Είναι το DCEP crypto; Εμπειρογνώμονες του κλάδου συζητούν το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας

Τις τελευταίες εβδομάδες, το πολυαναμενόμενο ψηφιακό γιουάν της Κίνας – Ψηφιακή Ηλεκτρονική Πληρωμή Νομισμάτων (DCEP) – ανέκτησε τη δημοτικότητά του στα κρυπτογραφημένα και τα mainstream μέσα ενημέρωσης καθώς εμφανίστηκαν περισσότερες ειδήσεις για την ανάπτυξή της. Από τον Ιανουάριο, το θέμα καλύπτεται από τα mainstream μέσα, συμπεριλαμβανομένων CNBC, Φορμπς και Ενσύρματο.

Το έργο, με επικεφαλής την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, PBoC, επανεμφανίστηκε στο ραντάρ της βιομηχανίας στις 14 Απριλίου, όταν στιγμιότυπο οθόνης δημοσιεύθηκε δείχνοντας ότι το DCEP δοκιμάστηκε σε Suzhou, Chengdu, Xiongan και άλλες περιοχές. Ακόμα πιο πρόσφατο Νέα, από τις 23 Απριλίου, αποκάλυψε ότι οι Starbucks και Mcdonalds είναι από τους γίγαντες λιανικής που καλούνται να συμμετάσχουν στη δοκιμή του ψηφιακού νομίσματος σε μια περιοχή.

Όταν τα μέσα καλύπτουν το DCEP – ή οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), για αυτό το θέμα – τείνει να υπάρχει η υπόθεση ότι α) το νόμισμα βασίζεται σε blockchain και β) η ύπαρξή του είναι συνεπώς σχετική με τη βιομηχανία crypto και blockchain.

Ζητήσαμε από τους ειδικούς της blockchain, της τεχνολογίας και των οικονομικών να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο DCEP, την τεχνολογία πίσω από αυτό και τι σημαίνει η ύπαρξή της για τη βιομηχανία.

Η ιστορία του DCEP

Το DCEP ήταν το πρώτο εισήχθη στο κοινό από τον Zhou Xiaochuan, τον πρώην κυβερνήτη της PBoC, σε συνέντευξη τύπου στο 13ο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο στις 9 Μαρτίου 2018. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός «υψηλού επιπέδου» του ψηφιακού νομίσματός του είχε ολοκληρωθεί, προσθέτοντας "Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε σταθερά στην ανάπτυξη νομικών ψηφιακών νομισμάτων. ” Αυτό το μήνα, ήταν αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, ο καθηγητής Chongqing Technology and Business University, Changyong Liu, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην ιστορία της οικονομικής θεωρίας από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνγκ, δήλωσε στο OKEx ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας εργάζεται για ένα ψηφιακό νόμισμα εδώ και πολλά χρόνια. Εξήγησε την προέλευση της ανάπτυξης του DCEP:

«Στα τέλη του 2013, το bitcoin έκανε την πρώτη του είσοδο στην Κίνα. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δημιούργησε ένα ερευνητικό ινστιτούτο αφιερωμένο στα ψηφιακά νομίσματα και άρχισε να μελετά πώς να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων και να βελτιώσει το κινεζικό Yuan σύστημα με τεχνολογία blockchain.

Αλλά από το 2014 έως το 2018, η πρόοδος του DCEP ήταν αργή, ίσως επειδή η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του bitcoin ή του blockchain είναι ασυμβίβαστη με την ίδια τη φύση του νόμιμου εθνικού νομίσματος ως το renminbi (RMB).

Η ξαφνική επιτάχυνση του DCEP στα τέλη του 2019 οφείλεται άμεσα στις προετοιμασίες […] του Facebook για έναρξη ΖΥΓΟΣ. Παρά τον ισχυρισμό του ότι είναι υπερ-κυρίαρχο και υπηρεσία για την παγκόσμια χρηματοδότηση, οι ιδρυτές του Libra, τα μέλη της εταιρικής σχέσης και τα νομίσματα αγκύρωσης έχουν απορρίψει συνειδητά την Κίνα.

Αυτό έχει αφήσει την κεντρική τράπεζα της Κίνας να αισθανθεί την πίεση του επείγοντος διεθνούς ανταγωνισμού στον τομέα του ψηφιακού νομίσματος. “

Πώς σχετίζεται το DCEP της Κίνας με τη βιομηχανία blockchain / crypto?

“Το DCEP δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα blockchain”

Ο καθηγητής Liu σημείωσε επίσης ότι το «πείραμα» του DCEP ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτικό, προσθέτοντας:

«Επομένως, είναι δύσκολο να κριθεί αν ο στόχος του είναι να προωθήσει ενεργά τη νομισματική μεταρρύθμιση προσαρμοσμένη στην οικονομία του Διαδικτύου ή να προστατεύσει παθητικά το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Δεδομένου ότι το DCEP εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά ένα νόμισμα fiat που κυριαρχείται από την κεντρική τράπεζα, δεν μπορεί να αποκεντρωθεί.

Ο Mu Changchun, διευθυντής του έργου DCEP, έχει ήδη που αναφέρθηκαν ότι το DCEP δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα τεχνολογία blockchain.


Προς το παρόν, το DCEP είναι κυρίως ένας τεχνικός μετασχηματισμός του μηχανισμού έκδοσης και κυκλοφορίας RMB. Το DCEP δεν εντάσσεται στην παγκόσμια τρέλα blockchain. ”

Όταν μιλάμε για το εάν το DCEP είναι καλό για τη βιομηχανία blockchain, ο καθηγητής Liu δήλωσε:

«Είναι κυρίως ένας τεχνικός μετασχηματισμός, δεν αλλάζει τη φύση του RMB και των σχετικών ρυθμιστικών συστημάτων, επομένως, το DCEP δεν θα προσφέρει μεγάλη ευκολία στην τρέχουσα βιομηχανία blockchain ή στον κλάδο κρυπτονομισμάτων.

Εν ολίγοις, δεν έχουμε μια πύλη RMB προς bitcoin αυτήν τη στιγμή και δεν θα έχουμε DCEP στην πύλη bitcoin στο εγγύς μέλλον. Ενώ το DCEP δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα τεχνολογία blockchain, χρησιμοποιεί ασύμμετρη κρυπτογραφία, η οποία είναι ο θεμελιώδης λόγος για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών που παρέχει το DCEP και είναι ίσως η πιο σημαντική σύνδεση μεταξύ του DCEP και της βιομηχανίας blockchain / crypto. ”

Το DCEP είναι ένα κεντρικό crypto

Ο καθηγητής Liu επέμεινε ότι το DCEP δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση, υποστηρίζοντας:

«Το ίδιο το DCEP είναι ένα κρυπτογράφηση, αλλά δεν είναι μια αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση – είναι μια κεντρική κρυπτογράφηση.

Ωστόσο, το DCEP έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κεντρικά κρυπτονομίσματα, επειδή για ένα συγκεντρωτικό κρυπτογράφηση, όσο ισχυρότερο είναι το κέντρο, τόσο μεγαλύτερο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Κυκλοφορούν σήμερα πολλά ιδιωτικά κουπόνια. Αυτά τα διακριτικά είναι συγκεντρωτικά και έχουν πολύ χαμηλότερη αξιοπιστία από το DCEP. Στο παρελθόν, αυτά είχαν κάποια πλεονεκτήματα έναντι του RMB, κυρίως μέσω της κρυπτογραφίας. Αυτό το πλεονέκτημα χάθηκε όταν το RMB μετασχηματίστηκε επίσης χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία. “

Η προγραμματιζόμενη φύση του DCEP θα το κάνει σημαντικό μακροπρόθεσμο

Ο Yan Meng, αντιπρόεδρος του κινεζικού δικτύου προγραμματιστών λογισμικού (CSDN), που επικεντρώνεται στην οικονομική έρευνα για τη μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών της χώρας, πιστεύει επίσης ότι το DCEP δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κρυπτογράφηση βραχυπρόθεσμα. Δήλωσε:

«Το DCEP έχει μόνο ένα φανταστικό αντίκτυπο στον κόσμο της κρυπτογράφησης βραχυπρόθεσμα, καθώς η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα ρυθμίσει αυστηρά τις ροές του DCEP τις πρώτες μέρες. Μερικοί άνθρωποι στον κόσμο της κρυπτογράφησης μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να δημιουργήσουν διαφημιστική εκστρατεία, αλλά επειδή η κεντρική τράπεζα διατηρεί μια φιλική στάση απέναντι στην κρυπτογράφηση, δεν βλέπω καμία πιθανότητα ότι το DCEP θα βοηθούσε την κρυπτογράφηση με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Meng πιστεύει επίσης, ωστόσο, ότι το DCEP θα αλλάξει μακροπρόθεσμα τον κόσμο της κρυπτογράφησης:

«Ο σχεδιασμός του DCEP διατηρεί μια λειτουργικότητα προγραμματισμού, η οποία ονομάζεται« script », και οι σχεδιαστές σχεδιάζουν να κάνουν το ψηφιακό νόμισμα προγραμματιζόμενο στο μέλλον. Εάν κάποια μέρα οι ρυθμιστές ανοίξουν τη λειτουργικότητα προγραμματισμού στο κοινό, η κοινότητα κρυπτογράφησης θα μπορούσε εύκολα να το εκμεταλλευτεί και να ενσωματώσει το DCEP σε ένα πλήθος DApps, ειδικά εφαρμογών DeFi. Στη συνέχεια, ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ανθρώπων θα εμπλακεί στην οικονομία κρυπτογράφησης. “

Όπως ο Meng, ο Ken Huang – συνιδρυτής του Metaverse DNA – πιστεύει επίσης ότι ο αντίκτυπος του DCEP θα είναι σημαντικός επειδή μπορεί να προγραμματιστεί:

“Χάρη στον προγραμματιζόμενο χαρακτήρα του DCEP, αξιοποιώντας έξυπνα συμβόλαια, μπορεί κανείς να δημιουργήσει εφαρμογές πάνω από το DCEP για διάφορες περιπτώσεις πραγματικής χρήσης, όπως κρατική επιχορήγηση, παρακολούθηση δωρεών φιλανθρωπίας, εμπορική χρηματοδότηση, φορολογία και διασυνοριακές πληρωμές στο μέλλον. Βλέπω ότι θα υπάρξει σταδιακή υιοθέτηση για λίγα χρόνια και μια ξαφνική αύξηση των περιπτώσεων χρήσης και ευρύτερες υιοθεσίες σε χρονικό διάστημα περίπου 5 έως 10 ετών."

Ο Huang πιστεύει ότι το DCEP σχετίζεται με το blockchain από τεχνολογική άποψη, δηλώνοντας: «η δοκιμαστική έκδοση του DCEP αξιοποιεί επί του παρόντος βασικές τεχνολογίες blockchain όπως η κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού, το UTXO, το έξυπνο συμβόλαιο και το ψηφιακό πορτοφόλι».

«Ο άμεσος αντίκτυπος είναι η διανοητική σκέψη»

Μιλώντας για τη συνάφεια του DCEP με τον κόσμο της κρυπτογράφησης, Shuyao Kong, a αρθρογράφος εστιάζοντας στην κινεζική αγορά στα κρυπτογραφημένα μέσα Decrypt, δήλωσε στο OKEx ότι «η έναρξη του DCEP, ανεξάρτητα από τον αρχιτέκτονα, τη χρήση ή ακόμη και τον σκοπό του, στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια μεγάλη οντότητα, αν και συγκεντρωμένη." Συνέχισε:

"Νομίζω ότι θέτει το ερώτημα τι μπορεί να κάνει ένα δίκτυο blockchain, διευρύνοντας τη φαντασία μας για το πώς θα μοιάζει ένα εθνικό ρευστό νόμισμα. Κοιτάξτε πώς το DCEP παίρνει πρωτοσέλιδα. Ο άμεσος αντίκτυπος είναι ο συλλογισμός. ”

Η συνολική σημασία του DCEP

Η σημασία θα είναι ορατή μέσω επανάληψης

Σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του κυβερνητικού ψηφιακού νομίσματος, το Decrypt’s Kong δήλωσε:

«Αντιμετωπίζω το DCEP ως μια άλλη λύση λογισμικού, πράγμα που σημαίνει ότι η σημασία μπορεί να φανεί μόνο μέσω γύρων επαναλήψεων. Από βραχυπρόθεσμη προοπτική, η σημασία μπορεί να είναι ρητορική, αλλά θα μπορούσε οριακά να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της κινεζικής κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο κυβερνώνται οι άνθρωποι ».

Όπως το Libra, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος είναι υπερβολικός

Σχετικά με τη σημασία του έργου, ο καθηγητής Liu δήλωσε ότι «η σημασία του DCEP είναι υπερβολική προς το παρόν, επειδή το DCEP είναι μόνο ένας τεχνικός μετασχηματισμός της έκδοσης και κυκλοφορίας χρημάτων στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα." Συνέχισε:

"Η τρέχουσα δοκιμή και η εφαρμογή της δεν προσανατολίζονται άμεσα στις πιο σημαντικές επιχειρήσεις πληρωμών μέσω Διαδικτύου (WeChat Pay / Alipay).

Οι τρέχουσες υπερεκτιμήσεις για τη σημασία του DCEP είναι πολύ παρόμοιες με την περσινή περίπτωση Libra: και οι δύο υποτιμούν τη δυσκολία της αλλαγής στην παραδοσιακή οικονομία και υπερεκτιμούν τη δύναμη της τεχνολογίας blockchain και των κεντρικών θεσμών.

Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι, όπως και ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της Libra είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και του κοινού, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του DCEP είναι να προκαλέσει ανταγωνισμό μεταξύ κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, το παραδοσιακό νομισματικό σύστημα πρέπει να αλλάξει παθητικά ανταγωνισμός.”

Αντίκτυπος για τη διεθνή εκκαθάριση

Ο Yin Cao, διευθύνων σύμβουλος του Digital Renaissance Foundation – ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα σε μια ομιλία για το DCEP, υπό την εποπτεία του Διευθυντή Χρηματοοικονομικών Αγορών της OKEx, Lennix Lai – δήλωσε στο OKEx ότι το DCEP είναι στην πραγματικότητα σημαντικό ήδη, υποστηρίζοντας:

«Το DCEP έχει γίνει η εθνική οικονομική πολιτική της Κίνας. Από το κέντρο του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας έως τις τοπικές κυβερνήσεις και τις κρατικές εμπορικές τράπεζες, οι προετοιμασίες για το DCEP βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υποθέτω ότι το DCEP εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποδομή εκκαθάρισης για να αντικαταστήσει την εκκαθάριση δολαρίου ΗΠΑ στην περιοχή των χωρών One Belt One Road, δημιουργώντας έτσι έναν οικονομικό κύκλο RMB.

Εσωτερικά, μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα διάφορες νομισματικές πολιτικές, ή ακόμη και να εφαρμόσει μη συμβατικές πολιτικές αρνητικού επιτοκίου, και αυτό θα παρείχε πολύτιμο χώρο νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση πιο έντονων διεθνών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών αναταραχών στο μέλλον. ”

Ο Κάο πρόσθεσε:

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εθνικές χρηματοοικονομικές στρατηγικές, το DCEP της Κίνας καλεί για πρώτη φορά ιδιωτικές εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent να συμμετάσχουν και να συμμετάσχουν βαθιά, υποδεικνύοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θέλει να είναι σε θέση να ενσωματώσει την τεράστια βάση χρηστών των πολύ μεγάλων εταιρειών Διαδικτύου της Κίνας. Η τεχνολογία αυτών των εταιρειών Διαδικτύου και η αποτελεσματική στρατηγική ικανότητα υλοποίησης μπορούν να εξυπηρετήσουν την εθνική μεγάλη εικόνα. «

Σχετικά με αυτό το θέμα, ο Huang της Metaverse DNA πιστεύει ότι το DCEP δεν είναι η σωστή προσέγγιση για τη διεθνοποίηση RMB και τη μείωση της κυριαρχίας του USD ΤΑΧΥΣ Σύστημα. Σημείωσε ότι «το σύστημα διασυνοριακών διατραπεζικών πληρωμών RMB (CIPS) κυκλοφόρησε στις 8 Οκτωβρίου 2015, αλλά το RMB αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος (δολάρια ΗΠΑ άνω του 67%). Το DCEP ως αποθεματικό νόμισμα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με αυτό του CIPS. “

Οι απόψεις και οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά εκείνες των αναφερόμενων ομιλητών και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του OKEx.

Τα σχόλια από τους Τσανγκγιόνγκ Λιου και Γιν Κάο μεταφράστηκαν από τα κινέζικα από τον συγγραφέα του άρθρου, αναλυτή του OKEx, Yansong Liu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map