Blockchain oracle, selitetty: Tietojen hankinta DeFi-maailmassa

Hinnoittelutietojen avoimuus ja luotettavuus ovat ratkaisevan tärkeitä käyttäjille, jotka haluavat käydä salaista valuuttaa tehokkaasti pörsseissä ja hajautetuilla rahoitusalustoilla. Tällaista läpinäkyvyyttä voivat käyttää blockchain-oraakkelit, joiden avulla kolmannet osapuolet voivat tarjota reaaliaikaisia ​​hintatietoja DeFi-protokollille.

OKEx pyrkii jatkuvasti edistämään DeFi-ekosysteemin kasvua. Olemme käynnistäneet julkisen oraakkelin, joka perustuu Open Oracle -standardiin. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan yleiskuvan blockchain-oraakkelista ja niiden roolista DeFi-kehityksen edistämisessä.

Mitä ovat blockchain-oraakelit?

Lohkoketjut ja älykkäät sopimukset eivät voi käyttää tietoja verkkojensa ulkopuolelta. Älykkään sopimuksen toteuttamiseksi lohkoketjussa on usein välttämätöntä saada asiaankuuluvia tietoja ulkomaailmasta, koska lohkoketju itse ei voi tallentaa merkin hintaa, kaupungin säätietoja tai muuta hyödyllistä tietoa ilman lähdettä. Täällä blockchain-oraakelit tulevat peliin.

Lohkoketjunäkymät ovat kolmannen osapuolen palveluita, joiden avulla älykkäät sopimukset voivat vastaanottaa ulkoista tietoa estoketjun ulkopuolelta.

Kuinka blockchain oracle toimiiBlockchain-oraakelin rooli. Kuvalähde: 3commas.io

Oraakelit itsessään eivät ole tietolähteitä. Sen sijaan ne ovat kerroksia kyselyyn ja todellisten tapahtumien tarkistamiseen ja näiden tietojen toimittamiseksi älykkäisiin sopimuksiin. Jos toimitetut tiedot vastaavat älykkään sopimuksen ennalta määritettyä toteutusedellytystä, älykkään sopimuksen toteutus käynnistyy lohkoketjussa.

Erilaisia ​​blockchain-oraakkeleita

Lohkoketjun oraakkeleita voidaan luonnehtia kolmella ulottuvuudella:

  • Tietolähde, onko se ohjelmisto tai laitteisto.
  • Tietojen suunta, olipa se saapuva tai lähtevä.
  • Luottamuksen aste, olipa se keskitetty tai hajautettu.

Tietolähde

Ohjelmisto-ohjelmat käsittelevät tietoja online-lähteistä, kuten verkkosivustoista, tietokannoista ja palvelimista. Nämä oraakelit poimivat asiaankuuluvat tiedot ja asettavat ne älykkääseen sopimukseen. Reaaliaikaiset lentotiedot, valuuttakurssit ja digitaalisten hyödykkeiden hinnat ovat yleisimpiä tietoja, joita ohjelmisto-oraakelit käsittelevät.

Laitteisto-oraakkelit puolestaan ​​vastaanottavat tietoja fyysisistä lähteistä ja muuttavat nämä tiedot digitaalisiksi arvoiksi, jotka voidaan ymmärtää älykkäillä sopimuksilla. Näitä fyysisiä lähteitä ovat anturit ja viivakoodilukijat. Toimitusketjut ovat yleisiä käyttötapauksia, joissa laitteisto-oraakelit poimivat tavaroiden tilan anturista ja välittävät nämä tiedot älykkääseen sopimukseen.

Tiedon suunta

Saapuvat oraakelit tarjoavat tietoa älykkäille sopimuksille ulkoisista lähteistä. Esimerkiksi oraakkeli lähettää lämpötilatallennukset anturin (ts. Ulkoisen lähteen) kautta älykkääseen sopimukseen.

Ulkoisten oraakkeleiden avulla älykkäät sopimukset voivat lähettää tietoa ulkomaailmaan. Yleinen esimerkki liittyy rahoitustalletuksiin. Kun käyttäjä tallettaa varoja kryptovaluutta-lompakon osoitteeseen, älykäs sopimus lähettää vahvistusviestin talletuksesta lompakon tarjoajalle. Sitten lompakon tarjoaja päivittää käyttäjän salausvaluutan saldon saatuaan viestin.

Luottamuksen aste

Keskitetyt oraakelit vastaanottavat tietoja yhdeltä tietopalveluntarjoajalta tai yhden yksikön valvomalta tietojen tarjoajien ryhmältä. Tämä herättää huolta siitä, että on olemassa yksi epäonnistumispiste – mikä tekee keskitetyistä oraakkeleista vähemmän joustavia hakkeroille ja haavoittuvuuksille.

Hajautetut oraakelit hankkivat tietoja useilta tietojen toimittajilta ja välittävät tiedot älykkäisiin sopimuksiin. Keskitettyihin oraakkeleihin verrattuna hajautetut oraakelit luottavat useisiin lähteisiin – mikä lisää älykkäille sopimuksille toimitettujen tietojen luotettavuutta.

Blockchain-oraakelit DeFi: ssä

Hajautetun rahoituksen kasvu on ollut huomattavaa vuonna 2020, ja lukittu kokonaisarvo on noin 4,58 miljardia dollaria, 12. elokuuta alkaen.

Oracle-rahakkeet ovat saaneet suosiota DeFi-yhteisössä ansiosta, että tokenit voivat ylittää BTC-sijoitustuotot vuonna 2020. Hajautetut oracle-palveluntarjoajat Chainlink (LINK) ja Band Protocol (BAND) ovat kokenut vuotuinen tuotto 452% ja 3296% vastaavasti tähän mennessä vuonna 2020 – verrattuna Bitcoinin YTD-tuottoon 65%.

Blockchain-oraakkelilla on ollut tärkeä rooli DeFi-kehityksessä, koska ne parantavat tietojen luotettavuutta ja tarkkuutta eri DeFi-protokollissa. Erilaiset DeFi-protokollat ​​ovat käynnistäneet hinta-oraakkeleita tarjotakseen läpinäkyvää hintatietoa käyttäjille. Esimerkiksi rahamarkkinaprotokollayhdiste ilmoitti sen hajautettu hinta-oraakeli, Open Price Feed, elokuussa. OPF: ssä hintaraportoijat – kuten kryptovaluutanvaihto, DeFi-protokollat ​​ja OTC-kauppapisteet – voivat lähettää marginaali- ja lainaustietoja tunnetulla julkisella avaimella. Käyttäjät voivat noutaa ilmoitetut hintatiedot pääsemällä hintaraportoijien julkiseen sovellusliittymään. Hintarakenne on hajautettu, koska hintatietojen toimittaminen ja pääsy niihin voidaan suorittaa ilman Compound-protokollan infrastruktuuria.

Hajautettujen oraakkelialustojen – etenkin Chainlink – kasvava suosio myös ruokki DeFi: n viimeaikaista kasvua. Chainlink tarjoaa hajautettuja oraakkeleita, jotka hakevat ja toimittavat johdannaisia ​​ja lainoja koskevia taloudellisia tietoja. Esimerkiksi Chainlink väitti sen oraakelit ovat hakeneet tietoja yli 90 prosentille julkisten lohkoketjujen johdannaislainojen maksuhäiriöistä. Nämä tiedot ovat hyväksyneet DeFi-johdannaisten tarjoajat, kuten Synthetix, Nexus Mutual ja MCDEX.

Luottaen hajautettuihin oraakkeliympäristöihin, DeFi-protokollat ​​voivat säästää aikaa ja resursseja samalla kun edistetään innovaatioita muilla hajautetun rahoituksen alueilla.

Blockchain-oraakkelien tulevaisuus

Vaikka blockchain-oraakkelit toimivat siltana blockchainien ja ulkoisten tietojen tarjoajien välillä, turvallisuus on edelleen keskeinen kysymys tutkittaessa, voivatko blockchain-oraakelit mennä valtavirtaan vai eivät..

Koska lohkoketjun oraakelit suljetaan lohkoketjun yksimielisyysmekanismien ulkopuolelle, mainitun lohkoketjun turvamekanismit eivät suojaa niitä. Tämä on tehnyt blockchain-oraakeleista kohteeksi hakkereita, jotka haluavat hyödyntää hinnoitteluvirheitä, kuten havainnollistavat Syntetix ja bZx.

Mies-välissä-hyökkäys, jossa pahantahtoinen toimija saa pääsyn oraakkelin ja älykkään sopimuksen väliseen tietovirtaan, on toinen turvallisuusuhka blockchain-orakleille. Näyttelijä muuttaa tai väärentää tietoja, mikä heikentää lohkoketjun oraakkelien tarjoamaa tiedon laatua.

Ilman lohkoketjunäkymiä älykkäillä sopimuksilla on rajoitetut käyttötapaukset – koska ne voivat luottaa vain omien lohkoketjujensa tietoihin. Oracle mahdollistaa älykkäiden sopimusten ja ulkoisten tietojen tarjoajien yhteyden, mikä parantaa hajautettujen rahoitusprotokollien tietojen luotettavuutta ja avoimuutta. Tämän seurauksena blockchain-oraakkelit ovat silta DeFi-protokollien ja luotettavien ulkoisten tietojen tarjoajien välillä.

Seuraa OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner