Το παγκόσμιο τοπίο των ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας

Βασικά προϊόντα

  • Το 80% των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα συμμετείχαν σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης CBDC, ενώ το 10% θα ξεκινήσει την CBDC τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την BIS.
  • Η κεντρική τράπεζα των Κάτω Χωρών κυκλοφόρησε 45 σελίδες κανω ΑΝΑΦΟΡΑ λέγοντας ότι θέλουν «ηγετικό ρόλο» με το ψηφιακό ευρώ.
  • Οι ΗΠΑ τάισα έχει υιοθετήσει μια πιο προληπτική προσέγγιση με τη μελέτη της δυνατότητας διάθεσης του ψηφιακού νομίσματός της.

Νωρίτερα από ό, τι νομίζετε

Η εποχή του ψηφιακού νομίσματος αντί του χαρτιού μπορεί να φτάσει νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε. ΕΝΑ μελέτη από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δείχνει ότι το 80% των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών κοίταζε ενεργά την CBDC το 2019, δηλαδή 10% περισσότερο από το YoY. Το 30% των 66 χωρών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν ήδη σχέδια να εκδώσουν κάποια μορφή ψηφιακού νομίσματος. Επίσης, το 20% από αυτούς είπε ότι πιθανότατα θα κυκλοφορούσαν την CBDC τους στο ευρύ κοινό έως το 2026.

Αν και το ποσοστό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, αυτό καλύπτει ήδη το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού και ενδέχεται να έχουν πρόσβαση στη CBDC στο άμεσο μέλλον.

Η BIS πίστευε ότι, παρόλο που η CBDC είναι συγκεντρωτική, εξακολουθεί να έχει πιο εμφανές δυναμικό να εξαπλωθεί παγκοσμίως σε σύγκριση με την κρυπτογράφηση και το stablecoin.

Ο παγκόσμιος αγώνας CBDC

Οι χώρες παγκοσμίως έχουν επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της CBDC φέτος. Στις 23 Ιανουαρίου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ντεμπούτο το ολοκληρωμένο πλαίσιο CBDC για τον κόσμο, που καλύπτει λιανική, χονδρική, διασυνοριακή CBDC και εναλλακτικές λύσεις σε ιδιωτικά χρήματα, όπως "υβριδική CBDC." Το σχέδιο στοχεύει να λειτουργήσει ως φάρος και παρέχει «ολοκληρωμένες και ενημερωμένες για τον κίνδυνο» πληροφορίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να τους βοηθήσει να αποφασίσουν εάν θα εκδώσουν CBDC.

Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των Κάτω Χωρών αποκάλυψε τη θετική της στάση για την έναρξη της CBDC. Πιστεύουν ότι οι ολλανδοί πολίτες θα αποκομίσουν τεράστια οφέλη από αυτό το έργο. Η DNB είπε επίσης ότι είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο όσον αφορά την έκδοση CBDC.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη της CBDC. Στις 21 Ιανουαρίου 2020, το BIS, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των BoC, BoE, BoJ, ECB, Riksbank και SNB, δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα σχηματίσουν μια ομάδα κεντρικών τραπεζών για να διερευνήσουν τα σενάρια εφαρμογής για την CBDC. Το μπλοκ στοχεύει στο σχεδιασμό ενός CBDC που ταιριάζει στις οικονομικές τους ανάγκες, ενώ είναι λειτουργικό και τεχνικό προηγμένο, επίσης διαθέσιμο για διασυνοριακή χρήση. Η ομάδα θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και την Επιτροπή Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς για να ξεκινήσει την προώθηση μιας κλιμακωτής CBDC.

Το Riksbank επίσης αποκάλυψε το έργο του e-Krona βρίσκεται σε εξέλιξη και βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δοκιμής. Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεστ περιλαμβάνει ένα πορτοφόλι για κινητά e-krona, με λειτουργίες όπως η πληρωμή, η κατάθεση και η ανάληψη. Ως χώρα με 80% των ανθρώπων της χρησιμοποιεί μια κάρτα για να πληρώσει τις αγορές, η Σουηδία είναι από καιρό αφιερωμένη στον αγώνα για να γίνει η πρώτη σχεδόν χωρίς μετρητά κοινωνία στον κόσμο.

Φυσικά, η Κίνα υπήρξε κορυφαίος παίκτης στο χώρο της CBDC. Στην προηγούμενη έκδοσή μας <Πέντε γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για το DCEP>, επισημαίνουμε ότι η Κίνα μπορεί σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε την CBDC. Η πανδημία COVID μπορεί να ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κίνα ενέτεινε τις προσπάθειές της στην περιοχή του ψηφιακού νομίσματος.

Λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση της Κίνας, οι ΗΠΑ φαίνεται να αρχίζουν να ακολουθούν μια πιο προληπτική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα. Παρόλο που η Fed είναι γνωστή για το Libra που υποστηρίζεται από το Facebook, ο Brainard του Fed πρόσφατα είπε, ότι η Fed διεξάγει έρευνα και πειραματισμό σχετικά με τις κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών και την πιθανή χρήση τους για ψηφιακά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για CBDC.

Αυτή η μεταβολή της στάσης θεωρείται η απάντηση των ΗΠΑ στην κριτική τους τελευταίους μήνες για το ότι ενεργούσε πολύ αργά στην ανάπτυξη της CBDC.

Η Ιαπωνία προχώρησε επίσης γρήγορα. Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει το ψηφιακό του γεν "δύο έως τρία" χρόνια. Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και της BoJ έχουν αρχίσει να συνεργάζονται για την έρευνα για την προώθηση της CBDC.

……


Παρόλο που ο αγώνας για το ψηφιακό νόμισμα δεν ήταν ποτέ πιο έντονος, μερικές χώρες εξακολουθούν να λένε όχι σε ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από το κράτος. Ωστόσο, δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης ποσότητας χωρών που έχουν υιοθετήσει την ιδέα, μια εποχή CBDC μπορεί να φτάσει νωρίτερα από ό, τι περιμέναμε.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map