Bitcoin στο Ethereum: Αξίζει τους κινδύνους να συμβολίσετε το BTC σας;

Το OKEx Insights παίρνει μια βαθιά βουτιά στην αναδυόμενη όρεξη για tokenized BTC, καθώς και τους εγγενείς κινδύνους.

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις στον κλάδο κρυπτογράφησης φέτος είναι αυτή του BTC. Οι επενδυτές βρίσκουν ολοένα και περισσότερο αξία αξιοποιώντας την ασυναγώνιστη ρευστότητα της BTC σε δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφορετικά blockchain. Λύσεις όπως το Wrapped Bitcoin (WBTC), renBTC, sBTC, tBTC και άλλοι επιτρέπουν στους κατόχους να διατηρούν την έκθεση στην κυρίαρχη τιμή του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, ενώ επωφελούνται από ταχύτερους χρόνους συναλλαγών και το δυναμικό της παθητικής δημιουργίας εσόδων από αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Έχοντας το πιο ανεπτυγμένο οικοσύστημα DeFi, το Ethereum έχει γίνει το blockchain της επιλογής τόσο για τα tokenized BTC έργα όσο και για τους χρήστες τους. Στις αρχές του 2020, στο δίκτυο υπήρχαν περίπου 1.110 BTC. Σήμερα, το Ethereum φιλοξενεί σχεδόν 153.000 Διακριτικά ERC-20 που αντιπροσωπεύουν BTC. Η συνδυασμένη αξία τους, σε τρέχουσες τιμές BTC, υπερβαίνει τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.   

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης είναι η έκρηξη του ενδιαφέροντος για το DeFi. Φέτος, η συνολική αξία κλειδωμένη στα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρηματοδότησης επεκτείνεται δραματικά. Έχοντας ανακάμψει από τη συντριβή σε ολόκληρο τον κλάδο τον Μάρτιο, η TVL στο DeFi πέρασε το σήμα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για δεύτερη φορά στα τέλη Μαΐου. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, το νούμερο ήταν σχεδόν 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διανομή BitcoinΗ διανομή του tokenized Bitcoin κλειδώθηκε στα κορυφαία έργα DeFi. Πηγή: Catallact

Σε αυτό το άρθρο, το OKEx Insights εξετάζει την ανάπτυξη του BTC στο blockchain Ethereum εξηγώντας ακριβώς τι είναι το BTC που συμβολίζεται και διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους ένας χρήστης μπορεί να θέλει να φέρει την αξία του BTC σε άλλο blockchain. Στη συνέχεια, εξετάζουμε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα που συμβολίζουν το BTC και τις αντισταθμίσεις μεταξύ τους. Τέλος, ολοκληρώνουμε με μια συζήτηση για τον γενικό κίνδυνο που σχετίζεται με το tokenizing BTC και την ενσωμάτωσή του σε αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοδότησης.

Τι είναι το Bitcoin?

Στην ομιλία της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, α "κέρμα" αναφέρεται σε ένα ψηφιακό νόμισμα που είναι εγγενές σε ένα blockchain. Το BTC είναι εγγενές στο δίκτυο Bitcoin. Το Ether (ETH) είναι εγγενές στο δίκτυο Ethereum.

Εν τω μεταξύ, ένα "ένδειξη" είναι ένα κρυπτογράφηση που δεν είναι εγγενές στο δίκτυο blockchain στο οποίο λειτουργεί. Το δίκτυο Ethereum, για παράδειγμα, φιλοξενεί πολλά διακριτικά. Αυτά περιλαμβάνουν το διακριτικό COMP της Compound, το διακριτικό UNI της Uniswap και ακόμη και το διακριτικό OKB του OKEx.

"Tokenization" αναφέρεται στη διαδικασία αναπαράστασης ενός στοιχείου που δεν είναι εγγενές σε ένα συγκεκριμένο blockchain στο εν λόγω blockchain ως διακριτικό. Περιουσιακά στοιχεία όπως νομίσματα fiat, πολύτιμα μέταλλα και ακόμη και έργα τέχνης έχουν αναγνωριστεί σε διαφορετικά δίκτυα blockchain. Επίσης, έχει BTC.

Γενικά, η διαδικασία της κωδικοποίησης περιλαμβάνει έναν φύλακα των ειδών που κατέχουν το μη εγγενές περιουσιακό στοιχείο και κόβει τον απαιτούμενο αριθμό διακριτικών στο σχετικό blockchain. Κάθε διακριτικό που αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο υποτίθεται ότι υποστηρίζεται από τουλάχιστον την ίδια τιμή του εν λόγω στοιχείου. Επομένως, οι χρήστες μπορούν να εξαργυρώσουν το διακριτικό στοιχείο για το πραγματικό στοιχείο που αντιπροσωπεύει κάνοντας το. Με υποστήριξη σε αναλογία τουλάχιστον 1: 1, η αξία κάθε διακριτικού παραμένει τουλάχιστον ίση με την τρέχουσα αγοραία αξία του πραγματικού περιουσιακού στοιχείου.

Τα πρωτόκολλα που παρέχουν υπηρεσίες κωδικοποίησης BTC συνήθως διαθέτουν BTC ή άλλη ασφάλεια με κεντρικό θεματοφύλακα, εικονική μηχανή ή έξυπνο συμβόλαιο. Η φύση του ίδιου του θεματοφύλακα υπαγορεύει τη διαδικασία με την οποία κόβονται νέα κουπόνια που υποστηρίζονται από BTC. Διαφορετικές λύσεις παρουσιάζουν επίσης στους χρήστες το δικό τους σύνολο κινδύνων, καθώς και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μόλις κοπούν, οι κάτοχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διακριτικό BTC τους για να αλληλεπιδράσουν με διάφορα πρωτόκολλα DeFi. Μπορούν επίσης να τις ανταλλάσσουν σε δευτερογενείς αγορές – παρέχοντας έναν επιπλέον τρόπο για να αποκτήσουν έκθεση στην τιμή του BTC για όσους δεν το κατέχουν ήδη. 

Γιατί συμβολίστε το Bitcoin?


Το BTC είναι, μακράν, το πιο καθιερωμένο ψηφιακό νόμισμα. Σχεδόν 12 χρόνια μετά την ίδρυσή της, οδηγεί τη βιομηχανία σε όλα σχεδόν τα μέτρα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει πάνω από 60% ολόκληρης της αγοράς κρυπτογράφησης. Εν τω μεταξύ, το κατακερματισμό του δικτύου, ένα μέτρο της συνολικής ασφάλειάς του, συνεχίζει να νάνος αυτά όλων των άλλων ψηφιακών νομισμάτων σε συνδυασμό.

Το ιστορικό ρεκόρ του Bitcoin, το στιβαρό μοντέλο ασφάλειας και η σχετικά μεγάλη κεφαλαιοποίηση της αγοράς καθιστούν το BTC ένα συγκριτικά σταθερό κράτημα για πολλούς επενδυτές. Επιπλέον, η απλή λειτουργικότητα του δικτύου μειώνει τους τεχνικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το έντονα υπερασπισμένο όριο προσφοράς των 21 εκατομμυρίων BTC, το καθιστούν τον ισχυρότερο υποψήφιο για ένα κατάστημα αξίας στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων σήμερα. Η πρόσφατη ένταξη του BTC στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών, όπως η MicroStrategy, η Square και άλλες, αποτελεί απόδειξη για αυτό.

Ωστόσο, το δίκτυο έχει τους περιορισμούς του. Οι συναλλαγές είναι αργές σε σύγκριση με άλλα δίκτυα blockchain. Ενώ ο χρόνος αποκλεισμού 10 λεπτών του Bitcoin και η σχετική έλλειψη τεχνικής πολυπλοκότητας ενισχύουν πραγματικά τη συνολική ασφάλεια του δικτύου, αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν την ελκυστικότητα της χρήσης BTC για ορισμένα είδη εφαρμογών, όπως οι εφαρμογές DeFi, οι οποίες προσελκύουν τους χρήστες σε άλλα δίκτυα blockchain.

Για την καταπολέμηση αυτού, ορισμένοι προγραμματιστές έχουν δεσμευτεί να φέρνοντας έξυπνη λειτουργικότητα συμβολαίου στο δίκτυο Bitcoin. Ωστόσο, τα περισσότερα έργα που εξαρτώνται από έξυπνες συμβάσεις ευνοούν άλλα blockchain. Με τους γρηγορότερους χρόνους συναλλαγών, τις πιο διαφορετικές επιλογές προγραμματισμού και το μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών, Το Ethereum έχει γίνει το δίκτυο μετάβασης για όσους δημιουργούν αποκεντρωμένες εφαρμογές. Ως εκ τούτου, το δίκτυο διαθέτει τον πιο εκτεταμένο και ζωντανό τομέα DeFi. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ethereum είναι προβάδισμα όσον αφορά τον αριθμό των κωδικοποιημένων BTC που υποστηρίζει επίσης.

Η Ilya Abugov, επικεφαλής του OpenData στο DappRadar, ένας συγκεντρωτής δεδομένων αποκεντρωμένης εφαρμογής, δήλωσε στο OKEx Insights:

"Το οικοσύστημα Ethereum DeFi επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν το κεφάλαιο τους στη δουλειά και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους κατόχους BTC που ανταγωνίζονται τις διαθέσιμες αποδόσεις στο DeFi."

Οι προγραμματιστές πίσω από τα tokenized BTC έργα βλέπουν τη μαζική ρευστότητα του κρυπτονομίσματος ως ευκαιρία να ενθαρρύνουν την επέκταση της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, χωρίς απαραίτητα να απαιτήσουν νέο κεφάλαιο για να εισέλθουν στον κλάδο κρυπτογράφησης. Χωρίς να αγγίξει τη ρευστότητα της BTC, η ανάπτυξη στον τομέα περιορίζεται από το μέγεθος των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς των πολύ μικρότερων δικτύων στα οποία είναι κατασκευασμένες οι εφαρμογές DeFi.

Με συνολική αξία περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα της παραδοσιακής βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία είναι προβλέπεται να φτάσει τα 26,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022. Δεδομένου του μεγέθους και της ηλικίας της θέσης DeFi, η απορρόφηση της ρευστότητας BTC θα έδινε σίγουρα στον τομέα μεγαλύτερη νομιμότητα σε όσους χρηματοδοτούνταν που δεν έχουν ακόμη δώσει προσοχή στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Ο αριθμός των κωδικοποιημένων BTC στο Ethereum δείχνει ότι υπάρχει ήδη σημαντική ζήτηση για μεταφορά ρευστότητας BTC σε άλλα blockchain. Τα 2.700 νομισματοποιημένα νομίσματα στο δίκτυο πριν από έξι μήνες αυξήθηκαν τώρα σε πάνω από 150.000.

Αποδίδοντας την ταχεία ανάπτυξη της BTC στην επέκταση της ίδιας της DeFi, ο διευθύνων σύμβουλος του Ren Project, Michael Burgess, δήλωσε στο OKEx Insights:

"Είναι η πρώτη φορά που τα άτομα μπορούν να διατηρήσουν την έκθεση σε BTC, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν ελκυστική απόδοση στο περιουσιακό στοιχείο με τρόπο χωρίς άδεια. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών, μαζί με τη φρενίτιδα της γεωργικής απόδοσης το καλοκαίρι, οδήγησε στην ανάπτυξη που έχουμε δει."

Ομοίως, η Carolyn Reckhow, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης και στρατηγικής στο Keep Network, βλέπει τη χρήση του BTC στο δίκτυο Ethereum ως φυσική – ιδιαίτερα δεδομένης της διάδοσης ευκαιριών δημιουργίας παθητικού εισοδήματος στο DeFi:

"Το Bitcoin θα είναι πάντα η αρχική «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση». Ταυτόχρονα, το 2020 έχει παρουσιάσει νέες ευκαιρίες να κερδίσει στο Ethereum DeFi, καθώς αυτό το οικοσύστημα μεγαλώνει. Είναι λογικό ότι οι κάτοχοι BTC θέλουν να συμμετέχουν με τρόπο που να είναι σύμφωνος με τις αξίες και τις προτεραιότητές τους."

Bitcoin στο Ethereum: Τα μεγαλύτερα έργα

Τυλιγμένο Bitcoin (WBTC)

Ξεκίνησε στις αρχές του 2019 από υπάρχοντα έργα Kyber, Ren και BitGo, το Wrapped Bitcoin (WBTC) είναι μακράν το πιο καθιερωμένο έργο που συμβολίζει το BTC σήμερα. Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 123.000 WBTC στο Ethereum. Σε όρους fiat, η συνολική αξία είναι κοντά στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη στιγμή της γραφής.

Το WBTC βασίζεται σε έναν κεντρικό θεματοφύλακα για να επιβλέπει την αποθήκευση των κερμάτων BTC, καθώς και την επακόλουθη κοπή και καύση του WBTC. Όταν οι χρήστες θέλουν να κόψουν WBTC, το κάνουν μέσω ενός από τους εμπόρους του έργου. Ο έμπορος μεταδίδει το αίτημα στον θεματοφύλακα, ο οποίος κόβει το WBTC σύμφωνα με τον αριθμό των BTC που έχουν τεθεί υπό κράτηση. Μεμονωμένοι έμποροι και θεματοφύλακες εγκρίνονται από τον αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό του έργου, που συνήθως αναφέρεται ως DAO.

Αν και είναι σαφώς κεντρική εφαρμογή, το WBTC προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια. Οι χρήστες μπορούν να δουν το διευθύνσεις φύλαξης στο οποίο διατηρούνται τα κεφάλαια και τα συγκρίνετε με το αριθμός WBTC που κόπηκε στο δίκτυο Ethereum. Χάρη στη δημόσια φύση των μπλοκ Bitcoin και Ethereum, η απόδειξη ότι τα πλήρη αποθέματα κυκλοφορούντος WBTC είναι πολύ εύκολο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του WBTC, επί του παρόντος υπάρχουν 26 έμποροι. Αυτά περιλαμβάνουν μεγάλα έργα DeFi όπως το Maker, Ren, Set Protocol και Aave. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 17 μέλη του DAO της πλατφόρμας. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση θα αναγνωρίσουν ονόματα όπως το Gnosis, το OmiseGO, το bZx και το Kyber, τα οποία είναι όλα τα μέλη του DAO.

Η προστασία του BTC των χρηστών ως μοναδικού θεματοφύλακα του έργου είναι το BitGo. Ενώ η εμπιστοσύνη σε έναν θεματοφύλακα μπορεί να χτυπήσει κουδούνια συναγερμού σε ορισμένους αναγνώστες, η εταιρεία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεματοφύλακες στον κλάδο. Ρυθμίζεται από το Τμήμα Τραπεζών στη Νότια Ντακότα και διαθέτει Ασφάλιση 100 εκατομμυρίων δολαρίων πολιτική από το Lloyd’s του Λονδίνου.

Παρά τα διαπιστευτήριά του, το BitGo εξακολουθεί να αποτελεί αξιόπιστο τρίτο μέρος. Για πολλούς στον κλάδο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το ήθος της κρυπτογράφησης. Επίσης, ισχύει και η υποχρέωση συμμόρφωσης με τους κανονισμούς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως οι έλεγχοι Γνωρίστε τον Πελάτη σας, οι οποίοι απαιτούν την αποκάλυψη της ταυτότητάς σας πριν από την κοπή του WBTC. Για αυτούς τους λόγους, άλλα έργα προσπάθησαν να φέρουν το BTC στο δίκτυο Ethereum με πιο ελαχιστοποιημένο τρόπο εμπιστοσύνης.

RenBTC

Το δεύτερο μεγαλύτερο tokenizing BTC έργου στο Ethereum τροφοδοτείται από το Ren Virtual Machine (RenVM). Τα διακριτικά BTC που δημιουργεί είναι γνωστά ως διακριτικά renBTC. Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότερα από 25.000 renBTC, ή περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια, στο Ethereum.

Το RenVM είναι ένα δίκτυο μηχανημάτων γνωστών ως Darknodes. Η εικονική μηχανή λειτουργεί ως θεματοφύλακας για τους χρήστες δημιουργώντας μια εφάπαξ διεύθυνση κατάθεσης BTC στην οποία οι χρήστες πρέπει να στείλουν BTC. Το ιδιωτικό κλειδί σε αυτήν τη διεύθυνση παραμένει εντελώς μυστικό, ακόμη και από τους κόμβους. Μόλις επιβεβαιωθεί η συναλλαγή, το RenVM κόβει τον κατάλληλο αριθμό renBTC για χρήση με υποστηριζόμενες εφαρμογές DeFi.

Ως δίκτυο χωρίς άδεια, ο καθένας μπορεί να τρέξει ένα RenVM Darknode. Ωστόσο, η εγγραφή απαιτεί από τους χειριστές να ποντάρουν 100.000 μάρκες REN. Αυτό διασφαλίζει ότι ένας χρήστης δεν μπορεί να ξεπεράσει το δίκτυο με Darknodes που ελέγχει για να παίξει τη λειτουργία της εικονικής μηχανής προς όφελός τους. Οι χειριστές Darknode έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν με ειλικρίνεια από ένα μερίδιο των τελών συναλλαγής που χρεώνονται σε όσους χρησιμοποιούν το RenVM.

Σε αντίθεση με το WBTC, το οποίο απαιτεί από τους χρήστες να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις AML και KYC, το renBTC – και η εικονική μηχανή που το τροφοδοτεί – εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Χρησιμοποιεί διάφορες κρυπτογραφικές τεχνικές για να διασφαλίσει ότι όλες οι διεργασίες – είσοδοι, έξοδοι και κατάσταση – διατηρούνται μυστικές από όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών Darknode. Όπως περιγράφεται στο τεκμηρίωση του έργου, Το RenVM ενσωματώνει το Shamir’s Secret Sharing, zkSNARKs και ένα ασφαλές πρωτόκολλο υπολογισμού πολλαπλών μερών για την επίτευξη αυτής της λειτουργικότητας που εστιάζεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Εκτός από το ότι φέρεται να είναι ένας πιο περιορισμένος και ιδιωτικός τρόπος για να φέρει ρευστότητα BTC σε άλλα blockchain, η RenVM προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα. Πρώτον, η συνθετότητά του επιτρέπει στα έργα DeFi να προσθέσουν λειτουργικότητα μεταξύ blockchain στις δικές τους εφαρμογές – δημιουργώντας μια πιο ομαλή εμπειρία χρήστη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ren, Michael Burgess, δήλωσε στο OKEx Insights πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων:

"Καθώς το RenVM επεκτείνεται σε άλλα blockchain, οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με εγγενή στοιχεία (όπως το BTC) και να μην γνωρίζουν ποια υποκείμενη L1 είναι τα dApps – τα οποία, κατά την άποψή μας, θα μετακινήσουν τη διαλειτουργικότητα στο mainstream και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο την εμπειρία χρήστη του οικοσυστήματος και την επακόλουθη υιοθέτηση."

Επιπλέον, επειδή βασίζεται εξ ολοκλήρου στο πρωτόκολλο, η κοπή στοιχείων που χρησιμοποιούν RenVM απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο από ό, τι χρειάζεται για να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές στις μπλοκ αλυσίδων που γεφυρώνει. Αυτό το καθιστά πολύ πιο γρήγορο από τα συστήματα που απαιτούν κεντρική εξουσιοδότηση.

Ο Burgess σχολίασε:

"Κανένας άλλος μηχανισμός τυλιγμένων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να μετακινηθεί από και προς το Ethereum τόσο γρήγορα και με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Όλες οι άλλες παραλλαγές έχουν εμπόδια UX που εμποδίζουν αυτό το επίπεδο ρευστότητας και αποδοτικότητας κεφαλαίου."

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει περισσότερο από 6 φορές τον αριθμό των διακριτικών WBTC από τα διακριτικά renBTCΑυτήν τη στιγμή υπάρχει περισσότερο από 6 φορές τον αριθμό των διακριτικών WBTC από τα διακριτικά renBTC. Πηγή: Catallact

Διατηρήστε το tBTC του δικτύου

Οι WBTC και renBTC δεν είναι οι μόνες προσπάθειες για να φέρουμε τη ρευστότητα της BTC στον αναπτυσσόμενο αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό τομέα. Ενώ το HBTC του Huobi και το imBTC του Tokenlon βασίζονται και στις κεντρικές υπηρεσίες θεματοφυλάκων – παρόμοιες με αυτές του WBTC – άλλοι προσπαθούν να εκπροσωπήσουν το BTC στο Ethereum με τρόπο που ταιριάζει περισσότερο με το ήθος της ευρύτερης βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Μεταξύ αυτών είναι το tBTC από το Keep Network. Αυτός ο διακριτικός χαρακτήρας του BTC χρησιμοποιεί υπεραπολυτικοποιημένους, τυχαία επιλεγμένους κόμβους υπογραφής για τη φύλαξη του BTC των χρηστών. Αυτοί οι υπογράφοντες λαμβάνουν ένα μερίδιο των τελών που καταβάλλουν οι χρήστες της πλατφόρμας και διατηρούνται ειλικρινείς από ένα ομόλογο ETH αξίας 150% του BTC υπό την φύλαξή τους. Προς το παρόν, υπάρχουν περίπου 1.000 tBTC (~ 15 εκατομμύρια $) σε κυκλοφορία, καθιστώντας το μία από τις μικρότερες υλοποιήσεις του tokenized BTC.

Παρά το ότι αντιπροσωπεύει μικρότερο μερίδιο του BTC στο Ethereum, αυτοί που βρίσκονται πίσω από το tBTC πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει την εφαρμογή που είναι πιο ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με το Bitcoin. Με τα λόγια του Reckhow:

"Το tBTC έχει σχεδιαστεί για να είναι συνεπές με τις τιμές και τις προτεραιότητες των κατόχων Bitcoin. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα της αποκέντρωσης και της ασφάλειας. Το tBTC είναι εντελώς αβέβαιο, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας διαμεσολαβητής δεν χρειάζεται να αποσυνδεθεί για να εξαργυρώσει το tBTC για BTC ανά πάσα στιγμή."

sBTC

Οι προγραμματιστές πίσω από την αποκεντρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών παραγώγων Synthetix έχουν καταλήξει σε μια άλλη προσέγγιση για την αναπαράσταση της αξίας του Bitcoin στο δίκτυο Ethereum. Το διακριτικό sBTC του είναι στην πραγματικότητα μια συνθετική αναπαράσταση της αξίας του BTC. Σε αντίθεση με τα WBTC, renBTC και tBTC, το sBTC δεν υποστηρίζεται από το BTC. Αντ ‘αυτού, το διακριτικό SNX του Synthetix παρέχει την απαραίτητη εγγύηση για τη δημιουργία κουπονιών sBTC. Οι χρήστες που επιθυμούν να κόψουν το sBTC πρέπει να κλειδώσουν το SNX αξίας περίπου 700% της αξίας του BTC. Αυτή η υπερβολική εξασφάλιση απαιτείται για την προστασία του συστήματος από μια ξαφνική πτώση της τιμής του SNX έναντι της BTC.

Δεδομένου ότι τόσο το SNX όσο και το sBTC λειτουργούν στο blockchain Ethereum, τα στοιχεία που αντιπροσωπεύει η Synthetix δεν γεφυρώνουν πραγματικά blockchain με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και άλλες λύσεις. Το σύστημα δεν περιλαμβάνει πραγματικό BTC. Επομένως, το sBTC δεν μπορεί να εξαργυρωθεί για BTC. Επομένως, το sBTC επιτρέπει στους εμπόρους να λαμβάνουν έκθεση μόνο στην τιμή του BTC και δεν φέρνει καμία από τις τεράστιες ρευστότητες της αγοράς BTC στο δίκτυο Ethereum.

Ζητήματα που προκύπτουν από διαφορετικές ενσωματωμένες εφαρμογές Bitcoin

Καμία από τις προσπάθειες για μεταφορά του Bitcoin στο Ethereum δεν είναι προς το παρόν μειονεκτήματα. Το σημαντικότερο – τουλάχιστον προς το παρόν – είναι η απαίτηση εμπιστοσύνης μιας κεντρικής οντότητας. Τελικά, η εξωτερική πίεση σε όσους ασκούν κεντρικό έλεγχο τέτοιων συστημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογοκρισία συναλλαγών και ακόμη και την κατάσχεση BTC υπό κράτηση.

Με τα WBTC, HBTC και imBTC, αυτός ο κεντρικός έλεγχος γίνεται αρκετά σαφής. Το BTC υπό κράτηση διατηρείται σε πορτοφόλια που ελέγχονται από μια κεντρική οντότητα. Οι χρήστες πιστεύουν ότι αυτή η κεντρική οντότητα διατηρεί πράγματι ένα νόμισμα για κάθε διακριτικό BTC σε κυκλοφορία και ότι δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά με τα περιεχόμενα του πορτοφολιού της. Αυτό που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι το επίπεδο κεντρικού ελέγχου που καθοδηγείται από εκείνους που βρίσκονται πίσω από λύσεις που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν συμβολισμό του BTC με πιο ελαχιστοποιημένο τρόπο εμπιστοσύνης..

Τόσο το tBTC όσο και το renBTC έχουν ήδη προσελκύσει κριτική για τους δικούς τους ισχυρισμούς αποκέντρωσης. Στις 26 Αυγούστου 2020, το Ίδρυμα Wanchain δημοσίευσε ένα Μεσαία ανάρτηση στην οποία εντόπισε ασυμφωνίες μεταξύ των αξιώσεων του renBTC και της πραγματικής εφαρμογής του. Δήλωσε ότι όλα τα BTC υπό την επιμέλεια της RenVM παρέμειναν σε μία μόνο διεύθυνση BTC. Ο έλεγχος αυτού του ιδιωτικού κλειδιού θα επέτρεπε σε έναν εισβολέα να μεταφέρει όλο το BTC του έργου που βρίσκεται υπό κράτηση σε οποιαδήποτε διεύθυνση στο δίκτυο.

Το Ren Project απάντησε με ένα δική του θέση, θεωρώντας ότι η πλήρης αποκέντρωση από την αρχή προσκαλεί τα δικά της ζητήματα. Σφάλματα λογισμικού – ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε πολύπλοκο, προηγμένο λογισμικό – είναι κοινά. Επομένως, το Ren Project ακολουθεί ένα χάρτης πορείας προς αυτό που περιγράφει ως πλήρη αποκέντρωση.

Η δημοσίευση αποκάλυψε ότι όσοι βρίσκονται πίσω από το έργο θα μπορούσαν πράγματι να συνεργαστούν εσωτερικά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια υπό την επιμέλεια της RenVM. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν "ισχυρά κίνητρα να μην το πράξουν." Αυτά περιλαμβάνουν "πετάμε χρόνια σκληρής δουλειάς και φήμης," καθώς και πιθανές νομικές επιπτώσεις και τη μαύρη λίστα κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας απάτης εξόδου. Τελικά, οι χρήστες πρέπει να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει συμπαιγνία.

Ένα προηγούμενο τεύχος – αυτή τη φορά, με το tBTC – υπογράμμισε τόσο τις ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση όσο και το πώς η πλήρης αποκέντρωση από την αρχή μπορεί να παρουσιάσει τους δικούς τους κινδύνους. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του tBTC τον Μάιο του 2020, η ομάδα του Keep Network αναγκάστηκε να το κάνει ενεργοποίηση παύσης κατάθεσης συνάρτηση γραμμένη στον κώδικα του έργου. Ενεργοποιώντας αυτό που ονόμασε το "κόκκινο μοχλό," η ομάδα μπόρεσε να αποτρέψει την απώλεια χρημάτων χρηστών, ενώ αντιμετώπιζε ζητήματα με το σύστημα δεσμεύσεων υπογραφής. Χωρίς τέτοιο κεντρικό έλεγχο, οι ευπάθειες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν αξιοποιηθεί.

Όπως και το Ren Project, το Keep Network προχωρά προς την πλήρη αποκέντρωση για το tBTC. Περιγράφει μια σταδιακή διαδικασία για την άρση των κεντρικών σημείων εμπιστοσύνης. Αυτό προορίζεται να επιτρέψει την επίλυση προβλημάτων οδοντοφυΐας διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο σε ορισμένες πτυχές του συστήματος, προκειμένου να προστατεύσει τους συμμετέχοντες στο δίκτυο από απρόβλεπτες ευπάθειες. Προφανώς, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια απαίτηση εμπιστοσύνης χρήστη σε αυτές τις προφανώς ελαχιστοποιημένες εμπιστοσύνη λύσεις.

Οι προσπάθειες αντικατάστασης κεντρικών θεματοφυλάκων κατά τη γεφύρωση διαφορετικών blockchain ενδέχεται να ταιριάζουν καλύτερα με την αποκεντρωμένη φύση του κρυπτονομίσματος, αλλά η σχετική πολυπλοκότητά τους προσκαλεί επίσης νέους πιθανούς φορείς επίθεσης. Όπως συμβαίνει με πολλά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, τα ελαττώματα στον κώδικά τους, εάν αξιοποιηθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια χρημάτων χρημάτων. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να ορίσει τα δικά του BTC.

Μιλώντας με το OKEx Insights, ο Abugov σχολίασε την ανταλλαγή μεταξύ κεντρικών υπηρεσιών θεματοφυλάκων και εκείνων που προσπαθούν να παράσχουν το BTC tokenization με τρόπο ελαχιστοποιημένο από την εμπιστοσύνη:

"Κάποιοι μπορεί να λένε ότι οι χρήστες λιανικής δεν καταλαβαίνουν την τεχνολογία πίσω από τα κεντρικά χρηματοοικονομικά προϊόντα τους – χρειάζονται απλώς να δουλέψουν. Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά, με τα κεντρικά προϊόντα, υπάρχει ένα αναγνωρισμένο υπεύθυνο μέρος. Υπάρχουν διαδικασίες για το τι συμβαίνει εάν τα πράγματα πάνε στραβά. Στο DeFi, υπάρχει πολύ λιγότερο από αυτό."

Γενικοί κίνδυνοι και ελλείψεις του BTC στο Ethereum

Έξυπνος κίνδυνος συμβολαίου

Δεδομένης της αύξησης του BTC στο Ethereum φέτος, είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους κατόχους BTC να θέσουν την αξία των επενδύσεών τους για να εργαστούν στον ακμάζοντα τομέα της FiFi της Ethereum. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους εγγενείς κινδύνους του DeFi πριν επιχειρήσετε να αλληλεπιδράσετε με αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές.

Όπως έχει διερευνήσει προηγουμένως το OKEx Insights, η συνθεσιμότητα των εφαρμογών DeFi δημιουργεί μια πιθανώς τεράστια επιφάνεια επίθεσης για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στον κώδικα. Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του 2020, τα έξυπνα συμβόλαια έχουν εξαντληθεί από οπορτουνιστές και κακόβουλους ηθοποιούς. Φυσικά, πολλές επιθέσεις έχουν στοχεύσει εντελώς μη ελεγμένα έργα, τα οποία μπορεί επίσης να προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργίας παθητικού εισοδήματος χρησιμοποιώντας το tokenized BTC.

Χορηγείται, αυξανόμενοι αριθμοί έργων DeFi επιλέγουν πλέον έξυπνες υπηρεσίες ελέγχου συμβολαίων. Ωστόσο, ακόμη και τα ελεγχθέντα έργα μπορούν να παρουσιάσουν κινδύνους. Ο ανοιχτός, άδειος χαρακτήρας του τομέα και η διαλειτουργικότητα διαφορετικών πρωτοκόλλων μπορεί να δημιουργήσει ευπάθειες που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά έως ότου τα συστήματα είναι ζωντανά – και με διακυβευόμενο πραγματικό κεφάλαιο. Σε μια θέση τόσο νέα και περίπλοκη όσο η DeFi, η οποία περιλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, είναι μια έκταση να πιστεύουμε ότι οι ελεγκτές μπορούν να λογοδοτούν για κάθε πιθανή εκμετάλλευση.

Ο Burgess είπε στο OKEx Insights σχετικά με τον κίνδυνο σύνθεσης που σχετίζεται με την κωδικοποίηση του Bitcoin:

"Φέρνοντας ένα στοιχείο στο Ethereum (μέσω tokenization) και καταθέτοντάς το σε μια εφαρμογή DeFi, συνθέτετε τον κίνδυνο blockchain Bitcoin, τον κίνδυνο blockchain Ethereum, τον κίνδυνο μοντέλου tokenized και τον κίνδυνο (έξυπνη σύμβαση) της εφαρμογής DeFi. Για διακριτικά περιουσιακά στοιχεία στο DeFi, αυτό είναι αναπόφευκτο και πρέπει να μεταφερθεί στους χρήστες, ώστε να μπορούν να λάβουν εκπαιδευμένες αποφάσεις σχετικά με το μοντέλο και το προφίλ κινδύνου που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους."

Ομοίως, τα έργα ενδέχεται να αλλάξουν τον κωδικό τους αφού λάβουν θετική αξιολόγηση από ένα ελεγκτικό γραφείο. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να εισαγάγουν νέους φορείς επίθεσης. Όσοι αλληλεπιδρούν με τέτοια πρωτόκολλα με κωδικοποιημένο BTC (ή οποιοδήποτε ψηφιακό στοιχείο, για αυτό το θέμα) ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο, παρά τους προηγούμενους ελέγχους του έργου.

Ο Abugov σχολίασε τους κινδύνους που σχετίζονται τόσο με τα πρωτόκολλα Bitcoin όσο και με τον τομέα DeFi γενικότερα:

"Νομίζω ότι υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος. Έχουμε δει τους τελευταίους μήνες πολλά έργα υποφέρουν από διάφορες επιθέσεις. Τα διακριτικά BTC δημιουργούν ένα πρόσθετο επίπεδο, τουλάχιστον, τεχνολογικού κινδύνου. Έχει ειπωθεί πριν από αυτό, αυτή τη στιγμή, ο χώρος μοιάζει με ένα μεγάλο «τεστ beta». Λοιπόν, θα βοηθούσε εάν αυτοί που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές να καταλάβουν τι είναι αυτό που χρησιμοποιούν."

Οι τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν το Bitcoin σε άλλα δίκτυα

Ένα επιπλέον μειονέκτημα της αλληλεπίδρασης με το Ethereum DeFi μέσω κωδικοποιημένου BTC σχετίζεται με την επεκτασιμότητα. Όχι μόνο έχει αυξηθεί ταχύτατα το ποσό των BTC και TVL σε εφαρμογές DeFi στο δίκτυο φέτος, αλλά και τα τέλη συναλλαγής.

Κάθε αλληλεπίδραση με εφαρμογές που βασίζονται στο Ethereum απαιτεί ενημέρωση του blockchain. Με την απαίτηση DeFi να αυξάνει το χώρο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που τιμολογούν όλες τις πλουσιότερες ακόμη και από τη χρήση αυτών των υποτιθέμενων ανοιχτών και προσβάσιμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Τα μειονεκτήματα του Ethereum blockchain, στην τρέχουσα εφαρμογή του, ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές άλλων πλατφορμών συμβατών με έξυπνα συμβόλαια να συνεχίσουν την ανάπτυξη του DeFi πιο σοβαρά. Το δίκτυο TRON, για παράδειγμα, ήταν προσπαθώντας να τοποθετήσετε ως μια πολύ φθηνότερη πλατφόρμα για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Προσπάθειες όπως το Justswap DEX, pearl.finance, salmon.finance και άλλοι όλοι δανείζονται όχι μόνο από τη λειτουργικότητα των ομολόγων τους που βασίζονται στο Ethereum αλλά και από την ασεβείς επωνυμία τους. Άλλοι ανταγωνιστές Ethereum που βλέπουν αυξανόμενη ανάπτυξη DeFi περιλαμβάνουν τα Polkadot, EOS και Cosmos.

Με τις επιλογές για τους χρήστες DeFi να αυξάνονται, είναι λίγο έκπληξη το γεγονός ότι οι λύσεις BTC με σήμανση παρέχουν τώρα γέφυρες μεταξύ των δικτύων Bitcoin blockchain και εκτός Ethereum. Η BitGo ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι συνεργάζεται με την TRON φέρτε WBTC στο δίκτυο. Εν τω μεταξύ, η ίδια η σπιτική λύση της TRON είναι ΜΟΝΟ BTC. Ομοίως, εργάζεται η Interlay Το πρώτο κωδικοποιημένο BTC του Polkadot εφαρμογή, το PolkaBTC, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021.

Εάν ορίσετε το BTC σας?

Εάν η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημά σας, η απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι "όχι." Όλες οι υπάρχουσες μέθοδοι συμβολισμού του BTC στο Ethereum παρουσιάζουν κάποιο πρόσθετο κίνδυνο ασφάλειας. Ο Burgess το συνοψίζει τακτοποιημένα:

"Το ασφαλέστερο μέρος για BTC και άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι στην εγγενή αλυσίδα τους. Καμία εξαίρεση. Όλα τα διακριτικά μοντέλα (renBTC, WBTC, tBTC, κ.λπ.) συνθέτουν τον κίνδυνο και δηλώνουν διαφορετικά είναι απαράδεκτα. Οι χρήστες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό."

Ωστόσο, οι κάτοχοι συνολικού ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων BTC έχουν αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο. Τα περισσότερα από αυτά προτιμούν το κεντρικό μοντέλο φύλαξης του WBTC στη θέση πιο περίπλοκων συστημάτων όπως αυτά του Ren Project και του Keep Network..

Σχολιάζοντας ότι αναμένει μια συνεχιζόμενη ζήτηση για τέτοιες συγκεντρωτικές λύσεις στην θεσμική αγορά, η Reckhow μίλησε στο OKEx Insights σχετικά με τις αντισταθμίσεις μεταξύ κεντρικών και ελαχιστοποιημένων σχεδίων εμπιστοσύνης BTC, όσον αφορά τον κίνδυνο:

"Οι χρήστες πρέπει να κατανοήσουν και να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις τεχνολογίες που επιλέγουν και να τις χρησιμοποιούν εάν αποδέχονται τους κινδύνους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ έργων και πρωτοκόλλων DeFi και crypto. Με τα κεντρικά έργα, οι κίνδυνοι έγκειται στην ανάγκη εμπιστοσύνης ενός τρίτου μέρους σχετικά με τον κίνδυνο ασφάλειας ή επαναπροσδιορισμού (δηλαδή, τον κίνδυνο Bitfinex’d) και, με πιο αποκεντρωμένα έργα, εξετάζετε τεχνικούς / έξυπνους κινδύνους συμβολαίου."

Το γεγονός ότι η WBTC, με την κορυφαία ασφαλισμένη, αλλά συγκεντρωτική επιμέλεια, στη βιομηχανία, συνεχίζει να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των BTC στο Ethereum δείχνει την όρεξη της αγοράς για κίνδυνο. Ενώ οι χρήστες είναι ευτυχείς να αναλάβουν τον έξυπνο κίνδυνο συμβολαίου για την πιθανή ανταμοιβή της αλληλεπίδρασης με τα πρωτόκολλα DeFi, υπάρχουν λίγα κέρδη και πολλά που χάνουν από την επιλογή να χρησιμοποιήσουν μία από τις λύσεις ελαχιστοποιημένης εμπιστοσύνης. Σε τελική ανάλυση, μιλάμε για εμπιστοσύνη σε ολοκαίνουργια, πολύπλοκα και λιγοστά δοκιμασμένα συστήματα με το πιο πολύτιμο στοιχείο του κόσμου.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά και επιμελημένες ειδήσεις από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map