Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης θα χρησιμοποιήσει το Blockchain στην έκδοση ομολόγων

Μια άλλη μικρή, αλλά σημαντική εξέλιξη στην ψηφιακή τιτλοποίηση εξελίσσεται στην Ταϊλάνδη, όπου το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους (PDMO) πρόκειται να εκδώσει κρατικά ομόλογα εξοικονόμησης που θα διανεμηθούν με τη βοήθεια του blockchain.

Πρόκειται για μια αρχική δοκιμή που έκανε το PDMO, το οποίο είναι μέρος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, για να αξιοποιήσει την τεχνολογία blockchain στην έκδοση και διανομή κρατικών ομολόγων στο κοινό.

Σύμφωνα με τοπικές εκθέσεις, το γραφείο εκδίδει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων (200 εκατομμύρια μπατ). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας blockchain είναι ήδη ορατό, καθώς τα ομόλογα πωλούνται σε ονομαστική αξία 1 μπατ – το χαμηλότερο ποτέ ποσό για κρατικά ομόλογα, τα οποία συνήθως διατίθενται σε 1.000 μπατ.

Γιατί είναι σημαντικό το Token Tokenization

Η αγορά ομολόγων είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αξιόπιστες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, παρέχοντας βασική χρηματοδότηση για κυβερνήσεις, εταιρείες και επενδυτές. Παρά τη δημοτικότητα της αγοράς τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές, η ψηφιοποίηση ήταν εξαιρετικά αργή.

Η έκδοση ομολόγων είναι γενικά μια μακρά διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς διαμεσολαβητές, που συνεπάγονται υψηλό κόστος και τον κίνδυνο ανθρώπινου σφάλματος. Αυτά είναι κοινά σημεία πόνου στην αγορά χρηματοοικονομικών κινητών αξιών που οι τεχνολογικές καινοτομίες ελπίζουν να λύσουν. 

Αυτό είναι όπου το tokenization ομολόγων τίθεται σε εφαρμογή με στόχο τη μείωση των διαφόρων δαπανών που σχετίζονται με την έκδοση ομολόγων. Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain μπορεί να ωφελήσει την αγορά ομολόγων στο σύνολό της ενισχύοντας την προβολή δεδομένων, μειώνοντας τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου και βελτιώνοντας την επιχειρησιακή αποδοτικότητα.

Κατά την αγορά και πώληση ομολόγων, οι αγοραστές μπορούν να επαληθεύσουν αμέσως ότι οι πωλητές κατέχουν το ομόλογο κοιτάζοντας το blockchain. Αυτό εξαλείφει επίσης αμέσως την ανάγκη ύπαρξης διαμεσολαβητών, καθώς ο δεσμός ζει σε ένα αναπόσπαστο και αμετάβλητο καθολικό.

Το Blockchain διευκολύνει επίσης τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων με τους όρους και τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ποσού, του επιτοκίου του κουπονιού και της ημερομηνίας λήξης, που εισάγονται στον κώδικα. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία πληρωμής μπορεί να αυτοματοποιηθεί: οι εκδότες μπορούν να διανέμουν πληρωμές τόκων απευθείας στη διεύθυνση πορτοφολιού του κατόχου ομολογιούχου. 

Με τη νέα τεχνολογία, οι εκδότες κινητών αξιών έχουν τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όσο πιο αναλυτικά είναι απαραίτητο. Δεδομένου ότι οι επαληθεύσεις, οι συναλλαγές και οι διακανονισμοί πραγματοποιούνται σε ένα καθολικό blockchain, δεν υπάρχει πρόσθετη ταλαιπωρία ή γραφειοκρατία για να περάσει, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους τιτλοποίησης και διανομής περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που παρέχει η τεχνολογία και ο γενικός διευθυντής του PDMO Patricia Mongkhonvanit, αναγνωρίζει ότι αυτό θα ανοίξει επίσης νέες ευκαιρίες για όλους να αγοράσουν κρατικά ομόλογα:

“Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους σε επίπεδο βάσης να αγοράσουν τα αποταμιευτικά ομόλογα της κυβέρνησης”,

Η Ταϊλάνδη πιέζει προς τα εμπρός με την ψηφιακή τιτλοποίηση

Τα κρατικά ομόλογα εξοικονόμησης θα είναι διαθέσιμα για αγορά μέσω της πλατφόρμας της Krung Thai Bank (KTB), η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος και η διανομή θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Ενώ αυτός είναι ένας εντελώς νέος τρόπος διεξαγωγής έκδοσης κρατικών ομολόγων, δεν είναι μια άγνωστη εμπειρία για πολλούς.


Εάν το μικρότερο διαμέρισμα ομολόγων είναι 1 μπατ, το ελάχιστο όριο απόκτησης ορίζεται στα 100 ομόλογα ανά αγοραστή, με την επένδυση να περιορίζεται στα 500.000 μπατ – σύμφωνα με την PDMO.

Η αρχική διάθεση θα πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακών καναλιών, αλλά το PDMO σκοπεύει επίσης να διευρύνει τα κανάλια διανομής εξοικονόμησης ομολόγων σε υποκαταστήματα τραπεζών, ATM και mobile banking.

Για να μετρήσει το δημόσιο ενδιαφέρον και να διαδώσει το μήνυμα, η κυβέρνηση είχε προηγουμένως επιτρέψει στους χρήστες να εγγραφούν μέσω του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που βασίζεται στο blockchain. Η προσφορά ομολόγων εξοικονόμησης 200 εκατομμυρίων μπατ είναι ένα αρχικό τεστ και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να έχουν λογαριασμούς στο KTB και να υποβάλουν αίτηση μέσω του e-wallet της τράπεζας.

Το PDMO της Ταϊλάνδης έκλεισε πρόσφατα τις πωλήσεις ομολόγων αποταμίευσης αξίας 50 δισεκατομμυρίων μπατ, το οποίο ήταν μέρος του κυβερνητικού σχεδίου 1 τρισεκατομμυρίου μπατ για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας μετά την πανδημία COVID-19.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να αναζητήσει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την έκδοση ομολόγων είναι περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο ρόλος της τεχνολογίας blockchain για την τιτλοποίηση ψηφιακών στοιχείων. Εάν η δοκιμαστική έκδοση στο blockchain θεωρείται επιτυχημένη, υπάρχει η πιθανότητα να διανεμηθούν περισσότερα κρατικά ομόλογα με αυτόν τον τρόπο.

Η Ταϊλάνδη ήταν επίσης μία από τις χώρες που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν με τον πειραματισμό τους σε blockchains για χρηματοοικονομική τιτλοποίηση. Για παράδειγμα, το 2019 ο Σύνδεσμος Αγοράς Ομολόγων της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει blockchain για εγγραφή ομολόγων. Η τοπική Toyota Leasing στη χώρα είχε εκδώσει ένα ομόλογο blockchain. Εκτός από αυτό, το χρηματιστήριο έχει επίσης σχέδια να ξεκινήσει μια πλατφόρμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που βασίζεται σε blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map