Mikä tekee kulta niin arvokkaaksi?

Kullan hinnat ovat nousseet kaikkien aikojen korkeimmillaan ja niiden ympärillä koko vuoden. Jos katsot kaavioita, myös kullan hinta on noussut huomattavasti vuosien varrella pisteeseen, jossa se käy kauppaa lähes 2000 dollarilla unssilta. Tämä on melkein kaksinkertainen siihen, mitä se kävi kauppaa vain viisi vuotta sitten. Ottaen huomioon tämän hintakehityksen voit alkaa miettiä, mikä todella johtaa kullan hintaa tekemään siitä niin arvokkaan hyödykkeen.

Tarkastelemme tarkemmin tärkeimpiä kullan hintoihin vaikuttavia tekijöitä ja sitä, miten kulta on mennyt pitkällä aikavälillä verrattuna joihinkin muihin sijoituksiin.

Tekijät, jotka johtavat kullan hintaan

Aivan kuten muutkin markkinat, monet asiat voivat vaikuttaa kullan hintaan. Ne voivat olla luonteeltaan perustavanlaatuisia ja psykologisia, mutta ne kuitenkin liikuttavat markkinoita. Tässä on yksityiskohtainen kuvaus tärkeimmistä tekijöistä.

Valuutan vahvuus

Viittaamalla valuutan voimakkuuden vaikutuksiin kullan hintoihin on tarkemmin tunnustettava Yhdysvaltain dollarin vahvuuden vaikutus kullan hintoihin. Kulta hinnoitellaan maailmanlaajuisesti Yhdysvaltain dollareina, joten mikä tahansa liike kohti dollarin heikkoutta lisää kullan hintaa suhteessa muihin valuuttoihin.

Yhdysvaltain dollarilla ja kullan hinnalla on käänteinen suhde. Tämä tarkoittaa, että dollarin heikentyessä kullan hinta nousee ja päinvastoin. Tähän kohtaan liittyy myös se, että kun dollari on heikompi, se lisää kullan määrää, joka voidaan ostaa toisella valuutalla. Tämä lisää kysyntää ja siksi myös hinta nousee. Tämä asia on ilmeinen vuonna 2020, kun näemme kullan hinnan nousun laskevan Yhdysvaltain dollarin keskellä.

Finanssipolitiikka

Hallituksen finanssipolitiikka voi olla suuri määräävä tekijä kullan arvossa, ja se pyrkii varmasti ajamaan sitä kumpaankin suuntaan. Tärkein rahapolitiikan työkalu, jota täällä käytetään, ovat korot.

Periaatteessa tasaisesti alhainen korkotaso saattoi nähdä perinteisten sijoitusmuotojen tuotot alittavan tietyn sijoittajille hyväksyttävän tason. Kun potentiaalinen tuotto on pienempi yhdellä alueella, sijoittajia työnnetään kohti muita alueita korkeamman tuoton saavuttamiseksi. Kultamarkkinat ovat usein paikkoja, joihin sijoittajat saapuvat näissä tilanteissa. Vastaavasti, jos viitataan korkojen nostamiseen, kullan hinta kärsii, kun sijoittajat siirtyvät kohti korkokorreloituneempia markkinoita.

Inflaatio tai hyperinflaatio

Kullan hinnalla yleensä katsotaan olevan “suojaus inflaatiota vastaan” ja ne nousevat samanaikaisesti talouden inflaation kanssa. Tämä johtuu usein siitä, että lisääntyvä inflaatio on signaali tai talouskasvu, ja siihen liittyy usein lisääntyvä rahan tarjonta.

Rahan määrän nousu laimentaa olennaisesti paperivaluutan arvoa, mikä tekee kalliimpien hyödykkeiden kuten kullan omistamisesta kalliimpaa. Tämä tekijä on kietoutunut myös muihin finanssipolitiikkaan, koska lisääntyvä inflaatio voi tyypillisesti olla myös matalien korkojen sivutuote ja liittyä Yhdysvaltain dollarin arvon laskuun.

Hyperinflaatio on termi, joka kuvaa valuutan painotuotannon ylituotantoa, joka johtaa liialliseen ja hallitsemattomaan yleiseen hinnankorotukseen taloudessa.


Tarjonta ja kysyntä

Koska pidetyn (jo kaivetun) kullan määrä ylittää huomattavasti uuden tarjonnan milloin tahansa, kysyntä- ja kysyntätekijä jätetään usein huomiotta ja monet huomauttavat, että kultaan ei vaikuteta samalla tavalla kuin muilla markkinoilla tässä suhteessa. Tämä on jossain määrin totta, mutta maailmanlaajuisella kysynnällä voi silti olla vaikutusta hintaan.

Kulta on tietysti suuri ominaisuus koruteollisuudessa sekä sen kysyntä elektroniikka-alalla. Näiden alueiden kysynnän lisääntyessä kullan hinta nousee ainakin tietyn määrän ja päinvastoin.

Taloudellinen suoriutuminen

Globaalilla taloudellisella ympäristöllä voi olla merkittävä vaikutus kullan hintaan. Tämä tekijä todella sisältää monia elementtejä kaikista aikaisemmista mainituista tekijöistä. Kulta on ennen kaikkea, kenties turva-aseman ykkönen maailmassa. Tämä tarkoittaa, että taloudellisen epävarmuuden aikana ihmiset siirtyvät voimakkaasti kohti kullan ostamista.

Luonnollisesti tämä luo kysyntää, mikä voi johtaa hintojen nousuun. Tämä on tärkein tekijä, joka on johtanut kullan hintojen nousuun vuonna 2020, koska monet sijoittajat kohtaavat taloudellisen epävarmuuden edessä.

Kultaostamisen riskit

Kuten sijoittamalla mihin tahansa markkinoihin, on aina otettava huomioon joitain riskejä. Nämä samat tekijät, jotka vaikuttavat kullan hinnan nousuun, voivat kääntyä ja vaikuttaa samalla tavalla haittapuoleen.

Vuosien taaksepäin kulta on kuitenkin ollut erittäin johdonmukaista. Hyödykkeellä on ollut hyviä ja huonoja vuosia, vaikka sillä on taipumus tuottaa vakaa tuottoprosentti, joka on viime vuosien aikana varmasti ylittänyt useimmat suuret markkinat. Pitkällä aikavälillä, jos etsit kumulatiivista kasvua, osakkeet olisivat kuitenkin selvästi ylittäneet kullan voitot.

Voit osallistua kullan ostamiseen monella tapaa, mikä voi myös edelleen suojata riskejäsi. Tykkää sijoittaa kultaan liittyviin osakkeisiin, ja ETF: t pyrkivät hallitsemaan suoraa altistumistasi kullan hinnoille paremmin kuin jos ostaisit kultapalkkeja tai -kolikoita. Ne ovat myös nestemäisempiä ja ne voidaan helposti myydä nopeasti, jos kullan hinta alkaa laskea.

Lopulliset ajatukset

Kaiken kaikkiaan kulta on yksi omaisuus, joka näyttää kiehtovan sijoittajia yhä uudelleen. Sillä on tietty mystiikka arvossaan ja miten se määritetään. Tietoisuus siitä, mikä todella johtaa kullan hintaa, voi kuitenkin asettaa sinut tekemään hyvin koulutetun sijoituspäätöksen, kun on kyse kullan lisäämisestä salkkuusi.

Jos olet kiinnostunut, voit oppia lisää sijoittamisesta kultaan tai suosittelemme näitä kahta yritystä ostamaan kultaa:

  1. Kulta-välittäjä
  2. Jalometalliholvi
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map