Ψηφιακές κινητές αξίες που πρόκειται να μεταφερθούν στο mainstream με το νέο προσχέδιο νόμου της Γερμανίας

Η ψηφιοποίηση έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, ιδίως στις χρηματαγορές και στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι συμμετέχοντές της βρίσκονται σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν να αγνοήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις που ενδέχεται να διαταράξουν τον κλάδο. Πρόσφατα, υπήρξε βιασύνη για την ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων που βασίζονται σε blockchain για την τροφοδοσία χρηματοοικονομικών προϊόντων. Το κύμα ψηφιοποίησης χτυπά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ρυθμιστικές αρχές δίνουν προσοχή. 

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία προχωρά με το σχέδιό της να εκσυγχρονίσει τον νόμο περί κινητών αξιών με την εισαγωγή διατάξεων που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain. 

Νέο Σχέδιο για το Νομικό Πλαίσιο για τα Χαρτογραφημένα Χρεόγραφα

Το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών που δημοσιεύθηκε μια δήλωση στην οποία το ίδρυμα θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο νόμου με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για ψηφιακές κινητές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης διακριτικών περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο είναι η δημιουργία νομικά ασφαλών ρυθμιστικών πλαισίων και εποπτικών δομών για την προστασία και βελτίωση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λειτουργικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Κατά την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου, τα περιουσιακά στοιχεία blockchain που εκδίδονται από γερμανικές εταιρείες εμπίπτουν στις ίδιες κανονιστικές διατάξεις με το χρηματιστήριο της χώρας.

Η πρόθεση των θεσμικών οργάνων της Γερμανίας είναι σαφής: αγκαλιάστε και αξιοποιήστε την τεχνολογία blockchain.

Η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά, θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο πρότυπο ψηφιακών κινητών αξιών και στον ανθισμένο αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό τομέα.

Ένα νομικό πλαίσιο θα επιτρέψει τη χρήση νέων τεχνολογιών σε μεγάλη κλίμακα. Ήδη στις αρχές του 2020, η Γερμανία είχε επιτρέψει στις τοπικές τράπεζες να πωλούν κρυπτονομίσματα στους πελάτες τους. Με τεράστια βήματα προς τα εμπρός, οι Γερμανοί νομοθέτες στοχεύουν στην αύξηση της ελκυστικότητας του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, επιτρέποντας στις εταιρείες να εκδίδουν και να διαχειρίζονται ψηφιακά στοιχεία.

Το ορόσημο του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή στην απαίτηση έντυπων εγγράφων για επενδυτικά μέσα όπως κρατικά ομόλογα και μετοχές. Ο ενημερωμένος νόμος θα δημιουργούσε ένα πλαίσιο που θα επεκτείνει αυτήν την απαίτηση ώστε να καλύπτει ψηφιακές υπογραφές για διακριτικά στοιχεία.

Το προσχέδιο βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια σε άλλες χώρες που έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο στον ρυθμιστικό χώρο. Ως εκ τούτου, η πρόταση είναι να αντικατασταθεί το επί του παρόντος υποχρεωτικό πιστοποιητικό φυσικής ασφάλειας για κομιστές ομόλογα με εγγραφή σε μητρώο κινητών αξιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο για ηλεκτρονικά ομόλογα, το έγγραφο πιστοποιητικού ασφαλείας πρέπει να αντικατασταθεί από καταχώριση σε μητρώο κινητών αξιών. Φυσικά, ένα μητρώο κινητών αξιών μπορεί να διατηρείται σε ψηφιακή μορφή είτε ιδιωτικά είτε κεντρικά ή να διανέμεται με τεχνολογίες που βασίζονται σε κρυπτογραφία, όπως DLT ή αποκεντρωμένες blockchain.

Αυτό καθιστά σαφές ότι ο νέος νόμος περί ηλεκτρονικών κινητών αξιών λαμβάνει υπόψη περιουσιακά στοιχεία που εκδίδονται μέσω δημόσιων και ιδιωτικών blockchain. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις ρυθμιζόμενες προσφορές διακριτικών ασφαλείας (STO) ως την προτιμώμενη μέθοδο έκδοσης τίτλων εντός της χώρας.


Οι τοπικές εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν διακριτικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει ακόμη να πληρούν τους ισχύοντες νόμους περί κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Ευκαιρίες για Ρυθμιζόμενες Προσφορές Διακριτικών Ασφαλείας σε Δημόσια Blockchains

Ο νομοθέτης υπαινίσσεται ότι η έκδοση ψηφιακών κινητών αξιών δεν περιορίζεται σε ιδιωτικά συστήματα. Αντ ‘αυτού, θα ήταν επίσης δυνατό να γίνει σε δημόσιους αποκλεισμούς. Αυτό θα δημιουργούσε τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, στο Ethereum, που είναι σήμερα η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την έκδοση ψηφιακών στοιχείων. 

Ακόμα πιο σημαντικό – εάν θεσπιστούν οι κανονισμοί, η διαδικασία θα ήταν κατάλληλη για ψηφιοποίηση αποθεμάτων ή επενδυτικών κεφαλαίων.

Στο δελτίο τύπου που επεκτείνεται σχετικά με την κανονιστική απόφαση, η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

“Αυτός ο προτεινόμενος κανονισμός δημιουργεί επίσης ρυθμιστική σαφήνεια: Η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας θα παρακολουθεί την έκδοση και τη διατήρηση αποκεντρωμένων μητρώων ως νέων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βάσει του κανονισμού eWpG, KWG και του κεντρικού αποθετηρίου τίτλων.”

Η παρακολούθηση των μητρώων κινητών αξιών θα υποβληθεί από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Αγοράς (BaFin). Σύμφωνα με το προσχέδιο, η BaFin θα χορηγήσει άδειες σε εταιρείες που επιθυμούν να εκδώσουν ή να μετατρέψουν παραδοσιακά αποθέματα σε ψηφιακά στοιχεία.

Ο πρόσφατα διαμορφωμένος νόμος δεν στοχεύει συγκεκριμένα σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain, αλλά θέτει περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης για την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στη Γερμανία.

Όπως δηλώνει το δελτίο τύπου, ο προσχέδιος νόμος πρότασης αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της κυβέρνησης υπέρ του blockchain.

Μετά την έγκριση της πώλησης κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, 40 τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για άδειες κρυπτογράφησης έως τον Φεβρουάριο του 2020. Νωρίτερα φέτος, η BaFin ταξινόμησε επίσης επίσημα τα κρυπτονομίσματα ως χρηματοοικονομικά μέσα, μετά από κανονιστικές συστάσεις από την ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης.

Η Γερμανία κάνει μεγάλα άλματα για να επιτρέψει την υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain στη χώρα. Η Boerse Στουτγκάρδη, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της χώρας δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά κρυπτογράφησης με ένα προϊόν διαπραγμάτευσης με ανταλλαγή Bitcoin (ETP) που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map