Μαθήματα από το Crypto-Tsunami

Αρχικός συγγραφέας:Ντέιβιντ Γουίσμπεργκερ

Καθώς το 2018 έχει πλέον τελειώσει, υπάρχει μια πληθώρα τόσο των προβλέψεων όσο και των σχολίων «σε έτος αναθεώρησης». Σε όλα αυτά τα άρθρα, γράφονται πολλά για τα συντρίμμια που αφέθηκαν από το τσουνάμι της κρυπτογράφησης, όπου το crypto ανέβηκε στα μετεωρικά ύψη το 2017, ακολουθούμενο από μια βάναυση αγορά αρκούδων το 2018. Το 2017 είδαμε ιστορίες απίστευτου πλούτου και προβλέψεις για την παγκόσμια αλλαγή τεχνολογίες. Το 2018, είδαμε θετικές και αρνητικές ιστορίες. Από τη θετική πλευρά, η υιοθέτηση συνεχίζει να αυξάνεται και πολλά ονόματα νοικοκυριών έχουν ανακοινώσει σχέδια για είσοδο στην αγορά. Ταυτόχρονα, υπήρξαν πολλές αναφορές σχετικά με κανονιστικές ενέργειες, περιπτώσεις απάτης και, φυσικά, τα καταστροφικά αποτελέσματα ακατάλληλων επενδύσεων που πραγματοποίησαν επενδυτές.

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθει η βιομηχανία είναι ότι υπάρχουν λόγοι πίσω από πολλές από τις αρνητικές ιστορίες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής απληστίας, της απάτης και της οργανωμένης χειραγώγησης της αγοράς που συνέβη. Το μη χρηματοοικονομικό υπόβαθρο πολλών συμμετεχόντων βοήθησε στη δημιουργία μιας κουλτούρας όπου το «προειδοποιητικό κενό» θεωρήθηκε αποδεκτό, ενώ, ταυτόχρονα, εκείνοι που διαχειρίζονται τις περισσότερες αγορές κρυπτογράφησης είχαν μικρή εμπειρία με αρχές χρηματοπιστωτικής αγοράς όπως η καλύτερη εκτέλεση ή οι δίκαιες και εύρυθμες αγορές. Με αυτό το σκηνικό, η αγορά κρυπτογράφησης αναπτύχθηκε ραγδαία καθώς η γοητεία μιας νέας τεχνολογίας πυροδότησε τις φαντασίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα έναν επιταχυνόμενο κύκλο απληστίας και φόβου.

Το 2017-2018 ήταν, από πολλές απόψεις, αρκετά παρόμοιο με το dotcom bubble της δεκαετίας του 1990. Εκτός από μια νέα τεχνολογία που υποσχέθηκε διακοπή πολλών βιομηχανιών, παρουσίασε ταχεία ανατίμηση τιμών των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων και ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις τιμών μεταξύ των μικρότερων περιουσιακών στοιχείων. Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς στην αγορά ICO έμοιαζε πολύ με ιστορίες από την εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC), όπως αυτές που γράφονται στην ταινία “The Wolf of Wall Street”. (Αυτή η ομοιότητα είναι σημαντική για την κατανόηση των ρυθμιστικών αρχών. Το γεγονός ότι οι τίτλοι δεν προστατεύουν τους επενδυτές σε χιλιάδες περιπτώσεις τη δεκαετία του 1990, οπότε θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι θα είχε αποτρέψει κάτι στην τρέλα του ICO. Η απάτη είναι έγκλημα και πρέπει να να τιμωρηθεί, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να στραγγαλιστείς μια νεοσυσταθείσα βιομηχανία όταν το κάνεις)

Για να θέσω όλα αυτά σε προοπτική, θα ήθελα να επισημάνω 4 σημαντικά μαθήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι, μαζί με την προοπτική μας:

  • Υπάρχει τεράστια επενδυτική ζήτηση από το παγκόσμιο κοινό για τεχνολογίες πρώιμου σταδίου
  • Για τους επενδυτές, το εύκολο χρήμα είναι ένα τραγούδι σειρήνας
  • Οι $ $$ προσελκύουν ευκαιριακούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα προσελκύσουν μια κανονιστική απάντηση
  • Οι βασικές αρχές των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν πρέπει να αγνοούνται

Ας εξετάσουμε καθένα από αυτά με τη σειρά:

Υπάρχει τεράστια δημόσια ζήτηση για επενδύσεις σε τεχνολογία πρώιμου σταδίου: Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της SEC, Clayton, οι κεφαλαιαγορές έχουν μεγάλο πρόβλημα με την προσέλκυση νέων δημόσιων εταιρειών. ο Ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών μειώθηκε κατά το ήμισυ από το 1997, ενώ το ποσό κεφαλαίου που εισήχθη σε ιδιωτικές εταιρείες από επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά κεφάλαια αυξήθηκε σημαντικά. Αυτός ο συνδυασμός απέτρεψε αποτελεσματικά τους μεμονωμένους επενδυτές να μπορούν να συμμετάσχουν σε επενδύσεις πρώιμου σταδίου στις αγορές μετοχών. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρουσιάζοντας την ικανότητα να επενδύει σε δυνητικά πολύτιμα έργα blockchain, πολλοί επενδυτές έκαναν την ευκαιρία. Παρά τις ελάχιστες από τις βασικές περιγραφές ιδεών, συχνά χωρίς πραγματικά επιχειρηματικά σχέδια ή λειτουργικά προϊόντα, οι εταιρείες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια φύση αυτών των προσφορών, εν τω μεταξύ, παρουσιάζει ένα δίκοπο σπαθί για κεφαλαιαγορές στις Η.Π.Α. Από τη μία πλευρά, η δομή της αγοράς των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπόσχεται σημαντικές αποδόσεις για καλύτερη σύνδεση επενδυτών και επιχειρηματιών παγκοσμίως. Η άλλη πλευρά είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν πίσω εάν οι ρυθμιστικοί μας φορείς είναι υπερβολικά επιθετικοί. Αντί, για άλλη μια φορά, να δώσετε τις πρώτες επενδύσεις στις ΗΠΑ στην αποκλειστική επαρχία επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία πρέπει να εργαστούν για καλύτερες γνωστοποιήσεις και κανόνες που εγγυώνται τα δικαιώματα των επενδυτών.

Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα εύκολα χρήματα: Όπως λέει το παλιό ρητό, αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι… Το τραγούδι της σειρήνας της αγοράς ICO προσέλκυσε και τους δύο επενδυτές που ενδιαφέρονται να κάνουν μακροπρόθεσμες, πιθανές επενδύσεις που αλλάζουν τη ζωή, καθώς και εκείνους που αναζητούν ένα γρήγορο κέρδος . Υπήρχαν δύο σημαντικές διαφορές, ωστόσο, μεταξύ των VC, που είχαν στριμώξει την αγορά στις πρώτες επενδύσεις και το φαινόμενο ICO. Πρώτον, και το πιο σημαντικό, οι μεμονωμένοι επενδυτές που στοχεύουν οι ICO δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τη δέουσα επιμέλεια ή να ζητήσουν τον τύπο προστασίας των επενδυτών που παρέχονται στις εταιρείες VC. (Αυτό, εν μέρει, εξηγεί γιατί οι ICO ήταν τόσο δημοφιλείς μεταξύ των ιδρυτών για τη συγκέντρωση χρημάτων). Αυτοί οι ιδρυτές μπόρεσαν να ξεφύγουν από αυτό, ωστόσο, λόγω της δεύτερης διαφοράς: πολλά έργα κατάφεραν να υποσχεθούν άμεση ρευστότητα χάρη στην εισαγωγή κρυπτογράφησης «ανταλλαγών» και διαπραγμάτευση των μαρκών. Αυτό πρόσθεσε ουσιαστικά στη γοητεία αυτών των περιουσιακών στοιχείων και βοήθησε την επιτυχία των τακτικών πωλήσεων υψηλής πίεσης. Είπα νωρίτερα ότι αυτό θυμίζει τη φούσκα του Διαδικτύου, καθώς οι πωλήσεις ICO ήταν αρκετά παρόμοιες με την τακτική των πωλητών μετοχών OTC “boiler room”. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είχαν επίσης άμεση ρευστότητα και εμφάνισαν τιμές στα ροζ φύλλα που συχνά έδειχναν μετεωρολογικές αυξήσεις. Η ικανότητα να αποδείξει ότι οι πρώτοι επενδυτές έκαναν περιουσία ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της ελκυστικότητας αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δυστυχώς, όταν σταμάτησε η μουσική, οι περισσότεροι επενδυτές έχασαν χρήματα.

Το μάθημα εδώ είναι ότι οι επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο (δηλαδή, χωρίς πραγματικά προϊόντα και έσοδα) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είτε «τίτλοι» είτε όχι. Αντί για ξεπερασμένους κανόνες που δεν μπορούν να σταματήσουν το πρόβλημα, οι εταιρείες που ελέγχουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία και εκείνες που τα πωλούν θα πρέπει να αποκαλύπτουν ό, τι είναι σημαντικό για την πώληση, να τηρούνται αυστηρές οδηγίες για την καταλληλότητα των πελατών και πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιβολή κανόνων κατά της απάτης.

Όταν πρόκειται για πολλά χρήματα, θα ακολουθήσει απάτη: Αυτό είναι αρκετά προφανές, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη φύση, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου. Ο μόνος λόγος που το εντόπισα ως ξεχωριστό μάθημα είναι να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε μια ολόκληρη τεχνολογία λόγω του γεγονότος ότι προσέλκυσε τους απατεώνες. Κάθε φορά που υπάρχει μια τεχνολογία που μοιάζει να μπορεί να είναι μετασχηματιστική, είτε το Διαδίκτυο, η γενετική βιοτεχνολογία, οι ενεργειακές καινοτομίες είτε το blockchain, προσελκύει ένα μείγμα νόμιμων εταιρειών και καλλιτεχνών απάτης. Είναι κρίμα που συμβαίνει αυτό, και αμαυρώνει ολόκληρη τη βιομηχανία για λίγο, αλλά φαίνεται επίσης αναπόφευκτο.

Όταν η απάτη γίνεται ανεξέλεγκτη, οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν: Όσο σίγουρα ακολουθεί η μέρα το βράδυ, όταν οι άνθρωποι εξαπατούνται, οι ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν από το να συμβεί στο μέλλον. Μερικές φορές οι κανόνες έχουν νόημα και μερικές φορές δεν έχουν νόημα, οπότε το κλειδί για νόμιμες βιομηχανίες είναι η συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και όχι με το αντικείμενο & κανω παραπονα. Αν και δεν είναι πανάκεια, το καλύτερο βήμα είναι συνήθως κάποια μορφή βιομηχανικής συνεργασίας και αυτορρύθμισης. Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται να συμβαίνει αυτό με το crypto.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν εξελιχθεί για σημαντικούς λόγους και οι αγορές κρυπτογράφησης πρέπει να τις αγκαλιάσουν: Όλες οι αρνητικές ιστορίες συνέβησαν καθώς οι περισσότεροι από τους πρώτους υιοθετούντες και τους τεχνολόγους που οδήγησαν την καινοτομία της κρυπτογράφησης είχαν λίγη γνώση για το πώς λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ΚΑΙ έχουν βασικές πεποιθήσεις που έρχονται σε αντίθεση με βασικές καθιερωμένες αρχές της προστασίας των επενδυτών, της ανακάλυψης τιμών και της καλύτερης εκτέλεσης.

Προστασία των επενδυτών – Οι σύγχρονες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν εξελιχθεί με κανόνες που προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι αγορές είναι δίκαιες και ότι οι επενδυτές προστατεύονται από αδίστακτες προσπάθειες να τις εκμεταλλευτούν. Αυτά κυμαίνονται από κανόνες καταλληλότητας πελατών έως υποχρεωτικές χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις, έως κανόνες δομής αγοράς που εγγυώνται δίκαιη πρόσβαση. Στην κρυπτογράφηση, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εκδότες και μοντέλα αγοράς που, σκοπίμως, αγνοούν αυτές τις αρχές. Οι εκδότες και οι σύμβουλοί τους που επιδιώκουν «μη αραιωτικό κεφάλαιο» το υποδηλώνουν αυτό, αλλά η έννοια του προειδοποιητικού emptor προχωρά περαιτέρω. Υπάρχουν ανταλλαγές που είναι αγνοώντας εσκεμμένα τη χειραγώγηση στην αγορά τους, και άλλοι των οποίων οι υπάλληλοι έχουν κατηγορηθεί για συνένοχο σε μια τέτοια δραστηριότηταities. Άλλοι έχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις ότι η χειραγώγηση δεν είναι δικό τους ζήτημα. Εκτός αυτού, η SEC έχει καταστήσει σαφές ότι η διόρθωση αυτής της κατάστασης και η καθιέρωση νοοτροπίας συμμόρφωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση ενός Bitcoin ETF. Τούτου λεχθέντος, τα ιδρύματα συνήθως αποφεύγουν τις αγορές που αισθάνονται ότι έχουν νοθεύσει εναντίον τους, και ο μόνος τρόπος να τους πείσουμε είναι δίκαιες είναι να ακολουθείται ένα σαφές βιβλίο κανόνων..

Ανακάλυψη τιμής / καλύτερη εκτέλεση – Οι σύγχρονες χρηματοοικονομικές αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την τιμή των περιουσιακών στοιχείων και ότι αυτές οι τιμές καθορίζονται δίκαια με διαφανή τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η ανακάλυψη τιμών είναι πρωταρχικός στόχος των αγορών, ενώ η έννοια της βέλτιστης εκτέλεσης (που σημαίνει ότι οι πελάτες πρέπει να έχουν μια ρεαλιστική προσδοκία να λάβουν την καλύτερη τιμή όταν διαπραγματεύονται) είναι απαραίτητη για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές. Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθεί η ανακάλυψη τιμών, υπάρχει ανάγκη αλληλεπίδρασης των παραγγελιών πελατών ή, τουλάχιστον, πληροφοριών σχετικά με τις τιμές σε άλλες αγορές. Ωστόσο, οι αγορές κρυπτογράφησης είναι κατακερματισμένες σκόπιμα. Τα κυρίαρχα χρηματιστήρια αγνοούν τις τιμές που διατίθενται αλλού, ενώ οι αγορές peer-to-peer χτίζονται χωρίς ενοποιημένες τιμές. Εν τω μεταξύ, οι δημοφιλείς ιστότοποι κρυπτογράφησης είναι συχνά σταθερά λανθασμένοι στις τιμές που αναφέρουν λόγω του μέσου όρου των τιμών από τις δικαιοδοσίες που διαπραγματεύονται με ασφάλιστρο ή τιμές με βάση διαφορετικά νομίσματα χρηματοδότησης. Αυτό που χρειάζεται, επομένως, είναι συγκεντρωτικές ροές τιμών, όπως παρέχει το CoinRoutes, καθιστώντας πανταχού παρούσα και έγκυρη.

Συμπερασματικά, οι υπερβολές των αγορών κρυπτογράφησης τα τελευταία δύο χρόνια θα πρέπει να είναι μια έκκληση αφύπνισης για τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούν να τη μεταρρυθμίσουν. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και η ενσωμάτωση των τύπων τεχνολογιών και κανόνων που προστατεύουν τους επενδυτές ενώ βελτιώνουν την ακεραιότητα της αγοράς είναι ακριβώς αυτό που απαιτούν οι αγορές κρυπτογράφησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να βελτιώσουν το τραπεζικό σύστημα και τις κεφαλαιαγορές που επιτρέπουν στους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο να συνδεθούν με το κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ένα ζωτικό βήμα προόδου.

Ανατυπώθηκε από: https://medium.com/@daveweisberger_91857/lessons-from-the-crypto-tsunami-1dfe0ba8cedf

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner