Εισαγωγή στις βασικές αρχές του crypto και του Bitcoin για αρχάριους

Μια επισκόπηση των βασικών μετρήσεων αγοράς για Bitcoin και κρυπτονομίσματα

Με αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν ως εναλλακτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, με τις τιμές τους να φτάνουν σε νέα ύψη φέτος. Η προκύπτουσα κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε συνδυασμό με την εστίαση στις τιμές κρυπτογράφησης έχει προσελκύσει φυσικά περισσότερους ιδιώτες επενδυτές στο χώρο.

Ωστόσο, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της δημοσιότητας του 2017 σχετικά με τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, υπάρχουν χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης διαθέσιμα στους εμπόρους λιανικής, αλλά ποικίλλουν σημαντικά όσον αφορά την πραγματική χρησιμότητα και την υιοθέτησή τους. Σε αυτόν τον οδηγό, στοχεύουμε να εισαγάγουμε βασικές μετρήσεις και παράγοντες που οδηγούν το Bitcoin και σχετίζονται με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, επιτρέποντας στους νεοεισερχόμενους να αξιολογούν διάφορα έργα και πρωτόκολλα..

Οι βασικές μετρήσεις που επιλέξαμε ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:

  • Μετρήσεις δικτύου
  • Μετρήσεις έργου
  • Οικονομικές μετρήσεις

Μετρήσεις δικτύου

Αυτές οι μετρήσεις υποδεικνύουν την υγεία ενός δικτύου blockchain, όσον αφορά τη χρήση και την ασφάλειά του, και περιλαμβάνουν στατιστικά στοιχεία συναλλαγών, αριθμό διευθύνσεων και άλλα σχετικά στατιστικά στοιχεία που συζητούνται παρακάτω.

Αριθμός συναλλαγών

Ο αριθμός συναλλαγών μετρά τον αριθμό των συναλλαγών σε ένα δίκτυο blockchain. Σε γενικές γραμμές, οι υψηλές συναλλαγές δείχνουν υψηλή χρήση. Ωστόσο, οι συναλλαγές από μόνες τους δεν είναι καλοί δείκτες της χρήσης ενός δικτύου, καθώς οι μετρήσεις μπορούν να διογκωθούν με πολύ μικρές ποσότητες να μετακινούνται επανειλημμένα μεταξύ των ίδιων διευθύνσεων.

Οι χρήστες μπορούν να δουν συναλλαγές για οποιοδήποτε δημόσιο δίκτυο blockchain χρησιμοποιώντας ιστότοπους όπως το Blockchain.com, το Ethercan κ.λπ..

Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών στο blockchain του Bitcoin έχει ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια. Πηγή: Blockchain.com

Αξία συναλλαγής

Αυτή η μέτρηση μας δείχνει τη συνολική τιμή που ανταλλάσσεται σε ένα δίκτυο blockchain εντός μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια πιο αξιόπιστη μέτρηση από ό, τι οι απλές μετρήσεις συναλλαγών, αλλά μπορεί επίσης να διογκωθεί με εναλλαγή στοιχείων μεταξύ πορτοφολιών.

Η αξία συναλλαγής επιτυγχάνεται πολλαπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό συναλλαγών σε μια περίοδο με το ποσό (νόμισμα ή USD) που πραγματοποιήθηκε σε καθεμία. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν 200 συναλλαγές 100 $ η καθεμία στο δίκτυο Ethereum σε μια ημέρα, η συνολική αξία συναλλαγής θα είναι 200 ​​x 100 $ = 20.000 $.


Η εκτιμώμενη αξία συναλλαγής του Bitcoin έφτασε πρόσφατα στο υψηλό όλων των εποχών των 10,835 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πηγή: Blockchain.com

Συνολική τιμή κλειδωμένη

Μια μέτρηση που διαδόθηκε από την έκρηξη DeFi, η συνολική τιμή κλειδώματος μετρά τη συνολική αξία όλων των ψηφιακών στοιχείων που είναι κλειδωμένα σε μια έξυπνη σύμβαση. Συνήθως συμβολίζεται σε USD, ETH ή το εγγενές διακριτικό του πρωτοκόλλου.

Το TVL είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέτρηση για την αξιολόγηση της υιοθέτησης πρωτοκόλλων DeFi, καθώς μετρά την αξία των στοιχείων που στοιχηματίζουν οι χρήστες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν τη μέτρηση μέσω Σφυγμός DeFi ή DeBank.

Με παρόμοιο τρόπο, το ποσό που στοιχηματίζεται σε ένα blockchain απόδειξης συμμετοχής μετρά το ενδιαφέρον των χρηστών για το πρωτόκολλο με την πάροδο του χρόνου και την προθυμία τους να το υποστηρίξουν, σε αντίθεση με την εμπορία του εγγενή διακριτικού.

Η αγορά DeFi έφτασε πρόσφατα σε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η συνολική αξία της ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Πηγή: Παλμός DeFi

Ενεργές διευθύνσεις

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η μέτρηση υποδηλώνει τον συνολικό αριθμό ενεργών διευθύνσεων σε ένα δίκτυο blockchain. Γενικά, όσο υψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο περισσότεροι χρήστες πιστεύεται ότι έχει ένα δίκτυο.

Ενώ μια μεμονωμένη οντότητα μπορεί να κατέχει περισσότερες από μία διευθύνσεις, η δραστηριότητα των ενεργών διευθύνσεων ταξινομείται σε αποστολές, λήψη και μοναδικές διευθύνσεις και συχνά χρησιμοποιείται ως γενικός δείκτης της υιοθέτησης και αποκέντρωσης ενός δικτύου.

Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να προβληθούν χρησιμοποιώντας παρόχους δεδομένων όπως Glassnode και μέσω εξερευνητών blockchain όπως Blockchain.com.

Υπάρχουν περισσότερες από 135 εκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις στο δίκτυο Ethereum. Πηγή: Ethercan

Τέλη συναλλαγής

Τα τέλη συναλλαγής καταβάλλονται από χρήστες του δικτύου και κερδίζονται από ανθρακωρύχους ή ενδιαφερόμενους. Αυτή η μέτρηση συνήθως δηλώνεται σε USD ή το εγγενές διακριτικό του δικτύου και είναι επίσης προσβάσιμο μέσω των προαναφερθέντων ιστότοπων.

Συγκεκριμένα, τα τέλη συναλλαγών τείνουν να αυξάνονται όταν υπάρχει συμφόρηση ενός δικτύου blockchain, είτε είναι Bitcoin είτε Ethereum. Αυτό συμβαίνει επειδή σε περιόδους υψηλής δραστηριότητας οι ανθρακωρύχοι δίνουν προτεραιότητα στις συναλλαγές με υψηλότερα τέλη. Κατά συνέπεια, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής, οι χρήστες προσφέρουν υψηλότερα τέλη για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές τους.

Οι συνολικές χρεώσεις συναλλαγών στο δίκτυο Bitcoin έφτασαν στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια της διαφημιστικής εκστρατείας ICO 2017 Πηγή: Blockchain.com

Ποσοστό κατακερματισμού

Ο ρυθμός κατακερματισμού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους δείκτες για την αξιολόγηση της υγείας των μπλοκ απόδειξης της εργασίας. Γενικά, όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύς δεσμεύεται σε ένα δίκτυο PoW, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός κατακερματισμού και τόσο πιο ασφαλής και λιγότερο πιθανό να υποφέρει από επίθεση 51%.

Τα δίκτυα Blockchain με χαμηλά ποσοστά κατακερματισμού είναι ευάλωτα σε κακούς παράγοντες που μπορούν να ανταγωνιστούν τους υπάρχοντες ανθρακωρύχους στο δίκτυο και να ανατρέψουν τις προσπάθειές τους να επαληθεύσουν νέα μπλοκ.

Τα δίκτυα που είναι δημοφιλή στους ανθρακωρύχους, όπως το Bitcoin, έχουν συνήθως υψηλά ποσοστά κατακερματισμού. Όταν οι νέοι ανθρακωρύχοι συμμετέχουν σε ένα δίκτυο, ο ρυθμός κατακερματισμού αυξάνεται, ενώ όταν οι ανθρακωρύχοι εγκαταλείπουν ένα δίκτυο, η μέτρηση μειώνεται.

Το ποσοστό κατακερματισμού του δικτύου Bitcoin έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 165 εκατομμυρίων TH / s στις 9 Φεβρουαρίου. Πηγή: Blockchain.com

Διανομή και μεγάλες εκμεταλλεύσεις

Από τη στιγμή της γραφής, BitInfoCharts δείχνει ότι οι διευθύνσεις με τουλάχιστον 1.000 BTC διατηρούν το 42,96% του συνολικού BTC σε κυκλοφορία. Γενικά, οι μετρήσεις διανομής είναι καλοί δείκτες για το κατά πόσον το υποκείμενο διακριτικό ή κέρμα διανέμεται επαρκώς, σε σύγκριση με μερικές οντότητες που διαθέτουν ελεγκτική προσφορά.

Η αύξηση των πορτοφολιών με μικρότερες τοποθετήσεις δείχνει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον λιανικής και υιοθέτηση.

Υπάρχουν τρεις διευθύνσεις Bitcoin που κατέχουν το 2% της συνολικής προσφοράς Bitcoin. Πηγή: BitInfoCharts

Μετρήσεις έργου

Οι μετρήσεις έργου είναι ποιοτικής φύσης και αντικατοπτρίζουν ως επί το πλείστον το όραμα και τους αναπτυξιακούς στόχους της ομάδας πίσω από το πρωτόκολλο. Τα βασικά παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν τη Λευκή Βίβλο, τις δομές των ομάδων, το tokenomics και άλλα.

Λευκές Βίβλοι έργου

Η ανάγνωση της Λευκής Βίβλου ενός έργου είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν οι χρήστες μια βασική κατανόηση του πρωτοκόλλου, του σχεδιασμού, της χρησιμότητάς του και της εγγενής κρυπτογράφησης. Κατά την αναθεώρηση μιας Λευκής Βίβλου, οι χρήστες πρέπει γενικά να εξετάσουν:

  • Σκεπτικό και όραμα του έργου
  • Χρησιμοποιήστε περιπτώσεις με σαφώς καθορισμένους πελάτες-στόχους
  • Βασικές τεχνικές ιδιότητες του έργου, όπως ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται
  • Ένας λεπτομερής οδικός χάρτης έργου
  • Tokenomics με χρήση και διανομή διακριτικών

Εκτός από τη Λευκή Βίβλο του έργου, οι χρήστες μπορούν να ανατρέξουν σε ένα σελιδοδείκτη για μια περίληψη του έργου. Οι τεχνικές λευκές βίβλοι, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως σε δημόσια πρωτόκολλα blockchain, επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτήσουν μια εις βάθος τεχνική κατανόηση του έργου.

Ομάδα

Είναι σημαντικό να μάθετε για τους ιδρυτές και την ομάδα πίσω από ένα έργο προτού σκεφτείτε να επενδύσετε. Η διαφάνεια, τα προσόντα και το προηγούμενο ιστορικό είναι προφανείς παράγοντες που πρέπει να αναζητήσετε.

Ιστοσελίδες και κανάλια κοινωνικών μέσων

Ένας κατάλληλος ιστότοπος σε συνδυασμό με μια ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας καλός δείκτης της δημοτικότητας ενός έργου. Κανάλια όπως το Telegram και το Discord είναι επίσης εξαιρετικά για να γίνετε μέλος της κοινότητας και να παρακολουθείτε στενά ένα έργο όσον αφορά την επικοινωνία και την πρόοδο της ομάδας.

Συνεισφορές Github

Github είναι ο ιστότοπος μετάβασης στους χρήστες για παρακολούθηση της προόδου ανάπτυξης. Ο αριθμός των δεσμεύσεων που υποβάλλονται είναι μια κοινή μέτρηση για την παρακολούθηση ενός έργου.

Οι χρήστες μπορούν να ανατρέξουν στο Github Stars για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους βασικούς προγραμματιστές και προτάσεις σε ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης. Οι συνεισφέροντες που λαμβάνουν τα περισσότερα αστέρια είναι συνήθως οι βασικοί προγραμματιστές του πρωτοκόλλου και αποθετήρια με τα περισσότερα αστέρια είναι οι βασικές προτάσεις που συζητούνται μεταξύ της κοινότητας προγραμματιστών.

Tokenomics

Τα tokenomics στη Λευκή Βίβλο ενός έργου αντικατοπτρίζουν τον προτεινόμενο μηχανισμό διανομής και τα οικονομικά του διακριτικού του έργου. Μερικά από τα βασικά στατιστικά στοιχεία εδώ περιλαμβάνουν τη συνολική προσφορά, το ποσοστό έκδοσης, τυχόν δεσμεύσεις εξαγοράς και την κατανομή συμβόλων στην ομάδα και το ταμείο του έργου.

Εάν τα περισσότερα κουπόνια κατανέμονται στους ιδρυτές και το ταμείο, η τιμή του διακριτικού μπορεί να χειριστεί εύκολα και το έργο θα είναι μια επικίνδυνη επένδυση για τους χρήστες. Ωστόσο, εάν διατίθενται πολύ λίγα σε αυτά, ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετοί πόροι ούτε κίνητρα για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Οικονομικές μετρήσεις

Οι οικονομικές μετρήσεις αναφέρονται σε στατιστικά στοιχεία, όπως κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ρευστότητα και δεδομένα προμήθειας συμβόλων.

Κεφαλαιοποίηση αγοράς

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιπροσωπεύει τη συνολική τιμή δικτύου ενός κρυπτονομίσματος και υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή με την κυκλοφορία του διακριτικού. Αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται συχνά για την εκτίμηση του δυναμικού ανάπτυξης ενός κρυπτονομίσματος.

Οι περισσότερες λίστες κορυφαίων νομισμάτων, όπως η λίστα CoinGecko, κατατάσσονται ως προς την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και κατά τη στιγμή της σύνταξης το Bitcoin και το Ethereum βρίσκονται στα δύο πρώτα σημεία.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Bitcoin έφτασε τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου. Πηγή: CoinGecko

Ρευστότητα και όγκος συναλλαγών

Η ρευστότητα αναφέρεται στο πόσο εύκολα μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί ένα περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης στην αγορά. Η ρευστότητα ενός περιουσιακού στοιχείου κρυπτογράφησης μπορεί να εκτιμηθεί από παράγοντες όπως ο 24ωρος όγκος συναλλαγών, ο αριθμός των ζευγών συναλλαγών που διατίθενται στην αγορά και ο αριθμός των ενεργών διευθύνσεων που κατέχουν το διακριτικό.

Το Tether (USDT) είναι το κρυπτογράφηση με τη μεγαλύτερη συχνότητα συναλλαγής κατά τη στιγμή της γραφής. Πηγή: CoinGecko

Μηχανισμός εφοδιασμού

Η μέγιστη προσφορά, η κυκλοφορία και η συνολική προσφορά είναι οι βασικές μετρήσεις στον μηχανισμό προμήθειας ενός διακριτικού. Η μέγιστη προσφορά περιλαμβάνει όλα τα διακριτικά που βρίσκονται σε κυκλοφορία, καθώς και εκείνα που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

Η κυκλοφορία που αναφέρεται αναφέρεται στον αριθμό κερμάτων ή μαρκών που διατίθενται στο κοινό και διαπραγματεύονται στην αγορά. Τα στατιστικά στοιχεία της προσφοράς βρίσκονται στο επίκεντρο των περισσότερων μοντέλων και συζητήσεων αποτίμησης τιμών.

Το Bitcoin έχει κυκλοφορία 18.630.100. Πηγή: CoinGecko

Παράγοντες κινδύνου

Ο χώρος κρυπτογράφησης είναι ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου λόγω πολλών προκλήσεων, που κυμαίνονται από τεχνικές αδυναμίες έως ρυθμιστικούς περιορισμούς και άλλους κινδύνους ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζουν πλήρως οι χρήστες.

Νομικοί / κανονιστικοί κίνδυνοι

Τα διακριτικά κρυπτογράφησης ενδέχεται να υπόκεινται σε κανονισμούς ή σε νομικούς κινδύνους ανάλογα με τον μηχανισμό έκδοσης token ή / και τις λειτουργικές τους δικαιοδοσίες. Για παράδειγμα, εάν τα διακριτικά εκδίδονται μέσω αρχικής προσφοράς νομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα διακριτικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυνητική αγωγή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για μη καταχωρημένες προσφορές κινητών αξιών.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα κανονιστικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα κρυπτογράφησης είναι αυτό του Ripple. Η εταιρεία πίσω από την έκτη μεγαλύτερη κρυπτογράφηση, XRP, χρεώθηκε πρόσφατα από την SEC για τις μη εγγυημένες προσφορές αξιών 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013.

Έξυπνοι κίνδυνοι συμβολαίου / ασφάλειας

Ανεξάρτητα από το όραμα και την πρόοδο του έργου, οι εκμεταλλεύσεις ασφαλείας αποτελούν διαρκή απειλή και μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια χρημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να λογοκλοπήσουν τον κώδικα, οι χρήστες πρέπει να δώσουν προσοχή σε έργα που έχουν ελεγχθεί ανεξάρτητα από εταιρείες ασφαλείας.

Οι ευπάθειες των έξυπνων συμβολαίων, όπως οι επιθέσεις δανεισμού φλας, εξακολουθούν να επικρατούν στην αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική αγορά και είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες 48 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2021.

Επιχειρηματικοί κίνδυνοι

Για πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, το ανταγωνιστικό τοπίο των αντίστοιχων περιπτώσεων χρήσης τους παρουσιάζει επιχειρηματικό κίνδυνο για τους χρήστες. Για παράδειγμα, τα διακριτικά που αντιπροσωπεύουν μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από άλλα, ίσως πιο καθιερωμένα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια και παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν τα διακριτικά πληρωμής, όπου αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από παραδοσιακούς γίγαντες πληρωμών όπως το PayPal.

Κλείνοντας σκέψεις

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των εμπόρων λιανικής στην πρόσφατη περίοδο. Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να παραμένουν ενήμεροι για τους εγγενείς κινδύνους και να λαμβάνουν υπόψη ορισμένες από τις βασικές μετρήσεις ανάλυσης που συζητήθηκαν παραπάνω κατά την αξιολόγηση νέων και υπαρχόντων έργων.

Οι χρήστες που ενδιαφέρονται για διαπραγμάτευση μπορούν επίσης να ανατρέξουν στον αναλυτικό οδηγό συναλλαγών κρυπτογράφησης για να ξεκινήσετε και να εγγραφείτε για λογαριασμό στο OKEx για να λάβετε 10 $.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά και επιμελημένα νέα από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map