Η FCA έχει απαγορεύσει τα παράγωγα βάσει κρυπτογράφησης και τις συναλλαγές με διαπραγμάτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ο Αρχή χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς (FCA) έχει τώρα απελευθερώθηκε μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία σχετικά με την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων με βάση την κρυπτογράφηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 6 Ιανουαρίου 2021, τα παράγωγα που βασίζονται σε κρυπτογράφηση και τα χαρτονομίσματα διαπραγμάτευσης (ETN) θα απαγορευθούν να προσφερθούν σε ιδιώτες επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράγωγα που βασίζονται σε Crypto και ETN

Ένα παράγωγο είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που «αντλεί» την αξία του από ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο – όπως τα κρυπτονομίσματα. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των μελλοντικών συμβολαίων Bitcoin.

Ενώ το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο μπορεί να μην είναι ασφάλεια, τα παράγωγα θεωρούνται και ρυθμίζονται ως τίτλοι. Ως εκ τούτου, τους φέρνει υπό την εποπτεία ρυθμιστικών φορέων όπως η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).

Ένα ETN, από την άλλη πλευρά, είναι μια μη εξασφαλισμένη εγγύηση χρέους που εκδίδεται από μια τράπεζα. Αυτά τα χρηματοοικονομικά μέσα έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν στους επενδυτές έκθεση σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μέσω της παρακολούθησης «δεικτών αναφοράς».

Γιατί απαγορεύονται?

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πίσω από την απόφαση της FCA να απαγορεύσει τέτοια προϊόντα. Η FCA ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να «αξιολογούν αξιόπιστα την αξία και τους κινδύνους των παραγώγων και να ανταλλάσσουν διαπραγματεύσιμες σημειώσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα». Παρέχει τα ακόλουθα παραδείγματα για το γιατί πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό.

  • Φύση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν έχουν εγγενή αξία και έτσι διαφέρουν από άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν φυσικές χρήσεις, υπόσχονται μελλοντικές ταμειακές ροές ή είναι νομικά αποδεκτά ως χρήματα
  • Παρουσία κατάχρησης της αγοράς και οικονομικού εγκλήματος (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών κλεφτών από πλατφόρμες cryptoasset) σε αγορές cryptoasset
  • Ακραία μεταβλητότητα στις τιμές κρυπτογράφησης
  • Ανεπαρκής κατανόηση των κρυπτονομισμάτων από τους καταναλωτές λιανικής και η έλλειψη σαφούς επενδυτικής ανάγκης για επενδυτικά προϊόντα που τα αναφέρουν.

Χωρίς εγγενή τιμή

Εάν η απαγόρευση των κρυπτο-παραγώγων εμφανίζεται τόσο σκληρή, τότε η στάση της FCA σχετικά με την εγγενή αξία των κρυπτοκασετών είναι εξίσου ίδια. «… Πιστεύουμε ότι τα μη ρυθμιζόμενα κρυπτοκασετάκια δεν έχουν εγγενή αξία. Διαφέρουν από άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν φυσικές χρήσεις, υπόσχονται μελλοντικές ταμειακές ροές ή είναι νομικά αποδεκτά ως χρήματα. “

Δημοφιλή ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, Κράκεν, πρόσφατα δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την εγγενή αξία του Bitcoin. Ρίξαμε μια ματιά σε αυτήν την αναφορά και υπογραμμίσαμε ορισμένα βασικά στοιχεία για το γιατί το Bitcoin παρέχει πράγματι ισχυρή, αν και μοναδική, αξία.

Είναι ηχώ?

Είναι ενδιαφέρον ότι μεγάλο μέρος του ορθολογισμού πίσω από αυτήν την απόφαση της FCA θυμίζει συναίσθημα που μοιράζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η μάχη για ένα ETF που βασίζεται σε Bitcoin συνεχίζεται εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το SEC να κλείνει κάθε προσπάθεια. Όπως και η FCA, ο συλλογισμός πίσω από κάθε άρνηση αποτελείται συνήθως από τα ακόλουθα σημεία.


  • Ανώριμη αγορά
  • Μεταβλητότητα
  • Ανεπαρκείς μέθοδοι αποτίμησης
  • Κηδεμονικός κίνδυνος

Αν και ένα ETF έχει κλείσει με συνέπεια από την SEC, οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν πιο ανοιχτόμυαλη στάση, όσον αφορά την έγκριση ορισμένων κρυπτο-παραγώγων. Αυτό έγινε εμφανές μέσω διαφόρων προσφορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin και Ethereum. Προϊόντα όπως αυτό μπορούν να βρεθούν μέσω διαφόρων εταιρειών, όπως,

Το σκέφτομαι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν βιαστική απόφαση της FCA. Η διαδικασία που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους καθώς η ρυθμιστική αρχή εξέτασε τους κινδύνους και τα οφέλη.

Η αρχική πρόταση για αυτήν την απαγόρευση υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Από τότε, η FCA άνοιξε την πρόταση σε μια περίοδο σχολιασμού από το κοινό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες υποβολές. Σαφώς, δεν υπήρχαν αρκετά πειστικά επιχειρήματα για να επηρεάσουν την αρχική απόφαση της FCA.

Εξοδος πλήθους?

Ενώ αυτή η απόφαση ελήφθη με το πρόσχημα της προστασίας των επενδυτών, υπήρξε ήδη κατακραυγή από πολλούς, καταγγέλλοντας την απόφαση.

Ντον Γκάο, Διευθύνων Σύμβουλος της Όμιλος Broctagon FinTech, μίλησε για την απόφαση και τι σημαίνει για τους επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Δηλώνει,

«Η FCA έχει προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στην ελευθερία των επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω της απαγόρευσης της διαπραγμάτευσης παραγώγων κρυπτογράφησης, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο χώρος συναλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κινηθεί αλλού. Η ζήτηση για αυτά τα χρεόγραφα συνεχίζει να αυξάνεται, με τον όγκο παραγώγων κρυπτογράφησης να φτάνει σε νέα υψηλά αυτό το καλοκαίρι. Είναι μια χαμένη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο … Σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, αλλά αυτή η κίνηση αγνοεί την αυξανόμενη ζήτηση μεταξύ των καταναλωτών λιανικής να συμμετέχουν στον χώρο κρυπτογράφησης. “

Αρχή χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς (FCA)

Η FCA είναι ρυθμιστής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την ίδρυσή της το 2013, η FCA εργάστηκε για την ανάπτυξη και επιβολή κανονισμών, οι οποίοι διασφαλίζουν δίκαιες και διαφανείς κεφαλαιαγορές.

Γενικός διευθυντής, Νιχίλ Ράθη, επί του παρόντος επιβλέπει τις λειτουργίες στο FCA.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map