Αξία, τιμή και κόστος: Πώς το Blockchain αλλάζει την επιχειρηματική αξία

Αρχικός συγγραφέας: Haebin Lee

Εικόνα από τη Nina Paley / Τιμή έναντι αξίας

Όταν η αγορά καταρρέει μπροστά στα μάτια σας, είναι δύσκολο να φανταστείτε τι θα ακολουθήσει. Ενώ η ίδια η τεχνολογία blockchain ευδοκιμεί με κυβερνήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, οι δημόσιες επιχειρήσεις blockchain αναζητούν απεγνωσμένα ένα σημάδι ελπίδας που παραμένει στην αγορά. Ωστόσο, αυτή μπορεί επίσης να είναι η ιδανική στιγμή για να μιλήσουμε για την πραγματική αξία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία blockchain και αυτή η αγορά. Μπορεί η τεχνολογία blockchain να φέρει αλλαγή στην αξία για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές; Εάν ναι, πόση αξία σε ποιον; Μπορεί να προτείνει ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο σε σύγκριση με την κατεστημένη επιχείρηση; Ας μιλήσουμε για τον νέο τύπο αξίας που η επιχείρηση blockchain – πιο συγκεκριμένα, η εμφάνιση δημόσιων επιχειρήσεων blockchain – μπορεί να αποφέρει από τρεις προοπτικές της αξίας, της τιμής και του κόστους.

Κόστος: Ποιος παραλαμβάνει το λογαριασμό?

Ας υπενθυμίσουμε στο βασικότερο πλαίσιο αξίας, τιμής και κόστους. Η τιμή και το κόστος καθορίζουν το κέρδος μιας εταιρείας, ενώ η τιμή και η αξία αποδίδουν το πλεόνασμα ενός καταναλωτή.

[Εικόνα 1] Το πλαίσιο αξίας, τιμής και κόστους

Από την πλευρά του παρόχου υπηρεσιών, η μείωση του κόστους ή (και) η αύξηση της τιμής θα αυξήσει το κέρδος του. Πολλοί λένε ότι η τεχνολογία blockchain μειώνει το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά αυτό το επιχείρημα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο. Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας κεντρικού διακομιστή δεδομένων ή δικτύου, η τεχνολογία blockchain εξοικονομεί τέτοιο κόστος. Το απροσδόκητο κόστος, ωστόσο, μπορεί να προκύψει κατά την παροχή σταθερής ποιότητας υπηρεσίας με πολλούς κόμβους που συμμετέχουν στο δίκτυο blockchain – όπως όλοι γνωρίζουμε, το blockchain δεν είναι μια τεχνολογία που διαθέτει ανώτερη απόδοση ως κεντρικό δίκτυο. Όπως φαίνεται σε πολλά έργα, το «κόστος αναποτελεσματικότητας» μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο από το κόστος που εξοικονομείται χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain καθώς αναπτύσσεται η επιχείρηση. Ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής της Ethereum, δήλωσε: «το μεσαίο κόστος υπολογιστικού κόστους του EC2 της Amazon (που διαθέτει ελαστική υπηρεσία cloud compute) είναι 0,04 $ ανά ώρα, ενώ το κόστος εκτέλεσης της ίδιας εργασίας στο Ethereum είναι περίπου 13,40 $ ανά 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου, που είναι 1,4 εκατομμύρια φορές πιο ακριβό από αυτό του Amazon. ” [1] Αυτό δείχνει το τρέχον κενό στην αποδοτικότητα που μπορεί να χρειαστεί να καλύψει η βιομηχανία blockchain. Καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται, το περιορισμένο επεκτασιμότητα και το κόστος αναποτελεσματικότητας του blockchain επιδεινώνονται, ενώ ο κεντρικός διακομιστής δικτύου απολαμβάνει την οικονομία κλίμακας και επιβαρύνεται με λιγότερο κόστος ανά καταναλωτή. Επομένως, δεν μπορούμε απλώς να υποστηρίξουμε ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης blockchain θα είναι πολύ χαμηλότερο από πριν. Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό για τις επιχειρήσεις blockchain είναι ότι οι καταναλωτές, όχι οι εταιρείες, είναι συνήθως αυτοί που παίρνουν το λογαριασμό με τέτοιο κόστος.

Στο παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο, έτσι λειτουργεί – μια εταιρεία δημιουργεί και διατηρεί κεντρικό διακομιστή δικτύου ικανό να χειρίζεται πολλά αιτήματα από τους χρήστες. Το κόστος λειτουργίας ενός τέτοιου δικτύου καλύπτεται από μια εταιρεία και το κέρδος της εξυπηρέτησης των χρηστών έρχεται στη συνέχεια. Σε ένα δίκτυο blockchain, ωστόσο, οι εταιρείες δεν είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία αιτημάτων χρήστη, αλλά οι «κόμβοι που συμμετέχουν εθελοντικά» είναι. Και οι χρήστες χρεώνονται για το κόστος ανταμοιβής τους. Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν ένα DApp που βασίζεται στο δίκτυο Ethereum, πρέπει να πληρώσουν την επιβράβευση για κόμβους για να επεξεργαστούν τα αιτήματά τους είτε σε διακριτικό που εκδίδεται από το DApp είτε το ETH – πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν είναι πλέον η μόνη που πληρώνει το λογαριασμό για να πάρει το δίκτυο εκτελείται.

Τιμή: Από το αόρατο έως το βλέμμα

Η τιμή περιλαμβάνει το κόστος συν το κέρδος μιας εταιρείας. Ας σκεφτούμε πόσο έχουμε πληρώσει για τη χρήση υπηρεσιών πληροφορικής που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ίδια η ιδέα της «πληρωμής για χρήση μιας υπηρεσίας» είναι αρκετά άγνωστη στην τρέχουσα επιχείρηση πληροφορικής. Μόλις συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να πληρώνετε ούτε μια δεκάρα κάθε φορά που στέλνετε ένα email με την Google ή ελέγχετε τις φωτογραφίες των φίλων σας στο Facebook. Εκτός από τα σχέδια εγγραφής premium για παράλειψη της διαφήμισης ή επέκταση του cloud storage, οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής δεν χρεώνουν τους χρήστες για τη χρήση των υπηρεσιών τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν – σε αντάλλαγμα, οι χρήστες πρέπει να παραδώσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους σε παρόχους υπηρεσιών και διαφημιζόμενους, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της επιχείρησης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι γίγαντες πληροφορικής δέχονται κριτική για κατάχρηση δεδομένων χρήστη όταν είναι απλώς μια «αόρατη τιμή» που τίθεται στις υπηρεσίες τους. Καλώς ορίσατε στον κόσμο της “εγγραφής δωρεάν και χρησιμοποιήστε την υπηρεσία μας” στην οποία ζούμε.

Σε υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain, ωστόσο, μια τιμή γίνεται πιο ορατή. Και η παροχή δεδομένων χρήστη για χρήση μιας υπηρεσίας διαχωρίζεται πλέον αυστηρά από την πληρωμή για τη χρήση της. Είναι ο χρήστης, όχι ο πάροχος υπηρεσιών, που μπορεί αποκλειστικά να διαχειριστεί και να διεκδικήσει την κυριότητα των δεδομένων χρήστη σε ένα δίκτυο blockchain. Ορισμένες επιχειρήσεις blockchain επιτρέπουν ακόμη και στους χρήστες τους να «πωλούν» τα δεδομένα τους για να κερδίσουν μάρκες ή να πληρώνουν για τη χρήση υπηρεσιών. Εξακολουθεί να παραμένει ένα ερώτημα αν οι υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain οι οποίες βάζουν μια ορατή τιμή ενδέχεται να είναι σοκαριστικές ή λογικές για τους μαζικούς καταναλωτές που έχουν συνηθίσει σε αυτό που φαίνεται δωρεάν. Πολλές περιπτώσεις χρήσης θα είναι σε θέση να απαντήσουν σύντομα σε αυτήν την ερώτηση.

Αξία: Φιλοσοφία πάνω από την πρακτικότητα?

Μεταξύ του πλαισίου, η «αξία» είναι το πιο δύσκολο μέρος που πρέπει να συζητηθεί στην επιχείρηση blockchain. Η αξία για τις επιχειρήσεις συχνά ορίζεται ως το κέρδος τους, για τους καταναλωτές είναι πιο περίπλοκη. Με απλά λόγια, μια τιμή αφορά «τι κάνει τους καταναλωτές να θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν / υπηρεσία». Συχνά συναντάμε διαφημιστικές φράσεις υπηρεσιών blockchain όπως «πάρτε περισσότερο έλεγχο του απορρήτου σας» ή «πιο διαφανή και αποκεντρωμένη συναλλαγή», ενώ παραδοσιακές διαφημίσεις που χρησιμοποιούνται για να τονίσουν πόσο γρήγορη, φθηνή ή βολική είναι η χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών. Λοιπόν, εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που μπορεί να ακολουθήσουν. Θα ήταν διατεθειμένοι οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν υπηρεσίες blockchain ενώ θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και την άμεση εξυπηρέτηση πελατών; Οι αξίες που προτείνονται από τις επιχειρήσεις blockchain, όπως το απόρρητο και η αντίσταση στην κεντρική αρχή, θα είναι αρκετά ισχυρές ώστε να προσελκύουν μαζικούς καταναλωτές?

Λένε ότι το καλό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κακό. Στη βιομηχανία blockchain, τέτοιες έννοιες ήταν ξεκάθαρες από την αρχή – η αποκέντρωση είναι καλή ενώ η συγκέντρωση δεν είναι. Πολλά επιχειρηματικά μοντέλα blockchain λαμβάνουν συχνά σχόλια όπως «Δεν είναι αρκετά αποκεντρωμένο» ή «Δεν νομίζετε ότι η υπηρεσία σας είναι υπερβολικά συγκεντρωτική για να ονομάζεται υπηρεσία blockchain;», ενώ μερικά σχόλια είπαν, «Δεν είναι αρκετά πρακτικό. «Όπως έχουμε δει σε πολλές αποτυχίες της κοινωνικής επιχείρησης, η έμφαση στην καλή αιτία αγνοεί εύκολα εάν μπορεί πραγματικά να κερδίσει την επιλογή του καταναλωτή έναντι άλλων επιλογών. Έχουμε μάθει πολλά μαθήματα που μας λένε ότι η φιλοσοφία από μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτόν τον κλάδο. Όλοι αγαπούν την καλή παρέα, αλλά μόνο όταν μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους έναν καλό λόγο να γίνουν καταναλωτές. Μερικοί λένε ότι η οικονομία και η φιλοσοφία των συμβόλων που βρίσκονται από κάτω μπορούν μαγευτικά να δελεάσουν τους καταναλωτές στην αναζήτηση της οικονομικής ανταμοιβής. Ωστόσο, δεν διαθέτει στοιχεία πραγματικής ζωής ή περιπτώσεις χρήσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας έχει συμβάλει στους επενδυτές και όχι στους καταναλωτές. Έχουμε επίσης δει ότι η φιλοσοφία της αποκέντρωσης παραβιάζεται με πολύ λίγα ορατά χέρια. Είναι εύκολο να χάσεις την πίστη μας στη φιλοσοφία, αλλά στην πρακτικότητα, δεν είναι. Μόνο όταν η επιχείρηση blockchain δεν θέτει σε κίνδυνο την πρακτικότητα της υπηρεσίας της, η φιλοσοφία μπορεί να εξυπηρετηθεί στους καταναλωτές ως τελική πινελιά.

Μετακίνηση πέρα ​​από τους ανταγωνιστές


Πολλοί αναρωτιούνται αν η ανερχόμενη επιχείρηση blockchain μπορεί να νικήσει τους γιγάντιους ανταγωνιστές της. Το Σχήμα 2 συνοψίζει το ιδανικό σενάριο για την αξία, την τιμή και το πλαίσιο κόστους της επιχείρησης blockchain έναντι του ανταγωνιστή της – το κόστος και η τιμή μειώνονται με το πλεόνασμα περισσότερου καταναλωτή, το οποίο τελικά αποδίδει περισσότερη αξία που δημιουργήθηκε συνολικά από τους ανταγωνιστές της. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει εάν αυτό το ιδανικό σενάριο θα μετατραπεί σε πραγματικότητα, μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο ότι η κερδοφορία της εταιρείας blockchain business απεικονίστηκε χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές της. Αλλά προς το παρόν, ας μείνουμε στο σύνθημά του – «λιγότερα ενοίκια για μεσάζοντες», επειδή οι ίδιες οι εταιρείες είναι οι μεσάζοντες μεταξύ των κόμβων του δικτύου και των τελικών χρηστών. Και φυσικά, αυτός ο αριθμός είναι απλώς για σύντομη σύγκριση και οι συγκεκριμένες μερίδες κόστους, τιμής και αξίας στο πλαίσιο ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία.

[Εικόνα 2] Το ιδανικό πλαίσιο αξίας, τιμής και κόστους για τις επιχειρήσεις blockchain έναντι των ανταγωνιστών του

Από τώρα, φαίνεται να είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για να κερδίσετε – και οι τρεις προοπτικές αξίας, τιμής και κόστους λένε μια ζοφερή πρόβλεψη για τον ανταγωνισμό με τις υπάρχουσες εταιρείες. Το κόστος αναποτελεσματικότητας είναι πάρα πολύ υψηλό, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να «δωρεάν» υπηρεσίες και αν η φιλοσοφία του blockchain μπορεί να προσελκύσει τους μαζικούς καταναλωτές είναι υπό αμφισβήτηση. Ας δούμε τη φωτεινή πλευρά αυτής της αβεβαιότητας – με το «δίλημμα του Innovator», μια θεωρία που πρότεινε ο Clayton Christensen στο βιβλίο του με τίτλο «Το δίλημμα του καινοτόμου: Όταν οι νέες τεχνολογίες προκαλούν μεγάλες αποτυχίες». Αυτή η θεωρία έδειξε πώς η νέα τεχνολογία μπορεί να διαταράξει το κατεστημένη αγορά και ακόμη και να αναγκάσει ορισμένους από τους γίγαντες να βγουν εκτός λειτουργίας. Το βιβλίο περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των «αποδιοργανωτικών τεχνολογιών», τα οποία αλλάζουν τη θεμελιώδη πρόταση αξίας στην αγορά και προκαλούν μια δραστική και ξαφνική αλλαγή παραδείγματος στην οποία οι ισχυρότεροι και οι μεγαλύτεροι παίκτες συχνά δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Εάν ορίσουμε την τεχνολογία blockchain ως αποδιοργανωτική, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό παράδειγμα, ακόμη και χωρίς να ανταγωνιστεί τους σημερινούς γίγαντες πληροφορικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η αναστατωτική τεχνολογία προσφέρει αρχικά χαμηλότερες επιδόσεις με λιγότερες δυνατότητες από τις υπάρχουσες λύσεις. Αν και το πλαίσιο αξίας, τιμής και κόστους μπορεί να μην λέει ένα λαμπρό μέλλον της επιχείρησης blockchain, μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα επιχειρήσεων blockchain που δεν μπορούμε να δούμε ακόμα στο παράδειγμα στο οποίο ζούμε. Πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στον τρόπο που ήδη έσπασε το μικρό μέρος του τρόπου σκέψης των ανθρώπων. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να παρατηρούν το «ακατάλληλο» ποσό μισθωμάτων μεσάζοντων ή προβλημάτων που σχετίζονται με την κεντρική επιχείρηση και την οικονομία. Ακόμα και όταν η τεχνολογία blockchain αποτύχει να λύσει αυτά τα προβλήματα και εξαφανιστεί στον αέρα, αυτό που μένει θα διαρκέσει και θα επιταχύνει την εμφάνιση της επόμενης διακοπής που λειτουργεί πραγματικά. Λοιπόν, ας κρατήσουμε τις ελπίδες μας ψηλές.

Η ίδια η τεχνολογία Blockchain δεν συνοδεύεται από το «κατάλληλο» επιχειρηματικό μοντέλο ή το πλαίσιο αξίας. Αυτή η τεχνολογία παρέχει απλώς ένα περιβάλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Κανείς δεν μπορεί ποτέ να προβλέψει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να εμφανιστεί το blockchain hype σε πραγματική επιχειρηματική επιτυχία. Και η τεχνολογία blockchain μπορεί να μην μας υπόσχεται την πιο προσοδοφόρα επιχείρηση στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα βέβαιο γεγονός είναι ότι, ωστόσο, μας έδειξε την πιθανότητα νέων φυσιολογικών διαταράσσοντας τον κόσμο της συγκεντρωτικής επιχείρησης, όπου η μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας θεωρούσε αρετή. Αυτή είναι η ελπίδα ότι αυτή η βιομηχανία θα πρέπει να διατηρείται πάντα σε δύσκολη στιγμή.

Ανατυπώθηκε από: https://medium.com/block-crafters/value-price-and-cost-how-blockchain-changes-business-value-b17c2aecb06f

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map