπάρχει αύξηση των τιμών. Αυτό είναι χαλαρά η υπόθεση πίσω από μια κατηγορία κρυπτονομισμάτων που έχει αποκτήσει αυξανόμενη προσοχή τον τελευταίο καιρό.

Γνωστά ως αλγοριθμικά σταθερά νομίσματα, ή ελαστικά νομίσματα προσφοράς, αυτά τα έργα επιχειρούν να ανταλλάξουν συναλλαγές σε μια καθορισμένη τιμή-στόχο αυξάνοντας ή μειώνοντας την κυκλοφορία της προσφοράς νομίσματος ως απάντηση στη ζήτηση. Εάν η τιμή είναι κάτω από τον στόχο (συχνά, αλλά όχι πάντα, 1 $), τότε η προμήθεια συμβολαίων σταθερών νομισμάτων, αυξάνοντας την τιμή κάθε μονάδας. Αντίθετα, όταν η ζήτηση αυξάνεται και η τιμή υπερβαίνει τον στόχο, κόβονται νέα νομίσματα για να αραιώσουν την προσφορά και να μειώσουν την αξία κάθε μονάδας.

Η έννοια ενός ελαστικού διακριτικού είναι σχεδόν νέα. Στην πραγματικότητα, δύο διαφορετικές προτάσεις για αλγοριθμικά προσαρμοσμένα συστήματα stablecoin προσφοράς υποβλήθηκαν ήδη από το 2014.

Ονομάζοντας τη λύση του από τον οικονομολόγιο και τον πολιτικό θεωρητικό αντι-κεντρικής τράπεζας Friedrich Hayek, Ferdinando M. Ametrano, στο δικό του Εκθεση ΙΔΕΩΝ "Hayek Money: Η λύση σταθερότητας τιμών κρυπτονομισμάτων," περιγράφει ένα σύστημα στο οποίο οι ίδιοι οι χρήστες επωφελούνται από τη δημιουργία νέων μονάδων νομίσματος, ενώ συγχρόνως χρηματοδοτούν τις συστολές της προσφοράς όταν μειώνεται η ζήτηση. Η αξία μιας ενιαίας μονάδας ενός νομίσματος που χρησιμοποιεί ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει θεωρητικά να παραμείνει σταθερή, ωστόσο τα υπόλοιπα πορτοφολιών θα αυξάνονταν και θα συρρικνώθηκαν σύμφωνα με τις αλλαγές στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Σε "Μια σημείωση για τη σταθεροποίηση κρυπτονομισμάτων: Μετοχές Seigniorage," Ρόμπερτ Σαμς βάζει μπροστά ένα παρόμοιο μοντέλο για ένα ελαστικό κέρμα. Σε αυτό το μοντέλο, όπως η Hayek Money, η προσφορά χρήματος θα αυξανόταν και θα συρρικνώθηκε ανάλογα με τη ζήτηση. Ωστόσο, η Sams υποστηρίζει ότι η αύξηση και η μείωση των υπολοίπων πορτοφολιών μεταφέρουν απλώς την μεταβλητότητα της τιμής στην αστάθεια στα υπόλοιπα πορτοφολιών. Ενώ η αγοραστική δύναμη μιας μεμονωμένης μονάδας Hayek Money θα πρέπει να παραμείνει σταθερή, η ισχύς οποιουδήποτε πορτοφολιού θα επεκταθεί και θα συρρικνωθεί σε συνδυασμό με το συνολικό μέγεθος της αγοράς.

Ο Sams γράφει:

"Η σταθερότητα των τιμών δεν αφορά μόνο τη σταθεροποίηση της μονάδας λογαριασμού, αλλά και τη σταθεροποίηση της αξίας του χρήματος. Τα χρήματα Hayek έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται στο πρώτο, όχι στο δεύτερο."

Αντ ‘αυτού, ευνοεί ένα σύστημα στο οποίο μόνο οι χρήστες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να ασχοληθούν με τον υποκείμενο μηχανισμό σταθερότητας του νομίσματος. Το μοντέλο Seigniorage Shares βασίζεται σε ένα δεύτερο διακριτικό που επιτρέπει στον κάτοχο να μοιράζεται οποιαδήποτε μελλοντική επέκταση προσφοράς.

Εκείνοι που επιλέγουν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο σταθερό σύστημα το κάνουν λαμβάνοντας τις μονάδες του νομίσματος εκτός κυκλοφορίας όταν η τιμή είναι κάτω από τον στόχο του. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν μάρκες μετοχών που μπορούν να ανταλλάξουν για το stablecoin που κόπηκε κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος επέκτασης της προσφοράς. Με τον αριθμό των κερμάτων που λήφθηκαν να ξεπερνούν τα καμένα, τα πιθανά κέρδη παρακινούν τους χρήστες να επηρεάσουν οι ίδιοι τη νομισματική πολιτική του πρωτοκόλλου.

Ανανεωμένο ενδιαφέρον για αλγοριθμικά, ελαστικά σταθερά νομίσματα εφοδιασμού

Όπως σημείωσαν τόσο οι Sams όσο και η Ametrano το 2014, η θεωρία σχετικά με τα ελαστικά μοντέλα νομισμάτων εφοδιασμού εμπνεύστηκε τόσο από τη σαφή ανάγκη για μια βιώσιμη αποκεντρωμένη stablecoin όσο και από τις αδυναμίες των υπαρχόντων εξασφαλισμένων μοντέλων. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ένα δυνητικά εχθρικό ρυθμιστικό περιβάλλον φαίνεται να επιταχύνει την ανάπτυξη.

Ακόμη και πριν από τον προτεινόμενο νόμο STABLE στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες για τη δημιουργία σταθερών νομισμάτων παρουσίαζαν πιθανά ρυθμιστικά ζητήματα. Αυτοί πίσω από το πρωτότυπο Βάση stablecoin αναγκάστηκαν να διαλύσουν το έργο τον Δεκέμβριο του 2018. Αναφερόμενος σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους και των ρυθμιστικών αρχών κινητών αξιών των ΗΠΑ, η ομάδα επέστρεψε τους επενδυτές και έφυγε από το έργο εμπνευσμένο από το Seigniorage.

Με το STABLE Act να απειλεί τώρα τους εκδότες stablecoin και έναν ακμάζον χώρο DeFi που παρέχει συναρπαστικές περιπτώσεις χρήσης για κρυπτονομίσματα με σταθερή τιμή, πολλά αλγοριθμικά σταθερά νομίσματα που ακολουθούν τόσο τα αναλογικά rebase όσο και τα μοντέλα Seigniorage Shares έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες. Η ανώτερη αντίσταση λογοκρισίας τέτοιων έργων σε σύγκριση με εκείνη των συγκεντρωτικών προσπαθειών καθιστά την ανάπτυξή τους μια ιδιαίτερα άξια αναζήτηση όταν αντιμετωπίζουν επιθετικές ρυθμιστικές αρχές. Είναι κατανοητό, δεδομένου του αβέβαιου ρυθμιστικού περιβάλλοντος, ότι οι προγραμματιστές πίσω από έργα όπως το Βασισμένο Χρήμα, το DEBASE, το Basis Cash και το Dynamic Set Dollar προτιμούν το κάλυμμα της ανωνυμίας, ωστόσο.

Αλγοριθμικά σταθερά νομίσματα: Σε χαρτί έναντι στην πράξη

Όσοι ακολουθούν τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μπορεί να αναγνωρίσουν στενά την υπόθεση πίσω από το Hayek Money της Ametrano και το Seigniorage Shares της Sams. Το πρώτο αντικατοπτρίζεται σχεδόν ταυτόχρονα στο σχεδιασμό του νομίσματος επαναφοράς Ampleforth, το οποίο έχει δανειστεί από έργα όπως το YAM Finance, το DEBASE, το Base Protocol και άλλα..

Αυτά τα συστήματα, αντλώντας έμπνευση από το Ametrano, υποβάλλονται σε μια διαδικασία γνωστή ως rebase σε ένα καθορισμένο διάστημα. Ένα oracle παραδίδει την τιμή του περιουσιακού στοιχείου σε εξωτερικές ανταλλαγές στο πρωτόκολλο. Όταν η τιμή είναι πάνω από τον στόχο, τα υπόλοιπα πορτοφολιού των χρηστών που κρατούν το διακριτικό επαναφοράς αυξάνονται. Εάν η τιμή είναι πολύ πιο πάνω από τον στόχο, τα περισσότερα πρωτόκολλα δεν απελευθερώνουν αμέσως τη συνολική προσφορά που απαιτείται για να την μειώσουν. Για να αποφευχθούν οι υπερβολικές διορθώσεις τιμών, πολλοί χρησιμοποιούν μερικές εξομάλυνση εφοδιασμού μηχανισμοί για την σταδιακή απελευθέρωση.

Αντίθετα, όταν η ζήτηση για το διακριτικό συρρικνώνεται, το ίδιο ισχύει και για την προσφορά χρήματος. Και πάλι, η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ της τρέχουσας και της τιμής-στόχου καθορίζεται από το πόσο το πρωτόκολλο μειώνει τα υπόλοιπα πορτοφολιού. Όταν η τιμή είναι κοντά στην τιμή-στόχο, το δίκτυο δεν χρειάζεται να προσαρμόσει την προσφορά. Διανέμοντας και αφαιρώντας μάρκες απευθείας από και προς τα πορτοφόλια, οποιοδήποτε ποσοστό μεριδίου του συνόλου των χρηστών κεφαλαιοποίησης της αγοράς που διατηρούνται πριν από την επαναφορά παραμένει το ίδιο μετά από αυτό.

Παρά το ότι έχει σαφώς καθορισμένο στόχο τιμών, η Ampleforth προτιμά η ίδια η απόσταση από τον όρο stablecoin. Δεδομένου ότι κάθε χρήστης επωφελείται από την ανάπτυξη του δικτύου με αυξημένα υπόλοιπα συμβόλων, η ομάδα περιγράφει το διακριτικό της, Ample (AMPL), ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα στοιχείο διαφοροποίησης και να χρησιμεύσει ως ελκυστικός αντιστάθμιση έναντι άλλων αγορών, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Πράγματι, έρευνα για το Ampleforth από τον Gauntlet διάσημος χαμηλή συσχέτιση κεφαλαιοποίησης αγοράς μεταξύ AMPL και άλλων μεγάλων ψηφιακών νομισμάτων. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι τα νομίσματα επαναφοράς θα μπορούσαν τελικά να αντιπροσωπεύουν ένα καινοτόμο και σε μεγάλο βαθμό μη συσχετισμένο δική τους κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή ελαστικότητας προσφοράς σύμφωνα με το μοντέλο Hayek Money είναι το Base Protocol. Η επέκταση και η συρρίκνωση της προσφοράς των διακριτικών υποτίθεται ότι διατηρούν το διακριτικό του πρωτοκόλλου, BASE, στο ένα τρισεκατομμύριο της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτογράφησης. Όπως και οι κάτοχοι AMPL, όσοι επενδύουν στο BASE λαμβάνουν κατ ‘αναλογία επεκτάσεις προμήθειας και χρηματοδοτικές συστολές. Εάν είναι σε θέση να διατηρήσει το peg του μακροπρόθεσμα, η BASE θα προσφέρει έναν τρόπο για τους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν στη μελλοντική ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος στο σύνολό του..

Εν τω μεταξύ, το Sams’s Seigniorage Shares έχει υλοποιηθεί με διάφορες τροποποιήσεις σε έργα όπως το Basis Cash, το Empty Set Dollar, το Dollar Protocol και πολλά άλλα. Το σύστημα πολλαπλών σημείων διαχωρίζει το ίδιο το stablecoin από τον μηχανισμό σταθερότητάς του. Οι χρήστες που δεν θέλουν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών μπορούν απλώς να πραγματοποιήσουν συναλλαγές ESD, DSD, BASIS κ.λπ. όπως θα έκαναν οποιοδήποτε stablecoin.

Αυτοί οι χρήστες που τείνουν να αναλάβουν κίνδυνο πιθανών ανταμοιβών μπορούν να συμμετάσχουν στη σταθεροποίηση του νομίσματος. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την καύση μονάδων του stablecoin σε αντάλλαγμα για ένα διακριτικό ομολόγων. Σε περίπτωση μεταγενέστερης επέκτασης της προσφοράς, οι μάρκες ομολόγων μπορούν να ανταλλαχθούν με τις νέες μονάδες του νομίσματος με κέρδος.

Παρά την έννοια που έχει νόημα θεωρητικά, πολλά αλγοριθμικά έργα stablecoin φαίνεται να αγωνίζονται να επιμείνουν στον στόχο τους στην πραγματικότητα. Ο σημερινός ηγέτης της αγοράς σε μάρκες Seigniorage Shares είναι το Empty Set Dollar (ESD), το οποίο έχει συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 324 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, το ESD διαπραγματεύτηκε τόσο υψηλά όσο 2,29 $ και μόλις 0,44 $ μέσα σε μία εβδομάδα. Παρόλο που μπορεί να είναι πρόωρο να διαγραφεί το έργο εντελώς, είναι επίσης το τέντωμα να καλέσουμε τέτοιες κινήσεις τιμών σταθερές, σε αυτό το σημείο.

Τιμή ESD από την κυκλοφορία. Πηγή: CoinGecko

Άλλα παραδείγματα φαίνεται να έχουν καλύτερη απόδοση όσον αφορά τη σταθερότητα. Παρά τις εξαιρετικά ασταθείς τιμές κατά την κυκλοφορία, μια προσπάθεια αναβίωσης του αρχικού πρωτοκόλλου Basis, που ονομάζεται Basis Cash (BAC), διαπραγματεύτηκε κοντά στον στόχο του $ 1 για μεγάλο μέρος της σύντομης ύπαρξής του. Ωστόσο, μόνο η τιμή δεν αποκαλύπτει την πλήρη εικόνα.

Η BAC διαπραγματεύτηκε κοντά στον στόχο του $ 1 μετά την αρχική αστάθεια. Πηγή: CoinGecko

Με οποιοδήποτε ελαστικό νόμισμα προσφοράς, ο στόχος είναι ευκολότερος να διατηρηθεί όταν αυξάνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η εμπιστοσύνη σε ένα δεδομένο πρωτόκολλο αυξάνεται, καθώς όσοι το υποστηρίζουν κερδίζουν κέρδη από την ανάπτυξη της αγοράς. Είναι όταν συμβιβάζεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς που δοκιμάζεται η πίστη στο έργο. Όπως φαίνεται παρακάτω, το Basis Cash δεν έχει ακόμη βιώσει παρατεταμένη περίοδο συστολής.

Η Basis Cash διαπραγματεύτηκε κοντά στον στόχο της από την κυκλοφορία, αλλά δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί από συρρίκνωση της αγοράς. Πηγή: CoinGecko

Μόλις η τιμή πέσει κάτω από τον στόχο, τα ελαστικά πρωτόκολλα εφοδιασμού βασίζονται στους χρήστες που αναλαμβάνουν το χρέος για να το επαναφέρουν στον στόχο. Αυτό, επομένως, απαιτεί από τους χρήστες να πιστεύουν ότι η τιμή θα διαπραγματευτεί τελικά πάνω από τον στόχο, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από τα ομόλογα που λαμβάνουν όταν καίνε την προσφορά των διακριτικών. Εάν η πίστη χαθεί σε ένα πρωτόκολλο, θα υπάρχουν λίγοι πρόθυμοι να ανταλλάξουν μάρκες με ομόλογα, ανεξάρτητα από το πόσο κερδοφόρα θα μπορούσαν να είναι τα κέρδη.

Μηχανικός λογισμικού και διευθύνων σύμβουλος στο Dragonfly Capital, Haseeb Qureshi, τόνισε αυτό το ελάττωμα σε ένα δοκίμιο με τίτλο "Stablecoins: Σχεδιασμός κρυπτονομίσματος σταθερής τιμής":

"Οι μετοχές Seigniorage μπορούν να απορροφήσουν κάποια πίεση προς τα κάτω για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά εάν η πίεση πώλησης διατηρηθεί για αρκετό καιρό, οι έμποροι θα χάσουν την εμπιστοσύνη ότι τελικά θα πληρώσουν οι μετοχές. Αυτό θα μειώσει περαιτέρω την τιμή και θα προκαλέσει μια σπείρα θανάτου."

Ο Ben Dyson του BankUnderground έφτασε παρόμοια συμπεράσματα πριν από το τελευταίο κύμα αλγοριθμικών σταθερών νομισμάτων που χτυπούν την αγορά. Ο Dyson εξετάζει τη νομισματική πολιτική πίσω από την αρχική βάση στο άρθρο του "Μπορούν οι «Σταθεροί» να είναι Σταθεροί?" Τελικά, δηλώνει ότι ο αλγόριθμος και μόνο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αγοραστές ομολόγων θα προχωρήσουν προς τα εμπρός για να ανεβάσουν την τιμή:

"Ενώ τα αλγοριθμικά σταθερά νομίσματα όπως το Basis καταφέρνουν να εξαλείψουν την ανάγκη εμπιστοσύνης σε ένα τρίτο μέρος, καταλήγουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πεποίθηση και την εμπιστοσύνη των επενδυτών."

Εξίσου επικριτικός για το σύστημα Seigniorage Shares είναι ο ιδρυτής της Ampleforth, Evan Kuo. Απόρριψη έργων όπως το Basis Cash as "ιδέες για ζόμπι," προειδοποίησε όσους ενθουσιάστηκαν από τέτοια συστήματα "ιδιοσυγκρασίες":

"Τα σταθερά νομίσματα που βασίζονται σε αγορές χρέους (δηλαδή: ομόλογα) για τη ρύθμιση της προσφοράς θα βασίζονται πάντα σε δανειστές έσχατης λύσης (δηλαδή: διάσωση)."

Η ομάδα του Ampleforth επεξεργάστηκε το OKEx Insights:

"Τα διακριτικά Seigniorage μπορούν να «σπάσουν», λόγω της εξάρτησής τους συνήθως από έναν «δανειστή της τελευταίας λύσης», παρόμοιο με τους παραδοσιακούς οικονομικούς παράγοντες. Αυτό αντιπροσωπεύει το αντίθετο της αποκέντρωσης. Επιπλέον, δεδομένου ότι πρόκειται για σχετικά νεότερα και μικρότερα έργα DeFi, δεν έχουν την υποστήριξη ενός δανειστή της τελευταίας λύσης, όπως αποδεικνύεται ως κυβέρνηση (όπως οι ΗΠΑ) ή η κεντρική τράπεζα (όπως η Fed). Αυτό σημαίνει ότι είναι επίσης κατώτεροι από την «ασφάλεια» που παρέχεται από ένα τέτοιο «δίχτυ ασφαλείας»."

Παρά τα ελαττώματα, τα σταθερά νομίσματα είναι εδώ για να μείνουν

Η περιορισμένη προσφορά Bitcoin, σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου ασφάλειά του, το εξυπηρετεί καλά για χρήση ως σκληρό νομισματικό περιουσιακό στοιχείο. Ωστόσο, η μεταβλητότητα των τιμών το καθιστά μια πολύ κακή μονάδα λογαριασμού. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin είναι τόσο μεγάλη που η αστάθεια μειώνεται σε αποδεκτό επίπεδο, ώστε να τιμολογεί τα πράγματα στο BTC, αλλά αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει σήμερα.

Λόγω αυτής της αστάθειας, τα σταθερά νομίσματα αποτελούν ολοένα και πιο ζωτικό μέρος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων Οι έμποροι βγάζουν θέσεις σε αυτούς, οι αγρότες απόδοσης DeFi τις χρησιμοποιούν για να διαχειριστούν τον κίνδυνο και μια αυξανόμενη ανάπτυξη λίστα εμπόρων αποδεχτείτε τους. Για την αντιμετώπιση των αλλαγών στη ζήτηση, οι προμήθειες stablecoin αυξάνονται ή συρρικνώνονται και είναι τεχνικά απεριόριστες. Ορισμένα συστήματα βασίζονται σε έναν κεντρικό εκδότη και άλλα χρησιμοποιούν αλγόριθμους. Διαφορετικές προσεγγίσεις οδηγούν σε αντισταθμίσεις που οι χρήστες πρέπει να σταθμίσουν.

Εκτός από το ότι είναι πιθανοί στόχοι για τις ρυθμιστικές αρχές, όσοι κατέχουν ασφάλεια σε κεντρικές επιχειρήσεις, όπως το USDT, εκτίθενται σε κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Μπορούν επίσης να περιληφθούν στη μαύρη λίστα, όπως έκανε και ο Tether και το Center πέρυσι κατόπιν αιτήματος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Παρά τα ελαττώματα τους, ωστόσο, οι κεντρικές λύσεις παραμένουν τόσο οι πιο σταθερές όσο και οι πιο δημοφιλείς.

Τα σταθερά νομίσματα που προστατεύονται από κρυπτονομικά στοιχεία ή χρησιμοποιώντας αλγοριθμικές προσαρμογές προσφοράς δεν μπορούν να λογοκριθούν με τέτοιο τρόπο. Ωστόσο, οι ίδιοι υπόκεινται στον τυπικό κίνδυνο πρωτοκόλλου που είναι πάντα ένας παράγοντας στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, μαζί με τα δικά τους μοναδικά ελαττώματα.

Χάρη στην εξασφάλιση τους, έργα όπως το DAI είναι γενικά πιο σταθερά από τα ελαστικά κέρματα. Ωστόσο, η ακραία αστάθεια των τιμών μπορεί να προκαλέσει εκκαθάριση. Εν τω μεταξύ, οι απαιτήσεις υπερβολικής εξασφάλισης που αποσκοπούν στον περιορισμό του κινδύνου εκκαθάρισης καθιστούν το DAI μια αναποτελεσματική χρήση κεφαλαίου.

Οι ελαστικές μάρκες προσφοράς αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Εντελώς χωρίς ασφάλεια, βασίζονται στη θεωρία του παιχνιδιού και συχνά επεξεργάζονται δομές κινήτρων για να στοχεύουν μια τιμή. Εάν το συναίσθημα της αγοράς στρέφεται ενάντια σε ένα ελαστικό διακριτικό προσφοράς, οι πωλητές ενδέχεται να ξεπερνούν τους αγοραστές όταν το πρωτόκολλο απαιτεί αύξηση της ζήτησης για να επιστρέψει στο μανταλάκι.

Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη όλων των πραγμάτων, είμαστε ακόμη στις πρώτες μέρες μιας άνευ προηγουμένου περιόδου νομισματικού πειραματισμού. Οι ιδέες που δεν είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν μπορούν τώρα να δοκιμαστούν με πραγματικό κεφάλαιο στο παιχνίδι. Η εφεύρεση του Bitcoin είχε ως αποτέλεσμα ευκαιρίες για δημιουργία εντελώς νέων χρηματοοικονομικών συστημάτων και, αν και δεν είναι τέλεια σήμερα, αποκεντρωμένα σταθερά νομίσματα με κάποια περιγραφή σίγουρα θα είναι μέρος του τελικού σχεδιασμού του.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map