Παράγωγα Bitcoin, εξήγησαν: Μελλοντικά συμβόλαια, διαρκή ανταλλαγή και επιλογές

Παράγωγα είναι διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα ή συμβόλαια που αντλούν την αξία τους από ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο. Στην περίπτωση παραγώγων κρυπτογράφησης, το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, Bitcoin (BTC) ή άλλα κορυφαία κρυπτονομίσματα.

Γενικά, τα παράγωγα είναι εξελιγμένα, γενικά χρηματοοικονομικά μέσα υψηλού κινδύνου που είναι χρήσιμα για τη διαχείριση του κινδύνου μέσω αντιστάθμιση.

Παραδοσιακά παράγωγα

Ενώ οι παραδοσιακές αγορές χρησιμοποιούν διάφορες μορφές παραγώγων για χιλιάδες χρόνια, Οι σύγχρονες ποικιλίες τους μπορούν να εντοπιστούν πίσω στο 1970 και 80, όταν το Chicago Mercantile Exchange και το Chicago Board of Trade εισήγαγαν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παραγώγων περιλαμβάνουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, προθεσμιακά και προαιρετικά, που βασίζονται σε μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των νομισμάτων, των ομολόγων και των εμπορευμάτων. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού παραγώγων που διατίθενται σήμερα, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το μέγεθος της αγοράς υπολογίζει κυμαίνεται από τρισεκατομμύρια έως πάνω από ένα τετρα δισεκατομμύριο δολάρια.

Προθεσμιακά Bitcoin

Μεταξύ των παραγώγων κρυπτογράφησης, Προθεσμιακά Bitcoin ήταν οι πρώτοι που πήγαν στο mainstream και παρέμειναν οι πιο διαπραγματεύσιμοι σε όγκο. Τα μελλοντικά συμβόλαια BTC διαπραγματεύονταν μικρότερες πλατφόρμες ήδη από το 2012, αλλά δεν ήταν μέχρι το 2014 ότι η αυξανόμενη ζήτηση προκάλεσε σημαντικές ανταλλαγές, συγκεκριμένα την CME Group Inc και την Cboe Global Markets Inc. ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin είναι από τα πιο δημοφιλή μέσα στο χώρο, με κορυφαίες ανταλλαγές όπως το OKEx να καταγράφει καθημερινά δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο.

Συγκεντρωτικός όγκος μελλοντικών συμβολαίων BTCΤα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης BTC συγκέντρωσαν ημερήσιους όγκους. Πηγή: Λοξότητα

Τι είναι ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin?

Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο μερών – γενικά δύο χρηστών σε μια ανταλλαγή – για αγορά και πώληση ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου (BTC σε αυτήν την περίπτωση) σε συμφωνημένη τιμή (η προθεσμιακή τιμή), σε μια ορισμένη ημερομηνία στο μέλλον.

Ενώ οι λεπτότερες λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν από ανταλλαγή σε ανταλλαγή, η βασική προϋπόθεση πίσω από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένει η ίδια – δύο μέρη συμφωνούν να κλειδώσουν στην τιμή ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου για μια συναλλαγή στο μέλλον.

Για ευκολία, οι περισσότερες ανταλλαγές δεν απαιτούν από τους κατόχους συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης να λαμβάνουν το πραγματικό υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο (όπως βαρέλια πετρελαίου ή ράβδους χρυσού) μόλις λήξει το συμβόλαιο και υποστηρίζουν διακανονισμό μετρητών.

Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, όπως αυτά που προσφέρονται από την Bakkt της Intercontinental Exchange, είναι αυξάνεται σε δημοτικότητα, δεδομένου ότι τα πραγματικά Bitcoin μπορούν να μεταφερθούν με σχετική ευκολία σε σύγκριση με τα περισσότερα προϊόντα.

Πώς λειτουργεί ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin?


Ας περπατήσουμε για μια προθεσμιακή συναλλαγή BTC Η εβδομαδιαία αγορά futures της OKEx. Πρώτα απ ‘όλα, η εβδομαδιαία αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σημαίνει ότι ο κάτοχος του συμβολαίου στοιχηματίζει στην τιμή του Bitcoin για μία εβδομάδα – το OKEx προσφέρει επίσης διμηνιαία, τριμηνιαία και διμηνιαία χρονικά διαστήματα για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Έτσι, αν το Bitcoin διαπραγματεύεται σήμερα στα 10.000 $ και ο Adam πιστεύει ότι η τιμή θα είναι πιο ψηλά την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να ανοίξει ένα μακρά θέση με τουλάχιστον ένα συμβόλαιο (κάθε συμβόλαιο αντιπροσωπεύει 100 $ σε BTC) στην εβδομαδιαία αγορά προθεσμιακών συμβολαίων της OKEx.

Όταν κάποιος αγοράζει Bitcoin και το κρατά (πάει πολύ), βασίζονται στην τιμή που πηγαίνει υψηλότερα, αλλά δεν μπορούν να κερδίσουν εάν η τιμή πέσει. Λίγο, ή η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου σήμερα με την προσδοκία ότι θα μειώσει την τιμή αύριο, είναι πώς οι έμποροι κερδίζουν από τη μείωση των τιμών.

Για αυτό το παράδειγμα, θα υποθέσουμε ότι ο Adam ανοίγει 100 συμβόλαια μακράς διάρκειας (100 x $ 100 = 10.000 $), τα οποία αντιπροσωπεύουν συλλογικά τη δέσμευσή του να αγοράσει 1 BTC την ημερομηνία διακανονισμού την επόμενη εβδομάδα (8 π.μ. UTC κάθε Παρασκευή στο OKEx) για αυτήν την τιμή – 10.000 $.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Robbie, ο οποίος πιστεύει ότι η τιμή του Bitcoin θα είναι πιο χαμηλα από 10.000 $ την επόμενη εβδομάδα και θέλει να πάει μικρός. Η Robbie δεσμεύεται να πουλήσει 100 συμβόλαια, ή 1 BTC, την ημερομηνία διακανονισμού την επόμενη εβδομάδα με την συμφωνημένη τιμή των 10.000 $.

Ο Adam και ο Robbie ταιριάζουν από την ανταλλαγή και γίνονται τα δύο μέρη που συνάπτουν συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης: ο Adam δεσμεύεται να αγοράσει 1 BTC στα 10.000 $ και ο Robbie δεσμεύεται να πουλήσει 1 BTC στα 10.000 $ όταν λήξει το συμβόλαιο.

Η τιμή του Bitcoin μία εβδομάδα αργότερα, κατά την ημερομηνία διακανονισμού, θα καθορίσει εάν αυτοί οι δύο έμποροι βλέπουν κέρδη ή ζημίες.

Περνά μία εβδομάδα και το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 15.000 $. Αυτό σημαίνει ότι ο Adam, ο οποίος είχε συμφωνήσει να αγοράσει 1 BTC για 10.000 $, κέρδη από τη σύμβασή του, κερδίζοντας 5.000 $. Ο Adam, όπως συμφωνήθηκε, χρειάστηκε μόνο να πληρώσει 10.000 $ για 1 BTC, το οποίο μπορεί να πουλήσει αμέσως με την τρέχουσα αγοραία αξία του $ 15.000.

Ο Robbie, από την άλλη πλευρά, χάνει 5.000 $, καθώς πρέπει να πουλήσει το 1 BTC του στη συμφωνημένη τιμή των 10.000 $, παρόλο που τώρα αξίζει 15.000 $.

Ανάλογα με το αν χρησιμοποιούσαν οι Adam και Robbie Περιθωριακά συμβόλαια USDT ή Περιθώρια περιθωρίου νομισμάτων, Το OKEx διευθετεί τη σύμβαση σε stablecoin Tether (USDT) ή BTC, πιστώνοντας τον λογαριασμό του Adam ή του Robbie με το πραγματοποιημένο κέρδος ή ζημία.

Δεδομένου ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλούν τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά, δείκτες όπως το BTC Long / Short Ratio μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη εικόνα του γενικού συναισθήματος. Ο λόγος BTC Long / Short, συγκρίνει τον συνολικό αριθμό χρηστών με θέσεις long με αυτούς με θέσεις short, τόσο σε futures όσο και σε διαρκείς ανταλλαγές.

BTC Long / Short Ratio ΟΚExΜεγάλη / σύντομη αναλογία BTC. Πηγή: OKEx.com

Όταν ο λόγος είναι στο ένα, αυτό σημαίνει ότι ίσος αριθμός ατόμων κατέχουν θέσεις θετικής και αρνητικής θέσης (το κλίμα της αγοράς είναι ουδέτερο). Ένας λόγος υψηλότερος από ένα (περισσότερα longs από σορτς) υποδηλώνει αισθήματα bullish, ενώ ένας λόγος κάτω από ένα (περισσότερα σορτς από longs) δείχνει πτωτικές προσδοκίες της αγοράς.

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν BTC μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης?

Γιατί κάποιος θα συνάψει συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για να αγοράσει ή να πουλήσει Bitcoin αντί να διαπραγματευτεί BTC απευθείας στην αγορά spot; Γενικά, οι δύο απαντήσεις είναι διαχείριση κινδύνου και κερδοσκοπία.

Διαχείριση κινδύνου

Τα μελλοντικά συμβόλαια έχουν από καιρό χρησιμοποιείται από αγρότες επιδιώκοντας να μειώσουν τον κίνδυνο και να διαχειριστούν τις ταμειακές τους ροές διασφαλίζοντας ότι μπορούν να πάρουν δεσμεύσεις για τα προϊόντα τους εκ των προτέρων, σε μια προκαθορισμένη τιμή. Δεδομένου ότι τα αγροτικά προϊόντα μπορούν να πάρουν χρόνο στην προετοιμασία, είναι λογικό για τους αγρότες να θέλουν να αποφύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς και τις αβεβαιότητες στο μέλλον.

Η μεταβλητότητα και οι μεταβολές των τιμών του Bitcoin απαιτούν επίσης ενεργή διαχείριση κινδύνων, ειδικά για όσους βασίζονται στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο για κανονικό εισόδημα, όπως Ανθρακωρύχοι Bitcoin.

Τα έσοδα των ανθρακωρύχων εξαρτώνται από την τιμή του Bitcoin και το μηνιαίο κόστος τους. Ενώ το πρώτο μπορεί να κυμαίνεται άγρια ​​σε καθημερινή βάση, το δεύτερο παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερό, καθιστώντας δύσκολη την προβολή των κερδών με βεβαιότητα.

Επιπλέον, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στον χώρο της εξόρυξης δημιουργεί νέες προκλήσεις που δεν σχετίζονται με τις τιμές, όπως η απόλυση υλικού λόγω της αύξησης δυσκολία. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ανθρακωρύχοι σε ένα τέτοιο περιβάλλον με ελάχιστο κίνδυνο είναι να αντισταθμιστούν παράγωγα όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Κερδοσκοπία

Ωστόσο, η διαχείριση κινδύνου ή η αντιστάθμιση είναι διαφορετικό από την κερδοσκοπία, που είναι επίσης ένας από τους κύριους οδηγούς πίσω από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin. Δεδομένου ότι οι έμποροι και οι κερδοσκόποι στοχεύουν να επωφεληθούν από την αστάθεια των τιμών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (πάνω ή κάτω), χρειάζονται τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν κάθε τρόπο – μακρύ ή σύντομο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δίνουν στους απαισιόδοξους έναν δρόμο για να επηρεάσουν το κλίμα της αγοράς, ένα φαινόμενο που συζητήθηκε λεπτομερώς από την Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο στην έρευνά τους με τίτλο Πώς οι συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης άλλαξαν τις τιμές Bitcoin.

Τέλος, τα futures Bitcoin είναι δημοφιλή επειδή επιτρέπουν τη χρήση του μόχλευση, όπου οι έμποροι μπορούν να ανοίξουν θέσεις μεγαλύτερες από τις καταθέσεις τους, αρκεί να διατηρούν αποδεκτό λόγο περιθωρίου – που καθορίζεται από την ανταλλαγή. Η χρήση της μόχλευσης δεν μεταβάλλει καμία από τις συνθήκες που σχετίζονται με ένα παράγωγο και χρησιμεύει μόνο για την ενίσχυση του κινδύνου και της ανταμοιβής.

Όταν η αγορά είναι ανοδική, τα μελλοντικά συμβόλαια εκτιμούν την αξία τους και μπορούν να πουλήσουν με ασφάλιστρο έναντι της τιμής spot και το αντίστροφο. Αυτή η διαφορά, που ονομάζεται βάση, είναι ένας άλλος καλός δείκτης για την αξιολόγηση του συναισθήματος της αγοράς.

Βάση προθεσμιακών συμβολαίων BTCΒάση BTC. Πηγή: OKEx.com

Όταν η βάση είναι θετική (bullish), αυτό σημαίνει ότι η τιμή futures είναι υψηλότερη από την πραγματική spot spot. Όταν η βάση είναι αρνητική (bearish), δείχνει ότι η τιμή του μέλλοντος είναι χαμηλότερη από την τιμή spot.

Διαρκή μελλοντικά συμβόλαια ή ανταλλαγές Bitcoin

Εκτός από τα τυπικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που αναφέρονται παραπάνω, υποστηρίζονται επίσης οι αγορές Bitcoin διαρκή ανταλλαγή, που, αληθινά στο όνομά τους, είναι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χωρίς ημερομηνία λήξης.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ημερομηνία διακανονισμού, κανένα από τα μέρη δεν πρέπει να αγοράσει ή να πουλήσει. Αντ ‘αυτού, επιτρέπεται να διατηρούν τις θέσεις τους ανοιχτές όσο διατηρεί ο λογαριασμός τους αρκετά BTC (περιθώριο) για την κάλυψή τους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα τυπικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπου η τιμή του συμβολαίου και το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο συγκλίνουν τελικά όταν λήξει το συμβόλαιο, τα διαρκή συμβόλαια δεν έχουν τέτοια ημερομηνία αναφοράς στο μέλλον. Τα διαρκή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή ανταλλαγές, χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό μηχανισμό για την επιβολή της σύγκλισης των τιμών σε τακτά χρονικά διαστήματα, που ονομάζεται ποσοστό χρηματοδότησης.

Ο σκοπός του επιτοκίου χρηματοδότησης είναι να διατηρηθεί η τιμή μιας σύμβασης με την τιμή spot του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, αποθαρρύνοντας τις μεγάλες αποκλίσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επιτόκιο χρηματοδότησης είναι μια αμοιβή που ανταλλάσσεται μεταξύ των δύο μερών μιας σύμβασης (τα μακροπρόθεσμα και τα μικρά μέρη) – όχι μια αμοιβή που εισπράττεται από την ανταλλαγή.

Εάν, για παράδειγμα, η αξία μιας διαρκούς σύμβασης συνεχίζει να αυξάνεται, γιατί τα σορτς (άτομα από την πλευρά των πωλήσεων) θα συνεχίσουν να διατηρούν ανοιχτό ένα συμβόλαιο επ ‘αόριστον; Το ποσοστό χρηματοδότησης συμβάλλει στην εξισορρόπηση μιας τέτοιας κατάστασης. Το ίδιο το ποσοστό ποικίλλει και καθορίζεται από την αγορά.

Πώς λειτουργούν οι διαρκείς ανταλλαγές BTC?

Για παράδειγμα, αν μια σύμβαση ανταλλαγής διαρκείας διαπραγματεύεται στα 9.000 $ αλλά η τιμή spot του BTC είναι 9,005 $, το επιτόκιο χρηματοδότησης θα είναι αρνητικός (για να ληφθεί υπόψη η διαφορά στην τιμή). Ένα αρνητικό επιτόκιο χρηματοδότησης σημαίνει ότι οι βραχείοι κάτοχοι πρέπει να πληρώσουν τους μακροχρόνιους κατόχους.

Εάν, από την άλλη πλευρά, η τιμή της σύμβασης είναι υψηλότερη από την τιμή spot, το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι θετικός – οι κάτοχοι μακροχρόνιων συμβολαίων πρέπει να πληρώνουν τους κατόχους συμβολαίων μικρού μήκους.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το ποσοστό χρηματοδότησης προωθεί το άνοιγμα νέων θέσεων που μπορούν να φέρουν την τιμή της σύμβασης πιο κοντά στην τιμή spot.

Οι πληρωμές με επιτόκιο χρηματοδότησης πραγματοποιούνται κάθε 8 ώρες στα περισσότερα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του OKEx, εφόσον οι κάτοχοι συμβολαίων διατηρούν τις θέσεις τους ανοιχτές. Τα κέρδη και οι ζημίες, από την άλλη πλευρά, πραγματοποιούνται κατά τη στιγμή της καθημερινής διευθέτησης και πιστώνονται αυτόματα στους λογαριασμούς των κατόχων.

Τα δεδομένα επιτοκίου χρηματοδότησης, όπως φαίνεται παρακάτω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γρήγορη εκτίμηση των τάσεων και των επιδόσεων της αγοράς για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Και πάλι, α θετική χρηματοδότηση τιμή μας λέει ότι η αγορά είναι γενικά περισσότερο αισιόδοξος – η τιμή συμβολαίου ανταλλαγής είναι υψηλότερη από τις τιμές spot. ΕΝΑ αρνητικό ποσοστό χρηματοδότησης υποδηλώνει πτωτικό συναίσθημα, καθώς σημαίνει ότι η τιμή ανταλλαγής είναι χαμηλότερη από την τιμή spot.

Ποσοστό χρηματοδότησης ανταλλαγής BTCΠοσοστό χρηματοδότησης BTC Perpetual Swap. Πηγή: OKEx.com

Επιλογές Bitcoin

Όπως το μέλλον των Bitcoin, επιλογές είναι επίσης παράγωγα προϊόντα που παρακολουθούν την τιμή του Bitcoin με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα τυπικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης – όπου δύο μέρη συμφωνούν σε ημερομηνία και τιμή για αγορά ή πώληση του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου – με επιλογές, αγοράζετε κυριολεκτικά την «επιλογή» ή το δικαίωμα αγοράς ή πώλησης του περιουσιακού στοιχείου σε καθορισμένη τιμή στο μέλλον.

Ακόμα κι αν το crypto οι επιλογές είναι νεότερες από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αυτό το μήνα είδε τις επιλογές Bitcoin να φτάνουν υψηλό όλων των εποχών άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων όσον αφορά το ανοιχτό ενδιαφέρον (OI). OI δηλώνει τη συνολική αξία (σε USD, γενικά) των εκκρεμών συμβολαίων επιλογών που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Ένα αυξανόμενο ανοιχτό ενδιαφέρον γενικά υποδηλώνει εισροή φρέσκου κεφαλαίου στην αγορά.

Επιλογές BTC Ανοιχτό ενδιαφέρονΣυνολικές επιλογές BTC ανοιχτού ενδιαφέροντος. Πηγή: Skew.com

Κλήσεις και βολές

Υπάρχουν δύο τύποι συμβάσεων επιλογών, επιλογές κλήσεων και βάλτε επιλογές. Οι επιλογές κλήσεων δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να αγορά ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο σε μια καθορισμένη ημερομηνία (λήξη), και οι επιλογές πώλησης δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να Πουλώ το. Κάθε επιλογή, ανάλογα με τις σχετικές συνθήκες, έχει τιμή αγοράς, που ονομάζεται ασφάλιστρο.

Οι συμβάσεις επιλογών είναι επίσης δύο τύπων, της Αμερικής και της Ευρώπης. Μια αμερικανική επιλογή μπορεί να ασκηθεί – δηλαδή ο κάτοχος αγοράζει ή πουλά – οποιαδήποτε στιγμή πριν από την ημερομηνία λήξης, ενώ μια ευρωπαϊκή επιλογή μπορεί να ασκηθεί μόνο κατά την ημερομηνία λήξης. Το OKEx υποστηρίζει ευρωπαϊκές επιλογές.

Η κατοχή μιας επιλογής σημαίνει ότι εάν ο κάτοχος αποφασίσει να μην ασκήσει το δικαίωμά του να αγοράσει ή να πουλήσει κατά την ημερομηνία λήξης, το συμβόλαιο λήγει απλώς. Ο κάτοχος δεν χρειάζεται να το κάνει καλό, αλλά χάνει το ασφάλιστρο – την τιμή που πλήρωσαν για τη σύμβαση.

Οι επιλογές διευθετούνται επίσης με μετρητά για ευκολία, αλλά ενέχουν πολύ διαφορετικούς κινδύνους σε σύγκριση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ο κίνδυνος και η ανταμοιβή των δύο μερών είναι απεριόριστες (η τιμή του Bitcoin μπορεί να φτάσει οπουδήποτε πριν από τη διευθέτηση). Αλλά με επιλογές, οι αγοραστές έχουν απεριόριστο πιθανό κέρδος και περιορισμένη απώλεια, ενώ οι πωλητές δικαιωμάτων έχουν απεριόριστη πιθανή απώλεια και πολύ περιορισμένο κέρδος (όπως εξηγείται παρακάτω).

Πώς λειτουργεί μια σύμβαση επιλογών Bitcoin?

Εάν το Bitcoin διαπραγματεύεται σήμερα στα 10.000 $ και, αυτή τη φορά, η Robbie πιστεύει ότι η τιμή θα είναι υψηλότερη σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον (ας πούμε ένα μήνα αργότερα), μπορεί να αγοράσει επιλογή κλήσης. Η επιλογή κλήσης του Robbie έχει ένα τιμή προειδοποίησης (η τιμή στην οποία μπορεί να αγοραστεί το BTC στο μέλλον) 10.000 $ ή χαμηλότερη.

Εάν ένα μήνα αργότερα το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 15.000 $, ο Robbie μπορεί να ασκήσει την επιλογή κλήσης και αγοράστε Bitcoin για 10.000 $ και κερδίστε ένα άμεσο κέρδος. Από την άλλη πλευρά, εάν το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 9.000 $ το μήνα αργότερα, η Robbie μπορεί να αφήσει την επιλογή του να λήξει.

Ωστόσο, δεν έχουμε εξετάσει την επιλογή premium σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Το ασφάλιστρο είναι αυτό που θα πληρώσει η Robbie για να αγοράσει την επιλογή κλήσης – την τιμή αγοράς της επιλογής. Εάν το ασφάλιστρο είναι 1.500 $, η Robbie θα πληρώσει σήμερα 1.500 $ για να έχει το δικαίωμα να αγοράσει Bitcoin στα 10.000 $ το μήνα αργότερα.

Αυτό σημαίνει, για τον Robbie, η πραγματική τιμή διάλειμμα είναι 10.000 $ + 1.500 $ = 11.500 $ – οπότε το Bitcoin χρειάζεται το BTC να είναι υψηλότερο από 11.500 $ για να κερδίσει. Εάν ο Ρόμπι επιλέξει να αφήσει την επιλογή του να λήξει, θα έχει χάσει μόνο το ασφάλιστρο των $ 1.500.

Στην πραγματικότητα, ενώ το δυναμικό κέρδους του Robbie είναι απεριόριστο (ή, μάλλον, περιορίζεται μόνο από την τιμή του Bitcoin), η απώλεια του περιορίζεται από το ασφάλιστρο που κατέβαλε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Robbie να χάσει περισσότερα από το ασφάλιστρο αυτής της σύμβασης.

Τότε έχουμε τον Adam, ο οποίος πιστεύει ότι το Bitcoin θα μειωθεί στην τιμή τον επόμενο μήνα. Μπορεί να αγοράσει ένα βάλτε την επιλογή, με τιμή προειδοποίησης 10.000 $. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει την επιλογή να πωλήστε το Bitcoin στα 10.000 $ σε ένα μήνα από τώρα, ανεξάρτητα από την τιμή spot.

Μετά από ένα μήνα, εάν το Bitcoin διαπραγματεύεται χαμηλότερα από 10.000 $, ας πούμε στα 8.000 $, ο Adam κερδίζει κέρδος ασκώντας την επιλογή του – πουλώντας BTC για 2.000 $ υψηλότερα από την τιμή της αγοράς. Εάν το BTC διαπραγματεύεται υψηλότερα από 10.000 $, μπορεί να αφήσει την επιλογή του να λήξει.

Ο Adam θα πρέπει επίσης να πληρώσει το ασφάλιστρο για να αγοράσει αυτήν την επιλογή και, όπως και η Robbie, το ασφάλιστρο είναι επίσης το μέγιστο ποσό που διακινδυνεύει σε αυτό το συμβόλαιο.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πωλητές επιλογών ή συγγραφείς συμβολαίων, οι οποίοι είναι αντισυμβαλλόμενοι στη Robbie και τον Adam και συμφώνησαν να τους πουλήσουν τις επιλογές κλήσης και θέσης αντίστοιχα. Αυτοί οι πωλητές υπόσχονται ουσιαστικά να πουλήσουν και να αγοράσουν BTC κατόπιν ζήτησης, σε αντάλλαγμα για τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι Robbie και Adam.

Όσον αφορά τον κίνδυνο, το κέρδος του πωλητή επιλογών περιορίζεται από το ασφάλιστρο που χρεώνουν, αλλά οι απώλειές τους είναι δυνητικά απεριόριστες, καθώς θα πρέπει να αγοράσουν ή να πουλήσουν BTC εάν ασκηθεί η επιλογή, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής spot και η τιμή προειδοποίησης είναι.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί περαιτέρω μέσω του Αγορά Επιλογών Bitcoin OKEx δείτε παρακάτω.

Επιλογές OKExΕπιλογές OKEx BTCUSD200925. Πηγή: OKEx.com

Οι επιλογές κλήσης και τοποθέτησης για ημερομηνία λήξης στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 εμφανίζονται στο παραπάνω διάγραμμα. Ο μπλε κύκλος σηματοδοτεί συμβάσεις επιλογών με τιμή προειδοποίησης 11.000 $, που σημαίνει ότι ο κάτοχος ενός επιλογή κλήσης για αυτό το συμβόλαιο θα είναι σε θέση να αγορά Το Bitcoin στα 11.000 $ στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ ο κάτοχος ενός βάλτε την επιλογή θα είναι σε θέση να Πουλώ για το ίδιο. Οι πράσινοι και κόκκινοι κύκλοι δηλώνουν το τιμή σήματος, που είναι ένας μέσος δείκτης των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ το "Προσφορά1" και "Ρωτήστε1" Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες προσφορές της αγοράς.

Εάν ο Robbie επρόκειτο να αγοράσει αυτήν την επιλογή κλήσης σήμερα, θα πληρώσει την καλύτερη ερώτηση – που είναι 1.373,08 $ στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης – ως premium για να διατηρήσει το δικαίωμα να αγορά Το Bitcoin στα 11.000 $ στις 25 Σεπτεμβρίου. Ομοίως, ο Adam θα πλήρωνε 2.712.90 $ για να αγοράσει την επιλογή του για το δικαίωμα Πουλώ Το Bitcoin στα 11.000 $ στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η διαφορά σε αυτά τα ασφάλιστρα είναι αντιπροσωπευτική του συναισθήματος της αγοράς, όπου ο αντισυμβαλλόμενος που συμφωνεί να αγοράσει το Bitcoin του Adam πιστεύει ότι είναι ένα πιο επικίνδυνο στοίχημα από αυτόν που συμφωνεί να πουλήσει στη Robbie.

Το Open Interest by Strike είναι ένα άλλο σύνολο δεδομένων που μπορεί να αποκαλύψει τις προοπτικές της αγοράς με μια ματιά, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Επιλογές Skew από StrikeΕπιλογές BTC Ανοιχτό ενδιαφέρον από Strike. Πηγή: Skew.com

Αυτό το γράφημα δείχνει την τιμή (σε BTC) των μη ληγμένων επιλογών (call + put) σε διάφορες τιμές προειδοποίησης. Όπως φαίνεται παραπάνω, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν συμβόλαια επιλογής σε τιμή προειδοποίησης 10,125 $, ακολουθούμενα από 7,250 $ και 11,250 $. Η εξέταση αυτών των δεδομένων επισημαίνει τις τρεις πιο συνηθισμένες τιμές προειδοποίησης ως τιμές σε παιχνίδι για το Bitcoin – και τα αναμενόμενα εύρη στο εγγύς μέλλον.

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν BTC μέσω συμβολαίων επιλογών?

Οι συμβάσεις επιλογών, όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι επίσης εργαλεία για τη διαχείριση κινδύνων, αλλά είναι λίγο πιο ευέλικτα, καθώς δεν συνοδεύονται από υποχρεώσεις για αγοραστές.

Μπορούμε για άλλη μια φορά να συζητήσουμε για τους ανθρακωρύχους Bitcoin ως πιθανούς δικαιούχους αυτών των συμβολαίων, όπου μπορούν να αγοράσουν επιλογές για να εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη τιμή για το εξορύσσονται BTC τους στο μέλλον. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπου οι ανθρακωρύχοι θα ήταν υποχρεωμένοι να πουλήσουν το BTC τους ανεξάρτητα από την τιμή, εδώ μπορούν να επιλέξουν να μην πουλήσουν εάν το Bitcoin αυξηθεί σημαντικά.

Η κερδοσκοπία παραμένει ένας ακόμη λόγος πίσω από τη χρήση των επιλογών, επειδή επιτρέπουν στους συντηρητικούς συμμετέχοντες στην αγορά να κάνουν τα στοιχήματά τους με πολύ μικρότερα ποσά σε κίνδυνο (τα ασφάλιστρα) σε σύγκριση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Παράγωγα και νομιμότητα του Bitcoin

Τα παράγωγα όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι επιλογές υποστηρίζουν τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία ανακάλυψη τιμών – τον προσδιορισμό της τιμής της αγοράς – δίνοντας στην αγορά τα απαραίτητα εργαλεία για την έκφραση συναισθήματος. Για παράδειγμα, χωρίς παράγωγα, οι επενδυτές Bitcoin υποβιβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αγορά και την κατοχή του ίδιου του περιουσιακού στοιχείου, το οποίο δημιούργησε ένα φούσκα το 2017, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Μόνο μετά την κυκλοφορία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin από την CME και την Cboe ήταν σε θέση να μειώσουν την αγορά σκάστε τη φούσκα.

Όσο και η επόμενη συντριβή και "χειμώνα κρυπτογράφησης" του 2018 χτύπησε σκληρά την αγορά, επίσης προώθησε την ωριμότητα και την ανάπτυξη, καθώς οι τιμές εξισορροπήθηκαν, επιτρέποντας την τεχνολογία και την υιοθέτηση να είναι στην πρώτη γραμμή για άλλη μια φορά.

Εν τω μεταξύ, η έναρξη των ρυθμιζόμενων παραγώγων, όπως Επιλογές Bitcoin από την Bakkt, βοηθούν νομιμοποιήστε τον χώρο κρυπτογράφησης και προσελκύστε θεσμικοί επενδυτές.

Τελικά, το Bitcoin θα γίνει ευρέως αποδεκτό κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, πολλοί υποστηρίζουν, χρειάζεται μια διαφανή αγορά δεν είναι εύκολο να χειριστείς.

Για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθεί εισροή νέων κεφαλαίων, αυξημένη ρευστότητα, μειωμένη αστάθεια, διαμόρφωση οργανικών τιμών και εμπιστοσύνη θεσμικών επενδυτών μεγάλης κλίμακας. Κάθε ποιοτικό παράγωγο προϊόν έχει τη δυνατότητα να κάνει το Bitcoin ένα βήμα πιο κοντά σε μια τέτοια νομιμότητα.

Το OKEx Insights παρουσιάζει αναλύσεις αγοράς, σε βάθος χαρακτηριστικά και επιμελημένες ειδήσεις από επαγγελματίες κρυπτογράφησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map