Το απόρρητο απειλείται μέσω προσφορών όπως CBDCs – αξίζει τον κόπο;

Το απόρρητο είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε, αλλά θεωρούμε δεδομένο. Συχνά, μόνο όταν στερούμαστε από αυτό, συνειδητοποιούμε τη σημασία του. Μπορεί να έρθει σε πολλές μορφές, καθεμία από τις οποίες απειλείται από διάφορες τεχνολογίες.

  • Οικονομικό απόρρητο (συνήθειες δαπανών, κατοχή περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.)
  • Διαδικασίες σκέψης (πολιτικές απόψεις, διχαστικές θέσεις θέματος)
  • Γεωγραφική θέση (παρακολούθηση κίνησης, παρακολούθηση επαφών)

Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος, μέσω εισροών τεχνολογιών, όπως το blockchain, σε κάθε στροφή. Ως εκ τούτου, έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα είτε να παρέχουμε νέα επίπεδα απορρήτου είτε να στερηθούμε ταυτόχρονα από αυτό.

Έχοντας αυτό κατά νου, η απώλεια της ιδιωτικής ζωής μας αντισταθμίζεται από τα οφέλη που παρέχονται; Ή είναι η απώλεια υποτιμημένη, και ξεφλουδίζεται με το πρόσχημα της προόδου προόδου?

Δίκοπο μαχαίρι

Όπως αναφέρθηκε, τεχνολογίες όπως το blockchain είναι ένα δίκοπο σπαθί. Τα παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που σχετίζονται με τη χρήση του.

Οφέλη

Προσιτότητα

Τεχνολογίες όπως το blockchain οδήγησαν στην εμφάνιση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών τίτλων, ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) και άλλων. Κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό – προσβασιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν στους νέους πελάτες πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες που προηγουμένως αποφεύγονταν από τη συμμετοχή.

Διαφάνεια

Η διαφάνεια είναι κάτι σε πλήρη οθόνη με τα περισσότερα blockchain. Μέσω της χρήσης ψηφιακών καθολικών, κάθε μπλοκ δεδομένων είναι ορατό για τον κόσμο. Αυτές θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν συναλλαγές, συμμετοχές εταιρειών, ισολογισμούς κ.λπ..

Μειονεκτήματα

Απώλεια ισχύος

Όσοι ασχολούνται με κρυπτονομίσματα θα έχουν ακούσει τη φράση «αν δεν ελέγχετε τα κλειδιά σας, δεν είναι τα χρήματά σας». Αυτό αναφέρεται σε εκείνους που αποθηκεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε χρηματιστήρια και σημαίνει ότι όποιος ελέγχει την πρόσβαση στο περιουσιακό στοιχείο διατηρεί τη δύναμη. Η ευρεία υιοθέτηση των CBDCs αποτελεί την ίδια απειλή. Ως συγκεντρωτικά περιουσιακά στοιχεία, οι εκδότες τους διατηρούν πλήρη εξουσία για τη χρήση του. Με μετρητά, αν τα έχετε στην τσέπη σας, μπορείτε να τα ξοδέψετε ελεύθερα. Με μια CBDC, αυτή η ελευθερία χάνεται στους υπευθύνους για την έκδοσή της. Εννοώντας τους λογαριασμούς μπορούν να παρακολουθούνται, να αναλύονται και να κλείνουν με ιδιοτροπία.

Κλοπή δεδομένων

Ενώ τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω CBDCs, χωρίς αμφιβολία, διατηρούνται με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, το γεγονός παραμένει ότι οι μαζικές κλοπές δεδομένων συμβαίνουν κάθε χρόνο. Απλώς και μόνο επειδή μια CBDC μπορεί να προέρχεται από μια κεντρική τράπεζα, δεν σημαίνει ότι είναι απρόσβλητες από την απειλή κλοπής.

Να είστε προσεκτικοί


Τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν γοητεύσει τα μυαλά σε όλο τον κόσμο. Θεωρούνται ως η επόμενη γενιά νομίσματος, αντικαθιστώντας τελικά τα μετρητά. Είναι όμως καλό πράγμα?

Η CBDC έχει τη δυνατότητα για πολλά πράγματα. Ένα από τα οποία είναι η ικανότητά του να διανέμεται πιο εύκολα – κάτι που συχνά παρατηρείται όταν εξετάζουμε τα πρόσφατα εμπόδια που σχετίζονται με τη διανομή κεφαλαίων λόγω της πανδημίας COVID-19. Ένα άλλο είναι η δυνατότητα διαχείρισης πιο εύκολα και παρακολούθησης των οικονομικών. Η λίστα συνεχίζεται, αλλά στη διαδικασία, οι CBDCs φέρνουν πιθανά σημαντικά μειονεκτήματα, που συχνά ξεφλουδίζουν κατά τη διάθεση των πλεονεκτημάτων τους – το πιο σημαντικό, το οικονομικό απόρρητο του χρήστη.

Μέσω της χρήσης CBDC, κάθε αγορά, πώληση ή μεταφορά ενός περιουσιακού στοιχείου έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις θα επιτύχουν νέα επίπεδα γνώσεων σχετικά με τις συνήθειες δαπανών, τις ταξιδιωτικές συνήθειες των πολιτών, τις οικονομικές εκμεταλλεύσεις και πολλά άλλα. Ουσιαστικά δίνοντας ένα τεράστιο ποσό δύναμης σε οντότητες που έχουν ήδη ενδυναμωθεί.

Πέρα από την απλή απόκτηση των προαναφερθέντων δεδομένων για τους χρήστες, οι εκδότες CBDC θα αποκτήσουν επίσης αυξημένο έλεγχο του περιουσιακού στοιχείου. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αποτραπεί η οικονομική δραστηριότητα για άτομα που ασχολούνται με μετρητά, από μια ψηφιακή παραλλαγή. Με το τελευταίο, τα χρήματα των πολιτών μπορούν να παγώσουν, να συλληφθούν κ.λπ..

Μαύρη λίστα

Έχουν ήδη γίνει πολλά παραδείγματα μαύρης λίστας πορτοφολιών απεικονίζεται τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι διάφορα πορτοφόλια που περιέχουν σταθερά νομίσματα έχουν δει τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνονται, κατόπιν αιτήματος των αρχών. Αυτές οι ενέργειες λαμβάνονται εναντίον εκείνων που είναι ύποπτοι για άθλια δραστηριότητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι οι εκδότες κεντρικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δύναμη να κάνουν ό, τι θέλουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εξετάζουν την έναρξη της CBDC δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το τελικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι ενώ υπάρχει η πιθανότητα απώλειας της ιδιωτικής ζωής, μπορεί να υπάρχει απλώς μια χώρα που επιλέγει να δώσει προτεραιότητα στη σημασία της – ωστόσο απίθανο να είναι.

Εάν τελικά επιτευχθούν οι CBDC, θα ήμασταν τελείως έλεος για τις ιδιοτροπίες των εκδοτών τους. Η πλειοψηφία του χρόνου, αυτό μπορεί να είναι καλό, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θα είχαν αυξημένες εξουσίες για να αποτρέψουν την άθλια δραστηριότητα. Σημαίνει επίσης να τους παρέχετε αυτή τη δύναμη, με δικά σας έξοδα.

Κολύμβηση ανάντη

Αναγνωρίζοντας την ανησυχία γύρω από τις τεχνολογίες, όπως οι CBDCs, και την πιθανή έλλειψη απορρήτου, υπάρχουν εταιρείες / υπηρεσίες που εργάζονται για να διορθώσουν αυτό.

Αντί να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε βάρος της ιδιωτικής ζωής, κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια να παρέχουν υπηρεσίες που επιβάλλουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω της χρήσης της. Τα παρακάτω είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Μονόρο

Ευρέως θεωρημένο ως το αποκορύφωμα των νομισμάτων απορρήτου, το Monero έχει καταστεί βασικός παράγοντας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Έχει επιτύχει την κατάσταση του ασφαλέστερου νομίσματος μέσω της χρήσης υπογραφών δακτυλίου και διευθύνσεων μυστικότητας.

Brave Browser

Με την επωνυμία ως πρόγραμμα περιήγησης απορρήτου, το Brave είναι μια απόκλιση από προσφορές όπως το Chrome, το Edge και άλλα. Το Brave δηλώνει ότι το πρόγραμμα περιήγησής του είναι «… σχεδιασμένο για να μην γνωρίζει ποιοι είστε ή ποιοι ιστότοποι επισκέπτεστε».

Τι αξίζει σε εσάς

Στο τέλος της ημέρας, είτε πρόκειται για οικονομικό απόρρητο, συνήθειες κατανάλωσης ή ακόμη και πολιτικές απόψεις, όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε: «Ποια είναι η αξία της ιδιωτικής ζωής μου; Και δικαιολογούν τα οφέλη που παρέχονται μέσω της τεχνολογίας να το μειώσουν; “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map