Εξέταση μέλλοντος χωρίς μετρητά: Ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας και Bitcoin

Στις 8 Νοεμβρίου 2019, Visa υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO) – το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα – για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος. Η λύση προτείνει τη χρήση ενός κεντρικού καθολικού που εφαρμόζει τεχνολογία blockchain. Το σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) – όπως δολάρια, λίρες, γιεν και ευρώ – και να ψηφιοποιήσει αποτελεσματικά τα φυσικά νομίσματα, ωθώντας τον κόσμο περαιτέρω σε ένα σύστημα χωρίς μετρητά.

Συγκεκριμένα, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Visa περιγράφει πώς ένας κεντρικός υπολογιστής θα μπορούσε να επαληθεύσει, μέσω ενός συστήματος blockchain, την αφαίρεση του φυσικού νομίσματος από την κυκλοφορία. Η περίληψη της ευρεσιτεχνίας αναφέρει:

«Οι τεχνικές αποκαλύπτονται οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη, από έναν υπολογιστή κεντρικής οντότητας, ενός αιτήματος για ψηφιακό νόμισμα. Το αίτημα περιλαμβάνει έναν σειριακό αριθμό και μια ονομαστική αξία ενός φυσικού νομίσματος. Ο υπολογιστής της κεντρικής οντότητας δημιουργεί το ψηφιακό νόμισμα για την ονομασία και συνδέεται με τον σειριακό αριθμό. Η δημιουργία περιλαμβάνει καταγραφή του ψηφιακού νομίσματος σε ένα blockchain. Ο υπολογιστής της κεντρικής οντότητας μεταδίδει μια ειδοποίηση για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος. Ο υπολογιστής της κεντρικής οντότητας προκαλεί την αφαίρεση του φυσικού νομίσματος από την κυκλοφορία σε ένα σύστημα νομισμάτων fiat. “

Η αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Visa περιγράφει επίσης ένα ψηφιακό πορτοφόλι που περιλαμβάνει ζεύγος δημόσιου και ιδιωτικού κλειδιού – έννοιες που δεν είναι ξένες προς το Bitcoin (BTC) και τους λάτρεις της κρυπτογράφησης.

Αν και η προτεινόμενη λύση της Visa σηματοδοτεί μια αλλαγή των παλίρροια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα χρήματα τους στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι πληθυσμοί που χρησιμοποιούν τα νομίσματά τους μπορεί να μην είναι έτοιμοι για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Η εστίαση στην παραγωγή χρημάτων σε ψηφιακό επίπεδο γενικά και στη χρήση του blockchain ειδικότερα, ζητά επίσης μια σύγκριση με το Bitcoin και θέτει το ερώτημα πού θα ταιριάζει η κορυφαία κρυπτογράφηση σε ένα ψηφιακό μέλλον.

Ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προχωρούν εδώ και πολύ καιρό στην ευρύτερη ψηφιοποίηση των χρημάτων και των κοινωνιών χωρίς μετρητά. Πρόσφατα, αυτή η τάση επιταχύνθηκε. Φέτος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών το διαπίστωσε πρόσφατα 80 τοις εκατό από τις 66 κεντρικές τράπεζες που ερεύνησε εργάζονται επί του παρόντος σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας.

Αν και οι κοινωνίες χωρίς μετρητά βρίσκονται στην ατζέντα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια, η ώθηση για περιορισμό του φυσικού νομίσματος επιταχύνθηκε το 2020 – μετά από φόβους ότι η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων παίζει ρόλο στην εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κογκρέσο πρόσφατα συζητήθηκε τη δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου σε σχέση στη διανομή πακέτων ανακούφισης κοραναϊού. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα επέτρεπε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δημιουργήσει ψηφιακά δολάρια και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να δημιουργήσει ψηφιακά πορτοφόλια.

Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για ψηφιακά δολάρια επιταχύνθηκε επίσης μετά την ανακοίνωση πέρυσι της κεντρικής κρυπτογράφησης του Facebook, Libra – ένα έργο στο οποίο προσέγγισαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ με κριτική και σκεπτικισμό. Οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν ιδιαίτερο ζήτημα με την αδιαφορία της εταιρείας όσον αφορά τόσο την υποβολή αιτήσεων για τραπεζικό χάρτη όσο και την τήρηση των κανονισμών γνώσης-πελάτη (KYC) κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της οικονομικής απάτης, καθώς και τις προηγούμενες αποτυχίες της για την κατάλληλη προστασία του απορρήτου των χρηστών. Επιπλέον, όπως έχουν οι αναλυτές επεσήμανε, οποιεσδήποτε απόπειρες υπονομεύσεως της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ με ιδιωτικό νόμισμα πιθανότατα δεν θα γίνουν δεκτές ποτέ καλά από εκείνους στο Κογκρέσο.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον της Κίνας να κυριαρχήσει στον ρυθμιζόμενο χώρο blockchain καλά τεκμηριωμένο – ιδιαίτερα μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της Κίνας Xi Jinping για την ιεράρχηση των πρωτοβουλιών blockchain.

Ειδικότερα, η Κίνα στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας υποδομής πληρωμών που ονομάζεται Ψηφιακή Ηλεκτρονική Πληρωμή Νομισμάτων (DCEP) – ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας υπό την ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) και των μεγάλων επιχειρήσεων – σε μια προσπάθεια «προστασίας της νομισματικής κυριαρχίας [της Κίνας] και νομική κατάσταση νομίσματος »- την οποία πολλοί θεωρούν ότι υποδηλώνουν μια προσπάθεια υπονόμευσης του USD ως κυρίαρχου νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληρωμών της PBoC, Mu Changchun, «Πρέπει να σχεδιάσουμε μια βροχερή μέρα».

Το DCEP είναι ουσιαστικά ένα κεντρικό κατανεμημένο καθολικό – ή, όπως το έθεσε ο HubKey Hub, “Ένα” υποβαθμισμένο “blockchain με έναν μόνο κόμβο Επιπλέον, οι Starbucks και McDonald’s είναι σύμφωνα με πληροφορίες ήδη συμμετέχει στο έργο.


Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσε ότι εργάζεται σε ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας το 2007 ομιλία δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ανάπτυξη μιας CBDC έχει προκληθεί από πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά πληρωμών των Ευρωπαίων. «Θα θέλαμε να διατηρήσουμε τον άμεσο σύνδεσμό τους με τον τελικό ιδιοκτήτη του νομίσματός μας διατηρώντας την πρόσβασή τους στις υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας σε ευρώ», εξήγησε η κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι το ευρωπαϊκό κοινό, σε γενικές γραμμές, είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τα μετρητά – πράγμα που σημαίνει ότι μια απαίτηση για μια κοινωνία χωρίς μετρητά δεν προέρχεται από τον πληθυσμό.

Υπάρχει απαίτηση να πάει χωρίς μετρητά?

Η πίστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι πληθυσμοί δεν ενδιαφέρονται επί του παρόντος για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας έχει εκφραστεί από ένα στέλεχος της Visa. Μόνο λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευση της αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της πολυεθνικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής κρυπτογράφησης της Visa, Cuy Sheffield, έγραψε στο Twitter την πεποίθησή του ότι οι καταναλωτές πιθανότατα θα μπερδεύονταν για το πώς θα λειτουργούσαν πραγματικά οι CBDC σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Γενικά, η προσέγγιση των CBDC χωρίζεται σε δύο διαφορετικά μοντέλα. Σε ένα σενάριο, οι χρήστες θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τις κεντρικές τράπεζες απευθείας μέσω κάποιου είδους εφαρμογής παρόμοιας με την τυπική εφαρμογή διαδικτυακής τραπεζικής για εμπορική τράπεζα ή μεταξύ τραπεζών, όπως η Venmo. Αυτό το μοντέλο πιθανότατα θα περιόριζε τα προβλήματα που ενέχει η κλασματική τραπεζική αποθεματικών, αλλά θα περιορίσει επίσης περαιτέρω την οικονομική προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Στο δεύτερο σενάριο, οι κεντρικές τράπεζες θα αλληλεπιδρούσαν μόνο με εμπορικές τράπεζες – έτσι λειτουργεί το τρέχον τραπεζικό σύστημα. Οι καταναλωτές, συνεπώς, θα συνέχιζαν να αλληλεπιδρούν μόνο απευθείας με την εμπορική τους τράπεζα – μόνο χωρίς μετρητά.

Η ιδέα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μια θεμελιώδη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εμπορικές τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες αλληλεπιδρούν αυτήν τη στιγμή είναι αυτό που καθιστά την εφαρμογή των CBDC δυσκολότερη – ειδικά εάν οι πολίτες σκοπεύουν να αλληλεπιδράσουν απευθείας μαζί τους. Ο Σέφιλντ της Visa εξήγησε στο ένα tweet:

«Θα περίμενα οι περισσότεροι καταναλωτές να γνωρίζουν απλώς ότι τα μετρητά προέρχονται από την« τράπεζα »χωρίς να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ μιας κεντρικής τράπεζας και μιας εμπορικής τράπεζας και ότι όταν πηγαίνουν σε ένα ATM για ανάληψη μετρητών μετατρέπουν μια υπόσχεση από την τράπεζά τους σε μία από την κεντρική τράπεζα […] Επομένως, εάν μια κεντρική τράπεζα εκδίδει «ψηφιακά μετρητά», πώς εξηγούν στους καταναλωτές πώς διαφέρει η CBDC από τις ψηφιακές καταθέσεις που κατέχουν σήμερα στις εμπορικές τράπεζες; »

Αυτή η γενική έλλειψη κατανόησης για το πώς λειτουργούν πραγματικά τα νομίσματα fiat, πιστεύει ο Σέφιλντ, είναι αυτό που αποτρέπει τις κεντρικές τράπεζες από το να προσφέρουν CBDCs που αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσουν μια «εφαρμογή δολοφόνων» με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν εύκολα και άνετα – κάτι που προφανώς δεν είναι κάτι που ενδιαφέρονται πολύ να αναπτυχθούν σε αυτό το στάδιο. Σέφιλντ εξήγησε περαιτέρω:

«Εάν μια κεντρική τράπεζα αποφασίσει να προσφέρει ένα ψηφιακό πορτοφόλι απευθείας στους καταναλωτές, τότε από προεπιλογή η CBDC και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να γίνουν οικιακή μάρκα, αλλά αυτή η προσέγγιση φαίνεται απίθανο να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες λόγω λειτουργικών προκλήσεων [.] “

Το OKEx Insights επικοινώνησε με το Σέφιλντ για σχόλιο, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την ώρα του τύπου.

Το νήμα Twitter του Σέφιλντ υποστηρίζεται από μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία blockchain της εταιρείας R3 που ισχυρίζεται ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν αναπτύσσει επί του παρόντος CBDC που να απευθύνεται σε καταναλωτές. Αντίθετα, τα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται είναι εντελώς χονδρικής – που σημαίνει ότι προορίζονται για εμπορικές τράπεζες. Η έκθεση αναφέρει ότι «Σε αντίθεση με τη χονδρική CBDC, η λιανική CBDC δεν υπάρχει επί του παρόντος στην παραγωγή.»

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κοινωνίες χωρίς μετρητά δεν θα σταδιακά σταδιακά στα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες. Εάν και πότε είναι, πώς θα το Bitcoin – το κρυπτογράφηση που οδήγησε την παραδοσιακή χρηματοδότηση επανεξετάστε τα μοντέλα του – ταιριάζει σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά?

Bitcoin σε μέλλον χωρίς μετρητά

Η εγγενής αξία του Bitcoin στον σημερινό κόσμο παραμένει θέμα συζήτησης. Ακόμα περισσότερο για συζήτηση είναι η αξία που θα προσφέρει το κορυφαίο κρυπτογράφηση σε ένα μέλλον χωρίς μετρητά.

Τα μετρητά, πρώτα απ ‘όλα, είναι απλά και επιτυχημένα, παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που σχετίζονται με τη φυσική του φύση. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας, τα άτομα σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι τα φυσικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα έχουν κάποια μορφή αξίας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και οι προσωπικές πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα και με ευκολία.

Δεύτερον, τα μετρητά είναι σχετικά ιδιωτικά – κάτι που πολλά άτομα που συναλλάσσονται με αυτά θεωρούν δεδομένο. Τα φυσικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα μπορούν να πραγματοποιούνται συναλλαγές peer-to-peer απλώς μέσω της πράξης παράδοσης από το ένα άτομο στο άλλο. Το μετρητό έχει τη δυνατότητα να είναι άδειο – που σημαίνει ότι δύο άτομα, θεωρητικά, μπορούν να συμμετέχουν σε μια συναλλαγή μετρητών – ανθεκτική στη λογοκρισία (μια συναλλαγή μετρητών δεν μπορεί να παγώσει ή να αντιστραφεί με τον τρόπο που μια ψηφιακή μπορεί) και ιδιωτική (υπό την έννοια ότι οι συναλλαγές σε μετρητά δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες και δεν αφήνουν ένα ψηφιακό, αμετάβλητο αρχείο).

Το Bitcoin είναι επίσης άδειο και ανθεκτικό στη λογοκρισία. Ωστόσο, είναι μόνο ψευδο-ιδιωτικό, στην καλύτερη περίπτωση. Τα bitcoin ανταλλάσσονται σε ένα κατανεμημένο δημόσιο καθολικό σε ένα ημι-ιδιωτική μόδα – που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε και όλοι μπορούν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα ότι πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή.

Το διανεμημένο δημόσιο καθολικό του Bitcoin εμφανίζει αμετάβλητα τις δημόσιες διευθύνσεις πορτοφολιού που χρησιμοποιήθηκαν και τα ποσά που πραγματοποιήθηκαν, αλλά η ταυτότητα των συμμετεχόντων δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί – κάτι που οδηγεί πολλούς να πιστεύουν λανθασμένα ότι η συναλλαγή στο Bitcoin είναι απόλυτα ιδιωτική και ανώνυμη.

Ωστόσο, οι πραγματικές δυνατότητες απορρήτου του Bitcoin εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένου του πορτοφολιού Bitcoin που χρησιμοποιείτε (και πληροφορίες ταυτότητας που έχετε παράσχει σε αυτό) και πώς συνδέεστε στο Διαδίκτυο. Αναλύοντας δεδομένα εντός και γύρω από συναλλαγές, κυβερνήσεις, εταιρείες ανάλυσης blockchain ή ακόμη και ικανά άτομα μπορούν, θεωρητικά, να εντοπίσουν και να εντοπίσουν ένα αρχείο των συναλλαγών BTC σας με αμετάβλητη ακρίβεια. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία διαφόρων νομισμάτων που επικεντρώνονται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως το Monero (XMR) και το Zcash (ZEC), που αποκρύπτουν τις αναγνωριστικές λεπτομέρειες μιας συναλλαγής.

Τα προβλήματα με την πραγματική ανωνυμία κατά τη χρήση του Bitcoin έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένος η ιδέα ότι το BTC είναι το νόμισμα επιλογής για εγκληματίες – αν και αυτή η γνώμη εξακολουθεί να υφίσταται στη δημόσια φαντασία και γενικά μέσα ενημέρωσης.

Αντίθετα, τα μετρητά – με τις εγγενείς ιδιότητες απορρήτου – παραμένουν η επιλογή για παράνομες συναλλαγές. Λόγω αυτού και άλλων λόγων, διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να αφαιρέσουν μετρητά από την κοινωνία. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει, αντικειμενικά, το ποσό της χρηματοοικονομικής εποπτείας και ελέγχου που είναι δυνατό από τις κυβερνήσεις.

Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν παρέχει μεγαλύτερο επίπεδο απορρήτου, η αξία του στο μέλλον χωρίς μετρητά μπορεί να προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη φύση του χωρίς άδεια και λογοκρισία. Εφόσον εξακολουθεί να είναι νόμιμο να πραγματοποιείτε συναλλαγές με το BTC σε αυτό το υποθετικό μέλλον, τα άτομα μπορούν ακόμη να επαληθεύσουν επαληθεύσιμα τη διασυνοριακή αξία χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντα – και κανείς δεν θα μπορούσε να λογοκρίνει αυτήν τη συναλλαγή.

Επιπλέον, είναι λογικό ότι το Bitcoin θα εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα αυξανόμενο απόθεμα αξίας και αντιστάθμισης έναντι των πληθωριστικών νομισματικών πολιτικών – ένα συναίσθημα που επαναλήφθηκε πρόσφατα από τον διάσημο μακροοικονομικό επενδυτή Paul Tudor Jones – και από πολλούς ως κερδοσκοπική επένδυση.

Το Bitcoin ωφελεί τους μη Bitcoin

Ωστόσο, άλλοι βλέπουν το ρόλο του Bitcoin σε μια μελλοντική κοινωνία χωρίς μετρητά από διαφορετική οπτική γωνία.

Σύμφωνα με ανεξάρτητο ερευνητή κρυπτογράφησης Χασού, η ερώτηση δεν αφορά πού ταιριάζει το BTC στο εν λόγω σενάριο, αλλά πώς επηρεάζει άλλα χρήματα – και αντίστροφα. Σε μια συνομιλία με το OKEx Insights, ο Hasu σημείωσε ότι υπάρχει “ένας βρόχος ανατροφοδότησης μεταξύ του bitcoin και άλλων χρηματικών συστημάτων στην αγορά”, σημειώνοντας:

«Το Bitcoin υπάρχει σε μια αγορά και η ύπαρξη ανταγωνιστών μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εξαρτάται από το τι εκτιμούν οι άνθρωποι για τα χρήματά τους. Άλλα χρήματα υπάρχουν σε μια αγορά με το Bitcoin, το οποίο επηρεάζει την κατεύθυνσή τους. ”

Σύμφωνα με τον Hasu, μπορεί να μην είναι οι Bitcoiners που επωφελούνται περισσότερο από την ύπαρξη του κρυπτονομίσματος. Αντίθετα, όσοι δεν αλληλεπιδρούν καν με το BTC μπορεί να είναι αυτοί που θα κερδίσουν από την παρουσία του. Ο Hasu εξήγησε:

«Μία διατριβή που έχω είναι ότι το μεγαλύτερο όφελος από το Bitcoin σε αυτόν τον κόσμο δεν θα προκύψει για τους κατόχους Bitcoin αλλά για τους κατόχους Bitcoin – επειδή, από τα υπάρχοντα, το Bitcoin αναγκάζει άλλα συστήματα να γίνουν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τις CBDC. Μια CBDC που αναπτύχθηκε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν το Bitcoin ως εναλλακτική λύση θα πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικοί. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προσφέρει καλύτερες εγγυήσεις απορρήτου για τους χρήστες. ”

Ο Hasu είπε στο OKEx Insights ότι το Bitcoin έχει κάνει τους ανθρώπους, σε γενικές γραμμές, πιο ενήμερους για τα πλαίσια στα οποία μπορεί να λειτουργεί ένα νόμισμα. Πριν από τα κρυπτονομίσματα, οι άνθρωποι δεν έκαναν τόσο μεγάλη σκέψη σε πράγματα όπως το απόρρητο, η προβλεψιμότητα, το κόστος και η ταχύτητα συναλλαγής σε σχέση με το νόμισμα fiat που χρησιμοποίησαν. «Το Bitcoin λειτουργεί σαν έλεγχος στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των CBDC», εξήγησε ο Hasu, προτού καταλήξει:

«Θα μπορούσατε να πείτε ότι το Bitcoin έχει κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτόμυαλους για τα χρήματα».

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά και επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map