Οι έμποροι λιανικής κυνηγούσαν το τελευταίο ράλι του Bitcoin σε νέο ATH, ενώ οι φάλαινες κέρδισαν

Μια πρωτότυπη ερευνητική έκθεση που αναλύει δεδομένα συναλλαγών OKEx BTC / USDT για να αξιολογήσει τη συμπεριφορά της αγοράς και τις τάσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου ράλι του Bitcoin.

Γράφτηκε από OKEx Insights | Με την υποστήριξη του Kaiko

Στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας έχει συμπεριληφθεί ένα PDF της ακόλουθης αναφοράς, έτσι ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να το δουν, να το κατεβάσουν και να το μοιραστούν με την ευκολία τους.

Παρά τις οπισθοδρομήσεις, τα παγκόσμια σοκ, τις διαταραχές και τις κρίσεις που έφερε, καθώς πλησιάζει στο τέλος του, το 2020 διαμορφώνεται για να είναι μια υπέροχη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin, προωθώντας το τελευταίο στα προηγούμενα υψηλά του – μια προοπτική που εμφανίστηκε πολύ μακρινή μόνο μήνες πριν.

Όταν το Bitcoin συναθροίζεται, η αγορά τείνει να ξεχνά τα προηγούμενα, μακροχρόνια bearish τεντώματα και το συναίσθημα μετατοπίζεται σε μανιακή ευφορία τόσο γρήγορα όσο ένα κερί χιλιάδων δολαρίων εμφανίζεται στο γράφημα BTC / USDT. Και ενώ είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το Bitcoin να ανεβαίνει, η ανάλυση της τιμής του έναντι της συμπεριφοράς της αγοράς μπορεί να βοηθήσει στη ζωγραφική μιας κάπως ενδεικτικής εικόνας για το πώς οι συμμετέχοντες στην αγορά οδήγησαν ή αντέδρασαν σε διάφορα εύρη τιμών, αυξήσεις και πτώσεις.

Για αυτήν την αναφορά, έχουμε συνεργαστεί με την εταιρεία δεδομένων blockchain Kaiko για άλλη μια φορά και αναλύσαμε δεδομένα από την αγορά BTC / USDT στο OKEx μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 2020. Το επίκεντρό μας εδώ θα είναι το φιλτράρισμα και η ομαδοποίηση δεδομένων συναλλαγών με βάση τόσο τα ποσά όσο και τις οδηγίες συναλλαγών (είτε πωλούν είτε αγοράζουν παραγγελίες). Καταγράφοντας τέτοιες συναλλαγές έναντι της τιμής, στοχεύουμε να αξιολογήσουμε πώς συμπεριφέρθηκαν διάφορα τμήματα της αγοράς καθώς το Bitcoin ανέβηκε στο νέο υψηλό όλων των εποχών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Πριν φτάσουμε στην πραγματική ανάλυση, ωστόσο, θα παρουσιάσουμε τη μεθοδολογία και θα επισημάνουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο προσδιορισμός των κατευθύνσεων του εμπορίου σε οποιαδήποτε αγορά. Η συζήτηση εδώ απαιτεί την κατανόηση των βιβλίων παραγγελιών, των κατασκευαστών και των αγοραστών, καθώς και προσφορές και ζητά – όλες τις έννοιες που αναφέρονται στον αναλυτικό οδηγό μας για τις συναλλαγές.

Μεθοδολογία

Δεδομένου ότι ακόμη και μια ενιαία αγορά σε ανταλλαγή μεγάλου όγκου όπως το OKEx μπορεί να εκτελέσει εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές σε μια μέρα, κάθε εύπεπτη ανάλυση χρειάζεται σκόπιμο φιλτράρισμα δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν πληροφορίες που αλλιώς θαμμένες. Για αυτήν την αναφορά, συλλέξαμε καθημερινά δεδομένα συναλλαγών από την αγορά OKEx BTC / USDT μεταξύ 1 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου 2020.

Εμπορικά εύρη και προσωπικότητες της αγοράς

Αυτά τα δεδομένα επικεντρώθηκαν στον αριθμό των ημερήσιων συναλλαγών που εκτελούνται στην αγορά BTC / USDT, τα ποσά, τις οδηγίες τους και τη συνολική μέση σταθμισμένη τιμή όγκου BTC για την ημέρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα τέτοιο σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει εκατομμύρια τιμές, ομαδοποιήσαμε περαιτέρω αυτές τις συναλλαγές ανά εύρος βάσει ποσού. Αυτά τα εύρη, εκτός από την απλοποίηση της οπτικής αναπαράστασης αυτών των δεδομένων, χρησιμεύουν επίσης ως περιγραφικές κατηγορίες συμμετεχόντων στην αγορά.

Όλες οι καθημερινές συναλλαγές στην αγορά OKEx BTC / USDT ομαδοποιήθηκαν σε πέντε περιοχές: συναλλαγές κάτω από 0,5 BTC, μεταξύ 0,5 και 2 BTC, μεταξύ 2 και 5 BTC, μεταξύ 5 και 10 BTC και, τέλος, 10 BTC και άνω. Ενώ αυτά τα εύρη είναι σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα, γενικά ευθυγραμμίζονται με καθιερωμένα προσωπικά της αγοράς, όπως οι έμποροι λιανικής, οι επαγγελματίες έμποροι, οι μεγάλοι έμποροι / φάλαινες και τα ιδρύματα.

Οι έμποροι λιανικής περιλαμβάνουν συνήθως κερδοσκόπους, απλούς εμπόρους και μικρούς επενδυτές. Συχνά φαίνεται ότι ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, σε αντίθεση με τον καθορισμό τους. Οι επαγγελματίες έμποροι, από την άλλη πλευρά, συχνά ανταλλάσσουν τα προς το ζην και χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές και εργαλεία διαπραγμάτευσης, όπως τεχνική ανάλυση και αλγοριθμική συναλλαγή.

Η διάκριση μεταξύ μεγάλων εμπόρων, φαλαινών και ιδρυμάτων είναι δυσκολότερη, καθώς δεν υπάρχουν αυστηρά όρια για αυτούς τους εμπόρους. Συνήθως, μια φάλαινα είναι μια οντότητα που διαθέτει αρκετά νομίσματα για να μπορεί να μετακινεί τις αποτιμήσεις της αγοράς με την πώληση μεγάλου αριθμού όλων ταυτόχρονα. Ενώ μια φάλαινα μπορεί εύκολα να εκτελεί μερικές συναλλαγές 100.000 δολαρίων την ημέρα, ένας μεγάλος έμπορος με μόνο 100.000 δολάρια σε κεφάλαιο συναλλαγών μπορεί θεωρητικά να κάνει το ίδιο. Το ίδιο ισχύει και για ιδρύματα, τα οποία είναι γνωστό ότι πραγματοποιούν μεγάλες αγορές και πωλήσεις – αλλά αυτές οι συναλλαγές θα μπορούσαν επίσης να αποδοθούν σε φάλαινες. Ως εκ τούτου, ενώ συζητάμε για αυτούς τους συμμετέχοντες στην αγορά, η ανάλυσή μας απέχει από συγκεκριμένες αποδόσεις.


Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα κενά σε αυτό το σύνολο δεδομένων και τις σχετικές παραδοχές. Πρώτον, αυτά τα δεδομένα καλύπτουν μόνο μία ανταλλαγή και μία αγορά και παρόλο που το OKEx είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο, δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το χώρο.

Δεύτερον, ενώ μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλες οι συναλλαγές άνω των 5 ή 10 BTC είναι πολύ πιθανό να είναι είτε φάλαινες είτε ιδρύματα, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι φάλαινες και τα ιδρύματα διαπραγματεύονται μόνο πάνω από αυτά τα όρια. Στην πραγματικότητα, είναι προς το συμφέρον τους να εκτελούν μεγάλες συναλλαγές σε μικρότερες παρτίδες, ώστε να μην επηρεάζουν τη ρευστότητα της αγοράς και, κατά συνέπεια, την τιμή της αγοράς.

Τρίτον, αυτά τα δεδομένα δεν αντιπροσωπεύουν εξωχρηματιστηριακές υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες συναλλαγές. Αυτές οι υπηρεσίες πραγματοποιούν πολλαπλές, επονομαζόμενες παιδικές παραγγελίες, συχνά κατά τη διάρκεια ημερών, για την εκπλήρωση των γονικών παραγγελιών (δηλαδή μεγαλύτερες), γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση ή την απόδοση αυτών των συναλλαγών με ακρίβεια.

Προσδιορισμός της εμπορικής κατεύθυνσης σε κρυπτονομίσματα

Παρόλο που συναντάμε συχνά εκφράσεις όπως "αυξημένη θεσμική αγορά" ή "μαζικές πωλήσεις" Κατά τη διάρκεια των γενικών συζητήσεων για την αγορά, στην πραγματικότητα, όλες οι αγορές και οι πωλήσεις έχουν αντισυμβαλλόμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει "αυξημένη θεσμική αγορά" χωρίς να υπάρχουν πωλητές, ούτε μπορεί να υπάρχει "μαζικές πωλήσεις" χωρίς να υπάρχουν αγοραστές. Για να το θέσουμε απλά, σε μια ανταλλαγή, κάθε φορά που αγοράζετε ένα νόμισμα ή ένα διακριτικό, κάποιος άλλος το πωλεί και αντίστροφα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί οποιοδήποτε εμπόριο ως αγορά ή πώληση; Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν η αγορά είναι προκατειλημμένη προς την αγορά ή την πώληση; Εδώ μπαίνει η ιδέα των κατασκευαστών και των κατασκευαστών.

Εν συντομία, οι κατασκευαστές προσθέτουν ρευστότητα σε οποιαδήποτε αγορά, τοποθετώντας οριακές παραγγελίες που βρίσκονται στο βιβλίο παραγγελιών, διαθέσιμες για να συμπληρωθούν από τους αγοραστές. Εν τω μεταξύ, οι αγοραστές πραγματοποιούν παραγγελίες αγοράς που, όταν συμπληρωθούν, αφαιρούν τις οριακές παραγγελίες (που είχαν προηγουμένως υποβληθεί από τους κατασκευαστές) από το βιβλίο παραγγελιών, μειώνοντας έτσι τη ρευστότητα.

Μια κοινή σύμβαση που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης οποιουδήποτε εμπορίου είναι να το εξετάσουμε από την οπτική γωνία του αγοραστή. Εάν ένας αγοραστής υποβάλει μια εντολή πώλησης στην αγορά, η οποία στη συνέχεια συμπληρώνεται από μια εντολή ορίου αγοράς ενός κατασκευαστή, το εμπόριο αυτό θεωρείται συναλλαγή πώλησης. Ομοίως, εάν ένας αγοραστής υποβάλει μια εντολή αγοράς στην αγορά, η οποία στη συνέχεια συμπληρώνεται από μια διαθέσιμη εντολή ορίου πώλησης, η συναλλαγή υπολογίζεται ως αγορά.

Ο συνεργάτης δεδομένων μας για αυτήν την αναφορά, Kaiko, έχει ένα λεπτομερές άρθρο σχετικά με τη δουλειά τους όσον αφορά ομαλοποίηση δεδομένων συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, και χρησιμοποιούμε τη μεταβλητή taker_side_sell για να προσδιορίσουμε τον ημερήσιο αριθμό συναλλαγών πώλησης και αγοράς στην αγορά OKEx BTC / USDT.

Οπτικοποίηση δεδομένων

Με τα καθημερινά δεδομένα συναλλαγών μας να ομαδοποιούνται σε εύρη βάσει ποσού και να φιλτράρονται περαιτέρω με δεδομένα κατεύθυνσης συναλλαγών, καταφέραμε να προχωρήσουμε στην οπτικοποίηση αυτών των δεδομένων. Προκειμένου να απλοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία, αποφασίσαμε να υπολογίσουμε τα ημερήσια ποσοστά συναλλαγών αγοράς και πώλησης, καθώς και να υπολογίσουμε τις καθαρές διαφορές τους.

Το επόμενο βήμα περιελάμβανε τη χαρτογράφηση αυτών των τιμών έναντι της τιμής του Bitcoin για να δείτε πώς άλλαξε η συμπεριφορά της αγοράς καθώς εκτιμήθηκε η τιμή του BTC. Δεδομένου ότι εξετάζουμε συγκεντρωτικές τιμές, επιλέξαμε τη μέση σταθμισμένη τιμή όγκου ή το VWAP – έναν τρόπο μέτρησης της μέσης τιμής στο οποίο ένα στοιχείο διαπραγματευόταν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας – για να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ημερήσια αλλαγή τιμής που αντιστοιχεί στον αριθμό των συναλλαγών.

Σε μερικά από τα διαγράμματα που ακολουθούν, οι αναγνώστες θα μπορούν να βλέπουν την τιμή του Bitcoin για κάθε μέρα, σε συνδυασμό με το ποσοστό των συναλλαγών αγοράς και πώλησης. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο σύνολο γραφημάτων θα δείχνει την καθαρή διαφορά μεταξύ αγορών και πωλήσεων σε καθημερινή βάση και θα αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια το μεταβαλλόμενο κλίμα των συμμετεχόντων στην αγορά που ανήκουν σε καθεμία από τις ομαδοποιημένες κατηγορίες μας..

Επιπλέον, για να προσθέσουμε μια άλλη κρίσιμη προοπτική, θα εξετάσουμε σύνολα διαγραμμάτων που ακολουθούν την εξέλιξη των τιμών του Bitcoin κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από περίπου 10.000 $ σε σχεδόν 20.000 $ και θα σημειώσουμε πώς αλλάζει η καθημερινή καθαρή αγορά (ή πώληση) με την τιμή σε αυτά τα εύρη, ανεξάρτητα χρονολογικών ημερομηνιών.

Τέλος, για να ολοκληρώσουμε, θα επισημάνουμε μερικά από τα βασικά ευρήματα από αυτά τα σύνολα δεδομένων συγκρίνοντάς τα μεταξύ τους σε μορφή πίνακα – θέτοντας τις απόψεις που εξήχθησαν από την ανάλυσή μας σε προοπτική.

Συναλλαγές κάτω από 0,5 BTC – Έμποροι λιανικής

Οι συναλλαγές κάτω των 0,5 BTC, όπως αναμενόταν, αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο όγκο ημερήσιων συναλλαγών στην αγορά OKEx BTC / USDT. Αυτές οι συναλλαγές μπορούν να αποτιμηθούν οπουδήποτε μεταξύ 10 $ (0,001 BTC) και 5.000 $ (0,5 BTC) εάν το BTC έχει τιμή 10.000 $. Λαμβάνουμε 10.000 $ / BTC ως τιμή αναφοράς για αυτήν την αναφορά, λόγω της ψυχολογικής σημασίας της ως βασικού επιπέδου υποστήριξης και επειδή η περίοδος που αναλύεται σε αυτήν την αναφορά ξεκίνησε με τις συναλλαγές BTC σε αυτό το επίπεδο.

Εξετάζοντας το σύνολο αυτών των δεδομένων, μεταξύ 1 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου, έχουμε 122 ημέρες. Κατά τη σύγκριση του αριθμού των συναλλαγών αγοράς και πώλησης (σύμφωνα με τη μέθοδο που εξηγείται παραπάνω) για κάθε μέρα, μαθαίνουμε ότι οι έμποροι σε αυτό το εύρος ήταν καθαροί πωλητές για 65 ημέρες από αυτές τις 122, ή το 53,28% του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι σε 65 ημέρες, οι συναλλαγές πώλησης ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με τις συναλλαγές αγοράς, ενώ οι συναλλαγές πώλησης ήταν κυρίαρχες σε 57 ημέρες.

Καθημερινό% πωλήσεων και αγορών μεταξύ 0 και 0,5 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Ένα ημερήσιο γράφημα (παραπάνω) για το ποσοστό των συναλλαγών πώλησης και αγοράς έναντι της μέσης σταθμισμένης τιμής όγκου δείχνει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές σε αυτό το εύρος (0,5 και κάτω) ήταν σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένο, αν και λίγο προκατειλημμένο προς τις πωλήσεις. Θα εξετάσουμε τώρα την καθαρή εκατοστιαία διαφορά έναντι της τιμής για να προσδιορίσουμε πιο συγκεκριμένες τάσεις.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 0 και 0,5 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει την καθαρή εκατοστιαία διαφορά μεταξύ αγοράς (θετικές τιμές) ή πώλησης (αρνητικές τιμές) σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με τη μέση σταθμισμένη τιμή όγκου.

Μπορούμε να δούμε εδώ ότι οι έμποροι σε αυτό το εύρος πωλούσαν κυρίως όταν το Bitcoin διαπραγματεύτηκε περίπου 11.000 $ και πάνω τον Αύγουστο (δείχνεται από την κυριαρχία των τιμών κάτω από 0,00%), αναμένοντας πιθανώς μια διόρθωση στα 10.000 $. Αυτό παρατηρήθηκε στη μετατόπιση προς τις καθαρές αγορές (τιμές άνω του 0,00%) από τον Σεπτέμβριο, όταν το Bitcoin έπεσε στα επίπεδα των 10.000 $.

Αυτή η αγορά πήρε και πάλι ένα πίσω κάθισμα καθώς η BTC διαπραγματεύτηκε πάνω από 11.000 $, μέχρι τα 13.000 $, οπότε και πάλι αυξήθηκε. Ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον κορυφώθηκε σε μεγάλο βαθμό περίπου στα 15.000 $, μετά τα οποία οι έμποροι λιανικής πώλησης φαινομενικά ήταν αναποφάσιστοι, κυρίως πωλούσαν κατά τη διάρκεια της συντριβής των Ευχαριστιών (περίπου και στις 26 Νοεμβρίου) και προσεκτικά αγοράζοντας την ανάκαμψη.

Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε την ίδια ημερήσια καθαρή διαφορά ποσοστού έναντι των ανερχόμενων τιμών VWAP – απλά, τις χαμηλότερες έως υψηλότερες τιμές VWAP κατά την επιλεγμένη χρονική περίοδο. Αυτό το γράφημα μας δείχνει πώς οι έμποροι αυτής της κατηγορίας αντέδρασαν στις αλλαγές τιμών, ανεξάρτητα από τη χρονολογία.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 0 και 0,5 BTC έναντι ανερχόμενου VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Για άλλη μια φορά, μπορούμε να δούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγορών ήταν περίπου 10.000 $ επίπεδα, ενώ η πλειονότητα των πωλήσεων κυμαινόταν μεταξύ 11.000 και 13.000 $, μετά από τα οποία βλέπουμε περισσότερες αγορές μέχρι τα επίπεδα των 15.000 $. Από εκεί και πέρα, οι έμποροι λιανικής εμφανίστηκαν αβέβαιοι ως προς την κατεύθυνση της αγοράς, αλλά ακολούθησαν την τάση με τις πωλήσεις σε πτώσεις και τις αγορές ανάκτησης.

Λόγω της ποικιλομορφίας του, αυτό το εύρος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κομμάτι των συμμετεχόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων κερδοσκόπων, ημερήσιων εμπόρων και περιστασιακών επενδυτών. Τα δεδομένα μας δείχνουν ουσιαστικά ότι, τον Αύγουστο, οι έμποροι λιανικής δεν περίμεναν την τιμή να παραμείνει πάνω από 11.000 $ για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι αναζητούσαν ευκαιρίες να αγοράσουν κάτω από αυτό το επίπεδο. Μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, παρακολουθούν την αύξηση των τιμών και ήταν οι καθαροί αγοραστές τις περισσότερες ημέρες – μέχρι το νέο υψηλό όλων των εποχών.

Συναλλαγές μεταξύ 0,5 και 2 BTC – Επαγγελματίες έμποροι

Οι συναλλαγές μεταξύ 0,5 και 2 BTC αντιπροσωπεύουν τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο σε καθημερινή βάση. Αυτές οι συναλλαγές μπορούν να αποτιμηθούν οπουδήποτε μεταξύ 5.000 $ (0,5 BTC) και 20.000 $ (2 BTC) εάν το BTC έχει τιμή 10.000 $. Για τους σκοπούς μας, αποδίδουμε αυτό το εύρος σε επαγγελματίες εμπόρους.

Κοιτάζοντας τις 122 ημέρες μεταξύ 1 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου, οι έμποροι σε αυτό το εύρος ήταν καθαροί πωλητές για 80 ημέρες, ή 65,57% του χρόνου (σε σύγκριση με 53,28% για το εύρος λιανικής). Επιπλέον, ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης ήταν ως επί το πλείστον καθαρές αγορές από τον Σεπτέμβριο και μετά (δηλαδή, ο αριθμός των ημερών που κυριαρχούσαν στις αγορές τον μήνα ήταν υψηλότερος), οι επαγγελματίες έμποροι σε αυτό το εύρος έγιναν καθαροί αγοραστές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Καθημερινό% πωλήσεων και αγορών μεταξύ 0,5 και 2 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Η οπτική αναπαράσταση των ημερήσιων πωλήσεων και αγορών (σε ποσοστιαία βάση) σε αυτήν την κατηγορία έναντι του VWAP δείχνει μια τάση προς πώληση, σε σύγκριση με την πιο ισορροπημένη τάση που παρατηρείται στο εύρος λιανικής.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 0,5 και 2 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Η καθαρή εκατοστιαία διαφορά σε σύγκριση με το VWAP υπογραμμίζει επίσης την κυρίαρχη πίεση πώλησης καθ ‘όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, καθώς η τιμή μειώθηκε από τα 11.000 $ στα 10.000 $ και στη συνέχεια ανέκαμψε. Η μεταβολή του συναισθήματος ήρθε μόνο τον Οκτώβριο, καθώς η τιμή έσπασε τα 11.500 $, μετά την οποία οι επαγγελματίες έμποροι ήταν κυρίως στην πλευρά των αγορών, ειδικά τον Νοέμβριο.

Οι πρώτες μεγάλες αγοραστικές κορυφές φαίνονται στις 18 Οκτωβρίου και στις 21 Οκτωβρίου (αντιστοιχούν σε 11.500 $ και 12.500 $), ενώ παρόμοια δράση πώλησης παρατηρήθηκε στις 1-2 Νοεμβρίου και στις 10 Νοεμβρίου (αντιστοιχεί σε επίπεδα 13.500 $ και 15.300 $). Η πλειοψηφία των αγορών σε αυτό το εύρος ξεκίνησε μετά το επίπεδο τιμών των 15.000 $, και συνεχίστηκε, ως επί το πλείστον, μέχρι το υψηλό όλων των εποχών – με εξαίρεση τη συντριβή των Ευχαριστιών.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 0,5 και 2 BTC έναντι του ανερχόμενου VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Με βάση τις αυξανόμενες τιμές VWAP, η καθαρή εκατοστιαία διαφορά δείχνει ως επί το πλείστον τη δραστηριότητα πώλησης έως περίπου 12.000 $, το αγοραστικό ενδιαφέρον γύρω στα επίπεδα των 13.000 $, τις επόμενες πωλήσεις έως τα 15,500 $ και, στη συνέχεια, μια σημαντική αλλαγή προς την αγορά μετά από 16.000 $.

Αυτό το εύρος (0,5 έως 2 BTC) αντιπροσωπεύει την αρχή σχετικά μεγαλύτερων συναλλαγών και είναι πιθανό να περιλαμβάνει επαγγελματίες εμπόρους που χρησιμοποιούν τεχνικές τεχνικής ανάλυσης και χαρτογράφησης παράλληλα με αλγοριθμικές συναλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το μοτίβο εδώ, κάπως, καθώς μια αναδρομή Fibonacci, που έγινε μεταξύ του υψηλού 2017 και του χαμηλού 2018, δείχνει 12.000 $, 13.000 $ και 16.000 $ ως επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στα επίπεδα Fibonacci 0,5, 0,618 και 0,786, όπως φαίνεται παρακάτω.

Καθημερινό γράφημα OKEx BTC / USDT που δείχνει επίπεδα retracement 0,5, 0,618 και 0,786 Fibonacci. Πηγή: TradingView

Συναλλαγές μεταξύ 2 και 5 BTC – Μεγάλοι έμποροι και φάλαινες

Οι συναλλαγές σε αυτό το εύρος αποτιμώνται οπουδήποτε μεταξύ 20.000 $ (2 BTC) και 50.000 $ (5 BTC) εάν το BTC έχει τιμή 10.000 $. Ενώ αυτά τα στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά των φαλαινών, καθεαυτά – καθώς οι έμποροι που δεν έχουν BTC αξίας εκατομμυρίων δολαρίων μπορούν επίσης να κάνουν αυτές τις συναλλαγές – σηματοδοτούν το κατώφλι από το οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να θεωρούμε μεγάλους εμπόρους και φάλαινες ως συμμετέχοντες.

Είναι ενδιαφέρον, σε αυτό το σύνολο δεδομένων, από τις 122 ημέρες μεταξύ 1 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου, οι έμποροι ήταν καθαροί πωλητές σε 86 ημέρες, ή 73,50% του χρόνου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες εμπόρους – που έγιναν καθαροί αγοραστές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο – οι έμποροι σε αυτό το εύρος ήταν καθαρές πωλήσεις σε ολόκληρη την αγορά.

Ημερήσιο% πωλήσεων και αγορών μεταξύ 2 και 5 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Το παραπάνω γράφημα ποσοστών τιμών δείχνει τις συναλλαγές πώλησης σε αυτό το εύρος να ξεπερνούν τις συναλλαγές αγοράς για την πλειονότητα της περιόδου, με ορισμένες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση μπορεί να φανεί κατά την περίοδο κατά την οποία το Bitcoin διαπραγματευόταν κάτω από 11.500 $.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 2 και 5 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Το παραπάνω διάγραμμα ποσοστιαίας διαφοράς δείχνει τα επιτόκια αγοράς περίπου 11.500 $ (με την υψηλότερη κορυφή στα μέσα Οκτωβρίου να καταγράφεται σε αυτό το επίπεδο), ακολουθούμενο από 15.000 $. Συγκεκριμένα, μετά από 15.000 $, η πίεση πώλησης αυξήθηκε μόνο σε αυτό το εύρος, με τις περισσότερες συναλλαγές πώλησης να καταγράφονται από 21 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου, συχνά καθώς η τιμή αυξήθηκε.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 2 και 5 BTC έναντι ανερχόμενου VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Το καθαρό ποσοστό έναντι του ανερχόμενου γραφήματος VWAP επιβεβαιώνει περαιτέρω τις παρατηρήσεις μας, με αξιοσημείωτη πώληση μετά από $ 15.000 και ειδικά μετά από $ 18.000, μέχρι το υψηλό όλων των εποχών.

Αυτό το μοτίβο δείχνει πόσο μεγάλοι έμποροι, και πιθανώς φάλαινες, αγόρασαν σε χαμηλά επίπεδα, περίπου 11.000 $, και αποφάσισαν να πάρουν κέρδη στην πορεία τους, ειδικά κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, όπου φαίνεται να έχουν πουλήσει όταν αγόραζαν λιανικοί και επαγγελματίες έμποροι.

Συναλλαγές μεταξύ 5 και 10 BTC – Οι μεγάλοι έμποροι και οι φάλαινες, συνεχίστηκαν

Με τις συναλλαγές σε αυτό το εύρος να κυμαίνονται από 50.000 $ (5 BTC) έως 100.000 $ (10 BTC) εάν το Bitcoin έχει τιμή 10.000 $, αυτό το τμήμα επικαλύπτεται με το προηγούμενο (2-5 BTC), καθώς και οι δύο είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μεγάλους εμπόρους και φάλαινες.

Η ομοιότητά τους αντικατοπτρίζεται επίσης στις καθαρές ημέρες πώλησης αυτού του εύρους μεταξύ 1 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου σε 85, ή 72,65% (σε σύγκριση με 86, ή 73,50%, του προηγούμενου εύρους). Ομοίως, όπως και το προηγούμενο εύρος, οι έμποροι εδώ παρέμειναν επίσης καθαροί πωλητές από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο.

Καθημερινά% των πωλήσεων και των αγορών μεταξύ 5 και 10 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Τα ημερήσια ποσοστά αγορών και πωλήσεων σε αυτήν την κατηγορία είναι επίσης πολύ παρόμοια με την προηγούμενη κατηγορία, κυρίως κλίνουν προς τις καθαρές πωλήσεις, με κάποια ανακούφιση μεταξύ Σεπτεμβρίου και μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση εδώ είναι μια καθαρή κορυφή αγορών στις 24 Νοεμβρίου, η οποία αντιστοιχεί στο κερί 1.000 $ + της ημέρας.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 5 και 10 BTC έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Το διάγραμμα καθαρού ποσοστού παραπάνω αναδεικνύει περαιτέρω αυτήν την τάση κοντά στο τέλος της ουράς, δείχνοντας δραστηριότητα αγοράς σε αυτήν την κατηγορία στις 24 Νοεμβρίου και στις 26-29 Νοεμβρίου (με εξαίρεση τις 25 Νοεμβρίου και 30 Νοεμβρίου). Κοιτάζοντας το διάγραμμα καθαρών ποσοστών διαφοράς για το προηγούμενο εύρος (2-5 BTC), δεν βλέπουμε παρόμοια δραστηριότητα αγοράς αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, αυτή η αγοραστική δραστηριότητα όχι μόνο αντιστοιχεί στο πράσινο κερί στις 24 Νοεμβρίου, αλλά και στο κάτω μέρος που βρέθηκε περίπου 16.000 $ στις 27 Νοεμβρίου και την επακόλουθη αντιστροφή των τιμών, όπως φαίνεται παρακάτω.

Το ημερήσιο διάγραμμα OKEx BTC / USDT επισημαίνει τα κεριά 24 Νοεμβρίου και 26-29 Νοεμβρίου. Πηγή: TradingView

Προτού αναλύσουμε περαιτέρω αυτήν την τάση, είναι συνετό να συζητήσουμε την τελευταία μας κατηγορία, η οποία ομαδοποιεί συναλλαγές 10 BTC και άνω. Προς το παρόν, το τελευταίο γράφημα για το τρέχον εύρος είναι το καθαρό ποσοστό σε σύγκριση με το ανερχόμενο VWAP.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών μεταξύ 5 και 10 BTC έναντι του ανερχόμενου VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Αυτό το γράφημα υπογραμμίζει την προκατάληψη πωλήσεων σε ολόκληρο το εύρος, με τρεις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: όταν οι έμποροι σε αυτό το εύρος αγόρασαν Bitcoin με τιμή 11.500 $, 15.500 $ και 18.500 $. Ωστόσο, θα επανεξετάσουμε την τάση που αναφέρθηκε προηγουμένως, όπου η αγοραστική δραστηριότητα σε αυτό το εύρος αυξήθηκε κοντά στα υψηλά όλων των εποχών.

Συναλλαγές των 10 BTC και άνω – Ιδρύματα

Η τελευταία μας κατηγορία περιλαμβάνει συναλλαγές αξίας 10 BTC και άνω, οι οποίες ξεκινούν από 100.000 $ όταν το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 10.000 $. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους αυτών των συναλλαγών, μπορούν να αποδοθούν σε φάλαινες και ιδρύματα, αν και με τις επιφυλάξεις που επισημαίνονται στην εισαγωγή.

Αυτό το σύνολο δεδομένων είναι επίσης το μικρότερο από όλα, ανάλογα με τον όγκο, δεδομένου του χαμηλού αριθμού πραγματικών ημερήσιων συναλλαγών 10 BTC ή περισσότερο. Τούτου λεχθέντος, μια γρήγορη ματιά στις καθαρές ημέρες πώλησης αυτού του εύρους δείχνει μια πιο ισορροπημένη τάση, με μόνο 64 από τις 122 ημέρες, ή 54,70%, να κυριαρχούνται από τις πωλήσεις.

Επιπλέον, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κατηγορίες, δεν μπορεί να παρατηρηθεί υπερβολική πίεση πώλησης για οποιονδήποτε μήνα σε αυτήν την ομάδα. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες κατηγορίες, αυτή είχε καθαρή τάση αγοράς τον Οκτώβριο.

Καθημερινό% πωλήσεων και αγορών 10 BTC και άνω έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Τα ημερήσια ποσοστά που απεικονίζονται στο παραπάνω διάγραμμα δείχνουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, με άκρα και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, αυτές οι τιμές είναι επίσης αποτέλεσμα του αναπόφευκτα περιορισμένου μεγέθους δείγματος αυτού του εύρους.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών 10 BTC και άνω έναντι του VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Το παραπάνω διάγραμμα ποσοστιαίας διαφοράς δείχνει μια πιο ξεκάθαρη τάση, με την πλειονότητα των αγορών να πραγματοποιούνται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς το Bitcoin διαπραγματεύτηκε μεταξύ 10.000 και 11.500 $.

Ενώ υπήρχε κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον γύρω στα $ 15.500 μάρκα, ακολουθήθηκε από πίεση πώλησης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, όπως και η κατηγορία πριν από αυτήν, βλέπουμε τις καθαρές θετικές αγορές στις 24 Νοεμβρίου, στις 26 Νοεμβρίου και στις 29 Νοεμβρίου.

Καθημερινή καθαρή% διαφορά πωλήσεων και αγορών 10 BTC και άνω έναντι του ανερχόμενου VWAP. Πηγή: Kaiko και OKEx

Τέλος, το ανερχόμενο διάγραμμα VWAP έναντι καθαρής εκατοστιαίας διαφοράς επιβεβαιώνει ακριβώς πώς οι έμποροι σε αυτό το εύρος ευνόησαν την αγορά σε χαμηλότερες τιμές (δηλαδή κάτω από 12.000 $) και, στη συνέχεια, τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της αύξησης των τιμών – με ορισμένες εξαιρέσεις, ωστόσο, ειδικά κοντά στο τέλος της το ράλι.

Βάζοντας τα πράγματα σε προοπτική

Ενώ η εκτενής συζήτηση παραπάνω επισημαίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες, θα συνοψίσουμε τώρα μερικά από τα βασικά ευρήματα παρακάτω για προσβασιμότητα και μια ολοκληρωμένη προοπτική.

Ο παρακάτω πίνακας επισημαίνει την κυρίαρχη τάση κάθε μήνα, που υποδηλώνεται με το σύμβολο συν (αγορά) ή μείον (πώληση) δίπλα στην ποσοστιαία τιμή. Η τελευταία στήλη έχει τον ίδιο αριθμό για ολόκληρη την περίοδο 122 ημερών μεταξύ 1 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου.

Εύρος συναλλαγών Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Σύνολο για την περίοδο
0 και 0,5 BTC -80,65% +56,67% +58,06% +53,33% -53,28%
0,5 και 2 BTC -90,32% -93,33% +58,06% +63,33% -65,57%
2 και 5 BTC -93,55% -76,67% -54,84% -56,67% -73,50%
5 και 10 BTC -90,32% -73,33% -58,06% -56,67% -72,65%
10 BTC ή περισσότερα -67,74% 50,00% +58,06% -56,67% -54,70%

Καθαρή συμπεριφορά αγοράς ή πώλησης για κάθε εύρος συναλλαγών έναντι κάθε μήνα. Πηγή: OKEx

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει τις καθαρές πωλήσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του Αυγούστου σε όλα τα εύρη συναλλαγών. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο Αύγουστος σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Bitcoin μπήκε στο εύρος τιμών των 11.000 δολαρίων μετά από σχεδόν 12 μήνες – και οι έμποροι ήταν πρόθυμοι να πάρουν κέρδη.

Ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε ως επί το πλείστον από την πτώση του Bitcoin στα 10.000 $ και την επακόλουθη ενοποίηση μεταξύ 10.000 και 11.000 $. Ενώ βλέπουμε τη λιανική αγορά αυτόν τον μήνα, όλα τα άλλα εύρη ήταν και πάλι καθαρά πωλητές – εκτός από τους εμπόρους στο εύρος των 10 BTC ή άνω, που ήταν ουδέτεροι.

Ο Οκτώβριος σηματοδότησε ένα άλλο ράλι που πήρε το Bitcoin από περίπου 10.500 $ σε 13.500 $. Ενώ οι έμποροι λιανικής συμμετείχαν αναμενόμενα σε αυτό το τρέξιμο, επηρέασε επίσης τους επαγγελματίες εμπόρους. Παρόλο που οι μεγάλοι έμποροι και οι φάλαινες παρέμειναν καθαροί πωλητές, οι πωλήσεις τους τον Οκτώβριο δεν ήταν τόσο ακραίες όσο οι μήνες πριν. Συγκεκριμένα, οι έμποροι στο εύρος των 10 BTC ή άνω έγιναν επίσης καθαροί αγοραστές τον Οκτώβριο.

Τελικά, τον Νοέμβριο είδαν τόσο οι λιανοπωλητές όσο και οι επαγγελματίες έμποροι να συνεχίζουν να συμμετέχουν στο ράλι, ενώ μεγάλοι έμποροι, φάλαινες και πιθανώς ιδρύματα κέρδισαν κέρδη. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί από την πρώτη ανεπιτυχή απόπειρα του Bitcoin να δοκιμάσει το υψηλό του 2017 στις 25 Νοεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη πτώση και την πτώση γύρω από την ημέρα των ευχαριστιών. Η ψυχολογική αντίσταση εδώ, καθώς και η ανάγκη διαχείρισης κινδύνων, μπορεί να ώθησε τις φάλαινες και τα ιδρύματα να χαλαρώσουν τις θέσεις τους σε αυτά τα επίπεδα, ενώ οι έμποροι λιανικής και επαγγελματίες συνέχισαν να παραμένουν αισιόδοξοι.

Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, θα εξετάσουμε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και εάν οι έμποροι στις σειρές μας ήταν καθαρές αγορές ή πωλήσεις εκείνες τις ημέρες.

Εύρος συναλλαγών 24 Νοεμβρίου 25 Νοεμβρίου 26 Νοεμβρίου 27 Νοεμβρίου 28 Νοεμβρίου 29 Νοεμβρίου 30 Νοεμβρίου
0 και 0,5 BTC Πώληση Εξαγορά Πώληση Εξαγορά Εξαγορά Εξαγορά Εξαγορά
0,5 και 2 BTC Εξαγορά Εξαγορά Πώληση Εξαγορά Εξαγορά Εξαγορά Πώληση
2 και 5 BTC Πώληση Πώληση Πώληση Πώληση Εξαγορά Πώληση Πώληση
5 και 10 BTC Εξαγορά Πώληση Εξαγορά Εξαγορά Εξαγορά Εξαγορά Πώληση
10 BTC ή περισσότερα Εξαγορά Πώληση Εξαγορά Πώληση Ουδέτερος Εξαγορά Πώληση

Καθαρή συμπεριφορά αγοράς ή πώλησης για κάθε εύρος συναλλαγών κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020. Πηγή: OKEx

Αυτός ο πίνακας δείχνει πώς όλοι εκτός από την πλειονότητα των εμπόρων λιανικής κέρδισαν κέρδη καθώς η BTC έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η υψηλότερη σχετική δραστηριότητα κέρδους παρατηρήθηκε στο εύρος των συναλλαγών 2 έως 5 BTC. Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, οι έμποροι σε αυτό το εύρος αγόρασαν ως επί το πλείστον Bitcoin κάτω από 11.500 $ και κέρδισαν κέρδη καθώς η BTC εκτιμούσε μέχρι το υψηλό όλων των εποχών. Φαίνεται ότι έχουν εκτελέσει μόνο περισσότερες συναλλαγές αγοράς στις 28 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη μετά την έναρξη της συντριβής των Ευχαριστιών.

Παρομοίως, όλα τα προσωπικά του εμπόρου εκτός από τις φάλαινες και τους θεσμικούς εμπόρους είχαν πωλήσεις πανικού κατά τη συντριβή των Ευχαριστιών στις 26 Νοεμβρίου, όταν η τιμή μειώθηκε από τα 19.000 $ στα επίπεδα των 16.000 $. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλες φάλαινες και ιδρύματα αγόρασαν ενεργά BTC σχετικά "φτηνός" καθώς πωλείται από όλους τους άλλους ενώ η τιμή κατέρρευσε.

συμπέρασμα

Φαίνεται ότι οι έμποροι λιανικής κυνηγούσαν το ράλι τιμών του Bitcoin – όπως και στην αγορά καθώς η τιμή ανεβαίνει – από τα 11.000 δολάρια στο πρόσφατο υψηλό όλων των εποχών στο OKEx περίπου 19.850 $. Ενώ οι επαγγελματίες έμποροι συμμετείχαν επίσης στο ράλι αργότερα, οι μεγάλοι έμποροι (και πιθανώς οι φάλαινες) φαίνεται να έχουν κερδίσει καθώς τα ιδρύματα (και πιθανώς οι φάλαινες) παρέμειναν κάπως ισορροπημένα, παρά την προκατάληψη προς την πώληση.

Μια γρήγορη ανάλυση της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου λέει επίσης, καθώς δείχνει ότι οι φάλαινες και τα ιδρύματα αγόρασαν την πτώση των τιμών των Ευχαριστιών, η οποία ακολούθησε ανάκαμψη των τιμών.

Συνολικά, φαίνεται ότι οι μεγάλοι έμποροι, οι φάλαινες και τα ιδρύματα που συγκέντρωσαν Bitcoin περίπου 10.000 δολάρια επίπεδα αποφάσισαν να πάρουν κέρδη κατά τη διάρκεια αυτού του ράλι, ενώ οι έμποροι λιανικής συνέχισαν να προσθέτουν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της αύξησης των τιμών. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι οι έμποροι λιανικής θα παγιδευτούν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα – με την BTC να διαπραγματεύεται σήμερα κάτω από τα 19.000 $ – αλλά δεδομένου του πώς το συνολικό κλίμα της αγοράς παραμένει ανοδικό, οι απώλειές τους μπορεί να είναι βραχύβιες.

Με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία και τη μανία που περιβάλλει ένα Bitcoin bull, τα δεδομένα που συζητούνται σε αυτήν την αναφορά χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι οι μεγάλοι έμποροι, οι φάλαινες και τα ιδρύματα ασχολούνται με την αγορά χαμηλών και υψηλών πωλήσεων. Δεν είναι προς το συμφέρον τους να συνεχίσουν να αγοράζουν κέρματα σε νέα υψηλά επίπεδα και να τα καθιστούν ακόμη πιο ακριβά. Τελικά, όπως δείχνουν τα δεδομένα, επιδιώκουν να οδηγήσουν την αγορά, να απομακρύνουν τους εμπόρους λιανικής από πανικό και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες να αγοράσουν σχετικά φθηνά νομίσματα. Για τους εμπόρους λιανικής, και για όλους τους άλλους, η επιλογή φαίνεται να είναι μεταξύ δύο επιλογών: κολύμπι με την παλίρροια ή κατά της.

Εάν βρήκατε αυτήν την ανάλυση διορατική, μπορείτε να δείτε, να κατεβάσετε και να μοιραστείτε την έκδοση PDF αυτής της αναφοράς παρακάτω:

Προβολή πλήρους οθόνης

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες της κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map