Η δεύτερη επίθεση του SushiSwap δοκιμάζει τους μηχανισμούς διακυβέρνησης της Uniswap

Η πίεση ασκείται στο Uniswap και στην κοινοτική διακυβέρνησή του καθώς οι αγρότες αποδίδουν στους ανταγωνιστές – Crypto Market Update

Η εξόρυξη ρευστότητας στο Uniswap έληξε χθες. Η συνολική αξία που κλειδώθηκε στο κορυφαίο αποκεντρωμένο χρηματιστήριο έφτασε τα 3,068 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Νοεμβρίου και μειώθηκε στα 2,718 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της διανομής των ανταμοιβών εξόρυξης. Στη συνέχεια, μειώθηκε γρήγορα κατά σχεδόν το ήμισυ, στα 1,452 δισεκατομμύρια δολάρια, στις 18 Νοεμβρίου, ανά δεδομένα από το DeFi Pulse

Καθώς τα κίνητρα στεγνώνουν στο Uniswap, οι παραγωγοί απόδοσης αναζητούν πιο παραγωγικά μέρη για να προσφέρουν ρευστότητα. Ο πρωταρχικός ανταγωνιστής SushiSwap ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος, με το TVL να αυξάνεται από 24 εκατομμύρια δολάρια στις 8 Νοεμβρίου στα τρέχοντα 1,027 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλες αποκεντρωμένες ανταλλαγές έχουν δει όλα ταχεία ανάπτυξη TVL, όπως το Curve και το Balancer.

Το TVL στο Uniswap κατέρρευσε καθώς ανέβηκε στο SushiSwap. Πηγή: Παλμός DeFi

Δεδομένου ότι η εξόρυξη ρευστότητας της Uniswap είχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διακοπή της, αυτό επέτρεψε στον πρωταγωνιστή της να είναι καλά προετοιμασμένος να προσελκύσει ρευστότητα. Το SushiSwap ξεκίνησε τις ίδιες ομάδες με το Uniswap, με ενισχυμένες ανταμοιβές, χθες – συμπεριλαμβανομένων των ETH / USDT, ETH / USDC, ETH / DAI και ETH / WBTC. Παρέχει επίσης ένα "Μεταναστεύω" διεπαφή για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ρευστότητας με ένα κλικ από την Uniswap – κάτι που πολλοί στη βιομηχανία καλούν μια δεύτερη επίθεση βαμπίρ.

Προηγουμένως, το SushiSwap προκάλεσε αναταραχή παρέχοντας 10x ανταμοιβές SUSHI για την εξόρυξη ρευστότητας και κατέληξε να έχει ρευστότητα 1,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κορυφή του στις 12 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, η ρευστότητα της Uniswap μειώθηκε από 1,82 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η κυκλοφορία του διακριτικού UNI από την Uniswap στις 16 Σεπτεμβρίου γύρισε τα τραπέζια και προκάλεσε την ταχεία πτώση του TVL του SushiSwap.

Στη συνέχεια, η SushiSwap αποφάσισε να μειώσει τον εγχώριο εφοδιασμό της σε 250 εκατομμύρια μάρκες και να μειώσει τις ημερήσιες εκπομπές, γεγονός που προκάλεσε ορισμένους αγρότες να εξαιρεθούν λόγω της μείωσης των αποδόσεων. Έθεσε επίσης μια περίοδο κλειδώματος έξι μηνών για τα δύο τρίτα των ανταμοιβών εξόρυξης σε μια προσπάθεια να μειωθεί η βραχυπρόθεσμη πίεση πώλησης. Επιπλέον, η SushiSwap εφάρμοσε το επιχειρηματικό μοντέλο-στόχο της Uniswap – συγκεκριμένα, τη διανομή του ενός έκτου των τελών ανάληψης (ή 0,05% του συνολικού όγκου συναλλαγών) στους συμμετέχοντες xSUSHI. Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε νέες προσδοκίες της αγοράς για την τιμή της SUSHI πριν από τη λήξη των κινήτρων της Uniswap. Μετά από μια μακρά κάμψη, η τιμή της SUSHI αυξήθηκε κατά περισσότερο από 90% το Νοέμβριο.

Η τιμή του SUSHI έπεσε μετά από μια μακρά κάμψη. Πηγή: TradingView

Αν και η ρευστότητα έχει μετατοπιστεί στο SushiSwap, το Uniswap εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο όσον αφορά τον πραγματικό όγκο συναλλαγών. Το τέλος της εξόρυξης ρευστότητας του τελευταίου ενδέχεται να μην θέσει απαραίτητα σε κίνδυνο τη θέση του ως κορυφαίας αποκεντρωμένης ανταλλαγής. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Τέλη Crypto, Οι τρέχουσες μέσες χρεώσεις της SushiSwap των επτά ημερών ανέρχονται συνολικά σε 125.876 $, το οποίο είναι μόνο το 16% του Uniswap’s. Το πιο σημαντικό, ο αριθμός των χρηστών ποικίλλει σημαντικά. Υπήρχαν περισσότεροι από 25.000 χρήστες στο Uniswap τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ το SushiSwap προσέλκυσε μόνο 607. 

Η σημασία του συστήματος κινήτρων για αποκεντρωμένες ανταλλαγές μπορεί να παρατηρηθεί σαφώς τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά οι συμπεριφορές των τρεχόντων χρηστών είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το SushiSwap – το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όταν οι περισσότεροι χρήστες ανταλλάσσουν μάρκες σε ένα DEX είναι ακόμα Uniswap.

Το Uniswap εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής αποκεντρωμένη ανταλλαγή. Πηγή: DeBank

Ωστόσο, το Uniswap μπορεί να χρειαστεί να αναλάβει άμεση δράση για να διατηρήσει το πλεονέκτημά του – κυρίως όταν πρόκειται για τις προκλήσεις της κοινοτικής διακυβέρνησης. Η κοινότητα του Uniswap είναι συζήτηση ένα σχέδιο κινήτρων για τη συνέχιση των ανταμοιβών της UNI με μειωμένο ρυθμό 5 εκατομμυρίων μηνιαίων μαρκών UNI για τους παρόχους ρευστότητας, το οποίο είναι το 50% της φάσης δημιουργίας του. 

Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι το Uniswap θέτει απαιτήσεις για την υποβολή πρότασης και απαρτίας πολύ υψηλή. Απαιτεί επί του παρόντος 10 εκατομμύρια UNI για να υποβάλουν πρόταση και 40 εκατομμύρια UNI για να την περάσουν με επιτυχία εντός των επόμενων επτά ημερών. Οι δύο προηγούμενες προτάσεις δεν εγκρίθηκαν. 

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ασυνέπεια των συμφερόντων μεταξύ των κατόχων διακριτικών. Δεν υπάρχει προφανής λόγος να ψηφίσετε για να συνεχίσετε την εξόρυξη ρευστότητας ως κάτοχος λιανικής, καθώς οι περαιτέρω εκπομπές θα μπορούσαν να μειώσουν την τιμή της UNI. Οι ομάδες και οι πρώτοι επενδυτές, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να το πράξουν. 


Το τρίτο ζήτημα αφορά το χρόνο. Το σχέδιο απαιτεί μια περίπλοκη διαδικασία και ψηφοφορία, και θα μπορούσε να είναι τόσο αργά όσο στις 4 Δεκεμβρίου πριν ξεκινήσει επίσημα ένας νέος γύρος εξόρυξης ρευστότητας. Τα προφανή ζητήματα ταχύτητας και κινητικότητας παρεμποδίζουν επί του παρόντος το Uniswap και πρέπει να δούμε αν αυτό θα εμποδίσει ή όχι την ανάπτυξή του ενόψει του ανταγωνισμού.

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία διακυβέρνησης της Uniswap μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες. Πηγή: gov.uniswap.org

Ενώ η διακυβέρνηση της κοινότητας θεωρείται συχνά ιδανική για έργα κρυπτογράφησης, βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια. Το OKEx Insights θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη μάχη μεταξύ Uniswap και SushiSwap τις επόμενες εβδομάδες.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map