Hvad er impermanent tab i DeFi? En oversigt over AMM’er og risikoen ved likviditetsminedrift

En forklaring på ubegrænset tab, og hvordan det fungerer, når DeFi-protokoller leveres likviditet

DeFi, eller decentraliseret finansiering, har været et buzzword i krypto siden 2019, men det blev et stort emne i 2020, da DeFi-protokoller og platforme steg i popularitet. Økosystemet, drevet af Ethereum blockchain, har også spillet en afgørende rolle for at genoplive detailinteressen i det større kryptorum. Faktisk er det endda traditionelle bankinstitutioner nu anerkender potentialet i DeFi, mens vi har set værdien af ​​aktiver, der er forpligtet til DeFi-protokoller, gå fra $ 1,2 mia. til mere end $ 60 mia. i de sidste 12 måneder.

Folk, der selv er lidt fortrolige med DeFi-rummet, kan være opmærksomme på konceptet med at levere likviditet til at tjene passiv indkomst eller afkast via DeFi-protokoller. Såkaldt udbyttebrug – også kaldet likviditetsminedrift – i DeFi har været kernen i markedets eksplosion, ledet af automatiserede markedsføringsprotokoller. Projekter som Uniswap, SushiSwap og Balancer er såkaldte decentrale børser, og de er afhængige af sådanne AMM-protokoller. Deres platforme giver handlende mulighed for nemt at bytte tokens på en helt decentral og problemfri måde.

Dette er muliggjort af såkaldte likviditetsudbydere – dvs. brugere, der deponerer bestemte kryptoaktiver til platformen og derved giver likviditet til andre aktiver, der skal udveksles. LP’erne tilskyndes til at deponere eller låse deres aktiver, fordi de tjener transaktionsgebyrer genereret af de handlende, der bytter tokens på den givne platform. Set fra LP’ernes synspunkt – dem, der låser deres tokens i DeFi-protokollen – er de transaktionsgebyrer, de tjener, som et afkast. Værdien af ​​udbyttet svinger, da det afhænger af protokollens anvendelse og volumen.

I denne artikel vil vi ikke gå i dybden med, hvordan levering af likviditet fungerer i detaljer, men for at lære mere henvises til vores guide til at tjene passiv indkomst med OKEx Earn. Her vil vi forklare begrebet ubegrænset tab, hvilket er vigtigt at forstå for brugere, der allerede leverer likviditet til AMM’er, eller overvejer at gøre det.

For at forstå dette koncept er vi dog nødt til at have et overblik over, hvordan likviditetspuljer i AMM-protokoller fungerer.

Sådan fungerer AMM likviditetspuljer

For at brugere af en AMM-drevet protokol kan bytte tokens, skal der være puljer af likviditet til rådighed for dem. For eksempel, hvis en erhvervsdrivende ønsker at sælge 1 ETH til USDT, skal der være en likviditetspulje, der kan tage 1 ETH og give 1.000 USDT (og for enkelhedens skyld, lad os sige, at 1 ETH handler for 1.000 USDT, og vi donerer ikke ikke overveje gebyrer) og omvendt. Efterhånden som handelsvolumen stiger, øges behovet for sådan likviditet, og det er her, de, der ønsker at være LP’er, kommer ind. Disse brugere kan deponere de to digitale valutaer i et par – i dette tilfælde ETH og USDT – til protokollens relevante pool (er) i et forudbestemt forhold, som ofte er 50/50.

For eksempel, hvis en LP med 10 ETH ønsker at tilføje likviditet til en ETH / USDT-pool med et forhold på 50/50, er de nødt til at deponere 10 ETH og 10.000 USDT (forudsætter stadig 1 ETH = 1.000 USDT). Hvis puljen, de forpligter sig til, har aktiver på i alt 100.000 USDT (50 ETH og 50.000 USDT), vil deres andel være lig med 20.000 USDT / 100.000 USDT x 100 = 20%.

Procentdelen af ​​LP’ens andel i en given pool er vigtig at bemærke, for når LP’en forpligter sig til eller deponerer deres aktiver i puljen via en smart kontrakt, udstedes de automatisk LP-tokens. Disse tokens giver LP’en ret til når som helst at trække deres andel af puljen tilbage – 20% af puljen i vores ovenstående eksempel.

Det er her, begrebet impermanent tab spiller ind. Da LP’er har ret til deres andel af puljen og ikke et specifikt antal poletter, udsættes de for et andet risikolag – uberettiget tab – hvis prisen på deres deponerede aktiver vokser markant.

Beregning af ugyldigt tab

I vores eksempel var prisen på 1 ETH 1.000 USDT på det tidspunkt, men lad os sige, at prisen fordobles, og 1 ETH begynder at handle for 2.000 USDT. Da puljen justeres algoritmisk, bruger den en formel til at administrere aktiver. Den mest basale og mest anvendte er konstant produktformel, populariseret af DEX-platformen Uniswap.

Enkelt sagt er formlen som følger: ETH likviditet x token likviditet = konstant produkt


Brug af tal fra vores eksempel ovenfor (50 ETH og 50.000 USDT) får os: 50 x 50.000 = 2.500.000

På samme måde kan prisen på ETH i puljen opnås med denne formel: token likviditet / ETH likviditet = ETH pris

Anvendelse af vores eksempler får os: 50.000 / 50 = 1.000 USDT (dvs. prisen på 1 ETH).

Når prisen på ETH nu ændres til 2.000 USDT, kan vi bruge disse formler til at fastslå forholdet mellem ETH og USDT i puljen:

  • ETH-likviditet = kvadratrod (konstant produkt / ETH-pris)
  • Token-likviditet = kvadratrod (konstant produkt x ETH-pris)

Anvendelse af data fra vores eksempel her sammen med den nye pris på 2.000 USDT pr. ETH får os:

  • ETH-likviditet = kvadratrod (2.500.000 / 2.000) = ~ 35.355 ETH
  • Token-likviditet = kvadratrod (2.500.000 x 2.000) = ~ 70.710,6 USDT

Vi kan bekræfte nøjagtigheden af ​​dette ved at bruge den allerførste ligning (ETH-likviditet x token-likviditet = konstant produkt) for at nå frem til det samme konstante produkt på 2.500.000: 35.355 x 70.710,6 = ~ 2.500.000 (dvs. det samme som vores originale konstante produkt ovenfor).

Derfor, efter prisændringen, forudsat at alle andre faktorer forbliver konstante, vil puljen have cirka 35 ETH og 70.710 USDT sammenlignet med den oprindelige 50 ETH og 50.000 USDT.

Hvis LP på dette tidspunkt ønsker at trække deres aktiver ud af puljen, bytter de deres LP-tokens til den andel på 20%, de ejer. Hvis de tager deres andel fra de opdaterede beløb for hvert aktiv i puljen, får de 7 ETH (dvs. 20% af 35 ETH) og 14.142 USDT (dvs. 20% af 70.710 USDT).

Nu er den samlede værdi af de trukkede aktiver lig med: (7 ETH x 2.000 USDT) + 14.142 USDT = 28.124 USDT.

Dog havde brugeren simpelthen holdt deres 10 ETH og 10.000 USDT, i stedet for at deponere disse aktiver i en DeFi-protokol, ville de faktisk have fået mere. Forudsat at ETH fordobles i pris fra 1.000 USDT til 2.000 USDT, ville brugerens ikke-deponerede aktiver have været værdiansat til 30.000 USDT: (10 ETH x 2.000 USDT) + 10.000 USDT = 30.000 USDT.

Denne forskel på 1.876 USDT – som kan opstå på grund af den måde, AMM-platforme administrerer aktivforhold på – er det, der er kendt som ubegrænset tab.

Konklusion

I vores eksempel mister LP’en næsten 2.000 USDT i processen med at levere likviditet til en DeFi-protokol. Selvom denne proces kaldes ubegrænset tab, er udtrykket lidt vildledende. Betydningen af ​​ubegrænset tab svarer faktisk meget til begrebet urealiseret tab. I teorien kan tabet vende (hvis LP’en ikke trækker deres aktiver tilbage, og ETH-prisen vender tilbage til det oprindelige niveau), men der er ingen garanti for, at det sker.

Desuden, når en LP trækker likviditet fra en protokol, bliver det permanente tab faktisk permanent. I et tilfælde hvor en LP oplever ubegrænset tab og derefter trækker deres aktiver tilbage, er den eneste fordel ved at have tilvejebragt likviditet til protokollerne de handelsgebyrer, som LP’en indsamlede, mens deres aktiver blev deponeret der. Under ustabile forhold er det dog usandsynligt, at gebyrene alene dækker forskellen, især under et tyrløb.

På bagsiden ville en reduktion i ETH-prisen fra det tidspunkt, hvor den blev deponeret i puljen, dog give yderligere ETH og derved øge likviditetsudbyderens ETH-beholdning. I betragtning af hvordan impermanent tab fungerer, er likviditet under et bjørnemarked og simpelthen at holde volatile aktiver under et tyremarked begge strategier, der fortjener overvejelse.

Hvis du er interesseret i at bruge en decentral børs eller levere likviditet, kan du starte med at udforske OKEx Swap og Farm DApps på OKExChain.

Er du ikke klar til at komme ind i DeFi? Start med at lære, hvordan kryptohandel fungerer, og kom i gang med at handle på OKEx – nye brugere kan tjene belønninger for at købe, deponere og handle krypto.

OKEx Insights præsenterer markedsanalyser, dybtgående funktioner, original forskning & kuraterede nyheder fra kryptoprofessionelle.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map