Το NBA Top Shot ωθεί τα NFTs να υιοθετήσουν το mainstream

Το NBA Top Shot, μια επίσημα εγκεκριμένη εφαρμογή blockchain από την National Basketball Association, εξερράγη πρόσφατα – με όγκους μιας ημέρας να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια για περίπου μισό μήνα. Η πλατφόρμα συλλεκτών έχει ήδη ξεπεράσει τα περίφημα CryptoKitties όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις και κατατάσσεται πρώτη στον τομέα των κρυπτοσυλλεκτών, σύμφωνα με δεδομένα από CryptoSlam. Από τη στιγμή αυτής της συγγραφής, το NBA Top Shot έχει φτάσει τα 43 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, με περίπου 20.000 αγοραστές και 33.000 συλλέκτες. Ενώ ο αριθμός των συλλεκτών υστερεί σημαντικά από τα 92.000 της CryptoKitties, η συνολική αξία του αντικατοπτρίζει την υποστήριξη των συμμετεχόντων σε αυτήν την αυξανόμενη πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain.

Το NBA Top Shot είναι η κορυφαία πλατφόρμα με δυνατότητα κρυπτογράφησης στις πωλήσεις όλων των εποχών. Πηγή: CryptoSlam

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αθλητικά φύλλα, κάθε στοιχείο στο NBA Top Shot περιέχει ένα σύντομο βίντεο μιας στιγμής παιχνιδιού, σε αντίθεση με μια φωτογραφία. Κάθε στιγμή είναι ένα μη εύφλεκτο διακριτικό, ή NFT, το οποίο περιέχει τις μοναδικές πληροφορίες αναγνώρισής του και μια εγγύηση αυθεντικότητας που βασίζεται σε blockchain. Η ψηφιακή κάρτα περιέχει επίσης πληθώρα πληροφοριών – όπως το παιχνίδι από την οποία προήλθε η στιγμή, τη σημασία της στιγμής στην καριέρα του παίκτη, τα στατιστικά στοιχεία του παίκτη για το παιχνίδι και τους μέσους όρους της σεζόν. 

Όλες οι στιγμές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – Κοινές, Σπάνιες και Θρυλικές – και οι τιμές καθορίζονται από τη φήμη ενός παίκτη, τη σπανιότητα ενός χαρτιού και τον σειριακό αριθμό του. Οι συλλέκτες μπορούν να αγοράσουν τις αγαπημένες τους στιγμές αρπάζοντας πακέτα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ή απευθείας από την αγορά της πλατφόρμας.

Τα πακέτα στο NBA Top Shot εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Πηγή: Κορυφαία βολή του ΝΒΑ

Αξιολόγηση της αγοράς για το NBA Top Shot

Στις 23 Ιανουαρίου, μια στιγμή του LeBron James πωλήθηκε στο NBA Top Shot για 71,455 $. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, αυτό το ρεκόρ καταστράφηκε από μια στιγμή που ο Σίλι Ουίλιαμσον πουλήθηκε 100.000 $. Τις τελευταίες επτά ημέρες, από τη στιγμή αυτής της γραφής, έχουμε δει περισσότερες από 15.500 διευθύνσεις πορτοφολιών να συμμετέχουν σε αγορές, με συνολική αξία συναλλαγής 18,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν επίσης ότι αυτή η πλατφόρμα που βασίζεται σε blockchain είναι πολύ δημοφιλής και έχει ισχυρή ρευστότητα. 

Η πλατφόρμα υποστηρίζει επί του παρόντος πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας ή κρυπτονομίσματος. Προς το παρόν, τα υποστηριζόμενα κρυπτονομίσματα περιλαμβάνουν BTC, ETH, DAI και USDC. 

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Φορμπς τον Σεπτέμβριο του 2018, η αγορά αθλητικών αναμνηστικών του eBay στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία ανάπτυξη αυτής της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, η αγορά αθλητικών καρτών ανέρχεται πλέον στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια – σύμφωνα με την εκτίμησή μας. Επειδή ο Εθνικός Σύνδεσμος Μπάσκετ έχει παγκόσμια βάση θαυμαστών, οι δυνατότητες επιτυχίας του NBA Top Shot είναι σαφείς. 

Μια στιγμή Zion Williamson πουλήθηκε στα 100.000 $, δημιουργώντας ένα ρεκόρ. Πηγή: Κορυφαία βολή του ΝΒΑ

Εξελιγμένο παιχνίδι συλλογών NBA


Στην παραδοσιακή αγορά, οι φυσικές κάρτες που λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες από επαγγελματικούς οργανισμούς είναι πολύ πιο πολύτιμες. Οι συλλέκτες δίνουν μεγάλη προσοχή στην επικοινωνία και την αποστολή καρτών – που φέρουν ορισμένους κινδύνους – για να αξιολογηθούν από τους Beckett και άλλους πριν από τη διάθεσή τους στη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον, η φυσική γήρανση των φυσικών καρτών επηρεάζει επίσης την αξία τους.

Τα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα, όπως οι κάρτες MyTEAM στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών NBA 2K, έχουν επίσης ελαττώματα – δηλαδή, οι κάρτες που αποκτήθηκαν σε παλαιότερες εποχές θα χάσουν αξία όταν ξεκινά η νέα σεζόν. Ακόμη χειρότερο, όταν παλιοί διακομιστές παιχνιδιών διακόπτονται, αυτά τα συλλεκτικά αντικείμενα καθίστανται άχρηστα – αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι παίκτες του NBA 2K πιστεύουν ότι η σειρά πρέπει να μεταβεί σε ένα ενοποιημένο μοντέλο παιχνιδιών ως υπηρεσία.

Οι κάρτες MyTEAM στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών NBA 2K χάνουν αξία. Πηγή: Κεντρικό 2KM

Είναι το NBA Top Shot η εφαρμογή δολοφονίας για NFTs?

Το NBA Top Shot και το CryptoKitties προέρχονται από την ίδια ομάδα ανάπτυξης, το Dapper Labs. Η ανάπτυξη του πρώτου είναι σε συνεργασία με το NBA Players Association. Οι επενδυτές που υποστήριξαν αυτό το έργο περιλαμβάνουν αστέρια του NBA όπως ο πρώην παίκτης της Philadelphia 76ers και ο Golden State Warriors Andre Iguodala και ο παίκτης του Brooklyn Nets (και γνωστός υποστηρικτής κρυπτογράφησης) Spencer Dinwiddie.

Το NBA Top Shot είναι χτισμένο σε ένα πρωτόκολλο blockchain που ονομάζεται Flow, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την αρχή προς τα πάνω για υιοθέτηση. Το Flow Token (FLOW) είναι το εγγενές περιουσιακό στοιχείο για το blockchain layer-one Flow και απαιτείται για στοίχημα και συμμετοχή στην πλατφόρμα για σκοπούς απόκτησης χρεώσεων και ανταμοιβών συναλλαγής.

Η ομάδα Flow ανέπτυξε μια κρυπτογραφική τεχνική για να αντιμετωπίσει το δίλημμα του επαληθευτή, γνωστό ως Specialized Proofs of Confidential Knowledge ή SPoCKs. Η τεχνολογία επιτρέπει υψηλή απόδοση συναλλαγών και ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες αποκεντρωμένων εφαρμογών τυχερού παιχνιδιού. Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις για αποθήκευση και βαθμολογία φυσικών αθλητικών καρτών, το σχεδόν ανύπαρκτο κόστος αποθήκευσης των NFT διευκολύνει τη συμμετοχή των αθλητών. Σε γενικές γραμμές, ένα NFT μπορεί να αγοραστεί, να πωληθεί και να ανταλλαχθεί μέσω του Διαδικτύου χωρίς μεσάζοντα.

Επιπλέον, λόγω μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας, πολλοί φυσικοί συλλέκτες δεν θα πάνε σε καταστήματα ή εμπορικές εκθέσεις σε εμπορικές κάρτες. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πλεονεκτήματα των NFT είναι πιο εμφανή. Στο NBA Top Shot, οι στιγμές μπορούν να ανταλλάσσονται άμεσα και χωρίς έξοδα αποστολής. Ο αγοραστής επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αυθεντικότητα των συλλεκτικών αντικειμένων.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το NBA Top Shot διαθέτει επίσημη άδεια από την Εθνική Ένωση Μπάσκετ. Εάν το NBA ακυρώσει την εξουσιοδότηση ή σταματήσουν τα παιχνίδια, θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια πρόκληση για αυτό το αναδυόμενο παιχνίδι blockchain.

Αναζητούνται επίσης νομίσματα FLOW

Από την αρχική απόδοση του νομίσματος Flow, είναι σαφές ότι η αγορά είναι πολύ ανοδική στο πρωτόκολλο. Τον Οκτώβριο του 2020, το πρωτόκολλο ανέκυψε 9,5 εκατομμύρια δολάρια με την πώληση 25 εκατομμυρίων ροών νομισμάτων σε 0,38 $ το καθένα. Σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν στον πρώτο γύρο στα 0,10 $ ανά ροή, το πρωτόκολλο συγκέντρωσε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 100 χώρες. 

Το FLOW πρωτοεμφανίστηκε στο Kraken στις 27 Ιανουαρίου, όπου μόνο τα στοιχήματα στοιχήματος είναι διαπραγματεύσιμα σε αυτό το στάδιο. Το νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα περίπου 11,30 $, γεγονός που δίνει στους επενδυτές του πρώτου γύρου απόδοση πάνω από 100 φορές.

Η FLOW δημιούργησε αποδόσεις άνω των 100x για τους επενδυτές ICO. Πηγή: CoinGecko

Καθώς ο όγκος του NBA Top Shot αυξάνεται, μπορούμε να δούμε ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει γρήγορα. Ως ένα παιχνίδι blockchain φιλικό προς το mainstream, το NBA Top Shot θα κάνει σίγουρα περισσότερους χρήστες εξοικειωμένους με τα NFTs. Η Dapper Labs συνεργάζεται επίσης με το Ultimate Fighting Championship, ή το UFC – το οποίο διαθέτει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο fanbase – σε μια παρόμοια συνεργασία για τη δημιουργία μιας συλλογής NFT προϊόντων με επωνυμία UFC.

Συνδυασμένο με πρόσφατες εγκρίσεις από τον ιδιοκτήτη του Ντάλας Μάβερικς, Mark Cuban, είναι ασφαλές να πούμε ότι η ανάπτυξη πλατφόρμων συλλογών φιλικών προς το mainstream blockchain θα συνεχίσει να ωθεί την αγορά για NFTs υψηλότερα.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες της κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map