Mikko Ohtamaa, CTO στο TokenMarket – σειρά συνέντευξης

Η Mikko είναι ο συνιδρυτής και ο CTO της TokenMarket Ltd, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες πώλησης διακριτικών και blockfunding στο Γιβραλτάρ. Η Mikko έχει συμβουλεύσει δεκάδες νεοσύστατες εταιρείες blockchain. Είναι επίσης ο πρώην συνιδρυτής και CTO της LocalBitcoins, μια ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων peer-to-peer. Ο Mikko κατέχει MSc. στη βιομηχανική μηχανική και διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Oulu. Ο Mikko συμμετέχει ενεργά σε κοινότητες ανοιχτού κώδικα και μιλά σε συνέδρια. Είναι συνιδρυτής της Pycon Finland, ενός συνεδρίου προγραμματισμού Python. Ο Mikko είναι επίσης μέλος του Ιδρύματος Plone, το παλαιότερο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ανοιχτού κώδικα.

AT: Βρίσκεστε στο χώρο κρυπτογράφησης από το 2011. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας πώς συμμετείχατε για πρώτη φορά στο cryptocurrency και το blockchain?

Mikko: Πίσω στις μέρες ανάπτυξης λογισμικού για κινητά, μου ζητήθηκε να αναπτύξω το πρώτο και πρωτότυπο πορτοφόλι Bitcoin για κινητά το 2011, το οποίο αντισταθμίστηκε από Bitcoin αξίας 10.000 $. Το απέρριψα καθώς πίστευα ότι το fiat θα αρκούσε εκείνη τη στιγμή στη ζωή μου. Εκ των υστέρων, η λήψη αυτής της προσφοράς μπορεί να ήταν το τελευταίο έργο που έπρεπε να κάνω. Αργότερα ασχολήθηκα με την κατασκευή LocalBitcoins και από εκεί μετακόμισα για να δημιουργήσω το TokenMarket.

AT: Είστε ένας από τους αρχικούς συνιδρυτές του TokenMarket. Αυτό που σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε αυτήν την αγορά?

Mikko: Ο αρχικός στόχος της TokenMarket ήταν να συμβολίσει τις μετοχές της εταιρείας. Ωστόσο, το 2016, ήταν πολύ νωρίς για αυτό. Ο όρος «διακριτικό» είχε μόλις εφευρεθεί, πολλοί αναφέρονται ως διακριτικά ως «χρωματιστά νομίσματα» που βλέπουν νέα ψηφιακά στοιχεία ως bitcoin με διαφορετικές «γεύσεις» και «χρώματα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και σκοπούς του διακριτικού».

Είδαμε την έκρηξη του ICO να έρχεται λίγο νωρίτερα από τους άλλους στα τέλη του 2016 όταν ξεκίνησαν να ξεκινούν οι FirstBlood, Gnosis και άλλοι ICO με βάση το Ethereum. Ο καταλύτης ήταν ότι η τεχνολογία Ethereum είχε ωριμάσει στο σημείο που ήταν ρεαλιστικό να ξεκινήσει προσαρμοσμένη μάρκα μαζί της. Και ω αγόρι, κυκλοφόρησαν πολλά διακριτικά.

Η TokenMarket είχε την πρώτη πλατφόρμα επικινδυνότητας στον κόσμο και ξαφνικά υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης των πελατών. 

AT: Όταν εμπνεύστηκε το TokenMarket να περιστρέφεται από ICO σε STO?

Mikko: Δεν θα χρησιμοποιούσα μια λέξη περιστροφής εδώ. Τα διακριτικά ασφαλείας είναι ένα φυσικό συνέχεια για μη ρυθμιζόμενες προσφορές διακριτικών. Είναι πάντα καλύτερο για τους ίδιους τους επενδυτές να αποκτήσουν κάτι με ισχυρότερα δικαιώματα των επενδυτών. Οι προσφορές κινητών αξιών δίνουν στους επενδυτές δικαιώματα τα οποία δεν θα μπορούσαν νομικά να χρησιμοποιήσουν τα διακριτικά κοινής χρήσης, όπως η λήψη μερισμάτων, αποδόσεων και δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία από την οποία αγοράζετε μια ασφάλεια. Για τους επενδυτές, η λήψη παθητικού εισοδήματος με μάρκες ασφαλείας γίνεται πολύ πιο εύκολη από το να κινείται προς ένα σε μεγάλο βαθμό ασταθές και ευμετάβλητο διακριτικό χρησιμότητας που μεταφέρεται πάνω-κάτω από την τιμή bitcoin.

Από το 2016, χρειάστηκε λίγος χρόνος για το παγκόσμιο κοινό να μάθει για τα οφέλη της εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών αρχών. Τώρα βλέπουμε το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως για τον τρόπο εφαρμογής της τεχνολογίας DLT και blockchain σε ρυθμιζόμενες αγορές κινητών αξιών. 

AT: Η TokenMarket ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με την Loopring η οποία είναι πρωτόκολλο για αποκεντρωμένες ανταλλαγές διακριτικών. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για αυτό και τι πρέπει να περιμένουμε από αυτήν τη συνεργασία?


Mikko: Το Loopring είναι ένα από τα κορυφαία στον κλάδο έργα που αναπτύσσουν κλιμάκωση δύο επιπέδων για αποκεντρωμένες ανταλλαγές και θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία του Loopring για να κλιμακώσουμε το δικό μας DEX.

Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές έχουν προβλήματα κλιμάκωσης και δεν μπορούν να ταιριάξουν με τον όγκο των γιγάντων ανταλλαγής, όπως το Bitmexe’s και Κάθισμα‘μικρό. Αλλά από άλλες πτυχές, οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές είναι πιο ασφαλείς και δίκαιες. Οι ανταλλαγές Bitcoin παραβιάζονται κάθε δύο εβδομάδες. Ορισμένες ανταλλαγές κατηγορούνται για ανταλλαγή πληροφοριών εμπιστευτικών πληροφοριών και εναντίον των δικών τους χρηστών. Οι ρυθμιστικές αρχές αρέσουν στις αποκεντρωμένες πτυχές, καθώς εγγυώνται ότι όλοι οι επενδυτές και οι έμποροι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μετά το εμπόριο με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορεί να υπάρξουν παρατυπίες με τη λογιστική και τις συναλλαγές με κάτι που είναι απλώς κατασκευασμένο. 

Τα καλά νέα είναι ότι τα διακριτικά ασφαλείας θα έχουν χαμηλή ρευστότητα, όπως το Bitcoin το 2012, όταν αρχίσουν να κυκλοφορούν για διαπραγμάτευση. Όμως, για τη μελλοντική τεχνολογία ανταλλαγής, θέλουμε να την οικοδομήσουμε καλύτερα και πιο αλεξίσφαιρα από αυτά που έχουν σήμερα τόσο οι παραδοσιακές όσο και οι συναλλαγές κρυπτογράφησης. Βλέπουμε την ακαδημαϊκή έρευνα και τη θεωρία που μας επιτρέπει να φτάσουμε εκεί, τώρα είναι απλά μηχανική τα επόμενα χρόνια για να εκπληρώσουμε αυτήν την υπόσχεση.

AT: Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι απαιτήσεις καταχώρισης για εταιρείες που επιθυμούν να κάνουν crowdfund μέσω της πλατφόρμας TokenMarket?

Mikko: Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες crowdfunding εκεί έξω που λειτουργούν σε μια διατριβή «cater for all», η TokenMarket λειτουργεί σε μια συγκεκριμένη βιομηχανική εστίαση. Αναζητούμε κυρίως εταιρείες παγκόσμιας ανάπτυξης σε τομείς όπως οι υπηρεσίες Fintech, τυχερών παιχνιδιών και λογισμικού, καθώς αυτό έχει αναζητήσει το κοινό των επενδυτών μας τα τελευταία δύο χρόνια. 

Αναζητούμε κυρίως εταιρείες που βρίσκονται κοντά ή έχουν ήδη κάποια σημαντικά έσοδα που δημιουργούνται με βασική εμπορική εστίαση σε επιχειρήσεις B2C. 

AT: Το TokenMarket αυξάνει το δικό του STO. Είστε ικανοποιημένοι μέχρι τώρα με την πρόοδο αυτής της αύξησης?

Mikko: Πρόκειται για μια πιλοτική αύξηση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, FCA, sandbox. Πρέπει να τους δείξουμε ότι το tokenised equity crowdfunding λειτουργεί: οι πληρωμές εισέρχονται, οι άνθρωποι παίρνουν τα κουπόνια τους και είναι σωστά εγγεγραμμένοι στο Companies House ως μέτοχοι. 

Δεν περιμένουμε τεράστια πρόσληψη χρημάτων για το πιλοτικό μας έργο λόγω των περιορισμών δοκιμών FCA του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένοντας την κανονιστική έγκριση, θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε έως και 8 εκατ. Ευρώ από αυτο-διαπιστευμένους επενδυτές για όλους τους STO μας χωρίς περιορισμούς στο ανώτατο όριο χρηματοδότησης. 

AT: Υπάρχουν STO που ξεκινούν στο TokenMarket που σας ενθουσιάζουν προσωπικά?

Mikko: Ναι, υπάρχουν! Αλλά με τον κίνδυνο να υποστηρίξουμε ή να ζητήσουμε δημόσια μια επένδυση σε τίτλους, ρίξτε μια ματιά στον αγωγό έργων μας εδώ.

AT: Πού βλέπετε την αγορά σε 10 χρόνια?

Mikko: Η αλλαγή και ο μετασχηματισμός δεν αφορούν μόνο την τεχνολογία ή το blockchain. Υπάρχει μια συνεχής διαδικασία για το πώς συμπεριφέρονται οι νέοι επενδυτές, οι χιλιετίες. Υπάρχει μια συνεχής διαδικασία για τον καθορισμό του κανονισμού για τις καταχωρίσεις ΜΜΕ από την τελευταία οικονομική φούσκα, ειδικά στην Ευρώπη. Τότε υπάρχει μια αλλαγή στην παγκοσμιοποίηση, καθώς οι μελλοντικές οικονομίες του κόσμου μπορεί να προέρχονται από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Νιγηρία.

Η μελλοντική επένδυση θα είναι περισσότερο «καθοδηγούμενη από την αγορά» και λιγότερο για τις σχέσεις και τα μοντέλα που εστιάζουν στο δίκτυο. Θα αντικαταστήσουμε τη Silicon Valley και τα δίκτυα επιχειρηματικών κεφαλαίων τους με έναν ιστότοπο όπως έκανε η Amazon για το λιανικό εμπόριο. Ειρωνικό, είναι?

AT: Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε σχετικά με το TokenMarket?

Mikko: Εάν είστε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναζητά χρηματοδότηση, επικοινωνήστε μαζί μας. Εάν είστε ταμείο, οικογενειακό γραφείο ή παρόμοιο ψάχνετε εναλλακτικές επενδύσεις, επικοινωνήστε μαζί μας. Δεν με νοιάζει από ποιο μέρος του κόσμου προέρχεστε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για ευκαιρίες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map