Παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για το DeFi, καθιστά δυνατή με το MakerDAO

Ο χώρος κρυπτογράφησης δημιουργήθηκε από την επιθυμία να δημιουργήσει ένα καλύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα και υποδομή που να περιλαμβάνει όλους, οπουδήποτε.

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης έχει ωριμάσει σημαντικά από το 2010 όταν το Bitcoin ξεκίνησε ένα νέο κύμα που γεννήθηκε σήμερα μια εντελώς νέα βιομηχανία. Η κοινότητα κρυπτογράφησης εξελίχθηκε συνεχώς με νέα εργαλεία και δυνατότητες που σταδιακά δημιουργούνται.

Παρ ‘όλα αυτά, αυτές οι δυνατότητες που υπόσχονται ταχύτερους χρόνους διακανονισμού, αβέβαιη παγκόσμια προσβασιμότητα και έλεγχο λεπτομερών περιουσιακών στοιχείων έχουν παραμείνει ως επί το πλείστον περιφραγμένες στο χώρο της κρυπτογραφίας.

Συγκέντρωση στοιχείων πραγματικού κόσμου και κρυπτογράφησης

Τώρα, η φιλοδοξία είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πραγματικών στοιχείων ενεργητικού και κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα στον χώρο DeFi, που στοχεύει στην παροχή χρηματοδοτικής υποδομής χωρίς σύνορα, γίνονται τα πρώτα βήματα για να καταστούν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια για την έκδοση δανείου.

Η κοινότητα του MakerDAO, που βρίσκεται πίσω από το DAI stablecoin, αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή έργα DeFi, επιβεβαίωσε την ψηφοφορία σχετικά με το εάν θα επιτρέπεται η συμπερίληψη περιουσιακών στοιχείων πραγματικού κόσμου ως ασφαλειών.

Αυτό έρχεται μετά από την προσπάθεια που ξεκίνησε η Centrifuge, η οποία ανέπτυξε ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέψουν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία σε τίτλους έναντι των οποίων μπορούν να εκδοθούν μάρκες ERC20. Αυτό επιτρέπει την τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων πραγματικού κόσμου καθώς αυτά τα διακριτικά είναι ενδιαφέροντα και θα εκδίδονται ως NFTs (Non-Fungible Tokens).

Οι εφαρμογές DeFi που δημιουργήθηκαν κυρίως πάνω από το Ethereum blockchain υπόσχονται να δώσουν σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε δανεισμό, δανεισμό και άλλες υπηρεσίες, επειδή εξαλείφουν την ανάγκη να κάνουν συναλλαγές μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 

Στην περίπτωση του MakerDAO, το σύστημα που έχει δημιουργηθεί με το Maker (MKR) και το DAI επιτρέπει στους χρήστες να καταθέτουν ασφάλειες σε κρυπτονομίσματα για να πάρουν δάνεια εκφρασμένα σε σταθερό Bitcoin DAI. 

Ενώ πρόσφατα ο χώρος του DeFi γιόρτασε ένα τεράστιο ορόσημο με 1 δισεκατομμύριο δολάρια κλειδωμένο σε διάφορες εφαρμογές, η συμμετοχή στο DeFi σήμερα είναι περιορισμένη επειδή απαιτεί από τους χρήστες να έχουν καθαρά κρυπτογενή περιουσιακά στοιχεία.

Η εμπλοκή των πραγματικών πόρων στη βιομηχανία DeFi είναι αυτό που επιδιώκει η Centrifuge με το Ethereum Dapp που ονομάζεται Tinlake. Η εφαρμογή επιτρέπει την τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων πραγματικού κόσμου και τα έχουν αντιπροσωπεύσει στο blockchain ως μάρκες, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες DeFi.

Τι είναι ο εντοπισμός στοιχείων?

Η διαγραφή στοιχείων αναφέρεται στην πράξη μετατροπής της ιδιοκτησίας ενός πραγματικού κόσμου σε ψηφιακό διακριτικό. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αλλά όλα οδηγούν στη νομικά υποστηριζόμενη γέφυρα μεταξύ του φυσικού περιουσιακού στοιχείου και του αντιπροσωπευτικού διακριτικού του.

Οι πράξεις, οι τίτλοι και τα πιστοποιητικά είναι όλες οι παραδοσιακές εκδόσεις ενός διακριτικού. Μια πράξη σε ένα σπίτι αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία αυτού του σπιτιού. Το διακριτικό αναφέρεται στο ψηφιακά εγγενές στοιχείο που αντιπροσωπεύει το ίδιο το πραγματικό στοιχείο.


 Οι δύο πρώτοι τύποι στοιχείων που διατίθενται για διαμόρφωση είναι τα δικαιώματα ροής μουσικής που ενεργοποιούνται από τα τιμολόγια μεταφοράς εμπορευμάτων PaperChain και ConsolFreight.

Με τη θετική ψήφο από την κοινότητα MakerDAO, τώρα οποιοσδήποτε – είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για εταιρείες – μπορεί να χρησιμοποιήσει μελλοντικές ταμειακές ροές από δικαιώματα ροής μουσικής ή τιμολόγια αποστολής ως εγγύηση για τη λήψη δανείων, για παράδειγμα.

Ο Lucas Vogelsang της Centrifuge σημειώνει ότι η συνεργασία θα μπορούσε να είναι η πρώτη εφαρμογή του DeFi στον κόσμο για ένα πραγματικό επιχειρηματικό ζήτημα. Ιδιαίτερα, η λύση συμβάλλει στη διασφάλιση γρήγορης ρευστότητας για καλλιτέχνες και εταιρείες αλυσίδας εφοδιασμού, χωρίς την ταλαιπωρία να ακολουθούν παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης. 

Το Rune Christensen του MakerDAO μοιράστηκε επίσης ένα πολύ αισιόδοξο όραμα, καθώς οι δύο προτάσεις αντιπροσωπεύουν το πρώτο βήμα προς την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της DeFi:

“Αυτά πρέπει να θεωρηθούν ως τα πρώτα δύο [RWA] στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στοιχείων που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Είναι μόνο το πρώτο βήμα. Χιλιάδες και χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία θα υπάρχουν μαζί τους. “

Υπάρχουν ακόμη ζητήματα και περιορισμοί όσον αφορά την τιτλοποίηση των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων και εισάγει νέους κινδύνους για τον χώρο DeFi.

Για παράδειγμα, η διαδικασία συμβολισμού της Centrifuge μέσω της εφαρμογής της εξακολουθεί να εμπίπτει στο νόμο περί κινητών αξιών. Δεδομένου ότι τόσο η Paperchain όσο και η ConsolFreight εδρεύουν στις ΗΠΑ, μόνο διαπιστευμένοι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ένας άλλος συμβιβασμός που έγινε για να φέρει τα αληθινά περιουσιακά στοιχεία στο DeFi είναι η Centrifuge να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα έχει τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με, από νομική άποψη. Οι δανειστές, σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, θα πρέπει να βασίζονται στο νομικό σύστημα για την επιβολή των δικαιωμάτων τους στην εξασφάλιση, παρά σε ένα αυτοματοποιημένο έξυπνο συμβόλαιο που μπορεί να το πράξει με περιουσιακά στοιχεία εντός της αλυσίδας.

Αν και αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρχει αξίωση για τα περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, αυτό αντιπροσωπεύει ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Αλλά αυτό είναι μια αντιστάθμιση που ο Lucas Vogelsang της Centrifuge λέει ότι είναι απαραίτητη για να φέρει τα αληθινά παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία στην αλυσίδα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map