Η πρόσφατη πτώση του BTC προκλήθηκε από μακροοικονομικούς παράγοντες, αλλά οι φάλαινες συνέχισαν να συσσωρεύονται

Μια ανασκόπηση της τελευταίας αναδρομής του Bitcoin, οι παράγοντες που το οδηγούν και πώς οι φάλαινες αγόρασαν από εμπόρους λιανικής.

Οι τιμές του Bitcoin σημείωσαν πτώση 27,88% σε τρεις ημέρες, με το μεγαλύτερο κόκκινο κερί να εμφανίζεται στις 11 Ιανουαρίου 2021 και παραδοσιακά μέσα άρχισε να το αποκαλεί την αρχή μιας αγοράς αρκούδων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η πτώση του Bitcoin από το υψηλό όλων των εποχών της περασμένης Παρασκευής στα 41,998 δολάρια σε χθες $ 30,287 – σύμφωνα με την τιμή του δείκτη OKEx BTC – ανακάλυψε μόνο τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν μόλις την 2η Ιανουαρίου, όταν διαπραγματεύτηκε επίπεδα 30.000 $.

Εν τω μεταξύ, είδαμε μια ανανεωμένη δράση αγοράς από χθες το απόγευμα, ώρα Ευρώπης, και το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα των 33.000 δολαρίων, γεγονός που αυξάνει τα κέρδη του στο YTD περίπου στο 15%.

Σε αυτό το σχόλιο αγοράς, θα δώσουμε περισσότερο πλαίσιο στις πρόσφατες κινήσεις τιμών του Bitcoin και θα συζητήσουμε πώς επηρεάζονται από μακροοικονομικούς παράγοντες και τι σημαίνουν για τους εμπόρους εν γένει.

Το Bitcoin παραμένει στο πράσινο παρά την υποχώρηση 30% της Δευτέρας. Πηγή: OKEx

Οι μειώσεις του Bitcoin φέτος είναι πιθανό να είναι λιγότερο δραματικές

Η χθεσινή απότομη αναδρομή ήταν μια καταστροφή για την αγορά παραγώγων, με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε θέσεις ρευστοποιήθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με δεδομένα του bybt. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά τις εκκαθαρίσεις ύψους 1,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 3 Ιανουαρίου και 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 25 Νοεμβρίου και ενώ η τιμή έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτό, αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την πρόσφατη αύξηση της αστάθειας.

Οι ρευστοποιήσεις σημείωσαν υψηλότερο ρεκόρ τη Δευτέρα. Πηγή: bybt

Παρόλο που η μεταβλητότητα εισήλθε σε ανοδική φάση από τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το 2017, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Κατά μέσο όρο, συντριβές περίπου 35% συνέβησαν κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του bull bull 2017, ενώ η αστάθεια των 60 ημερών του Bitcoin δεν ξεπέρασε το 4% για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020.

Η μεταβλητότητα των 60 ημερών του Bitcoin ήταν χαμηλότερη από 4% από τον Ιούνιο του 2020. Πηγή: Μετρήσεις νομισμάτων

Καθώς περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές εισήλθαν στην αγορά κρυπτογράφησης το τελευταίο έτος, παρατηρούμε μείωση της μεταβλητότητας και είναι πολύ πιθανό ότι οι αναδρομές φέτος θα είναι πολύ λιγότερο δραματικές σε σύγκριση με την προηγούμενη bull bull.

Οι τεχνικές δυσλειτουργίες στα χρηματιστήρια ώθησαν την τιμή κάτω

Η νομισματική ανταλλαγή Coinbase που ρυθμίζεται από τις ΗΠΑ υπέστη άλλη τεχνική δυσλειτουργία κατά τη χθεσινή πώληση. Πολλοί χρήστες έχουν αναφερθεί αδυναμία εκτέλεσης εντολών αγοράς. Εν τω μεταξύ, ο Kraken, το δεύτερο μεγαλύτερο αμερικανικό χρηματιστήριο κρυπτογράφησης, επίσης αντιμετώπισαν προβλήματα. Καθώς αρκετές αγορές παραγώγων Bitcoin χρησιμοποιούν δεδομένα και από τις δύο ανταλλαγές ως συστατικά στοιχεία του δείκτη, αυτό οδήγησε σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και ανταλλαγές.

Τα προηγούμενα ασφάλιστρα της Coinbase λόγω της υψηλής ζήτησης στις ΗΠΑ εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της υποχώρησης της Δευτέρας. Λόγω της τεχνικής δυσλειτουργίας, η τιμή spot της Coinbase, σε ένα σημείο, είχε αρνητικό ασφάλιστρο περίπου 1.000 $ σε σύγκριση με το OKEx.

Η Coinbase είχε αρνητικό ασφάλιστρο άνω των 1.000 $ λόγω της τεχνικής δυσλειτουργίας. Πηγή: TradingView

Η πτώση του Bitcoin επηρεάστηκε από τις παραδοσιακές αγορές

Η διαπραγμάτευση Bitcoin καθιστά όλο το εικοσιτετράωρο έναν κορυφαίο δείκτη που ανταποκρίνεται στην μεταβαλλόμενη όρεξη κινδύνου της αγοράς το σαββατοκύριακο. Η πτώση του Bitcoin συμβαδίζει με τη μείωση των άλλων επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων καθώς και των μη τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, αφού σημείωσε διαδοχικά υψηλά όλων των εποχών, τα οποία ήταν ίδια με το Bitcoin. Οι τιμές του πετρελαίου, επίσης, σταμάτησαν τη νίκη των τεσσάρων ημερών, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση στο χαμηλό έξι εβδομάδων.

Ο λόγος για αυτά τα μειονεκτήματα είναι η άνοδος των 10ετών αποδόσεων των ΗΠΑ μετά την απόκτηση δύο Δημοκρατικών στη Γερουσία της Γερουσίας. Η απόδοση έσπασε το σημαντικό εμπόδιο 1% την περασμένη Παρασκευή και διαμορφώθηκε πάνω από το 1,15% μετά τη δημοσίευση της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας αύξησης από τον Ιούνιο. Η αγορά ομολόγων βρίσκεται επίσης υπό πίεση εν μέσω φόβων ότι ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από Δημοκρατικούς θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω τη δημοσιονομική πολιτική, αυξάνοντας τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η αγορά αυτή τη στιγμή ανησυχεί περισσότερο για υψηλότερες αποδόσεις και κατά συνέπεια μείωση της ρευστότητας. Τα αποθέματα ανάπτυξης είναι επίσης πιθανό να περιορίζονται περισσότερο από το κόστος δανεισμού σε δολάρια και αυτό επηρεάζει το Bitcoin, καθώς πρόσφατα κινήθηκε περισσότερο σύμφωνα με τα μεγάλα τεχνολογικά αποθέματα, όπως η Tesla, η οποία σημείωσε πτώση 7,8% τη Δευτέρα.

Η αύξηση της απόδοσης του δημοσίου και ο δείκτης δολαρίου συμπίεσαν την ανοδική πορεία στα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Πηγή: CNBC

Επιπλέον, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος συσχετίζεται αρνητικά με τα εμπορεύματα, αυξήθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα, μετριάζοντας τις αγορές που είχαν υπερθερμανθεί προηγουμένως. Μπορούμε να πούμε ότι η πώληση της Δευτέρας ήταν απλώς καθυστερημένη "υγιή διόρθωση" καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες αυξήθηκαν από τον Μάρτιο, έγιναν όλο και πιο κερδοσκοπικές.

Πολλαπλοί δείκτες αντικατοπτρίζουν την υπερθέρμανση

Το υπερθέρμανση της αγοράς συναίσθημα έγινε πιο έντονο καθώς το Bitcoin συνέχισε να κάνει νέα υψηλά. Τα ποσοστά χρηματοδότησης των διαρκών ανταλλαγών αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αυξήσεις. Αυτή η τάση δείχνει ότι η αγορά είναι υπερβολική μόχλευση και οι έμποροι είναι πολύ συνεπείς στις κατευθυντήριες γραμμές τους.

Δύο εξαιρετικά υψηλές περίοδοι χρηματοδότησης το 2021 δείχνουν μια υπερθέρμανση της αγοράς και τον κίνδυνο υποχώρησης. Πηγή: bybt

Το προσαρμοσμένο SOPR (δηλαδή, ο λόγος αναλωμένου κέρδους εξόδου) παρέχει ένα πιο ακριβές σήμα πραγματικών συναλλαγών πώλησης / αγοράς. Αυτός ο δείκτης κορυφώθηκε το 2017 μετά από ένα τριών μηνών ράλι από το σημείο επαναφοράς μηδέν. Η τρέχουσα κατάσταση είναι παρόμοια και ο δείκτης υποδηλώνει ότι η λήψη κερδών μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ανοδικές.

Τα δεδομένα της αλυσίδας δείχνουν ότι η αγορά βρίσκεται υπό πίεση πώλησης κερδοφορίας. Πηγή: Glassnode

Τα αδύναμα χέρια πούλησαν Bitcoin σε φάλαινες

Η πρώτη σημαντική μετάβαση σε αυτόν τον bullish κύκλο έχει ολοκληρωθεί και το μέσο κόστος εισόδου για νεοεισερχόμενους στο χώρο είναι υψηλότερο. Τα αδύναμα χέρια πουλήθηκαν επειγόντως στην πορεία, ενώ οι επενδυτές που είναι μακροχρόνιοι ανοδικοί συνέχισαν να αγοράζουν. Βλέπουμε ότι ο αριθμός των διευθύνσεων με υπόλοιπα άνω των 1.000 BTC έχει συνεχίσει να αυξάνεται, δεν επηρεάζεται από την τελευταία αναδρομή.

Οι φάλαινες δεν έχουν επηρεαστεί από το τελευταίο retracement και συνεχίζουν να συσσωρεύουν Bitcoin. Πηγή: Glassnode

Δεν είστε έμπορος OKEx; Μάθετε πώς να ξεκινήσετε τις συναλλαγές!

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά, πρωτότυπη έρευνα & επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner