Γιατί παιχνίδια Blockchain;

Αρχικός συγγραφέας: Simon Seojoon Kim

Πρόλογος: Τι κάνουμε όταν τα ρομπότ κλέβουν τις δουλειές μας?

Πλησιάζουμε γρήγορα στην εποχή των οικονομικά αποδοτικών ρομπότ υψηλής απόδοσης. Οι παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων και οι εφαρμογές κινητικότητας πληροφορικής, όπως η Uber και η Waymo, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη αυτοκινούμενων αυτοκινήτων και σύντομα θα αντικαταστήσουν τους οδηγούς ταξί και λεωφορείων. Επιπλέον, η Amazon Go και πολλοί άλλοι αυτοματοποιημένοι μετρητές θα αντικαταστήσουν εκατομμύρια λιανικού προσωπικού σε ολόκληρη την Αμερική. Το Cafe X με έδρα το Σαν Φρανσίσκο κυκλοφορεί καφέ που λειτουργούν από ρομπότ baristas, ενώ η Zume Pizza, με τα ρομπότ της πίτσας, έφερε 350 εκατομμύρια δολάρια από το SoftBank Vision Fund.

Πηγή: “Them, Robot” (Το δέκατο έβδομο επεισόδιο της σεζόν 23, The Simpson)

Είναι μόνο θέμα χρόνου που οι παραδοσιακές εργασίες θα αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα μηχανήματα και τεχνολογία AI. Η ανθρωπότητα, επομένως, θα αναγκαστεί να βρει ικανοποιητικές απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πού πρέπει να εργαστούμε και να κάνουμε τι?
  • Είναι το τρέχον οικονομικό σύστημα βιώσιμο?
  • Πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία και να αποδείξουμε την αξία μας?

Μια ιστορία ανάπτυξης μέσω περιπέτειας, ανταγωνισμού, κατάκτησης και εμπορίου.

Πολλοί επικρίνουν το σημερινό οικονομικό μοντέλο «νικητής-λήψης όλων», αλλά η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα τον θρίαμβο λίγων τυχερών που μονοπωλούν τον πλούτο και την εξουσία. Ως αποτέλεσμα, όσοι δεν συμπεριλήφθηκαν ή καταπιέστηκαν έχουν γυρίσει νέους κόσμους και επέστρεψαν νέες ιδέες για επιβίωση.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία όπου δεν υπάρχουν νέα εδάφη για εξερεύνηση στον πλανήτη Γη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση έχουν γυρίσει τα μάτια τους προς τα πάνω. Πιο πρόσφατα, ο Elon Musk ισχυρίστηκε ότι ο Άρης θα φιλοξενήσει έναν νέο πολιτισμό και ανακοίνωσε τα σχέδιά του να χτίσει μια πόλη στον Άρη στο εγγύς μέλλον.

Ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις, αυτές οι προσπάθειες έχουν παραβλέψει ένα απλό γεγονός: πολύ πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο όριο του μέλλοντος είναι ο εικονικός κόσμος.

Ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις, αυτές οι προσπάθειες έχουν παραβλέψει ένα απλό γεγονός: πολύ πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο όριο του μέλλοντος είναι ο εικονικός κόσμος.

Ready Player One (Στίβεν Σπίλμπεργκ, 2018)

Το Ready Player One (2018) του Steven Spielberg αποδίδει κινηματογραφικά έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους στην εξέλιξη της τεχνολογίας ζουν σε έναν κόσμο φαντασίας με ακουστικά VR. Οι χαρακτήρες της ταινίας περνούν τις περισσότερες από τις ώρες αφύπνισης σε αυτόν τον εικονικό κόσμο παιχνιδιών. Τα επιτεύγματα και τα κέρδη στον εικονικό κόσμο μεταφράζονται άμεσα σε «πραγματική» επιτυχία, έτσι ώστε οι άνθρωποι να υπόκεινται σε υποχρεώσεις για εκκαθάριση του εικονικού χρέους στον εικονικό κόσμο. Έχοντας διασφαλίσει αυτήν τη δυνατότητα, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: μπορεί η οικονομία μας να επεκταθεί στην κατάσταση του εικονικού κόσμου όπως στο Ready Player One; Εάν ναι, πώς μπορούμε να το βγάλουμε?

Κερδίστε χρήματα μέσω τυχερού παιχνιδιού

Οι περισσότεροι γονείς δεν θα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να παίξουν βιντεοπαιχνίδια. Υπάρχει κίνδυνος εθισμού, αλλά και μια γενική αίσθηση ότι δεν είναι ούτε χόμπι ούτε εποικοδομητική πορεία προς καλές προοπτικές εργασίας.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Αποδεικνύεται ότι μπορείτε να κερδίσετε τα προς το ζην εάν είστε αρκετά καλός παίκτης. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη και να κερδίσετε πολλά χρήματα. Η αγορά ηλεκτρονικών αθλημάτων έχει ξεπεράσει το MLB στον αριθμό των θεατών και προβλέπεται να το κάνει μεγαλώνουν πέρα ​​από την κλίμακα του NFL, τη μεγαλύτερη αθλητική αγορά στην Αμερική, τα επόμενα χρόνια. Ο Lee Sang-hyeok, γνωστός ως ο καλύτερος παίκτης του League of Legends Faker, αναφέρεται ότι κέρδισε 4 εκατομμύρια δολάρια μόνο το έτος 2018. Αυτά είναι υψηλότερα κέρδη από οποιονδήποτε άλλο κορεάτη αθλητή. Τα streamers παιχνιδιών στο YouTube και το Twitch φέρνουν επίσης τα μεγάλα χρήματα. Η «Μεγάλη Βιβλιοθήκη», ένα διάσημο παιχνίδι YouTuber, κυκλοφόρησε ακόμη και ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς βγάζω 1,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Youtube».

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν έχουν και δεν θα φτάσουν στην κορυφή όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Στο Lineage, ένα online παιχνίδι πρώτης γενιάς που κυκλοφόρησε το 1998, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές σε πολλούς παίκτες πάνω από 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Είναι ένα από τα παιχνίδια με τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο και η LineageM, μια έκδοση του πρωτότυπου για κινητά, έκανε τα δέκα κορυφαία παιχνίδια για κινητά με τον υψηλότερο κέρδη στον κόσμο στις αρχές του 2018.

Το βασικό μυστικό της επιτυχίας της Lineage είναι η οικονομία της, η οποία επιτρέπει στους παίκτες να κερδίζουν χρήματα μέσω του παιχνιδιού. Συνήθως, οι παίκτες MMORPG θα συμμετάσχουν σε πολλές ανταγωνιστικές και συνεργατικές δραστηριότητες κοινότητας. Επειδή τα υψηλότερα επίπεδα και τα καλύτερα αντικείμενα τους φέρνουν περισσότερο σεβασμό στην κοινότητα, πολλοί χρήστες έχουν μεγάλο κίνητρο να πληρώσουν πραγματικά χρήματα για ελκυστικά αντικείμενα. Επομένως, οι παίκτες που είναι πρόθυμοι να πουλήσουν αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να έχουν αξιοπρεπές κέρδος. Ως αποτέλεσμα, η έννοια της ανταλλαγής αντικειμένων παιχνιδιών ως επιχείρησης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 και γρήγορα απογειώθηκε λόγω της προαναφερθείσας ζήτησης από πολλούς παίκτες.

Lineage (1998) και itemBay (2001)

Οι τρεις τύποι παιχνιδιών

Ιστορικά, τα παιχνίδια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ένα από τα τρία επιχειρηματικά μοντέλα. Απλώς λάβετε υπόψη ότι τα νεότερα επιχειρηματικά μοντέλα δεν είναι απαραίτητα βελτιώσεις σε παλαιότερα.

Ο πρώτος τύπος παιχνιδιού έρχεται σε έντυπη μορφή. Το πρώτο λογισμικό παιχνιδιού διανεμήθηκε μέσω δισκετών, πακέτων παιχνιδιών, CD και DVD. Οι παίκτες θα παίξουν το παιχνίδι μέχρι το τέλος αφού αγοράσουν το έντυπο αντίγραφο. Σήμερα, πλατφόρμες όπως το Steam και το Origin προσφέρουν τέτοια είδη παιχνιδιών μέσω ψηφιακού αντιγράφου που μπορούν να κατεβάσουν οι χρήστες.

Ο δεύτερος τύπος είναι το δωρεάν παιχνίδι. Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι δωρεάν ή να παίξετε στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες στο παιχνίδι για πληρωμή, όπως η αγορά αντικειμένων. Σύμφωνα με την εφαρμογή Annie, το 71% των εφαρμογών παιχνιδιών είναι δωρεάν παιχνίδια – αυτή η κατηγορία έχει γίνει το τυπικό μοντέλο κέρδους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όχι μόνο από παιχνίδια, αλλά και από πολλές υπηρεσίες διαδικτύου, με την ιδέα ότι «αν δεν το πληρώνετε, γίνεστε το προϊόν». Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρήστης κάνει τον χώρο παιχνιδιού πλουσιότερος και πιο ενεργός και συμβάλλει ο ένας στον άλλο για να κάνει καλύτερα στο παιχνίδι μέσω του ανταγωνισμού και της συνεργασίας. Οι χρήστες θα έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν premium υπηρεσίες ή να αγοράζουν ακριβά αντικείμενα για να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα γρηγορότερα.

Ο τρίτος τύπος επιτρέπει στους χρήστες του να κερδίζουν χρήματα. Το Lineage και πολλά άλλα παιχνίδια MMORPG ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Πιστεύω ότι αυτό το είδος δεν θα περιοριστεί στα παιχνίδια αλλά θα δημιουργήσει έναν εντελώς νέο εικονικό κόσμο. Επιπλέον, η οικονομία αυτού του εικονικού κόσμου θα προχωρήσει σε νέα ύψη με ένα σύστημα ασύγκριτο με την τρέχουσα, «πραγματική» οικονομία μας.

Θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε έναν εικονικό κόσμο που έχει κλείσει από μια κεντρική οντότητα?

Οι χρήστες είναι συχνά εξοργισμένοι όταν τα διαδικτυακά παιχνίδια τερματίζουν τις υπηρεσίες τους λόγω χαμηλών εσόδων και έλλειψης περιεχομένου. Οι χρήστες που έχουν χύσει αρκετά χρήματα στα παιχνίδια και όσοι θέλουν να διατηρήσουν τα δεδομένα τους ως αναμνηστικό της εποχής τους, συχνά αισθάνονται σαν να έχει τελειώσει ένας δικός τους κόσμος.

Για να επεκταθεί η οικονομική μας δομή στον εικονικό κόσμο, υπάρχουν μερικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Πρώτα απ ‘όλα, ποιος θα απαντήσει για αυτό που συμβαίνει στον εικονικό κόσμο; Τι γίνεται αν ένας Thanos (of Avengers: Infinity War), σπάσει τα δάχτυλά του και ο μισός εικονικός κόσμος εξαφανιστεί; Θα ήταν λοιπόν κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα «σύστημα βασισμένο στην πίστη» για τους κανόνες που διέπουν την εικονική πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, ο Θάνος δεν μπορεί να εξαλείψει τον μισό πληθυσμό του κόσμου.

Πολλοί ενθουσιώδεις παίκτες ανησυχούν για την πιθανότητα των δημιουργών παιχνιδιών και των προγραμματιστών να αλλάξουν το οικονομικό σύστημα των παιχνιδιών τους. Για να αναφέρω ένα γρήγορο παράδειγμα, το κόστος ενός εξαιρετικά σπάνιου είδους σπαθιού στο Lineage μειώθηκε από 100.000 $ σε 30.000 $ μία ημέρα το 2017, προκαλώντας καταστροφή στην οικονομία της αγοράς της Lineage. Η τιμή είχε μειωθεί επειδή υπήρχε εισροή αντικειμένων σε μετρητά και το νόμισμα του παιχνιδιού είχε μειωθεί δραματικά. Υπάρχουν περισσότερες απαίσιες περιπτώσεις, στις οποίες οι προγραμματιστές χειρίζονται το σύστημα παιχνιδιών επίτηδες, αλλάζοντας τους αλγόριθμους για αντικείμενα που βασίζονται σε τυχαίες πιθανότητες ή τις πιθανότητες για online καζίνο. Υπάρχει μια σταθερή παρέλαση αυτών των γεγονότων στον κόσμο του παιχνιδιού που γνωρίζουμε σήμερα, έτσι ώστε ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκα κατασκευάζεται, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε τα παιχνίδια ως πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, τι μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια πραγματική πραγματικότητα; Πώς πιστεύουμε ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο σε αντίθεση με τη φαντασία; Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πίστης οφείλουμε σε αμετάβλητους νόμους της φύσης – τα μήλα πέφτουν στο έδαφος, ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή και ο χρόνος θα προχωρήσει. Οι σκέψεις, οι κουλτούρες και οι κοινότητές μας βασίζονται σε αυτούς τους νόμους, δημιουργώντας μια τεράστια και περίπλοκη πραγματικότητα.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι έχουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία επειδή υπάρχουν παντού και οπουδήποτε, και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ως τέτοια. Εάν είχα ένα ζευγάρι αποχρώσεων που δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω πουθενά έξω από την πόλη μου, η αξία αυτών των αποχρώσεων θα μειωθεί. Αυτή η περιορισμένη διαλειτουργικότητα είναι ο λόγος για τον οποίο τα είδη παιχνιδιών θεωρούνται ως πραγματικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι τώρα.

Το Blockchain μας προσφέρει τεχνολογία και φιλοσοφία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αντί για έναν κωδικό που έχει αποθηκευτεί σε έναν κεντρικό διακομιστή παιχνιδιών, ας φανταστούμε έναν εικονικό κόσμο που διευθύνεται από ένα μη εύχρηστο, διαφανές πρωτόκολλο blockchain. Μόνο όταν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εκδίδονται και ανήκουν σε αξιόπιστες μεθόδους και εγγυημένη λειτουργικότητα σε διάφορες πλατφόρμες θα ζούμε στο διαδίκτυο της πραγματικότητας. Για να το προχωρήσουμε περισσότερο, ίσως αυτό που θεωρούμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία μας στον πραγματικό κόσμο είναι μη μόνιμα tokens που εκδίδονται από την πλατφόρμα που ονομάζουμε πραγματικότητα.

Ο κόσμος παιχνιδιών Blockchain είναι το στρείδι μας

Η οικονομία μας θα γίνει πιο δίκαιη και αποτελεσματική από τα οικονομικά πολλών κρυπτονομισμάτων στο οικοσύστημα blockchain. Από τώρα, τα περισσότερα έργα blockchain περιορίζονται στις περίεργες κοινότητες που υιοθετούν τα πρώτα χρόνια και αγωνίζονται να προσεγγίσουν το ευρύτερο κοινό. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ευκαιριών για πειραματισμό. Τα κουπόνια που ενσωματώνονται στον πραγματικό κόσμο θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο εάν είναι επιτυχημένα, αλλά συχνά έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο πραγματικός κόσμος δεν είναι δεκτός σε αυτό το είδος αλλαγής. Για παράδειγμα, εάν υπήρχαν πληρωμές με διακριτικά για καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σταθερές τιμές, όπως εισιτήρια για καφέ ή τρένο, η παραμικρή αλλαγή στις τιμές των διακριτικών θα προκαλούσε μεγάλη σύγχυση.

Από την άλλη πλευρά, τα παιχνίδια μας δίνουν έναν μαγικό χώρο στον οποίο η ψυχαγωγία είναι αρκετά δικαιολογημένη για μάλλον αστείες ιστορίες και αβεβαιότητα. Τείνουμε να πιστώνουμε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μας δίνουν μια ματιά στο μέλλον, αλλά πολύ πριν από αυτό, το είδος φαντασίας τροφοδοτεί τη φαντασία μας. Υπήρχαν μάγισσες σε σκουπόξυλα στη φαντασία μας πολύ πριν από τον J.K. Rowling με το κοστούμι Iron Man.

Οι πολλές αρχές των εικονικών κόσμων που βρέθηκαν μέσα στα παιχνίδια για δεκαετίες.

Οι πολλές απαιτήσεις του Διαδικτύου της Πραγματικότητας, όπως ένα σύστημα συναλλάγματος, αγορά, συντεχνίες και διακυβέρνηση, έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσω παιχνιδιών εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γάμος του blockchain και των παιχνιδιών θα μας φέρει χώρο για ριζοσπαστικά και φιλελεύθερα πειράματα. Στο εγγύς μέλλον, οι πλατφόρμες που δημιουργούν εικονικούς κόσμους στο blockchain δεν θα ονομάζονται πλέον παιχνίδια. Αναμένουμε ότι επενδύοντας σε παιχνίδια blockchain, θα ξεκινήσουμε μια προσπάθεια να βρούμε αυτούς που θα ανακαλύψουν νέες περιοχές για πολιτισμό. Ελπίζουμε να συμμετάσχετε και εσείς.

Ανατυπώθηκε από: https://medium.com/hashed-official/why-blockchain-games-28b2ae742544

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner