Τι είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες;

Εάν ασχολείστε με τις συναλλαγές συναλλάγματος, τότε οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι κάτι που θα σκεφτείτε σε τακτική βάση σε κάθε μέρα διαπραγμάτευσης. Αν είστε νέος έμπορος όμως, ή κάποιος που κοιτάζει από έξω, μπορεί να αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και γιατί έχουν σημασία.

Αυτά είναι και τα δύο σημεία που θα εξετάσουμε για να σας δώσουμε μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και γιατί είναι τόσο σημαντικά.

Βασικά στοιχεία μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας

Από μια πολύ απλή προοπτική, μια συναλλαγματική ισοτιμία σας λέει την αξία ενός νομίσματος έναντι ενός άλλου. Έτσι, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζει 1 ευρώ σε δολάρια ΗΠΑ, για παράδειγμα. Λαμβάνοντας αυτό το παράδειγμα στην τιμή για σήμερα, 1 ευρώ αξίζει 1,12 $, οπότε αν θέλετε να αγοράσετε 1 ευρώ, αυτό θα σας κοστίσει 1,12 $.

Αυτή η αξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας κυμαίνεται πάντα με βάση την αγορά και τις συναλλαγές εντός αυτής της αγοράς που καθορίζουν αποτελεσματικά την τιμή για κάθε νόμισμα. Υπάρχει μια ποικιλία προγραμμάτων οδήγησης όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για συγκεκριμένα νομίσματα. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και άλλους παράγοντες όπως το κοινωνικό, το εγχώριο και το γεωπολιτικό περιβάλλον. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αντικατοπτρίζονται στη διαπραγμάτευση νομισμάτων στην αγορά συναλλάγματος που είναι ανοιχτή 24 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αγορά που διαπραγματεύεται σήμερα στον κόσμο, με τιμές που ξεπερνούν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθημερινή βάση.

Πόσο σημαντικό είναι η συναλλαγματική ισοτιμία?

Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει καίρια σημασία για διάφορους λόγους. Πρώτον, μπορεί να πιστεύετε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα σας επηρεάσει εάν δεν ασχολείστε με τις συναλλαγές συναλλάγματος. Αυτή δεν είναι η περίπτωση. Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα για το πώς οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να επηρεάσουν τα προσωπικά σας οικονομικά είναι, εάν κάνετε διακοπές ή ταξίδι στις ΗΠΑ από την Ευρώπη ή το αντίστροφο. Εάν έρχεστε από την Ευρώπη και το Δολάριο είναι δυνατό, τότε το Ευρώ σας θα σας αγοράσει πραγματικά περισσότερα Δολάρια ΗΠΑ. Αυτό θα κάνει ένα φτηνότερο ταξίδι συνολικά. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η ισχύς ενός νομίσματος και των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κόστος των εισαγωγών και των εξαγωγών. Αυτό οδηγεί τα έθνη να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα του νομίσματός τους, ιδίως έναντι του δολαρίου ΗΠΑ που μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητές τους για διαπραγμάτευση. Η σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την οικονομία.

Όσον αφορά τους μεσίτες συναλλάγματος και τους εμπόρους στην αγορά, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αποκτούν διαφορετική σημασία αφού η αγορά εισέρχεται σε μια ποικιλία συναλλαγών όπου οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να φέρουν κέρδη και ζημίες στους εμπόρους.

Διαφορετικοί τύποι συναλλαγματικών ισοτιμιών

Κοιτάζοντας μια συναλλαγματική ισοτιμία, μπορείτε να υποθέσετε ότι υπάρχει μόνο ένας τύπος συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει επίσης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συναλλαγματικών ισοτιμιών που μπορούν να τοποθετηθούν κυρίως σε δύο κατηγορίες, μια ευέλικτη τιμή και μια σταθερή τιμή.

Ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες

Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών στον κόσμο είναι ευέλικτη. Αυτό ισχύει σίγουρα για οποιοδήποτε από τα σημαντικότερα νομίσματα που θα συναντήσετε στις συναλλαγές συναλλάγματος. Μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία σημαίνει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία κινείται ελεύθερα με βάση τις δυνάμεις της αγοράς συναλλάγματος και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται.


Με ένα ευέλικτο επιτόκιο, δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση από μια κυβέρνηση για τον καθορισμό της αξίας του εθνικού νομίσματος. Υπάρχουν φυσικά ορισμένες επιρροές στις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες, και η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης παίζει ρόλο εδώ. Με αυτά τα λόγια, η πολιτική επηρεάζει γενικά μια συναλλαγματική ισοτιμία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με έμμεσο τρόπο.

Σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες

Μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία είναι αυτή που σπάνια κινείται. Αυτό θα μπορούσε να είναι για διάφορους λόγους, αν και συνήθως αυτές οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίζονται και ρυθμίζονται από την κυβέρνηση των χωρών τους. Το νόμισμα αυτών των χωρών συνήθως συνδέεται με το δολάριο ΗΠΑ σε ένα συγκεκριμένο εύρος.

Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το εύρος έναντι του δολαρίου, οι κεντρικές τράπεζες αυτών των χωρών συνήθως διατηρούν αρκετά αποθεματικά δολάρια ΗΠΑ, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να ανταλλάξουν με το τοπικό νόμισμα για να μειώσουν την κυκλοφορία και να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη αξία. Θα ελέγχουν επίσης αυστηρά την κίνηση του νομίσματος τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας στις περισσότερες περιπτώσεις. Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ είναι ένα παράδειγμα ενός νομίσματος που συνδέεται με το δολάριο ΗΠΑ, ενώ το κινεζικό γιουάν ελέγχεται επίσης αυστηρά και δεν κινείται σχεδόν τόσο συχνά όσο ένα ευέλικτο νόμισμα συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν μια συναλλαγματική ισοτιμία

Υπάρχουν πολλοί βασικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία ενός συγκεκριμένου νομίσματος. Συνήθως, η γενική οικονομική κατάσταση μιας χώρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Όταν ένα έθνος έχει μια ισχυρή, θετική περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό γενικά αντιμετωπίζεται με αυξημένο ποσό επενδύσεων και περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το νόμισμα. Σε γενικές γραμμές, τότε, ένα ισχυρό νόμισμα είναι ενδεικτικό καλών οικονομικών συνθηκών σε αυτήν τη χώρα (Υπάρχουν ορισμένα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου όπως το USD και το JPY που μπορούν να αποδείξουν την εξαίρεση εδώ).

Το επιτόκιο μιας χώρας έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην ισχύ του νομίσματος και της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Εάν μια χώρα έχει υψηλό επιτόκιο, τότε αυτό το νόμισμα θεωρείται γενικά πιο πολύτιμο και θα αγοραστεί από επενδυτές με σκοπό την αύξηση των αποδόσεων μέσω του υψηλότερου επιτοκίου.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι η προσφορά ενός νομίσματος. Αυτό πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά, καθώς η υπερπροσφορά νομίσματος μπορεί να το υπονομεύσει και να οδηγήσει σε πτώση των ποσοστών και τον πληθωρισμό να αυξηθεί καθώς ένα νόμισμα καθίσταται λιγότερο πολύτιμο όσο περισσότερο διατίθεται σε σχέση με τη ζήτηση.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map