ETH Core και Infrastructure Devs on ETH 2.0 Roadmap, Challenges and Expectations: Ανακεφαλαίωση

ETH 2.0 εικόνα

Με το λανσάρισμα του Ethereum (ETH) 2.0 στον ορίζοντα, το OKEx συνδιοργάνωσε μια συνάντηση ask-me-everything (AMA) στις 17 Ιουνίου, προσκαλώντας πέντε ηγέτες και οικοδόμους της κοινότητας του ETH και μια ομάδα δημοσιογράφων για να συζητήσουν τις αλλαγές και τις προσδοκίες γύρω από την επερχόμενη αναβάθμιση.

Οι φιλοξενούμενοι περιελάμβαναν τον βασικό προγραμματιστή του ETH 2.0 και συνιδρυτή των Prysmatic Labs, Raul Jordan, πρωτοπόρο του ETH2 Multi-Client Testnets, Afri Schoedon, Loopring CTO Steve Guo, EthFans.org editor A Jian και της κοινότητας Unitimes Jason.

Άλλοι συμμετέχοντες περιελάμβαναν δημοσιογράφους από τους Jinse, Cointelegraph, Chainnews και O’Daily, μαζί με τη Gattina από το OKEx Pool και την Esther από το Ethereum.cn (ECN).

Εισαγωγές από τους καλεσμένους

Ραούλ Ιορδανία: Το όνομά μου είναι Raul Jordan, κινεζικό όνομα 麥 文 龍 και είμαι ο συνιδρυτής μιας από τις ομάδες που εφαρμόζουν το eth2, που ονομάζεται Prysmatic Labs. Είμαι αρχικά από την Ονδούρα, μια φτωχή χώρα με τεράστιες ανισότητες και συστημικά προβλήματα. Ήμουν αρκετά τυχερός που έφυγα από τη μικρή μου πόλη για να παρακολουθήσω το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασα την επιστήμη των υπολογιστών με στόχο να κάνω τη διαφορά, αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένος με το status quo για το τι πρέπει να δουλέψω μέχρι που ανακάλυψα το Ethereum μετά την παραλαβή της Thiel Fellowship για λίγα χρόνια πριν.

Βοήθησα να ξεκινήσω μια ομάδα μηχανικών λογισμικού που θέλουν να κάνουν τη διαφορά για την επεκτασιμότητα του Ethereum και τώρα λειτουργούμε ένα μεγάλο δημόσιο testnet για το eth2 σε καλό δρόμο για την έναρξη ενός mainnet. Στον ελεύθερο χρόνο μου, αφιερώνω πολλή μελέτη στην αρχαία κινεζική καλλιγραφία 書法 και στην εκμάθηση γλωσσών 粵語.

Afri Schoedon: Είμαι μηχανικός λογισμικού με επτά χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία blockchain. Προερχόμενος από το Βερολίνο, ειδικεύομαι στη διαχείριση έργων λογισμικού, στη διαχείριση εκδόσεων, στην οργάνωση αποθετηρίου, στη δοκιμή ζητημάτων, στη χαρτογράφηση χαρτών, στην τεχνική τεκμηρίωση, στην υποστήριξη χρηστών και στις σχέσεις προγραμματιστών.

Προηγουμένως, συν-ίδρυσα την πρωτοβουλία Görli Testnet, γνωστή για το Görli Ethereum Testnet, η οποία κυκλοφόρησε ζωντανά στο GörliCon-0 στο Βερολίνο. Επί του παρόντος, συντονίζει τις προσπάθειες δοκιμαστικών δικτύων Ethereum 2.0 για πολλούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των εκκινήσεων των δοκιμαστικών δικτύων Schlesi και Witti πολλαπλών πελατών.

Steve Guo: Γεια σε όλους! Είμαι ο Steve, CTO του Loopring. Ξεκίνησε ως έργο blockchain τον Αύγουστο του 2017, το πρωτόκολλο Loopring υιοθετεί τεχνολογία με βάση το zkRollup που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν αποκεντρωμένες συναλλαγές υψηλής απόδοσης, χαμηλού κόστους, μη-φύλαξης και παραγγελιών στο Ethereum. Το Loopring Exchange (Loopring.io) είναι το πρώτο DEX που δημιουργήθηκε με βάση το πρωτόκολλο 3.0 Loopring.

Πέρα από αυτό, ξεκινήσαμε επίσης το Loopring Pay, το οποίο υποστηρίζεται και από το zkRollup, επιτυγχάνοντας άμεση μεταφορά δωρεάν, οπότε η συμφόρηση και το υψηλό κόστος συναλλαγής είναι εκτός πίνακα. Το Loopring τώρα δεν είναι μόνο ένα πρωτόκολλο αποκεντρωμένης ανταλλαγής υψηλής απόδοσης, αλλά ένα πολύ αποδοτικό πρωτόκολλο αποκεντρωμένης πληρωμής.

Τζιαν: Είμαι ένας Τζιαν. Δουλεύω ως συντάκτης και μεταφραστής στο EthFan.org. Ξεκινώντας από το 2015, το EthFan.org ήταν μια από τις πρώτες κοινότητες της Κινεζικής Ethereum, που δημοσίευσε άρθρα για την προώθηση της τεχνολογίας Ethereum και εισήγαγε τα αιχμή ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία και το οικοσύστημα Ethereum.

ETH 2.0 έναντι ETH 1.0

Ερώτηση: Θα μπορούσατε να εξηγήσετε πώς μοιάζει το Ethereum 2.0 με απλά λόγια; Πώς διαφέρει από την τρέχουσα κύρια αλυσίδα eth1?

Ραούλ: Για μένα, το eth2 είναι ένας συνολικός επανασχεδιασμός του blockchain Ethereum για μεγιστοποίηση της αποκέντρωσης, της αντίστασης λογοκρισίας και της κλιμάκωσης ταυτόχρονα. Παίρνει όλα τα κέρδη που είχαμε τα τελευταία χρόνια και τα μετατρέπει σε μια πολύ πιο βιώσιμη προσέγγιση για να επιτύχει τον αρχικό της στόχο να γίνει «παγκόσμιος υπολογιστής».


Ο Ντάνι Ράιαν είπε ότι το eth2.0 έχει δημιουργηθεί για το Ethereum, και τέλος, θα γίνει το ίδιο το Ethereum. Το Ethereum 2.0 πρόκειται να δημιουργήσει το βασικό στρώμα του οικοσυστήματος blockchain Ethereum επόμενης γενιάς. Το Eth2 διαφέρει από το τρέχον Ethereum από δύο απόψεις: 1) χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο PoS (Proof-of-Stake) για να οδηγήσει τις λειτουργίες blockchain. 2) βελτιώνει την επεκτασιμότητα κατά "αλυσίδα φάρων + αλυσίδα πολλαπλών θραυσμάτων" αρχιτεκτονική.

Με απλά λόγια, τα μπλοκ στο eth2 δεν παράγονται από τους ανθρακωρύχους PoW αλλά επιβεβαιώνονται και οριστικοποιούνται από τους φορείς που κατέθεσαν το ETH τους. εκτός, "αλυσίδα φάρων + αλυσίδα πολλαπλών θραυσμάτων" Η αρχιτεκτονική διαχωρίζει την κατάσταση μέσα στο PoS και την κατάσταση των συναλλαγών. Αντί να εκτελεί συναλλαγές, η αλυσίδα beacon θα χειρίζεται την οριστικοποίηση και θα επικοινωνεί με θραύσματα. Τα Shards θα μπορούσαν να θεωρηθούν περίπλοκα blockchains που μοιάζουν με την τρέχουσα αλυσίδα eth1, η οποία εκτελεί συναλλαγές.

Οδικός χάρτης ETH 2.0

Ερώτηση: Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο Ethereum 2.0. Υπάρχουν πολλές απόψεις και άγριες εικασίες σε ολόκληρη την κοινότητα σχετικά με τον επίσημο χρόνο έναρξης. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας την τρέχουσα αναπτυξιακή πρόοδο του Ethereum 2.0; Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν; Και πότε περιμένετε να κυκλοφορήσει το Ethereum 2.0?

Afri: Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι στις 3 Ιανουαρίου ή στις 30 Ιουλίου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα είναι καμία από τις ημερομηνίες. Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα συμβεί η γένεση mainnet. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν τόσα πολλά κινούμενα μέρη.

Αλλά μπορώ να δώσω μια ρεαλιστική άποψη για τα ανοιχτά ζητήματα και τα ορόσημα. Πρώτα απ ‘όλα, όλοι οι πελάτες πρέπει να εφαρμόσουν την τελική έκδοση της προδιαγραφής, v0.12.1. Επί του παρόντος, μόνο ένας πελάτης έχει κυκλοφορήσει και οι άλλοι τέσσερις πελάτες εξακολουθούν να εργάζονται για μια σταθερή έκδοση. Θα δούμε το πρώτο testnet πολλαπλών πελατών με την τελική προδιαγραφή v0.12.1 να κυκλοφορεί δυνητικά στο τέλος αυτού του μήνα.

Εάν αυτό πάνε καλά, θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τη δημόσια εκκίνηση δοκιμαστικού δικτύου πολλαπλών πελατών υπό συνθήκες mainnet στις αρχές Ιουλίου. Αυτό είναι το πολυαναμενόμενο ορόσημο, μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως "επίσημος" testnet πολλαπλών πελατών. Αλλά αν πάει καλά, μπορούμε να κάνουμε τις τελικές δημόσιες δοκιμές τον Ιούλιο.

Μπορεί να υπάρχουν μερικά μικρότερα testnets προγραμματιστών στο πλάι, αλλά το κύριο επίκεντρο πρέπει να είναι το κοινό. Εάν το δημόσιο testnet πολλαπλών πελατών αποδειχθεί σταθερό για περίοδο δύο ή τριών μηνών, μπορούμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για μια πραγματική εκκίνηση mainnet.

Πρώτα απ ‘όλα, αυτό απαιτεί ένα συμβόλαιο κατάθεσης. Πρέπει να πραγματοποιηθεί τελετή για τον καθορισμό της σύμβασης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως η μοναδική γέφυρα για καταθέσεις ETH2. Το πώς θα μοιάζει αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως. Ξέρω ότι ο Carl προετοιμάζει αυτό. Πρέπει να τον ρωτήσουμε σύντομα. Περιμένω ότι η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία για μια τέτοια τελετή θα ήταν το τέλος Αυγούστου ή μάλλον στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή και αναπτυχθεί το συμβόλαιο, τεχνικά ξεκίνησε επίσημα η βιασύνη στο ETH2. Ακόμα και χωρίς επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αρχίσουν να κάνουν τις πρώτες καταθέσεις επικυρωτή στην αλυσίδα ETH1, καθώς αυτή είναι μια εντελώς άδεια διαδικασία.

Θα πρότεινα να προγραμματίσετε τον ελάχιστο χρόνο γένεσης για το mainnet αλυσίδα beacon να είναι ακριβώς 90 ημέρες μετά τον χρόνο δημιουργίας του επίσημου testnet πολλαπλών πελατών. Αυτό θα μας έδινε 8 εβδομάδες δοκιμών και 4 εβδομάδες χρόνου αποθήκευσης σε περίπτωση που θα έπρεπε να διορθώσουμε κάτι.

Ανεξάρτητα από το αναπτυξιακό συμβόλαιο κατάθεσης, μπορούμε πάντα να προωθήσουμε τον χρόνο δημιουργίας για το mainnet εάν χρειαστεί. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, ο πρώτος δυνατός χρόνος γεννήσεων του mainnet θα ήταν κάπου τον Οκτώβριο. Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 16 χιλιάδες καταθέσεις προτού δούμε ένα συμβάν γένεσης mainnet. Αυτό θα μπορούσε επιπλέον να πάρει μερικές εβδομάδες για να αυξηθεί.

Συνοψίζοντας λοιπόν … Νοέμβριος αν όλα πάνε καλά. Οκτώβριος αν είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιεστικοί για την ημερομηνία. Απαισιόδοξα, θα ήταν το 2021 σε περίπτωση που κάτι πρέπει να διορθωθεί στις προδιαγραφές και να προσαρμοστεί από όλους τους πελάτες … Δεν νομίζω ότι θα ξεκινήσουμε τον Δεκέμβριο.

Διαλειτουργικότητα ETH 2.0

Ερώτηση: Η διαλειτουργικότητα ήταν ένα από τα άκρα του Ethereum. Θυμήθηκα ακόμα το "Κλείδωμα Interop" τον περασμένο Σεπτέμβριο και είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τους πελάτες eth2 να επικοινωνούν και να συγχρονίζονται μεταξύ τους. Το ερώτημα για τον Raul είναι ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο γύρω από τη διαλειτουργικότητα των πελατών; Και γιατί η διαλειτουργικότητα των πελατών έχει μεγάλη σημασία για το eth2?

Ραούλ: Η διαλειτουργικότητα του πελάτη έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εντοπίσουμε κρίσιμα σφάλματα σε μία εφαρμογή. Για παράδειγμα, εάν όλο το eth2 εκτελέστηκε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Prysm, δεν θα βρούμε ποτέ ένα κρίσιμο πρόβλημα σχετικά με τις ανταμοιβές και τις κυρώσεις επικυρωτή που βρήκαμε χάρη στη διαλειτουργικότητα του πελάτη.

Στόχοι testnet πολλαπλών πελατών

Ερώτηση: Το testnet πολλαπλών πελατών θεωρείται το απόλυτο εμπόδιο προτού δούμε πραγματικό eth2. Ως εκκινητής των testnets πολλαπλών πελατών eth2 Schlesi και Witti, θα μπορούσε η Afri να μοιραστεί μαζί μας τους πρωταρχικούς στόχους πολλών πελατών και την τρέχουσα κατάσταση λειτουργίας του Witti?

Afri: Η πρώτη φάση του Ethereum 2.0, φάση 0, είναι η αλυσίδα φάρων. Οι παλιοί πελάτες ETH1 δεν θα μπορούν να εκτελέσουν μια αλυσίδα φάρων. Για πρώτη φορά, μια ποικιλία νέων πελατών που θα εφαρμοστούν θα συνεργαστούν σε ένα ολοκαίνουργιο blockchain με μια νέα, μοναδική προσέγγιση στη δικτύωση και τη συναίνεση.

Προτού ξεκινήσει ένα τέτοιο mainnet, χρειαζόμαστε testnets που μιμούνται όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνθήκες του mainnet. Αυτό απαιτεί από εμάς να έχουμε σταθερά, μακροπρόθεσμα και επίμονα testnets σε λειτουργία και να υποστηρίζονται όχι μόνο από έναν πελάτη αλλά από πολλούς πελάτες, ιδανικά, από όλους τους πελάτες. Το δοκιμαστικό δίκτυο Schlesi ήταν ένα από τα πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, το δοκιμαστικό δίκτυο Witti είναι ένα άλλο, και σύντομα θα ξεκινήσουμε το Altona.

Το Witti λειτουργεί αρκετά σταθερό. Αυτή τη στιγμή έχει δει περίπου 150k κουλοχέρηδες και καλή ζωντάνια. Το ποσοστό συμμετοχής των επικυρωτών κυμαίνεται στο 71%.

Όλοι οι πελάτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σφάλματα και εισάγουν νέες βελτιστοποιήσεις. Υποψιάζομαι ότι χρειαζόμαστε ακόμη πολύ περισσότερες δοκιμές πολλαπλών πελατών.

Ερώτηση: Λέγεται ότι το τελικό testnet πολλαπλών πελατών πρέπει να παραμείνει σταθερό για τουλάχιστον 2 μήνες πριν από την κυκλοφορία της αλυσίδας beacon, οπότε ποιοι είναι οι δείκτες για τη μέτρηση της σταθερότητας; Πότε αναμένεται να δημοσιευτεί το δημόσιο testnet πολλών πελατών?

Afri: Οι δείκτες σταθερότητας είναι "κανένα ζήτημα συναίνεσης" και "χωρίς μόνιμα πιρούνια" Προφανώς, όλοι οι πελάτες πρέπει να συμφωνήσουν για τη σωστή αλυσίδα. Επίσης, πρέπει να ολοκληρώσουμε τη σωστή δικτύωση, υπάρχουν πολλά τραχύ άκρα και λόξυγκας μεταξύ των διαφόρων πελατών. Ελπίζω να μπορούμε να απαγορεύσουμε το ENR στο backend των πελατών πριν ξεκινήσουμε και να έχουμε μια κατάλληλη μορφή πολλαπλών διευθύνσεων για κόμβους καλωδίωσης.

Περαιτέρω δείκτες είναι βεβαιώσεις και επικυρωτική δραστηριότητα. Εάν διατηρήσουμε πάνω από 80-90% δραστηριότητα και η αλυσίδα παραμένει σε τέλεια ζωντάνια με υψηλή τελικότητα, θα πρέπει να είμαστε καλοί να συνεχίσουμε.

Όπως ανέφερα νωρίτερα, η συντομότερη δυνατή ημερομηνία έναρξης για ένα δημόσιο testnet πολλαπλών πελατών θα ήταν τα μέσα Ιουλίου.

Λύσεις κλιμάκωσης Layer 1 και Layer 2

Ερώτηση: Με την ανάπτυξη eth2 σε πλήρη εξέλιξη, βλέπουμε ότι οι λύσεις Layer2 επιτυγχάνουν "βασικός" επιτυχία επίσης. Μετά την επίσημη κυκλοφορία του eth2, με την υποστήριξη λύσεων Layer1 όπως το PoS και το sharding, το Ethereum προχωρά σε μια νέα εποχή επεκτασιμότητας. Οι υιοθεσίες των τεχνικών Συλλογής τροφοδοτούν την ταχύτητα συναλλαγής μειώνοντας σημαντικά τα τέλη συναλλαγής, προσφέροντας πολύ καλύτερη εμπειρία στους χρήστες.

Ως το CTO του Loopring, το πρώτο και ποτέ αποκεντρωμένο πρωτόκολλο με το ZK-Rollup που λειτουργεί, θα μπορούσατε να περιγράψετε πώς σχεδιάζεται το ZK-Rollup για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία των χρηστών μας?

Στέφανος: Το ZK στο ZK-Rollup σημαίνει μηδενική γνώση. Η συνάθροιση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ομαδική επεξεργασία συναλλαγών. Η Loopring επέλεξε το zkSnark ως πλαίσιο απόδειξης zk (δοκιμάστηκε από το ZCash για χρόνια), με το μικρότερο μέγεθος δεδομένων επαλήθευσης μέχρι στιγμής, που σημαίνει το χαμηλότερο κόστος στην αλυσίδα. Και το zkSnark δεν απαιτεί πολλούς υπολογιστικούς πόρους εκτός αλυσίδας για τη δημιουργία αποδείξεων.

Υπάρχει ένα σύστημα αναμετάδοσης στο ZK-Rollup. Πρώτον, ο αναμεταδότης θα οργανώσει όλες τις πληροφορίες λογαριασμού εκτός αλυσίδας σε ένα δέντρο Merkle όπου οι κατακερματισμοί υπολογίζονται σε ζεύγη έως ότου λάβουμε το κατακερματισμό ρίζας Merkle. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην αυθαίρετη τιμή φύλλου οδηγεί σε διαφορετικό κατακερματισμό ρίζας, το κατακερματισμό ρίζας θα είναι η μόνη εμφάνιση της τρέχουσας κατάστασης ολόκληρου του δέντρου.

Στη συνέχεια, ο αναμεταδότης θα συλλέξει ένα σύνολο συναλλαγών (μεταφορά ή αγορά & πωλήστε) εκτός αλυσίδας και δημιουργήστε αποδείξεις zk για αυτές τις συναλλαγές.

Η διαδικασία δημιουργίας αποδείξεων: το τελευταίο αποθηκευμένο root hash R1; κάθε συναλλαγή υπογράφεται από χρήστες. ενημερώστε το δέντρο Merkle σύμφωνα με αυτές τις συναλλαγές και επαληθεύστε τις αλλαγές. λάβετε το ενημερωμένο hash ρίζας R2.

Τέλος, ο αναμεταδότης υποβάλλει κρίσιμα δεδομένα (π.χ. υπόλοιπο), zk proof και ενημερωμένο hash R2 στο blockchain. Το προ-αναπτυχθέν έξυπνο συμβόλαιο θα επαληθεύσει εάν η απόδειξη είναι έγκυρη βάσει του καταγεγραμμένου κατακερματισμού ρίζας R1 και της εισόδου δεδομένων συναλλαγής. Εάν είναι έγκυρο, το root hash R2 μπορεί να ενημερωθεί επειδή ο relayer έχει πραγματοποιήσει ειλικρινείς αλλαγές στο δέντρο Merkle εκτός αλυσίδας.

Εδώ βρίσκεται το βασικό σημείο αυτού του σχήματος, μειώνει την κατανάλωση πόρων και βελτιώνει τη συνολική απόδοση blockchain διατηρώντας μόνο την αποθήκευση δεδομένων και την επαλήθευση zk proof στην αλυσίδα και μετακινώντας υπολογισμούς εκτός αλυσίδας. Και το πιο σημαντικό, η ασφάλεια και η εγκυρότητα της επεξεργασίας περιουσιακών στοιχείων εκτός αλυσίδας μπορούν να διασφαλιστούν με την επαλήθευση της αλυσίδας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια για καλύτερη απόδοση. Θεωρητικά, το Loopring θα μπορούσε να αντέξει 2025 tx / s με κόστος 150 $ ανά εκατομμύριο συναλλαγές με το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με το Ethereum mainnet.

Ερώτηση: Θα μπορούσαν ο Steve και ο Jason να μοιραστούν περαιτέρω τις γνώσεις σας σχετικά με το πώς το οικοσύστημα Ethereum θα επωφεληθεί από το συνδυασμό της επεκτασιμότητας Layer1 + Layer2; Και ποιες είναι οι πιθανές κινητήριες δυνάμεις για το DeFi?

Στέφανος: Η πραγματική εφαρμογή της επεκτασιμότητας Layer2 είναι απαραίτητη για το οικοσύστημα Ethereum. Πρόσφατα, ορισμένα σχέδια απάτης οδηγούν σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και το δίκτυο έχει επιβραδυνθεί, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τη μαζική υιοθέτηση του Ethereum. Για παράδειγμα, η Reddit έχει ήδη αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το Ethereum ως πλατφόρμα διανομής token. Με την τεράστια βάση χρηστών του Reddit να πλημμυρίζει στο Ethereum, η κίνηση θα ήταν υπερβολική για το δίκτυο.

Ευτυχώς, η Loopring έχει εφαρμόσει ένα σύστημα πληρωμών, το Loopring Pay, με βάση το ZkRollup, το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα στις 7 Ιουνίου. Τώρα έχει ήδη υποστηρίξει 10+ μεταφορές διακριτικών στο layer2 με μηδενικές χρεώσεις, κάτι που βοηθά στον μετριασμό ζητημάτων όπως η συμφόρηση δικτύου και τα ακριβά τέλη. Ενώ για εφαρμογές DeFi, εάν μπορούμε να χειριστούμε τις μεταφορές στο layer2, τότε το εύρος ζώνης layer1 θα μπορούσε να μειωθεί.

Κατ ‘αρχάς, είναι θέμα επιλογής. Οι αυξανόμενες λύσεις κλιμάκωσης layer2 προσφέρουν στους προγραμματιστές και τους χρήστες περισσότερες επιλογές, αποφεύγοντας την πιθανή αποτυχία single layer2. Πάρτε για παράδειγμα τα σχήματα ZK-Rollup και Optimistic Rollup. Βλέποντας τις συναλλαγές με διακριτικά, το ZK-Rollup είναι μια καλύτερη επιλογή για εφαρμογές DEX και χρήστες με ταχύτερη ταχύτητα και διευθέτηση συναλλαγών. Ίσως γι ‘αυτό ο Loopring υιοθέτησε το ZK-Rollup. Ενώ το Optimistic Rollup είναι πιο φιλικό με τη λογική εφαρμογή έξυπνων συμβάσεων, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν πιο ευαίσθητες εφαρμογές DeFi. Έτσι, είδαμε το Synthetix με Optimistic Rollup. Όσο περισσότερες επιλογές εμφανίζονται, τόσο πιο ευημερούμενο θα είναι το οικοσύστημα.

Δεύτερον, σε υψηλότερο επίπεδο, η ασφάλεια και η επεκτασιμότητα του Ethereum βελτιώνονται. Το Layer1, η κύρια αλυσίδα Ethereum, χρησιμεύει ως η βασική εγγύηση ασφάλειας για τα δεδομένα. Από τη μία πλευρά, το επεκτάσιμο επίπεδο1 βελτιώνει την επεξεργασία δεδομένων στην αλυσίδα μειώνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα επιθέσεων συναλλαγών spam. Από την άλλη πλευρά, με περισσότερες λύσεις να αναπτύσσονται στο layer2, το layer1 μπορεί να ανακουφίσει το βάρος κλιμάκωσης και να επικεντρωθεί περισσότερο στην πλευρά της ασφάλειας. Δηλαδή, το Ethereum θα γίνει πιο αξιόπιστο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εμπειρία χρήστη, κάτι που ενθαρρύνει περισσότερους χρήστες να αξιοποιήσουν το Ethereum, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών DeFi, όπου η ασφάλεια έρχεται ως προτεραιότητα.

Τρίτον, θα ήθελα να μιλήσω για τη λήψη αξιών και τα εφέ δικτύου. Ο συνδυασμός layer1 + layer2 επιτρέπει στο Ethereum να καλύψει τις απαιτήσεις των περισσότερων εφαρμογών σε χρηματοοικονομικά ή σε άλλους χώρους. Με το PoS και το αναπτυσσόμενο DeFi, θα υπάρχουν περισσότερα στοιχήματα στο Ethereum, τα οποία θα μπορούσαν τελικά να κάνουν το Ethereum το "στρώμα διακανονισμού". Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερες επιπτώσεις στο δίκτυο θα συνοδεύονται από την ακμάζουσα χρηματοδότηση, η οποία θα ήταν ισχυρή θετική ανατροφοδότηση με την προώθηση της περαιτέρω ανάπτυξης του οικοσυστήματος Ethereum, συμπεριλαμβανομένου του DeFi.

Προστασία της οικονομίας

Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι όταν συμβαίνει το eth2 phase 0, το Proof-of-Work Ethereum θα μετατραπεί σε blockchain Proof-of-Stake όπου η οικονομία στοιχήματος θα είναι ένας σημαντικός παίκτης. Ποιες είναι οι γνώσεις σας σχετικά με τη διακυβευόμενη οικονομία; Πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς στο eth2 staking, όπως μέσος επενδυτής, ανθρακωρύχοι, ορυχεία και υπηρεσίες DeFi κ.λπ..?

Τζιαν: Το Eth2 staking ξεχωρίζει από τα υπάρχοντα μοντέλα staking λόγω των μοναδικών πρωτοκόλλων του. Για την αποκέντρωση, το επίπεδο πρωτοκόλλου θέτει πολλά εμπόδια στους μηχανισμούς στοιχήματος, και αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου θα μπορούσαν να μπουν οι πάροχοι υπηρεσιών.

Τώρα, όταν μιλάμε για Eth2, πρόκειται περισσότερο για την επόμενη φάση 0, η οποία δεν θα φέρει ταυτόχρονα διαταραχές σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Επομένως, είναι εντάξει να παρακολουθείτε. Προτείνω ότι εάν θέλετε να συμμετάσχετε στο στοίχημα Eth2, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται τα πρωτόκολλά της θα ήταν χρήσιμη για τις αξιολογήσεις σας, ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε DIY ή χρησιμοποιείτε υπηρεσίες τρίτων.

Ιάσονας: Από την πλευρά της αγοράς, η συμπεριφορά στοιχήματος οδηγεί σε μειωμένη κυκλοφορία της αγοράς ETH, η οποία σίγουρα θα τονώσει την αύξηση της τιμής ETH. Αυτό θα ήθελαν να δουν όλοι οι κάτοχοι ETH. Ως αναπόσπαστα μέρη του οικοσυστήματος Ethereum, οι περισσότεροι μέσοι επενδυτές, ανθρακωρύχοι και ομάδες συγκεντρώνονται από τα κέρδη. Εξάλλου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ανταποκριθούν πρώτα και μετά να μπορούν να διατηρήσουν την ανάπτυξη του Ethereum.

Επομένως, οι παίκτες στο οικοσύστημα Ethereum θα σχηματίσουν μια κοινότητα με κοινά ενδιαφέροντα. Όλοι αναμένουν ότι το Ethereum θα παίξει με ασφάλεια, κάτι που ενδυναμώνει και ωθεί το Ethereum προς τα εμπρός.

Ένας πιο απλός τρόπος συμμετοχής των μέσων επενδυτών είναι η αγορά ETH ή η τοποθέτηση του ETH τους μέσω υπηρεσιών στοιχήματος που παρέχονται από ανταλλαγές ή πορτοφόλια. Εάν θέλετε να εκτελέσετε τον δικό σας κόμβο PoS, δεν είναι τόσο δύσκολο.

Αυτό θα ήθελαν να δουν οι διακομιστές DeFi, καθώς η εφαρμογή κλασματικών αποθεματικών είναι λίγο δύσκολη. Ένα πράγμα είναι ότι η διαχείριση του ενεργητικού σας με το DeFi εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Επιπλέον, άλλες δημόσιες αλυσίδες είναι σχετικά μικρότερες σε όγκο, και μερικές φορές τα κέρδη στοιχήματος θα αποτύχουν να καλύψουν τη ζημία όταν πέσει η τιμή. Ωστόσο, ίσως οι διακομιστές DeFi θα μπορούσαν να δουν τα καθαρά κέρδη στοιχήματος με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία στις ομάδες τους.

Ραούλ: Η διακυβευόμενη οικονομία, για μένα, θα καθορίσει την ασφάλεια του Ethereum. Θέλουμε να κάνουμε το στοίχημα εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των χόμπι που θέλουν να τρέξουν έναν επικυρωτή στο σπίτι. Εάν τα περισσότερα στοιχήματα συμβαίνουν μόνο σε λίγες συγκεντρωτικές ανταλλαγές, πιστεύουμε ότι η αλυσίδα δεν θα είναι τόσο ασφαλής ή αξιόπιστη όσο θα έπρεπε. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα πειραματίζοντας το eth2 συμμετέχοντας σε ένα από τα δημόσια testnets. Στα Prysmatic Labs, διαθέτουμε ένα δημόσιο testnet που ονομάζεται Onyx και μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https://prylabs.net και να παρακολουθείτε εδώ: https://beaconcha.in

Στέφανος: Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος για το Eth2 staking που δίνει ώθηση στην τιμή ETH. Και είναι πιθανό ότι περισσότερα από 10 εκατομμύρια ETH θα κλειδωθούν στο στοίχημα. Για τους μέσους επενδυτές, υπάρχουν τρεις επιλογές: η κατοχή ETH. τρέχοντας κόμβους στοιχηματισμού. επιλέγοντας μια στοιχήματα.

Νομίζω ότι λίγοι χρήστες θα προτιμούσαν να τρέχουν τους δικούς τους κόμβους, καθώς απαιτεί κάποιο τεχνικό υπόβαθρο και κόστος λειτουργίας. Η πρώτη ή η τρίτη επιλογή θα μπορούσε να εξαρτάται από το πόσα ETH θα στοιχηματίσουν μέχρι τότε.

Η Loopring εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παρέχει το αποθεματικό μας, καθώς οι χρήστες δεν θα κερδίσουν επιπλέον κέρδη αφήνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε έξυπνα συμβόλαια. Αλλά με το στοίχημα θα το κάνουν. Ωστόσο, υποσχόμαστε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών θα παραμείνουν μη στερητικά μέσω έξυπνων συμβάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν και να ελέγχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Προκλήσεις στην επέκταση της κοινότητας Ethereum

Ερώτηση: Οι φιλοξενούμενοί μας A Jian και Jason είναι εκπρόσωποι των κινεζικών Ethereum κοινότητες EthFans και Unitimes, οι οποίες έχουν συμβάλει πολύ στην εγχώρια εκπαίδευση και προώθηση του Ethereum.

Αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι προκλήσεις για τους οικοδόμους της κοινότητας στα πρόθυρα του Ethereum 2.0; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι βέλτιστες πρακτικές για την προσέλκυση μελών της κοινότητας ή ακόμα και του πιο γενικού πληθυσμού στην επόμενη γενιά του Ethereum?

Τζιαν: Μια μεγάλη πρόκληση έγκειται στην πολυπλοκότητα και τον διαρκή χάρτη πορείας του συστήματος Eth2, το οποίο απαιτεί περισσότερη υπομονή για να πει τι πραγματικά έχει σημασία στο τρέχον στάδιο και τι είναι πολύτιμο μακροπρόθεσμα. Διαφορετικά, υπάρχει χρόνος για να διαδώσουμε το περίπλοκο σύστημα Eth2 με πιο ευαίσθητες προσπάθειες.

Νομίζω ότι οι οικοδόμοι της κοινότητας πρέπει να διατηρούν μια καλή αίσθηση ολόκληρου του μεταβαλλόμενου οικοσυστήματος, προκειμένου να προσφέρουν ενδιαφέροντα και συναρπαστικά πράγματα. Οι τεχνολογίες μπορεί να είναι στεγνές, αλλά υπάρχουν πάντα θαύματα και καινοτομίες που συμβαίνουν γύρω από το οικοσύστημα Ethereum. Το οικοσύστημα στο σύνολό του είναι διαφορετικό και συναρπαστικό.

Ιάσονας: Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινότητα Ethereum είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί θαυμαστές και συνεισφέροντες στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα blockchain.

Από τη μία πλευρά, το τεχνικό όριο είναι λίγο υψηλό, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν καλή γνώση σε διάφορους κλάδους για να κατανοήσουν καλύτερα το blockchain. Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια τεχνολογία είναι πολύ προχωρημένη για να γίνει δημοφιλής και ακόμη και ορισμένες εξακολουθούν να είναι προκατειλημμένες προς αυτήν. Ας πούμε ότι το Ethereum, με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινότητα προγραμματιστών, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στην οικοδόμηση της κοινότητας του Κινεζικού Ethereum.

Ένα πράγμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι χρήστες περιπλανιούνται στη δευτερογενή αγορά για τα κέρδη τους, αποφεύγοντας την κατασκευή του οικοσυστήματος Ethereum. Επιπλέον, είναι λίγο δύσκολο για ορισμένους πιθανούς μαθητές του Ethereum να ξεπεράσουν το γλωσσικό εμπόδιο, χωρίς την ωριμότητα της κοινότητας και την ταχεία επανάληψη των τεχνολογιών Ethereum. Το Eth2 ή το Eth1.x ενδέχεται να υπάρχουν πριν κανείς καταλάβει το Eth1. Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε την εκπαίδευση στο Ethereum και την ανάπτυξη της κοινότητας προγραμματιστών.

Τώρα έχουμε EthFans, Unitimes, ECN και EthPlanet για να εργαστούμε ως συνεισφέροντες της κινεζικής κοινότητας. Το Eth2 είναι ένα ολοκαίνουργιο ξεκίνημα που είναι επίσης μια ευκαιρία για την κινεζική κοινότητα Ethereum να ευδοκιμήσει. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, όπως διοργάνωση σεμιναρίων στο διαδίκτυο ή εκτός σύνδεσης, εργαστήρια και ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων.

Ακολουθήστε το OKEx στο:

Κελάδημα: https://twitter.com/OKEx

Facebook: https://www.facebook.com/okexofficial/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/okex/

Μεσαίο: https://medium.com/@OKEx

Ομάδα Telegram (Αγγλικά): https://t.me/OKExOfficial_Αγγλικά

Ομάδα Telegram (Ρωσικά): https://t.me/okexofficial_ru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map