DEX’er kører DeFi Wave: likviditet, sikkerhed og vejen til masseadoption

DEX-billede

Decentraliseret finansiering eller DeFi har for nylig været fokus for interesse og diskussion i det bredere kryptosamfund. Den samlede værdi i USD låst på DeFi-markedet overgået 2 milliarder dollars for første gang i juli. Det antal brugere på DeFi-markedet oplevede også en betydelig vækst og nåede næsten 240.000 pr. 6. juli.

Den nylige eksplosive vækst i DeFi-niche antages at være drevet af især en udlånsprotokol, Compound, som begyndte at vinde popularitet startende med distributionen af ​​sin regerings-token COMP i midten af ​​juni. Compound overhalede hurtigt andre Ethereum-baserede udlånsprotokoller, Maker, som det førende DeFi-projekt og nåede næsten $ 700 millioner i aktiver låst på protokollen fra 9. juli.

Hype omkring DeFi ser ud til at have været til fordel for decentraliserede børser, ofte benævnt DEX’er. Data fra Ethereum-analysetjenesten Dune Analytics angiver at handelsvolumener på DEXs satte en højeste tid på $ 1,52 mia. i juni – en stigning på 70% fra maj. Især DEX-platforme Uniswap og Curve dominerede markedet med henholdsvis 446 millioner dollars og 350 millioner dollars omsat.

Månedlige DEX-mængder fra januar 2019 til juni 2020. Kilde: Dune Analytics, OKEx Insights

OKEx Insights undersøger årsagerne til decentraliserede børsers seneste popularitetsstigning – samt den aktuelle tilstand af likviditet, sikkerhed og brugeroplevelser, som DEX’er tilbyder.

Centraliseret versus decentraliseret udveksling

De fleste krypto-udvekslinger er centraliserede. Udvekslinger som OKEx har længe været det primære sted for kryptovalutahandel, blandt andre tilbud. I tilfælde af disse frihedsudvekslinger opbevares brugernes midler af en betroet mellemmand – normalt operatøren af ​​børsen. Dette skaber i det væsentlige et system med et enkelt fejlpunkt, da børsen normalt har fuld kontrol over brugernes aktiver.

Dette har gjort, at centraliserede udvekslinger er hovedmål for hackere, der er i stand til at stjæle millioner ved at udnytte sårbarheder. For eksempel $ 500 millioner Coincheck hack i januar 2018 rejste bred bekymring over, om centraliserede kryptokursudvekslinger kan beskytte brugernes aktiver på en gennemsigtig måde.

Efter en række større kryptokursudvekslinger hacks i 2018 og 2019, brugere begyndte at overveje decentraliserede børser. På en DEX udføres handel gennem smarte kontrakter på en blockchain. Dette indebærer, at der ikke er nogen tredjepart involveret i transaktionen, og at brugerne har fuld kontrol over deres egne kryptokurver.

Sammenlignet med centraliserede kryptokursudvekslinger har DEX’er ikke et enkelt fejlpunkt, da brugerne har fuld kontrol over deres egne midler. Dette gør det vanskeligere for hackere at stjæle enorme summer af kryptokurver, da tiden og omkostningerne, der kræves til hacking, er meget højere end på centraliserede kryptokursudvekslinger..

Decentrale børser ser endelig volumen

Decentrale børser fik kortvarig trækkraft i 2018 med deres ikke-frihedsberøvende karakter og påståede forbedret sikkerhed. Imidlertid svækkede hype omkring DEX stort set på grund af lave handelsvoluminer sammenlignet med centraliserede børser.

For eksempel IDEX sav 69.339 swaps på to uger i juli 2018, mens Bitfinex lettede 92.024 swapkontrakter på kun to dage. Efter toppen af ​​$ 1,5 mia. Handlet på DEX i maj 2018, Diar research rapporteret at DEX-handelsvolumen ramte et månedligt lavpunkt på $ 49 millioner i januar 2019.

DEX’er er begyndt at få trækkraft igen i 2020 efter stigningen i Compound og det større DeFi-rum. For eksempel den samlede handelsvolumen på decentraliseret valutakurve voksede næsten 500% fra omkring 7,1 millioner dollars ved starten af ​​COMP-distributionen den 16. juni til dets rekordhøjde på over 42 millioner dollars den 21. juni.


Når DeFi-mani når en feberhøjde, vil DEX’er endelig få bred vedtagelse?

Likviditet er fortsat et centralt anliggende

Likviditet er uden tvivl den vigtigste drivkraft for vedtagelse og brugervækst af kryptokursudvekslinger. Likviditet henviser til den lethed, hvormed et aktiv konverteres til kontanter uden at påvirke aktivets pris. I en handelsordre henviser et bud til en ordre at købe, og en anmodning henviser til en ordre at sælge. Spændet refererer til forskellen mellem det højeste bud og det laveste spørgsmål. Et lavere spread indikerer et mere likvidt marked, mens et højere spread indikerer et mere illikvidt marked.

Der er to nøglekomponenter til vurdering af likviditet:

  1. Let, hvilket er den hastighed og kræfter, der kræves for at konvertere aktivet.
  2. Prisglidning, som er forskellen mellem den forventede pris og udførelsesprisen på en større ordre.

På et likvidt marked kan aktiver let konverteres til kontanter med minimal glidning. Decentraliserede børser kan opdeles i to typer likviditetsmodeller: ordrebeholdning peer-to-peer-børser og børser baseret på automatiserede market makers.

En peer-to-peer-udveksling af ordrebøger bruger et bud / ask-system til at gennemføre handler. Handlen er kun henrettet af børsens matchende motor, når en erhvervsdrivendes købs- / salgsordre matches med den modsatte ordre til en valgt pris. Ordreudvekslingsmodellen er optimal til centraliserede børser med høje handelsvolumener, da dette indikerer høj likviditet og fører til et stramt spread. Derfor kan handlende placere store ordrer med minimal glidning.

Imidlertid fungerer ordreudvekslingsmodellen ikke godt med DeFi-mønter og tokens. Da de fleste af de decentrale finansieringsprotokoller er i deres tidlige faser, handles deres aktiver ikke aktivt, og der er ikke nok købere og sælgere på markedet. Tokenernes relative illikviditet gør dem modtagelige for prissvingninger forårsaget af store individuelle transaktioner. Enorme prisudsving fører igen til en bred spredning. Derudover er aktiver med høj prisvolatilitet mindre tilbøjelige til at blive noteret af ordrebeholdninger.

Fordi DeFi-tokens ikke handles bredt i ordreudvekslinger, fungerer platforme baseret på automatiserede markedsproducenter som et alternativ. En AMM-baseret udveksling anvendelser et sæt deterministiske algoritmer, der indstiller parametre til at samle likviditet fra handlende og skabe markeder. I stedet for at bruge en traditionel ordrebog til køb og salg af ordrer, gemmes midlerne til både købere og sælgere i AMM-baserede børser i likviditetspuljer i kæden.

I forbindelse med DeFi er AMM-systemer designet til at skabe en stor likviditetspulje, der giver mulighed for at bytte aktiver i modsætning til at have sat handelspar. Sammenlignet med en traditionel ordreudveksling behøver forhandleres ordrer ikke at blive matchet med andre forhandlere i likviditetspuljerne. I stedet sikrer disse puljer konstant likviditet, når forhandlere deponerer deres aktiver i den. Derudover bestemmes prissætningen af ​​tokens i likviditetspuljen af ​​en algoritme, der er sat i smarte kontrakter, i stedet for at samle prisoplysninger på tværs af børser..

Likviditetspuljer er gavnlige for begge hold bag disse DeFi-mønter og tokens og aktivernes investorer. For projektteams, likviditetspuljer fjerne behovet for at starte et likviditetsgivende netværk, inden projektet leverer ægte hjælpeprogrammer. For investorer giver likviditetspuljer dem mulighed for at trække mønter og poletter, når de ikke handles aktivt.

Likviditetsminedrift og afkast

Den dramatiske stigning i Compound har tilskyndet “udbyttebrug” – handlingen ved at bruge en eller flere DeFi-protokoller til at generere så mange afkast som muligt. Udbytteopdræt er blevet endnu mere populært med stigningen i såkaldt “likviditetsminedrift” eller optjening af en protokols nyligt prægede native-token ud over regelmæssig afkast.

Likviditetsminedrift henviser til en situation, hvor en afkastbonde deltager i market making for at bidrage med den nødvendige likviditet til en bestemt mønt eller et bestemt mønten og derved tjener afkastet plus en ekstra enhed af protokollens token.

Da Compound distribuerede sin governance-token, COMP, førte dens likviditetsminedriftsmekanisme til et massivt afkast-landbrugsskub, da investorer forsøgte at maksimere deres afkast og tjene COMP – som distribueres til brugerne via likviditetsminedrift i de næste fire år.

Compounds succes er på samme måde set med andre DeFi-protokoller – såsom Balancer, en DEX-protokol, der tilbyder puljer med flere aktiver og giver alle mulighed for at blive en likviditetsudbyder på platformen. I slutningen af ​​juni var der to indtægtskilder for likviditetsudbydere i Balancer, handelsgebyrer og belønninger i nyligt præget BAL – protokollens styringstoken – distribueret til likviditetsminedrift.

BAL er beregnet til tjene som incitament for handlende og likviditetsudbydere til at deltage i protokollens styring og beslutningstagning. Den nylige distribution af BAL giver en ekstra indtægtskilde for likviditetsudbydere i Balancer, hvilket øger efterspørgslen efter at tjene BAL. Dette førte til en stigning på over 300% i den samlede værdi låst (USD) i Balancer siden starten af ​​tokens distribution den 23. juni.

Samlet værdi låst (USD) i balancer. Kilde: DeFi-puls

Bæredygtigheden af ​​likviditetsminedrift er dog stadig til debat. Bobby Ong, medstifter af kryptoanalysefirmaet CoinGecko, fortalte OKEx Insights, at det ser godt ud tidligt. Han forklarede:

”Likviditetsminedriftsmodellen er en form for protokolincitament, der svarer til proof-of-work-belønningssystemet. Inflationsmodellen er bagt ind i protokollen, og den monetære model er kendt af alle.

Bæredygtigheden af ​​likviditetsminedriftsmodellen afhænger af, hvor meget brug protokollen formår at samle i løbet af incitamentsperioden. Ideen er, at nok brugere vil bruge protokollerne, efter at incitamentet er reduceret eller fjernet, så det bliver et selvbærende økosystem, hvor regerings-tokens er efterspurgt til at stemme om regeringsspørgsmål. På dette tidspunkt vil det stadig være for tidligt at sige noget – men de tidlige tegn er ret positive. ”

Den likviditetsminedriftsmodel, der blev vedtaget af visse DEX’er, har ført til en kortsigtet stigning i deres markedsandele efter handelsvolumen. F.eks. Steg Balancers markedsandel i handelsvolumen fra 1,66% til 13,53% i løbet af ugen den 22. juni, da Balancers annoncerede distribution af sin styringstoken.

Markedsandel efter ugentlig volumen af ​​decentraliserede børser. Kilde: Dune analytics, OKEx Insights

Fredrik Haga, medstifter af Dune Analytics, fortalte OKEx Insights, at han føler sig overbevist om, at DEXs handelsvolumen kan bevare sit positive momentum i juli. Han forklarede:

”Det syntes i juni, at handelsvolumenet i høj grad var drevet af renteavl. Imidlertid er omkring 1/4 af juli gået, og vi har set ~ $ 420 mio handlet i DEX’er. Hvis denne tendens fortsætter, lander juli omtrent på samme volumen som juni (~ $ 1,5 m handlet). ”

Månedligt decentraliseret udvekslingsvolumen grupperet efter år. Kilde: Dune Analytics, OKEx Insights

Mens de samlede handelsvolumener på DEX’er i juli allerede har oversteg dem sidste år, med udsigt til 3. kvartal 2020, fremhævede Haga et par DEX’er for at holde øje med:

”Fra referencen fra Balancer og Curve bliver det tydeligt, at automatiserede markedsproducenter kan køre volumen ret hurtigt. Nu bliver det interessant at se, hvordan nye modeller som Gnosis Protocol – som blev lanceret i maj – klarer sig, og om de er i stand til at tiltrække likviditet. Derudover vil lag 2-løsninger som Loopring og Diversifi være interessante at følge med stigende gaspriser. ”

DEX’er har stadig en lang vej at gå til masseadoption

På trods af de stigende volumener på decentraliserede børser i juni er det stadig for tidligt for DEX’er at blive sammenlignet med centraliserede kryptobørs – som i høj grad praler med den største andel af brugere og handelsvolumener. Som angivet af forskning fra TokenInsight tegnede handelsvolumen på DEX’er fra 1. kvartal kun 2,68% af den samlede spothandel på tværs af hele kryptomarkedet.

Med hensyn til USD nåede handelsvolumen på DEX’er 180 milliarder dollars i 1. kvartal 2020 – sammenlignet med $ 6,6 billioner, der handles på tværs af hele kryptospotmarkedet. Selvom andelen stadig er lille, var det faktisk første gang, at DEX-volumener udgjorde mere end 0,01% af den samlede spotvolumen, rapporterer TokenInsight.

Sikkerhedshensyn er også fortsat en hindring for den udbredte vedtagelse af decentraliserede børser, hvilket afspejles i den nylige udnyttelse af $ 500.000 dollar af Balancer. Den 29. juni CoinDesk rapporteret at en angriber havde udnyttet et smuthul i protokollen ved at låne WETH-tokens til en værdi af 23 millioner dollars. Derefter handlede de efterhånden kontinuerligt WETH mod Statera (STA) med stigende mængder – drænet STAs likviditetspulje. Hackerens identitet er fortsat et mysterium, og Statera-teamet meddelte, at de ikke er i stand til at refundere ofrene for hacket.

Jay Zhou, administrerende direktør for DEX-protokol Loopring, fortalte OKEx Insights, at begrænsningen af ​​Ethereums gennemløb også kaster lys over de sikkerhedsproblemer, som DEX’er står over for. Han forklarede:

“Min bekymring er teknologibegrænsningen med hensyn til gennemløb fra Ethereum. Begivenheden ‘sort svane’ den 12. marts har fordampet værdien af ​​DeFi-markedet med 50% på en enkelt dag. Dette betyder, at den nuværende blockchain ikke kan understøtte behovene hos DeFi-brugere, hvis prisen ændres dramatisk på kort tid. Mens nogle af de førende DeFi-protokoller som MakerDAO og dYdX bruger lag-1-skaleringsløsninger på blockchain, vil vi se flere og flere dapps vedtage lag-2-skaleringsløsninger i det kommende år. ”

Dårlige brugergrænseflader på decentraliserede børser sammenlignet med populære centraliserede børser hæmmer også brugeroptagelse. CoinGeckos Ong fortalte OKEx Insights, at kompleksiteten ved at bruge DEX’er hindrer brugeroplevelsen og dermed fortsat er en hindring, der forhindrer DeFi i at gå mainstream. Han uddybede:

”Det er svært for nogen at forstå konceptet med, hvordan man stiller høje udbytter til rådighed. Det er svært at forklare begrebet automatiserede markedsproducenter, likviditetsbassiner osv. Til nogen, endda til deltagere i kryptoindustrien. For at en person med gennemsnitlig kryptoviden kan bruge disse, skal de være fortrolig med Metamask, få fat i ETH og / eller stablecoins – for ikke at nævne de forskellige stablecoins, der er tilgængelige, som DAI, USDT, USDC osv. – eller bruge et instrumentbræt som Instadapp til at udføre udbyttebrug korrekt. ”

Ong påpegede også, at det i øjeblikket – med høje gebyrer på Ethereum blandt andre overvejelser – for at udbytteopdræt på DeFi-protokoller skal være effektivt, kræver det, at brugerne lægger ned en stor sum penge for at starte, “et minimum på $ 10.000 for at se nogle reelle overskud. ” Han tilføjede:

“Hvad dette betyder er, at DeFi-udbytte nu i det væsentlige er et spil, der spilles af store hvaler, der er villige til at påtage sig risikoen for smarte kontrakter for at få højt udbytte.”

Bortset fra de ovennævnte hindringer delte Jon Jordan, kommunikationsdirektør hos det decentraliserede applikationsdataselskab DappRadar, med OKEx Insights, hans tro på, at inertien ved at bruge centraliserede børser gør DEX’er “langt fra mainstream.” Han forklarede:

”Jeg tror, ​​at hovedårsagen til, at DEX’er ikke er blevet mainstream, er det historiske problem, at når den første krypto boomede, var den eneste måde at få adgang til disse nye aktiver ved hjælp af centraliserede børser. Når nogen har tilmeldt sig og er begyndt at blive komfortable med at bruge et sådant produkt, er det meget svært at få dem til at skifte til noget andet.

Mere specifikt har imidlertid problemet med DEX altid været (og fortsætter med at være), at de er langsommere, dyrere at bruge og tilbyder mindre likviditet end de øverste centraliserede børser. Dette er kombineret med masser af sikkerhedsproblemer. Af disse grunde kan jeg ikke se, at DEX’er bliver mainstream-produkter. ”

Mens Jordan mener, at DEX’er ikke bliver mainstream på kort sigt, mener han dog, at de tilbyder to klare fordele for brugerne:

”Den første fordel ved DEX er ingen KYC / AML-begrænsninger, hvilket er vigtigt for nogle brugere. Den største fordel er, hvad vi i øjeblikket oplever, hvilket er den måde, DEX’er integreres i den bredere DeFi-eksplosion. Dette har set stigningen i produkter som Uniswap, Kyber, 1inch, Curve osv., Som kan tilgås på nye måder som en del af en kompleks DeFi-transaktion, som kan involvere flere handlinger.

En anden fordel, som DEX tilbyder, er fænomenet udbytteopdræt. Brugere maksimerer deres evne til at opdrætte Compounds nye COMP-token ved at deponere sikkerhedsstillelse, optage lån og udveksle tokens samtidigt. Dette resulterer i en enorm eksplosion i DeFi- og DEX-mængder, selvom antallet af brugere forbliver meget lavt sammenlignet med centraliserede børser. ”

I sin samtale med OKEx Insights bemærkede DappRadars Jordan også sin tro på, at DEX’er vil blive fuldt integreret i DeFi-økosystemet:

”Jeg forventer, at vi vil se en transformation af DEX, når de bliver fuldt integreret med DeFi-økosystemet. Og på et tidspunkt stopper vi sandsynligvis med at tale om DEX’er som en separat produkttype. ”

Mens decentraliserede børser – og DeFi som helhed – stadig er i deres tidlige stadier og effektivt forbliver tilgængelige for en begrænset brugerbase, mener CoinGeckos Ong, at DeFi stadig giver enorme muligheder for at demokratisere finansielle tjenester til alle:

”Jeg er generelt optimistisk med DeFi’s fremtid. Dette er begyndelsen på en vækstbane i flere årtier, og DeFi lover os et stort potentiale i decentralisering af finansielle tjenester.

Selvom der er mange problemer nævnt ovenfor, når Ethereum-skalaer og DeFi-udviklere bliver mere sofistikerede over tid, forbedres disse ting, og brugeroplevelsen bliver meget bedre, så alle kan deltage i den. Når det sker, bliver komplekse finansielle tjenester med højere investeringsafkast demokratiseret for alle og ikke kun begrænset til de rige. ”

OKEx Insights præsenterer markedsanalyser, dybtgående funktioner, original forskning & kuraterede nyheder fra kryptoprofessionelle.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map