Το Blockchain Push της Κίνας: μια ματιά στην κυβερνητική πολιτική, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Κίνας για την εθνική πολιτική, το blockchain ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε ευρέως. Η συνάντηση «Δύο συνεδρίες» της Κίνας, γνωστή και ως «Lianghui», ξεκίνησε στις 22 Μαΐου, αφού αναβλήθηκε από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το Λιανγκούι είναι από κάθε άποψη ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, καθορίζοντας σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί η επίσημη πολιτική της Κίνας το επόμενο έτος. Η συνάντηση συγκεντρώνει πάνω από 2.000 μέλη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC) και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC). Τα μέλη υποβάλλουν προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι οποίες στη συνέχεια συνοψίζονται από τον πρωθυπουργό Li Keqiang στο Αναφορά εργασίας, το οποίο επισημαίνει τις προτεραιότητες πολιτικής και τους οικονομικούς στόχους για την Κίνα το επόμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου, στις 23 Μαΐου, ο Jieqing Tan, αναπληρωτής του NPC, ώθησε Η Κίνα θα επισπεύσει την ανάπτυξη της blockchain, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ταμείου ανάπτυξης blockchain υπό την ηγεσία της κυβέρνησης. Το προτεινόμενο ταμείο στοχεύει στην υποστήριξη πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων blockchain, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας που περιλαμβάνει την τεχνολογία και την καλλιέργεια μονόκεροι blockchain μακροπρόθεσμα.

Ο Ταν πρότεινε επίσης ότι η Κίνα αξιοποιεί την περίοδο προγραμματισμού του «14ου Πενταετούς» σχεδίου για να καθορίσει μια εθνική στρατηγική blockchain για τη χώρα. Από τη δημιουργία προτύπων τεχνολογίας blockchain στο κατώτατο επίπεδο, ακολουθούμενο από ένα μεσαίο επίπεδο βιομηχανικών εφαρμογών, η στρατηγική θα αποτελείται από ένα τρισδιάστατο σύστημα τεχνολογίας, βιομηχανίας και κανονισμών.

Από τον Πρόεδρο Xi Jinping’s Σπρώξτε στην ανάπτυξη blockchain ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, το blockchain έχει αποκτήσει σημαντική έλξη στην Κίνα. Το OKEx Insights ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στην τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας – και το οικοσύστημα που αναπτύσσεται γύρω της – στην Κίνα.

Αύξηση πολιτικής blockchain

Από τον Απρίλιο του 2020, α κανω ΑΝΑΦΟΡΑ από την κινεζική εταιρεία παροχής συμβουλών CCID δείχνει ότι η Κίνα έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην εφαρμογή πολιτικής blockchain. Με 267 πολιτικές που σχετίζονται με το blockchain έως το τέλος του 2019, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, η CCID αναφέρει ότι η Κίνα λογαριασμοί για το 45 τοις εκατό όλων των κυβερνητικών πολιτικών που αφορούν την τεχνολογία. Από το 2016-2019, ανακοινώθηκαν συνολικά 29 πολιτικές που σχετίζονται με το blockchain από τις εθνικές αρχές στην Κίνα, με 17 από αυτές να αποκαλύπτονται μόνο το 2019.

Με 13 πολιτικές blockchain κάτω από τη ζώνη του από πέρυσι, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής (MIIT) της Κίνας είναι ο πιο ενεργός κυβερνητικός φορέας σε αυτόν τον χώρο, ακολουθούμενος από το Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) με 4 πολιτικές.

Πώς είναι οι πολιτικές blockchain της Κίνας;?

ο νομοθεσία της εθνικής νομοθεσίας για την κρυπτογραφία την 1η Ιανουαρίου 2020 είναι θεωρείται ευρέως ως μια από τις σημαντικότερες κανονιστικές πολιτικές που σχετίζονται με το blockchain στην Κίνα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Συντάγματος και Νομικής NPC, ο νόμος τυποποιεί την εφαρμογή και τη διαχείριση της κρυπτογραφίας και ενθαρρύνει τις βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη επιχειρήσεων που σχετίζονται με την κρυπτογραφία.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης ένα σύνολο κανονισμών σχετικά με το παράπτωμα που περιλαμβάνει κρυπτογραφία. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται το νομικό σύστημα σε άτομα που κλέβουν κρυπτογραφημένες πληροφορίες και εμπλέκονται σε παράνομες παραβιάσεις.

Η κινεζική κυβέρνηση επιδίωξε επίσης να καθιερώσει εθνικά πρότυπα blockchain. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το MIIT εκδόθηκε «Δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία εθνικής τεχνικής επιτροπής τυποποίησης τεχνολογίας Blockchain και κατανεμημένου καθολικού». Με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του MIIT, Chen Zhaoxiong, η τεχνική επιτροπή θα αποτελείται από 71 επαγγελματίες από πολιτικούς, βιομηχανικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς.

Όσον αφορά τον αριθμό των πολιτικών blockchain ανακοίνωσε από επαρχιακές και δημοτικές κυβερνήσεις, η πρωτεύουσα της Κίνας, ίσως εκπληκτικά, δεν κατέχει το προβάδισμα. Αντίθετα, η παράκτια επαρχία Γκουανγκντόνγκ υπερηφανεύεται για τις περισσότερες πολιτικές blockchain μεταξύ όλων των άλλων περιοχών της χώρας, με το Πεκίνο στην πέμπτη θέση, μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί 15 επίσημες πολιτικές.

Οι πολιτικές Blockchain ανακοινώθηκαν στην Κίνα από δημοτικές και επαρχιακές κυβερνήσεις. Πηγή: CCID, OKEx Insights

Blockchain στην επιχείρηση

Από το 2019, υπήρχαν 1.006 επιχειρήσεις blockchain στην Κίνα, 338 εκ των οποίων – ή 33,6% – εδρεύουν στο Πεκίνο, σύμφωνα με την έκθεση CCID. Το Πεκίνο ακολουθείται από 254 στο Γκουανγκντόνγκ και 122 στη Σαγκάη. Μεταξύ των επιχειρήσεων blockchain, η πλειονότητα είναι εφαρμογές χρηματοδότησης, ακολουθούμενες από αλυσίδα εφοδιασμού, κυβερνητικές υπηρεσίες και παρακολούθηση τιμολογίων.

Ρίνοντας μια πιο βαθιά ματιά στις χρηματοοικονομικές εφαρμογές του blockchain στην Κίνα, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (36 τοις εκατό), τα διασυνοριακά εμβάσματα (16 τοις εκατό) και τη χρηματοδότηση του εμπορίου (14 τοις εκατό).

Οικονομικές εφαρμογές του blockchain στην Κίνα, 2012-2019. Πηγή: CCID, OKEx Insights Χρηματοοικονομικές εφαρμογές blockchain στην Κίνα, με περιπτώσεις χρήσης. Πηγή: CCID, Κέντρο Καινοτομίας Δανία Σαγκάη, OKEx Insights

Η Aly Madhavji, διευθύνων εταίρος του Blockchain Founders Fund, δήλωσε στα σχόλια OKEx Insights αυτήν την εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η Κίνα έχει κερδίσει το προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα ανάπτυξης blockchain. Κατηγορεί τους κανονισμούς των ΗΠΑ σχετικά με την αναδυόμενη τεχνολογία για την καθυστέρηση:

«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες blockchain μετά από πολυάριθμους επιτυχημένους πιλότους σε διάφορους τομείς, όπως η αλυσίδα εφοδιασμού, η ασφάλιση και η χρηματοδότηση. Αντιθέτως, έχουμε δει τις ρυθμίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίζουν να αναστέλλουν τις καινοτομίες που παρέχει το blockchain.

Ταυτόχρονα, η υπεράσπιση του Προέδρου Xi Jinping για την Κίνα να είναι ηγέτης στο blockchain έχει προωθήσει το εκτεταμένο ενδιαφέρον για την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Blockchain Service Network (BSN) της Κίνας. ”

Blockchain Service Network – ένα εθνικό blockchain?

ο Δίκτυο υπηρεσιών με βάση το Blockchain (BSN) κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019 και προορίζεται να χρησιμεύσει ως το θεμέλιο για την υποδομή blockchain στην εθνική στρατηγική blockchain της Κίνας. Το BSN είναι ένα κοινή πρωτοβουλία του Κρατικού Κέντρου Πληροφοριών (SIC) και κρατικών επιχειρήσεων όπως η China Mobile και η China UnionPay.

Βήτα δοκιμή της υποδομής ξεκίνησε μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαρτίου 2020. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Hangzhou, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 2.000 προγραμματιστές για τη δημιουργία εφαρμογών που σχετίζονται με τη δημόσια φιλανθρωπία, την εφοδιαστική προϊόντων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση τιμολογίων. Μετά τη φάση δοκιμής beta, στις 25 Απριλίου, προγραμματιστές BSN ανακοίνωσε την επίσημη κυκλοφορία του δικτύου για παγκόσμια εμπορική χρήση.

Ο Shan Zhiguang, πρόεδρος της Συμμαχίας Ανάπτυξης BSN, δήλωσε στην ανακοίνωση ότι το δίκτυο διαθέτει σήμερα 128 δημόσιους κόμβους με οκτώ από αυτούς να εκτείνονται σε έξι ηπείρους. Η Συμμαχία προβλέπει ότι οι δημόσιοι κόμβοι της BSN θα φτάσουν τουλάχιστον τους 200 έως το τέλος του 2020.

Οι προγραμματιστές της BSN σημείωσαν επίσης ότι η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει δημοφιλή πλαίσια blockchain όπως το Hyperledger Fabric και το XuperChain του Baidu.

Οι δημιουργοί του BSN εξέφρασαν την εμπιστοσύνη ότι το δίκτυο θα προσελκύσει αποκεντρωμένους προγραμματιστές εφαρμογών (DApp), δεδομένου ότι ισχυρίζονται ότι είναι πολύ χαμηλότερο – έως και 20 τοις εκατό – λειτουργικό κόστος από τις «παραδοσιακές υπηρεσίες cloud blockchain».

Οι προσφορές Blockchain μετατοπίζονται από τις ΗΠΑ στην Κίνα

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπήρξε ένα δραστική αλλαγή στο μερίδιο των συμφωνιών blockchain που μετακινούνται στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση CB Insights 2020 για το παγκόσμιο τοπίο blockchain. Ενώ οι εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα διεκδικούσαν μόνο το 2% των συμφωνιών που σχετίζονται με το blockchain το 2015, έως το 2019, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 22%. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 20 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο – από την αξίωση 51 τοις εκατό όλων των παγκόσμιων συμφωνιών blockchain σε 31 τοις εκατό.

Η άνοδος της Κίνας όσον αφορά τις συμφωνίες blockchain είναι επίσης συνεπής με τα ευρήματα της 2ο Παγκόσμιο Crypto M της PwC&A και Έκθεση συγκέντρωσης χρημάτων, δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020. Η PwC ανέφερε ότι το 2019, η συγκέντρωση χρημάτων κρυπτογράφησης και συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&Α) οι προσφορές μετατοπίστηκαν από την Αμερική προς την Ασία και τον EMEA.

Μερίδιο της παγκόσμιας δραστηριότητας συναλλαγών που σχετίζεται με το blockchain, 2015-2019. Πηγή: CB Insights, OKEx Insights

Χρηματοδότηση και επενδύσεις

Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχη περιοχή από την άποψη της ανάπτυξης blockchain και διαπραγματεύεται με φόντο τις πτώσεις παγκόσμιων επενδύσεων blockchain το 2019.

Παγκόσμια χρηματοδότηση της ανάπτυξης blockchain από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων ανήλθε στα 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, μείωση 34,5% σε σύγκριση με το 2018, αναφέρει η CB Insights. Η Κίνα υπέφερε επίσης από το πτωτικό επενδυτικό κλίμα το 2019, με τις εγχώριες επενδύσεις blockchain (όλων των τύπων) να πέφτουν λίγο περισσότερο από 40 τοις εκατό – από 41,25 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2018 σε 24,43 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2019 – σύμφωνα με έκθεση του Δεδομένα ρινοκέρων.

Προφανώς, οι θεσμικοί επενδυτές ήταν πιο προσεκτικοί για την πραγματοποίηση επενδύσεων blockchain στην Κίνα, όπως αντικατοπτρίζεται από την απότομη μείωση του αριθμού των συμφωνιών χρηματοδότησης blockchain, η οποία δείχνει πτώση 59% το 2019.

Επενδύσεις Blockchain από κινεζικές επιχειρήσεις στην Κίνα (2014-2019), Πηγή: Δεδομένα ρινοκέρων

Μια πιθανή εξήγηση για τη μείωση των εγχώριων επενδύσεων blockchain στην Κίνα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις συνέχισαν να επενδύουν σε blockchain εκτός της χώρας. Η έκθεση της Rhino Data δείχνει ότι ο αριθμός των κινεζικών επιχειρήσεων που επενδύουν σε έργα blockchain στο εξωτερικό σημείωσε μικρή μείωση το 2019.

Παρά την πρόσφατη μείωση των επενδύσεων που σχετίζονται με το blockchain στην Κίνα, η εταιρεία έρευνας αγοράς IDC προέβλεψε σε μια έκθεση του Νοεμβρίου 2019 ότι οι δαπάνες της Κίνας για την τεχνολογία blockchain θα ξεπερνώ 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 65,7 τοις εκατό από το 2018-2023.

Επενδύσεις Blockchain από κινεζικές επιχειρήσεις εκτός Κίνας (2014-2019), Πηγή: Δεδομένα ρινοκέρων

Κερδίζοντας ένα πλεονέκτημα με το blockchain

Κατά την τρίτη σύνοδο της 13ης Εθνικής Επιτροπής του CPPCC, μέρος της ετήσιας συνεδρίασης των δύο συνεδριών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Charles Li, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, απευθύνθηκε σε ρυθμιστές σχετικά με το blockchain. Λι τόνισε ότι η Κίνα μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα μεγάλα δεδομένα για να ξεπεράσει τις άλλες μεγάλες οικονομίες:

«Η Κίνα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μεγάλα δεδομένα για να οδηγήσει άλλες οικονομίες. Από τη μία πλευρά, η Κίνα είναι πιο ψηφιακή, περισσότερο βασισμένη στο Διαδίκτυο και πιο ικανή να χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και μεγάλα δεδομένα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. “

Στην ομιλία του, ο Λι ανέφερε «Γνώμες» δήλωση ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και το Κρατικό Συμβούλιο είχαν δημοσιεύσει στα τέλη Μαρτίου. Ο Λι ισχυρίστηκε ότι η δήλωση «για πρώτη φορά ενσωμάτωσε ρητά δεδομένα σε παράγοντες παραγωγής». Το κυβερνητικό κείμενο επικεντρώθηκε πράγματι στην «ανοιχτή κοινή χρήση κυβερνητικών δεδομένων», τυποποιώντας τη διαχείριση δεδομένων και βελτιώνοντας την ασφάλεια των δεδομένων.

Ψηφιακές πληρωμές και DCEP

Η ηγεσία της Κίνας στις ψηφιακές πληρωμές έθεσε μια σταθερή βάση για την προώθηση μιας ψηφιακής οικονομίας – στην οποία το blockchain θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί περισσότερο. Από τον Μάιο του 2020, η Κίνα ολοκληρώνεται παγκόσμια αξία συναλλαγών σε ψηφιακές πληρωμές, με συναλλαγές 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν διπλάσια από αυτή των ΗΠΑ με 895 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη Statista, η Κίνα επίσης κατατάσσεται πρώτη στην διείσδυση των χρηστών στο τμήμα σημείου πώλησης για κινητά το 2019, δείχνοντας ότι το 35,2% όλων των συναλλαγών στο σημείο πώλησης υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω εφαρμογών smartphone στην Κίνα.

Διείσδυση χρηστών στο τμήμα σημείου πώλησης για κινητά το 2019. Πηγή: Statista

Όσον αφορά την ενσωμάτωση του blockchain στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί στενά το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) της Κίνας, την ψηφιακή ηλεκτρονική πληρωμή νομισμάτων (DCEP). Το DCEP παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Μάρτιο του 2018 από τον Zhou Xiaochuan, τον πρώην κυβερνήτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Το DCEP είναι ένα σύστημα διανομής ψηφιακού γιουάν και έχει σχεδιαστεί για να είναι δύο επιπέδων, όπου το πρώτο επίπεδο χρησιμοποιείται από το PBoC και τις εμπορικές τράπεζες και το δεύτερο επίπεδο χρησιμοποιείται από εμπορικές τράπεζες και το ευρύ κοινό. Τον Απρίλιο του 2020, το PBoC ξεκίνησε την πιλοτική δοκιμή του DCEP στο Xiong’an, με τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού των ΗΠΑ McDonald’s, Subway και Starbucks ονομάστηκε στη λίστα συμμετεχόντων του πιλότου.

Χρονοδιάγραμμα του DCEP της Κίνας. Πηγή: Ιστοσελίδα PBoC, Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, CICC Research, KWM.com, OKEx Insights

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το DCEP δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα τεχνολογία blockchain – ή όχι με τον τρόπο που η τεχνολογία είναι γενικά κατανοητή. Ο καθηγητής Chongqing Technology and Business University, Changyong Liu, είπε προηγουμένως στο OKEx Insights ότι “το DCEP δεν ταιριάζει στην παγκόσμια τρέλα blockchain.” Δήλωσε επίσης:

“Το DCEP είναι κυρίως ένας τεχνικός μετασχηματισμός, δεν αλλάζει τη φύση του RMB και των συναφών ρυθμιστικών συστημάτων, επομένως, το DCEP δεν θα προσφέρει μεγάλη ευκολία στην τρέχουσα βιομηχανία blockchain ή στον κλάδο κρυπτονομισμάτων.”

Σε βάθος ανάλυση του DCEP από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ομίλου HashKey, σημείωσε ότι το καθολικό του θα ήταν αναγκαστικά συγκεντρωτικό, όπως όλα τα προτεινόμενα έργα CBDC, καθιστώντας το «ένα« υποβαθμισμένο »blockchain με έναν μόνο κόμβο.

Όσον αφορά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης προφανώς τη δική τους CBDC, αν και ένα ψηφιακό δολάριο βρίσκεται ακόμη στη φάση σχεδιασμού και σχεδιασμού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα υπό την ηγεσία πρώην ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο για την πρόταση CBDC των ΗΠΑ – ένα παρόμοιο κεντρικό σύστημα δύο επιπέδων, βασισμένο σε χρήματα που θα έκανε χρήση ορισμένων στοιχείων της τεχνολογίας blockchain.

Το Blockchain εξαιρείται από την ετήσια περίληψη της κυβέρνησης της Κίνας

Παρά την ενεργή ώθηση μεταξύ των κινεζικών κυβερνητικών φορέων – για να μην αναφέρουμε τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές – για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής που σχετίζεται με το blockchain, η ίδια η τεχνολογία δεν αποτελεί ακόμη κρατική προτεραιότητα. Η τεχνολογία Blockchain δεν μπόρεσε να μπει στην ατζέντα του τρέχοντος έτους Αναφορά εργασίας – η σύνοψη των δύο συνεδριών που καθορίζει προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Αυτό δείχνει ότι, ως αναδυόμενη τεχνολογία, το ίδιο το blockchain δεν ανήκει ακόμη στις βασικές πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης – τουλάχιστον όχι φέτος. Αντί ως αυτόνομη βιομηχανία από μόνη της, το blockchain θεωρείται προφανώς από την κυβέρνηση της Κίνας ως εργαλείο ή τεχνολογία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε τομείς, όπως η αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίοι οι ίδιοι μπορεί να θεωρηθούν εθνική προτεραιότητα.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά και επιμελημένες ειδήσεις από επαγγελματίες κρυπτογράφησης. Ακολουθήστε το OKEx Insights και Τηλεγράφημα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner