Τι είναι η Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (DLT);

Η τεχνολογία διανεμημένου καθολικού (DLT) είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς τεχνολογίας στον κόσμο. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τους όρους blockchain και DLT ως εναλλάξιμοι, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι μπλοκ αλυσίδες είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του τομέα DLT. Είναι σημαντικό ότι ένα κατανεμημένο καθολικό είναι μια βάση δεδομένων που υπάρχει εις διπλούν σε πολλά σημεία ενός δικτύου.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των δικτύων είναι η αποκέντρωση τους. Κατά συνέπεια, όλα τα DLT περιέχουν την τεχνολογική υποδομή και τα σχετικά πρωτόκολλα που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός κατανεμημένου δικτύου. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα συλλογής, επικύρωσης και πρόσβασης σε αμετάβλητα δεδομένα σε πολλούς κόμβους του ίδιου δικτύου.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών

Τα DLT μπορούν να λειτουργήσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, όλα τα DLT βασίζονται σε κάποια μορφή συναίνεσης για να επιβεβαιώσουν την κατάσταση του δικτύου. Ένας μηχανισμός συναίνεσης είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους συμμετέχοντες στο δίκτυο να επικυρώσουν την κατάσταση του δικτύου. Όσον αφορά την τεχνολογία κατανεμημένου λογισμικού blockchain, οι πιο κοινές μορφές μηχανισμών συναίνεσης είναι τα συστήματα Proof-of-Work (PoW) και Proof-of-Stake (POS).

Και οι δύο μηχανισμοί επιτελούν το ίδιο έργο, αν και με διαφορετικά μέσα. Σε ένα σύστημα PoW, οι κόμβοι δικτύου ανταγωνίζονται για την επίλυση μιας σύνθετης μαθηματικής εξίσωσης. Ο πρώτος κόμβος για την ολοκλήρωση της εξίσωσης θα προσθέσει το επόμενο μπλοκ στο blockchain. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ασφαλής αλλά απαιτεί εντατική ηλεκτρική χρήση. Αυτές οι υψηλές απαιτήσεις ενέργειας οδήγησαν τους προγραμματιστές να αναζητήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Λευκή Βίβλος Bitcoin

Bitcoin Whitepaper – Τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών

Σε ένα σύστημα PoS οι υπολογιστές εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για να προσθέσουν το επόμενο μπλοκ, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι χρήστες επικυρώνουν μπλοκ χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό στοιχήματος. Το στοίχημα είναι η πράξη της τοποθέτησης των κερμάτων σας σε ένα συγχρονισμένο πορτοφόλι δικτύου. Οι κόμβοι με τα περισσότερα νομίσματα και οι μεγαλύτεροι χρόνοι στοιχηματισμού είναι πιθανότερο να προσθέσουν το επόμενο μπλοκ συναλλαγών και να λάβουν την ανταμοιβή.

Οφέλη της Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού

Τα οφέλη του DLT είναι πάρα πολύ τεράστια για να τα αγνοήσουμε. Τα δίκτυα DLT παρέχουν μια διαφανή και ασφαλή μέθοδο για επιχειρήσεις και ιδιώτες να διεξάγουν πραγματικό εμπόριο peer-to-peer. Αυτά τα συστήματα παρέχουν αποτελεσματική διαχείριση δυναμικών δεδομένων σε επίπεδα που ήταν αδιανόητα λίγα χρόνια πριν.

Απίστευτη φύση

Τα DLT είναι μια τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με τα κεντρικά συστήματα για πολλούς λόγους. Πρώτον, αυτά τα δίκτυα παρέχουν αμετάβλητο και διαφάνεια όλων των συναλλαγών. Σε ένα δημόσιο DLT, οποιοσδήποτε μπορεί να μεταβεί στο δίκτυο και να επαληθεύσει ποιες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν. Αυτό το άνοιγμα προσφέρει στους χρήστες περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ασφαλής εναλλακτική λύση

Η αποκέντρωση υποστηρίζει ολόκληρη την έννοια ενός DLT. Αυτά τα δίκτυα είναι πιο ασφαλή επειδή αφαιρούν κάθε κεντρικό φορέα επίθεσης. Σε ένα δίκτυο DLT, ο κίνδυνος μετατοπίζεται από έναν κεντρικό στόχο σε χιλιάδες μικρότερα διανύσματα. Δεδομένου ότι αυτοί οι μικρότεροι κόμβοι δεν διαθέτουν τεράστια ποσά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων, όπως μια κεντρική κυβερνητική αρχή, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν μια σημαντική επίθεση.


Επιπλέον, οι DLT χρησιμοποιούν ασφάλεια υψηλής τεχνολογίας για να διασφαλίσουν ότι το δίκτυό τους παραμένει καθαρό. Οι κόμβοι που εισάγουν κακόβουλα ή ψευδή δεδομένα αποβάλλονται αμέσως από το δίκτυο. Αυτή η στρατηγική βοηθά στον εξορθολογισμό ολόκληρης της διαδικασίας συναίνεσης.

Μείωση κόστους

Η εμπιστοσύνη των DLT τους καθιστά μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις που αναζητούν μια ασφαλή λύση δικτύου. Τα DLT όπως τα δίκτυα Blockchain εξαλείφουν την ανάγκη για συστήματα επαλήθευσης τρίτων. Δεδομένου ότι καθένα από αυτά τα συστήματα προσθέτει περισσότερο κόστος και χρόνο σε κάθε συναλλαγή, η εξάλειψή τους αυξάνει σημαντικά την απόδοση. Οι εταιρείες κατανοούν τη φύση αυτών των δικτύων από ομότιμους ομότιμους καθιστώντας τους πιο προσιτές στην εκτέλεση από ένα κεντρικό σύστημα.

Διαφορές μεταξύ Blockchain και DLTs

Από πρόσφατα, οι όροι blockchain και DLT φαίνεται να έχουν μπερδευτεί. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ αυτών των όρων είναι ένα σημαντικό βήμα για να γίνει πιο ενημερωμένος επενδυτής. Σκεφτείτε το blockchain ως ένα μικρό μόνο τμήμα του τομέα κατανεμημένων καθολικών. Είναι σημαντικό ότι δεν είναι όλα τα DLTs blockchain. Στην πραγματικότητα, τα DLT υπάρχουν εδώ και αιώνες, πολύ πριν υπάρξει ο πρώτος υπολογιστής.

Τεχνολογία Blockchain έναντι Κατανεμημένου Καθολικού - Cryptodigest

Τεχνολογία Blockchain έναντι Κατανεμημένου Καθολικού – Cryptodigest

Επιπλέον, δεν είναι αποκεντρωμένες όλες οι blockchain αλλά είναι DLT. Οι κεντρικοί αποκλεισμοί χρησιμοποιούν ένα δίκτυο κόμβων, αλλά βασίζονται σε μια κεντρική αρχή για την τελική επαλήθευση συναλλαγής. Αυτά τα συστήματα είναι πιο δημοφιλή στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα, επειδή επιτρέπουν στο κεντρικό μέρος τη δυνατότητα αλλαγής και διόρθωσης συναλλαγών όταν είναι απαραίτητο. Αξίζει τον χρόνο σας για να μελετήσετε τις ακριβείς διαφορές. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρηματίες και οι ηγέτες των επιχειρήσεων μπορούν να καθορίσουν ποια λύση ταιριάζει καλύτερα στη στρατηγική τους.

Ιστορία των DLT

Τα DLT έχουν μακρά και αξιοσημείωτη ιστορία. Ενώ η πιο κοινή μορφή DLT που αναφέρεται σήμερα είναι το blockchain, αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία blockchain βελτιώθηκε στα DLTs επειδή ήταν το πρώτο σύστημα που έλυσε το πρόβλημα των διπλών δαπανών.

Βασικά, τα ηλεκτρονικά νομίσματα που βασίζονται σε DLT ήταν ήδη πριν από το Bitcoin. Ωστόσο, κανείς δεν είχε διαμορφώσει πώς να αφαιρέσει την ικανότητα των άθλων παραγόντων να διπλασιάζουν το ψηφιακό νόμισμα. Δεν ήταν μέχρι Satoshi Nakamoto εισήγαγε τη Λευκή Βίβλο του Bitcoin ότι αυτά τα ζητήματα τελικά έληξαν και τα ψηφιακά νομίσματα ξεκίνησαν.

Μερικές από τις πρώτες μορφές DLT ξεκίνησαν από την αρχαιότητα. Οι ιστορικοί ανέφεραν ότι στην αρχαία Ρώμη, υπήρχε ένα κατανεμημένο καθολικό που επέτρεπε στους πολίτες της να κάνουν αγορές σε οποιαδήποτε περιοχή της αυτοκρατορίας. Αυτό το καθολικό βοήθησε στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την αυτοκρατορία και βοήθησε τη Ρώμη να επιτύχει την ιστορική της θέση.

Ψηφιακά DLT

Οι ψηφιακές εκδόσεις των DLT άρχισαν να εμφανίζονται ήδη από το 1991. Αυτή τη στιγμή, εμφανίστηκε η πρώτη ιδέα ενός DLT όπως είναι γνωστό σήμερα. Το πρώτο DLT ήταν απλώς μια ιδέα που γράφτηκε σε ένα έγγραφο από τους δύο ερευνητές που ονομάστηκαν Stuart Haber και W. Scott Stornetta. Στην εφημερίδα τους που ονομάζεται «Τρόπος χρονικής σήμανσης ενός ψηφιακού εγγράφου, οι δύο συζητημένες διαδικασίες για την πιστοποίηση της δημιουργίας και της τροποποίησης ψηφιακών εγγράφωνΤα βασικά ενός ψηφιακού DLT άρχισαν να διαμορφώνονται.

2002

Το 2002 ο David Mazières και ο Dennis Shasha βασίστηκαν σε αυτήν την ιδέα με το έργο τους. Αυτοί οι δύο καινοτόμοι προγραμματιστές εισήγαγαν την έννοια του «Δημιουργία ασφαλών συστημάτων αρχείων από το βυζαντινό σύστημα αρχείων πολλαπλών χρηστών αποθήκευσης που ονομάζεται SUNDR (Secure Untrusted Data Repository) ». Αυτό το έγγραφο ήταν το πρώτο που συζήτησε τη δυνατότητα χρήσης μπλοκ για την οργάνωση συναλλαγών.

2005

Το 2005 Νικ Σζάμπο πρότεινε διάσημα μια από τις πρώτες μορφές ψηφιακών μετρητών – χρυσό bit. Η πρότασή του ήταν επαναστατική εκείνη την εποχή. Παρουσίασε έννοιες που δεν είχαν ξαναδεί, όπως οι λειτουργίες παζλ πελατών και η λειτουργία Proof-of-Work. Πολλές από αυτές τις έννοιες μπήκαν στον βασικό κώδικα κωδικοποίησης του Bitcoin.

Nick Szabo - Bitcoin

Nick Szabo – Bitcoin

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ο Nick Szabo ήταν ο πραγματικός Satoshi Nakamoto λόγω αυτών των ομοιότητας. Δυστυχώς, ο Szabo αρνήθηκε ότι είχε καμία σχέση με τη δημιουργία του Bitcoin δημοσίως. Παρά την άρνησή του, υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της κοινότητας κρυπτογράφησης που εξακολουθεί να επιμένει ότι έπαιξε άμεσο ρόλο στη δημιουργία του πρώτου κρυπτονομίσματος στον κόσμο.

2009 Bitcoin

Το Bitcoin άλλαξε τα πάντα. Η εισαγωγή δικτύων blockchain στον τομέα DLT ήταν μια τεράστια πρόοδος. Σημαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αξιόπιστο και επαληθεύσιμο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Συγκεκριμένα, η γέννηση του Bitcoin σηματοδοτεί μια αύξηση στην ανάπτυξη DLT παγκοσμίως. Παρείχε έναν καταπέλτη για εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα, αυτές οι εξελίξεις συνεχίζουν να εισάγουν νέες και συναρπαστικές καινοτομίες DLT.

Κατανεμημένη τεχνολογία καθολικών – Σήμερα

Το 2015, η πλατφόρμα blockchain Ιώτα Εισήγαγε ένα DLT που θα μπορούσε να αξιοποιήσει το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) για σκοπούς επικύρωσης. Το IoT αποτελείται από κάθε έξυπνη συσκευή στον κόσμο. Σε αυτόν τον νέο τύπο DLT, ένα πρωτόκολλο γνωστό ως Tangle θα επέτρεπε στα δισεκατομμύρια έξυπνες συσκευές σε όλο τον κόσμο να επαληθεύσουν τις συνθήκες δικτύου. Στην ουσία, αυτή η ανάπτυξη δημιούργησε το μεγαλύτερο DLT που υπάρχει.

R3 Corda

Μια άλλη σημαντική ανάπτυξη DLT πραγματοποιήθηκε με την εισαγωγή του Corda DLT του R3. Είναι σημαντικό ότι το Corda δεν είναι ένα blockchain. Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί το R3 συνδεδεμένοι συμβολαιογράφοι για την επίτευξη συναίνεσης. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα μεμονωμένο δίκτυο Corda μπορεί να περιέχει πολλούς συμβολαιογράφους που παρέχουν τις εγγυήσεις τους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών αλγορίθμων. Με αυτόν τον τρόπο, το Corda δεν βλέπει κάποιον ειδικό αλγόριθμο συναίνεσης.

Κίνδυνοι Τεχνολογίας Κατανεμημένων Καθολικών

Καθώς το DLT γίνεται πιο συνηθισμένο στην αγορά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όπως και όλες οι τεχνολογίες, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να θυμάστε. Τα DLT είναι εξαιρετικά στη μεταφορά και την επαλήθευση δεδομένων. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτά τα δεδομένα εισήχθησαν σωστά στο σύστημα. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα αμετάβλητα καθολικά είναι οι αποκλίσεις στην εισαγωγή δεδομένων.

Βασικά, οι DLT βασίζονται σε ακριβή δεδομένα για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Εάν ένας υπάλληλος εισαγάγει σε κάποιο μέρος αυτών των δεδομένων λανθασμένα, δημιουργεί ένα φαινόμενο κυματισμού που μπορεί να πέσει κάτω από το δίκτυο. Αυτές οι ανησυχίες σημαίνουν ότι κάθε εταιρεία με δυνατότητα DLT πρέπει να είναι προσεκτική για να διασφαλίσει ότι η εισαγωγή δεδομένων γίνεται χωρίς σφάλματα. Για να επιτύχουν αυτό το έργο, οι εταιρείες πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όποτε εισάγουν περιεχόμενο σε ένα DLT.

DLT – Μια καλύτερη εναλλακτική λύση

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τόσες πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να βλέπουν τα DLT ως τρόπο βελτιστοποίησης των επιχειρησιακών λειτουργιών. Ως εκ τούτου, μπορείτε να περιμένετε να δείτε τα DLT να αποτελούν βασικό μέρος πολλών επιχειρηματικών συστημάτων που προχωρούν. Προς το παρόν, αυτά τα μοναδικά δίκτυα έχουν ατελείωτες δυνατότητες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος δραστηριοποιείται.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map