Η ιστορία και η εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων

Τα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν με δύο τρόπους. σύνταξη νέου κωδικού από το μηδέν εδάφους ή χειρισμός του υπάρχοντος κώδικα (forking).

Όταν ακολουθεί ένα πιρούνι, η γονική κρυπτογράφηση χωρίζεται σε δύο, δημιουργώντας ένα νέο εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο με μικρές διαφορές από το κύριο. Πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση για να προχωρήσει οποιοδήποτε οικοσύστημα κρυπτογράφησης με την παραγωγή ενός άλλου πιρουνιού.

Λόγω του ενός ή του άλλου λόγου, ένα καλό ποσοστό των κορυφαίων altcoins έχουν διακλαδώσει. Όπως πάντα, το Bitcoin ήταν το πρώτο και στη συνέχεια άλλα blockchain αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ίδιο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε πολλά πιρούνια και τι δημιουργήθηκαν για να λύσουν.

Bitcoin πιρούνια

Το πρώτο μπλοκ που εξορύσσεται στην πλατφόρμα Bitcoin έγινε τον Ιανουάριο του 2009 και κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών, υπήρχαν αρκετοί ανθρακωρύχοι και αυτό σήμαινε σταθερότητα. Με την πάροδο του χρόνου, τα ζητήματα επεκτασιμότητας, το υψηλό κόστος συναλλαγής και οι μεγάλες περιόδους αναμονής σήμαινε ότι το λογισμικό χρειάζονταν αναβαθμίσεις. Αυτή ήταν η αρχή της ιστορίας των δικράνων.

Το Bitcoin XT ήταν το πρώτο πιρούνι που συνέβη στο blockchain BTC και πραγματοποιήθηκε το 2015. Στόχος του ήταν να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ του δικτύου σε 8MB, το οποίο θα έβλεπε τον αριθμό των συναλλαγών να βελτιώνονται από 7 μπλοκ ανά δευτερόλεπτο σε 24. Το έργο ξεκίνησε καλά αλλά η φρενίτιδα που την περιόρισε το 2016 όταν αποσύρθηκαν οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι.

Bitcoin Classic

Ακόμα και μετά το θάνατο του Bitcoin XT, οι ανθρακωρύχοι Bitcoin δεν εγκατέλειψαν ποτέ την επιθυμία να αυξήσουν το μέγεθος του μπλοκ. Προχώρησαν και δημιούργησαν το Bitcoin Classic πιρούνι που δημιούργησε το Bitcoin Classic cryptocurrency. Το νόμισμα φαίνεται να πηγαίνει καλά και έχει ήδη επιτύχει αρκετά ορόσημα στην πενταετή αναπτυξιακή του στρατηγική.

Bitcoin μετρητά

Τα περισσότερα πιρούνια έρχονται με έναν λόγο που είναι συνήθως η εφαρμογή μιας δυνατότητας που θα οδηγήσει σε βελτιωμένη λειτουργία. Το Bitcoin Cash, από την άλλη πλευρά, δημιουργήθηκε από ανθρακωρύχους που θεώρησαν ότι το Segwit ήταν απειλή για το δίκτυο Bitcoin και έτσι απομακρύνθηκε.

Το Bitcoin Cash έλαβε υποστήριξη από άτομα με επιρροή όπως ο Roger Ver και υιοθετήθηκε γρήγορα από τον Kraken αμέσως μετά τη δημιουργία του. Προς το παρόν, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κρυπτογράφηση με βάση το όριο αγοράς. Άλλα πιρούνια που πέρασε το Bitcoin περιλαμβάνουν Bitcoin Gold, Bitcoin Gold Status, Bitcore, Bitcoin Diamond, Bitcoin Faith, Bitcoin Lite και πολλά άλλα.

Υπάρχουν επίσης πιρούνια που παρατάσσονται και περιλαμβάνουν Lightning Bitcoin, Bitcoin God (το πιστεύετε ή όχι), το Bitcoin Silver, το Bitcoin Atom κ.λπ..

Αιθέριο

Αν και φαίνεται τέλειο για τους περισσότερους επενδυτές του, το Μπλοκ αλυσίδας Ethereum είχε και εξακολουθεί να έχει ζητήματα που απαιτούσαν τη διακλάδωση. Το πιο αξιοσημείωτο πιρούνι σε αυτό το δίκτυο ήταν το Ethereum Classic που συνέβη τον Ιούλιο του 2016 μετά το hack του DAO που έχασε 50 εκατομμύρια δολάρια σε αιθέρα. Μετά από αυτό το περιστατικό, μερικοί ψήφισαν ότι η πλατφόρμα ήταν διχασμένη και όλες οι απώλειες ανακτήθηκαν, ενώ ένα μικρότερο τμήμα διαφωνούσε με αυτό το γεγονός ότι οι μπλοκ αλυσίδες δεν πρέπει ποτέ να αλλάξουν.

Παρ ‘όλα αυτά, το πιρούνι συνέβη και η μικρότερη ομάδα πήγε με το νεοσυσταθέν Ethereum Classic, ενώ οι βασικοί προγραμματιστές που διέκοψαν το hack διατηρούσαν το παλιό όνομα – Ethereum. Άλλα πιρούνια που προέρχονται από το blockchain αιθέρα περιλαμβάνουν EtherGold, EtherZero, Ethereum Modification και EthereumFog.


Μονόρο

Ακόμη και τα καλύτερα κρυπτονομίσματα που βασίζονται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως το Monero, εξακολουθούν να έχουν ζητήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω του forking. Στα μέσα Μαρτίου, η Monero είχε προγραμματιστεί να διακλαδώσει στο μπλοκ 1529810 που οδήγησε στη γέννηση του Monero V (XMV). Όπως συμβαίνει με άλλα νομίσματα κρυπτογράφησης, το πιρούνι προορίζεται να λύσει προβλήματα κλιμάκωσης εισάγοντας νέα πρωτόκολλα. Παρόλο που το πιρούνι έχει δημιουργηθεί για την επίλυση προβλημάτων – οι χρήστες θεωρούν το πιρούνι ως «απάτη», καθώς η ομάδα που είναι υπεύθυνη για το Monero V δεν φαίνεται να είναι επαγγελματική και τείνει να κάνει πράγματα μόνο για το δικό της συμφέρον.

Litecoin

Η Litecoin διέταξε να παράγει το Litecoin Cash (LCC) καθιστώντας το τελευταίο ένα πιρούνι από το Litecoin από το Bitcoin το 2011. Το LCC δεν έλαβε μεγάλη αγάπη από τους λάτρεις της κρυπτογράφησης πιθανώς λόγω έλλειψης κατάλληλου χάρτη πορείας.

Τώρα, υπάρχουν δύο είδη δικράνων που μπορούν να συμβούν στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τις διαφορές.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα πιρούνι σημαίνει απλώς απόκλιση σε ένα λογισμικό blockchain. Οι αλλαγές μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες και αυτή η κατάσταση οδηγεί σε δύο ομάδες πιρούνι, δηλ. Σκληρές και μαλακές. Ας καθορίσουμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι.

Σκληρό πιρούνι

Ένα σκληρό πιρούνι αναφέρεται στην πλήρη απόκλιση ενός λογισμικού blockchain όπου όλοι οι προηγούμενοι κόμβοι χωρίς την αναβάθμιση δεν έχουν πρόσβαση στο νεοσυσταθέν blockchain. Αυτή η ριζική μεταμόρφωση ενός λογισμικού καθιστά συνήθως τα προηγούμενα έγκυρα μπλοκ εντελώς άκυρα. Τόσο το νέο όσο και το παλιό blockchain γίνονται ανεξάρτητα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου πιρούνι, ένα blockchain θα συνεχίσει με την υπάρχουσα διαδρομή για τη δημιουργία νέων μπλοκ, ενώ το νέο συνήθως παίρνει μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. Οι ανθρακωρύχοι που επιθυμούν να γίνουν μέρος της ολοκαίνουργιας ενότητας πρέπει να εγκαταστήσουν τις αναβαθμίσεις, ενώ όσοι εξακολουθούν να εκτιμούν την αλυσίδα παλαιού τύπου θα διατηρήσουν τους κόμβους τους όπως ήταν.

Κανένα άτομο δεν μπορεί να προτείνει και να περάσει μια σκληρή κίνηση πιρούνι. Η ιδέα πρέπει να υποστηριχθεί από πάνω από το 90% των ανθρακωρύχων για να εφαρμοστεί η αλλαγή. Παράδειγμα ενός πιρουνιού που δεν πήρε ποτέ υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών περιλαμβάνει το Segwit2x, επίσης γνωστό ως NO2x, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των προβλημάτων κλιμάκωσης του Bitcoin αυξάνοντας το μέγεθος του μπλοκ σε 2MB. Τα Bitcoin Gold και Bitcoin Cash είναι γνωστά παραδείγματα σκληρών δικράνων.

Μαλακό πιρούνι

Όταν συμβαίνει ένα πιρούνι και δύο κρυπτονομίσματα σχηματίζονται στην ίδια αλυσίδα παλαιού τύπου, αυτό ονομάζεται μαλακό πιρούνι. Σε αυτά τα πιρούνια, ακόμη και παλαιότερες συναλλαγές μπορούν να επικυρωθούν από αναβαθμισμένους κόμβους. Αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται ως συμβατότητα προς τα πίσω. Ωστόσο, εάν οι κόμβοι χωρίς αναβάθμιση συνεχίσουν να εξορύσσουν νέα μπλοκ, τα αναβαθμισμένα θα αποτύχουν να τα αναγνωρίσουν.

Η κατώτατη γραμμή

Τα πιρούνια είναι επικίνδυνα και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ένα blockchain εάν δεν διεξάγονται σωστά. Ωστόσο, σχεδιάζονται πάντα προσεκτικά από βασικούς προγραμματιστές και άλλα άτομα με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος, έτσι ώστε το δίκτυο να λειτουργεί ομαλά.

Καθώς προχωράμε στο μέλλον, ας ελπίσουμε ότι τα πιρούνια θα κάνουν περισσότερα από την απλή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης και των προβλημάτων απορρήτου.

Ο Catalin είναι ο ιδρυτής της Πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και Ξεβουλώνω. Είναι λάτρης του σχεδιασμού και λατρεύει το matcha και είναι παθιασμένος με την τεχνολογία bitcoin και blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map