Privatlivets fred trues gennem tilbud som CBDC’er – er det det værd?

Privatliv er noget, som vi alle begærer, men tager for givet. Ofte er det først når vi fratages det, at vi indser dets betydning. Det kan komme i mange former, hver truet af forskellige teknologier.

  • Økonomisk privatliv (udgiftsvaner, aktivbeholdning osv.)
  • Tankeprocesser (politiske synspunkter, splittende emnestillinger)
  • Geo-placering (bevægelsessporing, kontaktsporing)

Vores verden bliver mere og mere forbundet gennem en tilstrømning af teknologier, som blockchain, ved hver tur. Som sådan har vi fået evnen til enten at give nye niveauer af privatliv eller fratage os det samtidig.

Med dette i tankerne opvejes vores tab af privatlivets fred af de fordele, vi giver? Eller er tabet undervurderet og oversvømmet i dække af fremadrettede fremskridt?

Tveægget sværd

Som angivet er teknologier som blockchain et tveægget sværd. Følgende er et par eksempler på fordele og ulemper forbundet med brugen.

Fordele

Tilgængelighed

Teknologier som blockchain har ført til fremkomsten af ​​kryptokurver, digitale værdipapirer, Centralbanks digitale valutaer (CBDC’er) og meget mere. Hver af disse implementeringer deler et fælles træk – tilgængelighed; Det betyder, at de giver nye kunder adgang til tjenester og muligheder, der tidligere er undgået at deltage.

Gennemsigtighed

Gennemsigtighed er noget på fuld skærm med de fleste blockchains. Gennem brugen af ​​digitale hovedbøger er hver datablok synlig for verden at se. Disse kunne repræsentere transaktioner, selskabsbesiddelser, balancer osv.

Ulemper

Strømtab

De, der er involveret i kryptokurver, vil have hørt sætningen ‘hvis du ikke styrer dine nøgler, er det ikke dine penge’. Dette refererer til dem, der gemmer deres aktiver på børser, og betyder, at den, der styrer adgangen til aktivet, opretholder strømmen. Udbredt vedtagelse af CBDC’er udgør den samme trussel. Som centraliserede aktiver bevarer deres udstedere fuld magt over brugen. Med kontanter, hvis du har det i lommen, kan du bruge det frit. Med en CBDC fortabes denne frihed til de ansvarlige for dens udstedelse; Betydningskonti kan overvåges, analyseres og lukkes på et indfald.

Datatyveri

Mens data indsamlet gennem CBDC’er uden tvivl vil blive opretholdt med høje sikkerhedsniveauer, er faktum stadig, at der forekommer massive datatyverier hvert år. Simpelthen fordi en CBDC kan komme fra en centralbank, betyder det ikke, at de er immun over for truslen om tyveri.

Vær forsigtig


Centralbankens digitale valutaer har fængslet sind rundt omkring i verden. De udråbes som den næste generation af valuta og erstatter til sidst kontanter. Er det dog en god ting?

En CBDC har potentialet til mange ting. Den ene er dens evne til lettere distribution – noget der ofte bemærkes, når man ser på de seneste forhindringer forbundet med fondsfordeling på grund af COVID-19-pandemien. En anden er evnen til lettere at styre og spore ens økonomi. Listen fortsætter, men i processen medfører CBDC’er potentielle store ulemper, der ofte overvælges, når de udråber deres fordele – vigtigst af alt brugerens økonomiske privatliv.

Gennem brugen af ​​et CBDC har hvert enkelt køb, salg eller overførsel af et aktiv mulighed for at blive sporet. Dermed opnår regeringer nye niveauer af indsigt i forbrugsvaner, borgernes rejsevaner, økonomiske besiddelser og mere. I det væsentlige giver en stor mængde magt til enheder, der allerede er stærkt bemyndiget.

Ud over blot at få de førnævnte data om brugere, vil CBDC-udstedere også få øget kontrol over aktivet. Det er meget sværere at modvirke økonomisk aktivitet for folk, der beskæftiger sig med kontanter, end en digital variant. Med sidstnævnte kan borgerfonde fryses, anholdes osv.

Sortliste

Flere eksempler på sortliste på tegnebogen har allerede været vist i de seneste uger. Det betyder, at forskellige tegnebøger, der indeholder stablecoins, har set deres aktiver frosset på myndighedernes anmodning. Disse handlinger tages mod dem, der mistænkes for uhyggelig aktivitet i de fleste tilfælde. Faktum er dog stadig, at udstedere af centraliserede digitale aktiver har beføjelse til at gøre, hvad de ønsker.

Det er vigtigt at bemærke, at langt de fleste lande, der overvejer lanceringen af ​​et CBDC, endnu ikke har truffet beslutning om en endelig ramme. Dette betyder, at mens potentialet er der for tab af privatlivets fred, kan der bare være et land, der vælger at prioritere dets betydning – uanset hvor usandsynligt det måtte være.

Hvis CBDC’er efterhånden fanger, vil vi være fuldt ud barmhjertige over for deres udsteders indfald. Det meste af tiden kan dette være en god ting, da tilsynsmyndighederne ville have øget beføjelse til at modvirke uhyggelig aktivitet. Det betyder også at give dem denne magt på bekostning af din egen.

Svømning opstrøms

I erkendelse af frygt for teknologier som CBDC’er og den potentielle mangel på privatlivets fred er der virksomheder / tjenester, der arbejder for at afhjælpe dette.

I stedet for at bruge teknologi på bekostning af privatlivets fred, gør de en samlet indsats for at levere tjenester, der håndhæver privatlivets fred gennem dets anvendelse. Følgende er blot et par eksempler.

Monero

Bredt betragtet som toppen af ​​privatlivsmønter er Monero blevet en grundpiller i verdenen af ​​kryptokurver. Det har opnået sin status som den mest sikre valuta gennem brugen af ​​ringsignaturer og stealth-adresser.

Modig browser

Udråbt som en privatlivsbrowser er Brave en afvigelse fra tilbud som Chrome, Edge og mere. Modig angiver, at dens browser er “… designet til ikke at vide, hvem du er, eller hvilke sider du besøger.”

Hvad er det værd for dig

Uanset om vi henviser til økonomisk fortrolighed, forbrugsvaner eller endda politiske synspunkter, er vi alle nødt til at spørge os selv: ”Hvad er mit privatliv værd? Og retfærdiggør fordelene ved teknologien at mindske den? ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map