Τι είναι το Diem; (Παλαιότερα Πρόγραμμα Libra του FaceBook) – Μια λεπτομερής ανάλυση

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα κρυπτογράφησης ποτέ, το Libra, επιστρέφει πλέον ως μια λιγότερο απειλητική έκδοση – Diem. Πέρυσι, ολόκληρη η αγορά κρυπτογράφησης ένιωσε κυματισμούς ενθουσιασμού όταν ο αμερικανικός γίγαντας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, Facebook, Inc ανακοίνωσε σχέδια για είσοδο στον κλάδο. Εκείνη την εποχή, η πλατφόρμα προσπάθησε να κάνει μια τολμηρή είσοδο με το επιτρεπόμενο σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε blockchain και το stablecoin που ονομάζεται Libra. Η κίνηση θα είχε φέρει επανάσταση στη μεταφορά χρημάτων και θα τοποθετούσε το Facebook και τους συνεργάτες του στο ισόγειο του τομέα ψηφιακών πληρωμών με βάση το blockchain.

Ωστόσο, το έργο αποδείχθηκε λίγο περισσότερο από ότι οι πολιτικοί και οι νομοθέτες ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν. Η Libra είδε την άμεση ρυθμιστική ώθηση για διάφορους λόγους. Οι ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν πολλές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών εταιρειών τεχνολογίας που εκδίδουν νομίσματα. Ορισμένοι νομοθέτες πίστευαν ότι αυτός ο ελιγμός θα τους έδινε υπερβολική δύναμη εισάγοντας αυτές τις πλατφόρμες σε παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική.

Οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι έτοιμες εκείνη τη στιγμή

Σύντομα, οι ανησυχίες των νομοθετών έφτασαν σε πυρετό. Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Υπηρεσίας πραγματοποίησε ακρόαση πέρυσι σχετικά με το θέμα. Κατά την ακρόαση, τα μέλη του συνεδρίου ανατίναξαν τον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg. Εξέφρασαν ανησυχίες που κυμαίνονται από εκλογές ανάμειξης έως εκστρατείες παραπληροφόρησης που διεξάγονται από ξένες κυβερνήσεις.

Diem - Ακρόαση της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Mark Zuckerberg @ House (AP Photo / Andrew Harnik)

Diem – Ακρόαση της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Mark Zuckerberg @ House (AP Photo / Andrew Harnik)

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ταξινόμηση αυτού του νέου τύπου νομίσματος και τι υποκατάστημα της κυβέρνησης θα επιβλέπει την επιχείρηση. Ήταν εύκολο να δούμε ότι το Facebook δεν είχε την εμπιστοσύνη για να ξεκινήσει την έναρξη του Libra ως έχει. Οι νομοθέτες σταμάτησαν ακόμη και όλες τις περαιτέρω συζητήσεις για το Ζυγό έως ότου μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα το έργο.

Η αρχική ιδέα Libra

Η αρχική ιδέα του Libra ήταν να κυκλοφορήσει ένα stablecoin που υποστηρίζεται από ένα καλάθι περιουσιακών στοιχείων. Το stablecoin θα ήταν πιο σταθερό από οποιονδήποτε νόμισμα fiat και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως ως μέσο ανταλλαγής. Το αρχικό σχέδιο είδε το Libra να έχει σχεδιαστεί σε γενικές γραμμές παρόμοια με άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αλλά με θεμελιώδεις διαφορές με σκοπό να το καταστήσει πιο σταθερό και λιγότερο από ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο.

Όταν το δίκτυο Libra γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αγορά, είχε μια ονειρική ομάδα χρηματοοικονομικών εταιρειών έτοιμη να υποστηρίξει το έργο. Εταιρείες όπως η Mastercard, η PayPal, η Stripe και η Visa δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξουν το νόμισμα Libra. Δυστυχώς, αυτοί οι υποστηρικτές εγκατέλειψαν το έργο στις αρχές του έτους λόγω της αβεβαιότητας και του κακού τύπου που έλαβε η Libra.

Τι διαφέρει στο Diem?

Το Diem είναι κάτι περισσότερο από απλώς μετονομασία του Libra blockchain. Οι προγραμματιστές πίσω από αυτήν την ιδέα αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να αλλάξει τα σχέδιά του για το Libra για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης κανονιστικών ρυθμίσεων. Η αλλαγή ονόματος είναι μέρος αυτών των αλλαγών. Οι προγραμματιστές αποφάσισαν ότι το όνομα Libra δεν ήταν πλέον κατάλληλο γιατί συνδέθηκε με μια προηγούμενη επανάληψη του έργου.

Μία από τις κύριες αλλαγές που σημειώθηκαν όταν ο Libra έγινε Diem ήταν η μείωση του Facebook στην εξίσωση. Οι νομοθέτες θέλουν την οργανωτική ανεξαρτησία από το δίκτυο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης εάν το έργο έχει ποτέ να αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη για να κερδίσει κανονιστική έγκριση. Το έργο αναθεώρησε πρόσφατα τη Λευκή Βίβλο με στόχο τη μείωση του ρόλου του Facebook.

Ντιμ


Μια άλλη σημαντική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε σε αυτήν την ενημέρωση ήταν μια θεμελιώδης αλλαγή στον συνολικό στόχο του έργου, Αρχικά, το Libra θεωρήθηκε ως εναλλακτική λύση του τρέχοντος οικονομικού συστήματος. Στην ουσία, η Libra ήταν σε ανταγωνισμό με την παγκόσμια αγορά fiat. Τώρα, ο Diem καταργεί τον ανταγωνισμό. Το Diem έχει σχεδιαστεί ως κομπλιμέντο και όχι αντικατάσταση για εγχώρια νομίσματα όπως το USD.

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης στην υποστήριξη και των δύο υπαρχόντων νομισμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ, η Diem θα κυκλοφορήσει τώρα ως σταθερό νόμισμα με ενιαίο δολάριο. Αυτό το διακριτικό έχει προγραμματιστεί για ένα Έναρξη του 2021 εάν η κανονιστική έγκριση επιτευχθεί εγκαίρως. Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν στη συνέχεια να εκδίδουν άλλα σταθερά νομίσματα ενιαίου νομίσματος με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, και μόνο αφού οι ρυθμιστές είναι εντάξει με την ιδέα, ένα νόμισμα σταθερού νομίσματος θα εισέλθει στην εικόνα.

Οφέλη του Diem

Το Diem προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα στην αγορά και σε μεμονωμένους χρήστες. Το διακριτικό θα έχει το πλεονέκτημα της άμεσης έγκρισης. Η έναρξη του Diem θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή στη χρήση κρυπτονομισμάτων. Το Facebook έχει δισεκατομμύρια παγκόσμιους χρήστες που ξαφνικά γίνονται χρήστες κρυπτονομισμάτων. Τα αποτελέσματα μιας τόσο γρήγορης διάθεσης θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των μαζών των ανθρώπων σχετικά με τα ατελείωτα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain.

Δελτίο Τύπου Diem

Δελτίο Τύπου Diem

Καινοτομία

Αυτό το τεράστιο δίκτυο χρηστών θα προσελκύσει επίσης πολλούς προγραμματιστές στην πλατφόρμα. Οι προγραμματιστές της Dapp θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το Diem για να δημιουργήσουν νέες και συναρπαστικές εφαρμογές fintech που θα είχαν άμεση πρόσβαση σε ένα τεράστιο πλήθος πιθανών χρηστών. Στη συνέχεια, οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν και να αλλάξουν την εφαρμογή τους ανάλογα με τα παγκόσμια σχόλια που έλαβαν από το δίκτυο Diem.

Γρήγορες συναλλαγές

Το Diem είναι γρήγορο. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν στιγμιαίες, χαμηλού κόστους, πολύ ασφαλείς συναλλαγές χρησιμοποιώντας αυτό το δίκτυο. Οι χρήστες του Facebook θα μπορούσαν να στείλουν πληρωμές διεθνώς σε δευτερόλεπτα. Αυτή η ευελιξία και η ελευθερία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του Diem ως σημαντικού παγκόσμιου νομίσματος σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Πώς λειτουργεί το Diem

Το Diem συνδυάζει τη διαφάνεια και την ασφάλεια του blockchain με τη συμμετοχή και την παγκόσμια εμβέλεια του δικτύου πλατφορμών του Facebook. Οποιοσδήποτε σε αυτό το δίκτυο θα αποκτήσει τη δυνατότητα διεξαγωγής ασφαλών παγκόσμιων συναλλαγών σε όλο το blockchain.

Diem Blockchain

Ως μέρος αυτής της πλεονεκτικής προσέγγισης, η Diem θα χρησιμοποιήσει ένα blockchain προσαρμοσμένο. Αυτό το blockchain δημιουργήθηκε από την αρχή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες δισεκατομμυρίων χρηστών του δικτύου. Είναι ενδιαφέρον ότι το Facebook δημιούργησε αυτό το blockchain σε μυστικότητα για πάνω από ένα χρόνο προτού ανακοινώσει δημόσια το concept Libra. Το Diem blockchain λειτουργεί ως το τεχνικό θεμέλιο του διακριτικού και το εργαλείο για την επαλήθευση συναλλαγών και ιδιοκτησίας.

Πορτοφόλι Νόβι

Το πορτοφόλι Novi είναι μια άλλη πτυχή της έννοιας Libra που έχει αλλάξει σημαντικά. Το αρχικό πορτοφόλι Novi πήγε με το όνομα Calibra originaly. Αυτό το ψηφιακό πορτοφόλι αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι, αλλά απορρίφθηκε όταν οι προγραμματιστές αποφάσισαν να κάνουν αλλαγές στις δυνατότητες και το σχεδιασμό του. Το αρχικό πορτοφόλι σχεδιάστηκε για να αποθηκεύει μόνο νομίσματα Libra. Η νέα έκδοση της πλατφόρμας Novi κάνει πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με τη νέα περιεκτική προσέγγιση της Diem, οι κάτοχοι πορτοφολιών της Novi μπορούν να αποθηκεύουν πολλά νομίσματα. Το πορτοφόλι θα υποστηρίξει σημαντικά νομίσματα και ψηφιακά νομίσματα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κίνηση θεωρείται ως ένας τρόπος για να ηρεμήσουν οι ρυθμιστικές αρχές και αποδεικνύει ότι ο Diem έχει να κάνει με την προώθηση ολόκληρης της ψηφιοποίησης της οικονομίας και όχι μόνο της εξαγοράς του Facebook..

Εύκολη ενσωμάτωση

Το καλύτερο πράγμα για το έργο Diem είναι η εύκολη ενσωμάτωσή του στην καθημερινή ζωή των χρηστών. Οι προγραμματιστές άλλαξαν πολλά πράγματα για το πορτοφόλι Calibra για να ολοκληρώσουν αυτήν την εργασία. Ωστόσο, μια σταθερά που δεν άλλαξε καθόλου ήταν η επιθυμία της ομάδας να συμπεριλάβει το Novi και στα δίκτυα Facebook Messenger και WhatsApp.

Diem Association

Η Diem Association ξεκίνησε αρχικά ως Libra Association τον Νοέμβριο του 2019. Αυτό το μη κερδοσκοπικό οργανισμό βασίζεται στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ο στόχος της ομάδας είναι να προωθήσει ό, τι σχετίζεται με την έγκριση του Libra. Συγκεκριμένα, ο όμιλος αποτελείται από 27 άλλες εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που μοιράζονται τον στόχο του να προωθήσει τα τεχνικά και οικονομικά οφέλη της πλατφόρμας.

Diem Ενημερωμένη Λευκή Βίβλος

Diem Ενημερωμένη Λευκή Βίβλος

Είναι ενδιαφέρον ότι η τελευταία απόδοση της Novi του γκρουπ αφαίρεσε επίσης το Facebook ως μέλος. Η θυγατρική της πλατφόρμας, η Novi παραμένει βασικός συμμετέχων στον όμιλο. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τους νομοθέτες να κατανοήσουν καλύτερα ότι το Facebook και το Diem είναι δύο ξεχωριστές εταιρείες που λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Δολάριο Diem

Το δολάριο Diem αναλαμβάνει το ρόλο του κύριου διακριτικού χρησιμότητας και κρυπτογράφησης για το δίκτυο. Αυτό το μοναδικό χρηματοοικονομικό μέσο διαθέτει άδεια από την Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA). Ως εκ τούτου, το διακριτικό συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανονισμούς σε επίπεδο πρωτοκόλλου. Κατά συνέπεια, οι χρήστες Diem αποκτούν χαρακτηριστικά όπως η προστασία των καταναλωτών.

Πιθανές επιπτώσεις του Diem

Το Diem έχει τη δυνατότητα να αλλάξει περισσότερο το τοπίο κρυπτογράφησης από οποιοδήποτε άλλο έργο μέχρι στιγμής. Το δίκτυο του Facebook περιλαμβάνει δισεκατομμύρια χρήστες. Η παροχή άμεσης πρόσβασης σε αυτήν την παγκόσμια κοινότητα σε υπηρεσίες blockchain είναι επαναστατική από πολλές απόψεις. Πρώτον, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο αποστολής χρημάτων παγκοσμίως για όλους τους χρήστες του δικτύου. Όχι πια οι χρήστες του Facebook θα χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων ή εταιρείες εμβασμάτων για να στείλουν αξία διεθνώς.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση θα ωθήσει επίσης την αγορά του Facebook σε νέα ύψη. Η αγορά του Facebook συνεχίζει να βλέπει αυξανόμενη υιοθέτηση. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να αναζητούν, να πωλούν και να αγοράζουν αντικείμενα από άλλους τοπικούς χρήστες μέσω αυτού του δικτύου. Όπως ισχύει σήμερα, το δίκτυο Facebook ανταγωνίζεται άμεσα με τοπικές πλατφόρμες πωλήσεων όπως το Craigslist. Η προσθήκη μιας ασφαλούς μεθόδου πληρωμής θα ενίσχυε τη χρήση σε νέα ύψη. Οι χρήστες θα μπορούσαν επίσης να αγοράσουν αντικείμενα που δεν είναι τοπικά διαθέσιμα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Αδραξε την μερα

Η Diem σκοπεύει να αδράξει την ημέρα με την τελευταία της έκδοση. Η κατάργηση του Facebook είναι βέβαιο ότι θα καθησυχάσει ορισμένους ρυθμιστές. Ωστόσο, είναι εικασία για όλους εάν οι νομοθέτες είναι έτοιμοι να δουν το παρελθόν στο Facebook και να επικεντρωθούν στα πλεονεκτήματα του έργου ακόμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η Diem έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει ταυτόχρονα την κρυπτογράφηση και τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Για αυτούς τους λόγους, η Diem θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε ανηφόρα μέχρι την επίσημη ημερομηνία έναρξης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map