Ποιος θα κερδίσει πραγματικά από το επόμενο Ethereum Hardfork;

Το 2019 ξεκίνησε πολλά υποσχόμενο για την κοινότητα κρυπτογράφησης γενικά και υπέρμαχοι του Ethereum & ειδικότερα οι κάτοχοι – καθώς το πολυαναμενόμενο hardfork της Κωνσταντινούπολης είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, λίγο πριν από την αρχική ημερομηνία, οι προγραμματιστές εξέδωσαν μια δήλωση ότι ακυρώθηκε για αόριστο χρονικό διάστημα και δεν καθόρισαν καν την πιθανή ημερομηνία. Έχουμε μια βαθιά προοπτική για την κατάσταση και τον λόγο για τον οποίο αυτό το hadfork μπορεί να είναι πολύ ελπιδοφόρο για το έργο και την κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα έχει κάποια δυσμενή χαρακτηριστικά.

Τι είναι η Κωνσταντινούπολη γενικά?

Η ευρέως γνωστή Κωνσταντινούπολη υποτίθεται ότι θα γίνει η επόμενη ενημέρωση σε ολόκληρο το σύστημα για το δίκτυο Ethereum. Ονομάζεται επίσης “Ethereum 2.0” ή “New Ethereum”.

Το Constantinople Ethereum είναι βασικά μέρος μιας τριφασικής ανακαίνισης, το δεύτερο στάδιο του φιλόδοξου έργου Metropolis, και θα κατασκευαστεί ειδικά στο μπλοκ # 7080000, το οποίο μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την αποδοτικότητα και την απόδοση ολόκληρου του δικτύου. Συγκεντρώνει επίσης συνολικά πέντε προτάσεις βελτίωσης του Ethereum (EIP).

Μέσα στο πλαίσιο ενημερώσεων, εισάγεται το Πρωτόκολλο Casper, το οποίο στοχεύει στη μεταφορά του Ethereum σε έναν άλλο αλγόριθμο συναίνεσης, από το PoW (Proof-of-Work) στο PoS (Proof-of-Stake). Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα αντικαταστήσει αμέσως το PoW, αλλά το υβριδικό σύστημα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί, εκτελώντας ταυτόχρονα αυτές τις δύο τεχνολογίες.

Λόγοι πίσω από έναν άλλο σκληρή δουλειά

Οι περισσότεροι από τους λάτρεις της κρυπτογράφησης γνωρίζουν ότι το hardfork είναι μια ενημέρωση που εξαλείφει τη συμβατότητα προς τα πίσω. Δυστυχώς, για τους δεύτερους κορυφαίους θαυμαστές κρυπτονομίσματος, το ποσοστό Ethereum είχε μειωθεί περισσότερο από 10 φορές κατά τη διάρκεια του ιστορικού μέγιστου του το 2018. Στη συνέχεια, πολλές πλατφόρμες και εταιρείες που ξεκίνησαν αρχικά στο blockchain Ethereum αντιμετώπισαν πίεση από τις ΗΠΑ Securities and Exchange Επιτροπή (SEC) για την εμπορία τίτλων και μη καταχωρημένων εκδόσεων.

Πολλή απογοήτευση το 2018 στην απόδοση της αγοράς κρυπτογράφησης οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης στην ETH μεταξύ χρηστών και επενδυτών της κοινότητας κρυπτογράφησης. Ωστόσο, στις αρχές του 2019, η ETH παρουσίασε μια απροσδόκητη άνοδο καθώς οι τιμές μειώθηκαν από τα χαμηλά των 83 $ στα 123 $ (από τις 18 Ιανουαρίου 2019). Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν τις επερχόμενες αλλαγές ως μια ανοδική τάση.

Εκτός αυτού, οι προγραμματιστές συνειδητοποίησαν ότι η βόμβα πολυπλοκότητας που αρχικά προγραμματίστηκε στο Ethereum κάνει τα μπλοκ πολύ αργά αφού λυθούν όλα. Οι προγραμματιστές πρέπει να εκτελούν hardforks από καιρό σε καιρό μόνο για να διορθώσουν σφάλματα και για να ενημερώνουν το ETH με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Η βόμβα δυσκολίας θα καταστήσει αδύνατη την εξαγωγή του ETH μετά από ένα ορισμένο σημείο και την κατάψυξη ολόκληρου του δικτύου, επομένως ονομάζεται επίσης εποχή του πάγου Ethereum. Περίπου 5.500 μπλοκ θα δημιουργούνται καθημερινά εάν δημιουργηθεί ένα νέο μπλοκ κάθε 15 δευτερόλεπτα, το οποίο σίγουρα θα μειώσει την πίεση στο κόστος του Ethereum και μπορεί να αποτρέψει τον πληθωρισμό.

Η Ethereum έχει ήδη βιώσει μια διαίρεση που οδήγησε στη δημιουργία ETC ή Ethereum Classic. Ένα πιρούνι που ονομάζεται Κωνσταντινούπολη θα εφαρμόσει αρκετές σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με τη βελτίωση της απόδοσης του blockchain Ethereum και των ανταμοιβών εξόρυξης που αναφέρονται σε αυτές τις EIP.

Ποια συγκεκριμένα ζητήματα λύνει την Κωνσταντινούπολη?

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Ethereum 2.0 θα διαθέτει 5 κύρια EIP. Ας πάρουμε μια σύντομη επισκόπηση για καθένα από αυτά:

EIP # 145: λύση για μια πιο οικονομική και αποτελεσματική προσέγγιση στην επεξεργασία πληροφοριών, προσθέτοντας τελεστές μετατόπισης για EVM (Ethereum Virtual Machine). Ταυτόχρονα, αυτό θα καταναλώνει 10 φορές λιγότερο αέριο από ό, τι στο παρελθόν, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε φθηνότερη χρήση των έξυπνων συμβάσεων.

EIP # 1014: παρέχει μια βελτιωμένη προσέγγιση για λύσεις κλιμάκωσης δικτύου – η Vitalik Buterin βασίζεται σε συναλλαγές εκτός καναλιού και κανάλια κατάστασης, παρόμοια με το Bitcoin Lightning Network, που θα βελτιώσει αυτόματα την απόδοση του δικτύου.

EIP # 1052: μια λύση που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της επεξεργασίας έξυπνων συμβάσεων – η υιοθέτηση ενός μοναδικού κατακερματισμού θα έκανε τον έλεγχο ενός άλλου συμβολαίου ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό.


EIP # 1234: Αυτή η λύση καθιστά τη διαδικασία εξόρυξης πιο δύσκολη, μειώνει την επιβράβευση από 3 ETH σε 2 ETH για ένα μπλοκ. Η μείωση της επιβράβευσης εξόρυξης θα καθυστερήσει επίσης τη βόμβα δυσκολίας για 12 μήνες.

EIP # 1283: Το τελευταίο θα παρέχει έναν βελτιωμένο τρόπο για τη δημιουργία εσόδων από αλλαγές στα αποθηκευμένα δεδομένα και καλύτερο κόστος για έξυπνες συμβάσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διακοπή των αλλαγών στη σύμβαση που έχουν καταγραφεί στη μνήμη Ethereum. Δεδομένου ότι αυτό δεν επηρεάζει τυχόν αλλαγές στην κατάσταση στο blockchain, δεν καταναλώνεται αέριο, γεγονός που μειώνει το κόστος για τους προγραμματιστές.

Κοινοτικός αντίκτυπος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιβράβευση θα μειωθεί σε 2 ETH και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού της προσφοράς Ether. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές του EIP 1234 θα δημιουργήσουν σίγουρα δυσαρέσκεια μεταξύ των ανθρακωρύχων καθώς η επιβράβευση των μπλοκ θα μειωθεί – ακριβώς ήταν πριν από το The Ethereum Classic hardfork.

Μόλις εμφανιστεί το πιρούνι, αναμένεται κάποια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα ρυθμού. Η μετάβαση στο PoS είναι κίνδυνος, αλλά ο Vitalik Buterin δεν πειράζει έναν τέτοιο κίνδυνο, καθώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στο ποσοστό ETH. Εν τω μεταξύ, καθώς οι επενδυτές και οι λάτρεις της κρυπτογράφησης γνωρίζουν ήδη τα οφέλη της μετάβασης, περισσότεροι από αυτούς είναι σίγουρο ότι θα έρθουν στο στρατόπεδο ETH.

Στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, οι κάτοχοι του ETH δεν θα λάβουν νέα νομίσματα μόνο λόγω σκληρής δουλειάς. Οι χρήστες θα λάβουν νέα κέρματα μόνο εάν έχουν ETH στο προσωπικό τους πορτοφόλι (Metamask, Ledger Nano S, Trezor) όπου ελέγχουν τα ιδιωτικά κλειδιά.

Η εξόρυξη θα επηρεαστεί

Είναι ακόμα άγνωστο εάν το Ethash θα αντικατασταθεί με νέο αλγόριθμο ProgPoW κατά τη διάρκεια του επερχόμενου πιρουνιού ή όχι. Οι απόψεις των προγραμματιστών του Ether διαφέρουν για αυτόν τον λόγο:

Ο κύριος προγραμματιστής Martin Canvas Swende πιστεύει ότι «η προσπάθεια να σπάσει το [ProgPoW] στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν απερίσκεπτη». Αν και υποστηρίζει έντονα τον αλγόριθμο, αναγνωρίζει επίσης ότι έχουν υπάρξει διάφορες αλλαγές στις προδιαγραφές και περιορισμένες δοκιμές σχετικά με το ProgPoW μέχρι στιγμής. «Ελπίζω να εγκριθεί μέσα σε λίγους μήνες», πρόσθεσε.

Ο Hudson Jameson είπε ότι η ομάδα βρίσκεται κοντά στη συναίνεση σε αυτό το θέμα:

«Πιθανότατα, έχουμε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή του αλγορίθμου ProgPoW, αλλά δεν θα γίνει αποδεκτή έως ότου δοκιμαστεί και θα λειτουργήσει χωρίς σφάλματα».

Όσον αφορά τους ανθρακωρύχους, οι απόψεις είχαν επίσης χωριστεί και τα μειονεκτήματα που θα έρθουν μαζί με τον νέο αλγόριθμο: η κατανάλωση ισχύος της κάρτας γραφικών ProgPoW θα αυξηθεί ελαφρώς. Τα AMD δεν θα είναι τόσο ευεργετικά όσο και με τον Ethash, και αξίζει επίσης να σημειωθεί η δυσαρέσκεια των ανθρακωρύχων ACIS, καθώς δεν θα είναι σε θέση να παράγουν πια τον Ether.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα που θα επηρεάσουν την εξορυκτική κοινότητα:

  • Οι μονάδες ASIC θα είναι λείψανα του παρελθόντος μετά την έναρξη της Κωνσταντινούπολης.
  • Η πολυπλοκότητα του δικτύου θα μειωθεί.
  • Μια φανταστική πιθανότητα αύξησης του ETH στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με τη συμμετοχή της Nvidia στη δημιουργία του αλγορίθμου ProgPoW, που σημαίνει το ενδιαφέρον του κατασκευαστή καρτών γραφικών για την αντλία αυτού του κρυπτονομίσματος.

Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να προστεθεί το ProgPow στο επερχόμενο πιρούνι, λόγω του γεγονότος ότι το Ethereum έχει αναβάλει επανειλημμένα τα πιρούνια για περισσότερη μελέτη και βελτίωση και ο νέος αλγόριθμος εξακολουθεί να μελετάται ανεπαρκώς – ορισμένοι εκπρόσωποι του Ethereum ισχυρίζονται – και εκεί δεν υπάρχει γενική συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή του αλγορίθμου στο δίκτυο.

Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, η εργασία σε αυτόν τον αλγόριθμο θα συνεχιστεί, και στη βάση του, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την εισαγωγή του ProgPoW στο δίκτυο Ether. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι περισσότεροι προγραμματιστές τάσσονται υπέρ της εφαρμογής ενός αλγορίθμου που θα σώσει το δίκτυο από ASIC.

Τα οφέλη του hardfork για το Ethereum & προοπτικές της εταιρείας το 2019

Αναμένεται επίσης ότι ο χρόνος επιβεβαίωσης του μπλοκ θα είναι περίπου 15 δευτερόλεπτα. Όταν το Ethereum αλλάζει σε αλγόριθμο PoS στο μέλλον ως αποτέλεσμα ενός άλλου σκληρού εργαζόμενου, ο χρόνος επεξεργασίας συναλλαγών μπορεί να αυξηθεί.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν το μέσο κόστος των συναλλαγών Ethereum θα αλλάξει, αλλά τα τέλη συναλλαγών που σχετίζονται με την έκδοση έξυπνων συμβάσεων ενδέχεται να μειωθούν, καθώς ορισμένα από αυτά τα EIP αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση τέτοιων συναλλαγών.

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται ως ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης του χάρτη πορείας για την ανάπτυξη του Ethereum για το τρέχον έτος.

Προς το παρόν, οι προγραμματιστές Ethereum κινούνται προς την κατεύθυνση του λεγόμενου «Beacon Chain» καθ ‘όλη τη διάρκεια της προόδου τους. Το μόνο πράγμα για το οποίο δημιουργείται η αλυσίδα Beacon είναι μια νέα λειτουργία κλιμάκωσης – “sharding”, η οποία θα χωρίσει το δίκτυο σε ανεξάρτητες ομάδες κόμβων που ονομάζονται θραύσματα. Αυτό θα διαιρέσει το φορτίο στο δίκτυο έτσι ώστε το υποκείμενο δίκτυο να μην μεταφέρει το φορτίο όλων των συναλλαγών. Αντ ‘αυτού, τα θραύσματα θα αναδιανείμουν το υπολογιστικό φορτίο του δικτύου Ethereum για να το επιτρέψουν να κλιμακωθεί.

Το γνωστό μειονέκτημα του Beacon Chain είναι η ασφάλεια του δικτύου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεχωριστές επιθέσεις σε κάθε μέρος του αναβαθμισμένου δικτύου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εφαρμογή του πιρουνιού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση αυτής της ισορροπίας ασφάλειας με αποκέντρωση και επεκτασιμότητα.

Το αβέβαιο μέλλον

Μεγάλη ιστορία – το πολυαναμενόμενο σκληρό πιρούνι καθυστέρησε στον αόριστο χρόνο την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου.

Ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η Κωνσταντινούπολη ήταν η ανακάλυψη της κρίσιμης ευπάθειας σε μία από τις προγραμματισμένες αλλαγές. Η εταιρεία ChainSecurity, η οποία ασχολείται με τον έλεγχο έξυπνων συμβάσεων, δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόταση για βελτίωση του EIP # 1283, καθώς η υλοποίηση της εφαρμογής θα μπορούσε να προσφέρει στους εισβολείς ένα κενό στο κώδικα για να κλέψουν τα χρήματα των χρηστών..

Συζητώντας την ευπάθεια, οι προγραμματιστές του έργου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση σφαλμάτων θα καταναλώνει πάρα πολύ χρόνο και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια σκληρή δουλειά που είχε προγραμματιστεί για τις 04:00 UTC στις 17 Ιανουαρίου. Η ευπάθεια, που ονομάζεται επίθεση επανεισόδου, επιτρέπει στον εισβολέα για να επαναλάβετε την εφαρμογή στην ίδια λειτουργία πολλές φορές, χωρίς να ειδοποιήσετε τον χρήστη. Όπως σημείωσε η Joanes Espanol, τεχνικός διευθυντής της αναλυτικής εταιρείας blockchain Amberdata, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο εισβολέας, στην πραγματικότητα, μπορεί να «αποσύρει χρήματα για πάντα».

Συνοψίζοντας τα γεγονότα

Παρόλο που η καθυστέρηση στο λανσάρισμα του hardfork είναι αναμφίβολα επεξηγούμενη, επηρεάζει την κοινότητα και οι ανθρακωρύχοι είναι ασαφείς. Τέλος πάντων, η εταιρεία εργάζεται ξεκάθαρα για να αναπτύξει και να ενημερώσει την τεχνολογία σε κορυφαίο επίπεδο, καθώς η εισερχόμενη Κωνσταντινούπολη θα προσθέσει χαρακτηριστικά όπως φθηνότερη και καλύτερη επεξεργασία έξυπνων συμβάσεων, καλύτερες επιλογές κλιμάκωσης δικτύου, δυσκολία καθυστέρησης βόμβας για άλλο για 12 μήνες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Η μετάβαση σε αλγόριθμο PoS με πρωτόκολλο Casper, εισαγωγή θραυσμάτων και απόρριψη για υποστήριξη των ASIC δείχνει τον φορέα προόδου που επέλεξε η εταιρεία, ο οποίος βλέπει τον πραγματικό στόχο στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη έργου και όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του δικτύου κρυπτογράφησης – Serenity, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί οκτώ μήνες μετά την έναρξη της Κωνσταντινούπολης.

Συγγραφέας: Maria Lobanova, Επικεφαλής της πλατφόρμας διασυνοριακών ανταλλαγών PR Arbidex

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map