Κορυφαίες 5 καλύτερες στιγμές από το DeFi το 2020 – Η αναθεωρημένη χρονιά

Το DeFi Digest του OKEx Insights εξετάζει τις κορυφαίες στιγμές του αποκεντρωμένου χρηματοοικονομικού χώρου το 2020.

Το DeFi έχει εξελιχθεί από έναν απλό λόγο σε έναν νόμιμο τομέα φέτος, με σημαντική πρόοδο τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη όσο και την υιοθέτηση. Καθώς το 2020 φτάνει στο τέλος του, το OKEx Insights εξετάζει τις πέντε καλύτερες στιγμές από τον αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό χώρο.

Από εκατομμύρια σε δισεκατομμύρια, το DeFi γίνεται μεγάλο

Η αγορά DeFi γνώρισε τεράστια ανάπτυξη το 2020, με το TVL – η συνολική αξία να είναι κλειδωμένη – να αυξάνεται από 671 εκατομμύρια δολάρια την 1η Ιανουαρίου σε 13,95 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 23 Δεκεμβρίου. Η τεράστια ανάπτυξη του TVL στο διάστημα οφείλεται κυρίως στην διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την εξόρυξη ρευστότητας και καλλιέργεια απόδοσης, και συμπληρώθηκε από την αναμενόμενη έναρξη του Ethereum 2.0 και την άνοδο των αποκεντρωμένων χρησμών τιμών.

Συνολική τιμή κλειδωμένη σε USD της αγοράς DeFi το 2020. Πηγή: DeFi Pulse

Η αγορά δανεισμού DeFi επίσης είδε μαζική αύξηση του όγκου δανεισμού, από 0,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,57 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η Maker κυριάρχησε στην αγορά δανεισμού το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Compound αντικατέστησε την Maker ως ηγέτη δανεισμού στο δεύτερο εξάμηνο, μετά την κυκλοφορία του διακριτικού διακυβέρνησής της, COMP. Η Compound συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά δανεισμού με περίπου 55% μερίδιο αγοράς, ακολουθούμενη από την Maker (~ 30%) και την Aave (~ 10%).

Συνολικός όγκος δανεισμού πρωτοκόλλων δανεισμού DeFi το 2020. Πηγή: DeBank

Η άνοδος της εξόρυξης ρευστότητας και των παραγωγών DeFi αποδίδει

Οι οροι "εξόρυξη ρευστότητας" και "αγρότες απόδοσης" υπήρξαν οι κορυφαίες λέξεις-κλειδιά μεταξύ της κοινότητας DeFi το 2020. Η εξόρυξη ρευστότητας αναφέρεται στη γεωργία απόδοσης παρέχοντας ρευστότητα σε μια χρηματαγορά με αντάλλαγμα ανταμοιβές και προμήθειες.

Η εξόρυξη ρευστότητας εισήχθη για πρώτη φορά από την Compound, η οποία επέτρεψε στους χρήστες να παρέχουν ρευστότητα στο πρωτόκολλο για να κερδίσουν επιπλέον μονάδες του διακριτικού διακυβέρνησης COMP. Μετά την κυκλοφορία του, η τιμή του COMP υπερδιπλασιάστηκε και η συνολική τιμή που κλειδώθηκε στο πρωτόκολλο αυξήθηκε από 90 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια κατά την πρώτη του εβδομάδα. Άλλα πρωτόκολλα DeFi – όπως Balancer, SushiSwap και Uniswap – ακολούθησαν το ίδιο για να ξεκινήσουν υπηρεσίες εξόρυξης ρευστότητας για τα δικά τους διακριτικά διακυβέρνησης.

Η έλευση της εξόρυξης ρευστότητας οδήγησε επίσης στην αύξηση των αποκεντρωμένων ανταλλαγών. Ο όγκος συναλλαγών των DEX ξεκίνησε την εκρηκτική του ανάπτυξη τον Ιούνιο, λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας εξόρυξης ρευστότητας που δημιουργήθηκε από την COMP. Ο όγκος συναλλαγών των DEX έφτασε το ετήσιο υψηλό των 27,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κυκλοφορία του διακριτικού διακυβέρνησης της Uniswap, UNI.

Ωστόσο, η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την εξόρυξη ρευστότητας έχει μειωθεί από τον Οκτώβριο, καθώς δεν υπήρχαν άλλα μεγάλα πρωτόκολλα DeFi που απελευθερώνουν νέα διακριτικά διακυβέρνησης για εξόρυξη ρευστότητας. Η επαναφόρτιση φαίνεται επίσης στον μειωμένο όγκο συναλλαγών των DEX το 4ο τρίμηνο του 2020.

Ο μηνιαίος όγκος συναλλαγών των αποκεντρωμένων ανταλλαγών το 2020. Πηγή: Dune Analytics, OKEx Insights

Η αντιπαλότητα μεταξύ Uniswap και SushiSwap

Η εξόρυξη ρευστότητας έφερε στο προσκήνιο αυτοματοποιημένους κατασκευαστές της αγοράς. Μια ανταλλαγή που βασίζεται σε AMM χρήσεις ένα σύνολο ντετερμινιστικών αλγορίθμων που ορίζουν παραμέτρους για τη συγκέντρωση ρευστότητας από εμπόρους και την πραγματοποίηση αυτόματων αγορών. Αντί να χρησιμοποιούν ένα παραδοσιακό βιβλίο παραγγελιών για παραγγελίες αγοράς και πώλησης, τα χρήματα τόσο για αγοραστές όσο και για πωλητές σε ανταλλαγές που βασίζονται σε AMM αποθηκεύονται σε ομάδες ρευστότητας σε αλυσίδα.

Η άνοδος των αυτοματοποιημένων κατασκευαστών της αγοράς οδήγησε επίσης στην αντιπαλότητα μεταξύ της Uniswap και του κλώνου της, SushiSwap. Η Uniswap κυριαρχούσε στη σφαίρα DEX όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε η SushiSwap. Με βάση το σχεδιασμό πρωτοκόλλου της Uniswap, το SushiSwap είχε ως στόχο να παράσχει πρόσθετα κίνητρα στους αγρότες απόδοσης, επιτρέποντάς τους να κερδίσουν ένα μέρος της αμοιβής του πρωτοκόλλου σε μάρκες SUSHI, ακόμη και αν αποσύρουν τη ρευστότητά τους από το πρωτόκολλο.

Η Uniswap κυριαρχεί στην αγορά DEX από τον Ιούλιο του 2020. Πηγή: Dune analytics

Μετά την κυκλοφορία του, η τιμή του SUSHI αυξήθηκε σε πάνω από $ 9 και η συνολική τιμή κλειδώματος του πρωτοκόλλου ξεπέρασε το Uniswap κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο, το SushiSwap επέστησε κριτική από την κοινότητα όταν ο ιδρυτής της, "Σεφ Νόμι," πωληθεί μερικές από τις μετοχές του προγραμματιστή.

Η κοινότητα ανησυχούσε για την έξοδο του ιδρυτή και η τιμή του SUSHI μειώθηκε από 9,5 $ σε 1,13 $ σε μόλις πέντε ημέρες. Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο σεφ Nomi Επέστρεψαν 14 εκατομμύρια δολάρια ETH αξίας στο θησαυροφυλάκιο της SushiSwap και αποφασισμένος να παραιτηθεί από τον ηγετικό ρόλο.

Στη συνέχεια, η Uniswap επέστρεψε την προσοχή των παραγωγών απόδοσης μετά την κυκλοφορία του δικού της διακριτικού διακυβέρνησης, UNI, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το TVL του Uniswap για άλλη μια φορά αυξήθηκε από 748 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως μετά την έναρξη της UNI και οδήγησε επίσης σε σημαντική πτώση της ρευστότητας του SushiSwap.

Ως αντίδραση, η SushiSwap εφάρμοσε στη συνέχεια αρκετές βελτιώσεις διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου ενός περιορισμένου όγκου της συνολικής προσφοράς token και έθεσε μια περίοδο κλειδώματος έξι μηνών για τα δύο τρίτα των ανταμοιβών εξόρυξης. Επιπλέον, το SushiSwap εφάρμοσε το μοντέλο-στόχο της Uniswap, το οποίο διανέμει το 0,05% του συνολικού όγκου συναλλαγών στους ενδιαφερόμενους της xSUSHI.

Μόλις το Uniswap τερμάτισε το πρόγραμμα ανταμοιβής ρευστότητας-εξόρυξης στις 16 Νοεμβρίου, το TVL του έπεσε απότομα από 3 δισεκατομμύρια σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, το SushiSwap παρείχε την ίδια ακριβώς ομάδα ρευστότητας με το Uniswap, αλλά με ενισχυμένες ανταμοιβές, οι οποίες οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμη αύξηση στο TVL του SushiSwap, από 293 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ως οι κορυφαίες αποκεντρωμένες ανταλλαγές που βασίζονται σε AMM, τόσο το Uniswap όσο και το SushiSwap έχουν διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης. Μετά τις συγχωνεύσεις με τα Pickle Finance, Cream Finance, Cover Protocol και Akropolis, το yearn.finance, ένας ρομπότ-σύμβουλος ειδών για τα πρωτόκολλα καλλιέργειας απόδοσης, ανακοίνωσε πρόσφατα την πέμπτη συγχώνευση του, με το SushiSwap. Τώρα, το SushiSwap θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του για να βοηθήσει το yearn.finance να ξεκινήσει το επερχόμενο έργο του, το Derisswap, το οποίο θα συνδυάζει ανταλλαγές, επιλογές και δάνεια σε μια πλατφόρμα. Εν τω μεταξύ, η Uniswap ξεκίνησε ένα εργαλείο διακυβέρνησης, Sybil, για την ανακάλυψη εκπροσώπων, και παραμένει το κορυφαίος καυστήρας αερίου στο δίκτυο Ethereum.

Συνολική τιμή κλειδωμένη (USD) Uniswap και SushiSwap με βασικά γεγονότα στην αγορά. Πηγή: DeFi Pulse, OKEx Insights

Επιθέσεις με δάνεια flash

Ενώ η αγορά DeFi έχει αναπτυχθεί τρομερά φέτος, οι ευπάθειες στην ασφάλεια, ιδίως οι επιθέσεις flash-loan, παραμένουν ανησυχίες για την κοινότητα. Η υπηρεσία flash-loan επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται χωρίς να προσφέρουν ασφάλεια. Ενώ το προϊόν έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των arbitrageurs, οι χάκερς χρησιμοποιούν εκμεταλλεύσεις flash-loan για να εξαντλήσουν κεφάλαια σε ομάδες ρευστότητας και να χειριστούν την αγορά DeFi.

Οι επιθέσεις flash-loan έγιναν ιογενείς στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, και η επίθεση των Eminence Finance και Harvest Finance ήταν η πιο αξιοσημείωτη. Η Eminence Finance, ένα ημιτελές πρωτόκολλο από τον ιδρυτή του yearn.finance, Andre Cronje, υπέστη από επιθέσεις flash-loan που είδαν τους χάκερ να εξαντλούν 15 εκατομμύρια $. Μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις flash-loan συνέβη την 1η Νοεμβρίου, όταν οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν τις ευπάθειες στο θησαυροφυλάκιο της Harvest Finance και ξεπλύνουν τα χρήματα μέσω της Uniswap και Υ πισίνα στην καμπύλη χρηματοδότησης. Αυτή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα απώλεια 34 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιθέσεις με δάνεια Flash κυριάρχησαν σε μεγάλες παραβιάσεις του πρωτοκόλλου DeFi το 2020. Πηγή: OKEx Insights

Η κοινότητα DeFi έχει προτείνει μερικές λύσεις για τον μετριασμό των επιθέσεων flash-loan. Η πρώτη λύση είναι να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός δέσμευσης και αποκάλυψης για καταθέσεις, καθιστώντας τις επιθέσεις flash-loan εφικτές, απενεργοποιώντας τις καταθέσεις και τις αναλήψεις στην ίδια συναλλαγή. Επιπλέον, η χρήση χρηστών εξωτερικής τιμής όπως το Chainlink συμβάλλει στον μετριασμό της χειραγώγησης της αγοράς. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν είναι απολύτως αλάνθαστες και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη από αυτή την άποψη.

Blockchain oracles και διαφάνεια τιμών

Τα blockchains και τα έξυπνα συμβόλαια δεν μπορούν τυπικά να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα εκτός των αντίστοιχων δικτύων τους. Αυτό το πρόβλημα αποτρέπει τη χρήση εξωτερικών πηγών δεδομένων που μπορεί να είναι κρίσιμα για ορισμένες υπηρεσίες. Το Blockchain oracle, που είναι υπηρεσίες τρίτων που επιτρέπουν στις έξυπνες συμβάσεις να λαμβάνουν εξωτερικές πληροφορίες, επιλύουν αυτό το πρόβλημα. Το Blockchain oracle έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη DeFi, καθώς ενισχύουν την αξιοπιστία και την ακρίβεια των δεδομένων σε διάφορα πρωτόκολλα DeFi.

Το Chainlink, το Compound και το Band είναι τα τρία κορυφαία έργα σε αυτόν τον χώρο και το Chainlink ξεκίνησε δεδομένα αναφοράς τιμών για το DeFi τον Ιανουάριο του 2020. Αυτά τα δεδομένα αναφοράς ήταν γρήγορα θετός από πρωτόκολλα DeFi για δανεισμό, σταθερά νομίσματα, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και συναλλαγές παραγώγων.

Παρά τη δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών του πρωτοκόλλου DeFi, το blockchain oracle έθεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις ευπάθειες ασφαλείας και τη χρήση κεντρικών πηγών δεδομένων. Ένα παράδειγμα αυτού ήταν όταν η Ένωση ρευστοποιήθηκε σχεδόν 9 εκατομμύρια δολάρια στις 26 Νοεμβρίου. Η τεράστια εκκαθάριση προκλήθηκε από την ακραία διακύμανση των τιμών του stablecoin DAI στο Coinbase Pro. Δεδομένου ότι η Compound χρησιμοποίησε μόνο το Coinbase Pro ως πηγή τιμών, οδήγησε σε κριτική και ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία.

Ενώ ο χώρος DeFi δεν είναι χωρίς τα ελαττώματά του, η ανάπτυξή του φέτος έχει αποδείξει την ανάγκη για ένα τέτοιο οικοσύστημα αξιόπιστων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Προχωρώντας προς τα εμπρός, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτός ο χώρος θα αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς οι προγραμματιστές εξαλείφουν τα υπάρχοντα ζητήματα και δημιουργούν πιο στιβαρές και φιλικές προς το χρήστη διεπαφές για αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες της κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner