DEXs Ride the DeFi Wave: Ρευστότητα, ασφάλεια και δρόμος προς τη μαζική υιοθέτηση

DEX εικόνα

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, ή το DeFi, ήταν πρόσφατα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της συζήτησης στην ευρύτερη κοινότητα κρυπτογράφησης. Η συνολική αξία σε USD κλειδώθηκε στην αγορά DeFi ξεπέρασε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά τον Ιούλιο. ο Αριθμός χρηστών στην αγορά DeFi σημειώθηκε επίσης σημαντική ανάπτυξη, φτάνοντας σχεδόν τις 240.000 από τις 6 Ιουλίου.

Η πρόσφατη εκρηκτική ανάπτυξη της θέσης DeFi πιστεύεται ότι καθοδηγείται από ένα πρωτόκολλο δανεισμού ειδικότερα, το Compound, το οποίο άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα ξεκινώντας με τη διανομή του διακριτικού διακυβέρνησης COMP στα μέσα Ιουνίου. Η Compound ξεπέρασε γρήγορα το συνάδελφο πρωτόκολλο δανεισμού με βάση το Ethereum, το Maker, ως το κορυφαίο έργο DeFi, φτάνοντας σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν κλειδωθεί στο πρωτόκολλο από τις 9 Ιουλίου.

Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το DeFi φαίνεται να ωφέλησε επίσης τις αποκεντρωμένες ανταλλαγές, που συνήθως αναφέρονται ως DEX. Δεδομένα από την υπηρεσία ανάλυσης Ethereum Dune Analytics υποδηλώνει ότι οι όγκοι διαπραγμάτευσης σε DEXs έφτασαν σε υψηλά επίπεδα 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο – αύξηση 70% από τον Μάιο. Συγκεκριμένα, οι πλατφόρμες DEX Uniswap και Curve κυριάρχησαν στην αγορά, με συναλλαγές 446 εκατομμύρια και 350 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Μηνιαίοι τόμοι DEX από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020. Πηγή: Dune Analytics, OKEx Insights

Το OKEx Insights εξετάζει τους λόγους πίσω από την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας των αποκεντρωμένων ανταλλαγών – καθώς και την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας, ασφάλειας και εμπειριών χρηστών που προσφέρει η DEX.

Κεντρικές και αποκεντρωμένες ανταλλαγές

Οι περισσότερες ανταλλαγές κρυπτογράφησης είναι συγκεντρωτικές. Ανταλλαγές όπως το OKEx υπήρξαν από καιρό οι κύριες τοποθεσίες για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, μεταξύ άλλων προσφορών. Στην περίπτωση αυτών των χρηματικών ανταλλαγών, τα χρήματα των χρηστών φυλάσσονται από έναν αξιόπιστο μεσάζοντα – συνήθως τον χειριστή της ανταλλαγής. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα σύστημα με ένα μόνο σημείο αποτυχίας, καθώς η ανταλλαγή έχει συνήθως πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των χρηστών.

Αυτό έχει καταστήσει τις κεντρικές ανταλλαγές πρωταρχικούς στόχους για χάκερ, οι οποίοι είναι σε θέση να κλέψουν εκατομμύρια εκμεταλλευόμενα τρωτά σημεία. Για παράδειγμα, τα 500 εκατομμύρια δολάρια Παραβίαση νομισμάτων Τον Ιανουάριο του 2018 προέκυψαν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με το εάν οι κεντρικές ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών με διαφανή τρόπο.

Μετά από μια σειρά σημαντικών παραβιάσεων ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων 2018 και 2019, οι χρήστες άρχισαν να εξετάζουν αποκεντρωμένες ανταλλαγές. Σε ένα DEX, η διαπραγμάτευση εκτελείται μέσω έξυπνων συμβολαίων σε ένα blockchain. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρίτο μέρος στη συναλλαγή και ότι οι χρήστες έχουν πλήρη έλεγχο των κρυπτονομισμάτων τους.

Σε σύγκριση με τις κεντρικές ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, τα DEX δεν έχουν κανένα σημείο αποτυχίας, καθώς οι χρήστες έχουν πλήρη έλεγχο στα δικά τους χρήματα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν τεράστια ποσά κρυπτονομισμάτων, καθώς ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την εισβολή είναι πολύ υψηλότερο από αυτό σε κεντρικές ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές βλέπουν τελικά τον όγκο

Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές κέρδισαν βραχυπρόθεσμη έλξη το 2018 με τη μη εθελοντική φύση τους και την υποτιθέμενη ενισχυμένη ασφάλεια. Ωστόσο, η διαφημιστική εκστρατεία που περιβάλλει τα DEX εξαφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών σε σύγκριση με τις κεντρικές ανταλλαγές.

Για παράδειγμα, το IDEX είδε 69.339 ανταλλαγές σε δύο εβδομάδες τον Ιούλιο του 2018, ενώ η Bitfinex διευκόλυνε 92.024 συμβάσεις ανταλλαγής σε μόλις δύο ημέρες. Μετά την κορυφή των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαπραγματεύονται σε DEXs τον Μάιο του 2018, η Diar Research έχουν αναφερθεί ότι ο όγκος συναλλαγών της DEX έφτασε στο μηνιαίο χαμηλό των 49 εκατομμυρίων $ τον Ιανουάριο του 2019.

Τα DEX έχουν αρχίσει να κερδίζουν ξανά έλξη το 2020 μετά την άνοδο του Compound και του μεγαλύτερου χώρου DeFi. Για παράδειγμα, ο συνολικός όγκος συναλλαγών σε αποκεντρωμένη καμπύλη ανταλλαγής μεγάλωσε σχεδόν 500% από περίπου 7,1 εκατομμύρια δολάρια κατά την έναρξη της διανομής COMP στις 16 Ιουνίου έως το μέγιστο ρεκόρ των άνω των 42 εκατομμυρίων δολαρίων στις 21 Ιουνίου.


Με τη μανία του DeFi να φτάσει σε μια κατάσταση πυρετού, τελικά οι DEX θα αποκτήσουν ευρεία υιοθέτηση?

Η ρευστότητα παραμένει βασικό μέλημα

Η ρευστότητα είναι αναμφισβήτητα ο βασικός μοχλός για την υιοθέτηση και την ανάπτυξη χρηστών των ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων. Η ρευστότητα αναφέρεται στην ευκολία με την οποία ένα περιουσιακό στοιχείο μετατρέπεται σε μετρητά χωρίς να επηρεάζεται η τιμή του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου. Σε μια εντολή συναλλαγής, μια προσφορά αναφέρεται σε μια εντολή αγοράς και μια ερώτηση αναφέρεται σε μια παραγγελία για πώληση. Το spread αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ της υψηλότερης προσφοράς και της χαμηλότερης ζήτησης. Ένα χαμηλότερο spread δείχνει μια πιο ρευστή αγορά, ενώ ένα υψηλότερο spread δείχνει μια πιο ρευστή αγορά.

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση της ρευστότητας:

  1. Ευκολία, που είναι η ταχύτητα και η προσπάθεια που απαιτείται για τη μετατροπή του περιουσιακού στοιχείου.
  2. Ολίσθηση τιμής, η οποία είναι η διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης τιμής και της τιμής εκτέλεσης σε μια μεγαλύτερη παραγγελία.

Σε μια ρευστή αγορά, τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά με ελάχιστη ολίσθηση. Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους μοντέλων ρευστότητας: παραγγείλετε ανταλλαγές peer-to-peer και ανταλλαγές βάσει αυτοματοποιημένων κατασκευαστών αγοράς.

Μια ανταλλαγή peer-to-peer βιβλίου παραγγελιών χρησιμοποιεί ένα σύστημα προσφοράς / ζήτησης για την εκπλήρωση συναλλαγών. Το εμπόριο είναι μόνο εκτελέστηκε από τη μηχανή αντιστοίχισης της ανταλλαγής όταν η εντολή αγοράς / πώλησης ενός εμπόρου αντιστοιχεί στην αντίθετη παραγγελία σε επιλεγμένη τιμή. Το μοντέλο ανταλλαγής βιβλίων παραγγελιών είναι το βέλτιστο για συγκεντρωτικά χρηματιστήρια με υψηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς αυτό υποδηλώνει υψηλή ρευστότητα και οδηγεί σε σφιχτό spread. Επομένως, οι έμποροι μπορούν να κάνουν μεγάλες παραγγελίες με ελάχιστη ολίσθηση.

Ωστόσο, το μοντέλο ανταλλαγής βιβλίων παραγγελιών δεν λειτουργεί καλά με κέρματα και μάρκες DeFi. Καθώς τα περισσότερα από τα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρηματοδότησης βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια, τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν διαπραγματεύονται ενεργά και δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές και πωλητές στην αγορά. Η σχετική ρευστότητα των διακριτικών τα καθιστά ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των τιμών που προκαλούνται από μεγάλες μεμονωμένες συναλλαγές. Οι τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών, με τη σειρά τους, οδηγούν σε μια ευρεία διάδοση. Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλή μεταβλητότητα τιμών είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν από ανταλλαγές βιβλίων παραγγελιών.

Επειδή τα διακριτικά DeFi δεν αποτελούν αντικείμενο ευρείας διαπραγμάτευσης σε ανταλλαγές βιβλίων, οι πλατφόρμες που βασίζονται σε αυτοματοποιημένους κατασκευαστές αγοράς χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση. Μια ανταλλαγή που βασίζεται σε AMM χρήσεις ένα σύνολο ντετερμινιστικών αλγορίθμων που ορίζουν παραμέτρους για τη συγκέντρωση ρευστότητας από εμπόρους και κάνουν αγορές. Αντί να χρησιμοποιούν ένα παραδοσιακό βιβλίο παραγγελιών για παραγγελίες αγοράς και πώλησης, τα χρήματα τόσο για αγοραστές όσο και για πωλητές σε ανταλλαγές που βασίζονται σε AMM αποθηκεύονται σε ομάδες ρευστότητας στην αλυσίδα.

Στο πλαίσιο της DeFi, τα συστήματα AMM έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα μεγάλο απόθεμα ρευστότητας που επιτρέπει την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με το να έχεις ζεύγη συναλλαγών. Σε σύγκριση με μια παραδοσιακή ανταλλαγή βιβλίων παραγγελιών, οι παραγγελίες των εμπόρων δεν χρειάζεται να αντιστοιχίζονται με άλλους εμπόρους στις ομάδες ρευστότητας. Αντ ‘αυτού, αυτές οι ομάδες εξασφαλίζουν συνεχή ρευστότητα όταν οι έμποροι καταθέτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αυτό. Επιπλέον, η τιμολόγηση των μαρκών στο σύνολο ρευστότητας καθορίζεται από έναν αλγόριθμο που έχει οριστεί σε έξυπνα συμβόλαια, αντί να συγκεντρώνει πληροφορίες τιμολόγησης σε ανταλλαγές.

Οι ομάδες ρευστότητας είναι επωφελείς τόσο για τις ομάδες πίσω από αυτά τα νομίσματα και μάρκες DeFi όσο και για τους επενδυτές των περιουσιακών στοιχείων. Για ομάδες έργων, ομάδες ρευστότητας αφαιρώ τις ανάγκες για εκκίνηση ενός δικτύου παροχής ρευστότητας πριν το έργο προσφέρει πραγματική χρησιμότητα. Για τους επενδυτές, οι ομάδες ρευστότητας τους δίνουν τη δυνατότητα να αποσύρουν κέρματα και μάρκες όταν δεν διαπραγματεύονται ενεργά.

Εξόρυξη ρευστότητας και καλλιέργεια απόδοσης

Η δραματική άνοδος του Compound έχει ενθαρρύνει τη «καλλιέργεια απόδοσης» – τη χρήση ενός ή πολλών πρωτοκόλλων DeFi για τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων αποδόσεων. Η καλλιέργεια απόδοσης έχει γίνει ακόμη πιο δημοφιλής με την άνοδο της λεγόμενης «εξόρυξης ρευστότητας» ή την απόκτηση ενός νέου νομισματοκοπείου πρωτοκόλλου εκτός από τακτικές επιστροφές.

Εξόρυξη ρευστότητας αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία ένας αγρότης απόδοσης συμμετέχει στην αγορά για να συνεισφέρει την απαραίτητη ρευστότητα σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα ή διακριτικό και, με αυτόν τον τρόπο, κερδίζει το ποσοστό απόδοσης, συν μια επιπλέον μονάδα του διακριτικού του πρωτοκόλλου.

Όταν η Compound διανέμει το διακριτικό διακυβέρνησής της, το COMP, ο μηχανισμός εξόρυξης ρευστότητας οδήγησε σε μια τεράστια ώθηση στη γεωργική απόδοση καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους και να κερδίσουν COMP – το οποίο θα διανεμηθεί στους χρήστες μέσω εξόρυξης ρευστότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η επιτυχία του Compound παρατηρήθηκε ομοίως με άλλα πρωτόκολλα DeFi – όπως το Balancer, ένα πρωτόκολλο DEX που προσφέρει ομάδες πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων και επιτρέπει σε όλους να γίνουν πάροχοι ρευστότητας στην πλατφόρμα. Από τα τέλη Ιουνίου, υπήρχαν δύο πηγές εισοδήματος για τους παρόχους ρευστότητας στο Balancer, τα τέλη συναλλαγών και οι ανταμοιβές στο πρόσφατα νομισματοκοπείο BAL – το διακριτικό διακυβέρνησης του πρωτοκόλλου – διανεμήθηκε για εξόρυξη ρευστότητας.

Το BAL προορίζεται σερβίρισμα ως κίνητρο για τους εμπόρους και τους παρόχους ρευστότητας να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων του πρωτοκόλλου. Η πρόσφατη διανομή του BAL παρέχει μια επιπλέον πηγή εσόδων για παρόχους ρευστότητας στο Balancer, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για κέρδη BAL. Αυτό οδήγησε σε αύξηση πάνω από 300% της συνολικής κλειδωμένης αξίας (USD) στο Balancer από την έναρξη της διανομής του διακριτικού στις 23 Ιουνίου.

Συνολική τιμή κλειδωμένη (USD) στο Balancer. Πηγή: Παλμός DeFi

Η βιωσιμότητα της εξόρυξης ρευστότητας, ωστόσο, είναι ακόμη προς συζήτηση. Ο Bobby Ong, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κρυπτογράφησης CoinGecko, δήλωσε στο OKEx Insights ότι τα πράγματα φαίνονται καλά νωρίς. Αυτός εξήγησε:

«Το μοντέλο εξόρυξης ρευστότητας είναι μια μορφή κινήτρων πρωτοκόλλου παρόμοια με το σύστημα ανταμοιβής μπλοκ απόδειξης εργασίας. Το πληθωριστικό μοντέλο εντάσσεται στο πρωτόκολλο και το νομισματικό μοντέλο είναι γνωστό σε όλους.

Η βιωσιμότητα του μοντέλου εξόρυξης ρευστότητας θα εξαρτηθεί από την ποσότητα χρήσης που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το πρωτόκολλο κατά την περίοδο παροχής κινήτρων. Η ιδέα είναι ότι αρκετοί χρήστες θα χρησιμοποιήσουν τα πρωτόκολλα μετά τη μείωση ή την κατάργηση του κινήτρου, ώστε να γίνει ένα αειφόρο οικοσύστημα όπου τα διακριτικά διακυβέρνησης έχουν ζήτηση να ψηφίσουν για θέματα διακυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο, θα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε τίποτα – αλλά τα πρώτα σημάδια είναι αρκετά θετικά. “

Το μοντέλο εξόρυξης ρευστότητας που υιοθετήθηκε από ορισμένα DEX οδήγησε σε βραχυπρόθεσμη αύξηση των μεριδίων αγοράς τους κατά όγκο συναλλαγών. Για παράδειγμα, από τότε που η Balancer ανακοίνωσε τη διανομή του διακριτικού διακυβέρνησής της, το μερίδιο αγοράς του στον όγκο συναλλαγών αυξήθηκε από 1,66% σε 13,53% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 22 Ιουνίου.

Μερίδιο αγοράς ανά εβδομαδιαίο όγκο αποκεντρωμένων ανταλλαγών. Πηγή: Dune analytics, OKEx Insights

Ο Fredrik Haga, συνιδρυτής της Dune Analytics, δήλωσε στο OKEx Insights ότι αισθάνεται σίγουρος ότι ο όγκος συναλλαγών των DEXs μπορεί να διατηρήσει τη θετική του δυναμική τον Ιούλιο. Αυτός εξήγησε:

«Φαινόταν τον Ιούνιο ότι ο όγκος των συναλλαγών καθορίστηκε από τη γεωργία απόδοσης σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, έχει περάσει περίπου το 1/4 του Ιουλίου και έχουμε δει περίπου 420 εκατομμύρια δολάρια να διαπραγματεύονται σε DEX. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο Ιούλιος θα προσγειωθεί στον ίδιο όγκο με τον Ιούνιο (διαπραγματεύεται ~ $ 1,5 δισ.). “

Μηνιαίος αποκεντρωμένος όγκος συναλλαγών ομαδοποιημένος ανά έτος. Πηγή: Dune Analytics, OKEx Insights

Ενώ οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών σε DEX τον Ιούλιο έχουν ήδη ξεπεράσει εκείνους του περασμένου έτους, κοιτάζοντας μπροστά το τρίτο τρίμηνο του 2020, η Haga τόνισε μερικά DEX για να παρακολουθεί:

«Από την αναφορά των Balancer και Curve, γίνεται προφανές ότι οι αυτοματοποιημένοι κατασκευαστές αγοράς μπορούν να αυξήσουν τον όγκο πολύ γρήγορα. Τώρα θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αποδίδουν νέα μοντέλα όπως το Πρωτόκολλο Gnosis – το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο – και εάν μπορούν να προσελκύσουν ρευστότητα. Επιπλέον, με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οι λύσεις επιπέδου 2 όπως το Loopring και το Diversifi θα είναι ενδιαφέρουσες να ακολουθήσουν. “

Τα DEX έχουν ακόμη πολύ δρόμο για τη μαζική υιοθέτηση

Παρά τον αυξανόμενο όγκο των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων τον Ιούνιο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για τη σύγκριση των DEX με τα κεντρικά χρηματιστήρια κρυπτογράφησης – τα οποία υπερηφανεύονται σε μεγάλο βαθμό για το μερίδιο των χρηστών και των όγκων συναλλαγών. Όπως υποδεικνύεται από έρευνα από το TokenInsight, από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο όγκος συναλλαγών σε DEX αντιπροσώπευε μόνο το 2,68% των συνολικών spot spot σε ολόκληρη την αγορά κρυπτογράφησης.

Όσον αφορά το δολάριο ΗΠΑ, ο όγκος συναλλαγών σε DEX έφτασε τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2020 – σε σύγκριση με τα 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που διαπραγματεύονται σε ολόκληρη την κρυπτογράφηση. Αν και η αναλογία είναι ακόμη μικρή, αυτή ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη φορά που οι όγκοι DEX αποτελούσαν περισσότερο από 0,01% του συνολικού όγκου spot, αναφέρει το TokenInsight.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουν επίσης εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτηση αποκεντρωμένων ανταλλαγών, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη εκμετάλλευση του Balancer ύψους 500.000 δολαρίων. Στις 29 Ιουνίου, CoinDesk έχουν αναφερθεί ότι ένας εισβολέας είχε εκμεταλλευτεί ένα κενό στο πρωτόκολλο, δανείζοντας 23 εκατομμύρια δολάρια αξίας WETH. Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε διαπραγματεύονταν συνεχώς το WETH έναντι της Statera (STA) με αυξανόμενες ποσότητες – αποστραγγίζοντας το ρευστότητα της STA. Η ταυτότητα του χάκερ παραμένει μυστήριο και η ομάδα της Statera ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν τα θύματα της εισβολής.

Ο Τζέι Ζου, διευθύνων σύμβουλος του πρωτοκόλλου DEX Loopring, δήλωσε στο OKEx Insights ότι ο περιορισμός της απόδοσης του Ethereum ρίχνει επίσης φως στα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι DEX. Αυτός εξήγησε:

«Η ανησυχία μου είναι ο τεχνολογικός περιορισμός σχετικά με την απόδοση του Ethereum. Η εκδήλωση «black swan» στις 12 Μαρτίου έχει εξατμίσει την αξία της αγοράς DeFi κατά 50% σε μια μέρα. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον blockchain δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των χρηστών DeFi εάν η τιμή αλλάξει δραματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ μερικά από τα κορυφαία πρωτόκολλα DeFi όπως το MakerDAO και το dYdX χρησιμοποιούν λύσεις κλιμάκωσης layer-1 στο blockchain, θα δούμε όλο και περισσότερους dapps να υιοθετούν λύσεις κλιμάκωσης layer-2 τον επόμενο χρόνο. “

Οι κακές διεπαφές χρήστη σε αποκεντρωμένες ανταλλαγές, σε σύγκριση με τις δημοφιλείς κεντρικές ανταλλαγές, εμποδίζουν επίσης την υιοθέτηση των χρηστών. Ο Ong του CoinGecko είπε στο OKEx Insights ότι η πολυπλοκότητα της χρήσης DEX εμποδίζει την εμπειρία του χρήστη και, ως εκ τούτου, παραμένει εμπόδιο που εμποδίζει το DeFi να μεταβεί στο mainstream. Εκπόνησε:

«Είναι δύσκολο για κανέναν να καταλάβει την έννοια του πώς να προσφέρει υψηλές αποδόσεις. Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την έννοια των αυτοματοποιημένων κατασκευαστών της αγοράς, των ομάδων ρευστότητας κ.λπ. σε οποιονδήποτε, ακόμη και σε συμμετέχοντες στον κλάδο της κρυπτογράφησης. Για ένα άτομο με μέση γνώση κρυπτογράφησης να τα χρησιμοποιήσει, πρέπει να είναι εξοικειωμένο με το Metamask, να λαμβάνει ETH ή / και stablecoins – για να μην αναφέρουμε τα διάφορα διαθέσιμα stablecoin, όπως DAI, USDT, USDC κ.λπ. – ή να χρησιμοποιεί ένα ταμπλό σαν το Instadapp να εκτελεί σωστά τη γεωργική απόδοση. ”

Ο Ong επεσήμανε επίσης ότι, προς το παρόν – με υψηλές χρεώσεις στο Ethereum μεταξύ άλλων – για να είναι αποτελεσματική η καλλιέργεια απόδοσης στα πρωτόκολλα DeFi, απαιτεί από τους χρήστες να καταθέσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να ξεκινήσουν, “τουλάχιστον 10.000 $ για να δουν κάποια πραγματικά κέρδη. ” Αυτός πρόσθεσε:

«Αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια απόδοσης DeFi είναι τώρα ουσιαστικά ένα παιχνίδι που παίζεται από μεγάλες φάλαινες που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο έξυπνων συμβάσεων για να έχουν υψηλή απόδοση».

Εκτός από τα προαναφερθέντα εμπόδια, ο Jon Jordan, διευθυντής επικοινωνιών στην αποκεντρωμένη εταιρεία δεδομένων δεδομένων DappRadar, μοιράστηκε με την OKEx Insights την πεποίθησή του ότι η αδράνεια της χρήσης κεντρικών ανταλλαγών καθιστά τα DEXs «μακριά από το mainstream». Αυτός εξήγησε:

«Νομίζω ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα DEX δεν έχουν γίνει mainstream είναι το ιστορικό ζήτημα που κατά την πρώτη άνθηση της κρυπτογράφησης, ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε αυτά τα νέα περιουσιακά στοιχεία ήταν η χρήση κεντρικών ανταλλαγών. Μόλις κάποιος εγγραφεί και αρχίσει να νιώθει άνετα χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο προϊόν, είναι πολύ δύσκολο να τους κάνει να στραφούν σε οτιδήποτε άλλο.

Πιο συγκεκριμένα, ωστόσο, το πρόβλημα με τα DEX ήταν πάντα (και συνεχίζει να είναι) ότι είναι πιο αργά, πιο ακριβά στη χρήση και προσφέρουν λιγότερη ρευστότητα από τα κορυφαία κεντρικά χρηματιστήρια. Αυτό συνδυάζεται με πολλά ζητήματα ασφαλείας. Για αυτούς τους λόγους, δεν βλέπω τα DEX να γίνονται mainstream προϊόντα. “

Ενώ η Jordan πιστεύει ότι τα DEX δεν θα ενσωματωθούν βραχυπρόθεσμα, πιστεύει ότι προσφέρουν δύο σαφή πλεονεκτήματα για τους χρήστες:

«Το πρώτο πλεονέκτημα του DEX δεν είναι περιορισμοί KYC / AML, κάτι που είναι σημαντικό για ορισμένους χρήστες. Το κύριο πλεονέκτημα είναι αυτό που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο τα DEX ενσωματώνονται στην ευρύτερη έκρηξη DeFi. Αυτό έχει δει την άνοδο προϊόντων όπως Uniswap, Kyber, 1inch, Curve κ.λπ., στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση με νέους τρόπους ως μέρος μιας σύνθετης συναλλαγής DeFi, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλές ενέργειες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που προσφέρει η DEX είναι το φαινόμενο της καλλιέργειας απόδοσης. Οι χρήστες μεγιστοποιούν την ικανότητά τους να καλλιεργούν το νέο διακριτικό COMP της Compound, καταθέτοντας ασφάλεια, λαμβάνοντας δάνεια και ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια έκρηξη σε όγκους DeFi και DEX, αν και ο αριθμός των χρηστών παραμένει πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τις κεντρικές ανταλλαγές. “

Στη συνομιλία του με το OKEx Insights, ο Jordan του DappRadar σημείωσε επίσης την πεποίθησή του ότι τα DEXs θα ενσωματωθούν πλήρως στο οικοσύστημα DeFi:

«Περιμένω ότι θα δούμε μια μετατροπή των DEX καθώς θα ενσωματωθούν πλήρως στο οικοσύστημα DeFi. Και κάποια στιγμή μάλλον θα σταματήσουμε να μιλάμε για DEX ως ξεχωριστό τύπο προϊόντος. “

Ενώ οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές – και το DeFi στο σύνολό τους – βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια και παραμένουν αποτελεσματικά διαθέσιμα σε μια περιορισμένη βάση χρηστών, το Ong της CoinGecko πιστεύει ότι το DeFi εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για τον εκδημοκρατισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλους:

«Είμαι γενικά αισιόδοξος για το μέλλον του DeFi. Αυτή είναι η αρχή μιας πορείας ανάπτυξης πολλών δεκαετιών και η DeFi μας υπόσχεται πολλές δυνατότητες στην αποκέντρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Αν και υπάρχουν πολλά προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι κλίμακες Ethereum και οι προγραμματιστές DeFi γίνονται πιο εξελιγμένοι, αυτά τα πράγματα θα βελτιωθούν και η εμπειρία των χρηστών θα γίνει πολύ καλύτερη έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό. Όταν συμβεί αυτό, οι σύνθετες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με υψηλότερες αποδόσεις στις επενδύσεις θα εκδημοκρατιστούν σε όλους και όχι μόνο στους πλούσιους ».

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map